Permohonan Uitm : Syarat Kemasukan Uitm Sesi 2018


Permohonan Uitm : Syarat Kemasukan Uitm Sesi 2018

Tidak boleh disangkal lagi, dahulu dikenali dengan Institut Teknologi Mara ITM sekarang ini telah diangkat menjadi Universiti Teknologi Mara Malaysia telah menjadi universiti yang terbesar di Malaysia.

permohonan uitm

Uitm mempunyai cawangan di setiap negeri di Malaysia, yang mana jumlah pelajarnya telah melebihi 100,000 pelajar. Dan ambilan pelajar berpuluh ribu setiap tahun.

Rata-rata pelajar berhajat untuk menjadi salah seorang daripada kalangan mahasiswa UiTM.

Uitm sememangnya berhasrat untuk memberikan tempat kepada seramai mungkin pelajar bumiputera supaya mendapat tempat melanjutkan pengajian ke peringkat yang lebih tinggi. Itu keutamaan mereka tanpa mengabaikan aspek kualiti pendidikan.

Kini, Uitm sekali lagi mempelawa kalangan pelajar lepasan SPM, lepasan Diploma, Matrikulasi dan setaraf untuk hantar dan daftar borang permohonan UITM bagi kemasukan sesi 2018 kelak.

Terlebih dahulu sebelum anda mahu meneruskan langkah permohonan Uitm bagi kemasukan sesi 2018, anda hendaklah beli nombor PIN BSN terlebih dahulu.

Dan tidak lupa baca segala pautan yang telah Berita Semasa kongsikan seperti jadual di bawah ini termasuklah syarat permohonan kemasukan UITM, syarat permohonan kursus yang anda pilih bersesuaian dengan pencapaian anda.

Panduan Permohonan Uitm dan Syarat Kemasukan Sesi 2018

Perkara Tarikh dan Pautannya
Panduan Beli No PIN KLIK SINI
LINK Permohonan UITM KLIK SINI
Senarai Kursus UITM KLIK SINI
Syarat Kelayakan Kemasukan Ke UiTM KLIK SINI

Permohonan UITM: Syarat AM
1. Umur anda mestilah 16 tahun ke atas pada tarikh tutup permohonan kemasukan UITM
2. Anda mestilah berstatus Bumiputera dan juga Warganegara Malaysia
3. Pastikan anda sudah semak dan check; yang mana telah melepasi syarat kelayakan minima yang telah ditetapkan oleh UITM bagi setiap program dan jurusan yang anda pilih.
4. Tidak pernah disabitkan engan sebarang kesalahan jenayah ataupun sedang proses menunggu prosoding jenayah terhadap diri anda
5. Kepada kalangan yang sedang belajar di mana-mana universiti atau IPTA tidak dibenarkan hantar permohonan UITM kecuali pelajar UITM itu sendiri.
6. Anda sama sekali tidak dibenarkan hantar borang permohonan kemasukan ke UITM jikalau pada ketika anda belajar di UiTM anda didapati mempunyai rekod telah diberhentikan atau guru taraf untuk peringakat pengajian yang sama pada ketika itu. Kecuali jikalau anda mohon untuk peringkat yang lebih tinggi; itu dibenarkan