≡ Menu

Undi Tidak Percaya Najib Razak di Parlimen : Gara-gara Isu 2.6 bilion


Usul Undi Tidak Percaya Najib Razak di Parlimen Gara-gara Isu 2.6 bilion Najib

Pada ketika Berita Semasa berada di luar kalangan pelancong mula melemparkan soalan kepada Berita Semasa “what’s happening in your country”.

undi tidak percaya

Nah….melihatkan sahaja laporan berita di portal berita terkemuka dunia hari ini termasuklah di Wall Street Journal, Guardian UK, Telegraph, The Sydney Morning Herald, Bloomberg sehingga adakalanya berita mengenai Najib dan perkembangan terkini yang berlaku di Malaysia menjadi trending di luar negara.

Terbaru dengan perkembangan usul undi tidak percaya

Rakyat Malaysia tidak mahu negara Malaysia menjadi popular dan diangkat sebegini rupa. Ada tokoh politik mengatakan ada berbagai cara untuk menunjukkan jalan keluar kepada Najib Razak untuk terus menduduki kerusi panas sebagai perdana Menteri Malaysia. Termasuklah :

  1. Usul Undi Tidak Percaya Najib Razak di Parlimen
  2. Melalui Majlis raja-raja
  3. Majlis tertinggi UMNO sendiri menolak Najib Razak

Mengapa mereka nampak galak untuk diadakan usul undi tidak percaya Najib Razak di Parlimen?

Semuanya dikatakan berpunca daripada ketidakyakinan mereka melihat cara bagaimana Najib Razak dan saf kepimpinannya menguruskan hasil mahsul negara Malaysia dan ditambh pula dengan isu 2.6 bilion Najib Razak yang masih lagi penuh misteri dan tergantung sehingga ke hari ini sehingga meninggalkan seribu satu persoalan kepada rakyat Malaysia amnya dan masyarakat dunia umumnya yang terus tercari-cari jawapannya.

Berjaya Usul Undi Tidak Percaya Najib Razak di Parlimen?

Walaubagaimanapun, pada pengamatan Berita Semasa melihatkan iklim politik dan gerak-gerak ahli politik di Malaysia baik daripada pembangkang mahupun kerajaan sekalipun pada hari ini, bagi Berita Semasa ia sama sekali tidak berjaya walaupun berjaya diadakan usul tidak percaya Najib Razak di Parlimen sekalipun. Tidak mudah…

Dan Berita Semasa jangkakan Najib Razak akan terus memegang kuasa sebagai Perdana Menteri Malaysia sehinggalah menjelangnya Pilihanraya Umum ke 14 yang mana tarikh mandatnya bakal berakhir tahun 2018 kelak.

Dan pada masa itulah satu lagi pertempuran politik yang lebih panas daripada pentas Pilihanraya Umum 2013 yang lalu akan berlangsung. Nah…ini mungkin pengamatan Berita Semasa, apa pula kata anda?

Sambung Baca Yang Ini Pula - Ada Kaitan Dengan Di Atas:

45 Komen Bernas di Berita Semasa… add one
  • 0 Tanpa Nama 12:35 am

    A.Najib bukn yg anda sangka ttp bliau sorg yg pandai dn licik dn bsifat low profile dlm mendapangi masalah2 yg anda semua tahu tu

  • 0 Tanpa Nama 12:37 am

    Tolak Bajet Tolak Najib!

  • 0 Tanpa Nama 12:38 am

    Solah tahajjud amaln org2 soleh dn cahaya dilm kubur

  • 0 Tanpa Nama 12:46 am

    Saya rasa elok rakyat tentukn smasa pru 14 nanti ttp knalh bsabar.Masalahnya mungkin akn timbul bila pok jkib mnang undi x pcaya sbb yg undi x sokong pok jJb nanti ha ha mungkin dpecat bsedia?klu x kadi gitu oklah…

  • 0 Tanpa Nama 12:47 am

    Ini kna serah kpd pmbangkn main peranannya

  • 0 Tanpa Nama 12:49 am

    …atau serah saja pd rakyat pru 14 nnti

  • 0 Tanpa Nama 12:53 am

    Klu ..mnang undi xpcaya hu hu hebat jugak pmbangkn nei x pde dgn tekanan yg ada

  • 0 Tanpa Nama 1:00 am

    Pakat sembahyang hajat ramai2 supaya najib terbuka hati untuk berhenti, dan najib pilih penganti beliau yg asal muhyiddin, baharu lah umno aman dan selamat

  • 0 Tanpa Nama 6:07 am

    Ha2 aku lagi, x der muka lain dah kae ?

  • 0 lisa 6:52 am

    Kenapa nk tunggu dh hncur semuanya baru nk bangkit.apakah rakyat x bole bersuara.hnya dgunakn utk bayar cukai dn undi saja.parlimen dgunakn utk apa.bahaskn la masalah rakyat….nk ckp bodoh marah.

  • 0 Najib berkuasa 7:26 am

    Wan azizah x layak jd ketua,lemah dan lembik,undi x percaya akan gagal,PRU 14 juga akan gagal,BN akn terus berkuasa dgn pimpinan Najib.Bukan senang nk turunkan PM melalui demokrasi,klau boleh turunkan dah lama pilihanraya diharamkan..

  • 0 Najib Tidor 7:51 am

    nkorang ingat najib tidor ? ….jgn mimpi… waktu ni sgala ilmu bela diri & pesaka turun temurun, sgala jentera gomen akn diguna… elok la pnbgkang yg gila kuasa tu pun asyik bergduh & brpecah belah…

  • 0 Najib Tidor 7:55 am

    projek2 & kontrak yg berjalan akn mngukuhkan kedudukan najib…. tapi bolehkah kontrak2 itu mgkayakan smua 3,200, 000 ahli umno… yg x dapat akan mncari keuntungan cara lain, x dapat juga… faham2 jer lah

  • 0 Najib Tidor 8:35 am

    ada parti politik ikut style arab quraish yg suka bergaduh berperang… 141 ahli parlimen islam di dewan rakyat dari 222 ahli smuanya, x cukup 2/3 mcm mana nak buat hudud…. kena praktikal dlm buat usul… datuk asri dulu pun dah kena, nak tnjuk terror lagi…

  • 0 jacki 10:17 am

    Tidak patut diperlakukan sebegitu…najib adalah perdana menteri terbaik yang pernah malaysia ada. nak harap anwar?saya lebih menghormati,menyayangi,menyanjungi dan menabik spring kepada najib…

    hidup pm!

  • 0 Power Wang 10:26 am

    Itulah kuasa wang… ilmu penunduk paling mujarab… pmpuan, gadis cantik, anak dara sunti, janda, isteri org, kaki pukol, penjawat awam, pkerja swasta, pemimpin2 politik malah ehem ehem … akan rebah dgn wang rgt & harta yg di labur & dileburkan

  • 0 RICK FLAIR 10:29 am

    Wooooo …! Woooo… !

  • 0 STING 10:31 am

    Woooo…! Wooooo… !!

  • 0 Cabang TEREBE 10:41 am

    klau pegi abroad dgn jet tu jgn la lintas mongolia dgn ukraine… bukan per, orang tu tak kisah…. sayangkan jet tu !

  • 0 Cabang TEREBE 10:43 am

    aku tak dapat jdi pm pun x per… dapat jet jadilah

  • 0 KORANG JADILAH PM 10:57 am

    aku nak jet

  • 0 AEROPLANE PAINTER 11:09 am

    aku harap klau nko dah dapat jet tu… nko tukar cat jet tu dulu, nanti kena shoot dgn terrorist

  • 0 pembangkang wekk... 11:18 am

    dirang ni sebenarnya bukan nak jadi kerajaan…. dirang nak jdi pmbangkang sampai mampus ! sebab tu dirang gaduh…

  • 0 LANUN Kepala & Muka Sotong 11:30 am

    Wooooo…. ! Wooooo….

  • 0 Pirates of The Cayman Island 11:32 am

    Wooooo… ! Wooooo… !

  • 0 Gang Joget 11:39 am

    Najib best in the world… HIDUP NAJIB !!

  • 0 Ketua Pangllma Najib 11:44 am

    Jangankan nak serah Putra Jaya, anak kuncinya pun belum tentu nko boleh tengok…!!

  • 0 jacki 12:26 pm

    Layak tak layak bukan saudara yg kata sebab saudara tak layak utk mempertikalkan. Bukan bn tidak dpt ditumbang atau dikalahkan kerana rakyat masih tak mahu terima kenyataan dan berfikiran terbuka. Sejarah adalah yg telah berlalu bukan boleh diguna pakai utk masa depan, itulah perubahan. Bagaimana negara ini nak maju kalau tidak mahu terima perubahan hanya ketinggalan.

  • 0 Pak Jamal Ikan Bakar 1:20 pm

    2.6b tu bukti najib buat keje…kite bakor ikan..

  • 0 Akula 1:33 pm

    Bagi aku tak payahla jatuhkan Najib dgn cara tu. Bagi peluang kat rakyat gunakan kuasa mereka melalui PRU14 nanti. Aku tengok kesungguhan pembangkang dan anti Najib nak jatuhkan Najib sebelum PRU semacam ada agenda tersirat lain. Macam diorg nak gagalkan rancangan Najib. Seolah, kalo apa yg Najib berjaya lakukan nanti akan menutup terus peluang mereka nak memerintah negara. Kalau nak sangat, apa kata semua Ahli Parlimen Pembangkang dan anti Najib pakat letak jawatan dan Parlimen dibubar secara automatik lepas tu adakan PRU?

  • 0 Tanpa Nama 1:52 pm

    Habis DPM sekarang nak letak dimana?

  • 0 Tanpa Nama 2:01 pm

    2-6 bilion swajar kna telus sbenarnya

  • 0 Tanpa Nama 2:02 pm

    1mdbpun sama kna telus melus sebenarnya

  • 0 Tanpa Nama 2:04 pm

    Nape kna sorok x dpt telusnya ..

  • 0 ayah jacki 3:20 pm

    macam ni la anak ayah! kipidap nak

  • 0 ibu jacki 3:21 pm

    anakku jacki,dh mandi belum?nanti berbau plak kulup tu

  • 0 umno 6:23 pm

    X akn dapat…sampai la berlaku WW3 pon belum tentu…

  • 0 Tanpa Nama 10:22 pm

    Lepas najib tidak jd PM lagi baru semua salah dia dpt didedahkan. 2.6b pun bnyk sngt wayang. Jelas dan terang duit 2.6b tu dlm akaun dia tak kisahlh siapa punya duit, klu dlm akaun dia memang dia punyalh.

  • 0 ibu jacki 9:38 am

    DONGIBAB AYAH

  • 0 Tanpa Nama 1:35 pm

    office putrajaya mana pkai kunci.. dia pakai access card ngok

  • 0 Tanpa Nama 1:36 pm

    knp x nmpk reply komen

  • 0 Ismail 4:31 pm

    Secara teori, memang senang hendak usulkan bermacam-macam cara nak tumbangkan kerajaan di bawah Dato Najib.
    Secara praktikalnya, Dato Najib sebenarnya pandai memanipulasi keadaan supaya pemerintahannya terus utuh.

    1. BR1M – Mudah, golongan miskin dan berpendapatan rendah akan terus memastikan Dato Najib berkuasa. Lihat sahaja apabila pembangkan mengusulkan agar BR1M dihentikan, lihat sahaja komen-komen pedas diterima pembangkang dan ini melihatkan duit mampu mengubah segala-galanya.

    2. Kewujudan pelbagai bukti yang mudah dilihat (pendekatan secara psikologi) – Kedai rakyat 1 Malaysia, Kedai Buku 1 Malaysia,macam-macam lagi kedai 1 Malaysia, UTC, Klinik 1 Malaysia terbukti sebagai senjata terberat kemenangan Dato Najib. Ini kerana pergi sahaja kemana-mana, simbol 1 Malaysia telah berjaya dikaitkan dengan pelopornya iaitu Dato Najib sendiri.

    3. ISU TOL Highway- Mudah, kebanyakkan TOL hanya berada di Selangor dan Kuala Lumpur, dan jika dinaikkan TOL, tidak ada masalah kerana rata-rata rakyat Selangor dan Kuala Lumpur tidak menyokong BN. Jadi isu subsidi TOL telah dialihkan kepada pembangunan negeri-negeri yang tidak mempunyai TOL seperti Sabah, Sarawak dan Kelantan.

    4. ISU- ISU yang lain mengenai 1 Malaysia Development, matawang dan isu-isu remeh – Mudah, kerana Dato Najib menubuhkan Majlis Profesor Negara – Ramai yang tidak tahu, Majlis Profesor Negara menghimpunkan beribu-ribu Profesor yang terdiri daripada pemikir-pemikir dalam bidang kejuruteraan, psikologi, agama, undang-undang, kewangan, perniagaan, pendidikan dan banyak idea-idea Profesor Negara digunakan untuk melawan ahli-ahli politik Malaysia (kebanyakkan ahli politik malaysia hanya berkelayakan Ijazah Sarjana Muda dan Diploma – amat mudah hujah mereka di lawan oleh ahli cendiakawan berilmu (Phd).

    5. Dato Najib pada masa sekarang telah meletakkan orang-orang cerdik pandai selepas mengkaji kelemahan ahli politik berhujah seperti Ahmad Maslan. Sila lihat berita-berita di arus semasa, kebayakkan isu-isu seperti kejatuhan nilai matawang – dijawab oleh Profesor & ahli kewangan, 1MDB – meletakkan Arul Kanda yang memang hebat berhujah, ISU 2.6 Billion – meletakkan ahli perbankan untuk menjawab dan banyak isu Dato Najib berjaya meletakkan RIGHT CANDIDATE, ISU-ISU lain – terdapat pakar-pakar psikologi turut membantu dalam mententeramkan isu yang melibatkan rakyat dan ini terbukti berjaya melalui pemberian BR1M.

    6. Kenaikkan gaji penjawat awam – nampak remeh, tetapi dibawah Dato Najib, telah berlaku kenaikan gaji tahunan (KGT) telah berlaku pada JULAI 2013 dan akan berlaku pada JULAI 2016. Ramai penjawat awam mula telah menyukai Dato Najib kerana memberi imbuhan besar kepada Kakitangan Awam, dan telah menaikan pelbagai elaun perumahan dan rujukan semula skim. Sila lihat pengumuman budget pada Oktober 2015, walaupun penjawat awam dapat RM 500 bonus, mereka tidak berapa marah kerana mendapat dua kali KGT. Penjawat Awam pada masa sekarang berjumlah 1.6 Juta. Tidak mustahil pemberian secara imbuhan kewangan akan menyebabkan peti undi BN semakin bertambah. Kesalahan pembangkang untuk mengurangkan saiz penjawat awam telah turut menyebabkan stigma di kalangan penjawat awam.

    Sekian – Pemerhati Bebas

  • 0 perihatin 3:29 am

    Ubahlah ! Paling tidak laksanakan UNDI tidak percaya di Dewan Rakyat, demi kelansungan Rakyat dimana kehidupan smakin terhimpit hari demi hari. Jika itu tqk berlaku MT UMNO tukarkan Najib kepada Tan Sri Muhyiddin Yasin.

  • 0 hartono budikosomo 6:26 pm

    wooooo woooo waduh…..

  • 0 Tauke Politik 9:01 pm

    Najib ni dia tiru style mahathir,tukar sana sini,tangkap sana sini,ko ingat senang ke nak buat undi x percaya,najib bagi beg duit kt MP senyap semua skali,yg terpekik2 korang rakyat biasa ni,mana mungkin pembangkang yg sikit tu boleh tumbangkan najib kecuali DUIT…

Tinggal Komen Bernas Bagi Topik Ini