Semakan SPA8i Keputusan Temuduga SPA 2017 Check dan Semak DI SINI!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +


Semakan SPA8i Keputusan Temuduga SPA 2017 Check dan Semak DI SINI!

Sesiapa sahaja boleh mohon untuk jawatan kosong kakitangan kerajaan Malaysia.

semakan spa8i

Semakan SPA8i. Asalkan mengikut syarat kelayakan yang telah ditetapkan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam SPA termasuklah pelajar tahun akhir juga layak untuk daftar permohonan SPA anda melalui Semakan SPA8i online dan akan dipertimbangkan untuk anda dipanggil temuduga SPA dengan syarat lampirkan sekali keputusan peperiksaan akhir pengajian ada.

Pastikan anda tunjukkan kepada mereka pada ketika menghadiri temuduga SPA dengan berpenampilan kemas dan sopan di hadapan mereka penemuduga anda kelak.

Pada hari anda menghadiri temuduga SPA8i, pastikan anda membawa bersama-sama dokumen yang asli dan salinannya seperti yang disenaraikan di bawah ini.

Jangan sampai terlupa. PENTING :

  1. Kad Pengenalan (IC)
  2. Sijil Kelahiran
  3. Sijil Kewarganegaraan Malaysia atau bukti-bukti lain yang mengesahkan Kerakyatan Malaysia seperti Sijil Kewarganegaraan Ibu/Bapa (jika berkenaan);
  4. Sijil Kelulusan Persekolahan SPM/SPM(V);
  5. Sijil yang membuktikan kelulusan Bahasa Melayu setaraf kelulusan SPM (jika berkenaan);
  6. Ijazah/Diploma dan transkrip/Surat Pengesahan Kelulusan Peperiksaan Akhir daripada pusat-pusat pengajian;
  7. Surat Pelepasan Biasiswa selain daripada Pemegang Biasiswa Persekutuan (jika berkenaan);
  8. Sijil-sijil lain yang ada kaitan dengan jawatan seperti Sijil Pendaftaran Penuh dengan Lembaga Ikhtisas atau kelulusan-kelulusan lain;
  9. Sijil kegiatan luar (Asal Sahaja);
  10. Sijil Pendaftaran Calon Kurang Upaya/Surat pengesahan penerimaan bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat/Program Kesejahteraan Rakyat
  11. Ringkasan Kenyataan Perkhidmatan, Laporan Penilaian Prestasi, Laporan Pengisytiharan Harta, Surat Pengesahan Ketua Jabatan (bagi calon memohon melalui Internet)
  12. Slip gaji terakhir untuk pegawai sedang berkhidmat di dalam Perkhidmatan Awam sahaja.
  13. Bawa resume anda yang ringkat dan padat

Jikalau anda menerima surat tawaran menjadi kakitangan awam, anda perlu isikan jawapan balas seperti link yang Berita Semasa kongsikan di bawah ini. Dan selepas itu bermulalah tugas anda sebagai penjawat awam untuk tempoh percubaan sekurang-kurangnya setahun lamanya ataupun 3 tahun secara maksimum. Semoga berjaya daripada Berita Semasa.

Selepas itu barulah dipertimbangkan untuk pengesahan perkhidmatan anda secara tetap dalam sektor awam.

Semakan Spa8i : Semak Rujukan Online bagi Temuduga


Perkara Pautan
Senarai Jadual TemuDuga / Pemeriksaan Fizikal KLIK SINI
Senarai Jadual TemuDuga KLIK SINI
Senarai Keputusan TemuDuga KLIK SINI
Semakan Spa8i untuk Temuduga KLIK SINI
Surat Setuju Terima Tawaran KLIK SINI

Berita baik untuk calon temuduga SPA, sekarang ini urusan anda dipermudahkan apabila selepas ini anda sudah boleh pilih temuduga SPA pada waktu malam ataupun hujung minggu.

Di antara kelebihan/kemudahan yang diperolehi oleh kalangan penjawat awam dan kakitangan awam setelah menyertai perkhidmatan awam adalah seperti

  1. Elaun Perumahan,
  2. Cost of Living Allowance (COLA)
  3. Imbuhan Tetap Khidmat Awam (ITKA)
  4. kenaikan gaji setiap tahun
  5. kemudahan pinjaman kenderaan
  6. cuti tahunan mengikut kelayakan
  7. cuti bersalin
  8. jaminan pencen
  9. pinjaman perumahan yang lebih rendah kadar faedah.

Ada di sini yang berminat untuk memohon? Bagaimana dengan temuduga SPA yang anda hadiri. Positif?

P/S : Di bawah ini ada 9 point yang sangat penting yang boleh anda semak bagi memudahkan urusan anda berkenaan tentang semakan Spa8i untuk status keputusan temuduga sepertimana yang boleh anda rujuk gambar-gambar di bawah ini

 



Share.

52 Comments

  1. Terima kasih di atas perkongsian info… Nanti saya kongsikan info ini untuk para graduan di institusi tempat saya bekerja… ;)

  2. Assalamualaikum. Saya dapat tau ada program pengajian yg ditawarkan selepas SPM. Cuma, jika tidak keberatan, saya benar-2 mahu mengetahui hal ni dgn lebih lanjut. Boleh terangkan? Terima kasih atas kerjasama pihak anda =)

  3. alhamdulillah on

    alhamdulillah sewaktu malaysia duk pong pang tentang mngundi aku pula dapat kerja kerajaan….. dapat gred s41 lagi…..

  4. bilakah iklan kursus separa perubatan dikeluarkan dalam surat khabar?

  5. Assalamualaikum Farhana boleh add saya di Facebook? saya ingin tahu lebih lanjut mengenai SPA 8 ini? terutama lepasan SPM itu..

  6. budak kampung tesu on

    Apalah…..kata hari nie kluar kptusan tmuduga..tpi bila anak buah check blum lagi….please update smkan tmuduga…….thnk you…

  7. salam.. saya pelik sangat..kenapa tiap kali sy nk buat semakan status,meti kata laluan salah..dan masa tu jugak lah sy kena pergi tempat kata laluan..kenapa?? x larat nk tukar kata laluan.. :'(

  8. alhamdulillah..rezeki.. sy x pernah dapat pn.. lepas spm hingga sekarang masih xdapat2..GERAM..!!

  9. annie armanie on

    saya nk tau mengenai latihan separa perubatan di spa8 nie..
    harap dapat membantu..
    terima kasih..

  10. annie armanie on

    sue48..saye juga mengalami masalah yg sama mcm anda..
    ade sesiapa yg boleh memberi penyelesaian x..
    please..

  11. salam, kenapa saya nak buat semakan penolong pegawai tadbir pada atau selepas 7 mei 2013 masih lagi tidak dapat buat semakan? Ada sesiapa yang tau…

  12. Assalamualaikum.. saya pelik sangat..kenapa tiap kali sya nk buat semakan status,meti kata laluan salah..ah bnyk kli sya cek msh benda yg sma kluar… sya dh tkar kta laluan pun benda yg sma jg kluar… kenapa ya???

  13. annie armanie on

    salam,saya ingin tahu tentang latihan separa perubatan di spa..
    jika tidak keberatan..boleh tak berkongsi dengan saya..TQ

  14. Selamat sejahtera.saya hendak tahu maksud bagi pengguhan bagi separa perubatan serta calon bagaimana dipilih bagi temuduga bagi jawatan separa perubatan??

  15. Hai semua. . leh tak tolong saya macam na hendak isi spa8i polis menggunakan online? pliss,,

  16. wei asal result aq lagi ok dri kwan aq tpi dia yg dpat,aq x dpat…konon x memenuhi syarat!!!!apa cerr nie wei…..mcm mane korang pilih…cuba bgi tau ckit

  17. Saya nak check semakan peperiksaan PTD M41..Server asyik buzy je..macamana la nak cek

  18. intanku kesepian on

    Saya nak check semakan temuduga yg dah berjaya..Server asyik buzy je..macamana la nak cek

  19. saya still tak boleh check semakan peperiksaan PTD M41 sebab server asyik busy je ni..macam mana la nak check

  20. Saya dah cuba banyak kali menyemak status permohonan saya melalui no kad pengenalan dan sering keluar “maaf,maklumat anda tiada dlam urusan kami”. Adakah itu bermakna saya tidak pernah mendaftar atau sebagainya? Saya bingung. Kenapa?

  21. salam..sy nak tanye pasal tarikh lanjutan tu..kalau taikh luput pemohonan 2018 maybe sy x dpt la utk thn 2013 ni..

  22. sy dh byk kali Daftar Akaun baru tp SPA x antar no MYID n kata laluan pn,mcm mn ek,ada yg leh tlog exsplain x…

  23. knapa sush sgt nk cek permohonan spa skrg?xtau mcm mne sistem spa skrg,,

  24. Salam…saya telah mendaftar dengan spa tetapi terlupa kata laluan.
    Boleh bgtau saya cara utk mendaftar semula

  25. FATIN SHAHERA on

    Tolong update berape kelulusan yang dimahukan oleh pihak SPA,??? Dlm sistem separa perubatn kate 3 kredit tapi kenape urusan tidak melepasi syarat, yg mane 1 btol? Please balas dgb segera, jgn bgk harapan yg lama… Tq

  26. Salam sjhtra.,sy da pn brkali2 dftr spa ni tp blm jg dpt apa2 respon…nak kata x menepati syarat2nya pn xjg sap result spm pn ok..xkn nak pakai result STPM pula..

  27. kenape dibahagian akademik spm ujian lisan tak boleh isi sudah berkali2 tekan lulus tapi bila simpan …..hilang .. dan keluar kosongkan bagi yg mengikuti spm terbuka sdgkan saya x mengikuti spm terbuka pon..???? bila buat semakan tidak menepati syarat2 …..pening 2 …..

  28. salam,,sye nk tahu,,ble kita bley tahu keputusan selepas lulus ujian fizikal kostebal 2013 ini..sye check tak kuar2 agy pn,,bley tak gtao dekat sye ble tarikh keputusan seterusnya akan kuar plak….

  29. mohon bantu on

    saya masih dalam calon simpanan bagi pembantu penguatkuasa N17. Adakah saya perlu menunggu surat? bagaimana saya nak tahu bahawa saya masih dalam simpanan atau tidak? mohon bantu

  30. Akma comel on

    Assalamualaikum…knpe sy x der pngilan tmuduga lagi ni??pdhl jwb doh exam online spa utk latihan separa perubatan diploma

  31. Saya ada dapat jawatan , tapi tidak ada masej atau email pun yang sampai . jadi saya terlepas interview selepas saya semak borang SPA .

  32. sya dh brpa bln tnggu panggilan DRI SPA,tpi tk de APA,tlonglah bnyk orng mcm sya ni prlukan pkrjaan..Harap maklum

  33. Bila keputusan temuduga kluar ye (temuduga 29/11/16)..bila tgk spa jwtn yg dipohon keputusan temudga dh kluar tp bila semak kluar blsan MAAF, MAKLUMAT ANDA TIADA DLM URUSAN INI..makna nya x berjaya ke?klau x berjaya tulis la dukacita ke apa ke..ni status keputusan buat sy keliru jwpn spa.

  34. Mcm mano nk tahu berjaya x sbb bilo semak MAAF MAKLUMAT ANDA TIADA DALAM URUSAN INI …ini makna berjaya ke tidak nye….ini status keputusan buat saya keliru jwapan spa

  35. Mastura binti Abdul Mubin on

    Saya di kategorikan dalam calon simpanan bagi jawatan Pegawai Imigresen..interview tahun 2016..sampai sekarang saya belum tahu status saya..sama ada masih ada harapan untuk menjawat jawatan tersebut atau sebaliknya…harap dapat maklum balas dari pihak SPA…

Leave A Reply