Semakan Matrikulasi 2018 : Keputusan Rayuan Untuk Lepasan SPM


Semakan Matrikulasi 2018 dan Keputusan Rayuan Matrikulasi Kementerian Pendidikan Malaysia KPM

Seperti yang kita sedia maklum, pelbagai peluang kepada lepasan pelajar SPM untuk sambung belajar termasuklah kemasukan sesi tahun 2018 contohnya.

semakan matrikulasi

Pastinya ramai yang hantar permohonan dan akan tiba masa dan ketikanya yang mana anda bakal diberikan akses untuk semakan samada anda berjaya atau gagal untuk diterima masuk.

Berdasarkan semakan Berita Semasa, Berita Semasa dimaklumkan yang mana kemudahan dan aplikasi semakan Matrikulasi akan mula dibuka pada minggu terakhir bulan April 2018 ini di portal rasmi Kementerian Pendidikan Malaysia KPM.

Nantikan….

Cara Lakukan Semakan Matrikulasi 2018 dan Keputusan Rayuan

Semoga anda lulus dan berjaya….


Perkara Butirannya
Tarikh Semakan Keputusan Sekitar minggu kedua bulan April 2018
Hari Khamis bermula jam 12 tengah hari
Aplikasi Semakan Matrikulasi KLIK SINI
Semakan secara SMS Taip : MOE<jarak>MAT<jarak>NO.K.P dan hantarkan kepada 15888

Perkara Tarikh Penting Untuk Kepada Para Pemohon
Semakan Keputusan Sekitar April 2018
Permohonan Rayuan Sekitar Mei
Pendaftaran Pelajar Sekitar Mei
Keputusan rayuan Ambilan kedua Sekitar minggu ketiga Jun
Pendaftaran Pelajar Rayuan Sekitar Jun
URL FAQ KLIK : Soalan Lazim Yang Sering Ditanya

Sekiranya anda berjaya diterima melalui semakan Matrikulasi 2018 dan mendapat tawaran sambung belajar bagi kemasukan yang akan datang kelak, anda mesti membawa bersama dokumen-dokumen penting seperti di bawah ini :

  • Surat tawaran kolej matrikulasi
  • Panduan pendaftaran
  • Dokumen Peribadi Pelajar
  • Borang perjanjian pelajar (mesti 2 salinan)

Anda yang berjaya, diminta untuk menghubungi terus kolej penempatan atau melawat laman web bagi memperolehi maklumat surat tawaran dan dokumen lain.

P/S : Berita Semasa akan kongsikan dan kemaskini daripada masa ke semasa sebarang pengumuman rasmi mengenai keputusan Matrikulasi. Jika anda ada maklumat dan info yang ingin dikongsikan? Dipersilakan hantar di ruangan komen di bawah ini….

PP/S : Kami doakan anda semua yang diterima masuk berjaya meneruskan pengajian ke menara gading dengan jurusan yang anda inginkan. Gunakan tempoh sepanjang pengajian dengan sebaiknya.

PPP/S : Kepada yang tidak berjaya, rayuan matrikulasi boleh dilakukan dengan 3 cara. Iaitu samada secara permohonan online, hubungi terus bahagian pengurusan yang dipertanggungjawabkan bersama-sama dengan keputusan SPM berserta salinan kad pengenalan. Ataupun, surat rayuan dikepilkan bersama dengan result SPM dan salinan IC anda. Contoh surat rayuan anda Berita Semasa kongsikan seperti di bawah ini:

Panduan Hantar Permohonan Rayuan Matrikulasi 2018

Cara Permohonan Rayuan Matrikulasi 2018
Hantar secara online dengan cara KLIK SINI
Terus hantar ke rayuan tersebut ke KPM yang mana disertakan sekali dengan keputusan SPM anda bersama-sama dengan borang yang perlu di sini untuk membuat rayuan
Ataupun anda boleh hantar surat rayuan yang anda tulis dan karang bersama-sama dengan salinan result SPM; dan juga kad pengenalan yang sudah pun anda sahkan

Hantar Rayuan Ke :
Bahagian Matrikulasi Kementerian Pendidikan Malaysia; Aras 6 dan 7; Blok E 15; Kompleks E Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan 62604 Putrajaya
Telefon: 03-8884 4083/ 4042/ 4036/ 4040/ 4100
Faks: 03-8884 4028
E-mel: info.matrikulasi@moe.gov.my

Perkara Butiran
Tarikh Semakan keputusan rayuan Akan dikemaskinikan. Dijangka minggu kedua Jun 2018
Semakan Matrikulasi 2018 online KLIK SINI
Semakan secara SMS Taip MOE<Jarak>MAT<Jarak> dan hantar ke 15888

Contoh surat rayuan boleh anda semak gambar-gambar di bawah ini

rayuan matrikulasi keputusan matrikulasi

P/ S : Kolej Matrikulasi Melaka, Negeri Sembilan, Pulau Pinang, Kelantan, Selangor, Kolej MARA Kuala Nerang, KULIM, Kolej Matrikulasi Teknikal Johor, Pahang, Kedah, Perak, Kedah, Labuan, Perlis. Anda berminat yang mana satu?