Renew Passport Malaysia Renewal MyIMMs Imigresen


Renew Passport Malaysia Renewal MyIMMs Imigresenn

Untuk pergi ke luar negara sekarang menjadi lebih senang.

passport malaysia

Jikalau dahulu terpaksa mengambil masa yang lama di pejabat Imigresen Malaysia untuk daftar permohonan ataupun mahu renew passport baru. Dengan perkembangan ICT dan teknologi digital hari ini, semuanya sudah beralih kepada online satu persatu.

Terbaru Jabatan Imigresen Malaysia telah pun melancarkan untuk anda sistem renew passport online yang terbaru yang mana diberikan nama MIIS ataupun lebih dikenali dengan Myonline Passport Malaysia.

Semuanya bertujuan untuk memastikan proses anda renew passort Malaysia menggunapakai Myonline Passport Malaysia lebih cepat, tepat dan memudahkan anda semua tanpa mengambil masa terlalu lama seperti yang sebelum-sebelum ini.

Ok baik jikalau anda yang masih samar-samar bagaiaman proses menggunapakai Myonline Passort Malaysia ini, Berita Semasa suka untuk berkongsi cara seperti pada jadual di bawah ini :

Renew Passport Malaysia: Semakan Myonline Passport


Perkara Butirannya
Caj Harga bagi OKU Percuma
Caj Harga antara umur 13 tahun hingga 59 tahun RM200
Caj Harga warga emas RM100
Permohonan Myonline Passport KLIK SINI
Semakan Status Permohonan Myonline Passport Malaysia KLIK SINI
Agensi Terlibat Jabatan Imigresen Malaysia
Mekanisme Baru Anda boleh buat pendaftaran dan permohonan renew passport
Jabatan Imigresen Malaysia akan proses permohonan anda
Anda boleh ambil passport baru anda pada hari yang sama terus di kaunter cawangan Jabatan Imigresen Malaysia yang berdekatan dengan anda dengan syarat anda mesti hantar permohonan online anda sebelum pukul 3 petang (hari bekerja)
Anda hanya dapat pada hari esoknya apabila anda buat permohonan online selepas pukul 3 petang
Format Photo size bagi gambar Pasport Semak gambar di bawah sekali

Tetapi anda perlu pastikan anda mematuhi syarat kelayakan yang telah ditetapkan untuk menggunapakai sistem Myonline Passport Malaysia renewal ini:

  1. Mesti umur anda 13 tahun dan ke atas
  2. Mesti sudah pun ada e-pasport atau dikenali dengan pasport cip
  3. Jangan sesekali menipu dalam memberikan sebarang maklumat ke dalam sistem. Jika ingkar anda akan disabit dengan kasalahn undan-undang di bawah Seksyen 12(1)(c) Akta Pasport 1966 (Akta 150). Jangan main-main.
  4. Jika umur anda di bawah 18 tahun, pastikan anda bawa bersama penjaga yang memberikan kebenaran kepada anda ketika permohonan dan tidak lupa juga sijil kelahiran anda
  5. Muat naik gambar dan foto anda yang terkini
  6. Pembayaran myonline passport boleh dilakukan menggunakan kad debit ataupun kad credit dengan caj bayaran sebanyak RM200 untuk umur antara 13 tahun hingga 59 tahun. Untuk Warga emas pula dikenakan bayaran RM100
  7. Pastikan anda sendiri yang datang untuk ambil passport baru anda
  8. Pastikan dokumen yang diperlukan untuk pengesahan dibawa bersama