≡ Menu

Pinjaman 1MDB Hutang RM2 Bilion (US$RM563 Juta) Antara Punca Masalah Ekonomi & Ringgit Malaysia Jatuh Lebih RM3.50++


Pinjaman 1MDB Hutang RM2 Bilion (US$RM563 Juta) Antara Punca Masalah Ekonomi & Ringgit Malaysia Jatuh Lebih RM3.50++

Ketua Pegawai Eksekutif CEO 1MDB Malaysia bekas ahli perbankan dari Malaysia yang berpangkalan di Abu Dhabi, Arul Kanda Kandasamy yang telah mengantikan CEO 1MDB sebelum ini iaitu Mohd.

pinjaman 1mdb

Hazem Abdul Rahman tampil memberikan kenyataan yang mana 1MDB adalah peminjam yang bertanggungjawab dan tidak pernah gagal membuat bayaran pinjaman seperti yang dijanjikan.

Malangnya, kata-katanya tidak diyakini melihatkan laporan berita portal berita perniagaan The Edge dan juga penyedia laporan berita terkemuka dunia Reuters apabila menyediakan laporan berita seperti di bawah ini :

Laporan Berita The Edge Financial Daily & Reuters : Pinjaman 1MDB Gagal Bayar

Nah…membaca laporan berita Reuters, 1MDb sekarang ini diberikan lanjutan untuk membuat bayaran dan menjelaskan pinjaman 1MDB sejumlah RM2,000,000,000 (RM2 bilion) setelah 2 kali gagar membayar pinjaman tersebut.

Inilah beban besar yang terpaksa ditanggung oleh bank-bank seperti Maybank dan RHB Bank. Senarai pemberi pinjaman 1MDB daripada jumlah Rm2 bilion itu :

 1. Maybank 58.99% daripada RM2 billion
 2. RHB has 32.41%
 3. Alliance Investment Bank Bhd (4.06%)
 4. Malaysia Building Society Bhd (3.24%)
 5. Hwang DBS Investment Bhd (1.29%)
 6. CIMB?

Hari ini sudah 8 Januari 2015 bersamaan hari Khamis. Tinggal 23 hari sahaja lagi. Pejam celik pejam celik sudah menginjak ke 30 Januari 2015.

 • Persoalannya di mana dan bagaimana 1MDB boleh mendapatkan RM2 bilion dalam masa 23 hari daripada sekarang?
 • Apa akibat dan natijahnya jikalau pinjaman 1mDB RM2 bilion masih tidak mampu dijelaskan?

Dan apa yang akan terjadi apabila 1MDB “jatuh”?

 1. Saham Maybank akan jatuh
 2. Semua stesen janakuasa yang dimiliki oleh 1MDB akan diambilalih
 3. Tarif elektrik akan naik untuk menampung beban hutang
 4. Kerajaan Malaysia terpaksa membayar balik hutang tersebut dengan mengeluarkan suarat sokongan
 5. Kerajaan Malaysia akan mengeluar bon berdaulat yang bakal menjatuhkan lagi nilai ringgit Malaysia ke paras terendah

Laporan Berita The Edge Finnacial Daily yang berkongsi pandangan pakar ekonomi yang bertugas di firma penyelidikan yang disokong bank-bank tempatan mengatakan :

Kesan Pinjaman Hutang 1MDB Kepada Negara Malaysia?

 • Punca kejatuhan ringgit Malaysia sehingga serendah RM3.56-Rm3.58 untuk setiap Dolar Amerika bukan sahaja disebabkan faktor terbesar iaitu kejatuhan harga minyak terkini dunia, kebimbangan defisit berkembar yang dialami negara
  1MDB telah turut dikatakan mempengaruhi kejatuhan ringgit Malaysia ke tahap melebihi RM3.50
 • Dan selain pakar ekonomi yang tidak mahu diedahkan namanya di akhbar berita The Edge, semakan Berita Semasa terhadap laporan Berita perniagaan Bloomberg seorang lagi pakar ekonomi di Barclays, Rahul Bajoria turut mengatakan masalah ekonomi negara yang berlaku sekarang ini telah diburukkan lagi oleh 1Malaysia Development Berhad (1MDB) gara-gara gagal menjelaskan hutang bernilai US$500 juta pada bulan Disember 2014.
 • Manakala Jonathan Cavenagh, yang merupakan pakar strategis kanan tukaran asing di Westpac Banking Corporation, Singapore mengatakan kejatuhan harga minyak telah teruk mencederakan ekonomi Malaysia. Kegagalan pembayaran pinjaman 1MDB memburukan lagi keadaan

P/S : 3 CEO dalam dua tahun? Hebat….

PP/S : Ada yang tertanya-tanya mengapa dan kenapa tidak 1MDB membuat hutang dengan CIMB? Berita Semasa pasti ada yang tahu jawapannya, sebab…..