Semak Saman Trafik : Cara Check Online dan SMS


Semak Saman Trafik untuk Polis dan JPJ. Check Online dan SMS Tanpa Register

Kebanyakan perkhidmatan kerajaan sekarang sudah pun beralih kepada perkhidmatan secara online dan sms apabila melihatkan ramainya rakyat Malaysia yang menghabiskan masa secara online.

semak saman trafik

Berdasarkan laporan portal mypt3 Polis Diraja Malaysia PDRM dan juga Jabatan pengangkutan Jalan JPJ mula memudahkan anda semak saman dan check saman polis trafik dan saman JPJ melalui perkhidmatan secara online yang disediakan mereka sekarang. Mudah bukan?

Bagaimana Semak Saman Trafik : Saman Polis atau Saman JPJ

Polis PDRM menyediakan perkhidmatan secara online yang dinamakan Rilek e Services. Yang bagusnya anda boleh terus melakukan bayaran secara online, samada Maybank, CIMB ataupun RHB dengan kemudahan perbankan Internet yang telah disediakan untuk anda.

  • pastikan anda daftar akaun anda terlebih dahulu dan selepas itu login
  • keduanya, anda terus pilih pilihan “Check/Pay Summons (es)”

Manakala perkhidmatan secara online yang disediakan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan JPJ bagi Berita Semasa lebih mudah untuk semakan saman JPJ kerana anda tidak perlu daftar akaun. Anda boleh terus semak saman trafik di portal Jabatan Pengangkutan Jalan  mereka melalui LINk yang kami kongsikan di bawah.

Yang mana anda hanya perlu isikan no plat kenderaan anda, NO kad kad pengenalan dan kod sekuriti dan akan tertera senarai saman yang diperolehi anda.

Perkara Pautannya
Saman polis (rilek.com.my) KLIK SINI
Check saman JPJ (jpj.gov.my) KLIK DI SINI
Semak Saman Melalui Portal MYEG KLIK SINI

P/S : Jikalau dahulu anda terpaksa check asing-asing samada semak saman polis ataupun check saman JPJ melalui portal mereka masing-masing. Sekarang lebih mudah lagi, apabila MYeg berjaya menghimpunkan kesemuanya termasuklah check saman AES di portal MYEG mereka dengan cara yang lebih mudah dan berkesan. Anda boleh terus juga KLIK LINK  pada pautan di jadual atas ini

PP/S : Ataupun anda juga boleh semak saman polis PDRM secara SMS seperti mana caranya ada kami kongsikan seperti di bawah. Hanya dikenakan caj sebanyak 20 sen sahaja untuk setiap sms yang diterima, anda akan dapat cek status saman trafik terus ke telefon anda. Mudah bukan?

PPP/S : Diharapkan selepas anda semak saman polis, tiada lagi untuk selepas ini. Buat apa dibazirkan duit anda dengan kesalahan lalulintas seperti. Anda pastinya boleh mengawalnya.