≡ Menu

Saham FGV (Felda Global Ventures) Bernilai RM10.2 Bilion : 65 peratus Orang Penting Felda Jangka Penyenaraian Ini Akan Gagal!! Apa Kata Anak Felda?

Saham FGV (Felda Global Ventures) Bernilai RM10.2 Bilion : 65 peratus Orang Penting Felda Jangka Penyenaraian Ini Akan Gagal!! Apa Kata Anak Felda?

Ketika Datuk Najib mengumumkan durian runtuh Felda pada minggu lepas, Datuk Najib dalam ucapannya mengutuk keras tindakan pembangkang yang terus-menerus menghasut kalangan peneroka Felda bagi menghalang penyenaraian saham FGV Felda Global Ventures di Bursa Malaysia seperti yang dirancang dan diimpikan kerajaan Malaysia sekarang ini sehingga berjaya. 

saham fgv

Antara Video Ucapan Datuk Najib : Pengumuman Durian Runtuh Felda

Anda nilaikan sendiri ucapan dari Datuk Seri Najib Razak

Antara petikan ucapan Datuk Najib yang mengutuk keras kalangan yang menentang penyenaraian Felda Global Ventures (FGV) di Bursa Malaysia :

“Haram jadah mereka itu.  Jangan terima kebaikan daripada penyenaraian itu. Saya nak tengok muka-muka ini, durian runtuh itu mereka hendak terima atau tidak. Haram jadah saya tak redha mereka ini menerima,”

Pastinya ucapan sebegini ditujukan kepada 2 golongan :

 1. Kelompok pembangkang yang digelar pihak kerajaan sebagai golongan yang menghasut kalangan peneroka supaya terus menolak penyenaraian FGV di Bursa Malaysia
 2. Kalangan peneroka Felda yang sudah beberapa kali berjaya mendapatkan injuksi Mahkamah untuk erus menghalang penyenaraian ini dilakukan
 3. Ada lagi?

Walaubagaimanapun, semakan kami menunjukkan majoriti pengurusan tertinggi Felda tidak bersetuju dengan penyenaraian FGV di Bursa Malaysia berdasarkan laporan yang telah dibentangkan oleh Boston Consulting Group (BCG) pada 18 Oktober 2011 jam 11 pagi, pengurusan Felda Global Ventures Holdings Sdn Bhd (FGV) telah mengadakan Mesyuarat Jawatankuasa Penyenaraian FGV yang ketiga dipengerusikan oleh Tan Sri Isa Samad.

Mesyuarat yang diadakan pada ketika itu, turut membincangkan kesediaan pengurusan Felda dan pandangan mereka mengenai penyenaraian saham FGV dan penstrukturan korporat yang akan berlaku berikutan penyenaraian tersebut.

Hasil laporan yang dikeluarkan oleh BCG adalah seperti berikut :

 • Boston Consulting Group (BCG) adalah salah satu daripada juru runding yang dilantik untuk menerajui proses penyenaraian ini,  menyediakan pelan langkah-langkah penyenaraian dan juga ertanggungjawab menilai kesediaan dan pandangan pengurusan Felda mengenai tindakan kerajaan Malaysia menyenaraikan FGV dan aset-aset berkaitan Felda.

Saham FGV : Hasil Keputusan Kaji Selidik  30 Orang Pengurusan Tertinggi Felda

Nampaknya ramai kalangan pengurusan tertinggi Felda yang lebih arif dan mengikuti proses dalaman sepanjang keputusan menyenaraikan Felda Global Ventures FGV di Bursa Malaysia ini telah menentang keputusan tersebut :

 1. Lebih separuh dari pengurusan Felda (55%) tidak bersedia untuk melalui proses penyenaraian saham FGV ini;
 2. Hanya 20% dari pengurusan tertinggi Felda yang benar-benar menyokong proses penyenaraian saham FGV; dan
 3. 5% dari pengurusan tertinggi Felda percaya proses penyenaraian ini akan gagal kerana Felda masih belum bersedia

Manakala berdasarkan laporan berita yang dimuatkan di Wall Street Jurnal bertajuk “Scrutiny Starts on Felda’s $3 Billion IPO” pada 14 Mei 2012 yang lalu melibatkan ipo saham FGV, di mana terdapat kebimbangan telah dibangkitkan mengenai keuntungan saham FGV kelak kerana profil pokok kelapa sawit yang tersangat teruk.

Di sini kami ingin membuat tinjauan pula kepada kalangan peneroka dan juga anak-anak peneroka Felda setakat ini mengenai pemerhatian & keputusan anda dengan tindakan kerajaan menyenaraikan saham FGV Felda Global Ventures di Bursa Malaysia.

Dan mengapa anda bertindak dan mengambil keputusan sebegitu rupa? Mengapa?

252 Komen Bernas di Berita Semasa… add one
 • 0 Adi Hanif 12:41 pm

  Wow…senangnya maklumat macam ni bocor..

  Sebenarnya Haram Jadah DS Najib tu ditujukan kepada orang yang hendak mensabotaj penyenaraian dengan bocor rahsia dalaman macam ni lah..

  Hehe..

 • 0 Cikgu Razak 1:05 pm

  agak2 makcik-mak felda yang dongoi-dongoi tu tau tak 1 hari nanti company mat saleh ini bila2 masa boleh take over felda?
  dapat gula-gula sikit, risiko tergadai masa depan yang lebih

 • 0 Hjh Rogayah 1:19 pm

  akak menyokong penuh YAB Dato Najib majukan Felda, ianya jauh lebih baik dari tindakan pembangkang yang cuba menjual Felda kepada Cina. akak bukannya apa, anak-anak kita juga akan merana jika Felda dijual kepada Cina oleh pembangkang nanti

 • 0 BN Ganu 1:26 pm

  apa jadi pun kami tetap akan sokong BN

 • 0 khahizsu 1:27 pm

  terpulang kepada individu untuk memilih kerajaan di PRU 13 nanti, saya pun xmemihak di atas mana2 pihak,kita pikir sebelum pangkah..jangan sampai tersilap.Tp jika diberi pilihan, kenangkan lah jasa kerajaan yang telah banyak menyumbang pelbagai bentuk bantuan dari dulu hingga sekarang walaupun ade beebrapa perkara yang masih belum ditunaikan.Bab janji nie, sesaipa saje boleh berjanji kerana untuk mendapatkan sokongan daripada rakyat.Rakyat seharusnya bijak memilih kerana diantara pihak kerajaan dan pembangkang ada kelebihan dan kekurangan tersendiri.Yang menjadi kepentingan di sini adalah hak dan kebajikan terus terpelihara daripada diambil kesempatan oleh pihak-pihak tertentu.Kita tentukan, kita pilih dan yang penting kita rasai.

 • 0 ikn masin 1:29 pm

  1 jer ayt yg sesuai dgn makcik..BooodoHHHHH.

 • 0 Swanse 1-0 Liverpool 1:36 pm

  bahaye peyenaraian ni,

  da la sumber ni bergantung 98% kepada alam sekitar bukan pengguna.

  saham pun bukan tiap-tiap jam naik.

  jika kita normal, we should not thinking about this.

  but kapitalis did.

 • 0 genki seven 1:40 pm

  minta mereka yang membocorkan maklumat dikenakan ISA atau buang daerah, kerana akan menyebabkan pembangkang akan ambil kesempatan bila mengetahui kepimpinan Isa ditolak. Berita ini amat berbahaya kepada parti. minta KDN siasat dan memenjarakan ahli lembaga yang menetang aspirasi Isa dan parti.

 • 0 Swanse 1-0 Liverpool 1:40 pm

  haah mak cik,

  saya setuju sangat,
  kalau JUAL saham tu kat orang lain
  tak dikira jual pulak yea.

  nanti kalau pemilikan saham tu lebih kepada orang lain (bukan felda)

  majulah sangat felda!!!

 • 0 Swanse 1-0 Liverpool 1:42 pm

  anda kene paham maksud kerajaan dan parti.

  terima kasih.

 • 0 traders 1:42 pm

  saya bukan anak felda tapi saya main saham….terus terang saya tak tahu sgt bab politik tapi setelah 4tahun berkecimpung dlm dunia saham….saya rasa penyenaraian IPO felda ini TIDAK akan gagal…percayalah ckp saya….we shall the IPO perfomance in few days…pada first day saya jangkakan IPO felda ini akan naik mendadak….samada org yg dah dapt dari harga asal mahu jual @ hold…depends la….ada untung ada rugi biasa la adat berniaga

 • 0 Latif 1:50 pm

  Felda adalah salah satu harta bagi peneroka. Perjanjian dan dokumen yang dikeluarkan untuk persetujuan peneroka ini agak mencurigakan. Ibarat peneroka membuat pinjaman bank dan mencagarkan tanah felda mereka. Saya rasa ada sesuatu tidak kena dalam penyenaraian ini.

  Saya harap ramai peneroka jangan tandatangan apa-apa dokumen penyerahan sebelum mengkaji lebih mendalam mengenai penyenaraian ini. Jika kerajaan betul2 ikhlas nak bantu peneroka felda, kenapa perlu tandatangan dan buat perjanjian dengan bank?

  Walauapapun, DS Najib perlu terangkan secara terperinci mengenai penyenaraian ini. jangan kerana mahukan keuntungan sahaja sehingga menggadai tanah peneroka. Di mana mereka mahu tinggal jika tanah mereka dicagarkan dan saham felda menjunam?

 • 0 Jack 1:52 pm

  Terpulanglah nak sokong mana2pun. Cuma harap tanah peneroka tidak digunakan sebagai cagaran. Itu je harta peneroka yang ada sejak dulu lagi mereka meneroka kt situ. Jgn jadi mcm kat johor, menangis tak sudah selepas ditipu.

 • 0 Mamak Kerala 1:52 pm

  wah bahasa PM bukan main kasar lagi
  kat london boleh pulak kau cakap baik2

  Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka – Edisi Keempat – 2005
  Haram Jadah (zadah)
  a) (kata makian) anak yang tidak sah
  b) (kata makian secara am) celaka

 • 0 Jack 1:54 pm

  Jika jual kepada pihak luar/pihak asing selepas penyenaraian FGVH ni takpa plak ya makcik? kalau jual kt cina malaysia tak boleh? Takpa la makcik, tu tanah makcik, kalau jadi apa2 jgn nk repot plak.

 • 0 Jack 1:56 pm

  Ramai yang masih beranggapan Kerajaan Malaysia adalah hakmilik kekal Parti barisan Nasional. Salah tanggapan itu. Kerajaan Malaysia adalah hak milik rakyat malaysia di bawah pimpinan YDP Agong. Bukan hak milik Parti BN. Kita dah ditipu selama ini. Duit peruntukkan kerajaan pun parti BN guna sewenang-wenangnya untuk kepentingan parti. tu sbb negara berhutang hingga tahap nak bmuflis skrg.

 • 0 kaya raya 2:08 pm

  Sebelum penyenaraian harga saham 1 unit =RM1.00 dan selepas disenaraikan di BSKL mungkin harga melebihi dari RM1.00 mungkin melambung ke RM5.00.
  Peneroka hanya dibenarkan memiliki saham setakat 200,000 unit bersamaan RM200,00.00.
  Apabila di senaraikan di BSKL, harga sebenarnya adalah RM3.00 atau lebih atau kurang, ini bermakna peneroka yang mempunyai 200,000 unit saham bersamaan RM600,000.00.
  Harga akan sentiasa turun naik mengikut keadaan pasaran dan memanglah ada risiko yang ditanggung oleh peneroka apabila harga menjunam di bawah RM1.00
  Kebiasaannya harga jatuh atau naik disebabkan spekulasi.
  Ini adalah pelaburan jangkamasa panjang dan peneroka yang mudah gelap mata akan menjual apabila harga melambung.
  Bila saham telah bertukar tangan, dividen tiap-tiap tahun akan terlepas ke tangan orang lain dan peneroka yang tamak akan berputih mata.
  Kebiasaannya pelabur-pelabur Melayu terlalu mudah menjual kepada orang lain untuk keuntungan jangkamasa pendek berbanding kaum Cina dan India.
  Nak untung terlalu cepat inilah yang amat ditakuti oleh orang-orang Melayu yang mahir selok belok saham takut terlepas ke tangan orang asing.
  Peneroka-Peneroka memang tidak mahir dalam hal ini, janji untung hari ini terus jual.

 • 0 Geng felda 2:21 pm

  Kerajaan BN telah berlaku zalim apabila terang2 menipu Peneroka dengan istilah durian runtuh. Berbulan2 dimainkan sentimen kononnya nak dpt duit beribu2 ringgit yg menyebabkan ramai peneroka jadi ghairah tak tentu pasal. Peneroka hilang pertimbangan, nasihat orang lain termasuk anak mereka yg cerdik pandai pun ditolak. Saya menerima ratusan sms, email dan add dlm fb dpd anak2 peneroka yg terlalu marah dgn tindakan terbaru FGVH yg memperalat pengurus n pegawai felda.

  Beberapa hari ini secara tergesa2, peeneroka seluruh negara di himpunkan di balairaya, dewan orangramai atau pejabat felda agar menandatangani Borang Permohonan Pinjaman Saham Terbitan FGVHB. Ia dikeluarkan oleh 8 bank tempatan. Antaranya Maybank, CIMB, Affin, BIMB, Ambank dll. Sebahagian besar berbahasa inggeris dan ada yang sama 66 ms.

  Peneroka tidak diberi ruang langsung utk bawak balik supaya ada masa meneliti kandungan borang tsb. Ada peneroka nak mintak pandangan anak2 dulu atau merujuk kepada orang lain utk minta nasihat. Tak dibenarkan dan dipaksa sign di situ juga. Ada anak2 yg cuba bantu dengan bertemu pihak pengurusan mohon penjelasan tp diherdik dan di’halau’ dpd majlis tandatangan borang tsb.

  90 peratus peneroka keliru, bingung, terpedaya dan akhirnya sign. Saya paparkan beberapa terma dlm borang yg dikeluarkan oleh Maybank sebagai contoh.

  Surat Tanggung Kerugian menulis….

  ‘ SAYA PADA BILA2 MASA BERTANGGUNGJAWAB SEPENUHNYA DAN BERSEDIA MENANGGUNG SEGALA KERUGIAN DAN SENTIASA BERSEDIA MENANGGUNG KERUGIAN TERHADAP SEMUA TINDAKAN GUAMAN, PROSIDING, TUNTUTAN, CAJ, PENALTI, FEE, DENDA, KOS YURAN UNDANG2,

  DAN APA JUA PERBELANJAAN YANG DIBUAT, DIAMBIL, DIBAWA, DIKENAKAN, DIALAMI, DITANGGUNG, DIDAKWA, ATAU KENA BAYAR DALAM APA JUA KEADAAN TERHADAP SAYA ATAU MANA2 ORANG PERSEORANGAN YANG BERBANGKIT ATAU BERSANGKUTAN ATAU BERHUBUNG DENGAN SURAT INI’.

  Melampau dan mengkhianati peneroka semata2 BN dah terdesak nak cari duit PRU 13. Mereka urus agihan saham FGVH, 8 Mei ini dikeluarkan sebahagian utk umpan peneroka; mungkin beberapa ribu… yang lainnya di guna utk jentera BN. Mereka mahu pertahankan 54 kerusi parlimen di kawasan Felda. Kalau mereka kekal mandat, saham jatuh; peneroka yang tanggung segala beban rugi. Barang diingat iklim saham dunia tidak menentu. Koomoditi sawit dan getah belum tentu kekal stabil.

  Penganalisis kewangan menyebut penyenaraian FGVH di istilahkan ‘ penyenaraian yang sakit’. Bila menjunam jatuh daripada harga asal setiap unit saham yang dibeli; peneroka mesti tanggung. Mesti bayar hutang tsb. Bank akan melakukan apa sahaja cara utk mendapatkan duit pembiayaan mereka balik. FGVH lepas tangan.

  Isa Samad, Ahmad Maslan akan kata, biasale main saham turun naik. Akhirnya peneroka merana sepanjang hayat. Ramai kekawan manager Bank sendiri pesan dgn saya, tentang habis2an borang pinjaman ni. Mereka kata, risikonya terlalu tinggi. Insyaallah ANAK dan rakan2 ambil tgjawab. Segala dokumen berkaitan telah di serah pd lawyer. Insyaallah lawyer akan failkan injunksi di Mahkamah dlm tempoh seminggu ini utk batalkan semua tandatangan yg peneroka dah buat.

  Ini jelas penipuan, khianat dpd konspirasi jahat lagi tidak berperikemanusiaan. Mentang2lah peneroka ni tak belajar tinggi dan sesetengahnya tak reti apa2; dgn mudah didiperdaya. BN betul2 jd petualang terhadap bangsanya sendiri!ANAK membuka talian hotline utk maklumat lanjut.

  Hubungi-

  Sdr Abd Rahman Ramli 0136844757,

  Aris Fezol 0199855883,

  Zolkifli Abu Osman 0194653701,

  Yohanis 0133039913.

  ANAK sedang mengumpul mana2 peneroka yang dah tersign n nak tarik balik. Kita heret Bank dan FVGH ke Mahkamah. Lawan habis2 an!

  Pada yang ada rakan-rakan anak kelahiran bumi FELDA. Tolong share maklumat ini pada mereka, jika tak mahu lihat mereka merana, sesal tak sudah di hari kemudian.

 • 0 achmad abdollah 2:33 pm

  Tapi kebanyakkan isu yang kena tipu datangnya dari BN… :-)

 • 0 Sufian 2:53 pm

  macam den dah x leh nak buat apa2 dah.. mak den dah sign
  harap kalau untung jual lah balik…

 • 0 Zackry 2:55 pm

  poodah punya najib
  saya pun tak redho tengok najib dengan anak beranak perabih duit negara dgn melancong ke oversea dan juga ketamakan akak pink shopping di oversea dgn menggunakan duit tax payers

 • 0 Otromen Taro 2:58 pm

  lantaklah sama felda ke ape.gua x ddk felda.gua ddk kampung.x pyh png2 nk masuk bursa saham…..main kutu jer lg bgs…..2 jer…

 • 0 bonanno 3:00 pm

  hahhaa……..duit tu bkn duit ko bro, xpyah nk redha2 sgt la, lpas ni rehat la , kami rakyat akn bg ko cuti panjang, duk rumah, jage ank bini n cucu, muhasabah ap yg dh d buat selama ni……..

 • 0 anak felda 3:00 pm

  hati-hati semua permainan kelompok kapitalis peringkat tertinggi
  Kita semua tahu akan bahaya jika kuasa di monopoli oleh satu orang atau oleh kumpulan yang kecil tetapi cuup berkuasa. Hari ini peneroka FELDA di haramjadahkan. Esok semua rakyat akan di perlakukan serupa. Sebutan dan pengucapan itu datang dari orang yang gila- gila kuasa. Hanya orang yang gila kuasa sahaja yang megeluarkan kata2 kesat sedemikian rupa. Kita yang mewakili rakyat bukan gila kuasa, tapi kita mahu ambil kuasa dari orang gila.

  Orang yang tahu Najib yang sebenar tidak akan hairan dengan pengucapan istilah2 dari usus2 busuk perbendaharaan kata nya. Kalau di Pekan, istilah bangsat dan papa kedana sering di ucapkan. Nak jaga diri sendiri tak boleh, nak melawan saya pernah di halakan kepada lawan politik nya. Jadi istilah haramjadah bukan suatu yang luar biasa yang datang dari seorang haramjadah politik.

 • 0 Anak Felda 3:02 pm

  patut tumbang kan umno ni..
  sure felda kaya raya. then DAP boleh la kasi kat saudara2 simata sepet..sehidung kemek derang dari cina untuk meneroka kawasan2 felda ni.

  orang2 melayu felda lepas dapat duit bleh pencen dengan senang hati..n goyang kaki ..duit sampai anak cucu pun tak habis..hurray..mari kita jatuh kan gomen!

 • 0 Mansor 3:03 pm

  memang betul dan tepat sekali la kata najib tu..
  saya sokong
  penentang penyenaraian FGVHB yang cuma berapa kerat jer tu memang le haramjadah-haramjadah…
  tambahan pula mereka pula hanya disokong oleh parti politik haramjadah…
  bodoh betul siapa yang ikut pembangkang ini

 • 0 kaya raya 3:09 pm

  Harus diingat, bangsa bukan melayu tidak suka melayu berkecimpung dalam penjualan dan pembelian apa juga bentuk saham yang disenaraikan di BSKL sebab boleh menyekat peluang-peluang mereka.
  Jikalau 60% orang melayu bergelumang dalam industri ini, ditakuti penguasaan ekonomi akan jatuh ke tangan orang melayu.

 • 0 tuya 3:17 pm

  bukan harta peneroka jer bro… itu adalah harta orang melayu yg terbentang luas. Kalau dapat kat syarikat2 asing, sendiri mau ingat la nasib anak cucu nanti. Pepatah macam anjing dengan bayang2 mungkin amat sesuai untuk situasi ni.

 • 0 C4 Tuya Mongol Kapal Selam Mahkamah Perancis 3:21 pm

  Aku bukanlah dari golongan FELDA, tapi dari pengamatan aku sejak awal lagi aku tak yakin dengan pengurusan kerajaan BN bersabit dgn penyenaraian ke Bursa Saham. Sejarah telah membuktikan kegagalan pihak pengurusan saham yg bertunjangkan ahli2 politik.
  SHAMELIN di kendalikan oleh ahli politik umno, bermula dengan janji2 manis pelabur tetapi berakhir dengan hampas dan debu hilang ditiup angan2. Ibu bapa aku dah menjadi mangsa.
  KUB dikendalikan juga oleh ahli politik umno sehingga keperingkat penyenaraian ke Bursa. Akhirnya “burn and blank.”
  Pelabur yang lebur. Yang kaya raya ialah pemimpin2 umno.
  Mangsa keseterusnya ialah FGVH. Juga di kendalikan oleh pemimpin umno yg dah di tauliahkan sebagai bapak perasuah. Kita tunggu dan lihat..
  Najib dan konco2nya sudah terdesak. Durian yang di runtuhkan itu akhirnya akan ditebang oleh umno dan akan menimpa batu jemala peneroka FELDA. Sesal diawal akan kedapatan, sesal ditengah rugi lah kesudahannya..

 • 0 Geng Felda Turun Kebun 3:22 pm

  ak tgk esate2 byk jgk p bursa x der apa pon.

 • 0 kutooobamboo 3:22 pm

  kita tengok apa akan jadi.. mana tau tak betol

 • 0 tuya 3:22 pm

  Sepetang di Felda Selancar 6, Pahang
  – Hanya dalam lingkungan 10 orang peneroka lebih jer yg tak sain perjanjian pinjaman saham walaupun mereka tak faham dan tak tahu apa2. Bila ditanya kat pengurus felda berkenaan risiko kerugian, cagaran harta dan apa2 yg berkenaan, jawapan ringkas diberikan iaitu… sain jer lah. Kita tengok lah, siapa yg akan untung nanti.

 • 0 amboi 3:28 pm

  Fikir lah sejenak, kalau bab membeli buah sawit ( gred tinggi tapi dibeli dgn harga gred rendah ) pun felda dah tipu peneroka depan depan mata peneroka inikan pulak yang peneroka tak diberitahu apa2. Boleh percaya ke? Jangan nanti yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran.

 • 0 amboi 3:31 pm

  aku pun suka kalau melayu terlibat n mahir dalam saham. Apakah nak kena gadaikan tanah ladang n harta benda semata mata nak main saham? Bangsa asing gadaikan ke harta benda diaorang demi saham? Fikirlah.

 • 0 bdk power 3:32 pm

  penyenaraian IPO FGV ni akan berjaya, Benda ni adalah talian hayat kerajaan BN. Kalau penyenaraian ni gagal, tamat la kerajaan BN di Pahang, Johor, N9 & mungkin Msia. Najib akan cube sedaya upaya untuk menjayakan penyenaraian ni (termasuk klu terpakse gunakan duit rakyat spt KWSP or PNB)

  so kepada pakcik2 FELDA, jangan la risau sgt. ambil peluang yang terhidang, jgn smpai ketinggalan.

 • 0 Rosmah_I_Luv_U 3:39 pm

  saham ini stakat aku tahu mcm mana nak beli Honda Accord dengan bajet Honda EX5…harga saham blh dispekulasi..tiap jatuh pemodal besar akan bertindak..makcik pakcik felda akan panik..

  apa yang felda ada selain sawit?????…jwpnanya adalah “tanah”..tanah yg kalo pemodal dpt blh wat duit bertrillion untung dr tanam pokok!!!…

  Politic adalah “platform” atau mata kail je untuk dptkan kuasa utk ubah dan dptkan sesuatu yg lain..tanah lain ada masalah dgn akta tubuh…walluallm.

 • 0 Geng Felda Turun Kebun 3:47 pm

  Bole ke senang2 kerajaan nk rampas tanah orang, sedangkn yg duk amek tanah bt muke x malu pon kerajaan bagi hak milik.

 • 0 Rosmah_I_Luv_U 4:04 pm

  jgn katakan tanah sawit..mesia dah ilang byk tanah ke thailand dan singapore..tanah adalah hak semua org nak mintak baik Bn or non BN since semua org mesia…masa bila mesia milik BN…adakah darah org PAs hijau darah umno merah…??..Apa jaminan org felda yg kebun sawit milik azali org felda…???najib??BN???….semua negeri WAJIB najib jaga…dia PM mesia..bukan PM umno dan felda jew

 • 0 Fikri Mutalib 4:06 pm

  Kenapa peneroka FELDA tidak diberi hak majority share holder? Dah la bertahun-tahun teroka FELDA tak jugak kaya macam tauke olive oil Sepanyol.

  Harap-harap tauke share majority nanti tak gelap mata la, main silap mata jual dekat kompeni asing macam Cadbury Britain yang dijual ke syarikat Amerika tu, cucu sendiri pun tak boleh nak buat apa sebab bukan company datuknya lagi. Minor share je dia ada dalam tu.

 • 0 boy 4:27 pm

  tanah tu kerajaan yg bagi tau…jgn besar kepala..bodoh tak reti bersyukur..

 • 0 awek otai 4:34 pm

  hal ini tidak bolih dikira sebagai maklumat sulit atau rahsia kerajaan sebab rakyat khususnya peneroka felda mesti dibertahu dan dimaklumkan.
  apabila ia tersebar ia adalah inisiatif media dan penyalur berita. apabila pihak pembangkang mengetahui nya dan kemudian membuat pelbagai spekulasi mengenainya itu adalh risiko yg kerajaan perlu hadapi dan adalah kerja kerajaan utk meyakinkan rakyat terutama peneroka2 hasil dari penyenaraian tsb.
  Apahal nak kaitkan dengan ISA atau buang daerah ?
  Malaysia adalah demokrasi…rakyat berhak bersuara lebih2 lagi dalm hal yg bolih diragui…..Berita ini adalah utk kepentingan rakyat bukan utk parti…Jika sesuatu yg nak dibuat itu dari parti dan utk parti dan tidak melibatkan kepentingan rakyat itu lantak lah korang nak buat apa…
  siapa kamu memandai2 MINTAK KERAJAAN KENAKAN TINDAKAN ITU DAN INI….
  Macamlah negara ini dan pemimpin2nya berkuasa mutlak utk menghukum…
  Sepatutnya ko lah yg perlu dikenakan tindakan sebab cuba utk menghasut kerajaan utk mengamalkan cara perintah kuku besi….
  dan lagi…rakyat ramai dah sedia maklum dan tahu akan siapa itu isa samad….

 • 0 awek otai 4:40 pm

  takpe kerana kerajaan beria2 sangat nak buat…
  tapi sekiranya gagal..peneroka2 felda perlu letak pemotong buat sawit dan pisau toreh pokok getah sehingga lah orang yg merencanakan rancangan ini dikenakan tindakan isa atau buang daerah..dan segala hartabenda sepanjang dia bersama felda dirampas dan di sita…..

 • 0 valuation 4:41 pm

  Salam….Ik, kat sini pun boleh pakai jugak. Tadi pakai kat Ustaz Nizam. Kat sini ada kawan Ustaz Nizam… tu budak Mansor. Terpaksa la copy and paste and edit edit sikit.

  Kepada bernama Pendekar Kg Mansor yang dihormati dan dikagumi dengan semangat kekentalan jiwa bersepadu tahap metal besi keluli macam kapal Titanic dan kekuatan konkrit yang tiada bandingan seperti konkrit Gred 80 bersama ais digunakan semasa buat foundation KLCC.

  Ohh Pendekar Mansor. Kenapa ko cakap majoriti akan sokong penyenaraian FGVH? Ini akan menyebabkan seluruh pembaca berita semasa akan berada dalam Constancy kerana ada Tension dan Pressure. COnstancy tu perlu la di analysis dengan mengambil kira “Strengths vs Weaknesses”.

  Jadi, Bagaimana ko buat kira-kira? Apa data-data yang ko ada? Dari mana dan bagaimana data-data itu diambil? Tepat ke? Sample dia pulak macam mana? Golongan macam mana? Umur? Apa buktinya? Tempoh masa?

  Kalo ko nak belajar ngan aku boleh, kita buat sama-sama dengan menggunakan konsep matematik pulak. Mengundi dah dekat nie. Kita kena nasihatkan PM Najib. Karang, bila umumkan time tak betul, kalah pulak masa mengundi. Time tu kena tepat, barulah boleh buat pilihanraya. kalo tak, Macam mana kita nak cakap kita boleh menang? Macam mana kita yakin berada dalam keadaan Majority? Kena ada Report nie, baru orang yakin. macam mana kita nak bagi nasihat pada PM Najib. Takan cakap mulut ajer atau taip kat beritasemasa ajer….Betul ke tak Pendekar Mansor…oi… Nie dah masuk “Feasibility Study” dan “Time management”. Ini isu FGVH nie, berkaitan dengan mengundi nie sebab related dengan konsep “Top Event”. Penting nie.

  Pertama. aku bagi konsep matematik:-

  [Probability of Event Occurring x Impact Of Event Occurring]

  Betul tak Pendekar Monsor babarian in the jungle?, aku bukan apa. dulu aku minta kerja kat goverment. diaorang tolak, asyik attend periksa JPA ajer. Dah berapa kali aku gagal, agak agak la. Tanya soalan pasal siti nurhaliza. Agak agak la. aku tension la. Tu la, goverment tak ambik aku kerja dulu. kalo tak, boleh aku buat Analysis Report for BN.

  Ko pasti ker report pasal Majoriti menyokong FGVH tu tepat. Ko ada ambil faktor umur ker tak?. Sekarang dah tahun 2012. Orang tua tua dah banyak takder. Belum faktor sosial dan ekonomi? Ko kena study ngan aku dulu nie. Apa macam ok. Hari Sabtu and Ahad tak boleh, sebab aku pun ada kelas, malam tak boleh, lepak ngan anak aku and wife. Monday until Friday pun tak boleh, busy kerja. Malam monday to Friday pun tak boleh. So, How? Ko minta la secara rasmi pada aku di berita semasa nie. aku boleh tolong. Free of charges.

 • 0 awek otai 4:44 pm

  tak bolih pakai langsung pendapat ko ni….
  macam org kecewa jer…?

 • 0 kaya raya 4:48 pm

  kenapa peneroka kena gadaikan tanah? Sebab mereka tiada wang tunai ditangan dan terpaksa membuat pinjaman dari bank untuk membeli saham yang berharga RM1.00 itu.
  Hanya orang Cina dan India sahaja yang banyak wang tunai ditangan dan jika diberi peluang, habis macam goreng pisang panas ia akan menerkam membeli sehingga RM200,000.00. Sebab mereka tahu bila disenaraikan ke BSKL nanti, harga 1 unit mesti melambung melebihi RM1.00.

 • 0 genarasi baru felda 4:51 pm

  saya bersetu dgn pendapat cik hjh royah cuma satu jer yg mengelirukan iaitu ‘tindakan pembangkang yg cuba jual kepada cina’
  cuba jelaskan….
  dan kalau cubaan itu betul nescaya kepala orang yg cuba melakukannya akan di hempok dengan tandan kelapa sawit !

 • 0 matt_triplesempoi 5:00 pm

  itu je? tiada fakta atau huraian untuk menyokong komen anda??

 • 0 awek otai 5:02 pm

  ada sebab bijakpandai2 felda tidak bersetuju dgn penyenaraian itu dan tidak mungkin mereka tidak bersetuju jika tindakan itu akan membuahkan hasil kepada peneroka2… hanya jauhari yg mengenal manikam….
  kecuali mereka2 yg betul2 niat bekerja dan buat sesuatu utk kepentingan rakyat dan peneroka tapi adalah haprak bagi haramjadah2 politik yg hanya memikirkan keuntungan laba dan kepentingan kelompok mereka….

 • 0 Ayh Cik 5:03 pm

  Mana 1 yang betul ni?
  Nak senaraikan aset Felda Plantation ke atau Tanah setiap warga felda yang 10 ekar tu?
  siapa boleh confirm yang ni??

  Kalau Felda nak List aset Felda Plantation sahaja pasal apa warga Felda perlu sign surat perjanjian dengan pihak bank??

  Kalau betul x melibatkan tanah 10 ekar tu baru betul duit “durian runtuh”

 • 0 Wirdasary 5:07 pm

  salam..
  aku takde kena mengena dgn felda. so tak leh comment byk la. tp yg pasti klo korg dpt pi siasat ttg satu felda kt pahang. apa ke nama lupa lak tp felda tu agak popular…kt dlam tu felda aku terjumpa satu umah cam umah kt padang indonutt. umah gaya minangkabau ..depan ada kolam ikan…so yg nk dpersoalkan ialah siapakah pemilik nya? adakah rakyat malaysia atau indon? knapa boleh jatuh ke tangan indon? asal peneroka atau karyawan peneroka? soalnya lagi camno ni?? dgn org indon pn blh terlepas apatah lagi kaum lain n luar negara?? tanah melayu abiss dirembat dek org luaq. aku benci org indon..org jawa menganiaya suku banjar, mendailing, bugis…kesian oyeng aku berhijrah dr tanah seberang agar pny tanah, pny maruah, pny adat, tp skrang mrk jawa dimana2 n mrk akan merampas tanah seperti mana keturunan mrk lakukan dulu di tanah sumatra n tanah kalimantan..

  p/s;- jangan jual tanah sampai kemati…biar kekal leluhur adat dikandung tanah…adak tak rempat di tempat sendri…

 • 0 awek otai 5:17 pm

  pendapat yang bolih diterima..
  satu kemungkinan berdasarkan pengalaman dan sejarah yang tidak direkodkan…

 • 0 awek otai 5:20 pm

  kaya raya…
  pendapat yang bolih diterima….
  satu kemungkinan berdasarkan kejadian, pengalaman dan sejarah yg tidak di rekodkan

 • 0 awek otai 5:24 pm

  pakcik2 felda tak risau…
  sebab belum pun penyeraian itu dibuat mereka dah dapat habuan rm15k….
  belum buat dah dapat hasil

 • 0 sytecx 5:25 pm

  celah mane pulak 1 unit rm1?ke bagi contoh je ni…adoi

  offer price for IPO FGVB rm2.10 per unit.
  minimum unit to be obtain not less then 1000 unit

  *ni offer price ipo yg aku dapat lah.x tau la mane ko dpt offer lak rm1 sesaham tu

 • 0 sytecx 5:39 pm

  ya sememangnya sanggat tepat ulasan anda..

  saya yg bertahun dlm pasaran saham ni pon boleh pelik kenapa semudah ini cara yg diambil utk perdayakan org ramai!!

  Isa samad kata,’xpe lah biar je amik saham ni nti lepas sehari dua boleh jual’ – Bicara rakyat,rtm1 (4/5/2012)

  tetapi saya difahamkan bahawa setiap peneroka tidak mempunyai kuasa utk melakukan transaksi jual beli secara terus.mesti melalui pejabat felda! jadi mcm mana boleh ada pegangan saham oleh peneroka sedangkan mereka tidak ada sebarang kuasa pada saham2 yg patut mereka miliki(melalui pinjaman yg dh dibuat)?

 • 0 sytecx 5:46 pm

  ko ni ape la wei!!! celah mana rm singgit !!!
  kalo x tau jgn nk buat ulasan mcm tau2 sanggat lah!!

  lg lg nk rasist je x abis2!dengki2 tu sentiasa pulak!
  semua org umeno gini ke perangai??
  memalukan sungguh lah..mmg patot pon ameno/BN dikuburkan sekali dgn pencacai2 benggong rasist dorg semua!!

 • 0 ker guane 5:58 pm

  so apa jadi dgn tanah yg digadaikan kalau saham merudum, peneroka x mampu bayar pinjaman bank or ekonomi dunia meleset? Kau nak tolong settlekan ke?

 • 0 DAP Rasuah Tunku 6:00 pm

  Takan najib nk hancurkan segala kejayaan yg bapa di bgnkan..alah puak pencacai mmg busuk ati! tgk la mase tun nk bina KLCC, Sepang F1, KLIA and yg tak tahan tuh PUTRAJAYA! sengal puak pembangkang ni

 • 0 kaya raya 6:00 pm

  Andai kata Felda bukan dimonopoli oleh peneroka tetapi dipunyai oleh pihak swasta, sudah tentu saham-saham yang dibuka kepada orang awam bukannya 1 unit = RM1.00 akan tetapi mesti melebihi RM3.00 seunit dan apabila disenaraikan ke BSKL boleh melonjak ke RM4.00 hingga RM5.00 seunit.
  Jadi keuntungan pemegang-pemegang saham hanya setakat 30% hingga 40% sahaja setiap unit saham.
  Akan tetapi disebabkan felda di monopoli oleh peneroka kebanyakannya berbangsa melayu, setiap unit-unit yang dipegang bersamaan dengan Ringgit yang ada dan andai kata apabila disenaraikan ke BSKL, harga seunit melonjak ke RM2.00 maka keuntungan yang peneroka dapat 100% setiap unit saham.

 • 0 DAP Rasuah Tunku 6:02 pm

  najib belajar ekonomi! anuwar belaja bahasa..so mane kita nk dgr pakar ekonomi yg terbukti atau pakar pndai main bahasa n kata-kata…hahahahha anuwar al juburi

 • 0 DAP Rasuah Tunku 6:03 pm

  ikan masih ko lg budduuhh sbb mak ko tak ajar!

 • 0 Pembela Melayu 6:19 pm

  cuba tanya 8 orang peneroka felda yang bodoh pi buat injunksi kat mahkamah halang KPF tu..depa amik tak duit rm15 ribu tu? Dasar melayu tak kenal diuntung
  kerajaan dah tolong macam-macam
  ini blasan mereka

 • 0 Dewana 7:09 pm

  Saya rasa pun mcm betul juga. Apabila BN menang harga saham felda akan dijatuhkan dengan dahsyat sekali. Maka peneroka terpaksa menanggung kerugian kejatuhan harga tersebut. Ada 200 000 unit pun tak guna kalau harga 1 unitnya tinggal hanya 10 sen.

 • 0 BorgWarner 7:10 pm

  Anda semua telah ditipu bulat-bulat bahawa UMNO adalah pejuang kemerdekaan seperti yang anda baca di buku teks sekolah Sejarah Malaysia. Hakikatnya UMNO ialah pengkhianat bangsa yang telah menjual tanah melayu untuk mencapai hasrat menggenggam kuasa.

  Untuk mencapai hasrat menggenggam kuasa, pengkhianat ini menggadai tanah melayu kepada kapitalis Inggeris. Sime Darby, Guthrie, Golden Hope dan lain-lain lagi adalah buktinya. Tanah perladangan yang luas ini dengan mudah diberi kepada kapitalis Inggeris sebagai hadiah dan sebagai balasan, pengkhianat ini menggenggam kuasa.

  Walaupun zaman telah berubah, perangai pengkhianat ini tidak pernah berubah. Tunggu dan lihat bagaimana tanah FELDA tergadai nanti.

  UMNO!! DULU DAN SELAMANYA!! PEROMPAK KHAZANAH NEGARA!!

 • 0 bukan ustaz 7:46 pm

  siapa yg tak dapat borang saham tu boleh saja langgan ipo.
  kalau untung sama-sama happy.
  kalau rugi tanggung sundri. mana-mana saham pun ini macam ma…
  tapi kalau beli saham akhirat , pasti untung

 • 0 Transformasi 7:57 pm

  akak..sape yg jual tanah org melayu,kalo bukan melayu sendiri..akak tgk la tanah skrg, kebanyakkan dh pindah milik cina..lagi2 area johor..g la tgk sendiri..

 • 0 Transformasi 8:02 pm

  kerajaan persekutuan xpernah ade tanah bro..diorg amik tanah ade..tanah selangor dijadikan putrajaya..tu betul la..tanah rezab melayu dh byk abis..xslh kerajaan wat sumthng utk kesenangan rakyat..tp so far yg aku tgk..petronas ngn felda je yg betul2 b’jaya..yg len..hampas..

 • 0 Sobri 8:22 pm

  alhamdulillah
  mak saya beritahu yang dia bakal dapat rm10k
  banyak tu. Terima kasih kerajaan Barisan Nasional
  mak saya amikkan tok arwah ayah saya sekali alhamdulillah..rezeki mak saya dan kami adik beradik
  dapat jugak merasa duit rm5k
  nasib baik adik beradik saya bukan mata duitan..

 • 0 Wirdasary 8:42 pm

  ko nk aku lempang ko ke hah pakcik?????? asyik nk penaya org je… kesabaran aku bertahun2 pun terhad gak. nk masuk jail ke pakcik??? pakcik duk diam2 jaga anak bini dahla… mcmla dia tak pnh auta org… mcmlah muka dia cam brat pitt.. kalo dah terer sgt pilah jadi pm… nyampah!!!! sedih tau nape org suka dok penaya aku je…nyesal join chat… :(

 • 0 Wirdasary 9:09 pm

  KEMPEN MELOBI KERAJAAN AGAR MWUJUDKAN UNDANG2 SYIRIK

  aku malas nk cerita kasus aku yg bertahun2 lepas. ia sesuatu yg amat menyesalkan. dpendekkan cerita kalo sesapa tau sapa yg telah melakukan kesyirikan bolehlah bantu aku menyumbat mereka ke dalam jail. sebelum tu kenala report polisi di kantor polisi dulu ek….

  p/s:BERITA SEMASA:- aku harap pihak anda boleh check komentar2 n laporkan ke polisi seandainya terdapat sebarang kenyataan yg meragukan…melalui pengalaman aku bermesej2 boleh mendatangkan keadaan criminal…hanya ALLAH saja yg tau segalanya!!!!

 • 0 kaya raya 9:31 pm

  andai kata kau bukan orang felda dan berjiran pula dengan orang felda yang ada tanam saham sebanyak 200,000 unit. Bila disenaraikan sahaja di BSKL maka harga meletup 1 unit = RM5.00
  Ini menyebabkan unit saham tetap sama iaitu 200,000 unit tetapi harganya melambung kepada RM1 juta.
  Agak-agaknya engkau irihati atau tidak kepada jiran kau yang ada RM1juta itu?
  Sudah tentu irihati sebab kau dan jiran engkau beragama islam dan syaitan yang direjam sentiasa melaga-lagakan orang-orang islam supaya hancur lebur di muka bumi ini.

 • 0 Saifullah 9:58 pm

  sekarang teman tertanya2 apa akan terjadi selepas semua ini berlaku?
  Peneroka akan menjadi seperti keadaan sekarang ni ker? aman damai tanpa berhutang? kalau tiada kesan apa-apa bagus la…
  teman bukan apa, kasihan kepada peneroka…

  yang jelas peneroka yang tak mahu masuk saham, tidak perlu lah menandatangani borang biru… senang hati teman dengornya.. errrrrrrrr tapi kenapa teman kena buat surat akuan bersumpah tidak menerima borang biru

 • 0 Generasi FELDA 10:09 pm

  Korang nak percaya atau tidak, saya pun anak felda tapi bila ngenangkan duit utk generasi ke-2 sebanyak rm5000 tu.. saya mcm rasa kesian dan serbasalah nak ambil sbb duit tu pun duit mak bapak saya hakikatnya..
  korang rasa patut ker saya mengambilnya?

 • 0 Pahlawan 10:17 pm

  Salam. Apa da…. sime darby, guthrie dan golden hope mungkin wujud sebelum ada UMNO lagi dan sebelum merdeka tetapi telah diambil alih oleh Malaysia melalui PNB dll awal 80’an dalam satu strategi yg amat bagus dinamaknan “Dawn Raid” kalau tidak silap.

 • 0 Orang asli 10:38 pm

  RM 10.02 billion nilai FGV hampir sama dgn harga kapal salam scorpene….. takut takut felda ini di angkut pula bersama ke makamah prancis…he…he…

 • 0 SONDOL 11:02 pm

  Siapa yang akan menerima durian yang betul-betul runtuh sehingga terkambus bila FELDA disenaraikan mari kita lihat……

  1;..Broker saham …berdasarkan % IPO.

  2:…OOOMAR Setapa….komisen dari lanun dan penyamun…
  3:..Para pengarah dan pengurusan tertinggi….saham percuma dan diskaun..
  4:..Menteri berkaitan….proksi..
  5:..PENEROKA ……tanggung hutang runtuh…tak mampu bayar …..bank tuntut bayaran…..tak bayar ,
  ,dipaksa lelong tanah ….
  6:…Kalau tidak ada muslihat mengapa pula peneroka dipaksa membeli saham FELDA,mengapa peneroka tidak diberi pilihan samaada berminat membeli atau tidak saham tersebut…
  7;..Mengapa penyenaraian ini perlu dibuat dengan tergesa-gesa macam orang nak lari malam,tanpa sebarang kajian terperinci serta pandangan pelbagai pihak yang berkepentingan…kalau benar-benar jujur untuk membantu warga felda,mengapa pandangan warga felda tidak diambil kira, sedangkan ianya mengenai kepentingan mereka bukannya kepentingan mana-mana individu…..Nampak sangat agenda jahat IPO ini.
  Sasaran utama adalah tanah yang terletak dikawasan stategik….Kapitol Land sedang ghairah mencari tanah di negara ini…felda mungkin dalam senarai…..

 • 0 Mizuu 11:15 pm

  salam tak tau sesuai ke tak nak tanya kat sini tapi memandangkan dah bincang pasal felda saya nak tanya 1 soalan dan harap sesiapa yg tau sudi membantu

  camni, kawan saya ni (family dok felda) adik beradik semua perempuan, baru2 ni ayah dia meninggal.. sebelum meninggal, ayah dia dah tukar nama segala lah kan yang mengatakan mak kawan saya & kawan saya sendiri sebagai anak sulung akan dapat semua hak

  tapi tiba2 felda panggil abg arwah ayah dia.. sekarang ni pulak pakcik dia tu, yg uruskan semuanya..dia cakap diorang dah pergi mahkmah tapi pakcik dia tak nak sign surat penyerhan kuasa kat diorng sebab dia nak uruskan.. family kawan saya ni plak yang macam merempat padahal diorang tak kenal sangat pun ngan pakcik tu.. kenapa jadi camni ek?? ada sesape yang boleh bagi cadangan apa yg dia nak buat tak??

  ada siapa pakar sini yang boleh membantu

 • 0 Ruzaini 11:23 pm

  nie nak tanya pada sesiapa yang tahu la..

  yang peneroka dah tentulah diberikan blue form dan pink form untuk pembelian saham FGVH tu tapi kalau generasi kedua Felda nk beli saham tu melalui Felda sendiri boleh ker? Atau dia kena beli mengikut procedure macam pembeli saham biasa yang melalui remiser? harap dapat membantu ya..

  sorry, aku bukannya reti sangat bab2 beli saham nie…

 • 0 BorgWarner 11:34 pm

  Pejuang kemerdekaan sejati tidak akan memberi walau seinci tanah kepada penjajah. Hanya “perunding” kemerdekaan yang tergamak memberi tanah kepada penjajah untuk mendapatkan kuasa!

  Langkah PNB menebus kembali tanah ladang Sime Darby, Guthrie, Golden Hope dan lain-lain adalah untuk kepentingan golongan ‘Elite Crooked’ dan ‘Corporate Bloodsucker’. Komplot ini menggunakan wang negara untuk menebus kembali tanah ladang itu, dan secara perlahan-lahan mereka menyerap keuntungan ke dalam poket mereka sendiri.

  Kini Sime Darby adalah satu konglomerat yang besar dan lebih kurang 35 peratus sahamnya dikuasai syarikat bukan bumiputra, 35 peratus dikuasai AmanahRaya Trustees Berhad, dan hanya 10 Peratus oleh PNB.

 • 0 Isa Samad Perasuah 11:58 pm

  Anwar 8 tahun pengalaman jadi menteri kewangan.. Najib baru 3 tahun.. sape yg banyak pengalaman tentang ekonomi..

  Anwar pernah jadi:-
  > Penasihat Bank Turkey
  > Penasihat Bank2 Asia Tengah
  > Penasihat IMF
  > Pernah mempengerusikan IMF

  Najib apa kerja?????… Merapu je yg reti… beli kapal selam buruk pandai le… perabih kan boreh..

 • 0 shehdilanun 12:07 am

  Allah maha mengetahui dan setiap yg berlaku dengan izin Allah!!! TAKBIR!

 • 0 wmwi 12:18 am

  Kamu ni pasti anak didik tok guru besar hj anwar yg tersohor tu. Kamu tahu ke dia tu siapa? Apakah matlamat perjuangan dia? Percayalah kalau hj anwar jadi pm nanti, habis Melayu akan dilelongnya sebab itu perjuangan dia, yg semua orang tahu.

  Perjuangan hj anwar pasti mendapat sokongan dan perkenan golongan lim kit siang atau kapal sing tetapi akan amat menyakitkan utk orang Melayu. Fikir-fikirlah wahai Melayu. Melayu tak boleh lagi memang sorak kampung tergadai. Ingat banyak sudah tanah Melayu yg telah tergadai/terjual dan tak mungkin boleh ke tangan Melayu sampai bila-bila, dari Perlis sampai ke Johor, dari Sabah sampai ke Sarawak.

 • 0 MousePad 12:23 am

  Mmg untung kalo dijual dengan harga tinggi. tp saham dah berpindah tangan dan berkemungkinan dimiliki oleh pihak asing. kalo nak beli balik, belum tentu mampu sebab duit dah abeh pakai dan harga dah tinggi.

 • 0 Kuku Besi 12:32 am

  Baik ada makna tu….

 • 0 Laser 1:12 am

  bijak gak orang felda, gunakan duit yang dikatan durian runtuh tu untuk saman balik Felda
  lagi berganda boleh dapat….orang felda pun dah makin bijak

  PETALING JAYA: Walaupun semua peneroka dijanji `durian runtuh’ RM15,000 sekeluarga, lebih 3,000 peneroka di Pahang membuat tuntutan saman RM483,000 seorang terhadap Felda.

  Mereka ialah 1, 086 peneroka dari Jengka; 800 (Keratong); 770 (Chini), 800 (Mempaga) dan 500 (Bera), kata Pengerusi Biro Felda dan Orang Asal PKR, Suhaimi Said.

  Peneroka Jengka, Bera dan Mempaga memfailkan saman di Mahkamah Tinggi Temerloh, manakala peneroka Chini dan Keratong di Mahkamah Tinggi Kuantan.

  “Pertama, peneroka menuntut geran tanah dikembalikan setelah mereka membayar semua hutang kepada Felda. Ada yang terpaksa menunggu 10, 15 dan 20 tahun tetapi geran tanah belum dikembalikan.

  “Kedua, dana tanaman semula berjumlah RM17, 000 setiap seorang peneroka, kerana ramai lagi yang tidak mendapat dana tersebut.

  “Ketiga, berhubung kadar perahan gred (KPG) kerana Felda membayar tidak mengikut KPG yang menyebabkan peneroka kerugian kerana ditipu dari segi kadar sebenar.

  “Sebagai contoh, mengikut pasaran KPG ialah 25 – 27 peratus tetapi Felda membayar 17-20 peratus sahaja. Kalau secara kasar 5 peratus, peneroka rugi RM1, 200 setahun. “KPG ini sepatutnya enam tahun sahaja tetapi Felda mengambilnya sehingga 15 tahun. Ini pecah tanah,” kata Suhaimi.

  Beliau berkata, tuntutan peneroka itu lebih munasabah jika kerajaan benar-benar ingin membantu peneroka. Katanya, ia tidak boleh dibantu sekali sahaja seperti bantuan RM15, 000 sebagaimana diumumkan Datuk Seri Najib Tun Razak, Selasa lalu.

  haha…kesian PM kita “Duit ambik, saman tetap saman…”

 • 0 anonymous 3:23 am

  Kepada pembaca Berita Semasa, saya ingin komen beberapa perkara meskipun saya jarang komen kerana banyak unsur politik dan perkauman.Saya sertakan link untuk rujukan: http://www.investopedia.com/articles/00/100300.asp#axzz1v6o98tMI

  Kepada sesiapa yang telah membeli IPO Felda ingin saya katakan tahniah kerana saudara/saudari telah memiliki saham syarikat perladangan yang terbesar di Malaysia dan dunia.Namun disebabkan IPO ini diselubungi oleh politik dan dasar kerajaan menyebabkan kesukaran untuk mendapatkan “indicator” yang sesuai untuk mengelaskan IPO ini sebagai pelaburan yang bagus atau tidak.

  Namun sebagai pelabur, saya tidak suka melabur kepada IPO kerana IPO ini merupakan saham yang berisiko tinggi dan tidak sesuai untuk unit trust dan hedge fund yang minimakan risiko maximize keuntungan.Ditambah pula dengan kekurangan maklumat dalam Fundamental Analysis serta tiada maklumat langsung dalam Technical Analysis boleh menyebabkan seseorang pelabur itu melabur dalam keadaan gelap ( high risk investment).

  Disamping itu kerajaan telah memberikan saham IPO ini kepada pelabur yang ratanya daripada golongan Felda.Mereka ini langsung tidak mempunyai ilmu pelaburan yang mantap dalam analysis stocks seperti Fundamental/Technical Analysis(sorry terpaksa guna istilah BI)Sekiranya ada pakar pelaburan dalam Felda sekalipun, adakah mereka sedar pelaburan dalam Bursa Saham mempunyai Risk-Reward Ratio yang lebih tinggi daripada tidak menyeranaikan asset dalam Bursa?(orang MELAYU bukan pandai saham pun!!! /generalisasi masyarakat orang bukan bumiputera)

  Dan sekarang sentimen pelabur di eropah dan amarika sedang mengalami krisis saham yang teruk sejak disember 2011(sumber CNBC).Ditambah lagi dengan S&P downgrade rating yang boleh berlaku bila-bila masa dan boleh menaikkan kadar Inflation negara meningkat seperti yang berlaku kepada Greece dan Spain serta.OOOOPPPPSSS kebetulan negara mereka pun sedang pilihan raya.WOW kebetulan pula mereka ada bantuan daripada German kerana German boleh bail out mereka dengan membeli German Bond.Negara mana nak selamatkan Malaysia? Singapura? China? Indonesia????

  Walau bagaimanapun sekiranya FGVH berjaya disenaraikan dalam BSKL sekalipun, berapa lama ia akan tersenarai dalam stocks index seperti FBMKLCI, FBMEMAS, FBMT100 takpun dalam Plantation index.Sekiranya IPO FGVH tidak disenaraikan dalam index tersebut maka IPO tersebut mengalami masalah yang besar kerana retail investor mengharapkan prestasi FGVH meningkat untuk melayakkan tersenarai.Sekiranya tidak tersenarai maka saham tersebut boleh dianggap “penny stock” yang bermaksud saham yang terlalu murah.

  Ditambah pula dengan sentimen dalam pasaran saham di Wall Street tentang Facebook IPO juga bercampur baur meskipun Facebook IPO merupakan terbesar dalam sejarah Amerika.Ini menunjukkan kerajaan seharusnya menangguh IPO ini sehingga sentimen market sedunia pulih sepenuhnya seperti hutang negara, rating negara, dan sebagainya (My own opinion).

  Maaf sekiranya saya tulis panjang.Maaf juga sekiranya saya tersilap maklumat kerana IPO bukan macam saham biasa yang boleh buat analysis performance dan sebagainya.Sekiranya ditanya dari segi analysis saya akan sokong penyenaraian kerana ia akan membuka peluang kepada retail investor macam saya untuk sertai dan mungkin akan FGVH akan memberi dividen yang tinggi kerana Nilai Market Capitalisation yang tinggi setaraf dengan saham dalam sektor FBMT100 dan FBMKLCI.

  Namun dalam pandangan peribadi saya, IPO FVH ini dilepaskan oleh kerajaan dalam keadaan yang tidak stabil kerana sekiranya tanya kepada pelabur Felda adakah mereka tahu Fundamental/Technical Analysis.Seseorang pelabur mahupun individu dalam sektor kewangan tahu analysis ini kerana banyak “indicator” atau hint yang boleh menentukan IPO itu OK ke KO.Ditambah pula dengan Nasdaq, Dow Jones, S&P 500 semuanya dalam keadaan menurun semasa saya menaip ini namun pasaran saham Asia bertahan setakat ini.Tetapi lambat laun kesan ini akan merebak ke seluruh Asia Tenggara termasuk Malaysia.

  INI saya sertakan rujukan kepada yang langsung tidak tahu istilah di atas.Sekiranya tidak boleh baca Inggeris bolehlah terjemah kepada GOOGLE TRANSLATE

  http://www.investopedia.com/video/play/initial-public-offering#axzz1v6o98tMI
  http://www.investopedia.com/slide-show/biggest-ipo-flops#axzz1v6o98tMI
  http://malaysiastockpicks.blogspot.com/2012/05/how-to-spot-good-ipo-and-bad-ipo-in.html
  http://en.wikipedia.org/wiki/Bursa_Malaysia
  http://www.investopedia.com/terms/z/zero-sumgame.asp#axzz1v6o98tMI
  http://www.thestreet.com/pom/pomaa/10292084.html

  PS: kepada sesiapa yang bakal mengambil IPO ini silalah baca rujukan di atas.Harap maaf sekiranya tersalah kata namun kebanyakan orang MELAYU bukannya mahir dalam bidang saham ini termasuklah saya.Saya mengkaji saham kerana saya telah tersedar peranan Stock Market dan Finance dalam Negara,Bangsa dan Agama.Apa gunanya negara sekiranya bankrupt dan penuh dengan unsur menindas.Apapun saham ini permainan Zero Sum Game.Kekayaan cuma berpindah tangan.Bak kata pepatah Inggeris: Bulls make money, Bears make money,Pigs get slaughtered!

 • 0 Orang asli 3:32 am

  Lebih lama BN tidak bubar dewan, lebih ramai BN kehilangan undi, lebih banyak org yang benci BN, lebih banyak pendedahan sekandal BN, lebih ramai orang da mula faham dgn tektik kotor BN, dn lebih banyak masa PR berceramah dgn rakyat…… PRU 13 BN/UMNO akan mengalami kekalahan teruk….. PR ambil alih Putrajaya… pd masa itu di jangka besar perubahan berlaku…… kapal salam tetap kapal salam…. lembu tetap lembu…. dn bnyak lg rakyat mahu tengok pengadilan yg adil dn hukuman yg adil…………..

 • 0 Jenglot 6:01 am

  najib aka bijan pergi jengka haritu, memang kompem pilihanraya dah dekat sangat…

 • 0 Jenglot 6:37 am

  wau, terima aksih anonymous. Penerangan yang baik sekali.
  berbaloi membacanya

 • 0 Panchor 6:50 am

  Benarkah berita ini? sebab ada yang kata mereka hanya terima duit belah arwah???? siapa boleh confirmkan?

  Pengerusi Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman berkata, masalah timbul apabila RM5,000 yang diberikan kepada peneroka (suami dan bapa) tidak boleh diwakilkan kepada orang lain.

  Jika terdapat peneroka yang sudah meninggal dunia, wang itu tidak boleh diambil ahli keluarga yang lain menyebabkan separuh daripada pembayaran tidak berlaku.

  Begitu juga kes isteri peneroka yang meninggal dunia, juga tidka boleh menerima RM5,000 itu.

  “RM5,000 lagi yang diberikan kepada anak peneroka pula tidak dijelaskan secara spesifik anak mana yang layak menerimanya.

 • 0 Kuntao 6:56 am

  masa mula2 dgr cerita durian runtuh ni, macam bombastik giler
  semua peneroka yang dapat rm15k tu saman balik kerajaan, gunakan duit yang dibagi tu
  haha….

 • 0 PokGuard 9:06 am

  Nice thought here…..Fakta2 dibalas dgn tulisan kosong…

  Naivenya…..fakta yg dikemuka tidak mampu di sanggah/dicounter dgn fakta juga……….

  Keep it up….well done

 • 0 dok rok cetong 9:18 am

  antara ayat golongan marhaein paling kelakar di alam semesta tanah melayu malaysia ini adalah :
  ‘dasar xkenang budi dan xsdar diuntung,kerajaan dh bagi macam2 kt kita selama ini’
  ….luga ambe.

 • 0 usop 10:13 am

  apa la ko ni… ko nak maju ke tak.. kalau ko takut org putih ambil alih.. baik ko tak yah pegi neroka hutan. kerajaan bagi ko change teroka hutan.. pas tu ko cakap tanah tu ko punya.. sekarang kerajaan nak tolong orang melayu bersaing dgn orang luar.. tak berani terima hakikat. jgn ckp pandai buat ekonomi, bisnes tapi takut bersaing dgn org luar. bersaing dgn org cina pun takut. baik tak yah nak teroka tanah hutan. keja la dgn gomen, makenik, keja kilang, kfc.. nanti cakap nak maju.. tapi bodo.. Facebook masuk saham semua org tunggu. org Amerika tak de takut facebook di beli org malaysia. kalau nak felda tak di beli org luar awal2 kumpul duit beli saham felda. macam aku.. tggu kompom aku beli.. tak beli aku rugi. dah masuk saham minyak sawit tinggi harga.. saham naik.. aku untung. org felda beli saham bertambah untung.. nak bisnes buat cara bisnes. kalu dah jadi cikgu, kerani, apa-apa la. baik tak yah cakap bisnes.. nanti bodo. Bangkrup. pas tu tak guna jadi penasihat bank ni la. bank tu la. ekonomi jadi meleset. hujung 90an dah nak muflis malaysia. aku kena buang kerja sebab kompeni dah bangkrup. mana nak cari kerja masa tu. 3 tahun menggangur. nasib TUN bijak selamat ekonomi. Alhamdulillah.. ada peluang bagus dia beri.. sekarang DS najib bagi cabaran. bagi masa depan org felda. tapi semua takut. bodo… patut la orang melayu tak maju2. bagi pertolongan tak nak. bagi lesen di ALIBABA.. lepas tu cakap kerajaan tak tlg org melayu la. tlg kroni la.. apa la.. sdgkan diri sendiri tak nak tlg suka tlg org alibaba. kalau nak melayu maju. start la kumpul duit. beli saham felda. apa dibising2… cuba la jd bijak buat bisnes. tak de org nak tlg kita beli beras, susu anak, pampers anak. kita juga yang beli

 • 0 ijai 10:19 am

  ko takut felda di beli org luar.. ko pi la saham org luar. beli la saham dia org.. nanti ko jadi toke kompeni luar. bill gates jd toke felda. ko jadi la toke ferrari.. adil la tu

 • 0 cikaro 10:41 am

  biar tergadai semua kat org asing, asalkan Cina x dapat.

 • 0 miszpewiet 10:43 am

  untung x u main saham…i mcm interested tp xtau nk mula dr mana

 • 0 sujar 10:49 am

  nampak peluang dapat duit sain… sain sini.. lepas tu bingung dah tergadai harta. bingung halal tak haram tak. bingung lagi macam mana nak wariskan pada anak-anak. ada harta yang halal tu syukurla apa nak rebut jadi kaya kalau tergadai

 • 0 jonny 11:39 am

  JANGAN SAMPAI MENANG SORAK…KAMPUNG TERGADAI…full stop.;

 • 0 Reduan 11:46 am

  Jauh gak beza knowledge ekonomi diorang.

  Lagipun trend kerja ikut apa yg dibelajar kat universiti dulu dah ketinggalan zaman. ada belajar engineer, tapi jadi bussinesman berjaya.

  tinggalkan pemikiran lama. :)

 • 0 aku 11:53 am

  Sila baca..

  KENYATAAN MEDIA KPF BERKENAAN PENYENARAIAN FGVH TANPA PENGLIBATAN KPF….di weBsite
  http://kpf.felda.net.my

 • 0 aku 12:00 pm

  Sila baca..

  KENYATAAN MEDIA KPF BERKENAAN PENYENARAIAN FGVH TANPA PENGLIBATAN KPF….di website
  http://kpf.felda.net.my

 • 0 skywalker 12:08 pm

  klu betul la isu nie….
  kat parlimen kan ramai wakil rakyat pembangkang yg “jaga” rakyat..nape dieorg xsibuk2 bangkitkan hal ni yea?
  Berita Semasa lak yg lebih2 dlm isu nie..BS kot skrg ni jd pembela rakyat,bukan wakil rakyat pembangkang lg agaknya..
  atau mungkin wakil pembangkang kt parlimen lebih utamakan rampas kerajaan saja?xda masa nk pikir masalah rakyat..

 • 0 Nik Aziz MB Kelantan 12:51 pm

  Yang peliknya kenapa nak halang peneroka tu dapat durian runtuh? Peneroka tu memohon injunksi untuk menghalang KPF melupuskan51% pegangan dalam Felda Holding kepada FGVH. Apa kaitannya dengan durian runtuh nak dihalang?

  Durian runtuh yang diberi hasil perlupusan 49% kepentingan felda dalam felda holding. Setiap peneroka berhak dapat. Kenapa nak diharamjadahkan?

  FGVH pun x segemuk mana pun selagi KPF masih pegang 51% share dalam felda holding.

 • 0 Dewana 12:53 pm

  Kalau rampas kerajaan dapat habuan. Kalau jaga rakyat dapat ape? Dua dua sama aje. Semua pentingkan Pulangan yang berbaloi.

 • 0 Wirdasary 1:29 pm

  ya btul!!!! ada knal polisi ngak? klo bisa mau dreport tentang satu criminal… harap ALLAH bisa ngurusin mrk yg berkenaan kerna udah melakukan kriminal berat…

 • 0 fair_lady 2:01 pm

  Kalau UNTUNG sangat, tak ada masalah dan baguslah untuk peneroka-peneroka felda.

  Cuma, memandangkan apa yang diperkatakan adalah hal di masa hadapan yang saya pasti tiada siapa pun tahu apa akan jadi, dan tiada siapa boleh beri jaminan kerana di luar bidang kuasa kita, WHAT IS THE WORST CASE SCENARIO that may happened? Kalau untung, bagus, tapi kalau rugi? sekurang2nya, peneroka2 harus diberitahu apa risiko paling buruk yang mungkin mereka perlu hadapi. At least, they will be mentally prepared for all that.

  Since urusan ni dibuat tergesa-gesa, dan saya percaya ada ramai makcik pakcik yang tak baca sangat dan sign borang perjanjian, saya juga tertanya, bagaimanakah hukum muamalat ini dari segi syariah?

 • 0 valuation 2:07 pm

  kepada cik “Fair_Lady”. dah baca nota kuliah pak cik. Sebab itu la kita kena buat Risk Management kat sini. Pak cik dah penat cakap semalam sampai hari nie. cari-cari la balik nota pak cik tu k.

 • 0 ijai 2:56 pm

  untung ke tak. bergantung kesabaran dan kemahiran. tak susah. just pi pusat saham. tengok kat tv. kalau kita macam tak tahu nak buat apa. ada broker2 saham tlg kita. mula2 ikut je nasihat dia org. kalau dah ok.. boleh tibai sorg2. sekarang apa susah. tunggu je saham felda. awal2 la book. takut habis. sekarang org cakap macam2. dah masuk BSKL lepas tu di buka kepada awam. berebut2 org nak beli. entah2 org yg tak sokong pun nak beli. ini saham awam. kira selamat la.. tak de risiko. kerajaan mesti tolong lah. minyak sawit hari2 org guna goreng pisang. susah la nak tggu saham jatuh. kalau ada duit beli 1000,2000,1000 lot. kalau setakat nak buat simpanan 100 lot cukup

 • 0 Ciku 3:47 pm

  Bapak saya dapat cek duit RM5K x kena sain borang apa2 pon..

  lepas tu dia kata felda offer RM10k pinjaman utk beli saham felda. Tapi tak ada kaitan dengan grant tanah ( yang ni yang mana pulak?)

 • 0 guardian 6:56 pm

  saya setuju bro..aku pun tengah kumpul duit nak beli saham FGV.ini untuk long term investment. dividen dapat bonus pun dapat.untuk peneroka yg dah dpt 15k tu pakat satu keluarga beli saham fgv balik.kalaux nak pegang lama nak pakai duit sangat jual ler balik masa listing nanti.double tu bro..$$$$$

 • 0 guardian 7:02 pm

  tu dia bagi contoh ler bro…kalau tak nak felda lepas kat orang lain simpan jer saham tu.dividen pun dapat bonuspun dapat tiap2 tahun $$$$

 • 0 mnor2292 8:10 pm

  memang betul sangat2…

 • 0 mnor2292 8:18 pm

  terima kasih diatas pandangan yg bg sy amat bergunne skali…

 • 0 mnor2292 8:21 pm

  ye ke? kalo dia sign pon bukanye mu tau

 • 0 anak felda jgak 8:40 pm

  x reti nk mikir doh

 • 0 kbb 9:22 pm

  Pihak felda PLANTATION Telah mengambil keputusan yang tergesa-gesa untuk menyenaraikan saham di Bskl kerana risiko pelaburan terlalu tinggi tetapi majororiti peneroka tidak faham urusan jual-beli saham di bursa saham mun gkin istilah”stop loss” pun mereka tak faham . Saya bimbang bila saham disenaraikan nanti
  ramai peneroka yang masuk”lock up”.Harap felda jadi syarikat SDN. BHD sahaja, bukannya Plc.

 • 0 kbb 9:31 pm

  Peneroka bukannya nak “trading”, sekali beli, sekali jual je.

 • 0 kbb 9:33 pm

  wes mangan,urang jovo?

 • 0 kbb 9:39 pm

  Sila rujuk akta Pesaka kecil 1955 dan Pentadbir Tanah dan Galian yang berhampiran dengan anda. Anda munkin tidak mempunyai “locus standi” kerana bapa anda tiada suratan hak milik tanah berkenaan (masih milik felda).

 • 0 kbb 9:46 pm

  Wanted”Guru Tuisyen Matematik Tambahan” hubungi saya segara

 • 0 kbb 9:48 pm

  anak mensia?

 • 0 kbb 10:14 pm

  Harap pihak tuan dapat berjuang dengan tulus dan ikhlas untuk menyelamatkan anak bangsa yang bernama
  peneroka, bukannya untuk kepentingan mana-mana parti
  politik, seperti saya.

 • 0 kbb 10:21 pm

  Siapa boleh beri maksud anak tak sah taraf?

 • 0 sytecx 11:26 pm

  celah mane ade dividen ko bro?ini open market bukan mcm asb tu..harga xde kontrol

  dividen n bonus tu mungkin la asa sikit tapi keadaan harga tu akan turun naik mcm mana boleh ada guarentee pulak?

  sudah2 la tu..jgn tipu la org2 kampong ni.kesian dorg ni nti terpaksa berhutang, tanah tergadai!

 • 0 sytecx 11:39 pm

  nk iri hati ape pulak..aku generasi kedua felda la bro wei!!tapi bukan la yg x reti sekolah ponya jenis yg dok merempit x tentu hala je kat dlm kg tu!!!

  ko nk TP IPO ni..nah aku bg projected return sumber dari investment bank!!

  2-3 hari pertama penyenaraian 1 unit saham – rm4++

  dalam seminggu lepas penyenaraian, 1 unit saham – rm10++

  ni Target Price saja..tapi x mustahil juga akan jatuh menjunam tanpa lepas rm5 pon!!

  walau apa pon..peneroka tidak ada kuasa utk buat urusan jual/beli secara terus.hanya melalui pejabat felda saja. jadi mcm mana nk ada power utk kawal transaksi?

  ko kalo xde main saham ke baik jgn nk cerita je lebih lah wei!! ko tau ke akaun CDS tu apa?mcm mana nk manage? hah..

  sengal ubi!!tgk duit bape rm je dh gelap mata? patot la pon melayu selalu ditipu ditindas terang terangan tapi xde apa pon tindakan yg diambil..sindrom ‘tidak apa’!!masalah betol..

 • 0 jagindas 12:21 am

  takpelah,benda dah jd.jng nanti diharamjadahkan blk dah renung2kan.kpd yg mendapat keuntungan alhamdulilah.sama2lah kita bberdoa utk kebaikan peneroka felda.amin.

 • 0 pian 9:18 am

  tu la dia org melayu..pantang disogok duit..terus jer nk brterima kasih pd kerajaan..mcm haram..ko ingat semua org melayu spesis mcm ko ker lahanat..kebulur sgt duit kerajaan tu..

 • 0 FELDA CEPAT LUPA 10:54 am

  RM5000 bukan banyak pun… celah gigi je…. lepas tue kow sedekahkan utk BN utk PRU13 ni….

 • 0 apa kejadahnya 11:00 am

  ba wau dal wau ha…to rogolyah.

 • 0 orang lubok merbau 11:27 am

  akak ini pun satu hal laaa.
  kalau lah buat penyenarian di BSKL, itu namanya dah jual kepada orang laaaaaa. bodoh

 • 0 felda guy 11:50 am

  dah habis tanak kena jual sok…jual lah maruah pulak.

 • 0 orang lubok merbau 11:57 am

  1)Tujuan ke IPO ialah nak tambah modal untuk FELDA.
  2) Bilamana dah ke IPO, setiap sen yang di invest oleh permain2 saham FELDA menjadi hak miliknya. Kalau besar yg di invest, maka besarlah HAKMILIKNYA di dalam FELDA, kalau kecil maka kecillah hakmiliknya. Hakmilik bererti pemegang saham. Kalau banyak saham bererti ia boleh menentukan halatuju FELDA mengikut acuannya.
  Soalan yg perlu kita jawab?
  a) Perlukan FELDA menambah modal?
  b) Agak2 nya bolehkan kita orang FELDA membeli saham FELDA yang BESAR ataupun orang malaysia MELAYU membelinya?
  sebab itulah kebanyakan syarikat2 luar negara yg boleh pertahan lama ia tidak akan ke IPO, walaupun pernah ke IPO ia akan tarik balik seperti salah satu syarikat telekomunikasi yg terbesar di Malaysia pernah ke IPO kemudia tarik balik.

 • 0 geng mata sepet 12:08 pm

  Peneroka diasak untuk beli saham. Dia org ingat saham tu macam beli saham ASB. tu yang aku nak ketawakan org Felda. Patutnya kerajaan buat kursus jual beli saham kat Felda. tak pun buat inhouse macam mana nak main saham kat Bursa Malaysia. Ini tidak, main suruh je pakcik makcik felda tu beli. Beli dah rugi sok, geng2 mata sepet macam aku nile yang dapat beli tanah dia orang. Orang Melayu mana mampu nak beli tanah 10 ekar sekali gus.

 • 0 ponpon 12:23 pm

  penyenaraian segera felda ke Bursa akan memberi impak besar kepada pemerintahan kerajaan, sekiranya kerajaan tulus/ikhlas dan berjaya memberi perubahaan besar kehidupan peneroka maka kerajaan umnoprono akan ditatang setiap penggal pilihraya. Sekira gagal memberi perubahan pada peneroka maka sukar untuk mengauli peneroka bagi menagih undi/sokongan peneroka dan anak cucu, kaum kerabat

 • 0 matkucing 12:44 pm

  dalam kita bersetia dgn sapa pemimpin kita BN pun dah menjual rakyaat dalam gelap…oleh pemimpin kita secara halus…anda mungkin tidak sedar..kerana berada dalam zon keselesaan,,,,,

 • 0 yakuza 12:52 pm

  hahaha bangang la ko gengki…

 • 0 matkucing 12:55 pm

  tapi kali ni lain…klu estet nak listedkan saham di BSKL..tidak dapat tunai RM15k sebelum saham di senaraikan..adakah anda fikir RM15ribu itu adalah duit yang jatuh dari langit yang tidak tahu punca nya…

  aturan di BSKL..klu nak beli saham IPO..ada wang ada saham , tak dapat tunai sebelum membeli ..mungkin ini 1FElda didunia .Peraturan yang diluar jangkaan dunia..

  Satu Peraturan yang yang menjadi tanda tanya…

 • 0 Che Yee 1:01 pm

  belajar ekonomi Ia itu bagaimana nak cipta duit cara Mudah tanpa Bersusah payah < INSTANT MONEY .apa apa GLC atau syarikat yg dajh UNTUNG Swastakan dia Jual kat PASARAN SAHAM bila rugi kerajaan Beli semula dgn Harga TINGGI PAKAR VEKONOMI KEPALA HOYAK KAU

 • 0 HALIM 1:02 pm

  Bagaimana pulak pakcik2 yg buat pinjiman bank bro….tempoh bayaran 6 bulan…..nak kena simpan gak share dia?

 • 0 Che Yee 1:13 pm

  Memang Banyak pun dah tanah REZEB Melayu yg telah TERMENjual ke tgn China OLIH yg Jadi PM Terlama Msia MElalui Pengubalan AKTA KANUN TANAH NEGARA Siapa yg punya kerja MAk CIK GAYAH OIIII Kenapa nak salah Kan CHINA kita yg nak jual sebab nak Cepat MAJU dan nak cepat kaya dan nak cari nama sbg PM Yg hebat memajukan Msia . Adakah kerja pembankang selama ini yg menyebabkan SUSUT nya tanah rezeb Melayu. MAk cik ni bodoh betul Jangan buta Hati biar buta mata, Siapapunya kerja nak gadaikan FELDA kat pasaran saham sekarang Bodoh lah hjjh Gayah ni

 • 0 matkucing 1:14 pm

  mengikut tatacara ,jika isteri pada arwah masih ada..adalah hak kepada isteri yang berhak menjadi pentadbir tanah kerana hak harta sepencarian yang telah di wartakan dalam hal harta sepencarian tanah tanah felda…jumpa pengurus dan pentadbir tanah tentang hak isteri sebagai hal harta sepencarian.. wallahuallm..

 • 0 Che Yee 1:26 pm

  Memang Melayu suka di tipu dulu BRITISH tipu Melayu habis hasil bumi Tanah Melayu di angkut Melalui Penasihat merika Sekarang ANAK DIDIK British Yg nak sembanyang dan duit zakat saja Tapi tak nak Jalankan HUDUD takut UNCLE SAM MURKA Duk tipu dan AUTAR Kan MELAYU melalui macam macam AKTA tapi tak apa dari org lain AKAN tipu kita baik lah UMNO terus tipu kita Sampai KITA tinggal atas POKOK Kerana tanah HABIS di pajak DAN DI JUAL semo ga kita akan di masukkan dalam GUINESS BOOK REKOD pertama dalam dunia BANGSA tanpa NEGARA yg tinggal atas pokok dalam dunia MODEN

 • 0 Che Yee 1:27 pm

  ELOK LAH harap harap hujan mas akan turun

 • 0 Bijan 1:29 pm

  Selamat tinggal Felda.
  Habis orang2 asing, syarikat2 asing, pemodal2 dari negara lain ambil alih Felda bila FGVH disenaraikan di bursa saham.
  Apa yg tinggal utk peneroka? Meleleh air liur je la.

 • 0 Che Yee 1:32 pm

  saham pegangan BUMIPUTERA hampir 52 BILLION HILANG siapa punya kerja Pembankang kah , Bodoh budak Melayu ni

 • 0 wan rohadi 2:12 pm

  Ditrengganu kita mula2 stadium runtuh ,pastu bagi kat syarikat jaga stadium runtuh RM100. ribu sebulan.peneraka felda 30 th baru dpt.DURIAN runtuh .HARAM JADAH PUNYA NAJID.H

 • 0 matkucing 2:31 pm

  saham diberikan kepada setiap peneroka…jika anda peneroka anda layak…

 • 0 matkucing 2:48 pm

  dia lupa sebagai pemerintah yang dipilih rakyaat itulah tugas pemerintah melaksanakan tugas demi kebajikan rakyaat..bukannya sebagai bebanan kepada rakyaat…adakah anda tahu setakat ini hutang anda kepada negara sebanyak hampir USD4166.46 setriap warganegara

 • 0 ANAK 3:08 pm

  1 je sebab nak senaraikan FGVH ke bursa saham -> nak dapatkan capital (modal) sebanyak RM 1 bilion utk tujuan tertentu yg anda pun tahu.Kenapa genting sangat perlu senaraikan paling lewat Jun 2012???Pilihanraya????hurmm..fikir²kan..Sedangkan Petronas antara syarikat gergasi di Asia Tenggara pun xde plak nak masuk dlm bursa saham.Yang masuk bursa pun anak² syarikat yg kecil² je.Ini sume pasal nak dapatkn modal / dana !!!! untuk apa??????

 • 0 keluar barisan masok bulatan 6:50 pm

  BOY>>>Peneroka dapat tanah bukan free..kerajaan pinjam world bank inter%.untuk majukan tanah peneroka,peneroka dikenakan interest 6.5%..peneroka membayar balik dalam tempoh 20 tahun…kalau siapa2 mengatakan peneroka dapat percuma tanah dan rumah tersebut maka orang itu anak haram jadah

 • 0 ustaznizam dajjal bt ustazkafir harbi 6:53 pm

  mak ang kangkang kat dia pun tak per kn…???

 • 0 anonymous 7:10 pm

  Kalau berlaku penaikan-penurunan harga yang terlalu volatile tidakkah para pelabur akan panik?Cuba tengok apa jadi kat Facebook IPO.Hari pertama Facebook IPO naik daripada 38$ ke 43$ kemudian tiba-tiba jatuh semula pada 38.23$.Yang ruginya ialah mereka yang terlewat jual pada hari itu.Dan dalam kes ini para pembeli IPO Felda yang tak tahu apa-apa maklumat tentang kenaikan mahupun penurunan kerana tidak tahu di mana hendak mendapatkan maklumat tersebut.Sekiranya ambil worst senario iaitu sekiranya pilihanraya 13 ini BN kalah,ia secara langsung akan mengakibatkan harga saham Felda berada dalam keadaan tidak stabil.Sumber rujukan:http://forum.lowyat.net/index.php?showtopic=2352620&hl=facebook+ipo

 • 0 anonymous 7:12 pm

  Ya benar kebanyakkan peneroka bukan jenis trading namun adakah saudara/saudari sanggup memegang saham yang sudah tiada nilai????

 • 0 anonymous 7:13 pm

  Facebook IPO pun boleh berlaku volatality yang tinggi apatah lagi Felda IPO.

 • 0 aroma belacan 8:24 pm

  itu baru cucucakat UMNOK..dah tergadai tanah..ini bapak transformasi ..tunggu dan lihat…kita lihat sapa yang kena….pasti…. kena peneroka felda lah…

 • 0 aroma belacan 8:27 pm

  kalau ikut pembangkang 1 kali bodoh..ikut umgok 2 kali bodoh….

 • 0 Anti tipu 7:29 am

  Patutnya kalau dikira betul-betul peneroka patut dapat lebih dari RM 15 000. Banyak yang dah tipu masa perahan buah sawit. Masa tanam semula pun banyak juga penipuan. Wahai peneroka cukuple kamu ditipu oleh Barua Nasional ni

 • 0 Anti tipu 7:31 am

  Dah kena tipu pun masih nak sokong lagi. Makan candu agaknya.

 • 0 Anti tipu 7:35 am

  Dah nak jual saham dah plak. Inile yang aku tak sokong felda disenarai ni. sebab ada ramai puak macam ni. Duit RM 15K habis. Saham habis. Ada telor je. Melayu, Melayu. Inilah hasil perjuangan Barua Nasional

 • 0 abu 9:48 am

  sapa najib ni nak redha ke tak. duit tu bkn duit ko. tu semua duit peneroka. aku sebagai anak peneroka pertama sekali nak perasuah ISA SAMAD berambus dari felda. Perasuah macam tu tak layak pegang jawatan ini.

 • 0 bengo 10:56 am

  jadi tak suka la tengok org melayu jd kaya. ni la golongan nak menyekat org melayu nak berjaya dan kaya setaraf org cina. ni la melayu yang suka tengok bangsa melayu jadi pemungut kelapa sawit sampai cicit. patut la org melayu tak senang2. sakit hati dia org tahu org felda akan jadi jutawan. aku ni bukan anak felda tapi tak nak lepas peluang ni.

 • 0 SONDOL 11:40 am

  Kalau setakat nak jadi kaya hasil lelongan tanah serta harta benda… kaya apabendanya.!!!…dapat duit banyak jadi sewel serta bengong tak tahu macammana nak mengurus duit yang banyak tu….mulalah melalut nak cari bini barulah ,nak beli kereta mewahlah ,joli kataklah………..pi siamlah…bila duit dah habis dan segalanya dah tergadai mulalah nak jadi gila….mencari orang lain untuk dipersalahkan… kalau kaya hasil dari usaha keras dan kebijaksanaan otak tiada siapa yang nak peduli walau sekaya manapun…banyak sangat dah orang kaya sekelipmata dikeliling untuk dijadikan contoh… Orang lain kaya tidak perlu menggadai atau melelong apa-apa harta benda pun, malah semakin hari makin bertambah harta benda mereka….Melayu sibuk melelong ….yang orang lain sibuk memborong… apa gunanya kaya sebegini….?!! Facebook hanya senaraikan idea dia saja dan sistem pelayannya untuk dibeli tanpa perlu menggadai apa-apa harta bendanya pun…itulah bezanya orang kaya Melayu dengan orangkaya lain….kalau saham dan perniagaannya terjejas tidak ada apa harta bendanya yang nak tergadai…!!!!!!! !Dia tak perlu pun menggadai mana-mana tanah US kepada orang asing untuk jadi kaya…!…

 • 0 Aur Dengan Tebing 12:33 pm

  Abe ade juga mintak urusniaga saham dengan niat berurus niaga. Bukan mencari keuntungan berlipat ganda. Jika Allah izinkan bertambahlah rezeki. Bukan seperti sesetengah pihak, mengutuk, dengki, khianat tapi dalam masa sama dia turut menipu rakan2 di kedai kopi. Walhal dia dulu2 lagi dah sapu bersih. Org tak tahu, tapi dia buat “dono” jer, nanti org akan kata dia tu tak kerja pa2 pun tapi mewah. Sokong Usop…, Ha ha ha ha…

 • 0 Aur Dengan Tebing 12:44 pm

  Saman tetap saman, tapi bila bawa mahkamah semua dokumen kena dibawa untuk buktikan. Itu yang jadi hal. Alih kena bayar dengan kos. Patut dapat Rm5k, kantoi…

 • 0 Mamat 2:16 pm

  Kerana itu semualah menyebabkan hutang bertimbun-timbun sampai sekarang negara masih ke belakang jika di bandingkan semua korea dan singapura. Haram jadah puak pengapu

 • 0 kbb 7:05 pm

  Tan Sri Khalid Ibrahim lebih sesuai dilantik sebagai
  CEO Felda Venture untuk selamatkan peneroka yang terdiri daripada orang-orang Melayu berbanding dengan Louis Dryfus, yang menjadi pemegang saham
  utama sekarang. HIDUP Melayu,

 • 0 kbb 7:19 pm

  Peneroka beli saham felda Venture pada harga par RM1.00 dan tiada indicator (fundemantal/teknikal),
  bahawa harga saham felda akan berada “below par
  value”.

 • 0 Zam AlKazam 12:31 am

  Penyenaraian FGV ada kebaikan dan ada keburukannya. Perkara ini perlu dipertimbangkan sebelum membuat keputusan.
  Kebaikan;
  1) Mendapat dana untuk membuat program pembangunan industri hiliran.
  2) Mendapat dana untuk meneroka pasaran antarabangsa dengan lebih berkesan.
  Keburukan;
  1) Jika transformasi pengurusan gagal dilakukan dengan baik keuntungan FGV mungkin berkurangan dan ini akan menyebabkan harga saham turun.
  2) Penyalahgunaan dana mungkin sukar dikawal

  Fikir fikirkanlah

 • 0 ijai 7:54 am

  aku sokong. tolak kaki hasut dan pendengki.. penghasut ni tak kan senang tengok org nak senang dan menjadi senang. kalau setakat berbini 2 ke 3, 4 itu hak dia. dia pandai urus duit ke tak itu hak dia. asalkan dia berjaya. kalu dulu dia tarik buah sekarang duit. dulu susah sekarang org felda menjadi senang. banga aku sebagai anak melayu tengok org2 felda ni senang dan kaya..

 • 0 traders 8:39 am

  bila la nak msuk bursa ni….saya ta sabar nak beli huhuhu…best2 org2 felda kalau harga saham tu jatuh….sila jual OK

 • 0 Aur Dengan Tebing 9:56 am

  Ya dia, deme kata merapu. An nua gay kaki sapu all raund. Jadi pengrusi IMF nak lingkupkan dengan hutang negara adalah yang dicadangkan. Mujur Thir tak melatah dgn al juburiti… Kata tipu, nak lebh lagi adalah. Buat modal hujah sendiri borak sendiri geng sendiri kedai kopi sendiri. Keputusan buat sendiri. Sebab itu Melayu miskin di bumi sendiri kerana otak di jajah oleh pemusnah ekonomi kaki kiri…

 • 0 teropongkayu 3:14 pm

  Untuk penyenaraian ni nanti untungnya banyak kepada golongan tertentu yang tak payah keluar banyak modal dan tak perlu ada tanah macam orang FELDA. Itu sebablah terpekik terlolong suruh listingkan. Orang asing nampak inilah chance dia orang nak memiliki tanah yang sangat luas dengan tak payah nak bersusah payah. Beri sedikit kepada habuan kepada orang tertentu dapatlah miliki tanah FELDA. Nanti saham dah merudum, orang FELDA panik, maka dia orang pun jual. Yang beli nanti siapa? orang asing ni jugak yang beli. Makin bertambahlah saham mereka. Akhirnya siapa yang rugi? Macam orang FELDA Labu dulu sempat jugak jadi jutawan RM1.5m seorang walaupun sekejap. Peneroka FELDA yang sekarang? Setakat RM15k. Ada akai ka? Masuk angin keluar asap. Tak payahlah buek kojo pengabih boreh ni….

 • 0 PEMBANGKANG 5:45 pm

  apa2 pun, kepada petani2 kedah, undilah pembangkang. Biar org felda sahaja undi bn. Kalau dah pm tak pandang petani2 ni, buat apa jadi bod*h pangkah bn?

 • 0 Aku bukan Fanatik 6:49 pm

  Najib dah umumkan lama pasal bonus ni..dan najib yang kata semua peneroka dapat bonus yang kononnya gempak ni..apa yang 8 peneroka buat adalah injuksi untuk menghalang Felda masuk listing.takde kena mengena dengan bonus dan najib bukan pakai duit dia pun…duit negara Malaysia..Apa yang menghairankan adalah, peneroka mesti menjual saham yang mereka beli dalam masa 6 bulan..mesti!!so apa yang aku rasa motif membuat loan beli saham ni adalah untuk menunjukkan bukti pada suruhanjaya sekuriti malaysia bahawa FVGH ni di persetujui oleh peneroka 99% untuk listing..sebab mereka beli saham tersebut..persoalannya..lepas peneroka kena jual saham mereka, siapa yang akan membeli saham tersebut?

 • 0 Dewana 8:53 pm

  Yang hairannye kenapa perlu disenaraikan sewaktu nak pilihanraya. Kenapa tak tunggu selepas pilihanraya. Kenape peneroka tidak diberikan penerangan terlebih dahulu akan kebaikan dan keburukan penyenaraian tersebut. Tidak ada makluman yang sewajarnya kepada peneroka peneroka yang terlibat. Tiada tempoh bertenang dan tiada masa yang secukupnya untuk mereka yang terlibat mendapatkan nasihat dari sumber sumber yang dipercayai.

  Kata si polan tu penyenarain FGVH tiada kene mengena dengan KPF mahupun Tanah peneroka. Tapi kenapa peneroka dapat durian runtuh(kononnya). Kalau duit tu memang peneroka punya bagi ajelah. Tidak timbul la perkataan haram jadah ataupun muka tak malu sekalipun. Macam ade yang tak kena dan sesuatu yang disembunyikan di sebalik penyenaraian yang memerlukan persetujuan dari peneroka.

  Ingatlah peneroka 15 ribu tu banyaknye bukan banyak mana pun.
  Nak beli rumah kos rendah pun tak lepas. Selepas anda berpoya poya dengan duit tu ape yang mungkin anda ade lagi. Katakan harga saham tersebut tidak mampu bertahan, lepas turun turun, lepas turun menjunam pada paras yang tak masuk akal, macam mana?
  Nak jual rugi, nak terus pegang tak untung macam mana?
  Waktu tu ada ke orang nak tolong? Tak de siape pun peduli lantak kau orang la. Orang nak tolong kalau ade untung saje.

  Selalunya syarikat ataupun badan yang ada orang politik apabila di senaraikan memang selalu rugi. Untung untuk permulaan aje, lepas rugi rugi, terus rugi.

 • 0 jam 9:37 pm

  org bn umno 2 memang bangang suruh makan taik anjing pon dia sanggup tak celik lg dia percaya tv 3 2 1 je

 • 0 pelik 1:32 am

  puak politician ni tau ape mereka buat, yg tak tau puak peneroka, BN menang politician untung, Bn kalah pun poitician untung, bcoz mereka dah lebatkan poket mereka , ade mereka kisah ape akan jadi kat peneroka. tanah pun bukan tanah politician, tanah peneroka, kena lelong ke, kena gadai ke, ade mereka kisah. bcoz mereka yg dah kaut hasil dlm penyenaraian penjualan saham cow2 nye untung. peneroka paling banyak pun dpt dlm rm75k, itu pun harga tanah 10 ekar yg peneroka bayar kat felda dari potongan gaji bulanan peneroka ke felda. then tanah tu di pajak ke fgvh. so peneroka dpt hasil pajak aje. la..
  kalau aku pun mesti seronoknye mempergunakan nama felda ni. cuba u all check, siapa pengerusi felda authority, siapa pengerusi kpf, siapa pengerusi fgvh, siapa pengerusi felda holding?, siapa pengerusi felda plantation? isa samad…???? kat tv dia kata dia tak de kepentingan langsung dengan felda….pooooooorraahhhh

 • 0 pelik 2:04 am

  itu la. peneroka disuruh sain aggrement dgn bank n yet peneroka sendiri tak tau berapa lot mereka dpt. dah peneroka tak tau ape2 main ikut je, itu la yg mereka gembira sakan… ok, saya cadangkan peneroka yg dah sain aggrement tu, mesti tau berapa loan bank yg mereka buat. dan bank ape. jika rm15000 . tanya pada pegawai felda benarkah mereka dpt 15 lot saham fgvh. then mereka juga perlu tau, stockbroking firm mana yg mereka dah dibukakan acct cds, dan minta no telefon company tu, n tanya siapa appointed remisier yg telah di arahkan utk pengurusan saham fgvh di kawasan felda anda. tanya n tanya jgn malu, if pegawai felda kata jgn risau kami akan uruskan semua.
  lu fikir la sendiri. mungkin anda leh kata, duit loan bank aku yg buat, nak jual saham kenapa lu yg nak tentukan. so peneroka elokla pegi ke security firm or stockbroking firm di tempat yg berdekatan anda dan tanya la kat remiser tu macam mana saham2 yg diniagakan di bursa . dan ape syarat2 sesuatu company leh disenaraikan. ape risiko2 nye. ape untung dan rugi nye. tanya macam mana ladang or tanah peneroka bole terlibat atau tidak, kenapa kpf perlu dijoin dgn fgvh, ape yg ade dlm kpf, duit peneroka n tanah peneroka, ape yg ade dlm felda holding, ape itu felda plantation. cari semua maklumat ini.. dan cari siapa yg menerajui felda2 nye, mereka ade kepentingan ke tak de??? ade tanah mereka ke, harta mereka ke? duit modal mereka, syarikat ni mereka punye ke? atau jawatan mereka boleh ditukar ganti ke tak? so lu fikir la sendiri..

 • 0 pelik 2:53 am

  ermmm…kesian isteri dan anak simati tadi. apasal felda duk panggil waris abang si mati lak uruskan tanah felda. sedang bini n anak simati tertungguk duk di felda dari mula hinggala ari ni. bcoz simati tak ade anak lelaki. yg tinggal isteri n anak perempuan.. mereka ni ikut hukum faraid mana ekk..
  harta sisuami yg mati tanpa anak lelaki, memang bole dpt pada abang, atau adik lelaki simati, atau bapa simati tetapi hanya beberapa percent sahaja atau beberapa bahagian. bukan take over semua ladang. pengurusan felda pun tak guna otak.ke, ape jadi dgn penerokawanita? the best way u all check dgn lawyer le pasal ni, kesian lak aku tgk. isteri berhak tuntut sebagai harta sepencarian. so siabang tadi pun kena ade consideration la juga, bekas adik ipar n anak sedara sendiri pun dia tak fikir ke??? itu la manusia dan harta..
  susah nak cari hati2 yg bersih dan ikhlas dalam melakukan sesuatu hal. agak2 fgvh , isa samad n pm pun mempunyai hati2 yg bersih dan ikhlas dalam mereka kata nak tolong peneroka…

 • 0 xaero 8:02 am

  kawan isteri saya cerita,ayah kawannya ada ditawarkan ganjaran rm15k ni tapi kena sign surat perjanjian (menyatakan jika FELDA bankrup setelah disenaraikan dalam saham, peneroka tidak boleh ambil apa2 tindakan undang2).. orang tu (mayb pgawai felda) jelaskan jika tak sign tidak akan dapat rm15k, ayahnya tetap bertegas TIDAK akan sign ape surat.. akhirnya minggu lepas ayahnya dapat juga rm15k.. persoalan disini mengapa ada kene sign sebarang surat perjanjian? mengapa tidak diberitahu kepada media? ayahnya duduk di felda terengganu..

 • 0 xaero 8:29 am

  ada kes peneroka diberi satu surat perjanjian (masa nk amek rm15k ni) mengajak peneroka tersebut masuk balik FELDA (peneroka yang dah xde hutang ngan felda leh keluar tanpa syarat).. maknanya nk suruh peneroka tambah lagi hutang kt kerajaan,bengong betul..

 • 0 teropongkayu 10:35 am

  Semacam ada yang tak kena dengan penyenaraian ni. Satu lagi, kenapa ia dibuat dengan tergesa-gesa. Orang FELDA perlu fikir, kalau misalnya puak-puak pencadang ni gagal meneruskan pemerintahan, maka siapa nak disalahkan nanti sekiranya berlaku apa-apa yang tidak diingini? Orang FELDA perlu fikir dengan bijak. Kalau dah terlepas memang tidak ada jalan kembali. Wallahu alam.

 • 0 pelik 2:15 pm

  nak trading stock senang aje. pegi stockbroking firm. jumpa remisier. buka acct cds. bankin duit paling sikit rm10k. pilih aje la counter mana ko berkenan. tanya remiser berapa fee yg dikenakan utk beli dan jual saham.
  if trading contra bole beli pagi jual petang. if ade untungla.lepas tolak segala fee. jgn ikut rekomen remiser utk beli saham, nanti ko sakit hati if saham yg dia cadangkan tak naik. bcoz ko yg rugi. dia fikir komisyen dia aje. tapi bagi aku beli saham blue chip memang secure.
  ape2 pun study dulu jgn main ikut2 aje.. trading online pun dah ade sekarang ni. but need to inform remiser juga la…contoh http://www.jupiteronline.com.my

 • 0 pelik 2:25 pm

  dividen share yg dibeli di bskl memang ade. jika share itu disimpan oleh pembeli lebih dari setahun semasa company tu mengumumkan keuntungan tahunan la.. so pemegang saham akan dpt bonus or dividen bergantung kpd jumlah lot yg masih dipegang. jika anda kerja beli , jual n tak pernah hold lebih dari 1 tahun hingga sampai acct company di audit. tak de le dividen yg dpt.

 • 0 pelik 2:30 pm

  if perjanjian dgn bank 6 bulan, jika makcik yg beli tak jual juga, bank automatically akan jualkan saham tu tak kira untung atau rugi.. if harga masih untung kira lucky la makcik tu, jika harga dah turun n rugi dan ditolak jumlah loan bank n all cost spt interest n segala fee, masih tak cukup nilainye, makcik tu kena bayar kat bank la guna duit dia sendiri..

 • 0 pelik 3:13 pm

  mr sytecx , u peneroka or anak peneroka or staff felda.
  u dpt harga IPO fgvh at rm2.10 seunit. i just nak confirm with u. dpt offer pink form ke.. bcoz bumiputera bukan warga felda di offer IPO fgvh pada harga rm4.35 seunit pun ade juga. so i rasa banyak range price kut..
  so peneroka sendiri dpt harga berapa seunit ek..tapi i rasa peneroka dpt harga rm1.00 seunit kut. sape2 leh confirm pasal harga tu…

 • 0 pelik 3:45 pm

  pada pendapat aku mungkin semua share utk peneroka, felda yg nak uruskan dan mereka nak jualkan semua share peneroka pada harga yg sama. jadi semua peneroka akan dpt jumlah duit yg sama banyak setiap org. contoh jika peneroka ade 15 lot dgn loan bank sebanyak rm15k, bermakna harga seunit rm1.00 jika harga share bila diapung naik rm5.00 bermakna
  rm5.00 x 15 lot x 1000 =rm75k
  rm75k – rm15k = rm60k
  then rm60k – remisier komisyen – brokerage fee – clearing fee – interest bank fee – bla2 fee.
  net bersih ade kat slip dari brokerage firm tu.
  but since felda yg uruskan , felda pun mungkin ambil fee juga.. so mungkin bila diselaraskan semua agaknye la dpt la rm55k utk peneroka..
  so felda pun dgn bangganye mengistiharkan lagi durian runtuh rm50k or rm55k lagi utk peneroka
  ermmmm… biasala pemimpin2 pun umno le…
  masuk media …..u see u see jasa kami pada peneroka, so jgn la kamu peneroka tak kenang budi..
  dan jika peneroka nak jual sendiri .. erm.. especially ibu2 tunggal peneroka wanita mana la tau nak buat ape, anak pun bukan semuanye tau trading stock. then keutungan setiap peneroka pun tak sama, then pemimpin pun tak leh nak
  naik pentas utk umum durian runtuh saham fgvh pada peneroka n media or pada umum le..
  tak nampak le jasa mereka dimata dunia rakyat nanti…

 • 0 facebook 5:40 pm

  tengok saham facebook sekarang, da merudum

 • 0 pelik 5:48 pm

  erm.. lu BOY… bukan budak felda, sebab tu lu fikir tanah kerajaan yg bagi… FREE mana ade kerajaan bagi free..peneroka bayarlah tanah tu dengan potongan gaji bulanan. sape la yg bodoh ni..
  lain la sebelum merdeka, org zaman dulu dia gali parit buat sempadan kata la 1 ekar tanah dia dah bersihkan hutan ke, belukar ke,, then pegi pejabat tanah kata ni dia nak daftar geran tanah nama dia . ok je pejabat tanah masa dulu , n sipolan tu bayar la cukai tanah yg kerajaan kena kan n charge2 yg tertentu masa daftar tanah nama dia masa tu. itu pun kena bayar duit juga yg ditentukan oleh pegawai yg kat pejabat tanah tu. tak free pun.. guna la otak sikit si BOY NI BILA KOMEN.
  BOY lu if nak dpt tanah segitiga dari pelacur pun kena bayar la wei, tak tau le if your girlfren bagi free aje..

 • 0 Atuk 6:45 pm

  pehh…harapnye peneroka2 felda x gelap mata dgn tawaran si najib bangang tu..biarlah peneroka hdp aman dgn xd hutang sekarang..nnt msk saham,ble dh rugi atau untung ke,tanah tetap tergadai..bodohla kn maen shm ble hrge tnggi xnk jual balek..tp lw dh jual,tergadai la tanah warisan org2 felda yg dihasilkn dgn titik peluh..ini lah mainan politik kotor najib..sggp mempertaruhkn tanah org melayu..bodohnye najib ni p kacau peneroka2 felda..rse nk sepak2 jer..

 • 0 Atuk 6:45 pm

  pehh…harapnye peneroka2 felda x gelap mata dgn tawaran si najib bangang tu..biarlah peneroka hdp aman dgn xd hutang sekarang..nnt msk saham,ble dh rugi atau untung ke,tanah tetap tergadai..bodohla kn maen shm ble hrge tnggi xnk jual balek..tp lw dh jual,tergadai la tanah warisan org2 felda yg dihasilkn dgn titik peluh..ini lah mainan politik kotor najib..sggp mempertaruhkn tanah org melayu..bodohnye najib ni p kacau peneroka2 felda..rse nk sepak2 jer..

 • 0 pelik 11:40 pm

  ok pasal hal, peneroka dah meninggal or isteri peneroka dah meninggal. waris leh dpt ke tidak yg rm5000 tu, nanti aku bagitau bila abang aku dah confirm dpt semua rm15k. bcoz both parents aku dah passed away. cek rm5000 dah dpt. nextweek lagi satu cek rm5000 katanye la, so just wait n see.

 • 0 pelik 11:45 pm

  tau pun, memang semua perangai pemimpin +- sama je, aku tak pelik pun. yg memerintah dan yg pembangkang, tak de kurang tak de lebih pun. almost mereka semua serupa. ermm…. malas lak aku nak komen.. lu fikir la sendiri…

 • 0 Aur Dengan Tebing 7:12 am

  Tun M bljr Doktor tapi bleh tadbir negara tkenal n jaya slruh donia. Tp ada satu golongan bngang nak jatuh n porakprndakan negara yg amn nih..

 • 0 Aur Dengan Tebing 8:04 am

  Salam…,

  Anak2 Melayu setakat ini cuma main andaian belaka. Beruntung siapa ada anak yang bijak mengurus keluarga secara berhemah. Bukan main pakai hentam ajer dapat citer kedai kopi or teh sambung citer dengan rakan2 kutuk situ kutuk sini sampai rumah api2kan kpd ibu bapa dan adik beradik di rumah plak. Satu lg mmng impotat jika bual2 kosong asyik dengan muka tu dan kedai tu jer. Nabi pun berhijrah berdakwah untuk ikutan sampai ke hari ini, tapi org Melayu tak lepas dari perangai kutuk ketok dan juga “kentot”. Satu lagi Melayu ni bila ada pegawai or kakitangan dari jabatan or buat mesyuarat tak pernah nak datang. Bila dah ada keputusan dari yang hadir dia akan marah kepda orang hadir mesyuarat, kenapa awak tak lawan tak tahan dan xpayah kata ya atau awak kata tidak pun dah cukup. Tu yg dikatakan tahap xnak maju. Maaf cakaplah ada dikalangan org Melayu ni, jika ternampak orang “melukah” dan mengintai yang itulah menjadi pilihan.

 • 0 pelik 8:57 am

  ermm.. pokok kelapa sawit tempat aku dah ditanam semula n dah mula petik hasil, no wonder depa bagi english aggrement. felda2 nearby pun sama macam tempat aku.
  “global conglomerate.” is the sucker. kenapa aku kata sucker. bcoz yg untung utk mereka yg kena sign tanggung segala kerugian peneroka. Ini macam kes, BUsh suruh askar dia tembak sadam, then askar dia kena execute utk hukum bunuh kerana membunuh. or 2 org yg bom tuya atas arahan n yet mereka yg kena hukum mati, bcoz yela dia berdua yg membunuh, org atas arah saje. so org atas dah bersedia kaut duit, peneroka dah awal2 disuruh bersedia tanggung segala kerugian hingga keanak cucu cicit tak leh bangunnye. tengok aje la mas airline, tak leh bangun langsung.

 • 0 pelik 9:04 am

  perjanjian yg dikhaskan utk peneroka sign.

  ‘ SAYA PADA BILA2 MASA BERTANGGUNGJAWAB SEPENUHNYA DAN BERSEDIA MENANGGUNG SEGALA KERUGIAN DAN SENTIASA BERSEDIA MENANGGUNG KERUGIAN TERHADAP SEMUA TINDAKAN GUAMAN, PROSIDING, TUNTUTAN, CAJ, PENALTI, FEE, DENDA, KOS YURAN UNDANG2,

  DAN APA JUA PERBELANJAAN YANG DIBUAT, DIAMBIL, DIBAWA, DIKENAKAN, DIALAMI, DITANGGUNG, DIDAKWA, ATAU KENA BAYAR DALAM APA JUA KEADAAN TERHADAP SAYA ATAU MANA2 ORANG PERSEORANGAN YANG BERBANGKIT ATAU BERSANGKUTAN ATAU BERHUBUNG DENGAN SURAT INI’.

 • 0 pelik 9:37 am

  peneroka bertanggung jawap atas segala kerugian. kerugian yg berlaku pada fgvh ?, kerugian keatas felda? SIAPA YG URUSKAN FGVH, siapa yg uruskan felda? peneroka ke yg uruskan fgvh. peneroka ke yg uruskan felda. wow mereka dah sediakan semua planning yg sgt menarik, dan mereka tak terlibat langsung utk bertanggungjawap atas kerugian n yet mereka hanya tanggung yg untung saje.

  wow percaturan yg hebat.

 • 0 lutsinar 10:42 am

  Saya merasa pelik dengan felda kerana war-warkan untung capai 1.197 billion dalam masa yang singkat tetapi kenapa masih perlu disenaraikan di bursa saham. kenapa dah tak cukup modal ke?.
  dan juga dalam untung berbillion tetapi anak felda request pinjaman 6 M (http://beritasemasa.com.my/felda-pinjam-rm-6-bilion-dari-kwsp-buat-apa).
  Bisness apa ye yang felda nak buat yang memerlukan dana yang besar.

  FELDA ni sudah jadi spises terancam yang perlu dipelihara dengan baik agar tidak pupus.

  Sekadar ingin berbincang.

 • 0 pelik 12:52 am

  bulls make money, bears make money, pigs get slaughtered.
  mat saleh yahudi yg cipta stock trading, forex n interest bank. semua bertujuan utk sentiasa untung bagi puak kapitalis.
  okey bulls make money, bila harga rendah u beli, n jual bila harga naik. itu hukum utk untung.
  tapi bears make money, u jual dulu masa harga tinggi n beli balik semula bila harga jatuh. this call short selling. menentang hukum alam. Ini yg diharamkan dlm bursa malaysia. dah macam berjudi. mereka bole trade dua hala.
  sebab tu facebook nye share harga naik gila , turun pun gila.
  price volatility gila babi. pelabur yg terperangkap. tak sempat. jual bila dah beli kat harga tinggi n yet harga dah turun menjunam. thats why pigs get slaughtered.

 • 0 pelik 1:37 am

  kat bursa malaysia no short selling. tak dibenarkan. price volatility utk facebook IPO bcoz kat usa, mereka dibenarkan trading 2 hala, beli harga rendah then jual pada harga tinggi. n bole juga jual dulu kat harga tinggi n beli balik semula bila harga rendah.
  sebab tu harga saham kat malaysia dia naik slow, n dia turun pun slow…berperingkat2. ade price range yg dibenarkan oleh bursa samada utk harga naik , mahupun harga turun. puak kapitalis tak berapa minat kat saham malaysia kerana mereka tak bole buat short selling. hanya trading satu hala.

 • 0 Anti tipu 9:00 am

  Para peneroka yang ambil RM 15 000 tu, kalau berlaku suatu yang buruk setelah felda di senarai, jangan menyesal pulak. RM 15 000 tu tak banyak mana. Aku yakin duit tu akan diguna utk repair rumah, pergi umrah, belanja mkn kaum keluarga, bayar deposit kereta, bayar hutang dsb. nya. Kalau RM 15 000 tu solid disimpan bagus juga. Tapi berapa ramai buat mcm tu.

 • 0 Anti tipu 9:04 am

  Bank Bumiputera yang ditubuhkan khas untuk org Melayu pun dah tergadai. Bila dah di selamatkan adik DS najib yang dapat. Nanti bila felda dah tergadai. Kerajaan akan selamatkan. Anak DS najib pulak dapat felda tu. Ah macam le tak paham-paham mcmana cara pemimpin UMNO ni buat kerja.

 • 0 Anti tipu 9:10 am

  Melayu mcm ni memang sentiasa wujud. Dia bersedia 24 jam untuk mengkhianati bangsa. Dia tak kira apa dah. Dulu Singapura tergadai, Melaka kalah lwn Portugis, Negeri-negeri Melayu tergadai, sebab ada Melayu mcm inilah.

 • 0 Anti tipu 9:19 am

  Aku tak paham lah. Kat mana kau baca felda nak dijual pada cina kalau pembangkang menang Pilihanraya ni. Kalau aku kata penyokong UMNO B***H kau marah plak

 • 0 Anti tipu 9:33 am

  Si bangang penyokong UMNO dan penyeraian FGVH, lepas kau baca kandungan kontrak tu apa komen kaorang? Reponse le

 • 0 lutsinar 10:46 am

  meskipun saya tiada kaitan dengan felda. saya mengucapkan terima kasih kerana membela nasib orang felda yang cuba diperdayakan .

 • 0 pelik 2:48 pm

  pada pendapat aku jika pemimpin benar nak tolong peneroka. mereka bagi saham fvgh free saje. sebab org atas selalunye dpt saham free aje bila company mereka nak di listingkan di bursa or tak pun adelah beberapa percent discount. tak perlu suruh peneroka sign aggrement gila. buat loan bank segala. kenapa kena sign utk sanggup tanggung segala rugi sakan.
  felda tak perlu bagi cash kat peneroka rm15k but tukarkan aje rm15k tu kepada 15lot saham fgvh then peneroka tak perlu sain ape2 dokument yg berat sebelah dgn bank. tak libatkan ape2 pun. n bila saham fgvh diapungkan . assume harga naik.rm5.00 since felda yg nak uruskan semuanye bagi jelah duit kat peneroka rm55k ke or rm 50k itu setelah saham fgvh dijual. cara ni lagi senang. tak kecoh, jimat cost dan peneroka pun selamat n sihat walafiat. then bole le pemimpin umno naik pentas umum durian runtuh. bagi aku ini cara yg betul.

  tapi bila felda buat cara macam ni sekarang. bagi cash kat peneroka rm15k berperingkat then suruh peneroka sign loan bank rm15k utk sanggup tanggung segala kerugian. menguntungkan bank atau ade agenda dlm sign menyain. betul ke peneroka buat loan rm15k utk beli saham fgvh,, peneroka sendiri pun tak tau? macam ade agenda putar alam.
  n yet saham dpt berapa lot pun peneroka tak dibagi tau n yet felda juga yg nak uruskan transaksi penjualan saham. nampak sgt. macam peneroka dpt duit rm15 dari loan bank sendiri. n yet jangka masa dlm 6 bulan if peneroka tak bayar balik, siap la ko.ye la dah buat pinjaman kenalah bayar balik + interest.
  sebab tu najib kata jgn dijual saham tu. kerana mereka bagi pada peneroka saham free 15 lots hasil dari rm1.689 billion tu. atau atau 20 % seperti yg mereka cakap.
  dan tak dibenarkan dijual disimpankan dlm kpf dan akan diberi kan dividen setahun sekali kepada peneroka. so ape sebenar nye yg peneroka telah sign aggrement dgn bank???
  adekah staff bawahan felda yg kena beli 15 lot saham fgvh juga sain dokumen yg sama banyak spt peneroka utk buat loan beli saham fgvh?
  dan claus aku janji pun sama seperti peneroka.?
  kerana staff felda hanya libatkan tenaga mereka dan tak libatkan aset atau tanah?
  apekah perjanjian antara staff felda dan peneroka yg nak beli saham fgvh sebanyak 15 lot akan menyain dokument bank yg sama? sanggup tanggung rugi segala2 nye? hal ini semua mesti dikenal pasti.. tolong siasat .

 • 0 pelik 3:14 pm

  sambungan dari pandangan aku jika peneroka dibagi saham 15 lot fgvh instead of cash rm15k then gi buat loan bank sanggup sain utk tanggung rugi segala. buat susah aje.
  fgvh bagi 15 lot saham then felda jualkan 5 lot saje pada harga rm5.00 then dpt rm25k tolak segala fee n no loan bank. so kata la net bersih rm23k
  so peneroka dpt juga duit pocket. durian runtuh le..peneroka tak payah loan bank n sain segala.utk sanggup tanggung rugi.
  dan balance yg 10 lot felda hold aje tak dijual sebagai penerokanye sebagai shareholder di simpan kat kpf.
  so by kiraan 10 lot saham dari setiap peneroka
  10 lot x 112635 peneroka = 1126350 lots saham ade kat kpf.
  peneroka dpt dividen setiap tahun.
  share holder terbesar masih di miliki oleh felda dlm kpf ,tak perlu risau org asing beli la, tanah tergadai la..n bla bla bla peneroka kerana mereka bersatu dlm koperasi walaupun seorg peneroka cuma hold 10 lots saje. tapi mereka menyumbang total yg banyak.
  inilah kebaikan koperasi..

  ermm…org atas memang kaya raya la…
  lu fikir le sendiri..percaturan nye camna.

 • 0 kbb 12:55 pm

  Tunggu “point of break “baru berindak segera atau anda kehilangan wang anda dengan pantas.

 • 0 Orang borneo 12:51 pm

  Penoroka2 felda harus berhati2 sebelum menerima tawaran tersebut, sediakan payung sebelum hujan… ambil contoh SAHAM SABAH BHD (SAS) …. pelabur membeli 1 unit = Rm 1.00 pd thn 1994 tetapi nilai telah menurun 1 unit = RM 0.3084 sehingga 2012 …dari mula saya melabur rm 10,000.00 nilai saham tidak pandai naik dan kalau saya menjual balik unit unit saham tersebut nilai yg saya dapat = Rm 3084
  dari rm 10,000, rugi 6916…. pd masa ini lah tanah2 penoroka tergadai mengikut andaian….

 • 0 isa samad perasuah waklu 3:30 am

  satu lagi lu tertingal bro:
  samb: PUNAISIHAT!!!!!..HAHAHA

  BTW..najib ade pakar ekonomi die sendiri,xpyh tgk 8 tahun punye experience,tgk buruk baik experince die jadi ment,kewangan ade lu tgk?

 • 0 betol ke ko ank felda? 3:34 am

  aah bagus…-pastu ko jadi tukang pencacai dorg,aku xsanggup- tanah aku dijajah lagi…

 • 0 Swanse 1-0 Liverpool hijau ke jamban 3:39 am

  lu ckp felda xmaju bro?lu dudk mane bro?..dh name pon saham,memg la ade naik turn,org berani je main saham,lagipon dorg xpaksa suh sign,kalau lu org xsuke,xpyh sign..xde sampai kene paksa sampai kene hukum gantung sampai mati..bak kate pepatah,kalau takut dilambung ombak,jgnberumah di tepi pantai..alahai melayu mudah lupe..asyik tgk epl..

 • 0 orang asli 6:54 am

  jika FGVH gagal, ini tanggung jawab pemimpin yg melaksanakan nya dn pemimpin tersebut harus membayar ganti rugi kpd penoroka…atau pemimpin itu yg benar2 haram jadah…

 • 0 anak felda 2:27 pm

  wow! pandai la. ko aje yg pandai ye…org lain semua bodoh la ye..uh uh uh

 • 0 anak felda 2:38 pm

  yg kata tipu tu pembangkang…realitinya tiada penipuan pun. namanya dh pembangkang,mestilah tak akan sokong apa yg kerajaan buat. kalau tengok perkembangan semasa,di negeri-negeri pembangkang lg banyak rakyatnya hari-hari duk berdemo mengatakan kerajaan negeri mereka tipu rakyat.

 • 0 Anak Felda 9:01 pm

  Assalamualaikum…
  Sebenarnya aku nak baca je… tp terpanggil untuk tuliskan sesuatu… bila dah baca… kesian tengok masyarakat melayu… bertelagah fasal hal nie… mmm.. bila la ade kesudahan nye…
  untuk pengetahuan korang.. aku da sign pink form… korang ade..?? xde kan… so… ape korang dapat ckp cenggini…??? lau yg dapat duit pun kitorang… bukan korang… korang terus je la bercakap yang bukan2 k… aku dah nampak depan mata… aku dah baca… so… rugilah lau aku x sign… Alhamdulillah… TQ pada felda n bersyukur pada Allah… :-D

 • 0 pelik 2:43 am

  ermmm,.. anak2 peneroka semua sudahkah anda baca dan fahmi prospectus FGVH yg dilancarkan pada 31hb mei 2012.
  utk peneroka seramai 112,635 diperuntukkan 2.5% shares only iaitu 91,204,000 unit manakala
  staff felda seramai 3,835 diperuntukan 3% shares iaitu 109,444,000 unit
  seorang peneroka entitled to buy 800 unit – 810 unit sahaja manakala seorg kakitgn felda boleh beli 28,000 unit..- 28,368 unit
  so u fikir isa samad n the geng sayang sgt ke kat peneroka.??? nak tolong peneroka jadi jutawan ke or nak tolong mereka2 n geng jadi jutawan??? 99 thn hingga cucu cicit mereka le…

  anda semua nak tau kenapa peneroka dpt rm15,000 .
  Tanah ladang felda holding berhad (FHB) seluas 355,000 hectar adalah dimiliki oleh KPF , KPF pula dimiliki oleh peneroka sebanyak 70%. Memang tanah FHB bukan milik peneroka. Tetapi Selama ini FHB adalah harta lombong emas yg banyak (untung RM648 juta setahun) membantu peneroka felda. Org2 tertentu mesti tak suka nye keuntungan FHB asyik pi tolong peneroka aje..
  sementara FGVH pula tak de tanah. Jadi dgn kuasa yg ade Isa samad n geng memajakkan tanah FHB (99thn) kpd FGVH utk penyenaraian dibskl. sebagai pelupusan FHB dari KPF pampasan dibayar sebanyak RM2.1 billion dari FGVH kepada KPF. dan sebanyak rm1.689billion dibayar kpd peneroka 112,635 iaitu rm15,000 .dibayar berperingkat2 bcoz mereka buat 3 bulan n 6 months fix deposit dulu le..kat bank
  duit interest aje depa guna, duit pokok ermm…simpan dulu or lepas tu kemana agaknye duit pokok tu ye??? peneroka sepatutnye dpt pampasan rm2.1 billion tapi hanya dapat rm 1.689 billion. tapi peneroka ape tau n ape kisah…bcoz peneroka cuma kuli kelas bawah sekali aje pada pandangan mata mereka. kebanyakan peneroka tak belajar pun hingga periksa LCE. takat darjah 6 zaman dulu pun tak lepas, itula kenyataannye.
  tapi pelik nye tahap kuli kena sign sampai 60 ke 75 signature… utk beli saham FGVH woiii yg hanya 800 unit tu , n berapa harga saham tu seunit??? hebat tu betapa pentingnya tandatangan si peneroka ni semua ekkk..
  Sementara jumlah semua tanah peneroka ialah 500,000 hectar. tak dpt mereka plan nak dipajakkan sekali kat FGVH kerana injunksi dari 8 peneroka.yg menahan KPF di satukan bersama FGVH.
  utk pengetahuan warga felda sebenarnya KPF dgn sendiri bole mengapungkan FHB dan akan sgt2 menguntungkan warga FELDA especially peneroka. Tetapi melopong le politician nanti…sebenarnye jika anak2 peneroka yg bijak pandai bekerja dgn felda dan akan menguasai KPF 100%, memang tersangat la menolong warga felda. mereka dah nampak hal ni, dan rugi la pihak2 tertentu tu…
  jadi disebabkan mereka ade kuasa dan wang, mereka dgn mudah tarik FHB dari KPF dan anda lihat la kenapa peneroka hanya dioffer 800 unit .saje dan berapa harga seunit???? dan mereka berdegar2 kata utk lonjakan dan menolong peneroka. sebenarnye mereka hanya mempergunakan nama peneroka.. dan tak berapa gemar dgn peneroka, kerana disebabkan peneroka le perancangan memyatukan KPF ke dlm FGVH utk dikuasai mereka sepenuhnye gagal.

  so lu pikir la sendiri…

 • 0 pelik 2:51 am

  oh ye lupa lak aku nak bagitau …ape akan jadi jika durian dari pokok anda jatuh ketanah orang lain.
  umpama FHB dipajak ke FGVH. durian anda runtuh ketanah jiran sebelah. alamat jiran anda kebas punye…hehehe ..tengok jenis jiran le… felda global venture tu jenis jiran camna ekkk…

 • 0 pelik 3:23 am

  target mereka tanah FHB 355,000 hectar dan tanah peneroka dlm KPF 500,000 hectar dipajakkan semua kedlm FGVH dan disenaraikan diBSKL…so mereka la yg akan control semua keuntungan dari hasil tanah n penjualan saham. ini selama 99 thn. aku pun dah kong by that time so depa2 pun akan kong n mengalir la kekayaan tu ke anak cucu cicit piot depa. so anak cucu cicit piot peneroka, ade aku kisah… hehehe..

 • 0 Peneroka Kecewa 4:33 pm

  Peneroka kecewa…
  Perbandingn peneroka dan kakitangn Felda??
  Sblm penyenaraian FVGH
  1lot = rm1
  Selepas penyenaraian FVGH
  1lot = rm4.55
  Untung bersih bg 1 lot??
  = rm4550-rm1000
  = rm3550
  Peneroka dpt 0.8 lot/sorg = untung bersih rm 2,840
  Kakitangan Felda dpt 13lot/sorg = untung bersih rm46,150
  Total bersih??
  Peneroka = rm15000 (durian runtuh) + rm 2840 = Rm17,840
  Kakitangan Felda = Rm46,150 (bkn durian runtuh tpi durian free)

  Kerajaan dan FVGH meminggirkn para peneroka dlm pembahagian lot saham dalam penyenaraian FVGH nnti..
  Ini memang membantu meringnkn beban peneroka, tpi cm cerita 3abdul(p.ramlee)
  Pembahagian yg berat sebelah n menguntungkn FVGH n kerajaan sahaja..
  Jgn lah menganggap peneroka ini sebagai sampah..paling tidak pn..bg la jumlah lot yg lbh tinggi dri kakitangn felda.
  Sy sebagai rakyat Malaysia, memohon kerajaan dan FVGH mengkaji semula pemberian 800 unit saham kepada para peneroka…

 • 0 robot kaut 5:55 pm

  en Mansor anda peneroka or bumiputera terpilih?
  sekarang kita semua dah baca prospektus.
  peneroka hanya diperuntukan 800 unit saham. yg saya pelik kenapa pegawai felda kat tempat saya paksa semua peneroka mesti beli saham FGVH dengan harga rm4.55 seunit kepada peneroka? dan bukan rm1.00 seunit , dipaksa buat loan bank dgn harga rm4.55 x 800 unit = rm3640 dan dikenakan charge bank sebanyak rm385. jadi jumlah nya peneroka wati iaitu ibu tunggal dipaksa buat loan bank dgn total rm4025. ape semua ni.. Dan pegawai felda ni kata bank akan jualkan saham dlm masa 6 bulan. penerokawati ni tak sekolah dan tak faham main ikut aje..pegawai felda kata semua peneroka or peneroka wati mesti ikut perintah org atasan. ape benda ni semua.
  penyelewengan kuasa ? tak faham aku…
  disebabkan sabanyak 117 buah felda, pegawai felda pun bangang or taking advantage disebabkan naive nye peneroka or penerokawati ( ibu tinggal)
  apa yg mereka akan dapat?? duit tu masuk ke poket sape??? jika harga turun dari rm4.55 selepas 5 bulan baru bank nak jualkan … tak ke menganianya je namanya.

 • 0 robot 9:55 pm

  tak heran pun aku dgn pink form ko anak felda, 800 unit tu pun bukan ko dapat free. form aje yg free… hahaha
  peneroka yg tak sign aggrement pun leh beli juga saham tu..800 unit, isi borang biru so.sama aje dgn peneroka yg sign aggrement 60 ke 75 signature tu…so ape yg tersirat dan ape yg tersurat…dlm aggrement tu ekkk….banyak sangat misteri nye…

 • 0 Anak Felda 10:01 pm

  Pembetulan untuk Peneroka Kecewa

  kakitangan ikut gred gaji k….
  paling minima dapat 3 lot saja k….
  yg meraban sampai 13lot/sorang tu nape? tu semua la nak wat cerita yg x sahih… mmmm… dunia dunia…

 • 0 robot 10:06 pm

  sebab tu la pakcik peneroka kecewa, pembangkang dah tau yg untung kaw2 bukan utk peneroka, hanya org tertentu aje..manusia pilihan..dan mereka mengambil kesempatan dan alasan utk menolong peneroka, yg sebenarnye nak membaham peneroka hehehehe…
  17% saham untuk jemaah menteri yg terlalu penat menjaga felda, pagi petang siang malam, kehulu kehilir tarik pelabur asing utk melabur kat fgvh, pinjam duit kwsp lagi..penatnye..so berapa ramai menteri2 ni ekk 1700 org, 170 org, 77 org, 27 org, 17 org or 7 orang…entah le den pun tak tau…
  susah wei nak jaga felda ni…
  asyik2 nak tolong peneroka aje, this time bagi chance le pulak kami nak balun kaw2 punye..
  dah nasib peneroka durian mereka dah runtuh kat laman n tanah orang lain, nak wat camna??? dah le laman org lain tu ade jaga bangla misai tebal le pulak…hahahaha

 • 0 Anak Felda 10:06 pm

  xde misterinye…… kan semua org awam leh beli saham tu… lau nak beli… beli je la…. 800 unit tu abah aku yg dapat la…. ape da…. blue form tu… pink form kakitangan nye…. jd la 3 lot…. yg penting akaun CDS da ade….. so… tunggu je la…

 • 0 robot 11:14 pm

  misteri pasal peneroka yg kena sign aggrement dan yg tak nak sign aggrement le..
  peneroka yg sign aggrement pun dpt 800 unit
  peneroka yg tak sign aggrement pun dapat 800 unit.
  tak ke bende tu misteri???
  ape aggrement tu..
  .sanggup tanggung rugi segala?
  jgn saman felda jika fgvh gagal?
  atau peneroka bersetuju dgn pelupusan FHB?
  atau peneroka tidak dibenarkan keluar dari felda?
  atau bersetuju utk pajakan tanah peneroka kpd fgvh?
  so u bole citer ape isi dlm aggrement tu anak felda?
  sebab di tempat saya ketua blok marah sgt dgn waris peneroka yg tak nak sign aggrement tu..
  itu yg menjadi tanda tanya dari saya, ape misteri nye?
  mungkin u bole jelaskan.

 • 0 rimas 12:42 am

  well selalunye bila sesuatu company disenaraikan.dibskl
  blue form utk org penting, harga di offer paling bagus, utk seunit saham.
  pink form utk staff company n harga ade dicount cantik seunit saham.
  white form utk org awam. harga lebih tinggi dari blue form n pink form.
  contoh blue form harga rm1.00 seunit saham
  pink form harga rm2.00 seunit saham
  white form harga rm4.55 seunit saham.
  tapi kenapa peneroka felda di tempat saya dioffer blue form pada harga rm4.55 seunit..sama macam harga utk public di paper???
  ape dah jadi???? serupa macam harga org awam yg apply kat paper aje..
  pelik betul dgn saham fgvh ni…mengoreng peneroka lagi…peneroka tak nak beli tapi dipaksa juga mesti beli, disuruh juga buat loan bank 800 unit x rm4.55 = rm3640 + bank fee +rm4025.
  bank fee rm385 gila nak kaya kan bank.
  ape semua ni??? pegawai felda kata mesti ikut arahan org atas?? sepatutnye ikut suka hati peneroka la nak beli ke tak nak beli..

  if harga naik rm5.00 pun masih sangkut tara untung.
  if harga naik rm7.00 x 800 =rm5600 – rm4025 = rm1575 – remiser komisyen – brokerage fee – clearing fee. may b net rm1500 profit.
  tapi ini semua if harga leh naik dlm masa 8 bulan.
  jika harga turun bawah rm4.00 ape jadi..dlm masa 6 bulan , peneroka la juga kena tanggung rugi..
  teruk betul main paksa2 camni…
  kalau kasi saham free tak pe la juga…nih org tak nak beli pun mesti suruh beli jua.
  entah la tak faham la aku…kuku besi..
  ade sesape peneroka leh kongsi maklumat, berapa harga korang kena beli kat felda anda??
  pegawai felda yg klentong ke or fgvh yg klentong peneroka harga seunit saham rm4.55 utk pembeli blue form? minta kongsi cerita dari felda anda..

 • 0 juak pas kaki fitnah nk bt hiway 1:44 am

  WAKLU!Lu kene phm GLC tu ape..kalau semua harap kerajaan,masakla mereka byr gaji,inila melayu..semua harp kerajaan,,xpandai pk,fitnah kuat lagi adela..kalau GLC tu kaye pon,layakla sebab dorg paaki manpower 50%..tgk tnb,tm..kalau nk hrp kerajaan tahun bile pon xleh ade streamyx..mugkin ade,tp lambatla..org tgk servis bile di GLC kan kompeni mcm tu..

 • 0 Anak Felda 9:46 pm

  robot…………
  kalau da xnak sign………. xyah la sign…. lau ketua blok pakse ke ape ke…. lau da xnak sign…. xyah la sign… tu pun nak misteri ke…???? memang envelope dah ade untuk semua peneroka atau kakitangan… kalau dah xnak sign… bio je la…. peduli la pade ketua blok…. ketua blok tu yg emo lebih…. hahahahaha…. mcm kakitangan tempat aku gak…. ade gak yg xnak sign…. ok je…. x sign dah la…. sok sok jgn nak memekak blakang hari plak…..

 • 0 Anak Felda 9:52 pm

  Blue Form
  800 unit
  RM 4.55
  RM1 sesaham

  Pink Form
  3000 unit ( minima )
  RM 4.55
  RM1 sesaham

 • 0 robot 10:20 pm

  ko ni anak felda baru 1st time ke beli saham???
  tu yg jakun sangat.
  aku dah lama trading kat bskl la
  ape aku heran sangat dgn saham fgvh tu..
  company tempat aku kerja dulu pun pernah bagi saham la uem construction bhd
  la ni pun uem dah delisting dari bskl..
  so aku tau sangat pasal saham ni..
  fgvh memang tak telus. cuma org yg tak nak buka mata dan tak tau pasal saham aje yg jakun macam ko..
  jgn filir orang semua nak memekak macam ko…
  800 unit tu hanya 8 lot dan brokerage fee nye leih tinggi dari 1 lot 1000 unit.
  sejak tahun 2007 banyak company kat bskl under suspended. di gantung utk trading di bskl, then Bursa membuat penstrukturan semula dan terpaksa menurunkan nilai 1 lot 1000 unit kpd 1 lot 100 unit, tetapi brokerage fee lebih tinggi.
  banyak company mengurangkan nilai unit pelabur runcit yg tidal menjual saham mereka walaupun company under suspended di bskl so yg 1 lot 1000 unit hanya tinggal 564 unit le n sebagainye,
  ini dipanggil ood lots.
  so ko jgn la berlagak sgt.
  jika pelabur runcit nak jual mereka kena menambah nilai unit utk cukup 600 unit dan dikenakan brokerage lebih tinggi dari lot biasa 1lot 1000 unit.
  so 800 unit tu tak berbaloi di beli nn lebih baik beli saham2 yg ade kat bskl dari company lain yg memang kita ade potential yg menguntungkan
  ade faham????

 • 0 Anak Felda 10:25 pm

  x faham……….. hahahhahahahahahahaha……..
  lau ko dah tau TAK TELUS…… pegi la ketempat yg betol untuk selamatkan peneroka2 nie…… kalau hanya ber blog…. anak aku yg 5 tahun tu pun bole….

 • 0 rimas 10:37 pm

  so ayah awak dpt 800 unit bayar berapa pada pegawai felda?
  and you dapat 3000 unit bayar berapa?
  leh bagi tau supaya dpt meleraikan kemusykilan di felda kami.
  saya tak faham maksud rm1.00 sesaham
  kalau rm1.00 seunit saham saya faham
  dan rm4.55 seunit saham yg dioffer kpd org umum right now kat paper saya faham

 • 0 robot 10:46 pm

  tak telus membuli peneroka yg suka dibuli nak buat camna…aku beritau aje..ko tak nak terima ko punye pasal la. perasan la anak ko 5 thn macam le pandai sgt mengeja segala perkataan , berlagak benor ko ni..entah 2 anak2 ko terencat akal.. itu la if kalau dah tak nak terima kenyataan .
  ade aku kisah, infact cimb bank n swiss bank pun tak jadi nak join venture dgn fgvh. kerana seramai 125 peneroka di negeri sembilan dan sebahagian di pahang membatalkan perjanjian yg telah mereka sign.

 • 0 Anak Felda 12:10 am

  macam nie rupanya org cerdik pandai bila bercakap…

 • 0 robot 10:22 am

  macam awak le
  macam nie rupanya org cerdik pandai bila bercakap…
  kalau hanya ber blog…. anak aku yg 5 tahun tu pun bole….

 • 0 Topi Keledar 12:18 pm

  KESIAN ORG2 FELDA (PENEROKA FELDA) – MENJADI MANGSA PERMAINAN POLITIK DAN MANGSA KEADAAN….

  PERLU DIINGAT PENEROKA FELDA BUKANNYA BERKELULUSAN U, MEREKA ADA YANG CUMA SPM, ADA YG BERSEKOLAH ATAP DAN ADA TAK PERNAH PERGI SEKOLAH PUN!…

  MEREKA TIDAK TAHU APA2 PUN PASAL SAHAM DAN DAGANGAN KOMODITI MASA DEPAN PUN…MEREKA HANYA TAHU BISNES JUAL KELAPA SAWIT/GETAH – TUAI HASIL, JUAL DAN DAPAT DUIT…
  KALAU ADA YANG LEBIH BIJAK, CUMA JADI PENIAGA/KONTRAKTOR KECILAN…

  MEREKA MASIH SAMAR2 TENTANG IPV TU APA KEBENDENYER? JADI MEMANG MUDAH DIPENGARUHI UNTUK DIPERDAYA DAN DITIPU PIHAK2 YANG BERKEPENTINGAN, SAMADA PARTI POLITIK ATAU PEMEGANG AMANAH, PENAJA & PENGURUSAN IPV NANTI!

  DIHARAP ANAK2 (GENERASI KEDUA) PENEROKA DAPAT MEMBANTU IBUBAPA MASING2 SUPAYA TIDAK JADI MANGSA PUTARBELIT MEREKA – NANATI MENYESAL KEMUDIAN HARI TIADA GUNANYA!

 • 0 dogol9 7:26 pm

  penyenaraian dah settle.naik ++0.75.pemimpin atasan dah senyum lebar,peneroka dah pasang angan2.pehhhh masyuk2..tpi kena ingat ,,orang atasan x da sign apa2 borang “o”,peneroka sign borang “o” tanpa nilaian pinjaman…

 • 0 said 2:38 am

  saya pun x thu mana satu yg btol dn mana yang salh..so baik saya berdiam je lh..

 • 0 Orang Tengah 4:14 pm

  Kepada Semua,
  … Apa lah korang ni bertelagah sesama sendiri. Pasal apa iri hati sangat dengan orang tu. Kalau betullah dia ada makan duit FELDA secara tidak sah, ada bukti sahih ke? Kalau x de akan dianggap FITNAH = DAJJAL. Happy sungguh Dajjal lihat orang islam sekarang dah tidak bersatu hati. Orang yang paling berjaya adalah orang yang akan masuk Syurga di akhirat nanti. Kalaulah BN atau kerajaan tidak menubuhkan FELDA, cuba anda fikir apa akan jadi pada orang2 FELDA. Kalau bab rasuah ni, jangan di kata
  BN.. semua orang yang x kuat iman pon akan buat juga. Semua kejadian yang berlaku disekeliling kita ni telah ditetapkan. Suka atau tidak tentu ada hikmah disebaliknya.

 • 0 Orang Tepi 12:10 pm

  Oleh itu marilah kita sama -sama membangkang BN pada PRU13 nanti… ;)

 • 0 saka melayu 10:58 pm

  anuar al juburi ,dapat tempat tu semua masa dia jadi ape masadia kat mana semua pangkat dalam urusan antarabangsa dia dapat tapi perdana menteri malaysia dia x dapat mesti dia ade buat hal , dan sekarang dia pegang jawatan ape kat perinkat antarabangsa .cubecite2

 • 0 saka melayu 11:08 pm

  anuar al juburi ,dapat semua jawatan di peringkat antarabangsa .tp x dapat jd pm malaysia ,mesti ade sebab . dan sekarang ni ape jawatan dia di peringkat antarabangsa mesti ade sebabkan . sebab baik ke x baik agaknya

 • 0 saka nasional 8:46 am

  ni bukan kes sape2 nak sangt jdi pm, yg penting bukan umno.

 • 0 mamat Dol 11:33 pm

  DUIT DAH DAPAT. PENYENARAIAN DAH BERJAYA.BANGUNAN FELDA YG TERSERGAM INDAH TELAH DI RESMIKAN . FELDA TERBUKTI DAH BERJAYA DARI SEGI BISNES DAN KEWANGAN. YG PELIK NYA SEKARANG PULAK MACAM2 BERITA YG NEGETIF BERKAITAN FELDA,TANYA AJA PADA DIRI SENDIRI MENGAPA TERJADI BEGINI..ORANG YG GILA KUASA MEMANG MACAM TU LAHHHHHH…..

 • 0 mamat Dol 11:42 pm

  JANGAN SUKE MENGHASUT ORANG….ORANG MELAYU MESTI BERSATU TENTANG SEGALA SEGALA HASUTAN DAN FITNAH ORANG YG DAH BERANGAN NAK JADI PM MALAYSIA./…..DIA TAK KAN BERJAYA,,,JANGAN BODOHKAN ORANG MELAYU………..ORANG FELDA DAH KAYA RAYA DAN LEBIH MEWAH DAN MAJU SELAMA NI TAU……KAMI ANAK FELDAAAAAA…..TAK SUKA DI PERBODOHKAN…

 • 0 Durian tak runtuh 9:41 am

  xde pon durian runtuh untuk anak peneroka seperti yang di war warkan

 • 0 Putik Durian 9:11 am

  Jangan haraplah , duiran runtuh,runtuh la sangat, kroni dah kebas dlu.

 • 0 Felda habis 9:27 am

  Yang Sedap , staff felda dan ke atas shaja,
  Yang Demam ,Si Peneroka dan keluarganya.

Tinggal Komen Bernas Bagi Topik Ini