Borang Permohonan UPU 2018 Online Kemasukan Ke Universiti


Borang Permohonan UPU 2018 Online Kemasukan Ke Universiti 2018/2019

Bermula daripada bulan Februari 2018 sehinggalah kemuncaknya keputusan SPM kelak, agak sibuk dengan beberapa keluarnya beberapa keputusan peperiksaan.

permohonan upu

Dan untuk makluman semua berdasarkan pengumuman melalui mypt3, tidak lama lagi borang permohonan upu online 2019 akan mula buka kepada semua kalangan yang berminat untuk sambung belajar ke pengajian yang lebih tinggi termasuk di Universiti Awam.

Tarikh UPU 2018 akan Berita Semasa maklumkan di sini tidak lama lagi apabila mula dibuka oleh Jabatan Pendidikan Tinggi dan Kementerian Pendidikan Malaysia kepada anda semua.

Jadi kepada pelajar lepasan SPM, lepasan STPM, lepasan STAM, lepasan Diploma atau yang setaraf dijemput untuk tidak terlepas daftar borang permohonan UPU sesi 2018/2019 online terus dari sini pengumumannya.

Cara Daftar Borang Permohonan UPU 2018 Online

Ikuti prosedur mudah yang dikongsikan di bawah :

  • Pastikan terlebih dahulu anda beli no pin unik di bank BSN bagi membolehkan anda daftar borang permohonan UPU 2018 online bagi kemasukan ke Universiti sesi bermula 2018 kali ini
  • Kemudian, anda pergi proses seterusnya dengan cara KLIK LINK KHAS seperti yang Berita Semasa kongsikan pada jadual di bawah ini :

Untuk makluman segala info mengenai permohonan UPU lepasan SPM mahupun semakan keputusan telah pun ditutup untuk siri tahun 2018 ini. Permohonan lepasan STPM, Matrikulasi, Diploma juga telah pun ditutup. Di bawah ini Berita Semasa kongsikan butiran terkini mengenai permohonan lepasan SPM

Tarikh buka permohonan adalah bermula 6 Februari 2018 pada 12 tengahari bersamaan hari isnin ini dan akan ditutup pada 31 Mac 2018 pada 11.59 malam.

PERKARA PAUTAN
Beli No PIN KLIK SINI
Permohonan UPU online lepasan SPM dan lepasan STPM KLIK SINI
Semakan UPU dan Rayuan KLIK SINI
Semak Syarat Kelayakan Akademik ke IPTA KLIK SINI
Soalan Lazim/ FAQ Permohonan KLIK : BPKP
e-Panduan Permohonan Kemasukan ke Universiti Awam / Politeknik Premier SEMAK SINI
e-Panduan Permohonan Kemasukan ke Politeknik Konvensional/METrO; Kolej Komuniti dan ILKA SEMAK SINI

Nasihat Berita Semasa pilih pada jurusan yang betul dengan minat dan kemampuan anda. Pembelajaran di universiti Awam kelak, hanyalah permulaan, yang pentingnya adalah survival anda pada ketika anda melangkah ke alam pekerjaan kelak.

Jadi pilih jurusan berdasarkan minat dan kemampuan anda serta melepasi syarat kelayakan yang telah ditetapkan baik anda daripada lepasan SPM, lepasan STPM ataupun lepasan Diploma dan setaraf dengannya.

Berita Semasa doakan yang terbaik untuk anda semua.

P/S : Sebenarnya proses kemasukan upu akan dipermudahkan jikalau anda semak semula pautan link yang telah Berita Semasa kongsikan dalam jadual di atas, dan juga infografik dan gambar-gambar di bawah ini termasuklah tarikh-tarikh penting untuk anda hantar permohonan kemasukan pada tahun 2017 kali ini.

https://www.youtube.com/watch?v=YZN7fuO9qwE