SPM

Tema Umum Kertas 3 Sejarah SPM 2017 : Contoh Soalan dan Skema Jawapan?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tema Umum Kertas 3 Sejarah SPM 2017 : Contoh Soalan dan Skema Jawapan?

Sekarang ini adalah tempoh yang paling sibuk bagi pelajar SPM 2017 bagi menghadapi peperiksaan besar dalam hidup mereka iaitu peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia.

kertas 3 sejarah

Berita terkini yang diterima Berita Semasa yang mana Lembaga Peperiksaan Malaysia dan juga Kementerian Pendidikan Malaysia telah pun mengumumkan tajuk atau tema umum Kertas 3 sejarah SPM 2017 bagi kod 1249/3.

Untuk makluman anda ini  adalah merupakan sebahagian daripada sebagaimana yang terkandung dalam format soalan Sejarah SPM 2017 kali ini.

Apa Tajuk dan Tema Kertas 3 Sejarah SPM 2017?

Buat sementara ini Berita semasa kongsikan butiran bagi kertas 3 sejarah SPM dahulu terlebih dahulu untuk perbandingan dan rujukan.

 1. Kemunculan dan Perkembangan Nasionalime Sehingga Perang Dunia Kedua
 2. Jikalau mengikut sejarah malaysia, semangat nasionalisme datangnya daripada semangat kalangan pemimpin tempatan yang terdahulu disbealik campur tangan penjajah British terhadap hal ehwal yang cukup sensitif dikalangan penduduk tempatan seperti urusan pentadbiran negeri-negeri di tanah melayu, Sabah dan Sarawak

Untuk pengetahuan kalangan ibu bapa, tema umum sejarah Kertas SPM 2017 diberikan lebih awal kepada kalangan calon peperiksaan dengan harapan adik-adik kita dapat membuat persiapan yang lebih teratur, dengan persediaan maklumat yang lebih lengkap supaya huraian yang diberikan kelak mengikut skema jawapan bagi Tugasan Spesifik yang hanya akan pelajar dapat tahu pada peperiksaan sebenar.

Jadi dengan masa yang ada ini, calon disarankan supaya tidak melengah-lengahkan untuk mula cari informasi, maklumat, fakta yang boleh dijadikan bahan untuk anda siapkan tugasan pada hari peperiksaan kelak asalkan ada kaitan dengan tema Kertas 3 Sejarah SPM 2017 kali ini.

Oleh itu dengan masa yang ada ini, kumpulkan segala seberapa banyak bahan-bahan penting untuk di bawa ke dewan peperiksaan nanti untuk digunakan menjawab soalan Kertas  Sejarah 3 SPM 2017 nanti termasuklah

 1. buku teks
 2. majalah
 3. keratan surat akhbar
 4. nota bertulis
 5. info yang telah anda cetak dan dan photostat
 6. Apa sahaja, yang penting anda tidak sesekali dibenarkan membawa smartphone contoh ke dalam dewan.

Semak Tema Umum Kertas 3 Sejarah SPM 2017

Butiran format yang dikeluarkan oleh Lembaga Peperiksaan Malaysia LPM dan juga Kementerian Pendidikan Malaysia KPM seperti gambar di bawah ini. KLIK :

Walaubagaimanapun jikalau anda masih samar-samar lagi bagaimana mahu dimulakan, di bawah ini dikongsikan contoh soalan dan skema jawapan sebagai rujukan untuk anda. KLIk gambar-gambar di bawah :Share.

44 Comments

 1. apa jawapan bagi soalan sejarah kertas 3? tema umum:pembinaan negara dan bangsa ke arah kemunculan negara Malaysia. explain please.

 2. Anonymous on

  Tema umum: Malaysia dan Kerjasama Masyarakat antarabangsa. (2016)

  Someone bail hati? Share² ciket tuk batch 99s.. :)

 3. Tema umum : Malaysia Dan Kerjasama Masyarakat antarabangsa.

  Someone know soalan yg keluar? Help for batc 99s

 4. chanyeol wife on

  Saya takut soalan kbat!!!saya rasa mesti soalan kbat yg keluar berkaitan antara hubungan malaysia dan negara luar

 5. chanyeol wife on

  Saya tak berapa takut dengan kertas 3 sebab biasanya mudah dijawab tapi kalau kertas 2,omona!!!susah sangat!!!

 6. Sandra Tiffany on

  I don’t like Sejarah but I like English!!!but the most i don’t like is Mathematic.

 7. chanyeol wife on

  Markah Sejarah saya paling tinggi pun baru 60 markah.saya masih tak puas hati sebab nak dapat A- juga.tapi kalau kat spm 60 tu gred apa ye?

 8. chanyeol wife on

  Saya bangga sebab ada budak paling genius kat sekolah kami.dia dapat markah Sejarah 96.tapi bukan setakat sejarah je,semua mata pelajaran dia dapat A.dahlah add math paling susah!!!

 9. Hari ni sejarah kertas 3.Harap-harap masa 3 jam tu digunakan sepenuhnya .

 10. Tema Umum : Perkembangan di Eropah dan Kesannya Terhadap Ekonomi Negara

  Sebelum kedatangan penjajah British, masyarakat peribumi di Tanah Melayu, Sarawak dan Sabah menjalankan kegiatan ekonomi yang tersendiri. Pada abad ke-19, British menguasai ekonomi dan memberi kesan terhadap taraf sosioekonomi masyarakat peribumi.

 11. adakah skema jawapan sejarah kertas 3 bab7 tema lambang negara?boleh tak share dengan saya? Pls

Leave A Reply