Semakan IPG 2017 Keputusan Rayuan PISMP Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +


Semakan IPG 2017 Keputusan Rayuan PISMP Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan

Ada dia antara anda-anda di sini yang menghantar permohonan bagi kemasukan PISMP 2017?

semakan ipg

Bagi memastikan yang benar-benar layak untuk mengikuti Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan, anda perlu menjalani beberapa proses dan peringkat yang telah pun ditetapkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia KPM termasuklah Ujian Kelayakan Calon Guru ataupun dipanggil UKCG dan juga panggilan temuduga Institut Pendidikan Guru.

Pastinya yang dipilih adalah kalangan anda yang berjaya melepasi syarat kelayakan dan kriteria yang dimahukan oleh pihak KPM.

Anda juga diperingkatkan semua Semak tarikh-tarikh penting bagi bagi memudahkan anda membuat semakan IPG 2017 daripada masa ke semasa. Pautan juga akan disertakan kepada anda apabila pengumuman rasmi telah keluar.

Kami akan kemaskinikan untuk anda.

Bil Aktiviti Tarikh
1 Iklan permohonan PISMP 2017 Mac 2017
2 Tarikh Permohonan 2017 dibuka Mac 2017
3 Tarikh Permohonan ditutup Mac 2017
4 Semakan UKCG 2017 bagi nama calon yang layak untuk panggilan UKCG ini April 2017
5 Ujian Kelayakan Calon Guru (UKCG). Sila bawa bersama surat panggilan UKCG April 2017
6 Semakan nama calon berjaya hadir dalam Temuduga secara online. (Pemohon yang berjaya dikehendaki mencetak Surat Panggilan Temuduga; Borang Butiran Diri melalui portal KPM) Mei 2017
7 Sesi Temuduga IPG (Pastikan anda bawa bersama Surat Panggilan Temuduga; Borang butiran diri yang telah dilengkapkan dan Sijil Akademik/Kokurikulum) Mei 2017
8 Semakan IPG 2017; semakan tawaran anda berjaya atau tidak. Anda dikehendaki cetak surat tawaran sementara melalui portal Kementerian Pendidikan Malaysia KPM. Surat tawaran rasmi akan anda perolehi selepas melaporkan diri Jun 2017
9 Pendaftaran calon seperti anda di Institut Pendidikan Guru Calon yang boleh mula laporkan diri bagi mendapatkan surat tawaran berkursus di Institut Pendidikan Guru yang telah ditetapkan untuk anda selepas pendaftaran) Jun 2017

Semakan Temuduga PISMP

Perkara Pautan
Tarikh buka semakan 17 Mei 2017
Tarikh tutup semakan 22 Mei 2017
Semakan online KLIK SINI

Semakan IPG 2017 Keputusan PISMP

Anda ditawarkan untuk melakukan semakan IPG samada secara online ataupun SMS seperti yang tertera pada jadual di bawah ini :

Perkara Pautan
Tarikh Keputusan IPG 23 Jun 2017
Pautan Semakan IPG Online KLIK SINI
Semakan SMS MOE<JARAK>KPLSPM<JARAK>NOKP dan hantar ke 15888.
CONTOH: MOE KPLSPM 910121102324 DAN HANTAR KE 15888.

Kepada yang tidak berjaya, untuk makluman anda permohonan rayuan IPG jarang dibuka kepada umum.

Ini kerana kuota yang ada untuk kemasukan Institut Pendidikan Guru berdasarkan semakan keputusan IPG sangat-sangat terhad kerana mahu bakal pendidikan yang benar-benar berkualiti sahaja diterima masuk.

Dan kebiasaanya sudah penuh diisi oleh kalangan pemohon.

Walaubagaimanapun, jikalau ada dibuka permohonan rayuan IPG, Berita Semasa akan terus kemaskini di sini. Nantikan.

P/S : Jadikan ia sebagai satu cabaran untuk mendidik anak-anak bangsa kita supaya lebih berilmu dan berpendidikan. Insyaallah. Amin.

PP/S : Bagaimana, ada di sini adik-adik yang berjaya terpilih bagi kemasukan ke maktab perguruan bagi JUN 2017?

PPP/S: Kepada anda yang berjaya dalam semakan UKCG untuk Ujian Kelayakan Calon Guru mungkin boleh kongsikan antara contoh soalan yang boleh diperbincangkan bersama?



Share.

149 Comments

  1. x sbar nak tau kputusannya laa…lmbt sgt..poli/ipta/f.6/ suma dah hbis mndaftar..

  2. Excuse me, i want to know when is the result of going IPG coming out? Its already 17th June 2013…What time will ne coming out ? Please tell the time !! Thanks

  3. time is nw already 8’o clok. wat time will the result coming out..?

  4. Macam mana nak buat rayuan permohonan setelah gagal terpilih ???

  5. cuba buat surat dan hntrkn ke ipg di putrajaya tk silap sy ad alamatnya di lmn web pismp kut.

  6. saya sangat berminat menjadi seorang pendidik..bolehkah beri saya peluang untuk memasuki IPG..result 7A…

  7. syukur,saya dapat ipg untuk calon gantian pada baru-baru ni.Alhamdulillah ya Allah.

  8. saya ingin bertanya… sy calon temuduga tahun 2016 … tpi sy gagal dalam temuduga untuk memasuki ke ipg … lepas tu sy juga terlepas tarikh second intake bagi tahun yg sama …soaln sy … bole tak klu sy buat rayuan pada tahun 2017?
    Please

  9. saya trlepas ujian kelayakan pada 13/4 khamis lalu…adakah saya masih berpeluang ?

  10. saya ingin bertanya… sy calon temuduga tahun 2015 dan 2016 … tpi sy gagal dalam kedua-dua temuduga untuk memasuki ke ipg … sedangkan saya telahpun berjaya melepasi tahap ukcg sebanyak dua kali selama dua tahun berturut-turut. Untuk kemasukan tahun 2017 ini pula saya tidak layak memohon kerana syarat umur yang telah pun memasuki 20 tahun pada 30 jun 2017. jadi bolehkah saya menulis surat rayuan untuk memasuki ipg.? dan ke alamat manakah yang perlu saya hntar surat rayuan tersebut

    Please

  11. Masih boleh buat rayaun…klw terlpas peluang ke ujian bertulis pada 10/4 kah…

  12. Saya terlepas peluang ujian kelayakan pada 10/4 masih boleh bt rayuan lagi…

  13. Saya terlepas ujian kelayakan pada 10/4 atas sebab yang tidak dapat dielakkan adakah sy masih layak…untuk membuat rayuan…

  14. apa hal ap;ikasi asyik dowm jer mohon penyelenggaraan segera bagi manfaat bersama

  15. Fatimah Azzahreena on

    Bagaimanakah saya ingin membuat rayuan permohonan ke ipg untuk ambilan kedua tahun 2017?

  16. insyaallah kalau allah swt tetapkan rezeki seseorang,tiada makhluk lain yang dapat menafikannya…

  17. GOH JING XIAN on

    Saya mendpt 6A dlm spm… 92/100 gred superior dlm ukcg tp syaa xdipanggil utk temuduga …

  18. bagaimana jika saya xsempat nk cetak borang & surat tawaran?adakah saya masih boleh menghadiri sesi temuduga ?mohon jawapan

  19. nur ainin nadhirah on

    saya dapat 8a dalam spm ..mak ayah harap sangat saya dapat sbb dapat bantu mereka.mohon pihak tuan beri saya peluang..

  20. Saya telah menghantar Surat rayuan ke Ipg…tapi belum menerima sebarang maklumbalas.Bagaimana saya ingin mengetahui sama ada rayuan saya diterima atau tidak

  21. Abdull eskandar zulkarnain bin abdull manaf on

    Saya telah melepas kan perluang untuk menyambung pelajaran di UPSI . Macam mana saya nak buat rayuan untuk ke Kemasukan rayuan dia IPG

  22. Muhammad Afiq Bin Khairi Anuar on

    Tlg beri tunjuk ajar kepada saya utk membuat permohonan rayuan kemasukan ke IPT 2017.

  23. Muhammad Afiq Bin Khairi Anuar on

    Tlg beri tunjuk ajar kepada saya utk membuat permohonan rayuan kemasukan ke IPG 2017.

  24. Norafizah binti janang on

    Assalam. Bagaimana nak buat rayuan ipg 2017. Saya minat sangat nak menjadi seorang guru. Nak tunaikan hasrat arwah ayah. Mohon beri tunjuk ajar .

  25. bila ada buka rayuan tahun ni? aku tak faham mengapa gagal temuduga, sedangkan saya dapat menjawab semua soalan dari panel temuduga.?

  26. assalamualaikum, bagaimana kita dapat memohon rayuan kemsukan ke ipg 2017..

  27. Baizura nordin on

    Bagaimana nak buat rayuan tahun ni?? Sebab tak lulus temuduga ..

  28. Bagaimana saya ingin menghantar surat rayuan ke ipg? Adakah saya perlu peegi ke bahagian pengambilan sendiri?

  29. Bila tarikh last boleh buat rayuan? Sy memang nk sngt masuk ipg.. dan macam mana nk tahu surat kita diterima ke tak? Kena buat semakan atau smpai melalui emel

  30. Saya ingin bertanya, adakah ada sesi umtuk rayuan untuk masuk ke ipg bagi sesi 2017? Saya minat dan mahu menjadi seorang guru tetapi saya tidak lulus dalam temuduga.

  31. Betul ke orang kata personaliti fizikal yang menarik @ cantik adalah markah/bonus terbesar mempengaruhi pemilihan utk kemasukan ke IPG

  32. Anonymous on

    Saya dpt 8a.ibubapa saya mengharap sgt saya masuk ipg.tapi tak ada rezeki,tapi yg paling mengecewakan saya ada kabel di depan mata saya,sedihnya saya bila tengok org ada kabel.org .bagaimanalah kita hendak masuk kalau ramai guna org dlm,sampai bila pun tad dptlah agaknya.

  33. MUHAMMAD SHARIFUDDIN BIN NOR AZMIN on

    1)Bila tarikh boleh buat rayuan.
    2)Macam mana nak cek klau kita dah hantar rayuan .
    3)Second intake bila boleh cek tarikhnya.

  34. Anonymous on

    Last rayuan rabu ni rasanya. (ada org bagitahu)
    Nk buat rayuan boleh fax surat rayuan & profil diri

  35. Anonymous on

    ada yg ckp print borang maklumat diri yang kita isi masa mula2 daftar tu

  36. Macam mana nak tahu result rayuan ipg?Bilakah tarikh panggilan kedua ?

  37. Ada yg ckp rayuab tutup 5/7 haritu. Tk thu betul tak. Try jela hantar rayuan

  38. Ada yg ckp rayuan tutup 5/7 haritu. Tk thu betul tak. Try jela hantar rayuan. Results rayuan tk thu bila keluar. Ada yg ckp 2-3 minggu selepas diorang daftar. Tapi saya setiap hari check kat web tu. Takut terlepas. Hehe

  39. boleh rayuan,bagaimana rayuan,bila tarikh rayuan keluar?saya 8A+2A. tapi gagal .saya minat pendidikan

  40. Sy dh buat rayuan.. Tpi bagaimana nk tau.utk second intake… Sy SPM 8A..

  41. Shahadah Najwa on

    Macammana nak buat rayuan ipg untuk intake kedua??? Open lagi ke??? Mohon jawab

  42. Jam berapa semakan rayuan PISMP ambilan 2017 boleh dibuat. Katanya hari ini 17.7.2017. Nok tengok macam mana ya

  43. Esok start semakan sampai jumaat ni,kena call sendiri ,kalau nak senang buat group whatsapp lah ni nombor saya 01112817612

  44. CEK RAYUAN DEKAT MANE? ADAKAH TEMPAT SELALU YG KITA SEMAK BAGI KEPUTUSAN INTERVIEW? KALAU ADA PERKEMBANGAN TOLONG GITAU YEE.. TERIMA KASIH..

  45. Kelmarin sya ada call ipg guna number dlm web,utk rayuan,dia ckp cuba check dlm web dlm mnggu ni jgk..sbb result maybe keluar mnggu ni

  46. Elaun penuntut ipg dikerat tinggal rm430/bulan untuk tahun 2017. Tahun depan xda elaun lagi. Kena pinjam ptptn?

  47. Semakan tawaran colan gantian ipg,esok petang keluar,,saya tidak tahu bagaimana buat rayuan.esok call ipg rayuan masih terima?

  48. Sayangnya elaun utk bakal guru telah dimansuhkan :( whts happens to government nowadays *sigh

  49. tadi saya call ipg.,sudah tutup rayuan,kalau minat tahun depan mohon lagi.

  50. Semakan tawaran colan gantian ipg,esok petang keluar…. hendak membuat semakan di portal/ web mana?

  51. @A
    , saya pun xtau sebelum ni.. Tpi cikgu saya sarankan saya buat rayuan, (cikgu saya bantu buat surat), abg saya tolong hntr ke cyberjaya, (hari jumaat, 7.7.2017),pihak sana kata semalam last day, but dia msih trima hari jumaat, sebab ramai yg dri jauh bru datang.. Saya pun tawakkal jelah.. Mula2 mmg saya xcdg nk buat rayuan, rasa berat walaupun cikgu A (nama cth) suruh buat, tapi lpas mak saya sebut buat pi lah, saya pun buat apa yg saya tau jelah.. Time saya buat tu minggu first raya but hari hjung2 dlm minggu tu. And then, saya raya rumah cikgu B, dia tanya ada buat rayuan, saya xjwb kerana ade sbab2 trtntu, and then dia susulkan pertanyaan dia dgn mnyarankan saya untuk buat rayuan. Mlm tu saya pm dia and kata saya dah buat and hntr pdf rayuan yg saya buat kpd dia, keesokannya, dia balas dan dia kata xckup bgus, macam tin kosong (tin kosong tu sya yg ckp ye.. Hihi.), jadi cikgu B bantu saya untuk buat lg stu surat.. Mmg smpai saat ini, saya x pergi matriks or tmpt lain. A sambung kat mana? Klu rse sini open boleh pm fb.. Nassmyn Redzuan..

  52. Sorry panjang mcm esei spm.. 😂😂.. Maaf, bukan apa, nnti 2 kali pulak taip di ruang komen.

  53. Sesiapa yg telah lulus rayuan tolong la update kat sni dan gitau cmna nk cek rayuan .

  54. @someone, Dengar Crita Kita Cek kat Laman Web Rasmi Ipg, Kat Tmpt Kita Cek Kputusan iv. .

  55. Dah check , memang kalau buka tu ayat dia sama macam sebelum ni memang takdapat ka ?

  56. Urm..knape xde lagi info tntang kputusan rayuan nie..bnykkn bersabar

  57. Jom kite buat whatsapp grup untk yg buat rayuan ni.. nak sngt masuk ipg.. ada lg ke rayuan kedua? Klau lah ada bleh kite bg info kat grup whatsapp

  58. Kenapa Tarikh pn masih tarikh daftar permohonan yg sama ? Ayat pn ayat yg sma seperti sblm ni .

  59. Hmm masih lg info yg sama :( ada sapa2 yg dpt tak?😌 kecewanya hmm smpai skrg belum further studies sbb mengharapkan ipg 😔 redha je la

  60. guys sapa yg dpt untuk calon gantian tu..hmm sedihnya dah 2 tahun apply ipg tpi result still sama..mcm mana nk buat ni,nak sngt masuk ipg ni.

  61. sekiranya calon gantian ni yg dftar skit je,dia akan buat panggilan utk gantian kedua..tiada rayuan prlu dibuat..

  62. nak mintak utk kali ketiga tahun depan rase mcm dah penat sgt takut kecewa lagi tak dpt..dahla ujiannye banyak..untuk yg umur 18 tu bolehla mintak lagi nanti

  63. @hanafi skrg study kt mana?apply utk kedua kali tu mmg kena repeat semua ujian mcm kali pertama apply ?

  64. @somebody ye kena apply balik semua sama mcm mula2 mintak..ujian semua kena buat balik

  65. tadi saye baru lps call ipg..katenye rayuan tidak perlu dibuat..pihak ipg dah ade ranking utk calon gantian

  66. buat mase ni tunggu isnin ni ramai ke tak dftar..kalau tak die amik gantian kedua sbb yg menolak sikit sangat

  67. saya sendiri buat rayuan siap ade surat sokongan wakil rakyat and cikgu kaunseling saya sndri serahkan kat kawan die yg keje pegawai ipg tapi still tak dpt..mungkin tade rezeki di ipg

  68. @somebody hanis study kat uitm tapah perak bidang perakaunan dah nak msuk sem 3

  69. haah kene buat dari ukcg juga laa,,smpai sekarang tak further study mana2 pun lg..tawaran tempat lain pun tak dpt jugak,tapi memang menaruh harapan kat ipg ni,stress sngt😭😭 ..@somebody

  70. @hanis saya pun sama ,siap ade surat sokongan dari ADUN kawasan saya…hmm

  71. mase pegi ukcg haritu tengah final exam kat uitm kelam kabutnya last2 kecewa jugak

  72. @hanis owhh sy pun dpt tawaran course account kt uitm srwak hritu tp disebabkan mengharapkan ipg ni sy trlepas utk mndaftar .Skrg ni trpaksa apply buat kli kedua utk uitm 😴😪btw stress tak course acc?😅

  73. @hanafi oh sy pun blum smbung juga buat msa ni .cubala apply uitm or SPA smentara tunggu ipg ni . Awk batch 99/98?

  74. ye saya 19,batch 98..SPA saya dh apply,cuma uitm saya terlepas…mmg ni kali kedua saya apply ipg selepas gagal utk permohonan ipg tahun lepas..

  75. @somebody ouh mse taun lps nseb lah sye dftar uitm dulu kalau tak rugi je trlps sbb ipg un tak dpt btw acc okay je..sem 1 blaja yg mcm acc form 5.. acc kena hafal format la byk hehe

  76. @hanafi & @hanis ouh gudluck to both of u hehe .Jgn give up wlaupun apa yg kita harap xdapat 😌😉

  77. Syok aq bce komen smua.. Klu ade grup, boleh sembang psl ni lg.. 😬😬😬 ape agaknya kriteria yg dipilih untuk ipg ni eh? Spe tau? Sbb member aq kt tmuduga, wlaupun ade pengalaman mengajar pon still xlps..

  78. Kirito buat la grup whatsup untk rayuan ipg ni.. bleh kite sembang psl rayuan ni.. bg no tlefon kau kat sini lps tu sape nk msuk bleh whatsup kau

  79. Kirito@nass on

    Ye ye.. Saye respons.. Hhahaa.. Pm lah aq.. Whatsapp.. 019-4410866

  80. @siti awak ambik no telefon kirito tu..kitorang ade wat group whatsapp

Leave A Reply