Surat Siti Hajar Aladin Kepada Najib Razak (Perdana Menteri). Gaji Bersih RM2032 di KL? Simpanan RM213.40. Boleh Beli Rumah Apa?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Surat Siti Hajar Aladin Kepada Najib Razak (Perdana Menteri). Gaji Bersih RM2032 di KL? Simpanan RM213.40. Boleh Beli Rumah Apa?

Assalamualaikum Dato’ seri.. Tujuan saya (Siti Hajar) menulis surat ini adalah sebagai seorang anak Malaysia yang ingin negaranya membangun dan mengurangkan kemiskinan di negara sendiri.

Siti Hajar Aladin

Beberapa isu ingin saya ketengahkan kepada Dato’ Seri dan saya berharap apa yang saya perkatakan ini memberi idea dan impak kepada semua rakyat Malaysia.

Saya menulis surat ini adalah sifat keberanian dalam diri saya dimana saya ingin menjadikan Malaysia ini sebuah Negara Membangun Pesat bukan Negara Yang Sedang Membangun.

Sejak akhir-akhir ini isu minyak diperkatakan. Ada yang mengatakan negara-negara jiran kita lebih mahal minyak jika dibandingkan di Malaysia. Ya. Saya setuju tentang kenyataan itu tetapi idea untuk menaikkan harga minyak adalah sesuatu yang memang terang lagi bersuluh bukan idea yang bijak. Jika hari ini kerajaan telah menaikkan harga minyak sebanyak 20 sen, ia bukan sekadar memberi impak kepada golongan muda sahaja tetapi juga golongan miskin dan juga seluruh rakyat Malaysia.

Hari pertama harga minyak naik, food court ditempat kerja saya menaikkan harta roti sebanyak 30 sen. Lihat! Impak terhadap kenaikan minyak. Tetapi jika satu hari nanti harga minyak turun walaupun sebanyak 50 sen sekalipun, harga roti yang naik 30 sen ketika harga minyak naik akan kekal sama dan tiada pengurangan. Mungkin ianya kecil pada mata orang-orang yang kaya nilai 20 sen itu tetapi ia cukup berharga kepada kami yang baru sahaja memulakan kehidupan.

Perjalanan hidup saya masih jauh. Umur baru 27 tahun. Belum berkahwin. Tetapi saya dah rasakan bebanan yang saya akan hadapi untuk 10 tahun akan datang. Bagaimana pula sahabat-sahabat saya yang sebaya dengan saya, yang telah berumahtangga? Pasti mereka lebih terbeban akibat krisis kenaikan harga minyak. Boleh dikatakan golongan muda belia ini sangat diperlukan bagi menjamin kesejahteraan Negara pada masa akan datang, tetapi saya tidak nampak bagaimana kami mampu memajukan Negara sedangkan saya sendiri rasa ianya satu penindasan ke atas kami. Apa yang dikatakan penindasan?

Mengenai BR1M. Pada mereka yang diberikan BR1M, pasti mereka akan gembira. Kenaikan BR1M telah memberi impak positif yang besar kepada kerajaan kerana kerajaan telah melaksanakan sebahagian tanggungjawab untuk membantu rakyat, tetapi pada masa yang sama kenaikan harga memberi impak negatif yang lebih besar kepada seluruh rakyat Malaysia baik yang menerima BR1M atau tidak. Mengapa tidak bajet BR1M itu digunakan bagi memberi subsidi minyak?

Kerajaan mengatakan bahawa pemberian BR1M kepada rakyat bagi mengurangkan bebanan terhadap mereka yang berpendapatan rendah. Tetapi saya tidak nampak semua itu. Seperti saya katakan tadi, apabila harga minyak melambung, maka harga barang juga turut melambung. Jadi pemberian itu tidak memberi makna apa-apa terhadap rakyat. Ia umpama buruk siku. Lepas bagi, ambil balik.

Surat Siti Hajar Aladin : BR1M @ Subsidi Minyak?

Dato Seri Najib Razak,

Kadang-kadang saya terfikir, apakah keistimewaan saya sebagai rakyat Malaysia? Adakah hanya sekadar penyumbang ekonomi negara tanpa mendapat sebarang kebaikan daripada negara sendiri? Gaji saya di dalam golongan middle income (RM3,000 – RM5,000). Saya tidak layak menerima BR1M malah saya juga di dalam kategori pembayar tax kepada kerajaan. Golongan middle income pada hari ini masih sukar untuk beli rumah pertama kerana kos sara hidup yang tinggi. Apakah keistimewaan kami yang mana suatu hari nanti bakal menerajui negara sendiri?

Seterusnya pula, Boleh dikatakan golongan lepasan Ijazah yang belum berkahwin, gaji permulaan bermula RM2200. Maka mereka tidak layak untuk menerima BR1M. Syarat untuk menerima BR1M bagi individu adalah bawah RM2000. Manakala bagi mereka yang telah berkahwin dibawah RM3000. Walaupun gaji mereka Bawah RM3000 dan layak untuk menerima BR1M, ia masih tidak mencukupi kerana mereka ada tanggungan yang perlu ditanggung bukan setakat anak isteri tetapi juga pinjaman pembiayaan pelajaran. Untuk memulakan hidup, saya pasti Dato’ Seri Najib razak pun tahu bagaimana gigihnya seseorang untuk menanggung keluarga.

Beban atas kenaikan minyak amat dirasai pada golongan kami.

 • Gaji kasar : RM2300 (fresh graduate)
 • Gaji bersih : RM2032 (masih tidak layak menerima BR1M)
 • Kereta : RM 400 (Kawasan yang sukar mendapatkan public transport seperti di kawasan Damansara, maka kami memerlukan kereta)
 • Tol: RM1.60 x 2 kali sehari : RM 3.20 x 23 hari = RM73.60 (melalui LDP, masih tidak menerima 20% rebate touch n go)
 • Parking : 23 hari x RM5 = RM115
 • Minyak : RM 12 x 23 hari = RM230 (dari Taman Melati ke Damansara dan untuk ke kerja sahaja)
 • Sewa : RM 200 (paling murah di Kuala Lumpur untuk satu bilik)
 • PTPTN : RM150 (minimum)
 • Makan untuk sebulan = RM 450 (sehari RM15)
 • Ibu Ayah = RM200
 • Baki : RM2032 – RM400 – RM73.60 – RM115 – RM230 – RM200 – RM150 – RM450 – RM200
 • TOTAL BAKI : RM213.40

Surat Siti Hajar Aladin : Lonjakan Harga Rumah di Malaysia

Ini apa yang pernah saya lalui. Tak dinafikan ada juga beberapa bulan saya tidak dapat membayar PTPTN apabila dalam keadaan yang terdesak seperti memperbaharui roadtax dan insurans kereta dan apabila hari Raya menjelma. Dua keadaan yang perlu dilalui yang memerlukan duit tambahan.

Apabila kita melihat baki bulanan yang sebanyak RM213.40, maka pembelian rumah untuk kami memang jauh sekali. Cuba Dato’ Seri lihat harga rumah pada hari ini. Di Taman Melati, Setapak harga rumah bagi 660 sqf adalah RM150,000 dan interest rate sebanyak 4% untuk 30 tahun,maka setiap bulan perlu membayar RM717. Bagaimana golongan belia pada hari ini mahu memangkin ekonomi masa hadapan? Sedangkan perlaburan terbaik datangnya daripada Pelaburan Hartanah.

Saya telah kira RM213 hanya mampu membeli rumah berharga RM40,000 dengan interest rate sebanyak 4% untuk 30 tahun. Bagaimana kami mampu membantu menjana ekonomi Negara sedangkan gaji kami hanya mampu membayar rumah RM40,000 sahaja? Dan dimanakah rumah yang berharga RM40,000 ini? Di kawasan pedalaman yang memang tidak boleh untuk membuat pelaburan. Kita perlu melihat ke hadapan. 10 tahun akan datang, kami golongan belia bakal menerajui Malaysia. Tetapi ianya tak akan berjaya jika pihak atasan tidak memandang idea dan mendengar suara kami.

Surat Siti Hajar Aladin : Gaji Rakyat Malaysia?

Seterusnya lagi, berkaitan tentang gaji lepasan Ijazah dan diploma. Boleh dikatakan kebanyakan syarikat swasta tidak mahu membayar gaji mengikut qualification yang kami ada. Mereka menganggap kami lepasan ijazah sama seperti lepasan SPM. Gaji yang ditawarkan tidak sepadan dengan gaji yang sepatutnya. Alhamdulillah, saya bekerja di sektor GLC dan gaji yang saya perolehi dianggap memuaskan. Tetapi bagaimana rakan-rakan saya dan belia lain pula? Nasib mereka tidak seperti saya. Saya mencadangkan Dato’ Seri melihat bagaimana pekerja di US. Mungkin US telah maju sekarang ni. Kita buat perbandingan di negara Australia menerima gaji bulanan bagi lepasan ijazah. Sangat berbeza jika dibandingkan di negara kita.

Seterusnya, mengenai status penjawat awam mahupun swasta. Ini masalah yang besar kami hadapi. Kebanyakan syarikat-syarikat baik GLC mahupun Semi- Government mahupun swasta, mereka akan menetapkan setahun kontrak dan selepas itu diserap menjadi penjawat tetap dan ada juga sesetengah syarikat langsung tidak menjadikan penjawat tetap malah akan kekal sebagai penjawat kontrak. Apa masalah yang ingin saya ketengahkan ini adalah berkaitan dengan pinjaman perumahan yang amat sukar. Walaupun sebelum ini telah lama bekerja tetap dan selepas itu mendapat tawaran lebih baik tetapi ianya kontrak, apabila membuat pinjaman perumahan, ia akan ditolak atas alasan pekerja kontrak. Maka harga rumah semakin hari semakin meningkat. Jika ingin menunggu setahun kemudian setelah disahkan penjawat tetap, harga rumah itu juga telah melambung tinggi dan kami tidak dapat membelinya. Ini masalah yang saya hadapi sekarang ini.

Saya sebagai seorang rakyat Malaysia dan juga sebagai seorang yang berpegang kepada pucuk pimpinan Barisan Nasional, saya merayu agar Dato’ Seri Najib Razak dapat memikirkan masalah yang kami hadapi sekarang ini. Sebagai pemimpin disegani di seluruh dunia, saya pasti Dato’ Seri mampu mengubah dan memperbetulkan apa yang dirasakan membebankan kami.

Terima kasih
Ikhlas,
Siti Hajar binti Aladin

3 Gambar Siti Hajar Binti Aladin

P/S : Apa pendapat anda mengenai ulasan yang telah diberikan oleh adik Siti Hajar Binti Aladin ini?Share.

356 Comments

 1. awat cun sangat awek nih. Tudung labuh aku suka. Hai…nasib baik dah kahwin, kalau tidak boleh buat tambah slot satu lagi. Dahla…cantik bijak pulak tu….

 2. Abang leman on

  sudahlah Siti Hajar, usahlah bersedih lagi
  Najib dah tak kisah pasal rakyat. Takpe, lepas ini cik Siti Hajar boleh hidup lebih senang, aman, tak payah susah2 kerja, penang kepala pikir pasal nak beli rumah. Sebab abang Leman pun dh ada rumah sendiri, rumah sewa lagi, cuma nak masukkan isi rumah jer skang ni….Abang leman janji hidup cik hajar takkan susah lagi lepas ni

 3. cantik siti hajar ni.. saya rasa.. dengan kelebihan cik siti hajar.. kawen la cepat2.. pendapatan boleh split dua orang.. share beli rumah.. buat loan dua nama.. insyaAllah dapat mahligai idaman

  check area jalan dengkil-olak lempit-banting.. ada teres setingkat rm160-180k lagi.. brand new

 4. Cikgu Anwar on

  sejuk jer bila tengok wajah dia. Memang ada ciri2 wanita idaman aku ini…cik Hajar, boleh bagi alamat rumah sekali, nak ajak keluar. Saya boleh jadi guru hartanah secara percuma

 5. ko ni agak2 la pon.. ckp tak serupa bikin…. keje kl beli rumah kat banting.. nak share loan sebab tak mampu.. kalau laki kaya takpe.. kalau laki pon sama? macam macai BN berkata2 la ko ni

 6. sgt setuju!! semua pakai duit skg ni.. umur dh 30-an pun masih tak mampu nak miliki rumah sendiri.. upah mengasuh anak lagi belum kira ni… ni kiraan org bujang… bagaimana pula dgn yang dah kawen?

 7. Saya setuju dgn apa yg saudari ckp… cuma sya tk yakin keluhan kita ni mendapat perhatian pihak berkenaan… dan sya jga risau kalau2 tindakan saudari ni bakal dikenakan tindakan oleh Jabatan saudari.

 8. ala bersyukurlah dengan kerajaan sekarang walauapun tindakan yang kerajaan lakukan itu membebankan tetapi hakikatnya itu adalah sokongan dan pilihan yang rakyat malaysia sendiri mahu…..

 9. Islam wasatiyaah yang diamalkan najib hanya laungkan saja. rm 3 juta pebelanjaan raya sedangkan rakyat yang kurang berada duit zakat cuma dapat rm 300 ~ 500 saja.

  Hidup umno/bn

 10. Cik Siti Hajar, Jom dating…. saya support everything… jagn risau saya orang baikkkk…. hehe

 11. hmm baik suruh beli rumah kt hulu tembeling, pahang ja, ulang alik pi KL. Tak praktikal langsung ulang alik jauh2, habis duit atas jalan saja.

 12. abah kau aku cakap tak serupa bikin?? aku pernah berada kat tempat macam dia la azmi bongok.. nett gaji 2k.. aku berulang tiap2 hari pegi keja 80km pandai2 la nak bajet.. dengan nett gaji aku yg siput ni aku split dua nak bayar rumah.. ok je kehidupan aku sekarang. bodo la kau. aku bagi opinion je kan.. nak seribu daya.. bila masa aku macai BN.. aku hambat dgn paip getah kang..

 13. ni lagi sekor. orang macam kau la think negative side je. nak seribu daya. life goes on la macha

 14. Org yg dok KL nie bergaji bawak RM1k masih boleh beli rumah. Ini kenyataan org nak Melayu Lama (makan nak kena suap).
  Dok KL kenalah panjang akal …. Ingat nak senang jer, cubalah usaha kerasa sikit, jgn nak harapkan Kerajaan utk hidup senang. Kerajaan UMNO ker, Keadilan ker, Dap ker sama jer. PAS mungkin OK. Maslahnya PAS pun dah nampak mula nak tersasar … sapa nak diharapkan lagi ???

 15. ape susah, muka ada, pi la cari org kaya………laki org pun xpe janji berduit.

 16. bagi saya tindakan rasionalisasi subsidi adalah salah satu goverment intervension ke atas masalah ketidaksamarataan ekonomi rakyat malaysia. golongan susah sebenarnya perlu turut diberi perhatian dan golongan sederhana dan kaya sepatutnya bersyukur dan tidak mementingkan diri sendiri sahaja.

 17. jangan mandai..
  dia dah janji nak keluar dengan aku malam ini
  kitaorang ada date belajar mengaji

 18. Puan Mastura on

  saya sangat stujulah dengan surat dia..
  bulan ni saya banyak downgrade barang2 keperluan..dari sabun jenis cecair saya tukar ke sabun debu yang mid range punya..tak boleh yang murah sangat kang hapak baju…dari pampers mamypoko saya downgrade ke petpet.. nak survive dalam kenaikan harga barang ni punya pasal. Ini angkara kenaikan harga minyak. Kos sara hidup orang2 macam saya teruk terjejas

 19. okay gak la siti hajar ni..

  dia igt najib nak reply kat dia? tapi aku hargai usaha dia..

  golongan pertengahan adalah golongan paling malang kat melesia ni. terlalu kaya nk dpt BR1M, terlalu miskin nak beli rumah.

 20. saya sokong yg pasal BRIm.. duit brim tukar kpda subsidi minyk.. sbb bila minyk naik ,brg pon naik.tapi bila minyak turun barang tak pernah nak turun harga.. keperluan harian kot.. atleast,mengurangkan jgk kos sara hidup. x heran lah dgn pemberian BRIM. sehari je duit 2 boleh habis..BRIM rm200 untuk pelajar lagi lah membazir..kebnykkan buku rujukan stdnt poli dn u..tak de jual di kedai2 biase.so kami hanya membeli alat tlis dan novel…harap pihak pm dpt memikirkan semula.. kami tak nk mengemis di negara sendiri.

 21. Pencinta Alam on

  Kalau nak senang kita kena byk bekorban la…apa pun semua pkai duit la ni…berak,mandi,kencing, mati pun kena pakai duit… Buat part time, biaq sengkang mata tejojoi keluaQ pun xpa, baru la ++ income, buat biz online ka, apa saja, keja 7 E ka… Harap duit gaji memey xcukop oi, zaman la ni,,

 22. ok lagi rumah harga 150-180k tu.. kalau kat miri, sarawak ni, rumah teres setingkat yg intermediate pun dah rm250k ke atas.. lagi laaaa parah.. tapi memang sokong la siti hajar ni.. gaji kecik, harga rumah makin mahal.. huhuuuu

 23. Dah susah macam ni pun nak sokong BN lagi. heii..apada. Selagi ko berpegang kepada BN, selagi pucuk BN mcm sekarang… selagi tu la masalah beban kos kehidupan takde penyelesaiannya…cik siti Hajar oiii!!

 24. ada sesiapa boleh bantu dia kawin dengan najib boleh kot selesaikan masalah negara

 25. bagusnya.. itu gaji RM2200.00
  how about yang RM1200.00 lagi sadis rasanya nak survive
  apa2pon bagus budak ni

 26. ni bukan pikir negatif..ni berpikiran jauh untuk mase depan..ko nak ke tgk anak cucu ko idup susah duk bawah jambatan sebab xde duit nak sewa umah flat?tp ko ape kesah..dah mampos pun mase tu kan..akakak..

 27. kah..kah..
  weii..apa nak jadi dgn pembaca BS ni

  isi surat kata keadaan ekonomi skrg yg makin menghimpit..
  yg korang nampak 27 tahun. Belum berkahwin..
  aduyaiii

 28. ko buat keje partime jual dadah, jadik bapak ayam mmg la blh bli umah..panjang akal la katekan..

 29. Anak Malaysia on

  Janganlah semua nak salahkan PM..makin kurang nanti rambutnya yang putih tu memikirkan keluhan rakyat..Kenaikan harga minyak ni cuba semua tanya kat Idris anak Jala yang menjadi Menteri selaku perancang dan penasihat ekonomi kerajaan tu…Dia tu dah lama kaya raya tak ada masalah kewangan sejak kerja Shell lagi dan bila masuk kerajaan pelbagai sistem akan diperkenalkan seolah-olah semua rakyat Malaysia ni kaya raya. Paling kita pelik tugas Kementerian Perumahan & Kerajaan Tempatan yang diam seribu bahasa bila isu harga rumah melambung..tapi tak apalah kita faham sebab yang jadi kepala kat KPKT tu pun taklah bijaksana macam profesor atau pakar ekonomi. Nasib..nasib..dah ada peluang nak ubah tapi ditolak mentah-mentah..apalah nasib kau labu…

 30. realitinya mmg sush nk cri umah area KL dh skrg ni. so trpksa beli umah jauh dr tmpt keje n brulang alik.

 31. tgk balik keuntungan penarikan 20 sen subsidi tu…alahai..muka je cantik…haha

 32. makan RM450 sebulan,kira jimat sekali gi kantin pastinya bungkus n makan sendirian …..

 33. Dasar pemalas suka makan gaji. Malulah sikit dengan bangsa yang suka berniaga tu, bangsa tu rajin berusaha, tak dipandangnya sekadar nak makan gaji seribu dua sebulan.

 34. bagus tol la awek nie.. keep it up.. gaji 2k pown dh sengsara..apalagi gaji macam kami nie kurang dr 2k.. apa2 pun..muka dy lawa la.. haha..

 35. Byk bunyi rrr..klu ko tak sukr najib ko bule belah ngra lan..ini ngra najib yg punye…k

 36. Chooi! xyah wat research lebih2..nyamuk kt seberang ko nmpak..gajah depan mate..wat dek je..mmg tu realiti keadaan skng ni..gaji 3000 tp still lagi status miskin kota..last2 hujung bulan saving 200-500 je..

 37. Cer list down kt sini keuntungan penarikan 20 sen subsidi tu..

  alahai..arwah ni baik orang nye

 38. bkn main korg ye asal awek cun je bkn main ligat komen aku tgk berduyun2 komen

 39. Senah (Ori) on

  Salam Sayang & Salam 1Najib,

  Akak benci bila org suka mengkritik PM kita. Tengok warna rambut PM kita sampai warna putih memikirkan masalah negara. Jika gaji tak cukup, sila menjadi wakil rakyat & berniaga. Baru boleh kaya & bebas hutang dan mampu beli banglo harga RM6juta. Janganlah kita hanya pandai hidup makan gaji sahaja.

  Akak bangga UMNO/BN menjadi parti tunjang kepada komponen BN. Tak macam PR cuma kuda tunggangan DAP. PAS cuma lalat yang bising dan PR.

  Kah kah kah!

 40. Eleh,nak cari publisiti murahan.Nak jadi artis ngan cara mudah.Ingat dia aje rakyat malaysia.Tengok gambar dia,dia duduk kat mana.kalau aku jadi najib ada aku kisah.Kira nasip baiklah tu ada kerja.Dua ribu lebih pun tak cukup,sbb gaya hidup nak macam gaji 5000.Sy gaji 3000,tolak ni tolak tu,balance langsung tak ada,ada nak hantar surat kat najib..masalah orang-orang mcm siti hajar ni,tak pernah nak ukur baju kat badan sendiri..cuba siasat lagi..tengok orang ngan gaya pun dah tau..cara hidup mesti ngalahlan vip.Ramai orang yang lebih teruk lagi..tapi makan takkan sampai RM 15 sehari,minum air aje masa tengahari,..pada saya orang mcm siti hajar ni dah amat bernasip baik..tapi masih tak pernah nak tengok yang bawah lagi..itulah kebanyakan rakyat malaysia..miskin..susah..gaji balance buat byr hutang aje..mari kita ramai-ramai hantar surat kat najib

 41. Dato sri najib akan berusaha untuk mengubah nasib rakyat.harap pendapat siti hajar akan mendapat respon positif daripada dato sri najib insyallah..

 42. akusokong kau on

  ekele biar la… ader betol dier ckp klo asal keluarga kaya x per lagi.. mak bapak dapat skolahkan tinggi2.. ko asal miskin tambah miskin lagii… nak makan pun catu2… klo dok felda x per laie… bleh cucuk tanam.. nieh duduk kl.. kau nak cucuk tanam mana../ biaq la dier anta surat at PM. mana la tau ader kenaikan gaji awam dan swata lai ker.. lai lai lai lai rezeki..

 43. komen mmg guna tangan, tapi ayat yang ditulis itu umpama otak berada dikaki..

 44. tanya saja dengan semua menteri di Malaysia ni…siapa yang berasal dari rakyat biasa atau pernah merasa hidup sebagai rakyat biasa….sy pasti jawapannya tak ada…yg ada skrg ni dan akan datang adalah golongan yg hidup mewah atau berada…maka mereka tak akan faham penderitaan sebagai seorang rakyat…rakyat Malaysia yang terutamanya hidup di kawasan luar pedalaman. Tanya semua menteri dalam sebulan berapa kali mereka makan di rumah sendiri? Kebanyakan mereka makan di restoran…hotel…yg mana bukan mereka bayar tetapi rakan ‘penender’ yg belanja atau yang bakal akan menjadi rakan perniagaan yg belanja di restoran atau di hotel 3…4..5 bintang. Menteri hanya pandai bercakap….pergi ke kwsn pedalaman pernah kah menteri guna kereta? Kalau pergi pun guna pacuan 4 roda…yg bestnya sudah semesti guna helikopter…biar seluruh hutan tahu kehadiran menteri dengan deruman kebisingan helikopter.

 45. time rakyat kena….semua kita disuruh nak seribu daya….yang pemimpin2 atas masa nak buat keputusan naik rega minyak, kurang subsidi itu ini…depa x de pulak nk pikir 1000 daya utk nak banteras rasuah dan penyelewengan serta ketirisan dalam kantung kerajaan?

 46. pergi pg balik petang tu pun kerja penat dah..nk kerja apa lagi mlm2???anak2 lagi nk kena luangkn masa…ni bukan msalah nk senang jer ,ini adalah hak kita seb rakyat malaysia..

 47. memang patutnya golongan miskin yg diberi perhatian..tapi kerajaan duk beri perhatian pada family n kroni je..subsidi rakyat ditarik tapi subsidi kroni haram sikit pun tak kacau..

 48. yg di atas yg nk komen x yah la gaduh…klu rse surat siti hajar ni korang rse x sdap…korang anta la surat korang lak…yg nk gduh asal…siti hajar bg pndapatn dia pada PM… dgn kberanian dia n usaha dia…nk bntu org lain jugak..bkn diri dia sorng…korang rse x ok dah la..diam..korang yg pndai ckp kat sini pun blom tntu pndai buat surat mcm nih…ckap pndai…nk ckap guna la otak…Malaysia ni aman je tpi rakyat mne ade aman pun,.. srba srbi mhal…hidup kat syria lgi bgus…blh jugak mati syahid…dari duk malaysia kne tmbak x psal2…

 49. seikhlas hati sya bgtau gaji saya n suami dah tolak hutang dlm payslip suami rm2300 (lbh kurang la). blaja pun tahap spm je. so gaji pun phm2 je la. setahun naik rm50 je. tu blum tolak pengasuh,susu pampers,bil2 sume, insurans anak n rumah. kira tolak balik sume yg tinggal bawah 1k. tu la belanja untuk sya, suami n anak seorg. suami g keje ulang alik naik motor kajang-klia. kami beli umah pun umah flat 82k. monthly 350 selama 35tahun. loan umah fully bank dgn interest 4.25%. mkn ape yg ada. breakfast cum lunch. duit tu kna jimat2 saving mmg xde. harap duit yg ada mmg sampai gaji je. bab duit ni bila pikir mmg akan bt sakit ati. tp tu la namanya kehidupan. cuma berharap ada perubahan pd masa akan dtg.

 50. kalau semua nk berniaga ,sape plak nak beli??????AKAL ada ke??nt xada orng nk kerja kt ladang kelapa sawit..

 51. setuju….!!!!! ~
  sile try hidup susah dulu dalam alam yg serba mewah…

  nak ikotkan ikat perot dan pejam mata jela..
  dari situ datang nyer berjimat..

  erti penjimatan berganda… nak harap rumah jauh skali nak pikir kawen lagi la…. cehhh..

 52. astalavista on

  ish ish ish …….. KL sapakah yang pegang ………. sila pandang pada negeri bawah BN …….. masih ada usaha untuk perumahan yang mampu milik untuk rakyat … kalau nak senang … kawin cepat2 share la beli umah … kalau bujang terus pikir nak beli bungalow … memang a x mampu … banyak umah yang leh cover harga sewa umah tu … yang penting planning …

 53. Kalau semua org tanya soalan mcm nie “Klu semua org nk berniaga, sape plak nak beli ???” Maka selama-lamanyalah Melayu jadi bangsa Makan Gaji. Aduhaii….

 54. okla tu dia buat surat mcm tu..bkn mcm setengah yg len kecoh dlm inetrenet sja lebih.komen sja lebih hasil kosong.mcm tin kosong.hahahahahahaha.mcm pelaq

 55. FITNAH melulu !!! Compom kau ahli NERAKA klu tak mintak maaf dgn aku. Wpun aku makan gaji kecik, tapi HALAL tau … Ku dah buat DOSA BESAR … Bertaubalah “no name” . Pondan tak berani letak nama ….

 56. nk buat camna.. aku keje KL tiap2 bulan kena balik Sibu sebab nak jmpa anak bini… Anak plak baru nak masuk 3 bulan je… keje pun kerani cabuk je ni… Nasib bek gj bersih aku 1.7k… Kalo x, kompom aku xmampu sgt nak survive dgn mcm2 dugaan aku nk kena hadapi… Nak beli tiket kapal terbang, sewa bilik, nafkah anak bini, duit blanja ntuk org tua, adik yg masih bersekolah. Blom soal myk lagi.. Pastu makan lagi.. Tapi syukur alhamdulillah setakat ni aku boleh lagi bertahan dok KL ni… Err, siti hajar tu shari makan RM15… Aku plak sehari rokok RM10.50.. xcampur makan lagi… Hurmm

 57. SETUJU.. AKU BUKAN MACAI.. AKU MANUSIA.. BUAT JOINT LOAN DGN SUAMI NAK BYR UMAH. SEMAU BIL BYR SAMA RATA. ANAK DAH 2.. TAKDE PLAK SUAMI N ANAK2 AKU KEKERINGAN TAK MAKAN..

 58. 1) Subsidi menguntungkan orang2 yang banyak pakai. Atuk nenek kat kampung, orang susah yang pakai motor tak terasa manfaatnya berbanding pengusaha syarikat bas ekspress yang dah sah kaya raya.

  2) AES tu bagus. Tangkap siapa yang langgar undang2. Kalo tak puas hati, dipersilakan kempen untuk menaikkan had laju dan membenarkan lampu merah dilanggar.

  3) Tapi itu isu picisan. Diversion semata-mata. Kita perlu fokus pada isu MRT RM40 billion, LRT RM7 billion, sistem pemberian projek yang tak telus, 1MDB jual bond RM8 billion, duit KWSP senang2 digunakan kerajaan untuk projek2 merugikan.

  4) Katakan semua duit hilang oleh UMNGOK ni boleh dielakkan, In Sya Allah kita boleh jadi negara maju dengan beribu2 syarikat MNC membuka peluang pekerjaan lumayan dan sistem pengangkutan kos rendah yang menyeluruh, yang on time, dan yang reliable. Dengan sistem pengangkutan sebegini, masalah perumahan juga dapat dikurangkan.

 59. Kalau mau beli rumah di sabah lagi sedih o ! Apartment 660sqft pun mau dekat rm300k. Buat 2 or 3 kerja sehari pun belum tentu boleh beli rumah. Memang tabik spring la dengan orang yang bergaji RM1k & boleh beli rumah. Cuba ajar kami juga k ;)

 60. Ismail Jailun on

  setelah bekerja 10 tahun baru saya mampu memiliki rumah dgn gaji sekitar RM1500. Baru kerja nak beli rumah mmg la payah. Da kawin bole tong2 laki bini nak hidup. Da tau x mampu baya minyak kete pakai la moto. nie semua nak senang pastu salahkan kerajaan. Ukur baju dibadan sendri la.

 61. nak berniaga pon hrga dilambung2 kerajaan…macam mana tu kak senah oiii…??
  dia ni kan hanya mengutarakan pendapat…
  rajagopal pon penoh rambut putih…dia ada fikir masalah negara juga ke kak senah oiiii…??

 62. saya syorkan matyo yg bpendapatan lumayan itu meminang siti hajar yg manis rupawan ini sbg calon isteri baru, sekurang2nya, taklah imej beliau tercalar dgn ada bini yg kurang ajar tu…bela nasib mrk yg kurang bernasib baik lagi bagus. bijak pun bijak.. taklah dungu. kaannn??

 63. Perkara ni dah lama aku congakkan dan cari penyelesaian sendiri, respect aweks ni berani luahkan. cuma dari jalan ceritanya… kalau dia ada alternatif tambah kewangan lagi bagus, CUMA bersedialah wang yang anda cari, akan membuat kehilangan keluarga dan saudara. ada hikmah disetiap perkara,

 64. wahai siti hajar;
  perbelanjaan kamu ke tempat kerja sahaja;
  kereta: rm 400
  Tol : rm73.60
  Parking : rm 115
  Minyak : rm 230
  Total : Rm 818.8
  hampir separuh gaji kamu semata2 untuk ke tempat kerja. Saya cadangkan supaya kerajaan menyediakan pengangkutan awam untuk kamu dan penduduk sekitarnya. Andaikata kerajaan buat taktau jerr.. adakah kamu berdiam diri sahaja? cadangan sy;
  1) berkongsi kenderaan.
  2) cuba cari rumah sewa yg berhampiran.
  3) PTPTN klu boleh byr rm50, (sy dah lama x byr)
  4) naik motor klu berani (minysk jd 1/2, parking n tol x perlu byr, tapi kurang tahap keselamatan)

 65. kesian cik ct hajar…abg2 tak mampu nak masuk minang.sebb tu x kawin lagi.almaklumlah nk kena loan lagi kawin.alahai

 66. cian cik ct hajar.abg2 x mampun wat loan nak pinang sebab gaji lebih rm213 jer….tggu la putera mai minnng…harap org gomen x kawin la hang.

 67. Son Of Mualaf on

  Senah… Kau hidup makan gaji ke?…. kau hidup makan suaplah.

 68. siti hajar ni pandai complain..bese la fresh graduate..saye fresh graduate jugak gaji hanya 1300 je..pakai moto je la dik ye..xpyh nk pakai kereta dulu..siti hajar ni pikir klau xpakai kereta bahaya kot bgi seorg wanita..

 69. Cuba bandingkan gaji pekerja cina di syarikat swasta, mereka mudah mendapat pekerjaan bila habis belajar dan gaji mereka dibayar lebih dr pekerja melayu yg sama tahap pendidikannya. Ini salah satu sebab pekerja melayu di syarikat swasta yg bergaji bawah RM3000.00 paling ramai. Cuba lihat dikawasan industri di Selangor, orang cina menguasai ekonomi terutama dalam bidang pembuatan dan pemakanan, harga barang tanpa kawalan naik sesuka hati sebab barang ini kerajaan tak bole kawal…. ada percaturan politik perkauman dalam hal ini. Ekonomi Malaysia dikawal oleh peniaga cina kiasu.

 70. Kesian..org terpelajar mcm dia ni boleh singkat pemikiran..yang belajar skolah,hosp n klinik berapa je kena byr tu bukan ke keistimewaan.bersyukurlah.kalau baru keje dah nk melaram ngan hp canggih..kasut n hbag branded..macam mana nk saving..pandangan melalui pemerhatin..

 71. villaronaldo on

  Taraf hidup di Mlaysia masih rendah sebenarnye.. Nak kata duet x ckup..duk kl rasanye shopping complex penuh hari-hari..nak kata org-orang kaya je cam x logik, brape bnyk shopping complex kt kl tue semuenye penuh? Semuanye org golongan atasan ke?? Impossible.. der, hidup nie kadang2 kne ler ukur baju bdn sendiri..kebanyakkan yg hidup duet x ckup biasenye nk hdup cam golongan kaya-raya.. nk samakn Malaysia ngab negara maju?? Tengok Korea..Duduk pun tinggal kt setinggan aje, rooftop..hanya golongan tertentu aje, dpt beli rumah, kerete..nk cite pasal kerja?? Diaorg pernah kena kerja 15 jam sehari x kire government ke swasta.. sampai 40% akan bunuh diri sbb x sanggup nak hadapi hidup..belum yg kena kerja sampai nak terjelir lidah.. kite kerja balik lambat sikit pun dh bising.. sape yg harus di persalah kan? Kerajaan? PM?? Kite bkn hduo 50 tahun lepas..sekarang harga ikut global..tak di nafikan, kadang-kadang kite perlu bersuara..bersuaralah dlm medium yg betul..pada adik nie ade hantar ulasan untuk bajet hari tue.. mungkin PM kite ade penyelesaiannye..

 72. Senah oh senah..dah2 la jadi macai tuu..ko amik berat sampaikan warna rambut najib tuu..de najib kisah ke ttg k0??hahahaha…ko puja la najib ko tu smpai mati..

 73. sasape jer on

  Golongn prtghn yg bru start keje mmg la rse susah nk bl umah..itu normal.jrg la dgr br keje dh beli umah.nnt dh keje few years gaji da naek da mampu sket nk bl umah,or dh kawen boleh la combine loan ngn spouse. N blanje tu ikot la kmampuan dri snri. Mkn rse boley less than 450. Cer masak sndr kt umah jauh lg jimat. Kete ley carpool utk jimat mnyk pstu gne kete utk tjuan pntg je la jgn dok kuar shopping n foya2 x tentu psl mmg la abes duet mnyk. Nk buat mcm mane ngara mmg x la brpndptn tggi compare ngn us, australia, uae. Name pn masih lg ngara mmbgun. Klau dh tuka status ngara maju mungkin time tu kte dah ley rase gaji tinggi2. Wat mase skrg bantu ngara jana ekonomi n berbelanja la ikot kemampuan dri sndiri. Amalkan doa utk murahkn rezeki, dlm keadaan camne or gaji kecik camne pn, dgn izin-Nya, rezeki xkan putus.

 74. najib telo on

  cepat2 la malaysia ni muflis..baru la org bdoh mula stat nk berfikir..ada pm pun cam haramjadah..

 75. Ahmad Daniel ni cakap pandai. Panjang akal yang die maksudkan, aku da boleh agak. Ni mesti masuk MLM xpon skim cepat kaye abah kau. Macam biase la modal air liur.. “Gaji 1K, mampu beli rumah” “Labur 100, goyang kaki bulan-bulan”. Ayat2 budak2 MLM ni, memang boleh bace sangat. Tue kalau ade orang boleh layan tanye die cmne gaji 1k bleh beli rumah, start la die ajak masuk bisness abah die.

 76. Hajar ckp x cukup duit, tapi leh gi turki…leh gi istanbul melancong.den ni…nak pi sabah kumpul duit ckit2 pun lum tentu spt.camno tu?

 77. bodo la hang.. masa mak hang mengandung ang makan daging khinzir kaaa? ayah ang sapa? sekali tembak rm20 ka? bodo… apa raa punya cara pemikiran. aku dok penang, rm1000 pon x dpt beli2 rumah lagi.. hang nak habaq apa ni? jangan beli keta, jgn beli moto, jgn isi minyak? ada otak x pakai.. klau hang kakitangan awam, bleh la sembang cmtu, dok pon rumah gomen bagi. xpenah aku jumpa khinzir setaraf hg. bodo yaamat….

 78. Petebbgurl on

  Students skrg blom grad dah berhutang dengan PTPTN… Kalo dah bekerja nnt, bertambah la hutang kereta, rumah dsbgnye.. Serious, gaji 3k pun tak akan cukup even ddk di swak. Rumah kecik pun harga mencecah 250k.

 79. Terbaik…msti presiden MPP mse kt U dlu ni…
  P/s:Gi jual gelang yg ko pki tu,bleh buat down payment rumah…haha

 80. suami saya cikgu graduate,gaji around RM3500,saya tak kerja,anak 2 org,bila sampai hujung bulan elok gaji pun habis,kami pun tak mampu beli insurans yang paling minimum berharga RM66,teringin nk pakai insurans utk masa depan dan kesihatan,PTPTN pun kejap bayar kejap tak, kereta yang mampu dipakai waja 2nd hand,sebulan bayar RM450 tapi semuanya cuma nk luah perasaan dan kongsi idea dan realitinya gaji masa kini tak setimpal dgn kos hidup sekarang… dan dgn kelulusan yg ada..Ya Allah harap kita semua dapat pemimpin yg tahu penderitaan rakyat

 81. Saiful Ali on

  Allah tidak membebani seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya, ia mendapat pahala kebajikan yang diusahakannya dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang dilakukannya… ( Al-Baqarah: 286)

 82. kesian.. nak komen tp x phm isu semasa. nak spin plak pasal melaram hp la kasut branded la bla bla bla yg lgsung xde sandaran. kalu x bodoh bukan macai namanya… hihi

 83. Minah ni keja..PUNB..berenti keja buat loan …berniaga… kalau pandai berniaga kaya raya..la..

 84. Betul tu. Kita ni dah biasa hidup bersuap. Ada staff i tu kerja gaji ciput tapi ambek orang gaji…pastu komplen duit xcukup. Suruh buat kerja, berkira.. waktu kerja main facebook pastu nak ot…

 85. Best la gaji ats 2k. Kalau kami di Sabah, gaji kecil,rumah gila.mahal.terrace house 2 storey intermdiate paling cincai hrga 300k above. Makanan gila mahal.skg makan maggie sebungkus utk lunch.hehe

 86. Pak Khamis on

  Eh apasal negara nie najib yg punye!! sejak bele plak atuk nenek die beli Malaysia nie…Malaysia nie rakyat yang punye!!!..otak kat lutut…

 87. Pak khamis on

  Pakcik Wak taknak komen biarkanlah….
  Itukan hak dia sebagai rakyat Malaysia…Bukan isu ape pun yang diketengahkan…Bagi aku isu harga minyak nie mungkin xdapat dielakkan, namun kerajaan ade kuasa untuk control harga rumah etc!!.Mereka boleh buat rang undang2 untuk bantu golongan yang berpendapatan sederhana dan rendah…

 88. Pak Khamis on

  Bagus idea encik nie…berbelanja mengikut pendapatan…Rase2 nye la kerajaan Malaysia nampak da macam xde duit, ape kate semua menteri naek moto aje pegi keje…boleh save sikit kenaikan harge minyak…

 89. Betul!! kalau nak beli rumah sendiri cari keja smuggle. Tipu org pun boleh. Kami kat kawasan penggir bandar sarawak pun menangis air mata darah nak beli rumah. Kalau kat Samarahan Sarwak, Tak usah nak cari rumah di bawah RM200K. Minta mahaplaaa. Reban ayampun reganya beratus ribu. Saya setuju dengan Siti Hajar bukan kerana dia cantik. Ekor saya lagi cantik.

 90. Pak Khamis on

  Dulu blaja smapai derjah berape?…
  Reti kire ke harge rumah ngan harge gelang tu….

 91. Sespe je pown on

  Betul tu,

  Apesal kerajaan Malaysia yang xberduit boleh bagi menteri pakai kete beso2?..kerajaan da tahu miskin kene la berbelanja berpada-pada …semua menteri esok pokai moto aje pegi keje..save sikit duit kerajaan,..

 92. To Siti Hajar! Akak setuju part of your comments tapi rasanya tentang pembelian rumah memang la tak mampu dik. Orang baru kerja mana nak mampu beli rumah. Akak pun degree holder tahun 19993. Lepas grad terus kerja sebagai bank. Gaji waktu tu Rm 1050 tahun 1994. Lepas 8 thn kerja baru mampu beli rumah selepas dah kumpul duit.

  Orang2 muda sekarang semua nak cepat. Baru kerja sebulan dah mampu beli kereta. Akak dulu lepas kerja 3 thn baru mampu beli sebiji Proton Iswara. Before that, naik bmw (bas mini wilayah) saja pergi kerja.

  Mengikut pengalaman akak sebagai pegawai bank, orang muda sekarang memang suka buat hutang. Baru kerja less than 5 years, semua hutang dah ada. At the end of the day, bila nak ambik hutang rumah dah tak layak bcoz nisbah keberhutangan yang tinggi. Setiap kali kerajaan naik gaji, setiap kali itulah bank untung banyak bcoz orang akan mula tambah hutang dengan kelayakan gaji baru. So, sampai bila2 pun tak boleh simpan duit.

  Akak ni cuma pegawai rendah bank dan suami akak kerani bank. Tapi sekarang kami ada 2 rumah dan 2 kereta. Rahsianya adalah pengurusan kewangan yang betui. Beli jika perlu. Terapkan amalan menyimpan dalam diri kita dan anak2. Bayangkan, anak akak yang baru berumur 13 thn, simpanannya dah mencecah RM10 ribu hasil galakan akak kpd anak semenjak dia org kecik lagi. Duit lebihan belanja sekolah, semua masuk tabung.

  Tapi akak setuju tentang kenaikan harga minyak agak tidak wajar buat masa sekarang…

 93. BorgWarner on

  Walawei..kalau Dato’ Seri Najib sendiri yang baca surat terbuka Siti Hajar, CONFIRM, bulan depan minyak turun harga. Cair dia..

 94. Ade saving 200-500..ok le..aku..baki yang tinggal setelah tolak semua hutang dan bayaran..lebihkurang 300 lebih…itu le duit minyak kete,belanja kat opis ngan belanje sekolah anak aku..memang tak boleh nak saving langsung..tup2..minyak naik…korang leh pk sendiri macamane aku skang…ade kredit untuk emergency..skang ni leh kate..tiap2 minghu aku emergency..terpaksa pakai kad kredit nak isi minyak pegi keje..korang rase aku leh bayar ke kad kredit tu?silap2..tak lame lagi..tambah seorang lagi kat malaysia kite yang tercinta ni..seorang lagi orang muflis..iaitu aku…syukur..malaysia masih aman…hhhmmmm…

 95. Mmg btl ap sis nie kta,dgn keadaan skrg sukar utk fresh graduate nk dpt kje,kmi tpksa trima ap sja kje yg ad..sy sndri walaupn ad sijil tp dbri gj bwh 1k..

 96. awk ni x faham la.. mksdnye yg berniaga tu biarlah rezeki die… nk pembeli tu plk biarlah rezekinye.. rezeki msg2… susah betul nk paham

 97. Anda semua masih bersyukur sebab kat KL masih ada rumah bawah RM200K. Kalau kat Sarawak, terutamanya Kota Samarahan, jangan harap laaa. Reban ayam pun ber ..KKKKK… harganya. Kalau Siti Hajar rasa tak percaya pegi tengok dalam tenet.

 98. dah kawen.. dah berumah tangga ada anak… 2000 ke 3000 sekarang nie tidak akan cukup…. ini fakta zaman sekarang… yang bercakap pandai meniaga laa apa laaa.. hang tu kawen pun dak lagi spende pun jiran sebelah rumah hadiahkan lagi mau komen sini… skim gaji yang dari zaman 80an sampai sekarang boleh dikira sama ja x pernah naik… (kalau naik pun lepas beli garam dengan gula jaa…) kita rakyat bersuara sikit… mula laa suara-suara sumbang berkata2 jimat laa… x payah makan laa… jalan kaki laaa…. ok kalau nak jalan kaki semua kena jalan kaki baru adil… baru berjiwa rakyat… selalunya luahan begini ada betulnya sebab beliau merasai sendiri kepritan hidup….

 99. Bismillahirahmanirahim.

  Apa2 pun, kembali kepada Allah S.W.T. Mohon kepada-Nya apa jua sekalipun. Jangan sekadar memohon, tapi kita abaikan kewajipan kita sebagai hamba-Nya. :) Mohonlah apa jua sekalipun dari Allah S.W.T, insyallah, sesungguhnya Allah itu Maha Mendengar. Allah S.W.T itu Maha Adil, Maha Kaya, Maha Mengetahui, Maha Besar dan segalanya.

  Seimbangkan kehidupan dunia dan akhirat. Insyaallah, mesti cukup. Cuba try. :)

 100. amin nick electrical on

  saya ada kedai elektrik,sejak kenaikan harga minyak boleh d katakan 90% barangan elektrik telah dinaikan,bagi saya xmenjadi beban kapada saya kerana saya penjual,akan tetapi saya terpaksa menaikan harga barang dek kerana kenaikan harga dari pembekal ,namun begitu rakyat pengguna terpaksa menanggung kos kenaikan harga barang tersebu..so y dulunya murah kini xmurah lagi…so y mane sokong BN inilah hadiah buat kalian semua….hehehehhe

 101. Saya bkan x setuju dengan sesiapa…tapi klu nak senang atas dri kita sendri…saya gaji RM1600 suami bru Rm990 tapi saya bersyukur dah dapt bli umah dan kete…tk kira sape pemerintah kita…yang nak senang kita…mlm leh wat part time kt econsave ke,tesco ke jgn nk salahkn org aje…tepuk dada tanya selera…nk senang kita bukan mestinya nak dapat bantuan kita boleh beli semua tu….saya sokong pendapat umie……

 102. Kebanyakan pemaju perumahan swasta ni orang cina. Diaorang memang suka manipulate harga, dapat pulak pemerintah melayu yang kurang cerdik memerintah. Pihak majlis daerah majoriti melayu pun terpaksa luluskan projek walaupun tak masuk akal. kahkah

 103. Billy Pendaki Gunung on

  Dah nama rumah kt bandar mmg la mahal.. Jgn ckp KL, sume rumah kt bandar dunia ni mahal.. Dok damansara tp keje taman melati, xyah la complaint sbb ko yg cari umah sewa.. Padahal kt taman melati tu byk kot flat..Kt belakang sket tu dah gombak..Rumah sewa mmg byk situ.. Aku paham kesusahan dia sbb aku pn dulu lbh kurang..tp bila pikir balik, dia still bujang, dok sorg2..bila2 je blh pindah n tukar plan..plan utk survive d KL.. Tp kalo dah kawin, lain cite la..lagi2 kalo dah ade anak..x leh nk suka2 pindah umah, pindah keje..kita boleh ikat perut tapi anak bini? Xkan nk biar bdk kecik berlapar.. Pada aku ape yg ppn ni hadapi adalah perkara biasa yg sume org rasa.. Kalo ko bujang tapi duit byk abis kt kete, minyak n tol,..aku rasa ko mmg gagal nk merancang belanja ko.. Bujang maa, ape ade hal.. Rumah jauh? Pindah la umah.. tol? Minyak? Tumpang2 n share la kalo blh.. Kalo naik kete sorg2, byr minyak sorg2, byr tol sorg2,..gaji rm2500 pn x cukup bai

 104. Siapa cakap hajar berhenti kerja ambik loan? Mak ayah dia berniaga. Dia bekerja kerana dia ada planning untuk future. Jangan menuduh secara melulu.

  Dia memang banyak travel. Bukan setakat turki, banyak dia dah sampai. Tapi tahu kenapa? Kerana dia anak bongsu. Abah dia stroke. Mak dia bawak dia untuk teman mak abah dia.

 105. Kami mengalami masalah yg sama, gaji lepasan ijazah memang rm2200 atau yg bernasib baik dpt rm2500. Kebanyakan drpd kami buat ‘part time’ seperti tuition, jual suratkhabar malam, tolong jaga kedai dll, boleh dpt rm500-800 sebulan (tapi memang penat setiap mlm, hujung minggu), dgn ini mungkin dpt beli apartment kecil di luar bandar.

 106. kuntilanak on

  Klo menteri2 sama2 susah dgn rakyat, mcm malaysia ni mmg xde hasil bumi, xpe la jugak..tp sakit hati bila pemimpin2 wah2 joli sakan bebelanja, kes rasuah sana ni, dorg bleh tukar kete kerajaan pd honda accord..bnanah juga telinga ni dgr..nk bsyukur biar pd tempatnye..bila negara byk hutang sbb pemimpin yg xpandai nk uruskan kewangan dan rasuah sane sini, aku dok konfius juga mcmana nk bsyukur tu..bila pemimpin joli sakan sane sini dan rakyat plak yg kene tanggung beban, kt yg dikata xpandai nk berjimat cermat dan xberusaha utk cari duit lebih..arghh..tensen plak bila pk hal ni..okeyla bai

 107. 56tahun Memerentah D Perintah Pemimpin2 Melayu HAPRAK, Perjuangkan Hak Melayu KONON, Podahhhhh Myrek. Kepada Pemimpin2 Melayu BUKAK Mta Besau2 klau kluar Dari Rumah, Tak Malu Ke Tengok 70 % Bangsa Sendiri Maseh Hidup Kais Pagi Makang Pagi, Kai’s Petang Makan Petang, Klau Ada Pong Melayu Yg Berada, Kebanyakkan Ada Kabel Dgn UMNO BAGERO !!!!

 108. Terima kasih Siti Hajar yang berani bersuara , bukan semua orang mampu bersuara.
  Siti Hajar berpendapatan rm3k keatas terasa kesannya, inikan pula kami yang berpendapatan dibawah rm2k.memang lagi terasa.dulu isi minyak kereta seminggu rm30 ulang alik pergi kerja,sekarang rm50 baru cukup.rm20 extra tu sebenar cukup untuk buat makan 2 hari.Sedangkan gaji masih tahap itu sahaja tak meningkatpun.

  memang elok duit BR1M tu disalur sebagai subsidi minyak .

 109. Abang Kau La Ni on

  Mafhum hadis Nabi saw “betulkan hubungan dengan Allah swt…Allah swt akan betulkan hubunganmu dengan makhlukNya”…masaalahnya sekarang..solat x mau….buat amalan x mau…..lari dari Pemberi Rezeki…pegi kepada alat2 pemberi rezeki…camno nk berkat…

  P/S : nak ajak kawin tapi takut ni Siti Rekaan je ni…ayat macam jantan yg tulis….

 110. Mula2 aku kuar dari u, merapu meraban nak cari kerja
  yang stabil…selepas dapat kerja, baru mampu
  pakai motor, then upgrade kereta…
  hampir sepuluh tahun kemudian, baru aku mampu beli
  rumah, tu pun selepas kahwin…
  inilah hakikatnya kehidupan kita di atas dunia ini…
  kalau ada rezeki lebih dapat le beli rumah mahal sikit…
  kalau tak tunggulah perumahan rakyat 100k unit
  yang kerajaan cadangkan tu….
  hakikatnya… mana boleh fresh graduate tiba2 habis u terus nak beli rumah????
  memang la masa mula2 hidup nak kena stabil
  kenalah berkorban sikit….
  kerajaan dah bagi macam2 dah kat rakyat….
  pernah tak tuan tuan bersyukur kepada ALLAH….???
  adakah kalau kerajaan PR memerintah esok,
  LUSA saudari Siti Hajar terus dapat gaji RM35000 sebulan????? boleh rumah rm500 000????

 111. Assalam,

  cuma nak berkongsi pengalaman saya..dua thn lepas gaji saya dalam RM2500 dan saya seorang bujang..tiap2 bulan gaji memang x pernah cukup dan xde simpanan..umur pun masa tu dah masuk 30 thn..masa tu mula rasa nak beli rumah sebab umur dah dekat 30 thn..dlm kepala terfikir cukop ke nak beli rumah sebab gaji x penah cukup tiap2 bulan..mulai dari situ saya telah berjimat-cermat dalam perbelanjaan saya..mana yg x perlu saya tolak ke tepi..kalau sebelum ni setiap 3 bulan pakaian kerja bertukar..tetapi lps terfikir semua tu membazir,saya x beli dah pakaian baru.. kereta,sewa rumah, makan minum+duit utk family+bil2+insurans+ptptn,semua nak kena bayar.. lepas tfikir nak beli rumah..hari2 saya tengok internet rumah2 yg murah..rata2 rumah beharga lebih 200K..kadang2 saya baca forum2 berkaitan rumah dan belajar kisah dan pengalaman mereka..idea nak beli rumah kos rendah di selatan tanah air terdetik lepas saya baca orang Sarawak pun berjaya dapat rumah kos rendah di negeri tersebut..saya cuba mohon rumah kos rendah dari SUK negeri di selatan tanah air ..alhamdulillah dalam masa 2 bulan permohonan saya berjaya dan layak membeli rumah kos rendah beharga RM35 ribu (pertengahan thn 2011)..masa tu duit simpanan pun xde..lps tu sy beranikan diri utk buat personal loan sebanyak RM40 ribu utk beli rumah tersebut dengan bayaran bulanan personal loan RM364/bulan selama 20 thn..dgn duit pinjaman tersebut saya byr lawyer RM800++ dan selebihnya buat renovation rumah dan beli perabot..selama tiga minggu berturut-turut (weekend) saya berulang-alik naik motor (4 jam) ke sana utk menguruskan rumah tersebut..rumah tu saya buat pelaburan dengan menyewakannya RM1000/bulan..alhamdulillah dengan berkat doa dan berjimat cermat saya mampu membayar rumah tersebut setiap bulan dan duit sewa dapat dijadikan modal untuk rumah kedua dan seterusnya sekarang sedang menguruskan rumah sewa ke-4 dalam masa dua tahun..alhamdulillah dengan usaha tersebut saya mampu menjana pendapatan pasif melebihi sebulan gaji saya setiap bulan.mungkin ada yang berkata ianya “LUCK” atau “NASIB SY BAIK” tetapi semua tu atas usaha dan kesabaran..kalau kita tidak jemu berusaha,berdoa dan tawakkal kepadaNya, in sha Allah Dia akan membantu mempermudahkan urusan kita..saya doakan agar kita semua berjaya di dunia dan akhirat..p/s jangan lupa bayar zakat ;) Wallahu a’alam..

 112. Assalamualaikum, bukan nak menyibuk, saya bru berumur 20tahun, pasal isu ni mmg betul, ramai yang terasa sbb kenaikan minyak, disini sy ada beberapa tips nk tlg korang.

  1. Buat bisnes online. Sy ad kwn umur 21tahun, still study but buat bisnes online, income 2-3k. Paling tinggi dpt 8k sebulan. Dia jual casing gadgjet je. Modal 1k je utk permulaan. Walaupun dia study dy still boleh bg masa, dy xde masalah dgn tu smua, sbb berniaga jiwa dia, so dy xrasa penat pun buat tu smua, pagi kelas, ptg pos brg, then sampai tgh mlm layan customer, balik class esoknya dia pos. Gf dia study medik dkt Ireland, dia dtg sana dh brpe byk kali, jalan2, shopping. Xde masalah. Dlm Al-Quran pun cakap bagus berniaga ni. Selamat mencuba. Nak seribu daya xnk seribu dalih. Jutawan online dh berapa byk dlm Malaysia ni, boleh google.

  2. If siapa yg still study tu boleh la study betul betul, dpt 4flat sentiasa smpai pinjaman jd biasiswa. What u give u get.

  3. Ingat tuhan. Sekian terima kasih.

 113. Salam. Saya nampak banyak rumah kat kampong tiada penghuni dan semak samun…. mengapa ya??? Rumah-rumah ini bukan jauh dari bandar, kalau nak berulang.

 114. Jgn nak kencing org la Ahmad Daniel…ko tunjuk ngan aku mana org duk kl boleh beli rumah ngan gaji dibwah 1K tu…mana?2….

 115. abistu nak sokong pembangkang? haddoii lagi huru hara…. bertahan dlu sebb xdee yang betul betul boleh jadi pengganti

 116. Kami Penyokong Pak Cik Guard on

  Org sekarang nh….memg hobinye berhutang…..baru je keje dah beli keta…..moto memang tak pandang langsung……keta tak mo 1000CC ke bwh…..gadget nak gempak……beli handphone nak yg latest…..tak mampu beli cash beli secara kontrak 1 thn – 2thn…..tu tak kira yang ambik kredit kad lagi tu…..apa tak abes gajinye….masyarakat….

 117. intelektual on

  yes komen mcm ney aku suke sgt bace. at last ade jugak, LOL, macai sejati!

 118. Apa yg diluahkn oleh cik ct hajjar tu hanya luahan hatinya.. Yg mengharapkn perubahan pd masa akn dtg.. Hormatilah pandangan dn luahan hati beliau…

  Situasi cik ct dgn aku lebih kurang sama je… Cume beliau katanya bujang… Aku dah kawin dan ada ank sorang…. Gajinya lebih kurang akulah.. Cuma gaji bersih aku kurang lg dari gaji dia.. Syukr ada isteri yg bantu jana ekonomi keluarga… D Kl ni kalau gaji 3k.. Memang dibawah paras kemiskinin.. So.. Nk taknak kena cuba cari site income untuk tampung mana yg tak cukup..

  Aku respec dgn cik ct ni.. Sbb dlm list baget yg dibelanjakn setiap bulan dia tak lupa hulur 10% gaji dia pada ibu dan ayah dia… Tak semua org yg sanggup buat mcm tu.. Tapi ingatlh selagi korang tak kedekut dgn org tua korang rezeki korang insyaallah sentiasa murah..

  Bab rumah d kl ni.. Memang kalau gaji bersih 2k susah nk lulus loan… Aku ada pengalaman 3 tahun lalu.. Dan terpaksa gabung 2 nama dgn isteri baru leh lulus… Lg satu harga rumah naik setiap tahun hampir 50% area kl dan damansara..

  Pada pandangan sy cik ct hajar bersabar dulu untuk beli rumh skrg kalau tidak mampu.. Untuk jimat sewa je dulu… Mungkin ada jodoh bila dah kawin nanti suaminya boleh join buat loan beli rumah… Lagi satu org kawin ni rezekinya murah…

  Semoga kita semua terus d murahkn rezeki… Amin

 119. Incik Daniel (bunyi macam MLM je hang ni).. no name tu bagi perumpamaan je, yang hang terasa lebih pasal pa.. kite duk kl stndard keje 8.30 pagi smpai 4.30 petang.. kluar opis tempuh jem pun da abis sejam.. ape lagi nak buat lepas tu??? MLM??? baik aku jaga anak bini aku.. malam adalah waktu ntuk beribadah dan meluangkan waktu brsama keluarga.. kite sbgai rakyat dah cukup rajin bekrja 6 hari seminggu, ada yg buat shift lagi.. tapi sebab kos sara hidup yg smakin naik, semua yg kite buat x memadai.. kite duduk dalam negara yg maju tapi rakyatnya x maju2.. ini cerita bukan pasal malas n nak harap kerajaan tapi pasal hak kite sebagai rakyat..

 120. Kami Penyokong Pak Cik Guard on

  Orang sekarang nih…..memang rajin berhutang……baru keje dah ambik keta….moto tak langsung tak pandang……keta 2nd hand tak mo…..lpas tu keta CC1000 ke bawh x mo…..gadget nk yang terkini…..tak mampu beli cash beli secara kontrak 1 – 2 tahun…..tu x kira yang pakai kredit kad lagi tu…..apa tak abis gajinye…..masyarakat2….

 121. intelektual on

  la pembangkang dah pernah jdk kerajaan pusat ka? x bgik pluang dah ckp huru hara, bodo bertingkek2! xpe undilah bn lagik, 5 tahun kene tipu, dkat2 pru14 bgik gula brim lagik, pastu naikkan rege minyak, lain2 brg2 harian, rumah trus mlonjak2! bodoh macai

 122. betul gak tu pe y akk tu ckp..sye bru pikir nk brumah tgga..tp skrg berada di luar..mcm ne nnti nasib kami skluarga..dgn kos hidup mken tggi..x kn hdup rakyat majoriti brhutang..kn x elok hutang2 tu..smpai ble nk beban kn kami degan hutang..harap prkara ini dpt di minima kn oleh y ambil berat trhadap kami sbgai rakyat..klau pemuda byk berhutang bgaimana nk memaju kn negara..x elok lah pulak nnti ble dipandang rakyat akn dtg..cuma bimbang bile terasa trbeban dan trus di beban..smpai bile ksabaran pemuda..pemuda juga mnusia y punya kesabaran y brfikir kehadapan untuk maju kn diri..maaf kalau salah cakap

 123. Org muda kena pkiaq beli rumah skang nie sebab xdapat dibayangkan harga rumah 8taun g brapa juta dah naik kak oiiii…hrga umah xpenah turun, if skang hrga 100K bleh dpt, tnggu 8 taun 800K, lagi mampu ka nak beli umahh gutu…aishhh sembang!

 124. wahai golongan bujang nih….. yg ingin sgt/ punya seribu impian dan sewaktunya nak keje kat kl mahupun bandaraya besar. cari kerja kat kg sendiri ler….. even gaji murah tapi berbaloi, berkat, rahmat. dekat ngan ibubapa. cr keje jauh2 wat perrrr. dh ramai org muda di kg halaman kurang sbb semua nak kerja KL dan sekitar katakan. sebab apa nak kerja jauh2…. banyak sebab terselindung. empunya badan shj yg tahu. diantaranya sbb xbebas. lain2 sebab pk sendiri. dan satu lg tak perlu bangga sgt ngan cert yg ada. cert tu hanya kelebihan bukan kebanggaan yer. ALLAH tdk pandang semua tu.
  tentang minyak naik memang saya tdk BERSETUJU. sbbnya kita adalah negara PENGELUAR MINYAK bukan negara beli minyak. currency jatuh ker, apa ker xjadi hal. kerajaan xusah banding dgn negara luar lah. NEGARA KITA IS NEGARA KITA LA. NEGARA LUAR BIAR PEMIMPIM DIA LA SOLVE.

 125. ahmad daniel..kesian la kt ko…cakap xda pikir…terlebih pandai..

 126. RM1k blh beli rmh…dok payoh nok kelentong la ahmad daniel…dah kalau keja opis 8H/D…napok sgt kau ni mengular masa keja…

 127. kos sara hidup yg tinggi akan menyebabkan ramai org akan mula lupa dan lalai untuk beribadat kerana sibuk dengan mengejar dunia dan pitih saja siang malam tanpa ada masa untuk belajar atau ke kuliah utk membina pemikiran yang lebih jauh dan matang..inilah sasaran kerajaan sekular supaya dpt memisahkan urusan dunia dan ibadah dari jiwa umat islam..bahaya salah satu tanda tentera dajal!

 128. aduih..sapa la pulak kata itu pilihan rakyat malaysia?

  yang undi haritu hanyalah 47% saja itu belum lagi dipecahkan pada undi dari bangla,indon,hantu dll lagi..
  lagi tipu lagi x kira lagi.tipu undi pos,pendaftar kawasan,pendaftaran pengundi dll.

  kalau SPR betul2 buat kerja dgn amanah pasti 47% itu akan terus jadi lebih kecil

 129. Makan tu rm15 kn..cuba bwk bekal.mcm aku ni ha..ok je..baju2 ko pakai tu mcm lawa sgt je merelip2 berbatu2..rm20 ke? Xmungkin kot kan..berbelanja tu ala kadar je dh la..kot ye pn minyak x naik mmg x cukop jgk duit kl blnje cm tu..gaji ko bnyk dr aku..tp x cukup..aku ok je..xpayah nk bersungut sgt..Allah x suka.. org skrg ni gaji beribu2 tp semedang travel sana sini..lunch chillis..starbuck..tgif..tu belanja cm tu rilek.jeh..aku ni xde la plak hadap benda mahal2 tu..kot tingin setahun sekali blh la..ni nk berbelanja mcm ko kaya sgt..hohoho…ok sorry..aku bkn org bn..aku org pas..hanya pas..

 130. sbnarnya saya agak sokong BN (tapi xlah fanatik), tapi penulisan yg dibuat oleh cik siti hajar ni saya rasa betul, knp? sbb saya percaya kalau negara luar boleh menyediakan landskap ekonomi yg baik knp tidak kita? dan bagi saya kerajaan perlu beri penjelasan secara spesifik kepada rakyat secara terbuka dan bknnya membisu begini shj…. just my 2 cents PEACE NO WAR

 131. apa punya bodhow sesetgh org yg suruh bersyukur dan suruh rajin bekerja. kalo buat 2 kerja pun belum tentu boleh hidup kaya beli itu ini. ini tentang hak utk mendapatkan kehidupan yg lebih baik. kalo nak bckp bsyukur ni xpayah lah. kalo hidup kerja teruk tapi xmampu membeli dan menyedikan keperluan asas seperti rumah sbb kos tinggi syukur apa. ni sbb pemerintah yg xberguna. cukai paling tinggi duit bnyk pi tempat lain yg tak sepatutnya.. kalo nk suruh bsyukur pun, org tu patut xada apa2 langsung, rumah, kereta, etc sbb syukur masih boleh hidup lagi. xpayh pakai kenderaan sbb bsyukur masih ada kaki yg boleh berjalan.

 132. Hrp2 kite smua bersabor n ckup tmpoh masa 5 thn lg pndai2 lh pilih krajaan cari lh krjaan yg btul2 tdk sperti lembut lidah dri bibir…

 133. LIFE SUCKS on

  macam ni lah siti dan juga kepada sang perintih….
  tanah ni tanah melayu.. tanah kita.. budaya kita…kampung kita.. resam kita.. kita lah patut tuan empunya.. siti cakap dengan saya.. berapa ramai tukang kayu milik orang melayu di bandar? berapa ramai tukang gunting rambut milik melayu di kuala lumpur? berapa ramai money changer milik melayu? berapa ramai tukang repair exzos kereta di kl ni? boleh kata semua soalan tu satu saja jawapannya.. KOSONG! tak ada orang melayu yang kuasai bidang tersebut. bermakna kita ni masih lemah.. sikit sikit nak kena bimbing..sikit sikit nak kena kursus.. atau yang lebih direct cakap kita melayu ni PEMALAS. tak ada inisiatif nak usaha lebih lagi.. saya percaya kamu kerja situ pantang ja tunjuk waktu balik.. alih alih dah hilang! tapi tidak bagi bangla atau burma yang kerja di restoren di ONE UTAMA di KLCC di mana mana shopping mall diaorang semua buat kerja sampai habis. sampai licin. baru diaorang balik. bila boss puas hati baru la u boleh demand gaji. baru la ada kualiti dalam diri kita tu. ability untuk selesai setiap masalah dan ability untuk tingkatkan hasil jualan company. nanti u cakap pulak, alah kerja teruk teruk dapat ciput.. itu nama nya SABAR. u buat sales sehari 1000 untuk kompeni so u expect u nak dapat komisen berapa? 1000 jugak ke? sekurangnyer dapat 5% 10% jadi la. tak dapat banyak komisen tapi banyak pengalaman. pengalaman lebih berharga. u boleh guna kepakaran untuk tingkatkan sales company. benda tu cukup laku lebih dari diploma atau apa saja sijil.
  maka disitu u dah kuasai satu bidang. bidang sales yang berkualiti. itu sangat berharga bukan di KL tapi di semua serata dunia. tokyo , london, brussels, rotterdam, hamburg semuanya memerlukan tenaga sales. u sendiri tengok pam minyak pertonas shell bla bla bla… boss bagi bangla control cash machine tu lah! mana pergi tenaga melayu? itu duit cash tu. kenapa bangsa lain pulak yang control? pada saya, kalau kita tengok cash yang banyak setiap hari , satu hari pasti kita berfikir bagaimana nak bisnes untuk dapat cash sebanyak ini.. di situ mungkin muncul idea baru atau bidang baru. bila bidang atau idea baru itu dapat perhatian.. percayalah.. u tak akan mengeluh walau minyak naik seringgit pun! ini baru naik doposen dah ngeluh tulis surat bagai.
  MASIH BANYAK BIDANG YANG MASIH BELUM DITEROKA OLEH ORANG MELAYU. sebab tu kita semua ketinggalan. nak buat jarum pun tak tahu.

 134. Dia meluahkan isi untuk rakyat,, bukan utk diri nya sendiri sahaja,, berfikir lebih utk berkata kata, jangan di ikut kan sangat dengan sifat amarah,, surat ini hanya wakili suara rakyat, kerna 20sen mungkin anda sendiri tak mampu untuk naik lrt ataupun pengangkutan awam

 135. IMHO , saya katakan ekonomi malaysia skrg sedang jatuh (keluarga saya peniaga) jadi serba sikit saya tahu krn mengalaminya. tapi itu saya xnak jadikan ia sbgai persoalan…apa yg saya ajak tuan2 dan puan2 smua bfikir ialah jika diletakkan satu komuniti rakyat malaysia dan juga satu lagi komuniti yg berasal dari luar negara cthnya dari US, Europe & sbgainya dlm situasi ekonomi yg begini… rasa2 apakah perbezaan yg kita boleh nampak??

 136. KEPALA PAKCIK KO TONG GAS on

  KALAU GAJI BERIBAN TAPI TAK BERSYUKUR MANA LA NK CUKUP…

 137. “AKU SEBAGAI ANAK MUDA MALAYSIA,BN U LOST 10 VOTE DRPD ADIK2 N AKAK2 N ABG2 drpd FMLYKU”

 138. dengar dan kaji on

  Betul pa yang siti hajar luahkan..bg yg tak mengalami dan berfikiran kehadapan tak kan setuju dengan apa yg siti hajar luahkan.bila baca komen2 dari saudara n saudari semua rasa lucu pun ada.mcm budak2 pun ada.klu blh beri komen yang membina dan bukan jadikan ni sbagai tempat cari jodoh atau MLM.saya harap byk lagi rakyat malaysia yang berfikiran seperti siti hajar.pandang khadapan.bab isu minyak lak mmg tak patut di naikan.walau pun hanya 20sen kenaikan kesan ke atas harga barang turut akan naik kerana semua penghantaran menggunakan pengankutan dimana penggunaan minyak di perlukan.lagi jaun perjalanan lagi tinggi kos di kenakan.kesan yg paling terasa penduduk2 luar bandar.jika ada yg berpendapat tinggal di luar bandar tak terasa kesan kenaikan harga minyak dan barang anda silap…Mata wang kita. renung sejenak nilai mata wang kita berbanding jiran negara kita dan di situ anda semua boleh menilai majukah negara kita…jwpan yg pasti sesetengah yg cetek pmikiran pasti akan menjawap kalau tak suka jangan duduk malaysia..mereka seperti ini ibarat lembu yang dicucuk hidung.kita rakyat malaysia kenalah berfikiran positif dan negatif.jika tiada berfikiran positif negara tak akan maju dan jika tiada berfikiran negatif negara juga tak akan maju dan kita rakyat akan jadi seperti apa yang saya ibaratkan tadi….sekadar luahan peribadi…sory

 139. budak pandai on

  gaji 1k mampu beli rumah? rumah celah mane kau beli. aku yg bergaji 2k pun mampu sewa bilik je. saving tiap2 bulan memang susah nak dapat. motor ngan kerata x mampu pakai lagi. pakai public transport. nak belanje hari2 kena fikir byk kali baru beli. duit cukup2 utk belanje hari2 je. 1k utk org kaya mcm kau yg x payah fikir duit hutang ptptn, byr sewa, byr duit public transport, mkn mak ayah tanggung, mmg cukop la. fikir pakai otak before ckp! jgn pakai lutut!

 140. org senang on

  dia cakap bg pihak org yg susah. x fhm ke? 20 sen tu mmg org ckp x terasa mane pon tp yg terasa org susah.

 141. Bako Jer... on

  Seronok gak baca komen korang nih. Adiwira alam maya banyak nih. Kalau pakat ramai2 pegi buat keja amal, elok gak nih. Apa2 pun, syukurlah nak, Malaysia masih aman..kihkihkih!

 142. Ntah la… Aku sndiri pun meniaga. Time hrga brg naik 20sen, peniaga mcm aku nie hnya mampu naikkan hrga jual 20sen gak.. So,,, pendpatan aku spnjang 10thn mniaga pun msih takuk yg sama sdangkan aku pun pengguna yg perlu menempuh kenaikan hrga brg kperluan mcm kamu2 smua… Tp pndpatan maintain mcm 10thn dulu… X dpt nk pk 10thn akn dtg klu krjaan x ambil tndakan dr skrg..
  P/s: maaf hanya luahan si mahrain yg kerdil…

 143. Mohd Syahamir Haizad on

  Mat danial. Hg mesti anak org kaya. Gaji 1k tu mybe upah hg hantaq mak hg p mana2 kan? Sembang apa la… Kat mana ada juai rumah dgn gj sribu tu? Brapa installment? Brapa taun ikat? Bank mana? Ka hg anak gabenor. Tp aku respect hg. Positif ya amat. Macam be we te we he

 144. Bergembirala Siti Hajar, sekurang-kurangnya u bumiputra dapatla diskaun skit dan macam-macam peluang kami yang bukan bumi pula lagi terasa ape lagi keistimaaan yang korang nak???

 145. Alahai…mengada ngada la. Dapat beli pampers pun tu cukup baik la. Bukan beli lampin kain kena basuh hari2. Manja betul. Kalau susah menderita papa kedana sangat, pakai lampin baru betul. Makan telur dgn ikan masin. Allah baru jentik sikit dgn dugaan, dah menggulupur complain sana sini. Selagi boleh beli pet pet, tu dah kira senang la. Anak2 yatim kat pusat jagaan persendirian ntah pakai lampin apa tah…takde pun diorg melalak. Dah besar panjang pun bersyukur je sebab dpt hidup dan makan. Syarikat swasta bukan kepunyaan kerajaan yg boleh suka2 arah supaya naikkan gaji pekerja. Suka hati majikan tu la. Gaji tak naik pun salahkan kerajaan. Bos awak tak suka awak ke, mana tau?Takpun Allah mmg sempitkan rezeki awak sbg ujian atau sebab asyik mengeluh dan menyalahkan org. Pernah fikir?

 146. pelik aku.. knp harga minyak naik.. slh kn org yg sokong BN? kalu sokong parti PKR, PAS, DAP harga minyak turun ke? harga brg turun ke? rasa nya belom tentu lagi..

 147. hmm ptptn +duit rumah+duit utk pengasuh (anak3org)+duit bulanan kt mak ayah+bil air,bil api+duit insurans anak2 dan diri sendiri+yuran tadika anak+yuran bas sekolah anak=last2 tinggai berapa hinggit ja gaji bulan..nk bagi makan anak lagi..huuu donniaaa penuh pancaroba

 148. Entah korang baca ke tak, Ahmad Daniel bukan cakap sekarang dia MAMPU beli rumah 1K tetapi die cakap INI KENYATAAN ORANG NAK MELAYU LAMA (MAKAN NAK KENA SUAP). Maksudnya, X da orang MAMPU kecuali orang DIBERIKAN REZEKI ORANG ATASAN atau ORANG. Aku harap korang minta maaf dengan die, die xsalah pun. Korang xbace dengan teliti.

 149. life sucks on

  siti…
  sapa suruh beli kereta.. moto kapchai sebulan 115 je. dah tahu gaji semput lagi nak melaram dengan kete. apa ingat kereta tu taya tak botak? minyak injin tak perlu tukar? filter tak perlu tukar? lain kali pikir 1000 kali sebelum beli kereta. dari beli kereta tu kau boleh beli rumah. beli je la rumah kat kawasan yang murah lepastu belajar main properties.
  InsyaAllah lepas ni kau lebih kaya dari abdul wahub lebih kaya dari abdul wahid.

 150. en muthu, i work abroad more than 15 yrs and never use bumi status inside/outside malaysia. i don’t have any diploma/degree just technical cert from non govern college. came from madrasah never go to govern school. is not bumi or non bumi status to survive in big city. it’s about how u spend, save, how to gain little money day to day, week to week or even year to year. bumi status only in new housing project. in kl? as a new grad they can’t afford to buy starting 300k onwards. 2nd hand house/apartment 20% d/p . that’s true hajar said hard to own house in kl with low income with low measurement from govern. reduce our lifestyle spend and no shortcut way for muslim. i face it previously ,sacrife to family and community to earn the figure more than senior manager in malaysia. no shortcut till the day we die. no easy life starts to get stable financial/better muslim till the malaikat Izrael datang memanggil.

 151. NATO-NoActionTalkOnly on

  X payah gaji 3k, gaji 6k pun. biasalah kalau tax tolak gaji, tolak lagi epf n socso. tinggal sikit la kejadah nya. klau single tanpa ada keta, rumah dan lain2x benda nak beli ok la sikit tapi klau yg dh da family,da anak, da rumah dan sebagainya mampus la. Bagi scenario reality member sekerja aku, rumah 145k, ada kenari turbo, ada 3 anak, isteri, belanja rumah, bill electric, bill air, minyak keta dan gajinya rm2200 bersih. lagi la susah hidup kesian member.

  cakap mmg senang bg yg bagi komen berniaga & mcm2x lg. tu baru kl bukan lg kt miri sarawak. yang x thu mana sarawak tgk brunei kat mana.

  gaji bersih 600 sebulan lgi la susah nak hidup. x payah cakap yg keja office yg keja kat kedai biasa tu dpt ka beli rumah.

  ko x tgk lagi orang berebut, bertumbuk sbb nak bli rumah murah bantuan kerajaan.

  aku kerja merantau, tahu sengsara orang, pekerja aku pun ckp susah nak hidup, yg loaded nak mampus x rasa la minyak 20sen tu tapi yang keja guna keta macam mana? x semua orng nak carpool, x semua compny provide company car or bas company.

  aku ada member jugak kat kl, pernah study kt situ. hidup kalau lifestyle x jga pun x ckp. gaji 14k pun hidup susah, tolong family, byr sewa apartment & sebagainya. lagi x dapt rumah sendiri.

  orang bukan x da usaha tpi kalu dh reality susah nak dapat mmg susah la tu. Bg Ahmad Daniel, fikir kan la dulu klu nak cakp fakta tu. jangan separuh betul bg reality hidup. jangan hidup jalan lurus saja, tengok la kiri kanan belakang bawah atas jugak.

  nie pendapatku, feel free to comment on it.

  p/s i been to almost all the state in semenanjung and live there 1 to 2 years maximum. i know the hardship of life, i know business too, aku pernah jual burger petang gaji 6k, certain company go brankrupt & etc. not everyone can do business or any of such to increase salary or do what you said. like i said life is not like you said. everything happen for a reason. kalau semua orang boleh ada business sampingang, x da la orang kita merana, semua hidup senang dh bro.

 152. Kehidupan memerlukan kekuatan. Hanya mereka yang mampu berjuang boleh menang. Sewaktu saya mula bekerja dgn kerajaan 39 tahun yang lalu saya juga berfikir seperti kamu. Dengan gaji bersih rm175.25 mana boleh beli rumah berharga rm25, 000.00. Berfikir untuk 10 tahun akan datang…gaji tentu akan naik setiap tahun. Kenaikan pangkat setiap 10 tahun. Simpan duit bonus. Melabur dalam asb walaupun rm10.00 sebulan. Banyak bank yang menawarkan skim pinjaman pelaburan yang memberi pulangan yang menarik untuk tempuh 10 tahun. Jangan fikir baru kerja wajib beli rumah dan kereta. Ada baiknya juga perlu berkongsi bila berumah tangga. Jangan cepat berputus asa kerana ia membuka jalan untuk kita menyalahkan orang lain dan menjadikan kita tidak produktif. Bangun lah orang muda!

 153. Dulu lain sekarang lain. Dulu susahnya lain, sekarang susahnya pun lain. Perbandingan keadaan dulu dengan sekarang sungguh besar bezanya. Hanya mereka yang mengalaminya sahaja boleh menilai betapa peritnya kesusahan yang dialami. Realitinya, semua akan naik dan tidak akan turun. Cuma cepat atau lambat. Kesimpulannya, jurang kehidupan akan bertambah besar dan semakin membesar. Cuma tahan atau tidak untuk mengharunginya.

 154. senang macam ni lah. kalau dah tau living cost kat kl mahal kenapa nak duduk kl in the first place? takde job lain kat negeri lain? tipu. aku pun golongan middle class, bekerja di melaka. mampu beli rumah sendiri at the age of 27. jangan pandang benda on one side sahaja. ada peluang lain di tempat lain. complaint pasal harga minyak naik. pernah tau ke kalau matawang dunia naik? bila matawang dunia naik, kita of course affected. compare gaji dgn orang kat us? oh come onnnnn

 155. ada jugak logik apa yg di katakan oleh cik ct ni bleh terbuka sikit minda kita semua.tapi zaman moden skang ni kita kena pandai cari part time supaya poket tak koyak.nak harap 100% drp gomen mmg tak dpt ler..tak caya carilah negara kt dunia ni yg support rakyatnya 100%:-)

 156. anti-senah on

  Aku takut lepas ni, ade menteri yg brbunyi bg pihak Ah Jib dgn berkata : Kl tak suka duk msia, berambus dari negara ni!! Arap2 kalah la menteri tu dlm pemilihan umno ni.. Amiiiiiinn

 157. Penghinaan kepada perempuan!!!!!!! uuh!!!! diskriminasi!!!!! ko bukan sesape nak jadi penentu jodoh orang!!!!sebagai wanita…ko amat tidak disenangi dan DI BENCI!!!

 158. 10k Still middle income :

  Rumah 2000
  Kereta 2000
  Tadika anak 500
  EPF 1100
  Tax 1200
  Other Expenses 3000 ++

 159. kenapa serangan rompak/ragut ke atas wanita sering berlaku sekarang ini tidak awak fikirkan?..konon tahu wanita itu lemah mcmn keadaan sekalipun…tapi…awak ni sungguh PATHETIC!!!!

 160. Pastu klu ada kuar lagi kes ragut/rompak wanita di akhbar yang makin berleluasa skang ni…korang komen apa lagi???

 161. ape ape jer on

  sangat sokong ape yang dikate kan oleh kakak kita ni… saya yang bergaji 1300 sebulan tak pernah cukup… nak beli kereta pun tak lepas… terpaksa la menebalkan muka menumpang orang… saya juga selalu terpikir macam mane hidup saya akan datang, dan macam mane pula kehidupan orang lain yang lebih susah.. saya yang hidup dengan family pun tak cukup dengan gaji sebanyak tu, macam mane kalau suatu hari kene hidup sendiri… kadang2 terfikir pernah ke kerajaan fikir nasib2 rakyatnye, sebenarnye ape tugas kerajaan sebagai pemimpin, bukan ke tugas utamanye ialah memberi kesenangan kepada rakyat?

 162. betol saya setuju sangat2..pelikla xpenat ke korang ni nak merungut hari2?saya sendiri umur 25 tahun berkerja swasta dan buat bisnes online sambil sambilan.Terlalu muda rasa nak megeluh bila mengenangkan mak bapak mampu sara anak 9 orang dengan menoreh getah je.Alhamdullillah semua da jejak kaki kat U.Malulah sikit.Takkan semua nak bersuap.

 163. wahai rol

  1) berkongsi kenderaan
  – Ramai org/TV cakap buat macam ni hakikatnya ko tak tahu…. kena salah sorang selalu lewat habis semua maki… ada yang peel nak singgah sana singgah sini…. minyak xnak bayar….. lebih memeningkan kepala, tambah stress, tambah kos. Ko cakap senang.

  2) Lagi dekat rumah sewa dengan bandar lagi mahal la ngok…. kat putrajaya ni pun 1200 sebulan ko tahu tak?

  3) 50 hengget tu baru lepas bunga…. baki tak gerak la oiii…. :Banghead:

  4) Hok ni aku boleh setuju.

 164. Tin Kosong on

  SENAH senyap lak erkk..senah ohhhh senah..sonyap je… SENAH kan KEYBOARD WORRIOR taknk komen ker..

 165. Makcik Senah tak akan masuk meminang budak ni jadi menantu…percayelah!

 166. yup..siti hajar cun gilosss.terbaik..haha.untuk makluman rumah area sepang,banting apatah lagi
  dengkil(paling dekat dengan putrajaya)dah xde harga rumah area rm160-180.kebanyakan harga rm 300 ribu keatas….(syukur dh beli rumah 7 tahun yg lalu walaupun kerja sebagai opis boy)

 167. Apa yang disampaikan oleh Siti Hajar sekadar luahan perasaan beliau sebagai rakyat Malaysia tetapi ianya memang dihadapi oleh kita semua. Harga rumah semakin mahal.Lihatlah sape yang membelinya. Pemberian BRIM pun ada baik dan buruknya.Jika kerajaan mampu ianya perlu diteruskan jika sebaliknya kadar BRIM tidak perlu dinaikkan. Pengurangan subsidi minyak telah menyebabkan kenaikan harga barang secara mendadak.Secara tidak langsung memberi kesan kepada semua.Bagi kakitangan awam atau swasta setiap bulan cukai pendapatan akan dipotong melalui potongan gaji setiap bulan.Bagi pendapatan yang tinggi tidak layak menerima BRIM tapi income tax perlu dibayar.

 168. Datu Nuar Berahi-m Kiram on

  trojan,

  ko x ckup duit sbb main pmpn lain tu psl x ckup duit… g bjudi bagai…

  jgn mudah terasa lebih sgt…
  i kasik ‘perumpamaan’ je tu…

 169. saya boleh terima pemimpin yang pekak telinga gelap tubuh badan tapi saya tak boleh terima pemimpin yang pekak dan gelap hati, tidak sensitif dengan penderitaan rakyat – semoga ALLAH BAGI TAUFIK /HIDAYAH KPD PIMPINAN ATAU GANTIKAN DENGAN PEMINPIN YANG LEBIH BAIK DISISI MU YA ALLAH, AMIN.

 170. berat mata memandang beratlah lagi bahu memikul…
  KL memanglah teruk, segalanya mahal dan perlu duit.
  tapi kalau dah tempat cari makan kat KL, kenalah jimat, TAPI sejauh mana boleh jimat. sampai nak makan sedap sikit pun kena berkira, bukan kira kalori aje , kira harganya.
  kita akui harga minyak mahal kat negara lain, tapi buat apa banding ngan singapura, indonesia, thailand ,
  kenapa tak banding ngan brunei, saudi, kuwait dll, negara ada minyak.
  sepatutnya murah lagi minyak malaysia ni.
  kemudahan awam diKL, nak pergi keja je amatlah teruk, baru nak bina sesetengahnya. ye lah selepas projek mega billion billion, lepas satu satu satu satu….
  zaman gemilang seorang PM lah tu, minat bangunan cantik, tinggi. tingi, besar besar, lampu jalan habih gaya, jambatan lawa sana sini, jalan pusing pusing naik pening ngan sign jalan yang tambah pening.
  semoga PM ni di panjangkan lagi umurnya biar nampak silapnya.
  semasa tu saya nampak kami takde perubahan apa pun, walau ada twin tower tertinggi didunia, ramai lagi tengok gambar aje. tu pun kat TV. dan berpanjanganlah pinjaman negara.
  pinjam duitlah kami nak hidup, hutang rumah , hutang kereta, hutang minyak , hutang beli makanan, hutang baiki kereta, hutang bayar bill, hutang baju , hutang susu, semua melalui kad kredit.
  bagi yang baru kerja, syukur dapat kerja. yang tak dapat kerja tu, kena tumpang mak bapaklah lagi, kalau mak bapak masih ada dan mampu, kalu tak…..

 171. untung korang budak u gaji mahal rm 2k keatas,aku ni despatch kedai spare part gaji sibu sebulan.tu nasib ade part time jadi runner..tu pun dah otai.ade srp je.
  rumah?ade ke bank bagi loan ngan kerja cam aku ni.peace brooooooo.

 172. memang payah bergantung hanya pada satu sumber pendapatan sekarang walaupun kita lulusan ijazah. jom manfaatkan peluang bisnes sampingan yg mudah tapi berpotensi besar seperti ini

 173. Setelah 56 Tahun Merdeka, bangsa Melayu masih lagi MENAGIH Hak-hak keistimewaan orang Melayu. Ekonomi bangsa Melayu masih lagi rendah.
  Hak Keistimewaan Orang Melayu yang tidak dapat dinikmati bersama setelah 56 Tahun MERDEKA.
  1. Tanah untuk Orang Melayu
  Hak untuk orang Melayu mendapat tanah dengan kebenaran oleh Kerajaan Negeri (kerana pembukaan tanah adalah dibawah kawal-selia Kerajaan Negeri). Kerajaan Negeri boleh membuka tanah khas untuk Melayu tanpa sebarang syarat.
  2. Jawatan dalam Kerajaan
  Jawatan-jawatan kanan dalam Kerajaan Persekutuan Tanah Melayu, mestilah diperuntukkan pada nisbah yang tertentu untuk orang Melayu dan orang bukan Melayu.
  3. Peruntukan biasiswa
  Peruntukan biasiswa atau bantuan yang lebih banyak untuk kepada penuntut-penuntut Melayu daripada penuntut-penuntut bukan Melayu.
  4. Bantuan Ekonomi
  Peraturan hendaklah dibuat untuk membolehkan orang Melayu mendapat lesen-lesen atau kebenaran-kebenaran tertentu bagi membolehkan mereka menjalankan aktiviti perusahaan dan aktiviti-aktiviti ekonomi lain.

 174. Setelah 56 Tahun Merdeka, bangsa Melayu masih lagi MENAGIH Hak-hak keistimewaan orang Melayu. Ekonomi bangsa Melayu masih lagi rendah.
  Hak Keistimewaan Orang Melayu yang tidak dapat dinikmati bersama setelah 56 Tahun MERDEKA.
  1. Tanah untuk Orang Melayu
  Hak untuk orang Melayu mendapat tanah dengan kebenaran oleh Kerajaan Negeri (kerana pembukaan tanah adalah dibawah kawal-selia Kerajaan Negeri). Kerajaan Negeri boleh membuka tanah khas untuk Melayu tanpa sebarang syarat.
  2. Jawatan dalam Kerajaan
  Jawatan-jawatan kanan dalam Kerajaan Persekutuan Tanah Melayu, mestilah diperuntukkan pada nisbah yang tertentu untuk orang Melayu dan orang bukan Melayu.
  3. Peruntukan biasiswa
  Peruntukan biasiswa atau bantuan yang lebih banyak untuk kepada penuntut-penuntut Melayu daripada penuntut-penuntut bukan Melayu.
  4. Bantuan Ekonomi
  Peraturan hendaklah dibuat untuk membolehkan orang Melayu mendapat lesen-lesen atau kebenaran-kebenaran tertentu bagi membolehkan mereka menjalankan aktiviti perusahaan dan aktiviti-aktiviti ekonomi lain.

 175. Rakyat malaysia teeutamanya melayu pemalas.. dan sangat tak sedar dik untung duduk dalam negara macam ni..

 176. OK la kena highlight.. kalau ikut minyak adalah income kerajaan yang terbesar termasuk kereta etc.. kalau kerajaan terlampau bagi subsidy mmg susah la.. susah nak telan tapi itu kenyataan untuk negara maju .. negara perlu ada duit.. tu 1st point.. 2nd point corruption..tu tak yah cita semua dah tau.. tapi jgn bias .. tgk sebelah padang sama je.. so negara perlu hapuskan corruption baru kerajaan byk duit.. 3rd point .. sepatutnyer minyak naik = harga naik = gaji pun naik.. kenapa? kitaran ekonomi ok.. a dapat gaji = beli barang dari b = b beli minyak dari c = c bagi duit kepada pekejanyer .. dan etc…

  Cuba kita compare dgn singapore, uk, usa, etc mmg jgn harap kita leh hidup.. contoh singapore.. gaji mahal = rumah lagi la mahal = makan minum pun mahal = minyak pun mahal gila.. ( sila buat kajian Malaysia masih terendah lagi).. 55/61 ranking not bad..Indonesia pun tinggi lagi dari kita
  bloomberg.com/visual-data/gas-prices/20133:Malaysia:USD:g

  Sape yang duk ckp harga minyak keta mahal lagi dari negara jiran??

 177. Assalamualaikum….mohon mencelah…memang diakui dengan kos sara hidup yang meningkat ini memeningkan kepala kita semua…tapi apa kan daya kerana faktor ekonomi sekarang ini menyebabkan kita yang hidup di zaman ini terpaksa menempuh cabaran yang semakin mencabar..Apa pun bersyukur kerana kita hidup dinegara Malaysia ini yang kerajaan masih membantu rakyat walaupun ramai yang tidak sedar perkara ini…contohnya dari segi perubatan (dengan bayaran RM1 kita boleh mendapatkan rawatan perubatan di klinik atau hospital kerajaan..paling mahal pun RM5 untuk hospital universiti tapi kos ubat yang kita dapat jauh lebih mahal dengan apa yang kita bayar) dan pendidikan (walaupun ada yang kata perbelanjaan untuk persekolahan makin tinggi)..Dua faktor utama ini pun sudah memeningkan kerajaan nak bantu kita..
  Saya dahulunya adalah kakikatangan kerajaan yang sekadar berpangkat Pembantu Tadbir dengan gaji permulaan sekadar RM650 sahaja…sepanjang 7 tahun saya bekerja memang perit untuk survive…kadang2 overtime pun jadi perkara yang sensitif masa tue…apa kan daya nak survive punya pasal…lantaklah apa org nak kata..namun saya fikir sampai bila saya nak berubah…Teirma Kasih kepada kerajaan bila pelarasan gaji dibuat..namun tiada apa perubahan juga di dalam kehidupan saya sekeluarga…Isteri saya bekerja sebagai Jururawat dengan berpendapatan RM2,500 sebulan…campur dengan gaji saya yang kecik + duit O.T sikit dapatlah lebih kurang 3,500 sebelum ditolak untuk expenses yg wajib setiap bulan…masa berkualiti dengan anak2 langsung tiada..apatah lagi untuk monitor pelajaran mereka setiap hari kerana masa mereka banyak dengan pengasuh…saya rasa sungguh tertekan masa tu..Namun pada tahun 2008 saya nekad (tiada siapa yang boleh mengubah hidup kita melainkan dengan usaha kita sendiri) mengambil suatu keputusan..saya belajar menjahit secara sambilan…walaupun saya ini lelaki…Alhamdulillah kerjaya sampingan saya itu membantu saya sekeluarga cuma saya agak kelam kabut untuk mengagihkan masa saya untuk bekerja dan menjahit…waktu “ngeteh” atau lepak borak dgn kawan2 memang tiada kerana tepat 4.30 saya terus punch out dan balik rumah untuk siapkan tempahan…(Untuk beroleh atau mencapai apa yang diharapkan saya perlu mengorbankan sesuatu untuk mengecapi sesuatu yang diimpikan) 2009 saya nekad untuk berhenti berkhidmat dengan kerajaan (walaupun ramai yg kata saya bodoh kerana berhenti kerja kerajaan dan saya tidak merasai duit pencen) namun saya nekad. Alhamdulillah sudah hampir 5 tahun saya sepenuh masa berniaga sebagai penjahit baju tempahan dan hasil yang saya perolehi lebih lumayan sekarang ini..dan saya juga mempunyai “golden time” untuk anak2 saya dan keluarga…dan Alhamdulillah masa saya untuk beribadat kepada-Nya juga terbuka luas..Setiap hari ke Surau dan mempunyai masa menunaikan Solat SUnat Dhuha setiap hari…Kerana apa..kerana saya bekerja sendiri dan saya yang menjadualkan masa saya sendiri..dan Keyakinan saya dengan pertolongan Allah makin kuat…Kerana saya yakin Hanya Dia yang Maha Pengasih, Penyayang Dan Maha Pemberi.. Dan saya rasa pendapatan saya lebih halal dan bersih kerana saya tidak curi masa mengeteh atau berborak semasa kerja kerana saya sendiri yang menjadualkan untuk menyiapkan kerja saya…bagi kakitangan kerajaan..ingatlah Rasuah Masa juga akan disoal di sana nanti..(kadang2 kita tak perasan perkara ini)
  Dalam keadaan sekarang ini apa yang boleh kita mohon dari pemimpin kita adalah agar kerajaan mempertingkatkan lagi keupayaan fasiliti public transport yang lebih meluas lagi..at least dptlah kita kurangkan kos petrol/maintainance kereta kita…dan bila kerajaan dan sediakan prasana tersebut mentaliti kita juga kenalah ubah…kita sama2 kena jaga prasana tersebut agar kita lebih selesa dengan prasana yang disediakan..(bayangkan perbezaan keselesaan orang yang biasa naik ERL dengan naik Keretapi atau Komuter)
  Walaupun kita minta naikkan gaji kepada semua rakyat Malaysia..itu bukan jalan penyelesaiannya…kita diberi akal dan fikiran kita kena ubah diri kita sendiri.. Bagi yang berfikir belajar tinggi2 nak kerja dengan gaji tinggi mohon tukarlah pemikiran tersebut…sampai bila kita nak makan gaji..ada degree tapi masih jadi kuli walaupun namanya Pegawai..Kerajaan nak kita lebih inovatif dan kreatif..Kerajaan nak ekonomi Malaysia ini dipegang oleh orang Melayu kita sendiri…lihatlah bangsa lain walaupun sekolah tak tinggi dan hanya buka bengkel basikal sahaja tapi dia berjaya setidak-tidaknya dia menjadi BOS dalam perniagaan dia sendiri…so belajar lah tinggi tinggi untuk kreativiti diri sendiri untuk jana pendapatan diri…Apa guna belajar tinggi tinggi tapi anak diasuh oleh orang yang tiada pelajaran….rugi kan?…last last balik rumah…anak lebih fasih bercakap bahasa Indonesia alahai……..

 178. mulut tu jgn longkang sangat..aku tak rasa untung duduk malaysia, sbb semua benda mahal.nak parking motor kat pertama complex pun kena rm2.
  kerajaan duk sibuk cakap minyak kita lg murah dr negara laen,tp kenapa tak compare pendapatan rakyat dia gak?aku skarang kerja kat singapore, fresh grad aku dapat 4600SGD. kalo convert duit malaysia dapat RM11K ++.
  kenapa aku nak kerja kat malaysia?sbb nak berbakti kepada org2 atas kerajaan?walaupun aku kena suffer asalkan diaorg kaya raya?

 179. SY BRSETUJU DENGAN SITI HAJAR… KEPADA YG TIDAK BERSETUJU TU CNFRM CUKUP SEBAB REZEKI KMU MUNGKIN NAJIB BG FREE2…… ATAU BG LH DUIT KAMU KEPADA YG SUSAH…JANGAN TAU TUNJUK LAGAK SAJA SEBAB KMU TIDAK MERASA APA YG ORG SUSAH RASA…. DAN MUDAH2AN KAMU AKAN MELALUI KESUSAHAN ITU SUATU MASA NANTI…… BARU PADAN MUKA KORANG YANG MENINDAS ORANG SUSAH!!!!!!!!

 180. Npk sgt ko ni menipu.. Manj ad org pompuan mkn spi 15rm sehari.. Bdn ko tk lh mcm tong.. Biasa ny org pompuan pg sarapan bli kuih je rm2 je lunch mkn buah je rm3 balik keja jumpa bf dia belanja mkn.. Rm5 je sehari.. Silap2 gi keja pn bf htr keta park kt umah je.. Nk tipu tu agk2 lh.. Bangla pn blh hantar duit kt kg sbln rm300. Tu gaji br rm1200 masuk ot.. Mkn bwk bkl.. Tiap2 mggu kuar naik taxi. Wit permit ptg sbln rm100. Siap blh menyimpan lg wt balik kg..

 181. forextrader on

  mari tambah income dengan forex online trading,
  cukupkan ilmu, test demo akaun sampai profit
  sampai masa trade modal sebenar
  10% ke 500% boleh dapat insyaAllah
  masa beribadat ada, masa dengan family ada, hujung mingu nak shoping duit ada, nak sedekah lebih pun ada

 182. Duit tidak diukur pada banyaknya kita terima .. yang diukur keberkatannya.. ada orang gaji bersih 5k.. tapi tiap2 bulan mengadu tak cukup.. ada orang gaji despatch je.. rm800 sebulan tapi hidup tenang dan aman.. biar sikit janji berkat bro.. yang penting jgn lupa pada org tua kita.. 10% dari gaji kita adalah untuk org tua kita.. :-)

 183. Umur baru 27 tahun. Belum berkahwin. Tak baca abis la abang Yaakub ni.

 184. sorry nak mencelah.. rezeki semuanya datang dari Allah, yang penting kita kena bersyukur setiap pemberian yang diberi banyak ke sikit ke. kalau rasa duit gaji yang ofis hour x cukup cari duit sampingan. lagi2 belum kahwin x ada yang menghalang. walaupun saya ada kerja tetap saya still buat kerja sampingan(berjual sarapan di ofis) secara tak langsung kawan2 ofis x lah kuar g kedai makan diorg pun dah jimat duit minyak. Nak harapkan duit gaji memang tak cukup untuk menampung perbelanjaan saya sekeluarga anak ada 6 orang 4 bersekolah. Tapi saya yakin Allah akan beri rezeki jika kita sentiasa bersyukur atas apa yang diberi. kenaikan minyak memang memberi kesan yang besar pada ekonomi keluarga tapi jangan lah kita menyalahkan pemimpin 100%. kita kenalah pandai bahagikan mana yang perlu dahulu. makan satu hari rm15 agak mewah pada sy tapi mungkin adik hajar x masak fully makan kat kedai.

 185. harrydaldiri on

  Memeyyy tak dinafikan kos sara hidup sekarang tinggi..aku penah hidup susah tahap neraka tapi masa awal tahun 2000. Gaji 600. Paling perit bile tak dibayar gaji. Sampai tahap penah makan pisang goreng yang dalam tong sampah, isap rokok puntung yang orang dah buang, utang rokok dekat kedai cina jual barang sembahyang. 4 tahun abis masa tanpa ada apa apa kemajuan. Macam haram. Tapi seronok tu semua pengalaman rare susah nak dapat. Last amek keputusan sambung belajar ubah nasib. Dah umor 30 sen ni baru merasa gaji ribu2. Tu pon masih dalam rank middle income. Nasib baik tak kawen lagi. Bagi anda yang agak tak bernasib baik atau susah ahahaha aku paham kondusi anda pasal aku dah laluinya. Semoga allah menambah rezeki anda.

 186. Betul ckp adik kita. Sy sokong. Mcm sy pula dlm kumpulan sokongan 1. gaji brp je sbln, nk smbung blajar buat ijazah mmg mustahil..gaji 2800, kalau smbung blajar, gaji separuh tgal 1200.
  Byr kete 500, blnja dapur 500, pampers & susu ank 250, bil tfon, bil api air astro lg…??? Mcmna nk smbung blaja?

 187. munif joekid on

  ni baru gaji degree..cuba bayangkan gaji pekerja yg lebih bawah lagi..ada yg sapu sampah,ada yg kutip sampah,ada yg check jentik2..bagaimana kt nak menampung kehidupan seharian?bagaimana kt untukmenuju status negara maju?kt boleh lihat ramai penjawat awam berpakaian segak dengan uniform tetapi orang atasan pernahkah terfikir bebanan yang ditanggung olehrakyat pada masa ini jika pendapatan per kapita masih lagi rendah.

 188. betul tu sy sokong..sy harap dato seri Najib dapat mendengar keluhan kami.kami yang berada di Pekan, Pahang ni pun terasa beban yang terpaksa kami tanggung terutamanya harga rumah yg terlalu tinggi..rumah teres pun da rm160k ke atas.

 189. Bodoh Punye Kerajaan on

  Conclusion nye skang kerajaan mmg bodoh..pk kt die je rakyat merana..mudah mudahan jatuh terlingkup la nnti hendak nye

 190. surat ni bagus untuk dibaca. harap surat nie smpi lew ke org yg di tuju.

  mmg benar keadaan di malaysia sgt membimbangkan. kenaikan harga pasti akan menyukarkan dan meyulitkan lagi kehidupan seharian. jika ada kenaikan, gomen akan mula wat kempen dan bagi tips untuk ‘kononnya’ membantu menyelesaikan masalah rakyat. itu sume ‘pooyoo’ dan jelas menjelikkan rakyat. contoh gula, bila subsidi gula dikurangkan, maka gomen pon wat kempen kesihatan. mereka pon keluarkan statistik pengidap kencing manis yang semakin meningkat..sama juga masa skrg, harga naik, maka gomen pon suh rakyat nya berusaha meningkatkan ekonomi keluarga. kalau dulu bekerja 8jam sehari, kita tambah jadi 12jam sehari. tapi tak sume company boleh buat macam tu. “lu suka suka bikin ini company bapak u rr.. sapa nak bayar lu punye gaji.. abes i punye skandal mau beli BMW.. macam mane ma??”… HAHAHA kalau dulu kita kerja siang je, kita kerja siang dan malam. ok, kita masuk kerja kol 8.30pg, so keje KL, kene kuor awal, so, pass subuh kuor.. jam 7pg.. kita balik kol 5.30ptg.. sbb jem.. nak keje malam kene tempuh dan rugi sejam.. smpai rumah jam 7mlm.. masuk keje kol 8mlm smpi 12 tgh malam.. kat mc donalds.. sejam 3.50.. sehari dapat 14.. sebulan??kita gi keje anak tido, balik keje anak tido.. dpt 420.. kalau dulu kita tak berniaga, kita pon start berniaga. tak de tapak, xde kedai.. xpe kite jual online.. HAHAHA skng nie pon da ramai yang berjual dari membeli.. ok.. takpe, wat blog.. tulis macam beautiful nara, tak pon red mummy.. ade ke bakat menulis? kalau dulu satu job, skang kita buat dua job. kalu dulu dua job, skrg 3 job.. kalau dulu kita berjimat, skang kita …. hurmmm lebih kan lagi jimat..jika ada lagik kenaikan selepas ini, apa lagik gomen sarankan?ubah lagi cara hidup?hidup yg macam mane lg nak kita ikut? tapi salah gomen ke?gomen sarankan je..tak nak ikut dah la.. ape ada hal maa??

  rakyat malaysia masih ada rasional dan iman mereka masih tebal. sebab, jika ikut baran, dah konfem2 negara kite kucar kacir.. ramai yang digelar ‘macai’ nieh di tembak buta kat dahi.. ramai yang tak digelar ‘macai’ nieh diBOMkan kat hutan.. ramai yang terburai perut sebab memanipulasikan harga sesuka hati.. ramai yang takde kepala sbb suka hati bikin negara malaysia mcm mak bapak dia punya rumah.. ramai yang kudung tangan kanan kiri sbb suka suka bazir duit buat projek yang merugikan, beli barang yang merugikan..malaysia AMAN bukan sbb gomen, tidak lgsg.. sbb rakyat malaysia masih rasional.. masih ada lagi akal fikiran untuk cuba saluran yang boleh digunakan..

  setiap perkara yang ada di muka bumi ini datang nya mesti dengan pasangan pilihan. jika tak mampu beli rumah masa muda, beli lah masa tua.. kalau tak mampu nak isi minyak, perahkan kederat.. kalau tak mampu nak makan fish and chip, makan lah ikan masin.. jika tak mampu berkereta, pakai lah moto.. kalau tak mampu nak guna lebuh raya, guna lah jalan raya.. jika tak mampu nak bayo PTPTN, tak perlu lah bayo.. jika tak mampu nak beli s4, belilah s3.. HEHE jika tak mampu nak memerintah, jadik la rakyat.. jika tak suke BN, sokong lah PR.. mudah kan?

  soalan nya: perlukah kita sentiasa mengeluh dengan rezeki yang tuhan beri significant dengan yang kita sendiri pilih, yang kita sendiri usahakan?? jika saya menjadi PM, apakah saya akan terus memberikan kehendak hajar? SAYA SAMA SEKALI TIDAK AKAN LAYAN. sebab apa?? kerana itu jalan yang hajar pilih..

  tapi atas tangungjawab kita sebagai sedara, sebagai rakyat malaysia dan sebagai lelaki, adakah nak biarkan hajar ini menanggung nya seorang?? adakah tiada lagik nasib yang sama dan nasib yang lebih teruk ditanggung oleh aminah, rosnah, senah, kasim, karim, ali, abu, choo pau huei, chi pak su, carolina, amanda atau sumandran??

  Kita yang perlu berubah @ Sape yang perlu berubah??
  Kita yang membazir @ Sape yang membazir??

  bukakkan minda, lapangkan dada..
  fikirkan hak, fikirkan hati, kita mati..
  fikirkan jalan, fikirkan pilihan, kita hidup..
  senyum la kerana senyum itu sedekah..

  teruskan perjuangan kamu, hajar..

 191. Kita tggu dan lihat.. Tambahan gst nak start.. Walhal ape kita tggu bajet akan dtg.. Propaganda akan terjawab. Ada sebab dan muasabab hal2 isu ini.. Sebagai pmbyr cukai, rakyat ada hak bersuara kerana sumbangan hasil pada negara.. Peace

 192. ku yakin kau hajar….
  ku yakin hajar tak salah…
  di sini aku ada untukmu…
  kami ada selalu untukmu….

  mat yo tak salah….
  ku yakin kau mat yo…

  Ku YAKIN Mat Yo Tak Salah, Kami Selalu Ada Disini , Disini Kami Ada untukmu…

 193. Tahniah saudari siti hajar.keberanian yg mcm ni kita mau..saya sokong anda!

 194. Saya baru dengar sat tadi minyak nak naik lagi 20sen or 30sen….BETOL KER…aduhhh RM2.10 pun da tinggi da…macamni teruk la…TOLONG LA WAHAI PERDANA MENTERIKU…TOLONG LA..JANGAN LA DINAIKKAN LAGI HARGA MINYAK…TOLONG LA…

 195. Betul ape yg diperkatakan oleh cik siti hajar ni, agak2 PM bace x surat ni….tekanan hidup makin terasa tp sy masih bersyukur sbb mampu lg nk menampung kehidupan yg asas…

 196. Kak senah n tanpa nama sama ja bodo brtgkt2, org brckp soal ekonomi,,, soal kos hidup,,, lg2 ko ckp soal tunggangan..akak dah lama x kna…tunggang ke?..jwpn mcm hudak bangang ja,,,,,

 197. Ni satu lg budak bengong,,, bukan soal makan gaji tp negara kita kaya bnyk sumber tp kos hidup adyik mningkat?.. minyak naik krna harga minyak dunia naik tp waktu minyak dipasaran dunia turun knapa minyak tpt kita x turun? Ko x buat kajian ttg ekonomi ke,, ko dgn kak senah tu sama ja jnis manusia bengong,,, otak taraf budak tadika,,, jgn2 ko ni ada harta sbb pninggalan mak bapak ko,,, klau x ko pun mrempat ntah kemana,,,
  soal tunggangan..akak dah lama x kna…tunggang ke?..jwpn mcm hudak bangang ja,,,,,

 198. Aku keje KL gaji RM2k tp tak cukup jugak nak beli rumah… dgn ank nak hantar pengasuh, duit sewa rumah, makan minum sebln… tu pon mcm kais pagi makan pg kais petang makan mlm… klu dok KL takat seribu tu org bujang boleh la tu pon tak cukup jugak… tipu Ahmad Daniel ni..tak payah nak ckp dosa pahala neraka syurga. Hanya Allah s.w.t sahaja yg layak menilai setiap hamba-hambaNya.

 199. saya bersyukur dengan diri saya sekarang….kalau nak diceritakan lagi teruk dari kak siti hajar. tapi saya tahu ada hikmah disebalik kejadian…mungkin allah nak menduga kak siti supaya menjadi lebih tabah.

 200. sewa rumah area kl/gombak/cheras sudah. alahai kau ni sampai ke dengkil nak dok sana. xsalah kasi opinion, tapi dia jadi salah kalau opinion yang nak kasi tu mcm bodoh. sekian..

 201. manap tiger on

  sokong pembangkang huru hara, sokong bn brg naik. dah xleh nak buat apa dah. nak sokong apa lagi? apa2 pun kerajaan kena alert apa masalah yg dihadapi oleh rakyat. dah xboleh belah sgt mintak duit dekat abah kau. settle! sekian

 202. aku gaji kecil tpi jimatla, lehla idup juga ..bila blanja tu jgn ikut kehendak perasaan anda..simpanla sikit2 duit tu lama jadi gunung..

 203. asyik complaint jer..keje malas..
  mkn sehari rm15..cube diet ckit!
  masak sendiri kat umah dan bli brg dapur utk sebulan..
  myk dh naik harga,carpool la..nie belagak x sudah2!
  ORANG MELAYU MEMANG SUKA COMPLAINT,USAHA SIKIT..

 204. Gaji 1000 , lebih baik berniaga aje.
  Masa sekolah tak sedar diri, mak bapak suruh belajar, kau pergi cc, melepak dgn kutu khinzir. Skrg kerja gaji kecik nak salahkan kerajaan..tiba-tiba dah jadi pandai skrg? Dah pandai cakap org lain khinzir? Walaupun kau dah besar, kau ni tetap bodoh , tahap pemikiran kau hampeh. Kau tiba-tiba sedar duit tak cukup nak kahwin? Mana nak duduk? … Kalau tak dulu kau amatlah berbangga bila dpt beli motorkan?
  hello, aku pernah lalui hidup status macam kau ni, malah bermula dgn gaji lagi kecil … 400 aje.

 205. Saya hidup di penang , gaji setakat rm1800 .isteri tak kerja ada anak 3.dulu isteri kerja anak anak hantar rumah orang jaga rm600.gaji potong epf,socso tinggal 1600 lebih.bayar duit kereta 450,bil api bil air 50,sewa rumah 400 , makan sekeluarga 500.sesekali kawan ajak keluar minum kopi,pi la minum dengan duit balan 200 ditangan.risau anak bini sakit nak pi klinik.duit isteri bagi mak bapak tua kat kg 300,bini simpan 400 kut nak balik kg.blk kg 3-4 bulan sekali jauh kelantan nun.

  kira la berapa saya ada …. syukur saya boleh makan tapi hati sentiasa risau simpanan bulan sikit benar,takut ada malapetaka nak pakai duit tapi duit tak ada.

 206. shahrul rajzman on

  salam semua,
  Komen & pandangan kebanyakan yg menyuruh belanja ikut kemampuan, berjimat cermat & mcm2 lg sebenarnya adalah benar2 belaka. Tetapi soalan saya disini adakah rakyat sahaja yg perlu berjimat cermat & berbelanja ikut kemampuan??? Bagai mana pulak pihak2 yg mewakili rakyat seperti adun yb & parlimen, pak2 menteri dari ketua smp lah ketimbalan nya yg hidup dengan penuh kemewahan sedangkan rakyat biasa pulak disuruh berjimat cermat…Contoh: adakah seorg ibubapa yg boros dpt mendidik & menyuruh anaknya berjimat cermat??? Jgn sekali sekala kita memandang rendah pada pandangan seseorg sebab kita semua tak sama & setiap kehidupan berbeza didunia ini. Kita ada mata & akal utk fikir & lihat apa yg sedang berlaku disekitar kita. Malaysia adalah salah satu negara yg amat kaya dgn hasil bumi & tak perlulah saya utk menyenaraikanya, tapi knp negara kita maseh perlukan bantuan kewangan luar yg sudah menjangkau lingkungan 5++ billion. Setiap tahun semua bank2 dimalaysia untung dlm ratusan juta tetapi knp % pinjaman maseh ditahap tinggi dimana membeban kan penghutang yg tiada pilihan selain terpaksa meminjam jugak utk memiliki keperluan asas seperti rmh, kereta & sebagainya. Kesemua pandangan diatas adalah pandangan peribadi drp saya, renung & fikirkan…

 207. jom pekerja kerajaan berhenti kerja dan mula berniaga..kita tgk siapa pulak nak uruskan kerajaan tanpa pekerja..

 208. Zzz, negara mana yg kau refer ni? Thailand, Indonesia, philipine? Atau USA, yg ramai org homeless tu ke?

 209. Out of perspective….
  against the local chinese, you already out, they work harder then u.

  the europian, in term of saving, they don’t dine out on daily basis like most of us do. Makan kat kedai mamak, stall, fast food etc. … They prefer to cook

 210. saya ni student.mak saya keje dgn gaji 2k.family 7orang. saya tfikir yang mak mampu tanggungr saya belajar.dpt ptptn saya xbelanja untk baju baru,fon baru..saya xpakai android or etc.duit adik,abg belajar lagi.walaupun xbekerja saya bangga dengan mak yang mampu bersyukur dgn kehidupan kami sekarang.InsyaAllah bila saya bekerja nanti saya akan belajar untuk tak merungunt hehe..semakin meningkat umur,semakin banyak belanja.begitu jugalah dunia.Dah kaya dengan pokok,botakkan pula.Antara nafsu dan keperluan,pilih dan berbelanjalah dengan jimat.Student2 sekarang dapat duit mara/ptptn..emm fon barulah dorang fikir.tengah2 bulan minta mak bapa juga..emm..maaf jika terkasar.salam.

 211. eh..nak tanya cik siti hajar…sobab den tak faham apa yg dia maksudkan berkaitan isu kenaikan harga minyak.

  harga minyak naik ke? bila ?
  atau cik siti hajar tak mengerti akan maksud pemotongan subsidi?

  pemotongan subsidi berbeza maksud dan erti dengan kenaikan harga minyak.

  sbb den tgk dkt pum minyak harga sebenar masih lagi di harga yg lama.
  cuma harga minyak selepas pemotongan subsidi shj yg naik.

  tau kah anda semua apa itu subsidi?

  saya pasti sekiranya anda tau apa itu subsidi sudah pasti anda inginkan pemerintah memotong 100% subsidi terhadap minyak?

  belanjawan 2013 pemerintah memperuntukan wang subsidi utk minyak sebanyak RM24.8 billion ringgit.

  dari mana wang itu di ambil? pemerintah tidak ada wang..pemerintah makan gaji..wang itu adalah wang kerajaan. siapa kerajaan? kerajaan adalah rakyat malaysia.

  jadi wang rakyat malaysia sebanyak RM24.8 billion ringgit di gunakan utk subsidi minyak.

  24.8 Billion / 30 juta org penduduk malaysia = ? RM seorg harus bayar?

  setiap seorg harus bayar sebanyak RM 826.66 sen kepada pemerintah.

  mcm mana pemerintah memungut wang tersebut…???

  semuanya dari cukai2.

  * setiap seorg..bukannya setiap keluarga.

  cuba fikir dlm keluarga kamu ada berapa org ahli ?
  darablah ia dengan jumlah tersebut utk 1 thn

  disini bermakna..sekiranya pemerintah memotong subsidi minyak..jumlah yg perlu rakyat membayar kepada pemerintah akan berkurangan..

  so harap semua berfikir sejenak..

  itu baru subsidi minyak..belum lagi brg2 keperluan harian dan yg lain2…

  kalau di tambah tolak…sudah pasti setiap rakyat malaysia membayar lebih dari RM1000.00 setahun utk subsidi.

  fikir2kanlah….

  den gaji RM600 je sebulan…boleh hidup 5 beranak dgn ok jew… anak2 mendapat pendidikan dgn baik jew..

 212. Setiap kali ade isu-isu cmni timbul yg aku suke bace adelah komen2 org.. sbbnye korg dok leka bertekak sesame sendiri Wat ape, ini akan lebih menimbulkan pepecahan dari kebaikan, cube buat surat cm saudari kita ni n hantar pada PM pastu berdoa .. insyaallah sapa tahu bole terbuka hati dia nanti.. no offence ya, I just love my country and the people in it.. itu saja.. terima kasih

 213. hamba Allah on

  Keyboard worrior
  Nk tulis ayat bunga2,sempoi2 tunjuk pandai
  Sapa pon boleh
  Bermula di comment, berakhir pon di comment space
  Apa pon x jd la bro
  Sudah la sikit2
  Baik p ckp depan2
  Dok comment2 maki hamun bagai, sinis bagai
  Blh hmpa dpt musuh, text hmpa ttp x blh apa, blh bwk musuh ja
  Renungkan la, aku taw hmpa akn terasa n mmaki hamun,tp knyataan ni
  Pejam mata, pkiaq elok2

 214. Hang pnye hal..pe yg hng nk x dpt hng bising2..hey nk sribu daya xnk sribu dalih..untngla dh mlncong sna cni..cer pk laaa…ada org lbh ssh dr hng…anak 9 org,gaji 900…yg hng ni dh 2k bisng lg..pakai je tudung,tu la x yakin,rezki tuhan bgi..mtk kt tuhan la..yg p mtk kt manusia tu pasai paaaa????adoyyy..akai mana..tp jgn dok mtk kt tuhan jaa…usaha xdakk..smpai mampuih x dpt…
  Ngt yaa..bkn krna duit gji hng bole beli rumah..tp kalo tuhan nk bg dia bagiiiii……YAKIN DGN ALLAH…kalo setakat d mulot tp hati tarak…lupakan….ariosss!!

 215. Komen ini yg saya suka.. mempunyai minda terbuka (kita bukan nak komen dengan tujuan jahat atau mengutuk.. kalau pembangkang pun jadi kerajaan dan harga minyak sentiasa naik katakan.. kita pasti buat pandangan membina.. siapa yang tidak mahu harga minyak diturunkan? Kecuali mereka yg ada kepentingan atau keuntungan dari penjualan petrol sahajalah yg suka harga dinaikkan.. kalau PM tak ambil kisah pun tak mengapa asalkan ramai pembaca tahu apa kesan dari kenaikan harga minyak kepada beberapa lapisan masyarakat di Malaysia yang kita sayangi ini..) tq Pak Khamis

 216. Pelaku komen 109 berasal dari Tenom Sabah.. (penyokong BN… tapi BUKAN menyokong semua tindakan yang BN buat… sokong apa yang BN buat baik2 saja… yang orang anggap tidak baik tu kalau 2/3 rakyat Malaysia tidak suka, saya juga turut tidak suka).. Keputusan yg PM buat tu bukan 100% dari beliau, mungkin keputusan bersama daripada menteri-menterinya juga)

 217. mata suram on

  bila dgr citer semua nih… zaman skang byk kesusahan yg lebih di adukan.. idup aku pun mcm nih la… menyedihkan… duit gaji tak sampai seminggu dah habis.. tahun depan dah nak hantar anak sekolah.. risau plak kalau² tetiba aku tak mampu banje sekolah dia.. kekadang terpikir lebih baik mati dari hidup tengok keluarga susah.. simpanan utk kecemasan pun aku takde.. cume insuran 8thun lepas aku ade beli RM65 sbln. skang ingatkan nak blikan insuran untk keluarga aku.. tp mahal yg amat…. tp ade bagusnye semua mengadu kat sini.. ilang skit tekanan tu.. yg utama ape yg di adukan pasti tidak dipedulikan tp pasti ada tindakan susulan. luahkan la rakan² ku.. luahkan semua demi kemajuan keharmonian anak² kita semua…

 218. Oh ye ke… naik basikal pakai gaun atau selendang biar kena hujan.. Aduh mak tolong serius sikit la bila nak bagi komen tu… macam aku ni berada dalam kelas pemulihan bersama kawan2 yg bermasalah..

 219. mata suram on

  makin lama makin melalut semua nih…
  1. gaji rm600 bleh idup anak beranak- tahniah… mcm mane kamu idup tak tau la.
  2. Klau Allah swt nak bg dia bg- sejuk perut ibu mengandung…syarat² bank utk beli rumah sape yg bg? YAKIN DGN PEMAJU
  3.semua sektor jauhi rasuah-insyallah berkat…standby la kotak kosong byk² yer
  4.bersyukur dgn ape yg ada-dapat la menabung… biarlah anak² n cucu bersyukur ape yg akan mereka ada.
  5.masak sendiri n bli brg utk sebulan-bagus n jimat utk *sekeluarga…klu bleh bli stok makanan segera bleh tahan sampai 2-3 bln expired
  6.gaji 1k bleh beli rumah-bank mane kasi tu tolong hebahkan… nak bli 2 buah la sb gaji 2k
  JANGAN MARAH² OR MAKI²…ape yg terhidang kat sini baca la semuanye… pastu kamu semua ade akal fikiran. yg utama, jgn la abah² or mak² kau.. kerana diorang kita semua ada skang nih.. mereka didik kita sebaik mungkin.. skang kita hanya perlu fikir mane yg baik kalau timbul sesuatu masalah…

 220. Insan Prihatin hak bumiputra on

  Hope Dato` Seri Najib dapat pertimbangakan suara hati rakyat malaysia,impak kenaikan minyak walaupun hanya 20 sen tapi kesan terhadap harga barang yang kebanyakan naik,apalah nasib golongan bumiputra yang memiliki keluarga tambahan anak yang ramai,di harap budget oktober nie mampu sedikit sebanyak mengurangakn bebanan rakyat malaysia khasnya hak bumiputra di Malaysia nie…:)

 221. GILA SAMPAH AYAT KO NI….

  walauapapun yang di berikan pengurangan subsidi atau kenaikan kos barang api ianya tetap sama MINYAK!…

  itu adalah ayat untuk menghalalkan cara syaiton!

 222. aku macam apartment..buat loan rumah sama2 ngan suami..kereta 2biji jumlah share bayar sama2..aku kerja ulang alik 112km sehari (penang – spetani)..husband 10km sehari..anak sorng..semua perbelanjaan rumah, anak, kereta = jumlah share..hidup aman bahagia..
  tapi kenaikkan minyak kali ni memang terasa..
  kena lebih berjimat..najib tolonglah buat sesuatu yang boleh dibanggakan..kalau tak untuk apa jadi pm kalau xpandai uruskan pentadbiran negara..

 223. setuju….idop ni slalu x cukup….tp yg penting pk camne nk bg cukup…jgn asyik arap belas ehsan jer…kenapa kita mundur….kenapa bangsa lain maju…

 224. kerajaan yg dipilih oleh rakyat sepatutnyer bela rakyat.. tapi nie sebaliknyer.. sedih laa..

 225. D sruh p blajar rajin2 x mau..dah besar gaji kecik hidup susah baru nak salahkan kerajaan??x pyh pkai kereta kalo rasa diri x mampu tanggung smua kos..nak bgaya ukur baju di badan sendiri bkn d bdn najib..org bli kreta bru sibuk jgak nak tukar kereta..gaji kecik bising tpi pkai fon iphone samsung galaxy laptop pling murah dell..kecik sangat la tu gaji..salah diri sndiri nak salahkan org lain…malang kau bang jib..x pa aku sntiasa di sisi

 226. woi mangkuk ayun….. x smua org bleh mein properties….. stu g….. x smua graduasi bleh dpt gaji sbegitu….. thats only an estimation on 2k salary, other salary below than that???? even we make an adjustment on the way we expense the money, it is not enough, life cost in KL is high ok dumbass……

 227. student UTM on

  ak pelik gaji rm 600, tp IQ cam gaji 5k up, nk menipu agak2 leee gaji=RM600/5 ORANG=RM120 UNTUK SEBULN SEORG pastu BAHAGI AG UNTUK 30 HARI RM120/30=RM4 tak kan lah nk makan sekali je confrm kena makan atleast 3 KALI, BAHAGI ag RM4/3=RM1.30…. kesian ek….awak x guna trnsport ke? guna air eh tuk trnsport tu gerak? xde rumah ke? sedihnyeeee tp pandai pulak nk berinternet kui kui

 228. student yg ag advance on

  dik, jgn kita jenis bersyukur je, klu xde effort, tugas kerajaan adlh tuk meringankn beban rakyat, bukn menambahkan ag beban, dik x thu ke kesan naik mnyk? barang naik? yuran pembelajaran naik(pikir sendiri knpa), jagn jadi student yg belajar berdasarkn crse je dik, kembang kn sikit minda tu….tambah sikit pengetahuan am, tgk status PINJAMAN MALAYSIA DENGAN BANK DUNIA, menigkat ke xdok, ini pow salah diorg, nak rais undi bagi mcm2, tp skrg ni rakyat yg sedang merasa beban knpa kerajaan x bagi bantuan? malah menaikkan harga minyk(xke sama naik minyk nga kurngkn subsidi? kita bayar lebih jugak kn?) wat pinjaman tp xde keuntungan, wat pe?? bukn semangkin berkurg hutng malah semakin beranak pinak dah kuar ciott kot, klu adik bljar rajin2 pow konfirm ke adik dapt gaji 5k strting kerja? fresh grdute rm 1800, x tolak hutng ptpn ag yg bertimbun2….pastu adik nk p kerja guna duit dik, nk makan mahal dik kat luar, dalm uni xpe lah ad subsidi makanan(klu thu laa, sbb fokus study je) last xnk cakap pnjng mata wang kita jatuh, cari sendiri knpa mata wang kita jatuh…..trima kasih bljar sugh2 naa, supaya adik jadi pm malaysia yg setrusnya(xkan nak makan gaji je, usaha kena lebih jadi pm leh g oversea) kui kui

 229. RAKYAT MALAYSIA memang terkenal BIAR PAPA ASALKAN BERGAYA ……… gaji kecik tapi nampak mewah dgn kereta kalo dpt beli rumah lagi ke bergaya sakan………makan dah tak mahu kat restoran biasa-biasa….bila minyak naik habis semua mengamok ……..bagitau ngan SITI HAJAR ALADIN, lain kali dah tahu gaji kecik pujuk le diri awak tu jangan makan kat luar je selalu ….blog awak tu dah kena hentam oleh orgramai smpai dah tak mahu dah bagi orang baca …………..(RASA BERSALAH TULIS SURAT KAT PM ??????? tak tahan kena hambor dgn orgramai ?????????????……….)

 230. setuju ngn pandangan hang.. memang harga rumah sekarang x masuk akal n ramai org merungut x mampu nk bayar rumah yang mahal tapi ramai jugak yang mampu beli kete mahal2 tapi x sanggup nak bayar rumah lebih sikit. belanja diluar kemampuan n keperluan.

 231. kerja di KL gaji bersih rm2000++ simpanan bulanan rm200++ . . . yg pegi keje kt kl buat ape. . . kos sara hidup tinggi. . . kenapa kos sara hidup di KL tinggi? sbb nya org yg dok kt KL tu amalkan cara hidup mewah walaupun x la loaded sgt. . . dok kampung majukan kampung sendiri. . . org yg keje sawah pon boleh BUAT rumah sendiri. . . bukan beli pakai loan. . jgn nk merungut. . . syukur apa yg ada pd diri sendiri

 232. Minta maaf lah saudari..saya sangat tidak bersetuju dengan pendapat anda…kalau dari apa yang saya baca surat saudari saya rasa kelakar bunyinya…sepatutnya saudari bersyukur selepas ditolak semua hutang piutang masih ada bakinya …bukan tak ada langsung..dan bukan negative pun….mana ada org baru gred terus dapat beli rumah,hidup senang lenang…klo dah baru gred nak cakap dah bagi sumbangan kpd Negara.,dah potong tax…mcm lawak la pulak bunyinyer…

 233. ni sorg ag, hang cerdik ke x? rm 900 cnfrm kerajaan tanggung, hak duk gaji rm3000 atas, tu yg mnyiksakn susah klu cakap nga org xdak degree ni

 234. ak pow x thu nk cakap cam ane nga ko…… budak pompuan ni mngadu sbb dia rasa x mmpu…kita jgn fikir budak pompuan ni, kita kena fikir org yg ag susah dr dia……tgk gaji rm 3000 pow dah x ckup, dan 1 ag jgn nk tunjuk kita tu perfect sampai nk gelak kan org, gaji hang brapa? rm 20000? hang tu kaya sgt kah? sampai x fikirkn masa depn? ini semua di tgn kerajaan cth gaji rm 100 org zaman dulu mampu tuk survive tuk sebuln la ni rm 100?
  2-3 hari habis, ak pow nk tergelak nga ko…..sedih!!!

 235. dik cuba cakap kat akakkk, bank mana adik pinjm? rumah plak cam ane? ok ke idokkkk? 1 ag dik, baik adik kuar cari negara yg xde pemimpin, kan senag leh adik survive sendiri…x gitu kami pilih pemimpin tuk bantu kami, zaman abia dulu pow pemimpin malu dengan harta yg dimiliki, harta yg dimilik sbbnarnya milik rakyat, akak bukn ingat sgt cite tu search ye dik? 1 ag adik ni sape nk mnjatuh dia masuk syurga neraka? adkah adik setaraf dengan Allah s.w.t?

 236. bkn la nak kata tak ukur baju dibadan sendiri.
  masalahnyalebih kepada penindasan.rakyat hbs keringat berjimat cermat,mengukur baju di badan sendiri.tapi yang mewahnya org atas.yg membazir rumah berjuta2 bg kaum kerabat sendiri dgn duit rakyat,bershoppping intan berlian luar negara.

 237. tugas kerajaan mmbantu kita, bukn mnghabiskn duit rakyat dgn “melancong” ke negara2 lain…..klu p klu wat income negara x pa, ni dop saje nk tmbh kenalan nk bagi fames je….sedihh!!!!! nga pondan najib ni~~~ dasar pondan jadian MAK TERSEKSA NOKKKK DGN MALAYSIA!!!!!!!

 238. Aku gelak sbb gaji aku sama jer ngan dia…Ada diploma jer..duduk puchong keja kat cheras…hari2 drive guna gak kesas tol pergi balik rm4.00…sbnrnya smua pilihan tu ada kat tgn masing2…bg aku klo nak jimat boleh jer duduk dekat ngan tempat kerja…tambah dia tu bujang…so salah ke aku gelak…klo sendiri x pandai nak plan..jgn nak salah kan org lain.sori klo ada org terasa…aku x gelakkan org yang susah sbb aku pun susah jgk…

 239. Degree bkn penentu pn hahahahaha…nabi pn xdak degree.poorahhhh hng pnye degree stkt ada degree gji x smpai ke mana..
  Senang citer x brkat la tu

 240. Haaaa…taip la pnjng2 lg cik hajar aladin…….
  Minyk nk naik lgi…….
  Aku dh kata td….mtk kt tuhan….

 241. Aq dan kebnyakan rkn2 msia yg lain cume ade sijil spm je, tapi leh dpt gaji purata 15k keatas..bkn nk bangga cume kita kena rajin dn brsungguh2 blaja dari kegagalan….x semestinya xde diploma atau degree kita rasa sukar utk hidup…skg alhamdullilah tgh senang2 di negara arab..

 242. Korang ni semua tak faham, Siti Hajar tu suh kerajaan fikir jangan nak naikkan harga barang sahaja. Kerajaan nak jadi negara maju tapi purata pendapatan rakyat tak maju-maju, harga barang makin maju kedepan, kemampuan membeli tak maju-maju maka jadilah inflasi….so macam mana nak jadi negara maju….fikir-fikirkan lah
  Malaysia Bolehhhh (boleh belah)

 243. Katanya kerajaan terpaksa naik harga barang/kurangkan subsidi untuk tampung defisit belanjawan kerajaan. Apa yang kerajaan belanja sampai jadi defisit???? Sepatutnya kerajaan harus bijak dalam berbelanja, duit yang kerajaan belanja tu datang daripada duit rakyat juga so sepatutnya pulangannya kepada rakyat..bukan memenuhkan poket pihak tertentu shaja sampai boleh beli rumah 7.6 juta. Sebahagian rakyat nak beli rumah harga 200k pun tak mampu. takan nak menyewa sampai ke tua. Pemimpin yang zalim ada balasan nya tunggulah tak dunia pasti akhirat akan tiba..tungguuuuu.

 244. 15 ringgit mewah?…sekali makan 5 ringgit…air nasi…nasi 3.50 + air 1.50…tapi dapatke kalau kat bandar mcmtu???

 245. puyoooo………jauhnya puihhhh
  perghhhh……..hijau….
  fulammakkk……….kene kat muka Najib la
  tapi Rosmah cover dgn buntut 20Horse Power

  selamat Najib.

 246. Salam

  Tuan dan Puan

  ‘mencari isteri solehah sukar umpama mencari gagak putih”

  sekian

  Wosss Eistevent Von Delamar..punat lif 45…kubik ujung skali

 247. ohyeahhh

  sam lah kita tunggu di hari perhitungan

  sambil berbogel,kau,aku dan adik siti kita nie.

 248. hahahahahaha
  hahahahahaha
  hahahahahaha

  jari aku tlg gelak

  jantan..akal 9,nafsu 1
  pompuan….akal 1…nafsu 9

  pondan…..akal x ada….kemaluan 2.

  renung-renungkan dan selamat beramal

 249. saudari…jgn maafkan ieja…biarkan dia berdosa…biar dia masuk api neraka….api neraka terbakar tak pakai bahan api..dia guna batu berhala dan manusia berdosa sebagai bahan bakar.

  jadi…kita pergi batu caves dan ambik semua berhala utk dijadikan bahan bakar..serta orang2 zalim dan rasuah dalam kabinet najib utuk dibakar…bukan direbus atau celor.

 250. Assalam…

  Memang mcm2 komen.. ada yg bagus dan ada juga yang bangang (maaf agak kasar bahasa)

  Bagi saya kalau kita selalu kata pemimpin kita zalim… maka mungkin semakin zalim pemimpin itu.. sebaik-baiknya mungkin kita patut puji cara Siti ini cuba menegur kerajaan. Bukan semua orang ada keberanian berbuat demikian dan tiada perkataan yang melampau/lucah digunakan.. Syabas saya ucapkan kepada beliau.

  Kedua, jika ada orang2 penting kerajaan membaca komen saya ingin cadangkan beberapa perkara:
  1) Wujudkan perumahan rakyat bawah 60K dimana setiap rakyat yang telah berkahwin layak membeli rumah ini tanpa mengira pendapatan atau kaum. Satu keluarga satu rumah.
  2) Wujudkan insentif pembelian kereta pertama tanpa dikenakan duti – kalau boleh kereta hybrid. Ini akan membantu menyelesaikan masalah kenaikan minyak ( kereta nasional pun takpe janji wujudkan yang hybrid).

  tq.

 251. semua nak duit kan…D=Doa , U=Usaha, I=istiqamah, T=tawakal…bagus apa yang Siti Hajar tu buat tapi dalam masa yang sama kita kena la naikkan mertabat hidup…rancang masa depan..sekarang susah tak jadi masalah…plan buat bisnes asalkan halal..cth..ramai jutawan jalanan yg senyap..org berniaga pasar malam…kaya..diorag pun ada masalah..mana ada org takde masalah…ni semua ujian…bila bisnes jgn ikut nafsu atau terus nak kaya…kena la byk bersabar…tapi kebanyakkan org nak hidup senang tanpa usaha….orang jual kopok leko pun bole beli rumah..beli kereta mewah…cari ilmu sebelum berniaga…gi klass dr azizan tu ke…t-harv eker ke..atau kursus2 yg membantu korang nak berjaya…Siti hajar dah suarakan bagi sesebahagian pihak…kalau kerajaan ambil tindakan.alhamdulillah…tapi takkan iyanye berlaku esok perubahan tu..mugkin amik berbulan2 atau bertahun..so saya ingatkan diri saya dan rakan-rakan lain..marilah berniaga asalkan halal…rancang dan execute plan tu….jgn berangan je….kalau asyik nak komplen je…nak cari salah org..hukuman org ni zalim ke..apa ke…menghukum ni bukan keje kita..tu keje allah….tgk diri kita..bersyukur atas apa yang ada dulu dan cuba cari perubahan dan pembaharuan..kita kena bijak mengurus dan cari peluang…….semoga semua berjaya dalam bidang perniagaan yang diceburi….amin

 252. mamat jebon on

  Utk saudara Student UTM

  semejak2 mejak ini sya terfikir bagaimana org kurang cerdik boleh masuk university..

  sedarkah anda di malaysia ini tidak semua penduduknya bergaji RM700 keatas terutama mereka2 yg bekerja di kampung maupun di kawasan pendalaman terpencil.

  namun sedar tak saudara bahawa mereka tetap boleh hidup walaupun bergaji kecil dan mempunyai anak yg ramai.

  bagaimana mereka boleh hidup?
  adakah mereka tidak bergerak kemana?

  so sila kaji benda itu sebelum berbicara.

  kami org kampung…hidup sederhana..mampu menyara anak 5 dgn gaji RM600.

  kerana kami sentiasa bersyukur akan nikmat yg di beri ..bukan seperti anda hanya pandai mengeluh tetapi malas belajar.

  sedarlah .. belajar betul2.. biar cerdik sedikit.. nanti baru dpt gaji besar..kerja sedap… jgn sia2kan pelajaran itu…nanti jd bodoh. kerja gaji murah.

  *kalau nak bergaji besar..mesti kene cerdik..baru dapat kerja bergaji besar…

  kalau malas belajar, tetapi nak gaji besar.. siapa yg nak berikan utk anda?

 253. hurmm.. apa kata, menteri dan orang besar2 tu, lepas ni, sila isi minyak sendiri? jangan kasi free mcm selama ni.

  nak lalu kat jalan raya, sila jgn guna polis trafik. nak buat urusan bisnes dan bincang bagai, pakai duit sendiri dulu, pastu claim balik (ikut rate yang sesuai dgn gred jawatan. Kadar tu, kalau boleh, tinggi sikit je dari Jusa A tu).

  Kalau la orang besar2 tu hidup sama je mcm rakyat dia, xde la duit kerajaan byk sgt habis utk sponsor dorang.. baru la jurang kekayaan dapat dikurangkan..

  Dengar cerita haritu nak bagi laptop kat setiap murid ye? apa kata 1 famili 1 sudah.. bagi 1 budak 1 laptop, alamatnya, banyak duit habis. Budak2 lagi x mesra dgn famili. masing2 sibuk dgn fb bagai

 254. Orang kampung on

  Setuju dgn Umie. Hiduplah secara sederhana walaupun kita mampu berbelanja lebih. Kalau nak ikut trend semasa ( hp baru, kereta baru, …..baru)
  memang kita x ada simpanan. Kalau boleh elakkan hutang dan sentiasa berjimat. Kalau ada aim nak beli barang mahal tunggu sampai simpanan cukup.

  Harga rumah memang mendadak naik….. rumah harga RM 700K, berapa ramai yang mampu beli….
  Masa sekarang pun kita x mampu, zaman anak2 kita nanti berapa pula.

 255. marsupulami on

  Saya juga ada degree…kije at accouting firm..tp gaji basic rm1400 +100 alaun…bersih baru dapat 1300++…teringin juga nak pakai kereta…tp x mampu… kalau bulanan lepas nak bayar sekalipun, cost minyak, servis confirm x lepas…sewa bilik sahaja da 230, ptptn lg, tranport ke tempat kerja, (nasib baik ktm ada card discount), bagi mak lagi, memang x mampu…kenapa kerajaan x kuatkuasakan minimum gaji untuk pemegang degree pd pihak swata? Kami y susah nak dapat kerja terpaksa terima walau gaii rendah hanya untuk meneruskan kehidupan harian..(so, niat nak pakai kereta macam orang lain terbantut)

  Sekian luahan hati sy…

 256. as salam. kalau kerajaan kuatkuasa aji minimum utk degree dalam swasta, jgan harap la degree nak dpt kerja. cnfirm swasta akan cari lain-lain qualifications kecuali kerja itu memang memerlukan degree. sekarang ramai juga yang ada degree tapi kerja kerani, ofis boy etc.

 257. as salam. kalau gov kuatkuasakan gaji minimum untuk swasta, cnfirmla susah nak dpt kerja sbb dorang xnk bayar ikut harga tue. ramai yangada degree tapi kerja kerani, ofis boy etc.

 258. Asslmkum, TERBAIK…., kami sebagai middle income, kami semua berharap pihak kerajaan dapat pertimbangkan mengenai kos pembelian harga rumah di MAlAYSIA.
  Jangan membeban rakyak yang berdapatan middle income ini. walaupun kita berkerja 10, 20, 30 tahun masih lagi tak mampu beli rumah sendiri. Pihak KERAJAAN dan BANK-bank di MALAYSIA dapat berkerjasama membantu golongan middle income untuk mengatasi pembelian rumah di Malaysia. Dengan syarat yang tak membeban
  rakyat Malaysia. Luahan hati sebagai RAKYAT MALAYSIA…………AMIN3X

 259. Kena pandai la..sy dlu pun baru keje x beli kerete. Naik bas mini ulang alik. Kmdian beli motor. Dulu gaji graduate 1200 jer. Sepatutnya awak dlu kena beli rumah, naik public transport. Sy 20lepas beli rumah dlu berulang jauh dr pejabat 96km pergi saja bawa motor je, x kisah.. sy pun perempuan mcm awak. Mmg la susah tp klu jenis awak ni nk nampak brgaya, beli kereta dulu dn pas tu sibuk dgn tol/minyak/parking bagai, kena la tanggung dek jon oii.. belajar hidup di bawah kemampuan bukan ikut kemampuan kita..

 260. kira bernasib baikla dapat kerja menggunakan kelayakkan spm walau berijazah. kwn saya penemuduga bagitau baru-baru ni, dia pergi menemuduga pegawai gred n17, yang datang, 80% pemegang ijazah. spm dan stpm dan diploma nak buang mana? ada yang punya ijazah luar negara dan seorang ijazah nuclear science!

 261. kpd mereka yang tiada masalah spt yg dibahaskan oleh siti hajar baguslah…secara peribadi apa yang siti hajar sampaikan adalah suara sebahagian rakyat Malaysia. Tahniah kpd beliau kerana berani…(sbb siap ada gambar lagi), so kita kenal siapa org yg prihatin ini. Pada saya apa yg dikatakan mmg ada benarnye…utk itu saya sarankan agar utk tidak dipandang serong masyarakat semua mereka yang berstatus pemimpin perlulah menunjukkan kesederhanaan dlm hidup dan gaya hidup, sebagai contoh, kalu anak kpd menteri boleh beli rumah dgn harga berjuta2 dlm usia muda walaupun pakai duit sendiri ianya akan mendtgkan fitnah kerana rakyat yang dah kerja bertahun2 pun belum tentu dpt beli rumah dgn harga 300 ribu pun. (jadi lebih baik amalkan hidup sederhana) beli rumah mahal camtu pun bukan boleh bawak g kubur…lainlah rumah rasmi pasal nak sambut delegasi asing. siapa pun pemimpin mmg akan terdedah dgn hidup senang jadi hanya mereka yg betul2 berjiwa rakyat akan faham masalah rakyat….DAH BETULLAH COGAN KATA RAKYAT DIDAHULUKAN…

 262. akupun kerja swasta umur 27tahun duk sewa kat Kampung Baru duduk 2 orang satu bilik nak jimat kos, saya masak kat umah dan jarang makan kt luar, ……naik bus turun bus tiap pagi dri sana ke Jln Ampang KL …….otak dah lame nk beli kereta tp fikir dulu masalah parking mahal ……… jadi aku fkir bayar hutang PTPTN dulu and aku tak minat nk travel luar negara macam SITI HAJAR tuh jauh le lagi nk buat UMRAH macam SITI HAJAR nih …jauh le lagi nka buang duit buat pembedahan hidup nk bagi cantik gitu (itu yg aku bca dlm blog dia anakjerung.blogspot.com yg mana dia dah delete semua pose lame dia tuh sblum org bidas dia macam2 dgn gaya hidup dia tuh and lepas tuh buat surat terbuka kat Perdana Menteri )……

  bukan nk mengata wahai CIK SITI HAJAR,
  saya duk KL dan ramai lagi yg dok KL….
  kat KL boleh buat kerja partime kat mane restoran sebab saya pernah kerja restoran partime lepas balik kerja, kat klinik-klinikpun ada nk guna staff utk shif malam, macam saya ini bukan tipu ye …saya jadi PERUNDING TAKAFUL ETIQA dlm masa saya kerja sya boleh buat kerja tuh (Alhamdulillah saya dah nk habis bayar PTPTN saya dgn duit partime tuh …… )matlamat kite bila abis belajar ialah bayar hutang PTPTN tu dulu ….. terus-terang sya bukan perempuan yg mewah dgn baju yg mahal2 dan h/phone beribu …… dan dlm kepala sya senantiasa fikir nk cari kerja kerajaan sebab kalo sya kerja kerajaan sya boleh duduk kuaters di Pjaya (kalo dpt)…….. bukan nk puji diri sendiri …..tak guna nak nk mengadu kata duit gaji x cukup sedangkan kite ada ijazah…saya jugak buat tution kat rumah orang utk mana2 yg nak sya buat iklan kat Internet and sya sanggup pergi rumah kerumah org utk buat tution tuh ………sya sebenarnya malu baca surat SITI HAJAR tuh….bukan ape org nampak awak sebenarnya mengadul masalah awak sebenarnya ….org tahu siapa awak dan bagaimana gaye hidup awak SITI HAJAR…… awak bagi pendapat bagi pihak org lain tetapi sebenarnya tidak ………

 263. Kenapa selalu kena complain kerajaan salah and merungut selalu takde duit tapi tak cerminkan diri sendiri. Memang dah tau kalau tinggal dan kerja kat bandar memang mahal, pandai-pandai lah adjust budget. YANG PENTING: Cari jalan buat side income atau carilah kerja lain.

  Contoh saya ada degree dari uitm je(tak pandai sangat pun, gpa hancur!), gaji saya fresh grad tahun 2007 tu RM1200 je kat KL. Memang sufferlah. Lepas tu saya kerja dengan baik and cari kerja company lain, naiklah gaji jadi RM2000. Saya kerja usaha sikit lagi, kuatkan diri dalam bidang saya…dan sekarang ni gaji saya dah RM6000. Tunang saya baru je graduate dan memang gaji dia sama macam saya tahun 2006 dulu. Saya sokong minat dan bidang dia, saya konfiden dia boleh sama income level dengan saya kalau dia pandai pilih company and kawan-kawan kerja. Walaupun combined income kami kira banyak tapi masih tak cukup sebab ada keluarga dan komitment lain nak kami tanggung tapi takde pun nak complain dari dulu. Tak risau sangatlah sebab kami tengok kemampuan sendiri and positif la sikit. Rezeki akan datang kalau kita positif. Tak pernah pun tunding jaring kat kerajaan sebab kami dah tau kerajaan ni bukan nak tolong pun, kena pandai-pandai sendiri la nak survive.

 264. tlrdhjngtanduk on

  salam….

  sedikit pendapat…

  ape pun trm kaseh siti hajar sebab berani…
  kita perlukan belia yg mcm ni tuk tentu kan siapa kita d mse depan

  ini bukan isu kaum yg mls seperti segelintir yg berceloteh d atas….tp mereka perlu tahu yg bakal hdp mse dpn adalah keturunan kita…..

  ank cucu kita yang akn terus kan hdp ini….tp kalau malaysia d takuk sebegini …mgkn ank cucu kita akan berkata tk perlulah lahirkan mereka kalau hdp sudah…..merana d negara sendri yg kononnya atuk nenek mereka banggakan….
  pk2 kan yerk….

 265. Ape kate , kereta tu gantikan dengan motor je . Hujan panas tu , biase lah . bersusah dulu . Bersenang kemudian .

 266. Wei rol bodoh..kau ni ckp mcm org bangang..kau igt satu kawasan tu je ada org yg hadap problem tu..ckp guna otak jgn guna kepala bana kau tu

 267. tolong fikir positif…… orang nak suruh P/M selesaikan isu kenaikan minyak nie contoh naikkan gaji or berikan subsidi. yang duk komen x kene isu nie apasal.

 268. Kerajaan Malaysia masih lagi tidak mahu terima hakikat yang kewangan negara dah hampir kosong .Itu pun masih tak sedar diri nak lagi belanja bagi BRIM kepada rakyat dengan menaikan kadar minyak,rokok dan sebagainya.
  Kerajaan perlu tahu bahawa impack dengan kenaikan harga minyak…semuanya yang ada didalam malaysia turut serta naik.Jadi kesimpulanya,kerajaan malaysia perlu ada sikap JANGAN TERLALU BOROS sehingga rakyat malaysia menderita di tanah air sendiri.

 269. ye betul…dia brani bersuara…x suka jangan baca..or htr surat sendiri je snang…

 270. Anonymous on

  yelah..harga rumah zaman dlu dengan zaman skarang kan dah jauh beza..kesimpulan..nak komen biar la ikut peredaran zaman..mak aku gaji 1000 pun lpas bli umah kos rendah tahun 90an..tu area kampung2 bleh la..orang dok bandar mna ade dah nak dapat rumah kos rendah 25k-35k.

 271. Anonymous on

  ye la..zaman dulu lain cite..cuba zaman dulu gaji 2k..dengan zaman skarang 2k…jauh beza harga rumah dulu2 jauh lebih murah…babi la orang tu..

 272. ISSU MINYAK NAIK ………. zaman PAKLAH dulu lagi terok tp dia bagi RM500 utk pemilik kereta bawah 2000cc and aku dulupun berator kat Pejabat Pos nk amik duit tuh ……tak lama turn balik harga minyak tuh…… skrang zaman PAK NAJIB minyak naik lagi tak mo kasi lagi ke mana2 org yg ade kereta bawah 2000cc tuh???????????…………

 273. jawapan aku ialah bersyukur…okay?ye la ko nak beli rumah….beli rumah biasa2 udah ler…klu nk beli rumah 2 tingkat bagai .dekat pulak area kl…..nasib baik parents aku dh didik dari kecil..mcm mana nk berjimat..klu x perlu jgn beli..cuba la ko tgk sekeliling..org2 muda zaman sekarang…kebanyakkan..bukan semua ye..nk pakai kete mahal2..tu belum lagi beli barang branded2…and satu lagi tolong la wahai perempuan…kerja la wei…cari duit tolong laki..xpun buat jual2 ape2 je lah…ko x pikir ke..klu tiba2 ko ngn laki ko cerai( bukan nak niat)..ko dah la x kerje..duit pon xde….jangan harapkan laki ko 100% …sesungguhnya punca rezeki 9/10 dtg dari berniaga

 274. mak jemah on

  eeh..eeh.. betul la siti hajar nie cantik manis rupa wajahnya… klau ada orang yang baik-baik pi la meminang gadis nie..sebab terselah tanggungjawabnya walaupun gajinya agak menyakitkan kehidupannya untuk ayah dan ibu tidak dilupakan wang belanja setiap bulan..amin!!!

 275. mak jemah on

  amboi-amboi..senangnya awak kata org mengada-gada, agaknya awak nie orang senang kot ya..sampai kata orang bertubi-tubi…apa yang dia cerita tu betul la.. mana tahu pendapatannya tak semewah awak..jadi pandangannya mestilah nak beli kalau ada benda yang murah di belinya untuk menjadikan pendapatannya tak membebankannya..untuk disimpan masa sakit pening nanti..memanglah orang yang rezekinya melimpah ruah tak penah nak fikir orang yang idupnya hanya cukup makan..memang la anak yatim piatu tu tak da sesiapa tapi mereka-mereka tu memdapat perhatian dari orang luar..janganla nak samakan kita yang ada kederat bekerja nie.. nanti kata meminta-minta plak.Orang yang kaya-raya macam awak tak perlu nak pertikaikan smua tu..Pn Mastura hanya kongsi keperitannya yang kata Allah sempitkan rezekinya buat apa..? Awak yang kena fikir..orang miskin memang dah biasa makan nasi berlaukkan ikan masin dengan air kosong..awak tu orang kaya bleh ker?..fikir-fikirkanlah……..

 276. Kasihan aku ngan Siti Hajar nih…….
  niat hati dia cuma nak menyuarakan hati rakyat bagi pihak lain ………dia palkk kena bidas macam2 kat blog dia tuh sampai semua entri dia pergi melancong TURKI, ISTANBUL, UMRAH dan banyak lagi dia dah delete semua …………semua dia delete tapi dia dah terlambat hari pertama surat kpd PM nih dia tulis org dah cut paste cut paste ke blog masing2 ……ramai yg baca blog dia tuh ………..kena bidas sebab dia sendiri punya gaya hidup yg mewah ……….kasihan,kasihan lain kali bagi contoh org miskin ke atau tipu2 sikit2 surat tuh ………… ini tidak…..orang apa lagi !!!!!!!!!!!………..

 277. Siti Hajar Aladin on

  Btw, pembetulan.. Saya buat pembedahan hidung bukan kerana untuk cantikkan hidung ya.. tetapi sebab ada blockage di dalam hidung.. ya Allah.. fitnah awak buat.. and then saya ke luar negara kerana menemani mak abah saya.. abah saya stroke victim.. abah saya tak boleh pergi bersendirian, itu sebab saya pergi ditanggung oleh mak abah saya… and then at the same time, skrg saya buat part time travel package.. lain kali tanya dulu sebelum meneba fitnah ya…

 278. Allah s.w.t bagi kat kita semuanya free…. xpernah nak bersyukur puwn? benda dapat free pun nak jual mahal2… itu puwn org bukan main nak bersyukur…. fikir2 kan lah.

 279. Alhamdulillah saya ada sebuah rumah FLAT saja di KL. Namun saya bersyukur. Sayang… ukurlah baju di badan sendiri. dengan wang ada belilah apa yang mampu. Jangan salahkan orang lain jika anda yang BOROS… saya berjimat untuk dapatka rumah ini. cukup untuk kami berteduh anak beranak…. Alhamdulillah…

 280. Weeeeh…Siti Hajar tu awek aku la..jangan kacau!! Nanti ada yang yang kentut busuk put, put, put kang!! Marah ni! hahahaha!

 281. salam aku mcm kenal minah ni n family die..bile aku tgk belanjawan bulanan budak ni sukar untuk aku pecaya duit baki bulanan hny tinggal sedemikian, xpnah uat pinjaman peribadi ker??

 282. saya sokong pendapat anda….tidak pada hajar….alasan saya mudah jer peniaga dan pekerja swasta yang sentiasa menghadapi pelbagai bebanan…tidak pada sektor awam…yg punyai bermacam2 benefit tapi kebanyakkan tidak menggunakan sebaik mungkin yg telah diberikan…dan bila xle bernafas mula la….mengeluh…xpuas hati….padahal pendekkan cerita ORG MELAYU PAYAH NAK MERASA BERSYUKUR….

 283. banyak gaji nya byk gunanya…dh habis baru fikir…fahamkan sendiri lah maksud nya.

 284. Tom Rider on

  Ada yang komen mengarut di sini. Cuma yang cerdik saja faham apa yang sudah terjadi dengan ekonomi Malaysia. Yang kaya jadi bertambah kaya. Yang sederhana jadi miskin dan yang miskin jadi papa kedana. Tidak semua rakyat dapat bantuan dan tidak semua rakyat memiliki peluang dan nasib yang sama. Walhal kos sara hidup semakin meningkat.

 285. Salam, Ayah saya dulu masa fresh graduate (tahun 80an) pun tak dapat nak beli rumah sehingga tahun ke 9 kerja. Mula-mula kerja pun pakai moto selama 2 tahun, lepas tu beli kereta 2nd hand. Tahun ke 4 kerja baru mampu beli kereta baru, kereta lama modal dowm payment. Ayah saya pandai manage duit setiap bulan, alhamdulillah sekarang ok. Saya tengok fresh graduate sekarang, tahun pertama sahaja dah boleh beli kereta baru…. termasuk kakak saya…..???

 286. Semerah Padi on

  Kesian Kak Siti
  Saya masih menuntut di IPT, Tapi risau tentang masa depan bila gred nanti, Cadangan saya kepada kerajaan berdasarkan kengkangan rakyat sekarang:-
  Kereta : Kurangkan cukai kereta pada yang mampu dimiliki rakyat… (Cukai sekarang berkali ganda)
  Tol: Ambil alih konsesi tol-bagi caj yang murah tak pe RM.0.50 ke untk kebajikan rakyat. panjangkan je tempoh konsesi sampai 200 tahun yang penting rakrat sekarang tak merana…
  Parking : Ini tanggunjawab kerajaan tempatan bagi kemudahan jangan nak untung je….
  Minyak : Negara pengeluar minyak fikir-fikirlah bagi cikit kebajikan rakyat…jangan potong subsidi rakyat…potong subsidi korporat…. rakyat bekerja untuk negara….
  Sewa : kos hidup makin tinggi….kerajaan patut bagi subsidi tinggi untuk perumahan rakyat…kurangkan pembaziran dalam kerajaan…lihat laporan audit neagara….hehe
  PTPTN : Hapuskan ….
  Makan : bila minyak naik semua naik.. makanan pun wajib naik….tanggungjawab pegawai kerajaan HEP pantau bukan makan gaji buta… ini duk je kat gerai/ kedai makan
  Ibu Ayah = wajib beri
  Baki :mesti dapat ditingkatkan asalkan kerajaanfikir untk rakyat…. BRIM tak payah… elok usahakan modal terkumpul untuk wujudkan perniagaan… bukan masuk poket orang tengah,,,….atau Y.B yang fikir perut sendiri(ada jugak y,b yang baik dan jujur… tak payah fitnah tapi orang berkenaan kena faham2 lah)
  kesian rakyat jelata… bila pemimpin fikirkan rakyat… maka rakyat akan fikirkan pemimpin… bukan golongan tertentu sahaja…..
  Tolonglah jadi pemimpin amanah untuk kami

 287. Btl ke gaji RM2K….utk wanita yang gaji 2k,dah kawin…meawah juga lor…ada holidays oversear…umh berpermaidani, peralatan umh pun mewah… tngk kerusi kat belakang tu!!… tngk lantai…tngk make up km…semua mewah… mampu ke semua tu dgn gaji RM2K tu!!!!…

 288. mamat jebon, berfikir sikit, subsidi tu berasal drp rakyat juga. kata anda “disini bermakna..sekiranya pemerintah memotong subsidi minyak..jumlah yg perlu rakyat membayar kepada pemerintah akan berkurangan.” tetapi apa yang kurang? duit subsidi dari cukai rakyat, kurang subsidi cuma kurang budget kerajaan drp cukai kita dibelanja dalam subsidi minyak, tapi barang naik harga, kita yang rasa. adakah anda maksud cukai pendapatan kita bayar akan kurang atau tak perlu bayar? hakikatnya adalah kita masih bagi cukai yg sama tapi kos hidup jadi tinggi!! sry kalo singgung perasaan anda.

 289. x sokong BRIK on

  sy setuju. BRIM untuk pelajar tak dapat beli apa-apa kerana kedai akan simpan semua buku rujukan baru, hanya paparkan stok lama untuk clearance shj.

 290. Chen Jen-Hann on

  thanks for your letter, it’s a reminder to the gov to think through. very well written. i pray that your letter will be a trigger toward the well development of Malaysia.

  #love malaysia

 291. penoreh getah on

  tulah…..
  pi pilih PM dari kalangan anak orang kaya, bukan dia pernah merasa erti penderitaan,Kita rakyat susah hanya nak makan…..depa susah nak beli rumah banglo, kereta baru

 292. pengikut gandhi on

  setuju….pak menteri kita semua dari kalangan anak orang kaya.mereka tidak merasai erti kesusahan,,,,,,,yang sebenarnya,Mereka semua cukup,makan dan pakai cukup….kalau boleh jawatan menteri itu depa hendak warisi hingga ke cucu-cicit mereka.memang sukar mencari pemimpin seperti mathama gandhi….berkorban apa saja utk rakyat

 293. Allah takkan mengubah nasib seseorang melainkan dia berusaha utk mengubah nasib sendiri.

  Tak salah kalau nk buat kerja part-time janji Halal. Korban sedikit masa skrg utk kesenangan masa hadapan.

  Banyak peluang bisnes kat luar tuh. Janji kita cari dan usaha. Ni tak usaha lagi dh bagi seribu satu alasan.

  Kos nk start bisnes tinggi? Kongsi la dgn kawan2 buat bisnes kecil-kecilan. Kalau tak nak bayar sewa kedai, buat online business.

  9/10 pintu rezeki dtg dr business. Tak guna kita melalak kat sini tapi kita sendiri tak pernah usaha utk majukan diri.

  Yakin pada ALLAH! Rezeki hak ALLAH!

  Jaga solat. Jangan lupa bayar zakat. Jangan lupa bg duit kat mak bapak. Dari situ datang keberkatan.

 294. smua bagi komen bodoh2 jela…byk orng yg ade akal tapi x guna …sila buang otak anda ke dlam tong sampah klau xnk guna..

 295. belia benci politik on

  Salam ,

  Cik Hajar yg Sebaya saya (27 tahun),

  Betul kite mmg kite rase tertekan ..sekarang..kesian hajar yg comel….kos hidup.sy cume munulis sekadar ingin kongsikan tips bg belia bujang. Mungkin berguna untuk anda.

  Sy membeli rumah baru rm230k ketika umur sy 26 tahun dengan gaji rm2800.Itulah pesanan org tua sy yg suruh kejar rumah di usia muda utk anak isteri..Dengan membeli rumah sy dapat keluarkan kwsp (rm8000 ) utk mendirikan rumah tangga ( hantaran).Ini saja cara yg saya rase mampu utk kumpul utk kahwin.Nk harap simpan mmg idokle.

  Memang sengkek beli rumah dan kemudian kawin.Duit lawyer/mrtt etc..Sehingga malu nk kluar wekend sbb xde duit pabila rakan2 ajak keluar.Perit tuhan saja yg tahu demi masa depan.

  Pandangan sy pada org muda(sila lapangkn dada dan nilai antara keperluan vs kehendak)

  1- Hutang kenderaan yg amat tinggi.Belum termasuk petrol/toll/road tax/insurance/monthly maintenance etc.Majoriti anak melayu gah membeli kereta,dpt balik kg tunjuk kat awek & org kg.For starter,Bayaran bulanan rm450 and above dikira komitmen yg sangat3 lah tinggi.Kemampuan anda sebenarnya adalah kereta bwh rm300 sahaja.Sy hanya mampu membeli kelisa second hand dgn ansuran rm280.sedar itu yg mampu my limit).

  2- Gajet yg super canggih.handphone ipad etc.Mengejar kelajuan teknologi mmg akan membebankn anda.Cukup ukur kemampuan.Belum klau dikira kos utk bill/internet.

  3- Kehidupan bujang yg agak…ya mmg seronok wekend lepaking di mall,shoping,wayang movie2 n makan2..secret recipe..kenny roger etc.tp sedarlah dgn gaji anda hanya mampu di mamak or restoran sy sebenarnya yg kita mampu.Let imagine ..tiket wayang rm15+ pop corn (RM10) petrol n parking (RM25)+ makan secret recipe(RM25)..itu belum termasuk klau kos ade awek.Semnggu let image kos bersosial anda.Ya mmg sy akui terlepas gaya hidup begitu.rasa jelous melihat gelagak belia dapat kluar sakan begitu.

  Mmg sy dikutuk..xnak lepak.kedekut.xsosial…tp…..itulah hakikak kemampuan hidup di KL.

  Bagi remaja seusia saya.ukurlah kemampuan dan belilah rumah sebagai target utama anda tidak kisahla 50k..100k..150k..itulah nasihat sy pada rakan2 sy..limitkan masa berhibur anda lepaking,konvoi etc.

  Alhamudillah betul org kate.rezeki kawin itu ada.dinaikkan pangkt gaji pn naik..selesa skit utk hidup dan bayaran rumah.
  Kite mampu mengurus kewangan jika kita tahu sempadan dan had.

 296. Anonymous on

  Stuju dgn trojan…semua sy kerja 7hari smgu,sabtu ahad siap o.t lg nk tmbh pendapatan…itupun still xckup ..xkn nk mkn tdoq kat ofis ja kot.

 297. Assalamualaikum semua.
  memang di akui di dunia nie takde harga barang yang akan turun. tapi aku rasa hairan dengan rakyat malaysia nie,complen pasal itu naik la ini naik la..tapi tiap hari ada berlambak org yg selalu tukar fon, tukar kereta,mcm-mcm lagi lah.tapi biasa orang-orang yang macam nilah yang banyak bisingnyer. sepatutnyer kita renung ada org lain lagi yang lebih susah daripada kita., kita nie sebenar dah rasa senang ..itulah nak senang lagi.,walaupun dengan gaji kecik aku rasa terbeban dengan kenaikan minyak tapi aku sedar, tak kira sesiapa pun memerintah dia tetap akan naik juga..cuma aku boleh bersyukur masih cukup lagi makan..senang buat amal ibadah..di negara ku yg tercinta malaysia.

 298. Orang lama on

  Berbelanja ikut kemampuan bukan kemahuan , tetapi bagaimana tak perit kalau kencing je dah berharga 50sen, hidup diKuala Lumpur ni . Contoh diBangsar berhampiran Ibu Pejabat TNB . selain rumah murah tu berapa harga sebuah rumah diperojek baru tu ??Mampu kah penduduk asal membelinya . Adakah pihak kerajaan membantu ?? ** Apapun lu pikir lah sendiri** .

 299. minah nih tipikal gen y masakini; suka jadi “attention seeker’s wh*re” jer lebeh.

 300. kerja setengah mampus hari2 tapi sedikit kesenangan pun xleh nak rasa bek korang g mampus lg baik..sapa pun x susah…aku setuju ko pop

 301. pada yg bujang aku rasa banyak rumah mampu milik di luar sana. apa yg kau susah sangat yg penting perlu bijik. beli rumah dulu. lepas tu kita sewa bilik dekat rakan kita. yg penting rumah tu ada org tolong bayarkan. rasanya harga rumah d m’sia x pernah turun bahkan makin naik ada. biasanya golongan muda suka beli kereta dulu tukar handset. dah kawin baru nak fikir beli rumah. masa tu commitment dah tinggi. renung2 kan lah harga kereta akan jatuh berbanding rumah. ukur baju d badan sendiri

 302. @chip1677 on

  Nasib baik Siti Hajar Aladin nie da kahwin…. cun pulak tu…. kalu tak mesti chip nak ngorat nyer…..

Leave A Reply