Kesan Perjanjian TPPA Malaysia : Pemenang Hadiah Nobel Ekonomi Kata Malaysia Akan Kehilangan Imbangan Dagangan RM75 Bilion Setahun!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kesan  TPPA Malaysia : Pemenang Hadiah Nobel Ekonomi Kata Malaysia Akan Kehilangan RM75 Bilion Disebalik TPPA

Adakah perjanjian TPPA Malaysia akan dicampakkan oleh fitnah dan tuduhan jahat yang ingin mahu melihat kejatuhan ekonomi negara dan memporak-perandakan keamanan negara melalui fitnah daripada Yahudi, Zionis, Cina, Komunis, Kafir Amerika, ISIS bla….bla….bla…bala?

tppa malaysia

Antara skrip yang biasa menjadi santapan dan hidangan rakyat Malaysia melalui laporan dan pendedahan berita arus perdana.

Tokoh-tokoh negara kita, ahli ekonomi, tokoh akademik, bekas-bekas menteri, berbagai-bagai NGO termasuk Berita Semasa ada ada juga mendengar ulasan daripada Pakar Ekonomi, Dr Jomo Kwame Sundaram yang turut berkongsi pandangannya disebalik kesan TPPA Malaysia ini. Anda boleh tonton video di bawah sekali.

“Tidak banyak faedah yang Malaysia akan dapat daripada Perjanjian TPPA Malaysia ini” – Profesor Jomo

Jikalau semalam kita boleh menilai sendiri pengakuan jujur daripada Barack Obama disebalik impak dan kesan TPPA Malaysia ini bersama-sama dengan negara-negara lain.

Terbaru Pemenang Hadiah Nobel dalam bidang Ekonomi, Professor Joseph Stiglitz dari Universiti Columbia dan juga Ketua Ekonomi Institut Roosevelt memberikan peringatan mengenai kesan TPPA Malaysia. Dan laporan berita ini Berita Semasa petik daripada The Malaysian Insider sendiri untuk laporan berita mereka yang bertajuk, “Don’t let TPP jeopardise Malaysia’s future”.

Berita Semasa ada highlightkan untuk anda beberapa intipati dan isi penting apa yang cuba disampaikan kepada dunia umumnya dan rakyat Malaysia amnya disebalik kesan TPPA Malaysia ini. Baca dan perhatikan betul-betul di bawah ini :

berita

Kesan TPPA Malaysia : Peringatan Professor Joseph Stiglitz?

Tidak semestinya apabila negara jiran kita turut serta dalam perjanjian TPPA ini seperti Brunei, Vietnam ia adalah bagus dan merupakan idea yang sangat baik kepada Malaysia. Adakah negara jiran kita turut serta, kita terus mengatakan kesan TPPA ada bagus? Ermmm…..

This is our land. Apa-apa yang berlaku, buruk baiknya kita semua yang menanggungnya satu generasi ke generasi yang lain. Kita sudah 58 tahun merdeka dan berdirinya negara kita Malaysia adalah kerjasama daripada semua pihak, baik :

  • orang kaya dan orang miskin
  • ahli perniagaan, kakitangan swasta, kakitangan awam di malaysia
  • Cina, Melayu, India, Iban, Kadazan, Orang Asli
  • yang tinggal di bandar yang tinggal di kampung

Semakan Berita Semasa terhadap laporan yang dikeluarkan sendiri oleh Agensi Perisikan CIA melalui CIA World Factbook GDP Malaysia (Purchasing Power Parity) kita lebih USD746 Billion atau lebih RM3.2 Trillion !

Semua ini kita boleh capai Selain dari industri asas ada juga industri lain dalam negara kita (elektronik, metal fabrication, machine tooling, plastik, machine manufacturing dsbnya) yang setanding dengan negara maju.

Semua ini kita boleh capai tanpa TPPA ka, FTA ka, Partnership Agreement ka atau segala benda perjanjian yang membenarkan campurtangan orang luar ke negara kita.

P/S : Sejarah dunia telah membuktikan, Amerika Syarikat akan buat apa sahaja untuk buat apa sahaja untuk memastikan survival mereka bersama-sama dengan sekutu kuat, Israel terus bertahan kuat.

PP/S : Jangan sekali-kali fikir puak-puak Amerika ini tiba-tiba sudah bertaubat dan sekarang ingin membantu negara kita menjadi kaya pula. Berita Semasa harap sangat kerajaan usah bermain politik disebalik isu TPPA ini.

PPP/S : Inilah video yang Berita Semasa maksudkan tadi



Share.

217 Comments

  1. Anonymous on

    beruk2 yg gemar main 1st 2nd 3rd nih bz ker arinih??? xde plak arini? wakakaka
    sebenarnya TPPA akan memastikan bahawa syarikat/kontraktor yang betul2 berkualiti jer yg akan masuk tender. bukankah ini semua yg ngkorang sume mahu? slalu bising kata kontraktor yg ade nih kroni ler, kontraktor politik ler itu ini. apa lagi ngkorang sume mau hah??

  2. jangan cakap perkara yang kita tidak tahu,kelak akan memalukan diri sendiri

  3. Untuk memastikan malaysia tandatangan TPPA, amerika akan hantar agen black ops @ cia untuk membodek, melobi & mengula2kan menteri macam najib razak, ahmad maslan dsbnya.
    Beware of dogs!

  4. dibahaskan dahulu di Parlimen…dapatkan nasihat pakar ekonomi…

  5. Anonymous on

    DS Najib mengharap bantuan Amerika menyokongnya dlm isu panas spt 1mdb dsb.
    So sign je tppa.

  6. Anonymous on

    aku tak bimbang hilang imbangan dagangan ke amende…. yg aku bimbang kita hilang pm trsayang dlm pru 14 nanti

  7. Anonymous on

    PRU 14 Pakatan Harapan mat sabu akan berdepan najib, umno, pas dan amerika…. nampak mcm budak kecik berlawan dgn gergasi…. ha2

  8. john cina on

    PAS tentu bangga sekarang dapat sekutu baru …USA, zaman nabi dulu tak sempat bertemu dgn mereka…

  9. john cina on

    inilah demokrasi sebenar… kita boleh pilih pemimpin & pemimpin boleh pilih dgn sape pun dia nak berkawan… dulu kita takut dan benci sangat dgn israel, sekarang kita kawan dgn “ayahanda”nya

  10. PasUng PuakA on

    ..ha2 dlm isu 1MDB najib dilihat bersalah dan ditekan menjadi lemah, dlm isu TPPA najib dilihat bijak tapi sebenarnya dia telah lemah…

  11. Sejarah membuktikan perjanjian-perjanjian ekonomi sebegini boleh menjahanamkan rakyat malaysia. Contohnya AFTA. Tak pasal-pasal kita yang kena bayar denda. Dah la kerajaan kutip cukai kenderaan (Tak kira tempatan apatah lagi import) selepas itu bayar pulak denda. Duit siapa? Duit kita semua melalui percukaian!

    Berapa banyak lagi kerajaan nak kerah/korek/hentak kami dengan perjanjian sebegini? Syarat selagi ada bulan & bintang pun kerajaan sanggup sain……dengan temasik….sungguh ku tidak percaya.

    http://www.beritasemasa.com.my/cukai-kereta-import-rakyat-malaysia-turun

  12. PasUng PuakA on

    aku bimbang kalau tun pergi meninggalkan kita dlm masa yg terdekat ini, serangan2 tun itu dijadikan pasak kekuatan tiang umno… kalau tun x ada, umno akan tenggelam punca dan hilang arah…

  13. PasUng PuakA on

    Tercapailah doa ustaz fadzil minta bagi tun mahathir umor panjang dan boleh lihat hasil buah tangannya kepada rakyat… merengkoklah ds anuar di balik tirai besi kerana memperjuangkan kebenaran yg difakekan

  14. kL MenjErat on

    belum ada pemimpin dari Asia Tenggara yg menerima hukuman seperti jen. pinochet chile dan jen norega nicaragua dari benua amerika tengah dan selatan itu… juga belum ada pemimpin asia tenggara yg dihentam begitu kejam seperti shah iran, saddam husin dan muammar ghadafi di timur tengah

  15. kL MenjErat on

    Kita faham ini bukan kehendak ds najib, ini lebih berupa tuntutan Uncle Sam… bila kaki tgn kita dirantai, dipasung… dgn pisau slaughter di atas tengkok…. samseng kampung dusun pun boleh cakap org putih…

  16. kL MenjErat on

    kesian yg dihantui kekecewaan dan dikejar bayang2 dosa semalam… tun sedang walk the talk dlm ketika taringnya telah tinggal gusi

  17. Anonymous on

    kaki2 spin dh wat statement lain plak dah. lupe ke nkorang bahawa PKR terutamanya anwar sendiri yg beriya2 sgt nak wat usahasama dgn US & negara sekutunya spt australia, israel & so on? xyah tunggu PKR memerintah negara, BN sudah merealisasikannye. yehhh!

  18. Anonymous on

    lu silap.. zmn nabi dulu dh bertemu dgn nenek moyang mereka, yakni empayar rom

  19. Anonymous on

    hehee boghuk2 internet arinih sibuk keje arinih tuh yg xde ms nk men 1st 2nd.

    tul tuhh dulu sape yg taksub sgt dgn us, smpi vice president algore siap bagi speech sokong lg. wakakaka. skang dh ade agreement. pkr musti likeeee

  20. Anonymous on

    pengaruh filem CIA & conspiracy nih kuat sgt nko ni tuh yg jd camni. kurang2 ler sket tgk filem2 hollywood tuh.

  21. Anonymous on

    harap pas tak terlampau gembira boleh bersahabat dgn amerika hingga terlupa hudud…

  22. Anonymous on

    kalau dgn kroni2 tempatan boleh main gejut2 dirang akan angkat bungkus… dgn mat saleh jgn uwat main…. dah 58 tahun kita merdeka tapak2 bekas lombong bijih timah kat perak tu baru sekarang kita nak boleh guna…

  23. Anonymous on

    bila dah sign TPPA, satu perjanjian multilateral tentang liberalisasi pasaran yg melibatkan negara2 dari 3,4 buah benua maka “perundangan” adalah kunci dan senjata kepada kawalan perlaksanaannya….

  24. Anonymous on

    ibarat kita sebagai suami dan ayah dlm sebuah keluarga melayu islam pergi berpakat buat “adik beradik” dgn toke2 kaya ajak dirang pakat tolong “hang aku” pakat2 cari makan, hang boleh mai sembang, keluar masuk angkut pi mai, berniaga dan buat pot dlm rumah aku, aku pun boleh berniaga buat pot dlm umah hang

  25. Anonymous on

    kita mau meramaikan dan merancakkan ekonomi malaysia, kita akan buat open market… kita tidak lagi beri keutamaan kpda pandang ke timur atau kepada negara2 islam semata2 atau lebih jelas lagi kita sekarang pro amerika…

  26. Anonymous on

    tentu banyak disco2, pub, pusat2 hiburan perlu dibuka untuk brother2 kita bersantai…

  27. Anonymous on

    sume nk gaji beso, brg murah, idup mewah kn?? rilek. tppa adalah penyelesaiannya. pelan2 usa msuk, 1 hari sok, kita dijajah blik, waktu tuh kita nyer currency guna dollar. kira jd mydollar lerr. x buntang mata nkorang sume??? brg yg dulu rege rm1,000 nko bleh beli dgn rege myd250 jer. gaji nko skang rm3,000 jd myd3,000

    hahhh? xkaya korang sumeee??

  28. kak munah on

    Lasiah dan jenab pun dah besau panjang, bapa dirang pun dah lama x ado… boleh ler tolong2 akak urut kaki… boleh kan ?

  29. kak munah on

    hotak ko dia bgi ko guna currency dirang kat sini …dirang dah kikis ko tinggal seluar dalam pastu gaji korang yg dulu RM3 000 sekarang dah tinggal myd700, baru ko tahu langit tinggi ke rendah… patut ler pun barang yg dulu harga RM1 000 sekarang boleh dibeli dgn myd 250…

  30. pa setia bersamamu - najib on

    dapat bonus 2 bulan gaji dah ler… Amerika nak masuk ke, kanada nak datangg ke, australia nak mari ke …lantaklah..,! yg penting BONUS

  31. pa setia bersamamu - najib on

    hidup umno…! memartabatkan melayu di pentas global

  32. Anonymous on

    Berbuih buih dah bercakap oleh ngo, pakar , swasta , peniaga iks bumiputera dsb tapi kerajaan dan pm najib ni pekak badak, disebabkan takut dgn Amerika dan menjadi kawan golf dgn Obama, kalau kanser ni mungkin di tahap 4 kritikal, negara dah tenat dan rakyat jatuh Papa dek kebobrokan pm

  33. Anonymous on

    Najib memang dipilih secara demokrasi, tetapi bila memerintah dia x amalkan demokrasi lagi, 1MDB dan TPPA tak dibentangkan dlm kabinet… keputusan najib sorang menentukan nasib dan masa depan 30 juta rakyat malaysia

  34. Anonymous on

    Adakah TPPA dan 1MDB mendapat kelulusan kabinet ?
    x kan mat sabu, lim guan eng, dsw azizah, mahfuz, rafizi dan beberapa kerat pemimoin umno yg sedar dok saja dlm parlimen

  35. Anonymous on

    kita gagal pujuk amerika hentikan kekejaman zionis israel ke atas palestin, tetapi tambah buruk lagi kita bersekutu dgn amerika secara terbuka menjana kemakmuran dan perluasan pengaruh negara itu ke asia tenggara

  36. Anonymous on

    kita bukan saja mengecam kekejaman tindakan ganas zionis israel di palestin, tetapi kita tidak bersetuju dgn kerajaan amerika yg dgn sengaja membiarkan keganasan itu berlarutan

  37. Anonymous on

    dalam isu keganasan israel di bumi palestin, pas dan UMNO senada menentang kekejaman itu, walaupun dalam masa yg sama dulu pas dan UMNO seperti anjing dgn kucing tak boleh bertemu malah saling kafir mengkafir

  38. selepas ini UMNO tak boleh lagi mendesak amerika mghentikan keganasan israel di palestin, umno dan amerika sudah serentak seirama

  39. Politik is stupid on

    Politik memang bodoh macam taik! So BN dan pakatan dua2 bodoh dan bebal,xboleh pakai,sekian….

  40. Politik is stupid on

    Umno dan sekutunya bodoh macam Pakatan…okay dua2 bodoh…sekian

  41. UMNO sudah pro amerika malah memberi laluan pelebaran pengaruh ekonomi mereka di sebelah sini

  42. Bayar dulu GST on

    Jangan kacau najib! Beliau adalah khalifah akhir zaman!Biarkan umno pro kat sape pun asalkan GST diteruskan!1MDB juga perlu berhutang lagi supaya dpt rancakkan ekonomi!Gabungkan umno dan israel supaya jurang perbezaan yahudi melayu dikurangkan!Hidup Umno!Hidup Bugis!

  43. Anonymous on

    dulu kita selalu dengar suara2 sumbang yg menyuarakan kebimbangan mereka tentang usaha yahudi amerika melebarkan pengaruh di rantau ini…. negara asia seperti korea utara, cina dan jepun tentu tidak selesa dgn perkembangan terbaru ini. Malah umno dan kerajaan malaysia sering menyuarakan tentangan2 seiring dgn negara2 tersebut… tapi kini malaysia pula yg berpaling tadah menarik pengaruh barat seperti australia, nz, kanada dan usa bertapak di rantau ini

  44. Anonymous on

    Amerika diibaratkan sepohon pokok yg besar…. ko baling lah ia dgn kayu, buluh, batu, kasut sikit pun ia tak jejas… tapi kalau tiba2 dahannya condong, daun dan buahnya lebat ke arah kamu …. kamu kena berjaga2

  45. Anonymous on

    Satu masa dulu USA, Britain dan Eropah sangat benci kebangkitan Islam, pemimpin2 mereka mencetuskan islamic forbia di kalangan rakyatnya, maka tertekan kehidupan masyarakat Islam di rantau Europe dan Amerika… Islam dikaitkan dan dicap sebagai fundamentalis, ekstreme, terrorist, fanatic dan violent… sehingga masyarakat islam didiskriminasi dan tersisih dlm pendidikan, pekerjaan dan kehidupan sosial maka bangkitlah suara panglima2 umno mngutuk dan mengecam us dan eropah… Pas pun x kurang berbuat yg sama… Tapi sekarang apa dah jadi ?

  46. Anonymous on

    selepas perang dunia ke 2, ekonomi dunia jadi lumpuh, amerika then membekalkan barangan keperluan masyarakat dunia ketika itu dan dgn cepat negara uncle sam itu kaya raya

  47. Anonymous on

    Syarikat2 gergasi USA sentiasa meninjau apa yg ada di seberang laut… apakah uniknya Malaysia

  48. Anonymous on

    Tetapi pengaruh yahudi dan kristian tentunya akan diseret bersama2 dgn barangan, teknologi dan syarikat gergasi multinational mereka itu… apakah kita sudah bersedia mghadapi situasi itu atau kita seperti menambah serbuk cili ke dalam sup…

  49. Anonymous on

    Amerika memang didominasi oleh yahudi dan kristian dan mendiskriminasikan org islam… Terutamanya selepas peristiwa 11 September, puak2 islam di usa dilabel sebagai terrorist, violent, fundalmentalist, fanatik dan ekstrim…. malaysia pula sering dilaungkan oleh Tun dan ds najib sebagai sebuah negara islam dan jadi model kepada dunia

  50. Anonymous on

    Malah pemimpin2 USA sebelum Obama sering menakutkan rakyatnya dgn Islamic Forbia iaitu tentang kebangkitan islam yg akan mengancam dunia amerika dan barat

  51. Anonymous on

    Islam diberi imej sebagai kejam, ganas dan ekstrim serta mengamalkan warlord. Islam dijadikan model keganasan.. Lihatllah bagaimana layanan buruk amerika ke atas palestin, iran, iraq dan libya

  52. Anonymous on

    Apakah pandangan dunia islam kepada kerajaan malaysia yg semakin caca merba dan hilang arah tujuan ini… Kita seperti lari dari landasan sebenar dan hilang. hala tuju… kita seperti sedang lemas tenggelam timbul kat bangkai khinzir pun kita sanggup berpaut

  53. Anonymous on

    Apakah pandangan dunia arab dan masyarakat islam sedunia kepada malaysia selepas ini

  54. Anonymous on

    DS Najib perlu menimbangkan perasaan masyarakat islam di malaysia khususnya org2 Melayu tanpa mengira parti politik

  55. Anonymous on

    Adalah tanggungjawab pemimpin umno melindungi dan membela nasib dan masa depan org melayu, kepentingan2 mereka dan agama mereka

  56. Anonymous on

    Islam itu adalah agama dan pakaian org melayu, bila institusi itu dirobek dan dihimpit di sana sini maka rosaklah melayu…

  57. Anonymous on

    sekarang di malaysia tidak timbul soal perkauman sebenarnya, kami hidup aman damai…. org2 cina dan india memahami hak2 istimewa org Melayu dan institusi “melayu” itu sendiri… 3 kaum ini boleh bekerja, bermain dan berkawan baik seperti dulu… Kita telah memenuhi syarat “taklik” yg diletakkan oleh baginda Ratu England

  58. Anonymous on

    Ada org yg berseloka kartun katanya apa itu M.E.L.A.Y.U ? Mim Lam Alif Ya Wau
    Mim – malas
    Lam – lalai
    Alif. – angan angan
    Ya. – yakin
    Wau – was was
    * dlm 5 aspek di atas ada 1 @ 2 sifat saja yg baik pada diri org melayu

  59. Anonymous on

    Pepatah Hang Tuah ada berkata “Tak Akan Melayu Hilang Di Dunia..” memang ianya akan jadi realiti jika 4 perkara itu telah kita kuasai :
    1. TANAH – tanah itu milik org melayu
    2. PENDUDUK – penduduk di situ adalah org melayu
    3. KERAJAAN – kerajaan itu diperintah oleh org melayu
    4. KEDAULATAN – raja rajanya juga melayu
    Tapi org melayu dan institusi melayu dah semakin “pupus” di bandar2 malaysia dan di negeri p.pinang semasa kerajaan melayu yg memerintah negara

  60. Anonymous on

    Apakah “alat” yg akan mempertahankan 4 elemen di atas demi menjamin survival melayu itu ? Alat alat itu ialah :
    1. Sosial budaya dan agama islam
    2. Ekonomi
    3. Politik
    Apakah org melayu sehingga kini ada ketiga2 alat di atas… This is our land dan kita mesti pertahankannya dgn apa cara sekalioun

  61. Anonymous on

    Patut ditamba satu perkara lagi iaitu ISLAM – iaitu org2 melayu di situ mengamalkan ajaran islam dan beragama islam

  62. Anonymous on

    kelima lima perkara dan elemen. di atas boleh dicapai jika org melayu bersatu padu dlm hubungan sosialnya, berjaya menguasai kemakmuran ekonomi dan mampu mempertahankan penguasaan politiknya

  63. Anonymous on

    Kelima2 perkara di atas boleh dicapai jika org Melayu menjadi majoriti dan menguasai ekonomi dan kuasa politik..

  64. Anonymous on

    Pencerobohan Yahudi Israel ke atas bumi Palestin, penghapusan etnik Bosnia dan Rohingya serta penghakisan Melayu di Singapura patut jadi teladan kepada org Melayu di Malaysia

  65. Anonymous on

    Ramai org Melayu sekarang dah tak hidup seperti Melayu… Malah ramai yg kehidupannya separuh2 Melayu, ada yang jadi Melayu pada ketika tertentu dan ada yg jadi bukan Melayu bila berada di luar negara

  66. Anonymous on

    Seperti bidalan berbunyi “dalam masyarakat binatang tidak ada manusia tetapi dlm masyarakat manusia ada binatang atau berhati binatang”

  67. Anonymous on

    Ketika org melayu melaka masih di bawah penjajahan portugis (1511 – 1641), waktu itu telah ada beberapa buah universiti di amerika. Universiti Havard ditubuhkan pada 8hb September 1636 iaitu kira2 380 tahun yg lalu… Malah England mencatatkan sejarah pendidikan tinggi lebih tua dari itu, Universiti Cambridge, England ditubuhkan pada tahun 1209 iaitu kira2 806 tahun yg lalu manakala Universiti Malaya ditubuhkan pada 1905 iaitu kira2 110 tahun yg lampau

  68. Anonymous on

    Jika termerainya TPPA November ini maka bermulalah sejarah baru di Malaysia. Di sini disertakan beberapa fakta2 tentang 2 tokohh itu :
    1. DS Naji berumur 62 th PM Malaysia ke 6 dan Obama 54 th dan Presiden United State ke 44
    2. DS Najib grraduan bidang ekonomi industri dari Nottingham, England. Obama graduan bidang undang2 dari Columbia Univ dan Havard Law School, USA

  69. Anonymous on

    Sebelum Merdeka (1957) ada 84% org Melayu di Malaysia, tapi setelah 58 tahun merdeka kini (2015) orang Melayu hanya tinggal 52%… Apa sudah jadi, sudahkah najib fikir dan kaji benda ini sebelum sign TPPA

  70. Dah bayar GST on

    Peduli apa?Janji dapat Br1m,pangkah BN sampai mampos,x perlu kaji2 TPPA,nnt kita salah kan kaum lain beramai2…yahoo!Dari Br1m kita dtg kepada GST kita pulang!

  71. masalahnya U.S. Yang menguasai 93 peratus ekonomi dunia. Nak tak ke tak nak kena sign jugak.
    Kalau tak sign, akan ada “masalah” lain yang datang!

  72. Anonymous on

    habis tu pelabuhan2 kat singapura, jepun, korea, india, china, arab dan latin amerika yg sibuk smpai keluar asap dok uwat amende… bukan amerika sajer maaaa….

  73. Anonymous on

    Orang Melayu dah tinggal 52% itu satu realiti yg serius dan membimbangkan. Sepatutnya slepas merdeka org melayu makin ramai. Jika kadar pertumbuhan penduduk kalangan melayu kekal lembab, dibimbangi sedikit masa lagi kaum lain lebih ramai di malaysia….. nantu PRU 20 sapa nak undi calon melayu

  74. Anonymous on

    Ini belum dimasuk kira 40,000 orang. Melayu dlm penjara, 25,000 kat puspen, 5,0000 remaja melayu kat juana dan pusat pemulihan akhlak

  75. Anonymous on

    Org Melayu kalau dah cikit, nanti kalah dlm PRU ? Macam mana nak bagi ramai org Melayu..?

  76. SambalBelacan on

    …maka akan hancurlah Malaysia…sebab TPPA adalah perangkap Dajjal…maka kita akan mengikut skrip2 yang telah di susun di seluruh dunia…sebab jugak pemimpin2 kita teramatlah bodohnya tiada mahu berfikir walaupun Allah mengurniakan otak…jika kita berkerjasama dengan kaum kafirin…maka Allah pun berlepas tangan…

  77. Anonymous on

    Tapi kalau Melayu ramai pun x asa makna kalau mcm lembu cucuk hidung, contoh dlm kes rm2.6 bilion dan 1MDB hanya beberapa kerat melayu terlibat tapi 30 juta rakyat lain merana

  78. Anonymous on

    Dulu Mahsuri sumpah Langkawi akan jadi Padang Jarak Padang Terkukur selama 7 keturunan, tapi kini setelah Langkawi dibangunkan, pelancung asing dah ramai ….. sumpahan itu dah bertukar menjadi Padang Arak Padang Pungkor…

  79. Anonymous on

    Apa kata kita galakkan org Melayu kawin muda… jadi. Org Melayu akan cepat bertambah

  80. Org Melayu kalau ramai tapi hidup susah, kerja pun x ade …x ada maknanya

  81. ANAK MELAYU on

    Dah tiba masanya org Melayu sedar bahawa masa depan anak cucu dirang makin terancam, ini bukan perkara main2

  82. ANAK MELAYU on

    6. Hilabg NASA DEPANORANG MELAYU DAN HILANG
    1. Hilang KEPIMPINAN
    2. Hilang HARTA
    3. Hilang JATIDIRI
    4. Hilang MAJORITI
    5. Hilang TANAH
    6. Hilang MASA DEPAN
    * kalau keadaan sekarang berterusan

  83. Anonymous on

    Masalah di Malaysia kecil sahaja sebenarnya, kepimpinan yg dipertikai… Kenapa Allah turun bala kat kita ! Siapa punca kehancuran ini…

  84. Anonymous on

    Cepatlah Tok Jib sign TPPA, aku nak keja dreba org putih pulak, x dapat jadi dreba jadi tukang kebun pun x paaaa….

  85. Hak BumiGST on

    Sokong TPPA!Sesuai dengan tema UMNo rakyat didahulukan…lepas ni xde lg istilah hak melayu!Ini bagus!Hidup Umno!Hidup GST!Hidup Cybertrooper Umno!

  86. Anonymous on

    skang nih bila tppa meletup, puak2 pkr nih melolong2 dok slhkan najib, tp sudahkah anda lupe, nuar berahim dulu yg dok lobi us utk sokong dia & taksub dgn us? jd nape nak kicuh2 bila najib sign tppa? ni dh kira merealisasikan harapan nuar berahim utk duduk dibawah naungan amerika. lgpun, bendera kita kn dh lebih kurang sama???

    idup najib! idup nuar! idup al gore!

  87. Anonymous on

    Alang2 aku nak kena sorang, biar semua bungkus ! baru 1 malaysia…. satuuuuu… malaysia ! satuuuuu…. malaysia !

  88. SambalBelacan on

    …pemimpin2 yang bersetuju dengan perjanjian TPPA adalah sampah masyarakat…perjanjian TPPA ini adalah perjanjian setan dengan manusia…sesungguhnya Allah telah berfirman, “…sesiapa (orang2 Islam) yang mengikuti kaum Yahudi dan Nasrani…maka Allah tiada akan menjadi penolong bagi mereka (orang2 Islam tersebut)”…ertinya mereka (orang2 Islam tersebut) sentiasa rela menjadi anjing2 kurap kepada Yahudi dan Nasrani…Nauzubillah!…

  89. SambalBelacan on

    …inilah bangsa melayu anjing2 kurap yang rela menjadi suruhan Yahudi dan Nasrani dengan menandatangani perjanjian TPPA setan…

  90. MACAI LOGIC on

    Masa bila plak anuar ibrahim sign TPPA?Duk dalam lokap pun boleh sign lg ke? POWER betul anuar ibrahim ni,boleh tundukkan UMNO Najib utk sign TPPA dari lokap,x yah gi putrajaya pun….hebat2….bebal punya cybertrooper..

  91. kak munah on

    nak harap kumpul duit nak pergi amerika sampai tua pun x merasa ler gamaknyer… Ini org putih dah mari tempat kita ! akak x nak lepas peluang nih…

  92. aku dapat jadi dreba si lucy dgn janet tu cukup ler…. bawa dirang ronda2 kat pantai cahaya bulan nie….

  93. aku cadang kita wujudkan satu pekan kecil kat mana2 dan kita namakan little amerika…. ini telah dilbuat oleh tentera amerika semasa jajah iraq dulu…. kawasan ini untuk warga amerika sahaja, jadi barulah wujud kesefahaman yg kukuh rakyat malaysia dan amerika

  94. Carilah kawasan agak2 seluas bandar kota bharu tu jadikan “little amerika”….. ha2 tentu tersenyum bangga gang2 muka dan kepala sotong dapat bawa mat salleh masuk kat malaysia

  95. kak munah on

    Little Amarika ? he2 bagus tu, lasiah dan jenab pun boleh kerja kat situ, mat salleh bayar dlm dollar kan ?

  96. kak munah on

    tanah2 tepi pantai kat teganu tu kan banyak lagi terbiar, eloklah dibangunkan sebagai “little america”….

  97. tentu terkembang2 hidung rase banggo pok daod, wan seme golok, pok nik, hjah ramlah tengok amerika kat depan mato…. huuuhh modeng !

  98. Kepala dan Muka Sotong on

    Teganu lagi, molek sokmo…. barakah ! alhamdulillah !

  99. mu sign jer pok jib TPPA ke bende….. GST dah banyok mu x reboh doh… bilo pitih dah banyok datang lah intergriti…

  100. TPPA adalah satu bentuk campurtangan Amerika di Malaysia, beginilah juga yg berlaku di Chile, Nicaragua dan Iran…. pemimpin mahu ke tak mahu kena terima… akhirnya rakyat menentang dan pemimpin digulingkan

  101. Amerika adalah polis dunia, bila mereka masuk dalam apa bentuk perjanjian sekalipun, ianya adalah “campurtangan” bila dilihat negara tersebut perlu diselamatkan

  102. Sejarah telah membuktikan realiti ini, sebarang campurtangan Amerika adalah untuk membetulkan kepincangan dlm negara tersebut. Ia pernah berlaku di Chile, Nicaragua dan Iran

  103. Ini adalah bentuk kaedah “campurtangan” yg halus dan sistematik dlm memperbaiki. masalah dalaman sesebuah negara

  104. Sesiapa yg menyedari realiti ini harus tahu, campurtangan America di Malaysia sedang dituntut oleh parti pemerintah dan puak2 pembangkang… Maka kehadiran World Police adalah tuntutan politik di Malaysia

  105. Demonstrasi jalanan dan rally rakyat yang yg ditaja oleh parti pembangkang dan kerajaan serta laporan2 polis antarabangsa yg dubuat membuktikan wujud apa yang dikatakan “perang saudara yg dingin” di Malaysia. Maka campurtangan Super Power diperlukan untuk selamatkan negara ini

  106. Amerika sedar perpaduan kaum dan rakyat di negara ini masih kukuh malah tidak wujud sebarang masalah….. apa yg betlaku adalah krisis kepimpinan yg buruk akiibat dari pemyelewengan dan salahlaku dlm pelbagai bidang sosial, ekonomi dan politik oleh pihak2 tertentu. Oleh itu serangan fizikal tidak perlu berlaku kerana ia akan mengorbankan rakyat

  107. Kehadiran Amerika biasanya akan menamatkan krisis politik di negara berkenaan, anuar tentu tersenyum di dalam penjara sg buluh…

  108. Pok Jib tak payah ulang alik jumpa The Great Obama lagi sebab dia sendiri mau datang sini to fix the country. Institusi Demokrasi itu akhirnya adalah Amerika sendiri

  109. Campurtangan Amerika adalah dirasakan sangat perlu bila perselisihan dlm negara berlarutan dan memberi kesan buruk kepada rakyat

  110. AMerika telah camlurtangan di Dunia Arab menghapuskan kekejaman Rejim Saddam Husin di Iraq dan Muammar Ghadafi di Libya serta Rejim Shah Iran

  111. inilah yg dimahukan oleh rakyat malaysia sebenarnya melalui tunjuk perasaan, perhimpunan jalanan, protes kpd kerajaan dsb. amerika akan datang membawa “demokrasi” sebenarnya kepada kita sebagaimana mereka melakukan “democracy installation” pada negara2 yg mereka sudah lanyak seperti afghanistan, iraq dsb.

    nanti bila dijajah semula nanti, jgn nangis, ok? bukan apa, ini yg korang semua mahu sebenarnya.

  112. Begitu juga Amerika telah campurtangan di Chile menjatuhkan kerajaan Pinochet dan di Nicaragua menjatuhak kerajaan Presiden Jen Noreiga… Pinochet dan Noreiga akhirnya dipenjarakan di usa dan england

  113. lps nih institusi raja dihapuskan, malaysia dipecahkan semula kpd negeri2, setiap negeri ade gabenor. bendera dh jd bendera amerika dgn penambahan 14 biji bintang lg dlm kotak biru tuh, jalur putih yg dibawah dibuang. yehhhh… kita sudah amerika!

    oh yer, jata negara dibuang, xde lg gambo rimau, sebaliknya pki burung helang. sume federal dept dihapuskan, negeri2 akan ade polis sendiri/sheriff, fbi cia akan buka cawangan setiap negeri.

    pehhhh sebijik cm dlm filem. well, ini yg dimahukan oleh rakyat2 malaysia, right???

  114. Kehadiran Amerika sangat2 diperlukan bila krisis kepimpinan berlarutan dan Amerila naik semak kepala… WORLD COPS ! Itulah yg kita mahukan bila keadaan makin buruk….. WELLCOME AMERICA

  115. PAS For All on

    Nuar brahim pn sama lah….baik khalid brahim jd PM…konfom malaysia jd negara maju 10 tahun lagi…

  116. Amerika ada kick boxing bangggg…. Ananti betis abang patah kasi munah urut yea…..

  117. Chuck Noris tu bapa angkat anak2 munah, nanti munah kasi tau abang Chuck. abang JUARA nak lawan dgn dia yer… abg juara ni tinggi berapa ? Ada tak 7 kaki….

  118. Abaňg Anon kat atas tu buat Munah takut ler…. awat sekarang ni kat negeri2 x ada polis ke? abang ni cita pe buat lawak lah… Kalau dirang nak datang kerja polis ķt Malaysia , baguslah tu….

  119. Si sharif sepupu munah yang kerja panjat kelapa tu tersengih sengih sebab bg Anon kate Amerika nak ambik dia letak jadi ketua polis daerah…..

  120. gitu lah pulak….!!! kalau letak bulan dan roket kan ke cantik dlm kotak biru tu…

  121. aku cadangkan tapak RAAF Australia kat Butterworth tu kita kasi American Army pulak landing situ… amacam !

  122. Aku ingat kalau USA hantar navy dia jaga perairan kita, lanun2 kat laut tu tentu cukur janggut tukar kerja jadi nelayan la pulak

  123. Aku ingat kalau Amerika jajah kita sekalipun, rakyat tak ada masalah…. yang ada masalah ialah pemimpin dan kroni2 bisnes dirang….. aku lebih rela jadi dreba owang putih yg sporting tu, kalau dirang bayar aku USD700 sebulan pun dah cukup

  124. Pemimpin2 kita tu sembang jer lebih kutuk Amerika, tapi diam2 dirang enjoy pergi Amerika, anak2 dirang tinggal kat Amerika….. puuiii !!

  125. Korang kena kenang juga jasa org putih nni ka kite…. Si potugis tu dulu jajah melaaka 130 tahun (1511 – 1641) diranglah yg perkenalkan tulisan rumi kat malaysia

  126. Maharaja cina pula kirim puteri jelita Hang Li Po untuk dikahwinkan dgn sultan Melaka… tengok betapa mulianya kuasa2 besar asing kepada kita. Kemudian diperkenalkan pula jarum kat kita. Pastu berpuluh tahun org melayu dok pikir bgaimana caranya nak buat lubang kat jarum tuh….

  127. kt m’sia nnti akan ader icbm nyer silo, ader peluru berpandu nuklear jarak jauh tuh wehhhh.. gempak siakk.. mmg elok sgt ler sign tppa tuh. ader reaktor nuklear lg. genting highland pun leh upgrade jd cm las vegas. lps tuh pistol leh jual kt pasar mlm. dak skolah bwk pistol pi skola lps tuh tembak cikgu.. terbaekkkk!

  128. xleh gitu nnti x american ler, tp nmpk cam dap or pas. kmpg sgt tuh wehhh… org nk jd amerika, bkn penang or kelantan. per budus sgt nko nih hah???

  129. hahahaha cam syialll ler nko nyer fantasi. kalah madey nyer wawasan 2020. wakakaka

  130. nk wat camner, rakyat msia especially melayu nih mmg bangng dr dulu lg. tuh yg asyik tertindas jer… dr dulu melayu di bwh, skang pun dibwh, akan dtg bwh amerika lak. hahaha loser

  131. ni lahir kat butterworth, selalu bila i lintas RAAF kem apa yg i nampak kebersihan tempat. dirang serupa sana. macam kat us tapi bila masuk area kita alamak wonderful la tempat tu tiba2 berubah jadi kotor dan semak dgn sampah sarap, , sampah tak kutip, semak dlm longkang yg sumbat, air longkang bwrtakung and etc

  132. I perhatikan pekerja, penguatkuasa dan jututera parit dan saliran dlm bandar2 kita tak buat kerja dgn betul…. kita biarkan peniaga2 buang sampah dlm longkabg, membuat extention sesuka hati hingga menutup longkang dan parit bandaraya dgn simen konkrit, penguatkusa s saman peniaga2. Yg buang sampah dlm longkang sesuka hati…. apa yg bandaraya buat, dirang hired pekerja2 kontrak cuci sampah longkangdan kmuduan biar ia dikotorkan semula oleh peniaga

  133. Kita buat kerja cincai, tipu, kecoh, mudah. dalam segenap perkara termasulk dlm hal2 politik, pentadbiran kementerian, jabatan dll

  134. nko xlayak nk jd warganegara amerika sebab eja welcome pun tak betul. W.E.L.C.O.M.E la buduhh!

  135. sebabnya yg duduk dlm negara kita nih byk sampah dr manusia, tuh yg byk mengotorkan tmpt. kita dhpun ade 2 eko bangsa sampah yg dibuang oleh british di sini, lps tuh ditambah dgn perangai org melayu yg mmg cam sampah dr dulu. bertambah sampah ler negara nih.

  136. lps nih cikgu misti demand kt gomen nk dptkan 1 suit kevlar nk dipakai pi skolah. wakakakaka

  137. bkn soal keje cincai. kita nih xdidik dr kecil utk jd manusia yg elok. lihat ler bgaimana bangsa maju spt barat, korea, jepun ajar siviks kpd generasi awal mereka, supaya bila mereka besar, jd org yg berguna. kt sini, mak bapak tau wat anak, lps tuh biarkan mereka belajar sendiri. anto pi skolah, cikgu lak wat keje sambil lewa, asyik harapkan gaji naik jer, keje cincai. tuh yg negara makin rosak.

  138. Korang kira yg hilang RM75 bilion, yg kita dapat dan kesan2 x ketara yg kita peroleh…. korang bukan nampak

  139. TPPA akan membawa masuk syarikat GLC & Multinasional ke dlm negara dan seterusnya menjana beratus ribu pluang pekerjaan dan meningkatkan pendapatan penduduk negara ini…. bahasa inggeris pun boleh diimprovekan & diupgradekan lagi di kalangan penduduk

  140. Kira2 kalau hilang rm75 bilion setahun pun lebih baik dari 1MDB. yg buat hutang dan 30 juta rakyat kena tanggung kesannya

  141. 1MDB dgn liabilti rm42 bilion atau mungkin meningkat merupakan Syarikat Pelaburan Strategik yg merugikan negara , ia hanya menguntungkan pegawai2 & j/kuasanya nya kerana banyak berurusan di luar negara

  142. Sekitar hujung tahun 1998 & 1999 pengeluaran kelapa di Malaysia merosot sehingga kita terpaksa impot kelapa dari Filippina…. FAMA kemudiaannya memberi bantuan kepada pekebun melatih beruk dan tuannya petik kelapa di kelantan dan bagan datuk, perak

  143. Tabiat dan sifat beruk :
    1. Mudah diajar
    2. Mudah mengesan dan bijak
    3. Cemburu pada perempuan cantik
    4. Tak makan daging dan ayam
    5. Tak makan duit dan tak ambil rasuah

  144. Adatnya bila 3 kaum ini bertanya salesman di kedai used car…
    1. Melayu – kereta ni minyak safe tak?
    2. China – kereta ni boleh lari berapa laju ?
    3. India – kereta ini boleh isi berapa ramai ?

  145. TPPA diharap akan menjana banyak peluang pekerjaan kepada rakyat Malaysia ?

  146. Seorang graduan yg masih menganggur berkata mencari satu pekerjaan dgn gaji yg sesuai di zaman sekarang seperti mencari sebilah jarum di dalam timbunan jerami

  147. Sukar amat mendapatkan kerja dan gaji lumayan. zaman sekarang seperti sukarnya mencari sebilah jarum yg hilang di dalam segudang jerami

  148. sukati lah nak eja macam mana pon. ni exam ke ada pemeriksa nak bagi markah lak.. lantaklah bahlul kelabu asap. mangkuk hayun. janggut jebon.

  149. pulak lah. bahasa melayu ni dulu sebelum merdeka guna tulisan jawi. lepas merdeka, baru kerajaan transform segala surat-menyurat semua bahsa melayu tulis dalam rumi. ejaan tak seragam katanya.. bila tahun 1970-an ejaan diseragamkan.. elok eja ra’ayat pegi eja rakyat. kan dah lari sebutan orang yang lahir lepas 80-an.

  150. kan lebih bangga kalau malaysia dijajah oleh perancis.. dapatlah kulit cerah mata biru… portugal ni kulit warna buah zaitun.. olive.. hasilnya dapatlah orang kristang kulit tak berapa nak cerah tapi mengaku keturunan eropah.

  151. orang kristang di malaysia yang popular tony fernandes.. serani katanya… sebab ada keturunan eropah campur asia.. tony fernandes tu nama dia sekali dengar wah macam orang eropah kulit putih mana ni. sekali tengok gambar. blek kulit hitam legam.. oh ada mixed tamil kasta paria. arghh peduli apa warna kulit dia. dia ceo AirAsia.. anytime dia boleh buat sex dengan pelacur kulit putih dapatlah anak mixed cerah sikit..

  152. dah seronok sangat nak tinggal di amerika.. pergilah mohon jadi permanent resident di us.. barulah layak nak show off dalam fb dan insta jadi orang u.s. ni setakat pergi berholiday di u.s., siapa pun boleh even setaraf dengan pendatang haram je diorang ni. habis tempoh jadilah kau alien di U.S. anak pemimpin barisan nasional show off duduk di U.S. tapi orang White American tunggu masa je nak halau orang Asian dari U.S. fikir-fikir balik oh orang Asian ni ada guna untuk U.S. biarlah bagi peluang merasa duduk U.S. huh tapi kalau orang Asia nak jadi presiden U.S. jangan haraplah.. jadi pengampu presiden U.S. layaklah.

  153. Terima saja TPPA tu orang melayu kan sudah mampu untuk bayar kos – kos yang tinggi dan mahal . Hampir semua orang melayu sudah jadi kaya sebab mereka ni bijak dan sangat bijak yang telah memilih parti untuk memimpin kerajaan sekarang. BR1M tu kan dah cukup untuk kemewahan orang melayu. Hidup BN … Hidup orang melayu

  154. Kita dakwah org amerika nei boleh? atau kita t’ikut mereka .Klu boleh kita dakwah dn mereka ikut kita boleh? ha…

  155. siapa tulis selepas aku di bawah ini dapat bonus setengah bulan gaji sahaja

  156. Asalam… Isu kenaikan gaji penjawat awam sepatutnya sudah selesai sekian lamanya.. Dengan keadaan kos sara hidup yang semakin tinggi perbelanjaannya telah memjadikan hidup penjawat awam semakin terhimpit Sepatutnya penyelarasan gaji telah lama dilakukan dengan kenaikan 13% bagi gred 27-38, 25% bagi gred 11-26, begitu juga dengan kenaikan tahunan dinaikkan dari RM80 ke RM115, RM145 ke RM195. Kenaikan gred mesti dilakukan oleh kerajaan kerana gred golongan perlaksana puluhan tahun tidak dinaik tarafkan cth gred 17 dinaikkan ke gred 26, gred 27 dinaikkan ke gred 34, ia mesti dinaikkan ke satu gred yang lebih tinggi. Ramai penjawat awam yang gajinya telah sampai gaji mati (langgar tembok) tetapi perkhidmatan masih ada 10-12 tahun. Ini satu kerugian bagi penjawat awam yg berkhidmat tanpa kenaikan gaji tahunan, ia juga mempengaruhi pencen penjawat awam tersebut. Sistem time based bagi golongan perlaksana dimana kenaikan pangkat hanya memakan masa 6-7 tahun saja, bagi menghargai jasa penjawat awam tersebut. Kebelakangan ini pula kenaikan harga rumah mencapai 300% menyebabkan ribuan penjawat awam tidak mampu dan layak memiliki rumah kediaman untuk hari persaraan mereka. Ini amat mendukacitakan dan mengusarkan penjawat awam yg akan bersara beberapa tahun lagi. Ada juga penjawat awam yg bersara akan menjadi miskin tegar kerana jumlah pencen yg terlalu kecil. Ada sesetengah dari mereka terpaksa berkerja sebagai jaga, pemandu teksi, buruh am, perkerja hotel dan sebagainya bagi menyara keluarga. Cuepacs mesti bertindak secepatnya bagi mengatasi masalah penjawat awam, kebajikan penjawat awam mesti diutamakan supaya prestasi penjawat awam sentiasa cemerlang dan berfikiran kelas pertama. Cuepacs mesti mendesak agar kenaikan gred, gaji dan kebajikan penjawat awam diutamakan di dalam perbentangan bajet 2016 akhir bulan 10 nie…

  157. SambalBelacan on

    …mamat ‘prof” ni mungkin jenis species manusia yang hanya nak tahu naik gaji aje…kalau negara kena jual ke…berperang ke…gempa bumi ke…di serang kominis ke…mungkin mamat ni x nak ambil tahu dan x nak ambil peduli…asalkan Najib naikkan gaji, cukuplah…apa2 naik menyusahkan rakyat pun mamat ni x kisah, asalkan gaji naik…

  158. SambalBelacan on

    …kalau kat Malaysia ni boleh la orang2 luar dapat muka…apa2 ceruk bangsa pun boleh masuk politik Malaysia…hatta asalnya memang keturunan pendatang2 haram sekali pun…tetapi kalau di USA…sorry lah!…No Way!…apa lagilah kalau muka2 tu dari keturunan asia…memang dah lama kena halau!…

  159. sebenarnya apa dia cakap tu memang betul. ko kene study lgi conspirary dunia ni.. byk2 la baca dri external info.. youtube pon ada.. adoi

  160. Jibby Love KakMah on

    Ini yg betul , x sempat nuaar braim laksanakan tugasnya nk pggil US dtg , Jibby n The gang suda buat . haha ! Yeah !

  161. For all we know, kaum punya buat hal pasal 1mdb, anak najib di US yg producer film, jhlo mengganas di US dll semuanya jadi “bahan” utk si Najib sgreed n signed TPPA…ni yg menyedihkan..

Leave A Reply