Semakan Pakej Streamyx, Celcom, Digi, Umobile, Maxis. Menteri kata, 14% dan 57% Lebih Murah Daripada Harga Semasa!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Semakan Pakej Streamyx, Celcom, Digi, Umobile, Maxis. Menteri kata, 14% dan 57% Lebih Murah Daripada Harga Semasa!

Rakyat mendesak harga Pakej Streamyx, Unifi, Celcom, Digi, Maxis di Malaysia disemak semula kerana pakej harga broadband yang ditawarkan kepada pengguna sangat membebankan.

pakej streamyx

Masakan tidak, melihatkan sahaja jiran terdekat kita Singapura pakej harga broadband mereka yang ditawarkan pada kelajuanĀ 150Mpbs hanyalah RM119 sebulan sahaja, Malaysia? 5Mbps dengan pada harga RM 157.94 termasuk dengan cukai GST.

Oh…..Berita Semasa itu negara maju dan negara terkaya di dunia. Janganlah bandingkan dengan negara kota Singa. Ok Baik….

Kita bandingkan pula dengan jiran di sebelah utara kita negara gajah putih Thailand iaitu di sekitar Narathiwat, patani dan Yala terletak di Selatan Thailand. Di fikiran anda pasti terbayang suasana yang kacau bilau dengan orang mati ditembak dan dibom bukan?

Tetapi tahukah anda di sana kebanyakannya pakai IPTV dan internet berkelajuan tinggi (10mbps unlimited) pada kadar harga RM74 atau 650 Bhat sahaja.

Mengapa negara kita yang dicanang mahu menju ke negara maju, pakej harga broadband yang ditawarkan kepada rakyat marhaen begitu tinggi?

Selepas didesak berkali-kali akhirnya berita terkini yang Berita Semasa terima Menteri akhirnya mengumumkan pakej harga broadband Unifi, Celcom, Maxis, Digi kepada anda semua. Katanya inilah tawaran pakej harga broadband selepas Menteri berhempas pulas berbincang dengan taikun-taikun berkepentingan dalam industri telekomunikasi negara. Katanya…ada pengurangan….Mari kita semak bersama-sama…

SenaraiĀ Semakan Pakej Streamyx, Celcom, Digi, Umobile, Maxis

  • pakej mudah alih akan ditawarkan pada harga RM25 (data bulanan sebanyak 1GB dan sekurang-kurangnya 3G-HSPA untuk kedua-dua perkhidmatan prabayar dan pasca bayar) – 14% lebih rendah daripada harga semasa
  • RM38 sebulan untuk 1Mbps penggunaan data percuma sehingga 1GB oleh Telekom Malaysia (TM) dan TIME dotCOM – 57% lebih rendah daripada harga semasa

1Mbps RM38 – Ini baru selayaknya tawaran pakej harga broadband untuk rakyat Malaysia! Harga sekarag sampai RM110, melampau! But wait, wait…wait! Harga turun tetapi ada quota pula? 1GB!??

Ermmm….rm38 1MBps saiz kuota 1GB, tidak sampai 3 hari sudah habis. Syarikat telekomunikasi menanti anda dengan penuh gembira untuk menerima tempahan topup bandwidth daripada mereka. Jerat sudah mengena.

Jikalau mobile ada quota Berita Semasa masih boleh menerimanya. Tetapi streamyx yang fixed line pun ada quota? Rakyat Malaysia desak mohon pakej Streamyx dan Unifi diturunkan? Ada atau tidak menteri?

P/S : 1mbps rm38 kuota 1GB. Mengapa tidak tawarkan pakej harga broadband yang lebih murah lagi? 1mbps RM5 kuota 100mb? Ermmm….



Share.

75 Comments

  1. Penganalisis Komen on

    Antara Singapura, Malaysia dan Thailand, siapa ada analisis pengguna internet negara mana yang paling tinggi bukak porn guna internet setiap hari.

  2. Kak Jat Lembu bibir tebal tumpang gembira dengan penurunan kadar caj internet di Malaysia kerana dapat berjimat utk kegunaan lembu-lembu kondo Kat Jat Lembu.

  3. SAS/SL4A/SSH on

    ayat macai sejati bodoh macam menteri

    * kalo nak jimat jangan pakai internet, pakai burung merpati..
    * syukur la malaysia masih aman
    * kalo tak suka internet mahal, sila keluar dari malaysia

    phuiiiii

  4. Menteri terpaksa biarkan caj internet mahal di malaysia untuk membendung gejala pornografi di kalangan rakyat malaysia, tu je…

  5. yeh….harga broadband dah turun….boleh la kita beli rumah/kereta dan makan sedap2 lepas nie….

  6. bagilah nilai yang munasabah sikit ….
    1Gb = RM 15.00…..3G-HSPA …

  7. ini menteri yang tak pernah cuci muka…tak pernah gosok gigi…geli aku tengok bila dia bercakap….

  8. Harga internet tinggi bukan sebab porn semuanya alasan shj… cuma yg bodoh je caya alasan bodoh. Kroni nak untung lebih malah tamak dan berbagi antara mrk kroni2 negara.Kalau mahal boleh bendung kenapa masih tinggi layari porn???
    Maka masalahnya bukan porn tetapi harga internet mahal sebab tamak nak untung lebih bukan kerana rakyat semata2.

  9. Bukti negara malaysia masih mundur bukan negara maju sebab tak bisa banding dgn singapore!!! Bukan ke dulu singapore mundur dari malaysia??? Tiada minyak??? Masih tak tahu malu kata mrk majukan negara malaysia kenapa rakyat masih susah hati.

  10. Bukti kerajaan bantu kroni buat duit kayakan kerabat mrk bukan bantu rakyat dgn apa yg mrk war2. Bila pru nanti mcm2 kata manis tetapi hingga kini harga kereta tak turun apa yg dijanjikan. Negara rasuah tidak akan maju hanya musnahkan negara susahkan rakyat.

  11. Ekonomi tidak ketentuan kata pula baik2 sj…. kenapa hingga kini masih nak tipu!!!” Negara malaysia jarang disebut2 oleh negara luar yg maju sebaliknya negara china korea thailand singapore india lebih byk diutarakan. Malaysia masih jauh dari kemajuan yg diwar2 kan.

  12. PAK MENTERI NI PAHAM KA DENGAN KUOTA INTENET NI….
    TURUN HARGA SANGAT LA TU ….
    MACAM NK JERAT ORG JA NI….
    NAMPAK MACAM MURAH…
    TAPI STILL HADKAN KUOTA…
    1GB PLAK TU….
    BRAPA JAM SANGAT TU …
    KALAU DOWNLOAD 1 MOVIE SIZE 1GB …1 JAM DAH HABIS……

  13. aku bagi satu bintang… download yang cetak rompak jangan sebut disini

  14. whateverrr……internet “kehendak”,bukan keperluan asas pon..lagi bagus turun harga barang asas..ramai rakyat sipi-sipi lagi nak makan pasir..makan rumput..rumput bukit jalil pon lagi mahal..puiiii

  15. aku bagi satu bintang… penting internet sebab aku senang nak update status

  16. terima kasih uolz on

    terima kasih kepada menteri. terima kasih jugak kepada timbalan menteri. terima kasih ketua jabatan.

  17. [ perihatin ] on

    tersingkap 1 lagi… Samaada kelemahan kerajaan atau pihak yang ada kepentingan. Mereka yang bersekonkol dengan pembekal telekomunikasi, yang akhirnya RAKYAT jadi mangsa.

  18. menteri tak bayar internet, memang tak tau apa tu kuota sebab tu dia diperb000do0hkan oleh syarikat telekomunikasi meletakkan kuota 1gb. Sepatutnya kuota unlimited, dan cuma beza pada speed internet pada bayaran tertentu sekurang-kurangnya 5mbps paling ciputlah. Modal apa yang syarikat telekomunikasi rugi sangat kalau tingkatkan speed internet dan data yang digunakan. Malaysia ni terlalu banyak tukun untuk jerung2 membiak, sehingga ikan2 kecil selalu jadi makanan jerung2.

  19. Nanti mat maslang cakap kalau internet lambat, ajak jiran2 kongsi langgan internet yang paling mahal.

  20. zaman sekarang semua perlukan internet untuk belajar atau menjalankan tugas.

  21. kita mendahului negara maju lain di dunia dengan kos hidup yang tinggi tetapi rakyat masih miskin. rakyat biasa dengan golongan kaya kini berada di pulau yang berbeza.

  22. rupin kude on

    Ds najib semasa bentang bajet 2015 umumkan akan pastikan kampong2 diterangi dgn streets light… kmpong korang terang benderang tak? Aku ingat ada baik caj2 elektrik & air diberikan PERCUMA kpda rakyat…. Ini satu cara imbangkan beban GST dan kebajikan rakyat….

  23. SEMAK DOWN on

    Sepattutnya kerajaan berikan bekalan elektrik & air PERCUMA kpda rakyat utk imbangi tekanan GST… Lagipun untuk betulkan janji ds najib semasa bentang baget 2015 utk pastikan kampong2 terang benderang dgn streets light… masih dark spot yg x clear

  24. apabila dibandingkan dengan negara jiran….
    ternyata pakej intenet ni sepatutnya murah…..
    tapi memandangkan ada pihak yang pikir rakyat ni boleh diperbodohkan …
    satu cara saja nak ajar TM ni dengan boikot …..
    itu pon kalau mampu buat……..

  25. boikot ja TM ni …
    itupon kalau mampu buat….
    kalau nk compare dengan harga intenet di negara jiran….
    sepatutnya intenet ni memang murah…
    tapi bila ada pihak yang suka nk perbodohkan rakyatnya sendiri…..ini yang jadi masalah…
    kuota 1gb memang dah tk releven dengan tahun 2015…
    lain la kalau 2005 dulu……
    itu pon ada pak-pak menteri yang tak paham lagi …….
    kononnya menteri multimedia dan komunikasi….
    rupanya menteri pon tk paham pasal intenet ni …….
    turun sangat la harga tu……..

  26. memanglh btul klu angin ada pokok bergoyang lainlah klu pokok batu/pokok simenfero ha.. ha.. ha…

  27. Rm 35 ke bawah tak kena gst .Jika kilang guna lebih 300kilowat(> 35 RM ) letrik kilangnya akan kena gst,Mengikut perniagaan kapitalisma kos ini kena diambil kira untuk keuntungan jadi tempias gst atas barangan akan kena dan akhirnya pengguna akn bayar,so perniagaan yg . lbh Islamik yang lebih berkebajikan plu difikirkan

  28. SambalBelacan on

    …apabila seorang menteri yang berotak beku berkata2…maka kita rakyat Malaysia pun semakin tersiksa kerana kebodohannya berkata2…perkara2 yang tidak benar sentiasa dibenar2kan…lepas tu cuba pulak membandingkan dengan negara2 lain…macam ‘katak dibawah tempurung’…negara lain sudah pun kedepan dalam internet yang murah…kita masih lagi berteka-teki…aduhai!…malangnya Malaysia…

  29. SambalBelacan on

    …malangnya rakyat Malaysia apabila menteri2 berotak beku berkata2 membandingkan negara2 lain…walhal internet mereka lebih murah dan laju…

  30. Ada siapa boleh jawab restoran mamak di KL ni ada yang kenakan caj/gst pada pelanggan siap dengan slip yang tertera gst yang dikenakan.Kemusykilan timbul sebab barang makanan tidak dikenakan gst.

  31. SambalBelacan on

    …sila ramai2 boikot…jangan pergi ke restoran2 mamak atau restoran2 makanan lain yang memandai2 kenakan GST…inilah satu2nya cara nak mengajar mereka2 yang cuba ambil kesempatan…biar makanan2 tersebut mereka sendiri yang makan…

  32. Ada cter pergi golok satu kali je nasib x baik kena hiv +ve hu hu nauzubillah

  33. RM38 utk 1GB?

    Sekarang ni celcom tawarkan RM38 utk 2 Gb. Lagi mau tipu. Lagi mau duit. Tak cukup mentekedarah.

  34. Andaikata streamyx melaksanakan 1mbps rm38 koata 1gb, maka saya menyeru kepada semua pelanggan streamyx berhenti serta merta daripada melanggan prkhidmatan ini

  35. Aku nak rm 15 untuk 1 bulan,25 mbps, tiada qouta, setuju? (Nak5 bintang)

  36. Trend semasa, pengguna akan melanggan data paket internet dan ia suatu kewajipan.

    Syarikat telco gergasi pula ingin menjaga kepentingan masing-masing dalam mengaut keuntungan
    berbilion ringgit.

    Sekiranya semua pengguna beralih dari menggunakan pelan dari syarikat telco gergasi ini & mula menggunakan
    pelan telco yang tidak membebankan, kemungkinan cara ini boleh memaksa syarikat telco menurunkan harga paket data.

  37. Kepala hotak bukan keperluan asas… aku bisnes online doh, takde internet aku nk jual mcm mana?

Leave A Reply