SPM

Senarai Ranking Sekolah SBP dan MRSM Terbaik 2017 Bagi Keputusan SPM

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +


Senarai Ranking Sekolah SBP dan MRSM Terbaik 2017 Bagi Keputusan SPM

Semakan keputusan SPM 2017 telah diumumkan semalam 3 Mac 2017 bersamaan hari Khamis. Ada bermacam kisah dan emosi termasuklah sedih, gembira yang terpapar di media-media arus perdana. Ada…

ranking mrsm

Ada anak pekerja bengkel kereta mendapat keputusan terbaik, ada pelajar kurang upaya turut tidak ketinggalan mendapat keputusan yang membanggakan.

Jikalau pada tahun lepas dalam ribuan sekolah di Malaysia, Sekolah Menengah Sains SMS Tuanku Munawir (Saser) Negeri sembilan telah diangkat dan dinobatkan sebagai sekolah terbaik 2017 berdasaran result SPM 2016 diumumkan sekolah dinobatkan sekolah terbaik SBP 2017. Tahniah Berita Semasa ucapkan.

Manakala bagi kalangan Sekolah Maktab Rendah Sains Mara ranking MRSM pula, MRSM terbaik jatuh kepada MRSM Taiping Perak.

Bersama-sama ini, Berita Semasa kongsikan bersama dengan anda senarai ranking Sekolah Berasrama Penuh (SBP) dan Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) disebalik keputusan SPM 2017.

Senarai Ranking MRSM Terbaik 2017 Result SPM 2016

  1. MRSM Taiping (PERAK) – 1.436
  2. Tun Ghafar Baba (MELAKA) – 1.442
  3. Kuantan (PAHANG) – 1.605
  4. Pengkalan Chepa KELANTAN) – 1.728
  5. Langkawi (KEDAH) – 1.744
  6. Tun Abdul Razak (PAHANG) – 1.828
  7. Pengkalan Hulu (PERAK) – 1.96
  8. Kepala Batas (PULAU PINANG) – 1.964
  9. Gemencheh (NEGERI SEMBILAN) – 2.022
  10. Tun Dr Ismail (JOHOR) – 2.023
  11. MRSM Kota Putra (TERENGGANU) – 2.083
  12. Kuala Berang (TERENGGANU) – 2.207
  13. Pasir Salak (PERAK) – 2.21
  14. Terendak (MELAKA) – 2.262
  15. Balik Pulau (PULAU PINANG) – 2.339
  16. Batu Pahat (JOHOR) – 2.346
  17. Betong (SARAWAK) – 2.361
  18. Lenggong (PERAK) – 2.369
  19. Pendang (KEDAH) – 2.381
  20. Parit (PERAK) – 2.387
  21. Kuala Kubu Bharu (SELANGOR) – 2.387
  22. Transkrian (PULAU PINANG) – 2.404
  23. Felda (PERAK) – 2.405
  24. Kubang Pasu (KEDAH) – 2.431
  25. Muadzam Shah (PAHANG) – 2.475
  26. Tun Mohamad Fuad Stephens (SABAH) – 2.477
  27. Kuala Krai (KELANTAN) – 2.497
  28. Serting (NEGERI SEMBILAN) – 2.534
  29. Tun Mustapha (SABAH) – 2.661
  30. Kuching (SARAWAK) – 2.667
  31. Alor Gajah (MELAKA) – 2.675
  32. Kuala Klawang (NEGERI SEMBILAN) – 2.686
  33. Kuala Terengganu (TERENGGANU) – 2.69
  34. Mersing (JOHOR) – 2.724
  35. Muar (JOHOR) – 2.735
  36. Baling (KEDAH) – 2.742
  37. Kota Kinabalu (SABAH) – 2.771
  38. PDRM Kulim (KEDAH) – 2.79
  39. Tun Ghazali Shafie (PAHANG) – 2.818
  40. Beseri (PERLIS) – 2.85
  41. Johor Bahru (JOHOR) – 2.866
  42. Merbok (KEDAH) 2.886
  43. Mukah (SARAWAK) – 2.895
  44. Tumpat (KELANTAN) – 2.918
  45. Besut (TERENGGANU) – 3.184
  46. Jeli (KELANTAN) – 3.212

Senarai Ranking SBP Terbaik 2017 Keputusan SPM 2016

  1. SM Sains Tuanku Munawir
  2. Sekolah Tun Fatimah
  3. Sekolah Seri Puteri
  4. Kolej Islam Sultan Alam Shah
  5. SM Sains Perempuan Seremban
  6. SM Sains Alam Shah
  7. SM Sains Sultan Alam Shah
  8. SM Sains Kuching Utara
  9. SM Sains Seri Puteri
  10. Kolej Tunku Kurshah
  11. The Malay College Kuala Kangsar
  12. SBP Integrasi Gombak
  13. SBP Integrasi Rawang
  14. SM Sains Kuching
  15. SM Sains Muzaffar Shah
  16. SM Sains Jeli
  17. SM Agama Persekutuan Bentong
  18. SM Sains Hulu Selangor
  19. SBP Integrasi Batu Rakit
  20. SM Sains Kota Tinggi
  21. SM Sains Tengku Muhammad Faris Petra
  22. SM Sains Kuala Selangor
  23. SM Sains Muar
  24. SM Sains Kuala Terengganu
  25. SM Sains Batu Pahat
  26. Sm Sains Sultan Mahmud
  27. Sekolah Dato Abdul Razak
  28. SM Sains Miri
  29. SM Sains Banting
  30. SBP Integrasi Gopeng
  31. SM Sains Sultan Iskandar
  32. Sekolah Tunku Abdul Rahman
  33. SM Sains Rembau
  34. SBP Integrasi Jempol
  35. SM Sains Johor
  36. SM Sains Tapah
  37. SM Agama Persekutuan Labu
  38. SM Sains Hulu Terengganu
  39. SM Sains Machang
  40. SM Sains Dungun
  41. SM Sains Tungku Jaafar
  42. SM Sains Pasir Puteh
  43. SM Sultan Abdul Halim
  44. SM Sains Selangor
  45. SBP Integrasi Sabak Bernam
  46. SM Sains Kubang Pasu
  47. SM Sains Sultan Muhamad Jiwa
  48. SBP Integrasi Tun Abdul Razak
  49. Sekolah Sains Sultan Haji Ahmad Shah
  50. SBP Integrasi Kuantan
  51. SM Sains Tun Syed Sheh Shahabuddin
  52. SM Sains Pokok Sena
  53. SM Sains Sultan Haji Ahmad Shah
  54. SM Sains Raja Tun Azlan Shah
  55. SBP integrasi selandar
  56. SM Sains Lahad Datu
  57. SM Sains Tengku Abdullah
  58. SM Sains Kepala Batas
  59. Sekolah Menengah Sains Setiu
  60. SM Sains Sabah
  61. SM Sains Sembrong
  62. SM Sains Bagan Datoh
  63. SBP Integrasi Subang Pasu
  64. SBP Integrasi Temerloh
  65. SM Agama Persekutuan Kajang
  66. SM Sains Teluk Intan
  67. SM Sains Tuanku Syed Putra
  68. SM Sains Labuan
  69. SM Sains Gua Musang

P/S : Ada bekas pelajar SBP dan MRSM di sini yang mana sekolah anda tersenarai dalam senarai ranking sekolah SBP dan MRSM terbaik 2017 bagi keputusan SPM 2016 kali ini?

PP/S : Berita Semasa berharap Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) memberikan lebih banyak peruntukkan dan mempertingkatkan kelengkapan di sekolah harian, sekolah kampung, sekolah biasa, sekolah di pedalaman supaya mereka tidak jauh ketinggalan untuk menikmati kemudahan seperti mana pelajar SBP dan MRSM dengan harapan Malaysia dapat melahirkan modal insan yang bermutu kelak. Insyaallah.

PPP/S : Berita Semasa akan kemaskini senarai ranking SBP 2017 dan ranking MRSM terbaik yang terkini bagi edisi keputusan SPM 2016. Nantikan senaraiannya. Walaubagaimanapun anda boleh semak kedudukan dan ranking utnuk tahun-tahun sebelumnya seperti gambar-gambar di bawah ini….




Share.

120 Comments

  1. Anonymous on

    macam salah je… MRSM Pengkalan Chepa kat Kelantan bukan Terengganu

  2. Anonymous on

    Anak anak menteri kat sbp n mrsm tu score atau spesis yg menjatuhkan ranking.

  3. Bila diimbas semula keputusan PT3 dan SPM yang dikatakan menurun, KP dah cakap soalan2 bermula tahun lepas memerlukan pelajar mengaplikasi dan memahami apa yang dipelajari. Maknanya sebelum ini, sistem pendidikan kita tak ubah seperti melatih burung kakak tua, menghafal tanpa faham. bila bagi soalan twist sedikit, dah tak boleh jawab. Sistem pendidikan negara, membangun generasi robot/kaka tua.

  4. Anonymous on

    Pendidikan dan pelajaran dua perkataan yang nampak sinonim tetapi berbeza cth pendidikan akan melahirkan insan yang berakhlah mulia dan nilai -nilai baikberagama dan diredhai .Pelajaran adalah input pengetahuan/knowledge untuk diketahui /difahami seterusnya dapat implement dikaji dan dianalisis.So kalau dah faham senang untuk diimplemen/amal dan dianalisis dan sebagainya.Objektif melahirkan insan yang berpengetahuan,berkebolehan dan dilengkapi dengan budi dan akhlak yang baik

  5. Pembelajaran kontemporari sekarang ini walaupun menekankan pendidikan tetapi lebih menjurus kepada pengetahuan untuk lulus peperiksaan semata-mata walaupun bukan semua sekolah sebegitu ada yang baik dan terbaik .Pendidikan untuk melahirkan insan yang berakhlak dan diredhai Allah ptg

  6. Anonymous on

    patutla engineer2 aku mcm hampeh.. .. tak reti nak pikir sindiri utk sesuaikan ikut keadaan.. lurus bendul..bek aku amik kerani camni, murah pun murah

  7. Anonymous on

    Doa Rasulullah ya Allah kurniaknku ilmu yg manafaat,rezki halal dn amalan yg dterima

  8. anti takbur result bagus on

    faham2 jer la. grading diturunkan untuk capai kualiti yang dikehendaki oleh pemerintah. cuba tengok kedudukan malaysia dalam pisa? tak padan langsung dengan kelulusan subjek sains yg mencecah 100% termasuk sekolah luar bandar. nak tengok yg benar2 berkualiti, pandang ke spore dan cina. memang yg terbaik di dunia mengalahkan amerika dan negara barat lain. sebabnya diorang masih mengekalkan cara pendidikan lama.

  9. engineer cemerlang on

    siapa pun boleh cakap nak jadi engineer. siapa yang bertuah bolehlah ambil degree engineering. tapi at the end of the day, prestasi kerjanya yang akan dinilai. dapat 9A,10A,11A SPM is nothing. cuma boleh apply scholarships dan jimat duit poket dan beban keluarga. tapi ilmu dalam kepala otak? engineer mesti terus perah otak tak kiralah umur berapa pun? selagi nyawa di kandung badan jasa dan bakti dicurah demi kemajuan.

  10. engineer cemerlang on

    debat mengenai istilah pendidikan dan pelajaran tak berkesudahan. bila tukar menteri je tukar lah istilah kementerian pelajaran jadi kementerian pendidikan. pastu tukar menteri lain tukar balik. who cares pendidikan ke pelajaran. yang penting kepala otak pelajar tu dah penuh ke dengan ilmu bermanfaat yang penting. pelajar tu kalau ambik add maths betul ke tahu nak selesaikan soalan differentiation, integration, logarithms, calculus. tu belum subjek lain lagi. pelajar harus terus improve untuk menghadapi cabaran mendatang.

  11. Anonymous on

    Awaluddin makrifatullah awal ugama mengenal Allah dan awal amal ialah niat niat yg betul/ikhlas ,perbuatan betul dn natijah yg baik

  12. Anonymous on

    Assalamualaikum dn salam sejahtera x dinafikan tugas guru sgt mulia mendidik dn mengajar anak bangsa justeru gunakan kesempatan ini krn guru kita semua nnti d akhirat akn menerimanya yg baik tetap baik dn x baik pun kita akn menerima nya juga

  13. Anonymous on

    saya dulu belajar pondok, ambil spm calon persendirian dapat 8A . sekarang kerja ustaz , dapat beli rumah harga rm900k. sekolah mana, kerja apa, bukan menjamin kecemerlangan, tetapi ilmu, pengalaman,keberanian dan tawakal adalah kunci kejayaan. minta maaf bukan hendak berbangga tapi sekadar berkongsi.

  14. MCKK duk kat last sekali dlm ranking SBP tuu..apa dah jadi MCKK..??
    Lagi satu STAR Ipoh langsung takde dlm ranking….ohhhh bekas sekolah ku….

  15. Tengoklah ranking universiti kita…
    makin lama makin jauh dimata pendidikan dunia

  16. Anonymous on

    Ujian sn mat antarabangsa malaysia belakang vietnam.
    Bukan belakang singapura ya. Diulangi belakang vietnam.

  17. semua calon spm 2014 yang mendapat keputusan 9A+ ke atas layak mendapat bursary kpm secara automatik. tiada temuduga diperlukan.

  18. sBP TERBAIK 2014 on

    1. SM Sains Tunku Munawir, Seremban, Negeri Sembilan (SASER)
    2. Sekolah Tun Fatimah, Johor Bahru, Johor (STF)
    3. SBP Integrasi Rawang, Rawang, Selangor (SBPIR)
    4. Kolej Islam Sains Alam Shah, Klang, Selangor (KISAS)
    5. SM Sains Kuching, Kuching, Sarawak (SAINSKU)
    6. SM Sains Alam Shah, Cheras, Kuala Lumpur (SMSAS)
    7. SM Sains Hulu Selangor, Batang Kali, Selangor (SEMASHUR)
    8. Sekolah Seri Puteri, Cyberjaya, Selangor (SSP)
    9. SM Sains Sultan Mahmud, Terengganu (SESMA)
    10. SM Sains Seri Puteri, Ampang, Kuala Lumpur (SMSSP)
    11. SM Sains Muzaffar Syah, Ayer Keroh, Melaka (MOZAC)
    12. Kolej Tunku Kurshiah, Seremban, Negeri Sembilan (TKC)
    13. SM Sains Banting, Banting, Selangor (BASIS)
    14. SM Sains Tapah, Tapah, Perak (SESTA)
    15. SM Sains Kota Tinggi, Kota Tinggi, Johor (SAKTI)
    16. SM Agama Persekutuan Bentong, Bentong, Pahang (SUPERB)
    17. SBP Integrasi Gombak (SBPIGBK)
    18. Sekolah Sultan Alam Shah (SAS)
    19. SM Sains Miri, Miri, Sarawak (SAINSRI)
    20. SM Sains Kuching Utara, Kuching, Sarawak (SAKURA)
    21. Kolej Melayu Kuala Kangsar, Kuala Kangsar, Perak (MCKK)

  19. MRSM TERBAIK 2014 on

    1. MRSM Taiping, Perak
    2. MRSM Pengkalan Chepa, Kelantan
    3. MRSM Tun Ghafar Baba, Melaka
    4. MRSM Langkawi, Kedah
    5. MRSM Tun Dr. Ismail
    6. MRSM Kuantan, Pahang
    7. MRSM Kepala Batas, Pulau Pinang
    8. MRSM Pasir Salak, Perak
    9. MRSM Tun Mohammad Fuad Stephen, Sabah
    10. MRSM Pendang, Kedah
    11. MRSM Alor Gajah, Melaka
    12. MRSM Transkrian, Pulau Pinang
    13. MRSM Betong, Sarawak
    14. MRSM Gemencheh, Negeri Sembilan
    15. MRSM Kuala Krai, Kelantan
    16. MRSM Kuala Berang, Terengganu
    17. MRSM Felda Kampus Tun Abdul Razak, Perak

  20. Anonymous on

    Sambil sambil mengajar tu tengok-tengok murid murid yang ponteng dn nk jadi samseng jgn dbiarkn sehingga tak terkawal sehingga cikgu/gurupun dh x bolh nak tegur atau kawal lagi terapkn iman dn amaln kpd budak2 ne

  21. SBP TERBAIK SPM 2014 on

    1. SM Sains Tunku Munawir, Seremban, Negeri Sembilan (SASER)
    2. Sekolah Tun Fatimah, Johor Bahru, Johor (STF)
    3. SBP Integrasi Rawang, Rawang, Selangor (SBPIR)
    4. Kolej Islam Sains Alam Shah, Klang, Selangor (KISAS)
    5. SM Sains Kuching, Kuching, Sarawak (SAINSKU)
    6. SM Sains Hulu Selangor, Batang Kali, Selangor (SEMASHUR)
    7. Sekolah Seri Puteri, Cyberjaya, Selangor (SSP)
    8. SM Sains Sultan Mahmud, Kuala Terengganu, Terengganu (SESMA)
    9. SM Sains Alam Shah, Cheras, Kuala Lumpur (ASiS)
    10. SM Sains Muzaffar Syah, Ayer Keroh, Melaka (MOZAC)
    11. Kolej Tunku Kurshiah, Seremban, Negeri Sembilan (TKC)
    12. SM Sains Banting, Banting, Selangor (BASIS)
    13. SM Sains Tapah, Tapah, Perak (SESTA)
    14. SM Sains Kota Tinggi, Kota Tinggi, Johor (SAKTI)
    15. SM Agama Persekutuan Bentong, Bentong, Pahang (SUPERB)
    16. SBP Integrasi Gombak, Gombak, Selangor (SBPIGBK)
    17. Sekolah Sultan Alam Shah, Putrajaya (SAS)
    18. SM Sains Miri, Miri, Sarawak (SAINSRI)
    19. SM Sains Kuching Utara, Kuching, Sarawak (SAKURA)
    20. Kolej Melayu Kuala Kangsar, Kuala Kangsar, Perak (MCKK)

  22. Anonymous on

    Tengoklah korang yg bjaya skarang pun dari sistem yg dulu gak…

  23. man kerang on

    kawan aku x pnah masuk sbp @ mrsm pun sekarang ni kaya melana…. dah jdi jutawan keja goreng koteow dgn jual nasik ayam saja

  24. Anonymous on

    budak2 aku yg kaki keras mcm kayu dok keja tido dlm kelas tiap2 hari sekarang jd player bola gaji/elaun 20 -40,000 rgt sebulan… awatla aku dulu x pulun2 betul2 main bola sepak atau bdminton

  25. Anonymous on

    mber aku tak prnah masuk sbp, mrsm jauh sekali….
    skrg dh jdi jutawan kejanya goreng koteow dan jual nasik ayam saja

  26. Anonymous on

    patut sbp dan mrsm pun buka kursus2 kemahiran spt kursus usahawan muda, teknoloji komputer, kajisawat enjin, kejuruteraan asas dll

  27. Anonymous on

    sbp & mrsm patut mlahirkan cerdik pndai mlayu dlm semua bidang….

  28. Anonymous on

    kawan aku kerja jual nasi ayam kt a.star dh boleh beli 3 buah bangunan kedai 3 tgkat, siap taja budak2 masul universiti, taja itu taja ini…. ko ada?

  29. Anonymous on

    budak2 kt sbp dan mrsm tu kena bekalkan kekuatan dan jati diri mghadapi dunia terbuka…. makan kena bayau, umah kena sewa, masyarakat nk kena bela, perjuangan bela nasib org mlayu agenda utama

  30. Anonymous on

    dunia luar sbp dan mrsm x seindah jdi anak emas di menara tanduk tu

  31. mainlah sukan lain sayang on

    takpe banyak sukan lain kau boleh main. explore lah banyak benar sukan ada di dunia ni. bola sepak tu memanglah sukan no.1 malaysia tapi kau boleh je main sukan benda lain. boleh buat duit gak.

  32. kau sapa ngok on

    dan ramai yang tak raya pun tak pernah masuk sbp dan mrsm. nak sangat kan buat sweeping statement. lantaklah nak masuk sbp ke mrsm ke sekolah agama ke sekolah teknik ke sekolah sukan ke sekolah seni ke kolej vokasional ke sekolah pendidikan khas ke sekolah kurang murid ke sekolah swasta ke sekolah kluster ke sekolah berprestasi tinggi ke sekolah berprestasi rendah ke. who cares? yang penting pandai-pandailah bawak diri. kau nak condemn sbp mrsm? bajet kau mampu lah nak hantar anak kau masuk sekolah swasta yuran rm30 ribu setahun.

  33. Anonymous on

    mgkin ini petunjuk mudah bgaimana ibu bapa sggup lakukan ape saja utk kjayaan anak2….. wpun dgn jlan pintas yg salah

  34. Anonymous on

    smua ibu bpa dan waris hrap anak akn dpt kputusan cemerlang dan dpat tmpat kt sbp @ mrsm…

  35. sara ibu tunggal on

    kalau anak dpat masuk ke sbp @ mrsm, mcm dah
    dpat satu tiket utk anak2 masuk u local atau obersea

  36. klau anak2 dpt msuk sbp @ mrsm, ibu bpa dh bleh kmbang idung… masa dpan bdak2 tu dh pasti cerah…. kata org “dah boleh giling rempah…”

  37. ibu bpa x yah nk pikir apa2 lgi…. tak yah nk sbuk2 bngun pgi, sedia sarapan, kobek wang saku, x yah nk klm kbut antar anak kolah atau pegi ambik kol 2 petang…. fuhhh… senang giler ibu bapa brtuah nih… sbnarnya bukan anak2 tu saja yg brtuah… bahkan ibu bapa lgi bertuah…

  38. kat sbp & mrsm bdak2 tu dh ada jaminan akan bjaya cmerlang dlm pljaran bila smpai piksa pt3 dan spm nti

  39. ibu bapa kt umah dh boleh goyang kaki atau pulun cari duit utk support kperluan asas bebudak tu sja…. masalah pmbelajaran ni problem 100% mesti lulus cemerlang

  40. ibu bapa dan waris sebenarnya dh msuk dlm “situasi menang -menang”….pertama menang kerana anak dpat msuk sbp, kedua menang kerana keja2 rutin dh makin kurang & ketiga menang kerana anak2 ni nanti dah terjamin bjaya dlm plajaran

  41. bkan trjamin bjaya dlm plajaran saja… nti trjamin dpt kja yg lumayan …he2

  42. siti bekas pelajar sbp on

    kt sbp x ada lgsung masalah disiplin yg teruk2, blajar pun sonok mklumlah kiri kanan smua muke genius, duit pun loaded sbb kawan dgn anak org2 kaya, datuk, tan sri, yb, jutawan, korporar…. mcm2

  43. siti bekas pelajar sbp on

    guru2 pun mngajar dgn kpakaran & style yg cgggih siap guna it lgi… kt sbp sume kprluan asas dlm pndidikan bteknoloji… ada ! wow sonok giler

  44. siti bekas pelajar sbp on

    klau ada problem atau questions yg x leh solve, balik kat asrama tnya dom mates yg kt tepi2 katil tu pun dh kira settle… x yah nk jumpa guru

  45. siti bekas pelajar sbp on

    cara bergaul, cara bertutur dan cara bfikir kami pun best, ada kelas!!

  46. siti bekas pelajar sbp on

    wpun dtg dari plbagai latarbelakang di seluruh ceruk rantau mlaysia…. proses orientasi,msjlis taaruf dan suaikenal tlah merapatkan hubungan kami dan jdi mcm adik bradik

  47. siti bekas pelajar sbp on

    seniors kmi pun boleh tahan punya gaya, ada yg mcm
    professor pun ada….

  48. k igl i tagni kat ok inlgioKbekas bf siti on

    siti, ko x ingat i lgi ke… rosyam nie

  49. wow sonoknya klau anak i dpat masuk sbp @ mrsm… i nk buat knduri kmbing….

  50. klau sape2 dapat soalan bocor, bgi la sarah yea, kcian anak sarah tu dia lmbam ckit….

  51. Anonymous on

    ko ni mesti kes jadi bini muda ni, laki ko kaya tapi tua… kan? sbab tu anak ko tu lembam dlm pljaran mklumla lembu tua… he2

  52. hai sarah, klau dh tau anak tu lembam hantar la pegi tusyen… nti klau dpat soalan pun bukan dia bleh jwap… mklumla otak lembam mcm otak ko jugak

  53. dulu anak sarah terjatuh kt skolah, dia koma lama lah jugak… husband nk hantar ke skolah pndidikan khas yg utk bdak cacat tu, tapi i lbih suka anak i masuk sbp.. harap2 nti dia bleh jdi pndai

  54. Anonymous on

    saya rasa lbih baik hantar anak awak tu kat kelas jahitan atau bengkel repair radio tv… kurang2 nti bila hbis belajar boleh jugak dia buka kelas mjahit atau kdai repair tv, laptop, nset etc…

  55. h tau anak tu lembam ko bgi soalan bocor pun bukan dia bleh jawab…. silap2 kes soalan bocor ni timbul ko pulak yg masuk ‘dalam’

  56. baik ko didik ajar anak ko tu perlahan2 kt rumah, lama2 pndai la budak tu…. jgn ko pulak dok asyik berkaraoke mlm2, nti hbis anak2 ko sarah jdi lembam….

  57. Anonymous on

    kes soalan bocor ni jgn ko buat main, silap2 boleh gantung baju …ke penjara pun boleh…. jgn buat main main

  58. Anonymous on

    takat yg aku dngar, kes bocor soalan upsr dulu ramai jugak yg kena dakwa kt mahkamah…. cian ..kerana sygkan anak2, ibu bapa jd korban…

  59. I pun heran, kita ada pgawai, ada cctv, ada SOP, bilik kebal pun ada… hbis dari mana jalan itu soalan boleh bocor…

  60. ayo yo… ini macam kalo kita bnyak ada bmbang sama itu kuatir…. klau kes mcm ini ada ulang, ulang lgi jadi…. nti mutu standard piawai sama SOP kita pun jatuh

  61. sayang ini mcm kalo kita serupa itu tipuuuu….. anak kita periksa dapat soalan bocor, anak orang lain periksa jugak tapi dapat soalan tarak bocor… aya maaa…. bnyak kcian… ini mcm kalo serupa angkat itu SOP taruh tepiii… citttt… .busuk punya org..!!

  62. lagi satu kalooo… apa mau jadi sama kita peperiksaan punya standard piawai… ini budak sudah lulus,sudah hapi, kluarga sudah kasi kenduri makan kmbing hitam, kmbing putih… dan ini budak sudah masuk sbp… tau2 ini budak rupa2nya soalan bocor punya budak…. ayo yo mati lah ini macam….

  63. Anonymous on

    kita pun tak dapat pasti adakah ini kali pertama soalan2 ini bocor, atau ia telah lama berlaku …mgkin tahun ini baru dapat dikesan?

  64. Anonymous on

    klau ini kali pertama soalan upsr ni bocor, alhamdulillah selamat ! Tapi klau ia telah lama berjalan dibimbangkan ramai jugak pelajar kita kt sbp dan mrsm ada yg dari produk kertas soalan bocor ni.!! wah gawat..!!

  65. Anonymous on

    Ini mgkin juga pnyumbang kpda kejatuhan ranking universiti2 kita di asia dan dunia

  66. Anonymous on

    Mburu rusa di pdg datar
    mdapat rusa berbelang kaji
    Berguru kepalang diajar
    bagau bunga kmbang x jadi

  67. MRSM MERSING JOHOR, tak masuk pun ranking terbaik, ape cikgu-cikgi buat, tidooor..!!! krookh..!!krookh..!!…

  68. klau dpat masuk sbp & mrsm guna result soalan bocor… bebudak tu mcm dilatih awal2 utk mnipu… sedikit masa dulu soalan spm yg bocor… agak2 utk 1 paper tu brapa yg dia org bayar?

  69. Anonymous on

    klau x ada org muat turun soalan2 ni kat facebook mgkin x ada sapa yg tahu sindiket ni sdg bjalan…

  70. Anonymous on

    klau budak jenis bengap, dungu, pemalas ….bukan ko bagi kertas soalan, ko bgi kertas jawapan pun dia x akan mnjawabnya…

  71. Anonymous on

    soalan2 spm bocor ni klau dapat kt students sbp dan mrsm… alamat kutip straight A’s la bebudak tu…

  72. Tate Langdon on

    Sijil kemahiran macam kat poleteknik tu adalah lebih penting dari keputusan SPM akademik

  73. Okaylah aku suruh kawan kawan aku kat mrsm tu keluar mrsm. Dengar cerita kalau tak masuk sbp dengan mrsm boleh kaya. Memang kaya je pun yang kami kejar

  74. Hoi kalau tak belajar pun tak boleh nak berjaya jugak. Adus pikirla sikit. Aku bekas budak mrsm yang memang ranking top spm tiap tiap tahun. Kami belajar macam nak gila. Nak cakap tu guna minda lah sikit. Aduh tipikal melayu. Haih

  75. Bro, kalau nak tengok jangan rujuk kat Singapore & China. Ya, memang ranking tinggi tapi tinggi untuk apa nak dibanggakan kalau sistem pendidikan pun banyak melahirkan golongan yang terlalu mementingkan kerjaya tanpa mengambil kira aspek sosial lain. Pergi ke Singapore, atau lebih teruk lagi China ada orang mereka yang prihatin dengan isu semasa yang masih ada yang mengambil kira aspek kemanusiaan? Tidak, mereka lebih rela mementingkan diri. Ambil contoh Amerika dan serapkan dalam aspek pendidikan kita, sistem mereka mengutamakan pelajar memikir untuk mengatasi masalah bukan membaca untuk menyelesaikannya. Jangan banyak bergantung kepada buku untuk berjaya, kadang2 hidup ini lebih berkisar bagaimana cara adaptasi inidividu di sekililingnya.

  76. Anonymous on

    Elakkan pergi ke MRSM sebab soalan dia terlalu susah padahal soalan SPM yang betul bukan susah mana pun.. Bila terbiasa buat soalan susah, soalan senang jadi susah,

  77. aku bekas budak sbp on

    nih salah satu masalah typical malaysian . always anggap budak sbp nih msti pandai . mesti baik . korang kena ingat . diorang tuh stay dalam tuh dah mcm satu game . pandai bawak diri boleh lah survive . yes mmg sbp dgn mrsm sistem pembelajaran dy okay . tapi kena ingat . budak budak yang masuk situ dari tingkatan 1 . yang masuk tingkatan 4 tuh okay lagi lahh . tapi korang cuba pikir . masa korang umo 13 tahun apa jaa korang pikir ? harapkan ibu bapa lagi . budak budak tuh ? kena hadap dgn peraturan lagi . kelas yg cg malas ngajar lagi . kena buli dgn senior lagi . masa kami form one . diri sndiri tak terurus . sbb apa ? sbb kena urus senior senior tuh . jgn tau nak condemn jaa budak budak kat sbp or mrsm . korang cuba rasa dulu hidup kat situ . kenapa diorang jadi mcm tuh . aku dah rasa aku tahu .

  78. Anonymousss on

    Mne pon blaja,,yg penting niat dan usaha..baik buruk,jatuh bgn,,tuhan tentukan,,
    kita sesama manusia xde hak nk nilai org lain..hanya berhak nilai diri sendiri..
    kalo nk anggap budak sbp or mrsm hebat n pandai,,anggap la kita yg manusia ni pon hebat cmtu..sebab kita sendiri yakin dan sanggop galas jawatan sebagai khalifah dan hamba Allah..gunung pon menolak..

    Mne pon blaja,Dunia ni tetap satu..
    Ilmu tetap pinjaman..

    Allahu akbar

  79. Selamat petang…
    Nak tanya,bila keputusan mrsm akan dikeluarkan?
    Anak saya telah mendapat sbp dan dia telah tolak tawaran tersebut..
    Adakah dia akan mendapat tawaran ke mrsm?

  80. Nak tanya,bila keputusan mrsm akan dikeluarkan?
    Anak saya telah mendapat sbp dan dia telah tolak tawaran tersebut..
    Adakah dia akan mendapat tawaran ke mrsm?

  81. Immature people plus closed minded people. Ignore that.People deserve their right to choice. No need negative comment

  82. Teruknya tengok kebanyakkan MRSM point GPM SPM 2015 kalahkan sekolah harian! MRSM Tumpat, Besut, Jeli GPM 2.918, 3.184. 3.212! Apa ni MRSM buangan ke? The best pun MRSM Taiping 1.436… SM Sains Tunku Munawir 1.40!

  83. MRSM Taiping 1.436
    Tun Ghaffar 1.442
    Kuantan 1.605
    Pengkalan Chepa 1.728
    Langkawi 1.744
    Tun Abd Razak 1.828
    Pengkalan Hulu 1.960
    Kepala Batas 1.964
    Gemencheh 2.022
    Tun Dr Ismail 2.023
    Kota Putra 2.083
    Kuala Berang 2.207
    Pasir Salak 2.210
    Terendak 2.262
    Balik Pulau 2.339

  84. Anonymous on

    alhamdulilah batch kami berjaya buktikan mrsm lenggong bukan mrsm yang corot setiap tahun. 2014 2015 antara tercorot tapi untuk spm 2015 keputusan 2016 kami di ranking ke 18 :) doakan kami terus maju jaya

  85. Nampaknya banyak sekolah harian yang mengatasi sekolah berasrama penuh.cabaran besar buat sbp dan mrsm.jgn terus lena dn hanyut

  86. Salam.
    Anak saya berjaya masuk MRSM Kuala Klawang. Terharu bila dia berjaya straight A di sekolah biasa.

  87. Anonymous on

    Salam.
    Anak saya berjaya masuk MRSM Kuala Klawang.
    Terharu bila dia berjaya straight A di sekolah biasa.

    Waktu pendaftaran saya tengok infra, fasiliti, landskap – sungguh terpegun. Tahniah kepada MARA yang memberi yang terbaik kepada MRSMKK ni.

    Cuma saya nak tahu komen ibubapa kepada anak disitu.
    Betul ke cikgu-cikgu di MRSM Kuala Klawang ni selalu tak masuk kelas?
    Dan ini mencerminkan keputusan SPM 2015 yang lalu dimana kedudukan antara terCOROT diantara SBP dan MRSM.
    Sekiranya benar, saya dan rasanya semua berharap keadaan diperbaiki segera.
    Bagaimana komen ibubapa sekelain?

  88. Untuk SBP tu ranking No. 1 – 33 GPS tak lebih 2.200!!! Rasanya MRSM perlu tingkatkan kualiti pelajar-pelajar mereka. Rasanya pelajar-pelajar MRSM juga tidak aktif kokurikulum sepertimana pelajar-pelajar SBP yang ditekankan elemen akedemik dan kokurikulum.

  89. Di antara MCKK,Munawir dengan Kuala Kubu Baru mana aku patut masuk.Atitud aku bukan lah ulang kaji sangat cuma aku ni focus masa cikgu mengajar Dan buat KR je.Kalau boleh nak abang senior yg macho mcam aku skit hehe

  90. budak spm 19 a on

    i respect taiping n ghaffar baba memang pandai lah budak mrsm

  91. Anonymous on

    Tgb tempat pressr cooker..bljar laju, hbis syllabus awal, dlm bulan april, murid kebingungan, hmwork banyak, tak cukup tidur, tidur dlm kelas, pendek, penat. Bila masuk U dah burnout.

  92. pemain bole tampar terhebat dunia on

    ni sbp integrasi subang pasu ada ka??ka typo..bukankah sekolah ni aka ikups spm 2016 dia meningkat ka..awat result ni macam salah ja…heheheh..sorry saja tanya…saya minta maaf yerr….sorry sangat…hihihihi..!!!!

Leave A Reply