Rombak Bajet Semula Selepas Pembentangan Bajet Malaysia 3 Bulan Lalu?

Rombak Bajet Semula Selepas Pembentangan Bajet Malaysia 3 Bulan Lalu?

Jikalau anda sempat perhatikan laporan berita bertarikh 13 November 2015, Timbalan Menteri Kewangan Chua Tee Yong ada mengatakan yang mana kerajaan tidak akan semak semula Bajet 2016.

rombak bajet

Manakala 2 minggu selepas itu pada tarikh 30 Disember 2015, Datuk Johari Abdul Ghani sempat mengatakan yang tiada semakan semula Bajet 2016 walaupun harga minyak turun.

Terkini, Perdana Menteri Malaysia datuk Seri Najib Razak memberikan “signal” yang mana kerajaan akan semak dan rombak Bajet 2016 tidak lama sahaja lagi.

Nampaknya, pembentangan Bajet 2016 yang berlangsung pada tarikh 23 Oktober 2016 yang dikatakan berada di landasan yang betul sebelum ini hanya bertahan sekitar 3-4 bulan sahaja untuk disesuaikan dan realistik dengan keadaan dan situasi hari ini.

Rombak Bajet 2016 : Faktor, Punca dan Alasannya?

  1. Harga minyak US$98.94 setong pada tahun 2014 telah jatuh kepada US$31.58 setong pada 7 Januari 2016. Harga minyak terkini telah jatuh teruk
  2. Pertumbuhan ekonomi di China
  3. Kenaikan kadar faedah untuk Federal Reserve

Pelarasan, Rasionalisasi, Pengubahsuaian adalah antara perkataan yang akan dicanang dan dilaungkan setiap kali berlaku pengubahsuaian.

  • harga minyak turun –> pendapatan negara berkurangan –> rakyat kena cukai –> peluang kerja masih terjamin
  • harga minyak naik –> kos mengimport bahan api bertambah –> rakyat kena cukai –> bersiap sedia dengan pembuangan pekerja dan peluang kerja semakin terhad

P/S : Berita Semasa difahamkan Kementerian pendidikan antara banyak kena potong menjelang semakan dan rombakan Bajet 2016 kelak. Ermmm…

PP/S : Adakah Jabatan Perdana Menteri yang telah menggunakan Belanjawan Malaysia yang besar pada pembentangan sebelum ini di mana tidak sesuai dengan impak yang telah diberikan oleh Kementerian ini, akan dicantas peruntukkan? Beranikah?

PPP/S : 3 bulan lalu Menteri dan ahli poltiik mengatakan Bajet 2016 dipuji ramai tatkala, ramai yang mempersoalkan membentangan Bajet 2016 yang kurang realistik dengan keadaan ekonomi hari ini. Hari ini telah berlaku sebaliknya. Contohnya seperti di bawah ini…