Nur Amalina Che Bakri. Double Degree, Master di Universiti Cambrige dan Terkini PHD Kanser Payudara di Kolej Imperial

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nur Amalina Che Bakri. Double Degree, Sarjana di Universiti Cambrige dan Terkini PHD Kanser Payudara di Kolej Imperial

Tahniah Nur Amalina Che Bakri. Pencapaian terbaru dan terkini Nur Amalina Che Bakri terus menutup cakap-cakap dan kritikan yang dilemparkan terhadapnya 3 tahun lalu iaitu sekitar awal tahun 2012 yang lalu.

amalina che bakri

Berdasarkan maklumat yang Berita Semasa terima, sepanjang berkelana di luar negara, di negara orang, Dr. Nur Amalina Che Bakri lebih fokus kepada “hak asasi manusia, kerja sosial dengan masyarakat UK dan di luar), dan buat internship di hospital terkemuka (Harvard, Imperial).

Keputusan dan Pencapaian Terkini Nur Amalina Che Bakri?

  1. Keputusan SPM 2004 dengan 17A
  2. Nur Amalina  Che Bakri merupakan Pelajar Tajaan Bank Negara Malaysia BNM
  3. Ijazah Universiti Edinburg Scotland (Ijazah Sains Biomedik dalam Farmakologi dan Ijazah perubatan). Double degree.
  4. Sarjana di Universiti Cambridge (Kepujian Kelas Pertama) bagi kursus translasi perubatan dan terapeutik
  5. Nur Amalina sekarang sedang menjalani latihan sebagai doktor pelatih
  6. Bakal sambung belajar ke peringkat PHD atau Doktor Falsafah dalam bidang kanser payudara dan onkoplastik di Kolej Imperial, London
  7. Sedang berusaha ke arah menjadi perunding dan pakar bedah kanser payudara tidak lagi lagi
  8. Nur Amalina Bakal membuat pembentangan kertas Thesis di Persidangan Kanser Antarabangsa di Houston Texas, USA
  9. Nur Amalina Che Bakri juga sudah bentangkan 6 kertas kajian beliau di peringkat dunia untuk kajian perubatan dan ada antara kajian Amalina Che Bakri adalah yang terbaik
  10. Jikalau anda mahu lihat contoh resume Aamalina Bakri, bleh semak di profil Linkedin miliknya seperti DI SINI.
  11. Apa yang boleh Berita Semasa dengan satu kata, Impressive.

Jikalau Universiti biasa Berita Semasa tidak ambil pusing tetapi master dari Universiti Cambridge. Salute her.

Semoga kehadiran anda Nur Amalina pulang ke Malaysia bakal mampu menyelamat lebih ramai lagi mangsa kanser payudara berdasarkan pengalaman dan kepakaran anda pada ketika berkelana di luar negara sana. Insyaallah.

Dan semakan Berita Semasa menunjukkan, Amalina Che Bakri juga ada menyumbang hasil tulisan dalam buku bertajuk ABC of Medically Unexplained Symptoms dan tulisan Amalina Bakri boleh anda baca dan amati pada bab 36 yang memfokuskan terhadap Pelvic and Reproductive System Symptoms pada Bab 10 di muka surat 36.

Sambung PHD. Boleh pula menulis pula lagi. Tahniah adik Amalina.

Amalina jikalau balik Malaysia terus dapat jadi pensyarah atau pun buat klinikal. Paling kurang nanti boleh bermula dengan gred UD54 kelak.

P/S : Ada orang dapat gelaran doktor turun langit mana entah, tiba-tiba mahu digelarkan pakar dan jadi pakar motivasi untuk membuat rakyat Malaysia takjub. Ermmm….

P/S : Kita sebagai seorang rakyat Malaysia haruskan raikan bersama kejayaan sesama kita dalam apa bentuk bidang dan lapangan sekalipun. Doakan kesejateraan pelajar-pelajar kita baik dalam dan luar negara.

PP/S : Kurangkan suruh orang suruh tutup sana-sini tetapi kita terlupa untuk tutup mulut kita.

PPP/S ; Malaysia needs you baik Nur Amalina Che Bakri mahupun Siti Fatimah ataupun yang lain-lain lagi di luar sana.

Di bawah ini Berita Semasa suka ingin kongsikan surat Dr Amalina dan rakan sekerjanya Dr Adler kepada akhbar berpengaruh di UK di atas ketidakadilan kerjaan UK terhadap kontrak kerja doktor junior. Isu kontrak doktor junior menjadi isu hangat di UK sekarang ini

berita

P/S : Tonton video Nur Amalina Che Bakri yang berjaya ukir sejarah di Universiti cambridge



Share.

51 Comments

  1. Tahniah pada Amalina che bakri. Jangan jadi kakt jat lembu bibir tebal yg keji menggunakan kepandaian untuk mencuri 250 juta duit lembu.

  2. Kak jat lembu sekarang buat semacam lembu kenyang. Diam-diam sebab dah kenyang makan duit lembu 250 juta.

  3. Kat Malaysia ni kalau lahir seorang cerdik pandai tapi pada masa yg sama wujud 100 orang perompak dan lanun vvip. Salah seorangnya adalah Kak Jat Lembu bibir tebal.

  4. Asalam… rumah mampu milik RM79ribu-RM300ribu, rumah mesra rakyat RM85ribu, rumah kos sederhana 3 bilik RM150ribu-350ribu, rumah mewah banglo RM750ribu-2juta, rumah agam RM3-60juta… SIAPAKAH PEMILIK RUMAH DIATAS ?..
    Rumah Mampu Milik- PA gred 38 ke bawah & rakyat biasa..
    Rumah Mesra Rakyat- PA gred 27 ke bawah & rakyat berpendapatan RM1500 ke bawah.
    Rumah Kos Serderhana 3 bilik- PA gred 44 ke bawah dan rakyat yg berniaga.
    Rumah Mewah Banglo-PA gred 48 hinnga jusa dan ahli perniagaan..
    Rumah Agam-PA gred turus, Menteri, YB,Senantor dan ahli perniagaan…
    Jadi kamu semua fikir-fikirkanlah…

  5. Bila agaknya lembu utk korban dn daging lembu fresh nak murah kt Msia nei spt yg dialami harga buahan kt msia nei cth buah dokong cth:1 kg dokong rm7-10 tlh turun 2-3 rm per kilo dn kdg2 1rm 1kg dgn gred dn kualiti buah yg sama.

  6. …katanya ini adlh kjayaan jab.pertanian d mana petani/pekwbun org > lbh ramai tlh tanam pokok dokong/bnyk pok dokong t’sebut

  7. Ha2 Meletop ! on

    Tahniah Amalina kekasih Allah dan rakyat Malaysia. Ada kawan aku belajar tak la tinggi mana tapi dia pakar buat INDEN… dia kabel dgn org politik & boleh dapat inden dari jabatan2 dan kementerian dgn mudah… Projek juta2 maaa

  8. Aku kalau nkorang bagi peluang buat double degree ke, master ke, phd ke dari universiti mana pun aku tak mau… aku nak INDEN jer

  9. Dapat 2,3 INDEN cantik punya dlm setahun, boleh jadi jutawan MEE SEGERA…. boleh beli kapal… !

  10. Lepas bajet diumumkan, projek2 mula luruh…. sesapa yg dh terima INDEN … sedang kilir paruh, nak patuk DUIT

  11. Tahniah ! Cik Amalina… Anda telah harumkan nama negara, patut dah dapat gelaran dato… Pengorbanan anda untuk ilmu untuk kepentingan seluruh rakyat Malaysia dan dunia… sumbangan lebih besar dan agung dari jaguh2 sukan dan artis yg ntah ape2…

  12. tengok ijazah tu berderet, kita tunggulah khidmatnya pulak. look and see lah. ntah balik kampong ke tak?

  13. kalau aku jadi amalina ni, tak hingin aku nak balik malaysia. dah la rakyat malaysia ni terutama melayu islam ni mulut macam puki, kuat mengutuk menghina macam alim dah sah masuk syurga. Baik kau kerja di luar negara, pangkat rendah takpe, janji duit 4-5 kali ganda dari nilai ringgit. Dah la belajar penat2, tup tup balik kerja kat hospital macam nak gila, gaji rm40000 pun tak boleh lawan gaji doktor di luar negara. Penat tapi berbaloi…….lebih berbaloi tak kena maki dan kutuk dek rakyat yang tak tahu malu, sebelum ni beria2 mengutuk, sekarang nak tagih khidmat. Puiiiiih

  14. Aku ni nengok ramai org Melayu masih x mampu nak beli kondominium mahal2… yg muda2nya pulak masih mentah lagi dah dok keja ulang beli kondom

  15. buah dokong tu jatuh harga bukan sebab jab pertanian hasilkan banyak…. tapi sebab org dah kurang makan kerana dia bawa penyakit dalaman badan spt kencing manis, kanser & radang kulit

  16. Bukan tak mampu cik anon, tapi aku tak bodoh, daripada beli kondominium, baik beli rumah teres 3 tingkat, laman ada, nak parking 5-6 biji kereta tak masalah, maintenance tak payah bayar, kolam renang sendiri ada. kau apa da!

  17. sabarlah, beef valey tu dlm perancangan lgi, kita dah tempah baka lembu dr NZ & Australia… lembu2 ni saiz 2x ganda lembu Malaysia, besar2 gajah gitu… sekarang bajet dah habis ! Tak cukup rm250 juta, minta lagi rm300 juta… boleh ?

  18. Lagi rm300 juta tu nak beli sperma lembu, alatan makmal, beli ladang hutan, kos konsultan, gaji pekerja asing, beli lori trak, kos buat kandang dan komisen …

  19. kita juga nak majukan sukan perlembuan ganti sukan permotoran… ini boleh atasi masalah mat rempit di jln raya…

  20. Rm250 juta yg awal tu adalah untuk upah konsultan & komisen…. k ! sekejap nak pi bilik air…

  21. kalau ada pakar payu lembu tentu dapat atasi masalah kekurangan susu kambing & lembu segar kt malaysia

  22. buah dukung tu banyak ibu2 jer yg dapat… org lelaki x minat, sebab tu permintaanya jatuh mendadak !

  23. kajian pakar juga patut dibuat utk atasi masalah remaja & pmpuan yg pd nya saiz c cawan lompang jer…

  24. Dr Amalina tu klau balik malaysia x yah la buka klinik, eloknya buka hospital jer…

  25. kalau ada bidang kajian untuk si anu lelaki bagus juga, menurut kajian saiz kt malaysia masih c berbanding kt europe b dan afrika yg sdg mendahului carta…

  26. kalau aku jadi amalina ni tak teringin nak beri khidmat pada rakyat malaysia terutama melayu yang suka mengutuk menghina lebih2 padahal diri sendiri dosa banyak tapi cam confirm masuk syurga sangat hahahahhahah

  27. Amalina ni kalau diberi jawatan menteri dlm parti pencuri lembu pasti apa-apa peruntukan akan disonglapnya juga.

  28. wajah dan otaknya x kata akan jadi gitu, penipu selalunya org yg separuh tiang mcm kak kat lmbu

  29. Razak baginda lagi pandai la.
    Curi rm 500 juta.
    Sekarang duk London.
    Cuci tangan cuci kaki.
    Yang kena bom tu saper suruh dtg msia.

  30. Tapi takat kak jat lembu rm 250 juta dan razak baginda rm 500 juta mana boleh lawan kepandaian abg jib.
    Dapat derma rm 2.6 billion tok arab bagi.
    Alasan nak lawan IS.
    Nilai derma tu dah lah mengagungkan.
    Alasan derma tu buat kak jat dan abg razak pun turut kagum.

  31. sebab tu pok jin tu kita kena hormati, bab duit ringgit dia memang fulamak gilerr abis…

  32. Baik dia cipta nama dan kepakaran kat luar negara lebih baik. Kat malaysia ni bukan tau nak hargai nanti sia-sia je ilmu yang dipelajari. Berkhidmat diluar negara dan guna teknologi mereka untuk kita membantu masyarakat dunia dan kembangkan kajian dan kepakaran yang ada, sama juga kita mengharumkan nama negara.

  33. Quad Degree on

    Wah double triple degree!Harap2 ko balik malaysia ada la kerja utk ko,jgn jd mcm budak degree sini,kerja xdak,hutang ptptn x byr lagi,mcm2 lah….kbai..

  34. perihatin on

    cerdik pandai di Malaysia ni bukanya dipandang pun. Mereka cuma dipandang sbagai pengancam dan dipandang serong. Apatah lagi jikq mereka seorang yang telus. Pasti akan dipinggirkan dalam sistem pemerintahan dan pemtadbiran. Lihat saja kepada Tan Sri Ghani Patail, Gabenor Bank Negara Tan Sri Akhtar Aziz, SPRM dan ramai lagi. Tapi jika mereka keturunan Si Kitul, Datuk Mandiliar asal bukan Hang Nadim, pasti mereka akan disokong, dilantik serta dihormati.

  35. Anonymous on

    pandai dari segi akademik, tapi aurat tak reti jaga pun, dia taklah cukup pandai dari segi akhlak dan hukum agama. sebelum ni juga dah diaibkan dengan gambarnya berseluar ketat dan berpeluk dengan mamat uk sana tuh.
    jadi tak usahlah anda mengagungkan dia ni sangat. sesungguhnya seorang perempuan yang benar-benar bijak adalah perempuan yang sempurna akhlaknya, sempurna imannya. wallahua’lam

  36. Anonymous on

    Org yg menjaga aurat itu lebih baik dari org yg menayang aurat sana sini walaupun org itu pandai,hebat,cantik dll

  37. Pandai mcm mna pun….aurat kena jaga…bnda ni wajib…cth nya…korang beli ayam kfc yg sedap tu…nk kena bungkus tak…??? Mestilah kena…mcm tu la perumpamaannya..

Leave A Reply