Rizab Antarabangsa Malaysia “Hilang” RM73.08 Bilion Daripada US$131.5 Bilion (2015) Kepada Hanya US$111.2 Bilion (2014) Sahaja

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Rizab Antarabangsa Malaysia “Hilang” RM73.08 Bilion Daripada US$131.5 Bilion (2015) Kepada Hanya US$111.2 Bilion (2014) Sahaja :

Sekarang ini negara Malaysia sudah pun melepasi tempoh 2 minggu pertama bulan januari 2015 yang mana merupakan tempoh yang sangat panjang sepanjang tempoh tersebut. Macam-macam berlaku kepada Malaysia.

rizab antarabangsa malaysia

Berdasarkan semakan berita Semasa…rizab antrabangsa Malaysia telah jatuh sejumlah US$4.8 bilion bersamaan dengan RM17.3 bilion dalam tempoh 2 minggu sahaja.

Semuanya dek kerana tekanan yang begitu hebat dikenakankan terhadap akaun semasa dan nilai ringgit Malaysia selepas harga minyak berada pada paras yang kurang menyenangkan kepada kerajaan Malaysia pada ketika ini.

Rekod Rizab Antarabangsa Malaysia September 2014 Hingga Januari 2015?

Berikut adalah rekod rizab antarabangsa Malaysia :

  • Bulan September 2014 : Rizab Antarabangsa Bank Negara Malaysia (BNM) : US$131.5 bilion :
  • Pada akhir tahun 2014 : US$116 bilion
  • Sehingga 15 Januari 2015 : Hanya tinggal US$111.2 bilion sepertimana yang diumumkan sendiri oleh Bank Negara baru-baru ini.

Dalam tempoh 3 bulan sahaja, rizab antarabangsa Malaysia telah “hilang” sebanyak RM73.08 bilion.

P/S : jikalau sebelum ini, rizab yang Malaysia ada mampu membiayai 9.4 bulan import tertangguh, tetapi hari ini rizab yang sedia ada hanya mampu membiayai lebih lapan bulan import tertangguh sahaja.



Share.

62 Comments

  1. bende ni terjadi sebab negara kite terlalu bergantung terhadap hasil minyak negara. kalau kite optimize our resources properly, takkan jadi macam ni. Sebab tu la bajet 2015 kene review balik. nampak sangat pentadabiran malaysia ni nk kene tukar dah. bila dah selesa duduk kt atas tu

  2. ikat saja matawang malaysia 1Us Dollar sama dengan 3..5 RM ok apaa

  3. Ideal ini balik ke zaman Dr’M . Kerajaan harus
    Menyaran ke semua sykt sykt milik kerajaan
    Supaya bayar semua modal modal yang terkumpul
    Dan berhenti semantera pelaburan atau penaik taraf pembangunan atau pengubah suai sykt kah, koperasi kah,
    Lembaga kah dan kumpulkan dana yang ada untuk
    Membeli emas bagi menstabilkan mata wang.!!

  4. Banyak betul komen2 kedai kopi kat atas ni.. Macam la menteri kewangan nak baca komen ngan idea longkang korang

  5. Aku Sengal on

    Mcm mana BS kira ye?

    Bulan September 2014 : US$131.5 bilion :
    Pada akhir tahun 2014 : US$116 bilion
    15 Januari 2015 : US$111.2 bilion
    Dalam tempoh 3 bulan sahaja, rizab antarabangsa Malaysia telah “hilang” sebanyak RM73.08 bilion.

    131.5 – 111.2 = 73.08?

  6. sayang khairy on

    rizab antarabangsa hilang RM73.08 billion. biarlah hilang berbilion nanti boleh cover balik punya. kita ada 30 juta orang manusia. mesti ada banyak kepala yang cerdik pandai untuk urus masalah negara ni. yang penting sekarang ni main sukan. badan sihat otak cerdas.

  7. Air Naik kepala on

    dulu kerajaan menafikan malaysia bukan negara pengeluar minyak. sekarang minyak jatuh harga kenapa ringgit pun turut jatuh??? jadi betullah negara kita pengeluar minyak kan.

  8. so apa masalahnya.. everyone have their own opinions .. free country maa

  9. longkang pun longkangla ko on

    Besar tanah “Malaysia” kita ini sebenar-benarnya dan lebih besar daripada Singapura yang berharap pada pelabuhan mereka.tetapi akibat adanya sikap manusia yang “tamak haloba” ada juga pusing,turun,naik jatuh bangun dan ayat-ayat tersangat “positif” dengan perkataan lumrah ni “tindakan tepat”..apalah agaknye “tepat” tu yee?..sebesar tanah ini patut menggunakan ideologi kitar semula,penggunaan domestik, pembangunan bahagian pedalaman ..apakah baiknya jika kerajaan sendiri turun dan membuat tinjauan tanah-tanah penduduk yang tak dibangunkan dan dibangunkan dengan jaminan kerajaan seperti tanah rancangan tanpa memilih kawasan “hotspot” kempen..dan memajukan industri pengeluar..kita sepatutnya menjadi industri “pembekal” tapi kerana dek pelaburan membutakan mata..dibiarkan orang2 mereka berjual beli tanah dan jadi broker tipu sini sana dan akhirnya tanah itu milik “syarikat” ..jika dikaji sejarah dan sejarah yang dihitamkan oleh kepintaran “phd” mereka ini..tanpa melihat “mereka” ini siapa..maka terbongkarla kisah tarik2 duit diantara “mereka” dan kekayaan kita cuma bergantung kepada dek “pelabur asing” aka “pinjam dulu nanti bayar”… kan longkang joe? betul tak?

  10. Duit lembu hilang 250 juta hilang dalam kocek Kak Jat Lembu bibir tebal anak-beranak. Duit tu boleh membina 20-30 buah sekolah yang lengkap.

  11. tau xpe…,org umno dan BN ni sebenar nya kaki putar alam, lebih2 lg ahmad maslan tu..sume kaki dia ada

  12. Biarlah orang nak bagi pendapat…tak perlu ckp idea longkang ….sekurang2nya yg berckp tu ada ilmu nak bagitau semua orang…kita semua dapat ilmu baru..berita baru..dapat tau perkembangan semasa…kan bagus…bersangka baik lebih baik …

  13. budak kecik on

    Kak ton ni kalau komplen mesti isu kak jat curi lembu hahaha lucu sungguh but i like it:-P

  14. Pak Din benci politik Tipu on

    Pada pendapat Pak Din,
    Negara kita pengeluar minyak… sekali lagi Pak Din cakap, PENGELUAR MINYAK. ..
    Sbb itulah, HARGA MINYAK JATUH, habis duit nk pakai utk tahun ni dh xde, pasal Petronas xboleh kasi byk…
    Tapi kenapa umno kata bukan PENGELUAR MINYAK???
    NAK TIPU SAPE???

  15. Dulu cakap anwar ibrahim penyebab kemerosotan ekonomi negara.
    Sekarang sape plak.

  16. Longkang bapak kau on

    Joe + ngang = Jongang
    Jongang = bangang
    kesimpulannya Joe bangang

  17. Inilah balasan… akibat selalu menipu rakyat… negara mengeluar minyak dikatakan tidak. Telaga minyak dikalantan dikatakan milik tganu dan di sempadan antarabangsa sampai sanggup buat paip leluarkan di thailand… sanggup pula bahagi sama rata dgn thailand. Perjanjian dgn petronas tentang royalti di nafikan… sedangkan ku li memgaku bahawa dia adalah salah seorang yg terlibat secara langsung dgn perjanjian trsbt. Maka Alllah bg turun sikit harga minyak kerana ketamakkan pemimpin supaya mereka sedar… ingatlah apa yg kita ucapkan adalah doa kita. Alllah sempitkam sedikit pun kerana perbuatan dan kata kata kita. Ambillah iktibar dari bencana ini

  18. Semalam ahmad maslan kata negara brunai penduduknya tidak ramai berbanding dengan malaysia maka negara tu dapat membantu rakyatnya.tetapi hasil brunai hanya minyak sahaja,hasil malaysia pelbagai kemana perginya hasil tu,sekarang pelbagai cukai dikenakan kepada rakyat malaysia,tol,cukai jalan,cukai makanan,cukai pendapatan,cukai tanah,cukai rumah,terbaharu gst,hasil minyak,gas,sawit,balak,pelabuhan,getah,lada,koko dan lain2 pikir2 kan lah

  19. Naik jet eksekutif shopping ke hulu ke hilir.
    Songlap duit lembu rm 250 juta.
    Bom altantuya.
    Semua salah anwar ibrahim kan.
    Macai memang bodoh.
    Kan kan.

  20. Code Tango on

    Pagi ni….around pkul 9.30pagi…1st time dengar di radio Suria…tak sure iklan tanpa penaja atau pengumuman kpd rakyat Malaysia…suara seorg Bangla menyeru rakyat Malaysia supaya meniru apa dia buat….pergi cari kerja di luar negara.
    Apakah peluang kerja di Malaysia ni dah payah agaknya? Makin parah ni kalau bangla pon boleh masuk radio bagi nasihat mcm tu….
    Welcome to Banglasia

  21. Ahmad Maslan on

    Hasil cukai tue semua guna untuk buat jalan, jambatan, sekolah, hospital, bayar gaji cikgu,polis, tentera, doktor, jururawat, ingat semua tue tak pakai duit cukai ke? Ingat kerajaan pakai duit turun dari langit ke? Nak bayar hutang negara lagi, nak bantu mangsa banjir lagi

  22. Hahaha…..
    Selagi tiada pakar ekonomi yg merancangkan ekonomi negara dan tahu pergunakan kewangan negara dgn baik dan betul arah tujunya selagi itu ekonomi malaysia tak akan stabil dan selamat walaupun di lihat ok tetapi sebaliknya nyawa ikan tunggu gunung runtuh bederai.
    Ckp byk pun tak guna selagi rakyat malaysia tak bijak ekonomi dan faham keadaan sebenar keadaan negara yg mudah rapuh dan goyah dgn mudah ditiup angin dah gelabah dgn kekuatan kewangan negara yg lemah tak mampu harungi angin kencang bila melanda negara bila2 masa sj akan dtg.

  23. Kenapa banyak syarikat menukar nama baru sekarang. Ini kerana mereka tidak membayar cukai dan sekarang gst mula diperkenalkan maka masing2 buat muka tak malu.

  24. Appa…dey.. sini india duduk ada gaji masuk juga… saplo ribu…. duaplo ribu itu bole kasi simpan sana.. sappa mau bikin susa…u punya susa… u punya pasal la…

  25. Stuju dgn komen jacki… memang kita tiada pakar ekonomi dalam kabinet. Semua yg ada adalah kaki kipas. Mereka naik melalui politik. Kelulusan mereka sekadar batu loncatan sja. Bila dah jadi ahli parlimen mereka terus lupa kepakaran mereka akibat terlalu ghairah berpolitik takut hilang sokongan… takut presiden cop tak buat kerja… takut tak tercalun pada pru akan datang… dan paling ditakuti oleh mereka dari kalangan mereka sendiri… gunting dlm lipatan…
    Dimedia arus perdana pun saban hari kita disajikan dgn berita2 politik. Berita2 yg baik saja… dgn imej pemimpin yg baik baik. Berita ekonomi yg baik2… barita pelaburan yg baik2. Berita harga barang yg baik2. semua yg baik2
    Strategi ini mungkin berjaya jika ianya dilakukan pd zaman razak dan hussain. Tapi tidak di zaman najib. Zaman dunia tanpa had. Bamyak info2 boleh didapati dr pelbagai sumber… tepuk dada je…

  26. Wahai pemimpin yg dilantik… muhasabah lah diri… apakah berbaloi rakyat memilih tuan2 untuk mewakili mereka… apakah tuan2 sudah.. sedang atau akan menjalankan tanggungjawab tuan2 pada mereka. Jika jawapannya TIDAK… ayuh mulakan langkah tuan2.
    KAMI TIDAK TERAGAK2 UNTUK TUKAR sekiranya tiada perubahan dr tuan2. Kerana hanya itulah kuasa yg kami ada

  27. SambalBelacan on

    …Kak Ton dan Kak Jat tu sama2 perempuan…perempuan kalau x mengata perempuan memang x sah…sebab tu Kak Ton tu x habis2 cerita pasal kisah Kak Jat si pencuri lembu…

  28. SambalBelacan on

    …sebab mulut celupar Nuar Berahim tu lah yang menyebabkan ekonomi negara merosot…kalau gi kat luar negara…tu lah kerja dia…memburuk2kan negara sendiri…yang peliknya…si Nuar ni suka pulak duduk kat Malaysia ni…kenapa x mintak jadi kerakyatan kat negara uncle Sam tu?…

  29. baik idea longkang dr idea menteri kewangan ko yg tersgt33 bodoh tu…..

  30. uihhhh..kre dasat jgklaa nuar tu yek…hanya pongpang2 kt lua negara trus down ekonomi malaysia…hahahahaha..

  31. syabas diucapkan kepada admin berita semasa kerana telah menampilkan wajah baru berita semasa. layout berita semasa nampak lebih menarik. segala-galanya nampak baik belaka. syabas admin berita semasa semoga terus sukses.

  32. kabanyakkan hasil bumi Negara dirompak geng kroni . dah jelas dan nyata pun masih tidak dikenakan tindakkan… ingat. rakyat sedang memerhati.

  33. sekarang ni bayar cukai lebih banyak daripada menerima subsidi. makin elok atau makin teruk?????

  34. malaysia negara pengeluar minyak, dan pada masa yg sama Malaysia juga adalah negara yg mengimport minyak.

  35. Merancang memang tepat .!! Tapi pandai merancang apa guna..!! Kalau
    Tidak amanah,tidak jujur, kuat rasuah,
    Pentingkan diri sendiri,tamat dan tak
    Nak tahu masa hadapan..!! Kalaulah
    Kerajaan ingin masa hadapan cerah
    Kerajaan harus mencari iktibar memperkukuhkan mata wang ringgit serupa negara Singapura dan Brunei..?? Sekarang masa limpahan sudah lalu dan datanglah masa kegawatan dan kesusahan dan mana
    Wang simpanan Rizab bencana..???tq

  36. nang boti nang on

    Badan sihat otak cargas semua ok ini lah kepimpinan akhir zaman nabi s.a.w kata dia tk dan nk tengok depa ni lah depa nanti kat sana teruk depa dok pi jumpa minta rekmen nabi adam dia kata tk boleh dan seterusnya sampai nabi muhammad s.a.w.last last nabi kata dia nk rekmen pun tk dapat apa lagi jadi bahan bakar la depa.kita hidup didunia 50thn satu jam lebih saja di akhirat.

  37. Menyeramkan. 1 Malaysia boleh menjadi zombie jika dibiarkan. Daim katanya telah menulis berkali2 ke PM Najib tentang kebimbangan dia tapi tak dilayan. Tu pasal agaknya Team Otai tu serang Najib. Adu mak..alahai..aku tumbuk kang…

  38. Nilai seratus sepuluh tahun lalu nilainya seratus tetapi nilainya skrg adalah lapan puluh lima shj dgn wang kertas seratus dan harga brg naik malah GST dilaksanakan nanti, nilainya akan turun lagi purata tujuh puluh dgn wang kertas seratus. Dgn nilai mata wang us terus naik berapa lagi nilai wang seratus???? Kalau di banding dgn sepuluh tahun lalu purata enam puluh lima nilainya dgn wang kertas seratus selepas GST di laksanakan. Jadi segala perbelanjaan kita naik 35 peratus bererti kita kena tambah atau naik saraan cost sebanyak 35 peratus. Namun ramai tak faham atau buat bodoh je….jadi pendapatan gaji mesti naik 35% namun dapat ke naik sampai 35%??
    Jadi kurangkan berhutang malah bank pun tak mampu bagi hutang sebab kekurangan wang utk di pinjam. Berjimat saudara selamat bermewah saudara dlm bahaya.

  39. jacki..... on

    Nilai seratus sepuluh tahun lalu nilainya seratus tetapi nilainya skrg adalah lapan puluh lima shj dgn wang kertas seratus dan harga brg naik malah GST dilaksanakan nanti, nilainya akan turun lagi purata tujuh puluh dgn wang kertas seratus. Dgn nilai mata wang us terus naik berapa lagi nilai wang seratus???? Kalau di banding dgn sepuluh tahun lalu purata enam puluh lima nilainya dgn wang kertas seratus selepas GST di laksanakan. Jadi segala perbelanjaan kita naik 35 peratus bererti kita kena tambah atau naik saraan cost sebanyak 35 peratus. Namun ramai tak faham atau buat bodoh je….jadi pendapatan gaji mesti naik 35% namun dapat ke naik sampai 35%??
    Jadi kurangkan berhutang malah bank pun tak mampu bagi hutang sebab kekurangan wang utk di pinjam. Berjimat saudara selamat bermewah saudara dlm bahaya.

  40. Ekonomi russia, venezuela, iran merudum teruk.
    Ni pun pasal anwar ibrahim jugak kan.

  41. Baru nak bertanya khabar.. mana hilang tun daim dan ku li.. dua orang pakar ekonomi yg terbukti. Harap dua pakar ini lebij aktif memperbetulkan ekonomi negara

  42. Betul tu ahmad maslan… sebsb itu perlu rancang perbelanjaan negara. Berapa byk hasil kutipan cukai. Berapa banyak bayar gaji. Kalau cukai tak dspat cover gaji… kerajaan kena tutup kedai… perbelanjaan negara harus dirancang secara teliti. Adalah tak munasabah cukai tak dapat cover overhead gov. Itu baru cukai belum lg dr hasil export… komoditi lagi. Kalau zaman tiada minyak dulu aman sejahtera je msia… pd zaman ada mas hitam ni kewangan negara makin tenat
    apa dah jadi

  43. sayang beritasemasa mwah on

    kami pembaca setia lebih sukakan dengan layout baru berita semasa semalam 24 januari 2015. nampak lebih kemas. boleh berita semasa tukar?

    dicadangkan supaya ada poll untuk setiap isu berita semasa. nampak lebih interaktif dua hala antara admin dengan pembaca. pembaca ada peluang untuk vote pilihan apa-apa terhadap isu berkenaan. mungkin boleh wujudkan elemen satira ke dalam poll tu.

  44. sayang beritasemasa mwah on

    kami pembaca setia lebih sukakan dengan layout baru berita semasa semalam 24 januari 2015. nampak lebih kemas. boleh berita semasa tukar?

    dicadangkan supaya ada poll untuk setiap isu berita semasa. nampak lebih interaktif dua hala antara admin dengan pembaca. pembaca ada peluang untuk vote pilihan apa-apa terhadap isu berkenaan. mungkin boleh wujudkan elemen satira ke dalam poll tu. harap admin dapat ambil perhatian terhadap dua perkara yang diutarakan ini.

  45. haji rugiyah on

    dia xmemburukkan negara..hanya memburukkn bn je..bn plak stok sentap..xle kena kritik lgsg..kena pndi bodek je..yg xbtol kata btol..yg btol kata xbtol..da cne…adoiiiii

  46. Sebenarnya kerajaan dan agensi agensi kerajaan tak pandai mengurus wang negara,tambah Pm kita terpaksa megurus dua kerajaan ,yang utama peruntukan untuk rosmah kedua baru untuk negara.Pm pula diserang kuman E,JOLI.habis duit rakyat,lepas tu rakyat didera dengan pelbagai cukai.sama dengan keaadaan Grace sebelum bankrap,semua akan bermula slow ,slow lepas tak tahan lagi.

  47. Ni lah malangnya rakyat mlysia sebab dapt sorang menteri yg ditugaskan untuk berdagang dipetingkat antarabangsa yg terlalu lembab dan tak cerdik… MP yg menang dari undi orng2 pendalaman dn orang2 asli kelantan..malang sungguh…. menipu pandai ler….

  48. M.AL SHAWWAL on

    SALAM..SEMUA. BETUL KE KITA KEHILANGAN SEBANYAK 73.BILLION RIZAB NEGARA. SEBELUM INI PERNAH AKU BERITAHU PM..JANGAN KITA MENAMBAH MASALAH DENGAN PERJANJIAN BARU GST TU…NANTI AKAN MENDATANGKAN MASALAH PADA NEGARA..TAPI DIA DEGIL…ITU PASAL IM VEREY HOT WITH HIM…HIS NOT GOOD TO BE OUR PM.SERIUSLY.

  49. M.AL SHAWWAL on

    DAN SATU LAGI…ADA KAH PATUT PROJEK PEMBERSIHAN SUNGAI MEMAKAN BELANJA SAMPAI RM 30 BILLION. BANYAK TU…NK BERSIHKAN SUNGAI KE NK BERSIHKAN LAUT..SEDARA. HUTANG NEGARA 7 RATUS BILLION LEBIH..ADA KORANG FIKIRKAN KE..SEDARA BN.

  50. M.AL SHAWWAL on

    SALAM PUAN ZETI…U MUST BE FOKUS ABOUT THAT…DONT VEREY EZEY TO GIVE THEM MONEY.OK MAM.TQ. UP DATE ACC BACK..I WANT TO NO BY TOMORROW..NEWS 8 OCLOK.Tq

Leave A Reply