≡ Menu

Permohonan Matrikulasi 2017 Kemaskini Kemasukan KPM sesi 2017/2018



(Kemaskini terkini pada: Jul 17, 2017)

Permohonan Matrikulasi 2017 Kemaskini Kemasukan KPM sesi 2017/2018

Ada yang berminat untuk meneruskan pengajian lepasan SPM anda intitusi ini?

permohonan matrikulasi

Berdasarkan semakan Berita Semasa, berita gembira untuk anda semua yang bercita-cita untuk meneruskan pengajian ke peringkat Kolej Matrikulasi KPM, sukacita dimaklumkan kepada anda yang mana permohonan kemasukan ke sana sesi 2017 kini telah dibuka.

Ia mula dibuka kepada umum sehingga selewat-lewatnya sebelum ditutup pada 24 Disember 2016 melalui pengumuman rasmi Kementerian Pendidikan Malaysia KPM iaitu sendiri www.moe.gov.my

Cara Permohonan bagi Kemasukan Sesi 2017

  1. Anda hendaklah pastikan, yang anda telah pun beli nombor pin di mana-mana cawangan Bank Simpanan Nasional BSN yang berdekatan dengan anda sebagai sebahagian daripada prosedur bagi permohonan kemasukan ke sana
  2. Harga dan caj bagi Nombor pin tersebut boleh dibeli hanya RM6 sahaja sekaligus memastikan anda mendapat akses kepada borang secara online
  3. Borang permohonan secara online boleh didapati melalui laman web ini
  4. Kemudian, anda hanya perlu masukkan no kad pengenalan aka IC anda bersama-sama dengan nombor pin BSN yang boleh dirujuk pada resit pembelian nombor PIN BSN tersebut.
  5. Pastikan segala bentuk maklumat yang anda isikan kelak, hendaklah betul-betul tepat dan betul supaya permohonan matrikulasi anda kelak tidak menghadapi sebarang masalah.
  6. Anda hanya ada 3 kali peluang sahaja untuk membuat sebarang pembetulan maklumat dan info berkaitan dengan permohonan matrikulasi KPM online anda sebelum tarikh tutup permohonan.
  7. Jadi semak betul-betul sebelum klik butang “Save”
No.1 Senarai Syarat Kelayakan Kemasukan
1. Pertama semestinya anda hendaklah bumiputera. Non bumi tidak dibenarkan masuk
2. Juga umur anda ketika daftar mohon tidak lebih daripada 20 tahun dan ke atas pada tarikh 1 Januari 2017.
3. Akhir sekali anda mestilah pastikan permohonan Matrikulasi 2017 anda dihantar sebelum tarikh 24 Disember 2016 ini.
4. Sebarang permohonan yang dihantar selepas daripada itu tidak akan dilayan dan diproses termasuklah jika borang anda tidak lengkap serta tidak melepasi syarat minimum yang telah ditetapkan.

 

Senarai Tawaran Program Ditawarkan
Untuk makluman anda ada 2 program yang ditawarkan iaitu samada Program Satu Tahun (PST) atau Program Dua Tahun (PDT).
Anda juga boleh pilih jurusan samada sains Perakaunan ataupun terkenal yang pastikan mestilah melepasi kelayakan minimum yang telah pun ditetapkan Kementerian Pendidikan Malaysia

Kemaskini Permohonan Matrikulasi 2017 KPM

Pemohon boleh melayari laman sesawang Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) iaitu www.moe.gov.my untuk membuat semakan permohonan Matrikulasi KPM 2017 pada awal atau pertengahan bulan Februari 2017 untuk membuat sebarang pembetulan maklumat dan kemaskini sekiranya perlu.

Berita Semasa difahamkan semakan keputusan permohonan matrikulasi 2017 anda akan diumumkan sekitar awal ataupun pertengahan bulan April 2017.

Ya…nantikan pengumuman terus dari Berita Semasa dengan cara KLIK LINK dan Pautan di bawah ini untuk semakan status kemasukan :

Perkara Butirannya
Syarat Kelayakan Kemasukan KLIK SINI
Panduan Permohonan Matrikulasi KLIK SINI
Permohonan Matrikulasi 2017 online Mohon SINI
Kemaskini Matrikulasi 2017 UPDATE SINI
Semakan Keputusan KLIK SINI

 

P/S : Kongsikan pengalaman anda hantar permohonan matrikulasi 2017 serta kemaskini permohonan bersama rakan-rakan anda di sini.

PP/S : Yang bagusnya lulusan ini kini sudah mula diiktiraf kerajaan Malaysia untuk digunakan bagi permohonan kerja dan jawatan kosong di Malaysia bagi sektor kerajaan ataupun sektor swasta. Oleh itu, bermula pada tahun 2017 ini, lulusan dari institusi ini akan diberikan sijil sama seperti diterima oleh lulusan STPM.

PPP/S : Di bawah ini disertakan gambar-gambar bagi rujukan yang mengandungi maklumat lengkap yang penuh informasi bagi cara bagaimana anda mahu hantar prosedur permohonan matrikulasi 2017 secara online selepas anda beli no pin BSN, syarat program dan syarat kelayakan yang minimum, Panduan mengisi borang permohonan matrikulasi 2017 online.

KLIK gambar-gambar di bawah ini yang telah disusun kemas untuk semakan anda.

Sambung Baca Lagi Artikel Terbaik Yang Ini Pula. Ada Kaitan Dengan Yang Di Atas :

Apa Kelebihan Masuk IPTA, Matrikulasi, Tingkatan 6, Politeknik Bagi Lepasan SPM? Apa Kelebihan Masuk IPTA, Matrikulasi, Tingkatan 6, Politeknik Bagi Lepasan SPM? Bagi sesetengah pelajar lepasan SPM, selepas selesai cabaran persiapan mereka menghadapi peperiksaan exam SPM sebelum ...

12 Komen Bernas di Berita Semasa… add one
  • 1 sintaro TppA 11:11 pm

    Aku the FIRST, JGN KACAU AREA AKU…

  • 2 Natasha 11:15 pm

    second, mlm ni nk study lewat mlm…

  • 3 Natasha 11:22 pm

    harap2 tahun ni dapat 10 A dah ler…

  • 4 awang kenit 11:25 pm

    Amende tu… 10 A nombor umah ko nko ker..

  • 5 Natasha 11:29 pm

    Berburu rusa di padang datar
    mendapat rusa berbelang kaki
    Berguru kepalang diajar
    lambat peluang nak masuk matrikulasi

  • 6 no 6 11:36 pm

    aku setakat no 10 jer…atas pada no 10 x nak join eah portal korang

  • 7 Anonymous 11:39 pm

    yang atas tu sampah…

  • 8 Lili 1:40 pm

    Maaf nak Tanya mcm mana nak dptkan no siri selepas mendaftar. Kesilapan saya lupa nak save no siri tu..

  • 9 safira 3:15 pm

    knpa error je?

  • 10 luqman 3:09 pm

    harap2 5 soyuz 1 straight A +

  • 11 Anonymous 10:14 pm

    hello duduk zaman ape.. non bumi boleh masuk matrik ok

  • 12 MAIZATUL AKMAL BINTI MOHAMAD DAUD 4:21 pm

    Kampung padang Bual,
    Tanjung Pauh,
    16050 Bachok,
    Kelantan.

Tinggal Komen Bernas Bagi Topik Ini