Review Perodua Axia Baru Malaysia. Model Kereta Baru Perodua Salin Kulit Daihatsu Ayla. Harga Rm30-000 – Rm43,000. Berminat?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Review Perodua Axia Baru Malaysia. Model Kereta Baru Perodua Salin Kulit Daihatsu Ayla. Harga Rm30,000 hingga Rm43,000. Berminat?

Sekali pandang semacam model kerera Rio latest edition. Hakikatnya, inilah dia beberapa keping gambar Perodua Axia baru yang merupakan model terbaru Perodua Malaysia sekaligus menggantikan Perodua Viva. Dan….

Perodua axia

Berdasarkan sumber yang diperolehi pihak Berita Semasa dijangka model baru ini akan mula dibuka tempahan bagi pasaran Malaysia sekitar hujung tahun ini. Insyaallah.

Bagaimana pula dengan harga Perodua Axia baru? Adakah membebankan anda?

Harga Perodua Axia Baru?

Jawapan ini terlalu subjektif bergantung kepada kempapuan kewangan anda sendiri tetapi Berita Semasa dimaklumkan harganya di bawah RM50,000. Di mana dijangka harga yang ditawarkan adalah antara RM30,000 sehingga Rm43,000.

Perodua Malaysia cukup dekat dengan model kereta keluaran Daihaisu. Banyak model Perodua “hasil inspirasi” model kereta Daihatsu dan akhirnya disalin kulit oleh pihak “Perodua Malaysia” untuk tujuan penjualan pasaran Malaysia. Ada di sini yang berminat?

Begitu juga dengan model kereta Perodua ini. Ia adalah model baru yang berasaskan model kereta Daihatsu Ayla / Daihatsu Alya Mira (JDM).

Harga Perodua Axia di Malaysia VS Perodua Ayla di Indonesia?

harga perodua axia

perodua axia 2014

Di pasaran Indonesia contohnya sudah pun keluar. Namanya, Daihatsu Ayla juga yang sebenarnya ikut AFTA, import dari Indonesia lagi murah dan menggunakan terus jenama Jepun. Tetapi disebabkan untuk menjaga …………………..di Malaysia & Perodua. Ehem…..

Kepada peminat model kereta Perodua yang acapkali ternanti-nanti “buah tangan terbaru” dan model baru Perodua Malaysia termasuk kepada yang minat jenis kereta Viva contohnya, bolehlah tunggu model baru ini nanti.

Apa komen balas dan review anda pula? Berminat?

Lagi Gambar Perodua Axia Baru Malaysia



Share.

68 Comments

  1. Terus terang lah, Perodua Axia akan laku seperti pisang goreng panas disebab beberapa faktor:

    1. Penjimatan minyak
    2. Masih dikira “murah” disebabkan cukai terhadap kereta import dan tempatan yang berbeza
    3. Kos selenggara yang rendah (Ownership cost)
    4. Kualiti kereta dan after sale services jauh.jauh.JAUH.JAUH lebih baik daripada Proton walau harganya lebih mahal daripada Proton Saga/Persona tetapi masih belum setanding dengan Brand T dan H.
    5. Perodua dengan “angkuh” menjual kereta kompak dengan mahal kerana mereka tahu kualiti Proton memang amat teruk 6. Resale value Perodua adalah lebih tinggi daripada Proton sebab Proton banyak masalah kualiti.

    Check sendiri harga second-hand Kelisa vs Savvy. Tak panyak tengok Myvi, lagi sakit hati pemilik Proton.

  2. perodua mengambil kesempatan di atas kelemahan proton…..walaupun produa banyak mengeluarkan model kompek tetapi harga tetap mahal dari kereta sedan proton.hanya kerana 1 sebab iaitu kualiti…….

  3. kamenrider on

    saya tak berapa setuju klu kata kualiti perodua lebih bagus dari proton, lebih kurang je pun.klu aftersale servis tu maybe perodua lebih bagus.. tapi ramai pakai perodua sebab utama brand daihatsu tu dgn jimat myk.. yg ni buat proton kalah.

  4. weng weng on

    kenapa rupa perodua axia ni macam muka ikan puyu ternganga? ha haha..walaupun bagus tapi mukanye luculah…mesti ramai orang tak suka

  5. SECARA KESIMPULANNYA PRODUA ADALAH UNTUK ORG YBERPENDAPATAN SEDERHANA TETAPI PROTON ADALAH UNTUK ORG BERPENDAPATAN TINGGI. MORAL ROAD TAX INSURANS SAMA TINGGI BGI PROTON AND PRODUA.

  6. kereta kecik macam ni nak jual harga RM 30,000 -40,000. dahle kecik mahal pula, kalau nak jual, letak le harga munasabah sikit. RM 13,000.00 okle, kereta kecik macam ni.

  7. yess…saya guna kedua-dua nya.. proton dan perodua.. proton kualiti body kira ok banding perodua..drive proton kira sedap tapi Fc agak kuat..perodua banyak gegar..dari deshboard sampai body-body sekali..engine pickup dan Fc terbaik..

  8. Toksah nak komen lebih sebab PRODUA setakat ni memang terbaik dan setiap tahun pasaran kereta yang dihasilkan sentiasa mendapat sambutan ramai luar dan dalam negara. Kekalkan prestasi PRODUA..

  9. Anonymous on

    Kereta Proton jauh lebih kuat dari segi strukturnya dari kereta perodua,

  10. Anonymous on

    Menurut komen tukang ketuk maked yang saya kenali rangka
    kereta Proton lebih kuat daripada honda dan toyota .

  11. Masing-masing ada kelebihan dan kelemahan terpulang pada pengguna untuk menilai nya

  12. mariamira on

    bila perodua nak buat model sedan? saya dah guna kancil, sekarang myvi..nak tunggu yang baru model sedan tapi bukan macam alza..

  13. Mahal betul harga ni. Tapi orang Malaysia masih beli. Namun begitu, bank semakin strict dalam luluskan loan sekarang ni, Ada kebarangkalian stok melebihi permintaan. Viva turun harga lagi ni rasanya. Lepas tu mungkin keluar 1 varian sahaja.

    Bab design bumper tu, macam tak berapa nak masuk sangat design Alza dengan Myvi kat Axia ni.

  14. ahmed zakaria on

    daihatsu ayla x elegant (AT) model paling premium di indonesia hanya RM31400++ sahaja? lu pikir la sendiri!

  15. Government yang kenakan cukai terhadap kereta perodua. Harga bergantung sepenuhnya pada kerajaan dan sedikit oleh pengeluar.

    Honda pernah mencadangkan Civic dijual pada harga sekitar 80k tapi gov tak bagi…..

  16. yess…saya guna kedua-dua nya.. proton dan perodua.. proton kualiti body cam lahanat banding perodua..drive proton kira sedap tapi Fc agak kuat..proton dan perodua sama je banyak gegar… terutamanya dashboard tapi taklah sampai body-body sekali…rajin2 la buat alignment, perodua engine pickup dan Fc terbaik serta tidak pernah ada kerosakkan besar. Engine proton dah malas nak kira dah berapa kali hantar ke bengkel.

  17. Harituh dah kira dah…. beza kat 15k tuh…. harus diingatkan Indon pun kenakan cukai juga, tapi Malaysia raja segala cukai!

    *ingatkan orang lain tak perasan perbandingan harga ni

  18. SambalBelacan on

    Entah kenapa…perodua ni memang suka sangat cipta model kereta macam kereta untuk kanak2…kadang2 rupa kelihatan pelik dan sekali pandang lucu macam kereta katun…contohnya Kenari, macam kereta bawak mayat aje…Viva, sekali pandang macam kereta kontot aje…MyV, pandang dari belakang macam bontot katak puru…hiss…ape ke lucu sangat model2 kereta diorang ni?…Proton, yang aku nampak agak sedap dipandang hanya Saga sahaja…

  19. SambalBelacan on

    Biasalah…kereta ni pun macam manusia jugak…dah tiba time tu macam2 penyakit ada…pointnya disini, sesungguhnya tiada yang kekal walaupun semahal mana…sehebat mana…secanggih mana…bila tiba masa semuanya kantoi…so…selagi tiada kereta yang boleh terbang…maka tiadalah hebatnya sesebuah kereta itu…sampai kat lampu traffic pun kena berhenti jugak…janganlah bangga sangat dengan kerete2 ni…hanya Allah sahaja yang Maha Kekal dan Hebat…

  20. Kita rakyat Malaysia tiada pilihan…melainkan terpaksa membeli keluaran perodua / proton …. kerana ini satu-satunya kereta buatan negara yang mampu dibeli oleh rakyat golongan sederhaha… bagaimana pula rakyat yang berpendapatan rendah?… terpaksa membeli kereta secondhand…Negara jiran seperti Indonsia rakyatnya boleh memiliki kereta yang lebih canggih lagi… fikir-fikir kan la…

  21. aku doakan kereta malaysia overproduced.. sampai harga boleh beli macam beli motor.. roadtax nak mahal takpe jg.. biar jpj dan seangkatan dengannya rajin buat roadblock kat ulu banat dan felda..

  22. btl3…apa2 kereta sma je,jika kita pandai jaga,sampai msa ianya kena service jg,xservice kondemlah,mcm manusia jg,jgn lah kita kutuk mengutuk apa2 jenama kereta,yg mampu n xmampu pkai kereta apa,yg penting ianya selamat sampai ke tpt yg kita tuju.

  23. kereta kita memang canggih tapi harga biarlah rendah….. mampu dimilik rakyat yang berpendapatan rendah macam di Brunai dan negara barat kan.. kan..

  24. beli.. beli… jangan tak beli.. budaya hutang kita tanamkan
    untung.. untung.. minyak punca pendapatan negara
    jem.. jem.. seluruh pelusuk negara
    pikir.. pikirlah.. renung.. renunglah…
    apa nak jadi negara kita…
    ubahlah tabiat anda.. tanya diri pasai apa tiada kereta di bandar raya negara kaya… cth Jepun,Holland,USA,Germany

  25. Betul proton utk yg berpndptan tinggi..sbb parlu kluarkan duit lebih bnyk untuk repair..

  26. alamaaaak, dok asyik kena bayar kereta kereta kereta…
    setail apakenama pun kenalah bayar setiap bulan.
    sampai bila?

    wahai pemimpin yang berkenaan,
    baiki lah perkhidmatan kenderaan awam tu cepat cepat, biar kami naik bas , komuter, lrt dan jalan kaki aje, murah sikit.

  27. Anwar Ibrahims on

    Kalau PKR memerintah, rakyat akan dapat membeli ferrari bersubsidi..

  28. 2012 saya Ke Korea, harga kereta sorenta model 2010 diKorea harga RM220,000.00, harga di Malaysia RM130,000.00 , petrol di Malaysia 2.00 per liter, di Korea Rm5.00 per liter. HANYA 15% rakyat Korea memiliki kereta berbanding Malaysia 70%.

  29. tpahNk DI TipU nya on

    thank PERODUA sbb ada keta seMUrah ni… klu banding PERODUA sy x mampu sbb keja cabok jer !!!

  30. taik la pkr perintah dapat ferrari….hak yg di selangor tu pun tak setel lg…..

  31. mana leh letak murah sangat…nanti duk keta pasang aircond je la takleh gerak sb jalan jem…..haha

  32. Semua krete ni buatan malaysia………korg rasa proton bgus,,korg beli lh proton….klu produa bgus,,krang belilh produa….apa susah…….

  33. Semua krete ni buatan malaysia………korg rasa proton bgus,,korg beli lh proton….klu produa bgus,,krang belilh produa….apa susah…….

  34. rakyat malaysia tak ada pilihan…nk beli keta jimat minyak hnya perodua saja…tak ada pilihan…kontot pun kontotlah…janji jimat minyak…tak ada pilihan….lagi sekali tak ada pilihan…perodua saja…mahal pun mahal lah janji jimat minyak…tak ada pilihan

  35. chow sing sing on

    wauu hebatnya kereta laju, jimat minyak, harga yang berpatutan pui!!!!

  36. bujur telo on

    kereta laju sangat sampai xbleh bwk atas jalan kena saman,
    jimat minyak yang harga nya tidak menjimatkan, harga berpatutan untuk orang yang jual kereta ni..

  37. Indon jugak on

    Indon majoriti hanya mampu beli motosikal je bang.. walaupun kereta daihatsu lagi murah dari perodua..

  38. Anonymous on

    Aq x taw..aq pakai Mercedes…kereta Malaysia kurang berkualiti…langgar ayam pn boleh kemek…

  39. Puak demo dok komen tu ado ko respon dari kerajaan ko.dari perodua ko.kalu nak stakat lepas gere rugi air lior jah.maah bayk hari jumaat.

  40. Dale minah indon nampak lawa.tapi dtg msia tk bpara nk lawa ye..tnya je.maah byk hari jumaat.

  41. mizz april on

    produa akan keluarkan kereta sedan pertama pada awal tahun 2015… :-D

    Produa axia now open for booking

  42. Mr. Fukuda on

    Saye dah pakai kancil 660 lebih 10 tahun. hingga hari ni ia masih dlm keadaan baik. icon, gear, stering, injin masih baik.Proton wira auto juga saya ada beli pd 2007. sehingga kini semua masih dlm keadaan baik dan selamat digunakan. Dan sya berikan pula kpd anak2. Kalau ada kerosakan itu memang perkara biasa tetapi tidaklah seperti rakan2 komen. Syabas kpd proton dan perodua. Saya sangat bangga.

  43. Mr. Fukuda on

    Kamu berdua ni sama aja, komen mcm tak pakai otak. mana ada rakyat msia bawahan mcm kita ni boleh beli ferriari.Dan mna ada kerajaan di dunia ni tak ada masalah.Cuba bagi tau saya.

  44. Aku nk beli kete…p masih fikir which one i should to be choose…perodua axiaa or saga sv…can drop me some suggestion?

  45. Hakim Mahmud on

    memang kalau tak pernah sampai, boleh pusing dua tiga roung kat situ, sebab restoran dia dalam hutan tebal tuh, tapi boleh perasan sebab kereta banyak parking dalam pagar..

Leave A Reply