Nilai Ringgit Malaysia Hari Ini VS USD Bersamaan RM4.22. Punca Bank Negara BNM Tidak Tambat Ringgit?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nilai Ringgit Malaysia Hari Ini VS USD Bersamaan RM4.22. Punca Bank Negara BNM Tidak Tambat Ringgit?

Ya….kita berada dalam keadaan politik yang tidak stabil pada ketika ini.

nilai ringgit malaysia hari iniTetapi Berita Semasa masih lagi yakin dengan kredibiliti Gabenor Bank Negara BNM Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz mengatakan pembankan dan sistem kewangan di Malaysia walaupun ada cakap-cakap yang mengatakan ada cubaan untuk “mengikatnya”.

Berita Semasa masih lagi yakin dengan kemampuan Tan sri Zeti menguruskan institusi kewangan di Malaysia.

Ada yang bertanyakan mengapa agaknya Malaysia tidak tambat ringgit sedangkan nilai ringgit Malaysia hari ini semakin jatuh. Inilah antara kerisauan dan keluh kesah rakyat marhaen.

  • Bagi Berita Semasa matawang yang turun terlalu cepat atau naik terlalu cepat tidak baik, lebih-lebih lagi turun terlalu cepat..imported goods, terutama yang dihargai dalam USD akan naik…pengimport mahu serap kos dan beban tersebut? Semestinya tidak. Harga naik dipulangkan ke pengguna dan pembeli aka rakyat marhaen.
  • Yang diinginkan sebenarnya matawang yang stabil, jadi kedua pengimport atau pengeksport boleh tentukan harga barangan yang dia jual, dan boleh rancang finance accountancy untuk satu tahun tanpa khuatir nilai naik-turun…

Antara cara untuk menstabilkan nilai ringgit Malaysia hari ini adalah dengan cara :

  • umumkan kenaikan kadar faedah OPR
  • kawal capital syarikat tempatan
  • arahkan GLC pindahkan segera modal balik ke Malaysia

Jikalau tidak jalan, barulah tambat ringgit ke Amerika Dolar

Nilai Ringgit Malaysia Hari Ini VS USD Bersamaan RM4.22. Apa Yang Berlaku Selepas Ini?

Pada situasi sekarang pelabur melihatkan nilai rizab Malaysia pada asas yang penting kepada sentimen mereka, untuk melihat sejauh mana “peluru” yang BNM gunakan untuk stabilkan ringgit Malaysia. Persoalannya seberapa lama BNM mahu menahan ringgit jika rizab Malaysia terus susut?

Yang pastinya kenyataan terbaru dan terkini Tan Sri Zeti yang tidak mahu tambat ringgit Malaysia mengelakkan rizab cepat habis dek kerana terpaksa top up nilai-nilai yang melebihi nilai yang ditambat.

Sesetengah kata bagus untuk export, tetapi ini mesti dikaji semula bagi pendapat Berita Semasa, kerana jikalau semua negara pun lemah, apa yang nak diexport?

Senarainya
Malaysia dalam trend inflasi naik sebab kesan GST yang lalu. Tetapi secara keseluruhannya masih lagi terkawal dalam konteks ekonomi
Hutang isi rumah di Malaysia yang tinggi
GDP Ratio Malaysia sendiri 55% berbanding Indonesia 26%…
Untuk CAD Berita Semasa tidak pasti Mungkin ada yang boleh membantu tetapi CAD
Indonesia -2.2% setakat Q2 2015
Bursa Malaysia ditutup lemah sekitar 1533.32
Harga minyak terkini terus jatuh US$38.24
Walaubagaimanapun kadar pertumbuhan ekonomi kita masih lagi berkembang 4.9%-5%

Rule of thumb bagi sesebuah negara dalam “foreign reserves” perlu ada sekurang-kurang 3 bulan daripada nilai import. Di Malaysia, “foreign reserves” masih ada untuk 7.5 – 8 bulan dari import dan 1.0 dari short term hutangnya.

Malaysia tiada masalah untuk kehilangan pendapatan daripada eksport atau isu domestik. Sekarang ini, penganalisis ekonomi melihatkan kita hanya ada masalah dengan pull out from foreign capital (again, disebabkan oleh pengukuhan USD dan juga beberapa faktor sampingan lain)

Berita Semasa percaya dengan kredibiliti dan kenyataan Tan Sri Zeti Akhtar Aziz ekonomi Malaysia masih kukuh, masalah utamanya adalah sentimen pelabur. Dalam dunia forex, sentimen ini yang sukar ditebak, dan semua yang ber-trading forex tahu :

  • masalah politik Malaysia
  • apalagi sejak kes 1MDB muncul
  • disusuli TPM dipecat
  • disusuli pula SPRM kata derma
  • itu yang membuat ringgit lemah selain turunnya harga minyak…

Ya. Faktor politik dalaman perlulah kerajaan Malaysia perhatikan juga. Jikalau tidak, tahun 1998 rupiah tidak jatuh menjunam dari 2500 ke 16,800.

Jadi pastikan faktor politik selalu aman. Lagi isu Federal Reserve untuk mengumumkan jangkaan kenaikan kadar faedah mereka sudah lama, sejak mereka hentikan apa yang dipanggil “Quantitative Easing atau QE” lagi tahu lalu. Tetapi sekarang ditambah lagi pula China devalued nilai Yuan mereka, bertambah terus lagi sentimen negatif kepada nilai ringgit malaysia hari ini.

Apa respon dan pendapat anda pula melihatkan nilai ringgit hari ini?

Perbandingan Ringgit Malaysia VS Amerika Dollar

Trend terkini ringgit Malaysia terus melemah terhadap Singapore Dollar SGD, Brunei Dollar BND, That Baht, Vietnam Dong, Philipine Peso, Cambodian Riel yang terkini boleh anda semak seperti di bawah ini…



Share.

54 Comments

  1. Kalau suami isteri ni turun. Insyallah RM akan kembali stabil dan mengukuh.

  2. Ahli MP Malaysia perlu lakukan sesuatu, secara total bila tiba persidangan Dewan Rakyat. Laksanakan undi tidak percaya kepada PM Najib. Jika tidak ANDA SEMUA akan terakam dalam sejarah sebagai MP yang kaku dan bisu kerana berdiam diri bila Negara ditimpa dengan pelbagai bencana.

  3. Rakyat malaysia masih bermimpi tak sedar langsung mata wang jatuh ekonomi merudum walaupun tahu ada berita mengenainya namun rakyat malaysia masih buat2 tak tahu dan memahami kesannya pada mrk sdr.

  4. Nilai wang akan jatuh lagi paling tidak melebihi rm 4.50 perdollar. Pm tahu ini akan terjadi dan sebab itu gst dilaksanakan bagi melambatkan kejatuhan, namun masalah politik 1mdb dlman party melemahkan ekonomi negara dgn wang simpanan yg tak mampu menampung kejatuhan nilai rm.

  5. Malah dgn hutang yg tinggi dgn pihak luar lg melemahkan nilai mata wang dan saham mula tak bisa bertahan lebih lama dgn penangungan rugi yg sgt tinggi. Kalau pm tak mampu menyelesaikan masalah sebaliknya hanya pertahakan kuasanya maka kejatuhan rm akan lebih teruk ,mungkin melebihi rm 5.00 negara dlm kesusahan yg sukar diselamatkan.

  6. Kurangkan impot dengan negara yang menggunakan USD,keluaran tempatan yg berkualiti perlu difikirkan dn dikeluarkan

  7. Dari segi saikologi dan spekulator rm tidak harus cecah sehingga rm 5.00 1usd.Sesuatu harus difikir dan dilakukan spt menambat/pack pada rm 4.90 se 1usd biar untung sikit jgn rugi bnyk,dlm hal ini reserve bnm perlu digunakan sikit utk ekonomi berjalan lancar dn stabil

  8. Situasi ini adalah sementara, hg komoditi spt k/s dn minyak mentah akan naik jua krn berapa lama mereka boleh bertahan harga murah merekapun nak untung jugak….

  9. Elok diikat pd kadar 4.9 rm 1usd sebelum cecah rm 5.00 kjaan kna korban sikit untuk stabilkan matawang dn ekonomi

  10. Klu disimpan reserve tu tak guna juga, memebazir shj. Waktu sukar2 beginilh perlu bantu msia dn rakyat

  11. Peniaga2 siam kat pekan sempadan Dannok, Pdg Besar, Golok & wang Klian dah mula tolak urusniaga dlm RM, pandai2 la tukar duit baht siap2 klau nk bershopping kt Siam

  12. Pemimpin2 dan billioair kita patut suntik/tembak duit ke dalam BNM bantu najib pulihkan balik ekonomi…. tolonglah pm yg kita sayangi

  13. sahabat2 pm di luar negara pun tentu tak mahu pm najib jatuh… masa nilah qatar, arab saudi dan billioair spt Jho low, riza dll kena support pm & isteri yg memang banyak rakan2 kaya kt luar negara… payah2 buka tabung derma 1malaysia..

  14. Wey ko ni bincang keluar tajuk, org kata mata wang RM kita jatuh bukan najib yg jatuh…. akal ada ke erk !!

  15. Berilah peluang 6 bulan lagi, sehingga hujung tahun ini, pm najib janji segala kemelut negara akan selesai… sebagai pengerusi lembaga penasihat 1MDB najib boleh atur semua ni… bersabar lah…. k

  16. luncai dan labu on

    aku jangka kalau dikumpul dan dilaburkan semua ringgit & aset pm sekeluarga, pemimpin2 bn, kroni, dan bilionair Malaysia ke dalam 1MDB masalah RM yg makin jatuh ni akan selesai… masa inilah pemimpin2 UMNO yg kaya raya 7 keturunan makan x habis kena berkorban untuk negara. Tunku dulu merayu kepada rakyat untuk berderma ringgit, harta dan emas dan Tun sendiri jual tanah untuk kumpul duit pergi jumpa baginda Queen untuk dapat kemerdekaan

  17. Ketika inilah pemimpin2 dan bekas pemimpin Umno kena buktikan kejujuran janji dan taat setia kpda pm dan negara ini…. setakat janji sanggup mati demi najib, budak2 sekolah rendah pun boleh ikrar sehari 10 kali, tapi bila pm najib tersepit org2 ni buat2 bodoh…. hulurkan bantuan segera

  18. lebur dan labur on

    Hutang 1MDB tentulah lagi problem sebab beban pokok dan faedahnya tentu bertambah dlm situasi ringgit kita sedang menjunam

  19. aku dan ko Co. on

    Jangan salahkan najib ! salahkan diri sendiri yg undi dan letak beliau jadi pm…. kalau korang x lantik dia mungkin x jadi begini…

  20. kesian kt pelajar2 kita kat us, uk, europe, australia dan negara2 timur tengah yg sedang Ghadafi kemelut kos hidup & bajet harian yg meningkat

  21. dulu masa pm paklah nak kembalikan semula negara menjadi negara pertanian. ini bagi mengurangkan seterusnya meminimumkan import barang makanan asas dari luar seperti beras, sayur-sayuran seperti sayuran hijau, bawang, buah-buahan dan sebagainya.

    tapi apa yang jadi? projek yang diamanahkan kepada orang yang patut melaksanakannya telah dikhianati. tak berapa lama lepastu tangan-tangan ghaib menjatuhkannya.

    padan muka semua. jatuhkan sangat paklah dan nak sangat najib naik. rasakan semua!

  22. Mutiara Kata :
    Kekayaan dan kemewahan luar biasa ringgit dan harta anda mungkin bersamaan sejuta titisan air mata orang miskin

  23. kini baru ku sedar negara kita memang kaya raya dan sangat makmur TETAPI ada org2 yg memiliki & mengaut kekayaan itu secara luar biasa dan mewariskan kepada jenerasi2 nya pula…. rakyat marhaen tetap miskin dan terus diperbodohkan

  24. aku sampai sekarang x boleh nak faham waktu mana wakil2 rakyat sauk duit begitu cepat sampai jadi kaya melana… dapat tips no ekor kah…? menang nombor loteri kah? Tak payah jadi menteri, jadi wakil rakyat bn dah cukup…. wang berjuta juta maaa…

  25. Ramai keyboard warrior kat sini x faham, mereka terus mghentam najib dan mnyokong Tun…. sebenarnya Tun dan Najib tu dari kapal yg sama… anda nak tukar nakhoda ker atau nak tukar kapal?

  26. Mutiara Kata :
    Percayalah kata2 musuh kerana dia akan kotakan apa yg dia katakan

  27. ingatlah pengundi bn,kita yg nengundi calon yb,sebenarnya kita telah menolong beliau menjadi kaya raya,lepas tu,dia buat tak tahu je bila dah menang,kita dapat apa,cuma dapat abuk je

  28. bodohnyaumno on

    puak2 umno BODOH ni,kalau bau kentut pun dorang akan salahkan yahudi..apa punya BODOH tahap pemikiran..dgn gila kuasa dan harta menjadikan puak2 umno ni BODOH di tahap yg tak munasabah..

  29. Rakyat malaysia masih berharap dan menagih bahawa Datuk Sri Anwar Ibrahim adalah calon utama menjadi PM yang boleh selamatkan Malaysia

  30. Sejarah yg lepas perlu kita belajar jangan buat kesilapan yg sama yg baik jadi tauladan ,yg tak baik buatlah sempadan

  31. Ringgit Tambatan on

    Nak stabil mcm mana,persepsi org dh x percaya dengan najib,jadi jawpan utk kes ni letak jawatan dan ringgit akan pulih utk sementara…dan selagi rakyat x puas hati dengan kerajaan selagi tu ringgit susah utk dipulihkan

  32. Awan Putih on

    bila bolih berkuasa selama 58 tahun memang hebat…azimat pada kekuatan UMNO adalah ” demi agama bangsa dan negara”…tetapi jika kepimpinan UMNO terdedah dengan amalan korupsi dan gagal menjaga amanah ini dengan baik ia bolih memberi musibah pada UMNO.

  33. tuh sumer keje madey & muhyidin. suh paklah resign & nk sgt najib naek & muhyidin leh jd tpm. skang apa dh jadik? pdn muke!

  34. syed aghastor on

    ko ingat dorang sayang najib ke? najib pn syg rosmah je…what they gave they must get back…

  35. akubenciumno on

    tengok ke perangai puak2 jebon anti “bersih” yg pakai baju merah tu..haaaa tu lah sebenarnya perangai BAHLOL amalan KETURUNAN umno ni..beruk2 pun lebih BERTAMADUN dari puak2 LAUYA ni..MEMALUKAN!

  36. wa slalu msk portal nih bkn nk bc artikel yg portal nih buh, tp lbh nk bc komen2 yg klaka dlm nih. mmg mghiburkan komen2 nkorang sume. wakakaka

  37. PBB tidak membenarkan campur tangan politik ke atas bank.Sebarang campur tangan akan akan mendapat tindakan.

  38. Labur lebur on

    Komen meletop letop….Bukan leh buat pe pe pon.
    Minta ngan Allah….Doa kan senjata yg terbaik yg kita ader.

  39. mmang benar, komen dalam ni sebenarnya lagi lawak dari admin portal ni. kah kah kah. ramai sgt pakar dalam ni, pakar ekonomi ada, pakar politik ada, pakar kewangan ada. sayang sekali, sepakar manapun mereka, mereka tidak lebih dari keyboard warrior saja.

Leave A Reply