Scorpene Malaysia (USD500 Juta) Mendapat Liputan Berita Harian Kemboja, Kanada dan Juga Hong Kong!!

Scorpene Malaysia (USD500 Juta) Mendapat Liputan Berita Harian Kemboja, Kanada dan Juga Hong Kong!!

[Scopene Malaysia] Tiada sebab dan siapalah kami untuk menuduh serta meletakkan kesalahan pada yang lain sebelum seseorang benar-benar dibuktikan bersalah.

scorpene malaysia

Setiap negara ada sistem undang-undangnya tersendiri.

Tetapi, jika mahkamah mahu memanggil individu yang dirasakan sesuai bagi untuk menjadi saksi dalam membantu siasatan dan dalam pada masa yang sama ruang yang ada nanti semasa prosedur mahkamah nanti boleh digunakan bagi membersihkan namanya pun masih tidak diendahkan, natijahnya yang tidak boleh dielakkan adalah timbulnya pelbagai spekulasi orang ramai dan masyarakat luar yang terus memerhatikan perjalanan kes berprofil tinggi, Scopene Malaysia ini.

Scorpene Malaysia : Laporan Berita Harian Kanada (Vancouver Sun)

Setakat semakan yang kami lakukan ketika ini, antara portal berita yang telah menyiarkan laporan berita bakal Scorpene Malaysia ini antara lainnya adalah portal berita dari Kanada, Hong Kong juga tidak ketinggalan dan portal berita juga negara jiran Malaysia, Kemboja juga tutrut memberikan liputan mengenai skandal Scorpene Malaysia ini.

Berdasarkan laporan yang dibuat oleh portal berita itu, Datuk Najib dipercayai atau disyaki telah memainkan peranan sebagai dalang atau perancang utama kepada pembunuhan Altantuya Shaariibuu

Scorpene Malaysia : Laporan Berita Harian Hong Kong (Ming Pao)

Pemberita Hong Kong Ming Pao contohnya sudah mulai mengikuti secara dekat perkembangan kes berprofil tinggi ini. Antara butiran yang terkandung dalam laporan berita yang dikeluarkan oleh Ming Pao ini antara lainnya menyebut :

  1. Sebuah syarikat Hong Kong, Terasasi diheret dalam kes ini scorpene scandal ini
  2. Terdapat pengesahan untuk mengatakan Razak Baginda dan juga Abdul Mulim Baginda sebagai pengarah syarikat. Kedua-dua individu ini beralamatkan Kuala Lumpur, tetapi alamat syarikat di Hong Kong ini merupakan syarikat setiausaha.
  3. Syarikat di Hong Kong, Terasasi itu  yang didakwa telah menyalurkan 36 juta Euro kepada Datuk Seri Najib dan rakannya
  4. Sebuah syarikat Perancis, DCNS disyaki menyogok Najib Razak, Perdana Menteri Malaysia bagi mendapat kontrak membekalkan 3 buah kapal selam Scorpene ke Malaysia melalui sebuah syarikat Hong Kong (Terasasi) yang ada kaitan dengan Razak baginda

Scorpene Malaysia : Laporan Berita Harian Kemboja (The Phnom Penh Post) 

Terdapat dua ayat yang berjaya menarik perhatian berdasar laporan berita yang dikeluarkan oleh The Phnom Penh Post :

  • And PM Najib may not escape so either, since the issue will be raised in parliament next week and will impact the coming general election.
  • If so, Tuya’s gruesome death will not have been in vain

Jikalau di Malaysia liputan berita sebegini, kurang mendapat tempat dikalangan pemberita media arus perdana baik daripada media elektronik mahupun media cetak. Dan, dua kenyataan yang kami petik berdasarkan laporan berita The Phnom Penh Post memberikan satu isyarat yang mana besar kemungkinan Pilihanraya Umum akan diadakan tidak lama lagi. Mungkin?

 P/S : Kami berharap saksi yang dipanggil dapatlah kiranya memberikan kerjasama bagi melancarkan penyiasatan kes yang dijalankan mahkamah Perancis ketika ini, apatah lagi ia melibatkan nama dan kepentingan negara. Dipanggil menjadi saksi bukan bermakna seseorang itu bersalah, tetapi apabila nama disebut berkali-kali pun masih tidak diendahkan, itu semua yang akan menimbulkan persoalan dikalangan ramai pihak….

PP/S : Bagi kami tuduhan yang dilemparkan media asing kepada pemimpin no 1 negara Malaysia bagi Scorpene Malaysia ini cukup berat. Pertama, didakwa terima rasuah. Keduanya, terlibat dalam kes pembunuhan gadis Mongolia. Kalau di Malaysia, “hayat pemberita” seperti di atas mungkin tidak lama. Tetapi bagaimana pula dengan pemberita media asing ini? Adakah cukup sekadar berdiam diri?