Semakan Keputusan SBP 2017 Kemasukan Tingkatan 1 dan Tingkatan 4 dan Rayuan SBP

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +


Semakan SBP 2017 Kemasukan Tingkatan 1 dan Tingkatan 4 dan Keputusan Rayuan

Ramai yang bercita-cita untuk masuk ke sekolah berasrama penuh bagi samada kemasukan ke Tingkatan 1 mahupun Tingkatan 4.

semakan sbp

Tarikh semakan keputusan SBP 2017 Tingktan 1 dan Tingkatan 4 bakal diumumkan tidak lama lagi.

Untuk makluman anda semua yang telah pun hantar permohonan kemasukan sekolah berasrama penuh boleh check status permohonan anda secara online melalui kemudahan dan perkhidmatan yang disediakan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia KPM seperti yang Berita Semasa kongsikan di bawah ini :

Semakan SBP 2017 Kemasukan Tingkatan 1 dan Tingkatan 4

Pengumuman tarikh sebenar akan diumumkan sendiri Kementerian Pendidikan Malaysia KPM (moe.gov.my) yang akan Berita Semasa kemaskini tidak lama lagi.

Perkara Butiran Kemasukan Tingkatan 1
Tarikh buka semakan 19 Disember 2016
Tarikh tutup 5 Januari 2017
Ambilan Pertama Bulan Januari 2017
LINK Keputusan Telah Ditutup
Perkara Butiran Kemasukan Tingkatan 4
Tarikh buka semakan SBP Minggu terakhir Januari 2017
Tarikh tutup Semakan SBP Minggu kedua Februari 2017
Ambilan Pertama Bulan Februari 2017
LINK Keputusan Akan dikemaskinikan
Ranking Terbaik di Malaysia KLIK SINI

Berita Semasa juga difahamkan yang mana anda yang berjaya juga akan menerima semakan SBP 2017 secara sms terus ke telefon bimbit anda untuk makluman.

Jikalau anda berjaya diterima masuk ke Sekolah Berasrama Penuh tidak kira samada Tingkatan 1 atau Tingkatan 4, anda mesti cetak salinan tawaran tersebut untuk anda bawa bersama pada hari pendaftaran persekolahan anda di Sekolah Berasrama Penuh kelak.

Semakan Keputusan Rayuan SBP 2017

Walaubagaimanapun, jikalau anda tidak berjaya dan gagal untuk diterima masuk ke Sekolah Berasrama Penuh, anda boleh buat dan hantar permohonan rayuan SBP 2017 baik samada Tingkatan 1 atau Tingkatan 4 melalui kemudahan  e rayuan secara online melalui link semakan yang sama seperti di atas.

Perkara Butiran dan Pautannya
Tarikh Semakan Rayuan Akan dikemaskinikan
Permohonan e-rayuan Akan dikemaskinikan
Ambilan kedua Calon e-rayuan
Semakan Keputusan e-rayuan KLIK SINI

Berita Semasa doakan semoga anda mendapat tawaran yang dihajati. Insyaallah.

P/S : Pastikan kepada anda yang diterima masuk belajar ke Sekolah berasrama penuh seterusnya setuju dengan tawaran kemasukan ke Tingkatan 1 dan Tingkatan 4, anda perlu cetak surat tawaran tersebut dan dibawa bersama pada hari pendaftaran kelak. Ada yang berminat untuk daftar permohonan?



Share.

94 Comments

  1. agak2 keputusan sbp form 4 ni akan keluar dalam masa terdekat ni tak. minggu 1 or 2

  2. result agakagak kalau 9a 1b n b tu sains78 agak nya dapat x? jujur plis

  3. Saya harap awak bergurau tentang persoalan yang diajukan itu kerana markah 9A 1B itu memang sangat cemerlang.Pada saya mustahil SBP tidak terima. Tetapi rezeki semua di tangan Allah. Berdoa dan in shaa allah, saya yakin dapat.

  4. Nk tnya knpa bla sya nk cek dah boh ag.giliran yang betui tpi dia kta tiada mklumat permohonan bgi ang.giliran sya.padahai sya dh isi online abih dh.dh print fh ari tu.mintak tlong spa bleh slelai mslh ni

  5. asal dia kata
    Tiada maklumat permohonan bagi angka giliran AG091K058.
    Sila pastikan angka giliran tepat. -_-‘

  6. Kalau result dapat 6A,1B,1D,2E… dan yang E tu kedua-duanya adalah sains dan matematik… ada ke harapan untuk dapat SBP?

  7. kecewa tak dapat. my fren yg 4A & 5A dpt, but i 6A tak dpt hm. bukan ke syarat kelayakan minimum 6A ? i paling rendah pon B. this is so frustrated

  8. Sedih la xdpt asrama..tak smpai 5 org yg dpt asrama..ramai g teknik je :'(

  9. Bila keputusan e rayuan dikeluarkan? Saya sentiasa melihat laman web moe.gov tapi tak keluar lagi. Terima kasih

  10. Bila tarikh sepatutnya kelur keputusan rayuan sbp tingkatan 4??? Sekarang da masuk bulan 3 dah pu…mohon jawapan

  11. Saya amat kecewa kerana rayuan anak saya telah ditolak. Masih ada peluang atau tidak untuk saya kemukakan rayuan kali kedua?

  12. sitifairuz on

    Bila dpt tahu rayuan saya diterima atau tak ?? harap maklum balas

  13. FIRST BATCH PT3 on

    Assalamualaikum Cik/Encik penulis Berita Semasa

    Katanya keputusan e rayuan di umumkan pada minggu ke4 Februari TETAPI kenapa masih belum diumumkan? Anda buat kami dan ibu bapa kami tertanya-tanya.
    Terima Kasih.

  14. Sabar jelah. Dah nak masuk minggu kedua March. Tak keluar juga. Result exam sumatif sekolah pun dah keluar. Itu je nak ckp. Tq…

  15. kenapa web kpm tak boleh dibuka? and bila tarikh semakan rayuan dibuka ni? mohon balas

  16. Assalamualaikum.
    Kawan saya di sbp kata e rayuan keluar 25/03. Betul ke? Saya tak mohon first intake sbb tak yakin bole dapat. Namun, kwn yg result sama dgn saya malah mendapat markh pajsk kurang drp saya Layak ke sbp ambilan pertama Jadi saya ambil keputusan utk buat e-rayuan dgn harapan saya layak. Mohon maklum balas Tuan/Puan penulis bila tarikh sebenar e rayuan di keluarkan. Terima Kasih.

  17. harap betul lah 25/3. saya pun ada rakan yg tak buat permohonan awal tapi terus buat e rayuan. insyaaallah semoga dapat tempat di sbp.

  18. Pakcik saudara saya keje kt kpm.. dia kata sbp rayuan sudh keluar bertarikh 18-24 feb… semakan terkini tu… saya tk tahu lar betul ke tidk sebenarnya rayuan tu kelua.. saya pon mintx..tapi tak dpt… sya dpt 7a 1b 2c…

  19. agak agak ah do, dah la keluarkan info tapi bila orang tanya membisu… kejap kata result 30 jan – 18 feb.. lepastu ada yg kata 30 jan – 24 feb, kejap kata minggu keempat bulan feb.. ni dah nak masuk bulan april kot…

    saya check haritu, website result tu tak boleh bukak… service error lah apalah -,-

    soalan senang.. bila result e-rayuan?

  20. ada sy dpt info dpd KPM..sekiranya tidak dpt surat dpd kementerian selewat2 akhir april 2015, angap pemohonan rayuan tidak bejaya..x psti tul atau tak

  21. ada sy dpt info dpd KPM..sekiranya tidak dpt surat dpd kementerian selewat2 akhir april 2015, angap pemohonan rayuan tidak bejaya..x psti tul atau tak

  22. Utk yg mohon rayuan terus berdoa. Sekolah harian pun bagus malah ada yang lebih baik drpd sbp/mrsm. Bukan nak kata apa tapi dah banyak bukti betul. Cuma pelajar harian ni tak berpeluang sangat nak ke oversea.

  23. Saya mohon e rayuan juga. Mungkin tak ada rezeki. Tapi itu tak bererti saya tak bole buktikan bahawa sy boleh buat lebih baik malah lebih cemerlang dalam aliran sains drpd pelajar yg berjaya ke sbp/mrsm sbb kebanyakan cikgu2 sekolah saya adalah bekas guru dan peljar di sbp dan mrsm. Alhamdulillah.

  24. Kelakarnya. Dah masuk bulan may tak ada apa apa maklumat lagi. Congcrats kpm. Haha

  25. Anonymous on

    ramai yg dah dpt surat tawaran ke sbp. tunggu jelah sampai akhir bulan mei ni. in shaa Allah kalau ada rezeki adalah.

  26. ASSALAMMUALAIKUM, SAYA TELAH BUAT RAYUAN UNTUK ANAK SAYA BAGI KEMASUKKAN SBP TING 1 2016.ANAK SAYA DAPAT 5A DALAM UPSR 2015.SAYA TELAH BUAT RAYUAN KEMASUKKAN SBP TING 1 2016,SAYA INGIN TANYA BILAKAH KEPUTUSAN RAYUAN AKAN DI UMUMKAN.BAGAIMANA SAYA AKAN MENGETAHUI KEPUTUSANNYA.TOLONG SAYA

  27. Hello nk tnya kita boleh edit lg x kalau dh buat rayuan sbp tingkatan satu 2016 . ? Sy dh print dh . Mase mohon mintak TKC tpi mase rayuan tertekan yg lain n dh print masih boleh edit x ? Nk tukar jdi tkc . Tolong la jwb sy merayu sngt2 . Kalau boleh mcm mana he ?

  28. lamenye nak tunggu result untk tingkatan 1 2016 bagi yg buat rayuan ……………..

  29. terlepas nak check permohonan kemasukan sbp ? sebab busy dengan homework bio fizik kimia addmath hm . I thought it was minggu ketiga

  30. Eh dah lepas ke? Ingatkan belum lagi. Website kpm tak de cakap apa apa pun

  31. Kalau 8a 1b1c boleh masuk ke b and c for science and maths repectively

  32. E rayuan ke SBP dah boleh semak start 29 Jan – 15 Feb 2016. Dah keluar statment kat web MOE

  33. saya dpt result 9A2B,sains saya dpt A tp math dpt B 79…agak2 saya layak x ke sbp???

  34. Saya agak sedih. Saya dapat 10A’s PT3 saya. Bila semak saya tak dapat mana-mana tawaran. Masa darjah enam pun sama. Apalah nasib…. saya harap saya bukan sorang je yg bernasib buruk cmni

  35. saya dapat 9A jugak science je B tapi sbp tak dapat pun kawan kawan doakanlah saya

  36. Saya 10A1B sudah buat rayuan dan berharap sangat dapat SBP. Bilakah keputusan rayuan akan keluar?
    Terima kasih.

  37. Saya pun sedih juga. saya dapat 10A1B. Saya dah buat e-rayuan dan berharap sangat dapat SBP untuk form 4 ini. Bilakah keputusan rayuan akan keluar agaknya.

  38. semoga kawan2 berjaya diterima masuk ke sbp dengan izin Allah. Semoga Allah rezekikan kpd kita semua. InsyaAllah.

  39. Untuk masuk SBP perlu Matematik dan Sains A.
    Anak saya pun PT3 dpt 9A 1B tak dapat pun dan dah buat e-rayuan. Rasanya susah nak dapat.

  40. Saya pun sedih anak saya gagal sbp bila saya semalam erayuan dan mrsm pun tak dapat kerana nama anak saya dlm senarai sbp. Saya maklumat ini apabila sya telefon sendiri sbp.katanya tunggu sampai surat. sampai hari ini saya belum menerima apa apa maklumblas tersebut. Saya bimbang anak akan t er cicir

  41. assalam,nak tanya kalau kte dah dpt tawaran e rayuan tpi tertekan tidak dan hantar..rsenye bole ubah lgy x?

  42. Skrg dh Bulan 8..nak masuk Bulan 9..pelik juga adik saya ada dpt ke SBP…dh lama keputusan erayuan pun tidak berjaya..Hari ini 24/8 smpai surat dirumah Minta ke SM sains yg berdekatan rumah utk daftrkan diri…macam pelik Saja kenapa lmbat?? Ada ke pggil an dalam snyap?DI web dh tutup lama dh…6 Bulan berlalu..betul ke x ni yer? Adik sy Baru form1.. keputusan upsr pn 4a1b

  43. Pelajar dpt 6A upsr namun public speaking and aktiviti ko x aktif langsung….mmg tak layak utk masuk SBP. Kalau pelajar dpt 4A 2B katakan..namun masa interview…public speaking b.i abd b.m bagus….aktif ko kurikulum sudah tentu yg 4a ni dpt…dgn syarat math science dia A.

  44. Anonymous on

    assalamualaikum..sbp 2017 x ada rayuan ketiga ke???saya nak masuksbp T^T

  45. hurmm saya dpt 7A ja tp teringin untuk ke sbp tp saya mngkn x layak
    redha ja la

  46. hurmm saya dpt 7A ja tp teringin untuk ke sbp tp saya mngkn x layak
    redha ja la
    btw bla keputusan e-rayuan diumumkan
    sayaa x sabar2 ni

  47. Anonymous on

    Haha dah call KPM tadi tadelaa intake dah huhu rugi la haritu xbuat rayuan kahkah

Leave A Reply