Chedet : Kerajaan Perlu Bantu, Lindungi Kereta Proton Secara Berterusan!! Kos Menghasilkan Model Baru Telah Meningkat!!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Chedet : Kerajaan Perlu Bantu, Lindungi Kereta Proton Secara Berterusan!! Kos Menghasilkan Model Baru Telah Meningkat!!

Bagi kami sebenarnya Proton boleh untung besar jika pasaran Malaysia sebesar di China. Sekarang ini Malaysia hanya sekitar 29 juta penduduk sahaja, apa lagi yang boleh diharapkan?

kereta proton

Berapa ramai yang mampu membeli kereta? Eksport? Sedangkan penduduk di negara luar sana diberikan banyak pilihan dengan rekabentuk yang menarik dan mampu memiliki model kereta yang berkualiti pada harga yang munasabah. Di Malaysia?

Di Malaysia selepas berpuluh tahun, kereta Proton masih perlu lagi mendapat bantuan daripada pihak kerajaan :

 • Mula mendapat suntikan sekadar untuk mencuba
 • Apabila kerapkali diberikan suntikan, sekali tidak dapat mula “tidak keruan”
 • Akhirnya menjadi ketagih untuk mendapat suntikan daripada dana kerajaan secara berterusan
Ya…kami akui semua bisnes perlukan modal, tetapi apa gunanya berniaga apabila kerapkali “disuntik” dan terus diberikan subsidi dan perlindungan? Bila nak maju?
“Korea Selatan juga diberikan bantuan oleh pihak kerajaan mereka sebelum ini. Bezanya, mereka diberi bantuan maju ke hadapan, PROTON selama diberi bantuan duduk bersenang lenang terlalu lama sangat. Barulah sekarang tersedar daripada lena tidur dan mula berfikir untuk maju ke hadapan”

Seperti yang kami katakan sebentar tadi, perniagaan industri berat seperti ini tidak sesuai untuk pasaran domestik yang kecil seperti Malaysia. Tidak cukup hanya bergelar jaguh kampung. Kami tidak pertikaikan sama sekali teknologi dan penambaikan yang dilakukan kereta Proton ketika ini.

Memang nampak ada kemajuan termasuklah keluaran model terbaru Proton Preve berbanding model-model Proton sebelum ini. Tetapi cukuplah sampai di sini, bantuan yang kerajaan telah berikan selama ini. Jangan diheret sama rakyat Malaysia dengan bisnes kereta Proton ini. Gunakan dana kerajaan untuk tujuan lain yang lebih bermanfaat kepada rakyat

“Buat bisnes kereta biasa-biasa, dapatlah hasil yang biasa-biasa sahaja”

Sebab itulah, jikalau kita perhatikan tiada negara ASEAN LAIN hatta Thailand dan juga Indonesia yang memilki penduduk yang berganda berbanding jumlah penduduk di Malaysia pun tidak berminat menjadi pengeluar kereta.

Sedangkan Thailand dan Korea Selatan contohnya, pernah terpalit dengan krisis dan kegawatan ekonomi yang lebih teruk berbanding Malaysia sekitar tahun 1997/1998 sehingga memaksa mereka melutut meminta bantuan daripada IMF. Hasilnya, apa jadi dengan industri automotif di kedua-dua negara sekarang ini?

Begitu juga peluang pekerjaaan, adakah sesuatu negara itu akan mengalami masalah menyediakan peluang pekerjaaan kepada rakyatnya jika tidak menghasilkan kereta Nasional sendiri? Hakikatnya….negara mana yang menjadi hub pemasangan kereta di sekitar Asia Tenggara sekarang ini?

Bagi kami idea untuk menubuhkan Proton tidak silap jika, jika….Proton benar-benar komited untuk menjadi jaguh di peringkat antarabangsa.

Ini bukan soal bangga dan mempunyai semangat patriotik. Semangat patriotik bukan setakat hanya dizahirkan dengan cara membeli kereta Proton pada harga yang lebih tinggi berbanding rakyat di negara lain untuk spesifikasi yang lebih baik. Banggakah? Patriotikkah?

“Mengkritik tidak semestinya membenci”

Kami tidak rasa kalangan pembaca Berita Semasa terbawa-bawa dengan budaya seperti. Semuanya mahu yang terbaik. Jika Proton benar-benar mahu berubah :

Cara Terbaik Untuk Kereta Proton Lebih Maju

 1. Kurangkan campurtangan politik yang berlebihan dalam Proton. Apa sahaja perniagaan dan juga entiti yang melibatkan politik yang berlebihan tidak akan bertahan lama. Biarkan orang yang berkemahiran dalam industri automotif ini yang menentukan apa yang terbaik kepada Proton. Tetapi kalau tetapi mahu mahu campur tangan juga, jangan cuba “bercerita lagi” tentang kemajuan untuk Proton
 2. Proton perlu menilai semula vendor-vendor yang kurang berkualiti dalam erti kata lain vendor-vendor cap ayam yang banyak merosakkan Proton selama ini atas nama kroni. Harga mahal tetapi kualiti, hanya pengguna Proton yang mampu menilainya dan emmpunyai ketika selama ini menjadi “tikus makmal” sebagai bahan eksperimen pihak Proton. Kelibat orang tengah yang untung atas angin ini patut dihapuskan.
 3. Kesinambungan daripada masalah vendor itulah menjadi antara penyebab usahasama antara Proton dan Volkswagen tidak menjadi realiti termasuklah dalam kuasa penentuan vendor. Penilaian terhadap harga komponen yang dibekalkan dan juga teknologi komponen tersebut contohnya daripada segi ketahanan supaya menjadikan Proton lebih berdaya saing.
 4. Proton perlu lebih kreatif, harga pun biarlah mesra pengguna. Walaubagaiamnapun, tanpa bantuan daripada pihak kerajaan untuk menstruktur semula cukai-cukai yang dikenakan selama ini, impian ini hanya tinggal angan-angan sahaja
 5. Seperti yang kami nyatakan di perenggan atas syarikat automotif yang mahu hidup lama dan berkembang maju tak buloh bergantung harap dengan pasaran domestik sahaja, lagi kan pula negara kecil seperti Malaysia. Selagi Proton masih mengharap kepada pasaran domestik sahaja maka sampai langit runtuh pun Proton akan terus menjadi “liabiliti” kepada rakyat Malaysia dan negara
 6. Akhir sekali, jikalau Proton tidak mampu meniaga kereta dengan cara yang betul, Proton harus belajar menurun ego dengan cara mengakui kesilapan diri sendiri. Rakyat Malaysia tidak kisah. Ikut cara Jepun dan Korea Selatan yang menjual model kereta mereka kepasa rakyatnya pada harga yang setara dengan pendapatan rakyat mereka di sana untuk satu produk yang berkualiti.
 7. Di Eropah kebanyakan pengeluar kereta bergabung atau jual pada pengeluar kereta lain seperti General Motor di US  atau PSA yang menggabungkan kereta peugeot, Citroen dan Renault. Mini Cooper pun di bawah BMW walaupun asalnya daripada Britain. Proton juga harus mengambil pendekatan yang sama dengan cara bergabung dengan syarikat kereta lain jika mahu terus bergiat maju.
 8. Kebaikan bergabung adalah syarikat-syarikat pengeluar kereta ini dapat berkongsi komponen kenderaan sesama mereka. Misalannya kita ambil contoh jenama-jenama di bawah Kumpulan VW. Ada komponen dalam model-model kereta yang mereka keluarkan mereka berkongsi. Apabila jumlah komponen yang dihasilkan vendor bertambah maka kos pengeluaran komponen akan menjadi lebih murah. Apabila komponen murah, kos pengeluaran kereta juga akan menjadi bertambah murah dan dalam pada masa yang sama kualiti juga tetap dijaga.
 9. Paling pentingnya, paling penting…… adalah dapat akses kepada teknologi yang dimiliki pengeluar kereta yang lebih berpengalaman. Setakat ada kerjasama adalah mustahil untuk dapat akses kepada teknologi canggih mereka. Teknologi bukan setakat pada kenderaaan, tetapi juga teknologi di kilang pengeluaran. Selain itu dapat juga menerobos masuk ke pasaran-pasaran baru

Sebelum ini, kereta Proton mendapat subsidi secara tidak langsung daripada kerajaan. Pelaburan daripada kerajaan melalui Khazanah, pemegang saham terbesar Proton, mereka menyuntik dana yang diambil daripada hasil kerajaan untuk dilaburkan ke Proton. Sekiranya suntikan dana dibuat ketika Proton masih mewah dengan keuntungan, maka ianya memang wajar.

Tapi jika suntikan dana dibuat ketika ia mengalami kerugian, ianya boleh dianggap satu cara untuk “bailout” atau dalam kata lain – subsidi untuk menyelamatkan syarikat tersebut dari terus tersungkur. Selain dalam bentuk pelaburan, beberapa polisi kerajaan seperti mengenakan cukai yang tinggi terhadap kereta import atau kereta bukan jenama nasional, adalah salah satu bentuk “perlindungan secara halus” kepada Proton. Walaupun ini bukan subsidi, tetapi protectionism sebegini memberi keuntungan yang lebih kepada Proton berbanding pengeluar-pengeluar kenderaan import yang bersaing dalam industri automotif.

Apabila ditambah pula kereta kereta Proton yang dahulu dijual mahal dan alat-alat ganti yang tidak berkualiti, apa lagi alasan Proton untuk mendapat simpati daripada kerajaan setelah segala perlindungan dan kedudukan telah diberikan kepada mereka selama ini?

Kami rasa pembaca Berita Semasa sudah sedia maklum mengapa dan apa sebabnya harga kereta Proton di Malaysia lebih mahal berbanding apabila dijual di Arab Saudi dan juga pembaca Berita Semasa sudah mengikuti mengapa dan bagaimana harga kereta yang dijual di Malaysia boleh dijual lebih murah kepada warga asing yang tinggal di Malaysia.

Dan tidak lupa juga pembaca Berita Semasa sudah membaca laporan berita yang mengupas harga kereta Myvi yang boleh dijual di Britain lebih murah untuk spesifikasi yang lebih baik berbanding harga yang dijual kepada rakyat sendiri di Malaysia.

 1. Harga Kereta Untuk Warga Asing Lebih Murah Berbanding Rakyat Malaysia Sendiri (MM2H Malaysia)?
 2. Harga Kereta Nasional di Luar VS Harga Kereta Nasional di Malaysia Ada Perbezaannya?
 3. Harga Kereta Proton Mahal di Malaysia Berbanding di Arab Saudi. Ini Jawapan Menteri!!

Realiti yang memang pahit untuk ditelan adalah di mana terbukti kewujudan kereta Nasional bukan memudahkan majoriti rakyat mendapat kereta yang setimpal dengan harga tetapi hakikatnya membuatkan kereta import “dipaksa” menjual kepada rakyat Malaysia pada harga yang melampau. Ini kerana…..

 1. Tahun 80an : Proton Saga berharga RM14,0000 ++ VS  Nissan Sunny 130y RM15,000 ++. Di waktu ini, model Proton pertama baru sahaja dilancarkan
 2. Tahun 90an : Proton Saga berharga RM20,0000 ++ VS Nissan Sunny 130y RM40,000 ++ (selepas mula dikenakan cukai tinggi)
 3. Tahun 2011 : Proton Persona RM60,000 ++  VS  Toyota Vios RM70,000 ++

Kalau di Indonesia Toyota Vios digunakan sebagai teksi sahaja. Proton Persona sendiri design, enjin sendiri. Harga?

P/S : Apa respon dan pendapat anda pula? Perlukah proton terus dibantu? Mengapa?Share.

233 Comments

 1. sudahlah janganlah terlebih eksyen nak pakai kereta importlah…sedarlah diri sikit
  tengok korea tu
  punyalah sokongan buatan sendiri
  ni tidak ada mengutuk pula proton yang banyak berjasa kepada negara
  sanggup ansuran tiap bulan sampai 2 ke 3k semata2 nafsu nak bergaya
  punya pasal, bakinya cukup buat makan maggi je hari2

  Padahal proton lah selama ini telah membantu ramai kurang bermampuan memilki kereta sendiri
  apalah lembap sangat
  tu pun tak nampak ker??

 2. Salam, pak cik tak tahu nak cakap apa. apa yang menteri nasihatkan pada pak cik melalui surat khabar adalah gunakan la hak pengguna. Ok, No komen.

 3. asyik2 nak subsidi.. cammon la… klu dah rugi, biar je dia terlingkup.. buat pe nak bela biawak hidup.. mnyusahkan..

 4. ala chedet ni…die penasihat proton pun tak guna proton..gi solat jumaat kat masjid negara guna BMW juga…ni lah die contoh Melayu Mudah Lupa…

 5. apa guna ader punahsihat yang semestinya gaji ribu riban kalau hanya tau nak mintak nyawa dengan gomen jer. Asyik2 rugi jer, x berkat meniaga kalau dok cekik darah rakyat dgn jual mahal.

 6. Tanpa Nama on

  nak nampak kereta local murah naikkan cukai kereta import…….bijak2..
  .

 7. sebab tu aku cakap Mahathir ni jaguh Kampung…. jadi Penasihat pon tak guna….. yg suruh pi jual kat DRB sapa suruh… Biaq pi la BRB suntik sendiri modal…. DRB kan pakar dlm bidang ni..kahkahlkah..
  nak bantu buat apa dah !!!
  buat lingkup duit rakyat saja…
  Proton kan dah siap 2,3 model untuk dipasarkan…jd DRB goyang kaki saja.dapat untung…nak buat keluar modal apa lg…kalau suntik lg dana akan masuk poket siapa????????????kahkahlah
  dah dapt untung nanti jual balik dkt kerajaan.. dpat untung lg.. kahkahkah…

  bukan saja myvi tuan taanah… model lain pon sama turunkan spec untuk jual di malaysia…

 8. kalo subsidi kpd rakyat dikata mcm candu kalo subsidi kpd proton plak mcm aper??mcm ajinomoto??kahkahkah

 9. proton menyebabkan kita terpaksa kereta yg kalau kat europe harga RM20k…kat sini jadi 100k
  senang betul kroni2 ni buat duit atas angin

 10. kesilapan paling besar proton bila bli lotus..wat prabis duit je..bkn dapat ape pon

 11. suntik suntik pun jual kereta mahal gak
  baik tak payah suntik
  sibuk dok suruh rakyat jangan bergantung pada subsidi, habistu yang pergi suntik tu apehal?
  sendiri pikirlah kan..agak2 la nak letak harga pun, biar la sepadan dengan kualiti kereta

 12. Ore Rembau on

  proton so far aku tengok bersaing dengan kereta luar bukan secara jantan
  harga tak sepadan dengan kualiti. aku tak kisah nak tolong proton kalau kualiti kereta sentiasa di upgrade..setakat facelit je pun dah letak harga tinggi..ntah pe2…bersaing la secara jantan..nak masuk AFTA sok2 pun aku rasa proton boleh menggigil kalau tak ubah2 lagi dasar dok jaga tempolok kroni…pehtu nak claim negara berpendapatan tinggi…toksah nak buek lawak!

 13. BOIKOTPROTON on

  standart mcm kete mahal……sparepart mengalah kete import…..costomer service macam sial……macam mana nak maju…..yang tau suntikan modal……

 14. apa ni asyik mintak mintak dengan jer. Dah puluhan tahun meniaga pun x reti2 nak berdikari lagi ke? Orang lain dah tinggi di awan, kau masih lagi dengan masalah modal, vendor x berkualiti. Dah jual mahal2 pun kau masih x untung2 lagi ke? Kau nak aku naikkan cukai kereta import lagi ke supaya lebih ramai rakyat akan beli kereta kau. Tak bermoral sungguh. Macam pernah dengar jer ayat ni dari sorang PM masa orang gomen mintak2 dulu kala.

 15. Tak tepat tu Pak Awang. Beza harga yang banyak ialah kerana 3 jenis cukai yang dikenakan kerajaan dan margin keuntungan (40%-50%) oleh dealer seperti Toyota malaysia, honda malaysia dan lain-lain.

 16. anti tunjuk terror on

  harga vios auto J spec rm73,000. katakanlah cukai 80%, maknanya harga sebenarnya 40,500. Tak gitu? sama harga dgn saga blm 1.3 oto???????????

  (73,000 / 180 x 100 = 40,555)

 17. amik sedas on

  Tolak kati je la Proton ni kat orang luar, bukan ada manfaat banyak sangat pon. Adalah lebih baik menjaga periuk nasik 30 juta rakyat malaysia dari 30 000 pekerja proton.

 18. huhu kalau kereta import lebih murah dari proton dah lama dah proton tutup kilang…
  kurang2 kereta import kena la mahal 2-3 kali ganda dari kereta proton…
  tapi kalu orang ada duit, die kire apa
  kalau mampu baik beli import jee…gah sikit kalau memandu.
  nasihat aku jgn beli kete proton…. boikot…

 19. Habis, ko nak suruh Tun Che Det pergi ke mana nanti kalau Proton ditutup. Hilanglah sumber pendapatannya nanti. Dia dah lah tua, susah mahu cari nafkah hidup tahu? Janganlah kejam sanagat terhadap beliau.

 20. PEMBANGKANG on

  apa2pun, kepada petani2 kedah, undilah pembangkang. Biar org felda sahaja undi bn.

 21. yeah……si tua kutuk pengasas POTONG sendiri x pump in duit dgn membeli kereta nasional lagi nak belit2 cakap

 22. kecohlah korang semua
  share holder kenelah bagi modal..
  itu gunanya shareholder.. sekarang ni isunya gomen tgh bailout proton ke?

 23. Pembela Melayu on

  korangs emua ingat kerajaan desperate ker nak duit korang semua

  mulai tahun depan korang tak payah bayar cukai la,
  simpan duit cukai korang yang kononnya
  banyak sangat tu kat bawah bantal masing2

  cukup tahun nanti mohon la jadi warganegara amerika ke,
  uganda ke, takde la kecoh2 lagi pasal duit cukai korang
  dah lepas ni

  menyemak je kerjanya
  patutlah korangs emua bernasib baik
  kalau kat negara lain, nak makan pun susah

 24. KERA DI HUTAN on

  Tahniah admin, TERBAEK punya kupasan isu kereta nasional kai ni….tak sangka kereta zaman dulu murah giler

 25. bab kereta memang harga kat malaysia mahal, tak ada sapa boleh nafikan cukai import kereta 300% maknanya kalau kereta 10 jadi 40 ribu… ramai student dgn org yg bekerja kat luar negara beli bawa masuk lagi murah, cukai hanya 150% sahaja.. konon nak protect PROTON…ermmmm

 26. disebabkan dianilah rakyat terpaksa hutang beli kete lama2. yang biase2 ni mampu proton je. tu pun markup mahal. kesian rakyat terpaksa beli kereta yang mahal disebabkan diorg ni nk jg proton n perodua. bodohnya mahafiraun

 27. Projek DrM mmg semuanya gagal…tgk projek DrM-
  a)Perwaja
  b)Renong
  c)MSC
  d)Maminco
  e) Proton
  tgk la semua dh gulung tikar. Semua idea DrM semuanya sampah,sampai byk syarikat ni gagal sampai kena ‘bailout’,dr bailout nila makan byk duit!!perwaja saja dh memerlukan hampir RM10billion utjk bailout,tu tak campur syarikat lain.
  Itu la org kata Proton ni syarikat terakhir DrM.kalo Proton pn mati,maknanya habis la riwayat kesemua projek2 SYOK SENDIRI DrM!!Sbb tu smpai skrg Nampak DrM masih berkuasa selagi BN berkuasa!
  Tgk la legasi Tun Razak,masih teguh-
  a)FELDA
  b)Felcra
  c) RISDA
  d) PETRONAS

  tgk la ketre low-quality tp dijual mahal…purata harga semua atas dr RM50K…
  Kete mahal sbb dasar kerajaan…keputusan buat projek kete nasional…nk bg pro’tin’ survive..

  2010-1970=30thn
  Inflasi- 3-7% setahun
  -30tahunX7=210/100=2.1times

  Harga keta 1.3liter 1970-7k to 20k
  RM20000X 2.1times= RM42000(2010)
  harga TERKINI kete Kia Rio 1.4liter=RM93,370

  Haha…sbb dasar kerajaan la kete jd mhal..kalo kita x wujudkan kete nasional, mungkin msia dah pun jd Detroit Timur..tp sbb kegagalan pemimpin,semua car manufacture dh lari ke Thailand dan Thailand dh diisytihar Detroit Timur..rugi sbb idea BODO DrM!!
  Tgkla hasil keputusan tutup pasaran automotif Msia,Thailand dah jadi pusat automotif Asean ataupun dipanggil Detroit Timur.tgk la keuntungan dr-
  a) Detroit Timur Thailand- Menjana ekonomi sebanyak RM400billion kpd Thailand!!
  b) Proton & projek kereta nasional lain- RM20billion je pd Malaysia!!
  Tak Nampak betapa ruginya Malaysia!

  adatla nikan projek Dr Mahathir…projek DrM semua projek xkaji btol2 dlu, dlu nk buat Proton mn bahas di parlimen bertahun2, mn ada mesyuarat antara jemaah kabinet bminggu2….mahathir mlm tu mimpi Msia buat Proton,esoknya trus sign pkai duit KWSP trus buat proton!!
  xhairan la akibat2 projek2 DrM yg syok sendri ni,Msia dh berhutang gila2 sejak thn 1999 lg…smpai RM400billion(tp data2 ni mahathir mati2 sorok dr rakyat takut kantoi!!)
  kalo bejaya sgt projek2 Mahathir tu mcm Proton,Puitrajaya,MSC,Maminco,KLIA,PERWAJA,renong etc yg semuanya hutang KWSP tu,kenapa xselesai2 lg hutang BODO DrM ni?!
  DrM-PM GAGAL YG PURA2 BERJAYA!!

 28. tutup je la proton ni..buang masa,duit dan tenaga je bela..xde apa nak dibanggakan pun..segan aku nk ngaku kalo pakai kereta preve tu..model lain pun sama..

 29. sudahlah sembang je lebih
  gaya nak hebat, tapi duit tarak..
  nak bergaya pun pasal, orang kene jual kete murah kat dia. lepas tu minyak nak murah lagi..
  mentaliti subsidi betul
  ni semua anwar punya pasallah ni
  merosakkan minda rakyat Malaysia sampai hancur macam ini

  nak pakai kereta import, usahalah lebih
  janganlah malas

 30. kencing malam on

  hasan ali tu..da kuar pas kenapa dok bantai pas pulak?! Huhu… Aku pun bengang gak ngn proton ni..haha.. Padan muka korang..dok pangkah bn buat pe…try ar pangkah lain lak..cuba tgk diaorg mcm mana lak bt keje..

 31. Kasi tutup itu proton dan hapuskan cukai yang tinggi terhadap kereta import.. kereta proton diperbuat dari tin milo sebab tu mudah jahanam..

 32. Bagus lah orang ramai takyah beli kereta
  biar je bisnes kereta melingkup…sampai masa tu kalau harga keta pun tak reti2 nak turun..tataulah ape ciritanya. Adakah facility public transport sengaja dilengahkan pembinaannya sebab nak bagi org ramai beli keta jugak?..kalau tak nanti gomen tak untung?

 33. toksah nk poyo sgt la…jgn lupa lepas PRU-13 krajaan akan buat dua benda besar iaitu-
  a)mansuh subsidi minyak sepenuhnya termasuk utk RON95,Diesel
  b)laksana GST (cukai barangan & perkhidmatan)

  so btol ke ayt sedare “korangs emua ingat kerajaan desperate ker nak duit korang semua”?!?!?! smpai nk beli spender pn kena cukai?!bkn desperate ke namanya?!?!

  tambah plak ayt terencat neuron otak spt- “mulai tahun depan korang tak payah bayar cukai la,
  simpan duit cukai korang “?!?!bleh ke xbayar cukai bila nk beli KFC pn dh ada cukai 6% skali?!nak beli prepaid pn dh ‘lekat’ skali cukai tu?

  haha..ni semua nk bayar hutang BODO DrM dlu la yg berjumlah RM400billion sejak thun 1999 lg!!hasil petronas makin kurang,so krjaan terpaksa cari sumber bru nk byr hutang2 ni!
  kesian dh jd penyanjung tegar DrM,telan semua propaganda dia,jd kelabu mata kelabu hati.hahaha!!

 34. Semasa isu ini diketengahkan oleh BS dalam tajuk “Harga Kereta Proton Mahal di Malaysia Berbanding di Arab Saudi. Ini Jawapan Menteri!!”, banyak pendapat telah diketengahkan.

  Pengkritik dan pemuja Protong memberikan buah fikiran dalam pelbagai aspek dari pengurusan sehinggalah ke proses pemasaran.

  Subsidi…

  Kalau tak silap, Protong melancarkan model pertamanya, protng Sage 1.3 orient pada tahun 1986.

  Kini, setelah 26 tahun protong di dalam pasaran kenderaan bermotor Malaysia…apakah kejayaan terbesar mereka?

  terbaik setakat ini, pada pandangan saya, hanya Preve’ dan Exora sahaja…itu pun jika diambilkira in term of teknologi yang digunakan.

  Kualiti, sorry to say, baik sedikit dari model sebelumnya.

  Harga? Masih menjadi persoalan rata-rata rakyat Malaysia. Terlalu tinggi untuk kereta nasional yang mana komponen dan pembekalnya dari Malaysia.

  Jika sekiranya subsidi masih diteruskan, secara logiknya, HARGA mana2 model protong ini tidaklah setinggi sebagaimana sekarang.

  And, sampai bila protong mengharapkan subsidi? Adakah selama ini protong tidak menjana untung? Ke manakah perginya hasil jualan yang kononnya berjutaan ringgit dibelanjakan?

  Protong akan tetap di takuk lama jika beginilah keadaannya.

  Dr M pernah berkata, “…minda subsidi”. Minda subsidi ini perlu dihapuskan in order untuk rakyat berdikari dan cuba berusaha sendiri untuk mengecapi kejayaan. Contoh mudah, pengurangan subsidi baja ketika era pemerintahan beliau.

  Pada pandangan saya tidak salah untuk secara beransur-unsur mengurangkan subsidi. Yelah…bukannya terus dimansuhkan.

  Namun, bila ada isu berkaitan protong…eh…eh…isu subsidi dan bantuan ini dengan gahnya dikatakan perlu dikekalkan.

  For what? For sake of protong survival?

  26 years (if i’m not mistaken)…26 years…

  Pikir dan renungkan…

 35. Tukar je Penasihat lain. Banyak lagi orang lain yang boleh buat keja tu. ASYIK bagi pendapat aje! Carila jalan macamana nak selesai masalah. Jual murah murah ke. Mesti laku punye. Kalau orang jual satu barang untung sekali ganda. Kita jual 2 barang yang untung nya separuh harga setiap satu. masih boleh bersaing daripada barang tu reput macam tu aje. Nak jual pun bukan dengan orang lain, kita sesama kita juga. Pendapat je..k.

 36. betul tu pak awang…

  keta jepun dtg kat msia harga asal RM40k tp jual sampai RM200k. sebabnya;
  1. duti import 200%
  2. Cukai jualan 20%++
  3. keuntungan pengedar RM+++++

 37. betul tu….
  sebab tu acuan keta proton semua buat kat thailand…
  kalau buat kat msia harga double.
  cam mane ni, kata harga minyak kat thailand mahal, tp kenapa brg cam ni boleh murah?????
  korang jawap sendiri la.

 38. ni sorang lagi bodoh bangang tak masuk ajar….
  gomen msia ni bukannya banyak sgt pun duit,,
  jd duit yg ada tu kena la digunakan dengan betul bukannya asyik nak bailout jer.
  byk lagi benda lain yg lebih byk faedah dr bailout ni.

 39. teman pakai protong exora sebab mengenangkan yg buat tu org islam dan melayu…. segala dosa yg diorang buat… itu urusan dengan Allah. kite bersangka baik. malaikat kiri kanan kita catat apa yg kite buat. Allah maha melihat lagi maha mengetahui.

 40. keluar barisan masok bulatan on

  HANPIR 22 TAHUN RAKYAT YANG MEMBERI SUBSIDI PADA PROTON…kerana ada nya Proton kereta jenama lain terpaksa jual mahal..sekarang Proton bukan milik kerajaan ..

  Harap Pakatan Rakyat tambah lahi Menisfesto atau buku jingga turun kan cukai kereta Import..Jangan menyusahkan rakyat lagi..
  KERETA Bagi Rakyat di Malaysia sangat mustahak kerana telah menjadi bahan keperluan..Rumah buat sementara waktu boleh sewa..
  Kalau Proton tak boleh bersaing ambil kontrak pasang je (CBU) macam DRB Hicom buat..
  Indonesia yang rakyat nya 10 kali ganda dengan Malaysia pun tak berani mengeluarkan kereta sendiri…
  MODEY nicukup2 lah memperbodohkan rakyat.

 41. Tun M sendiri yg silap, dia yg memandai padahal bukan tau sgt pon. Proton tak salah yg salah tun M dan sejarah proton, combination Tun M dan Tengku M lah yg melembabkan Proton. Penyusunan vendor dah dibuat masalahnya Tun M dan kaki dia masih nak campur tangan. Di malaysia jgn cakap lah nak sokong proton atau sokong kereta import, kereta import lagi dahsyat sedut untung, duti import bukan ada pon, yg ada sales tax. Kroni imported car ni lagi dahsyat UMW, Sime Darby, Mofaz, Naza dan ramai lagi. Itu belum masuk Perodua yg overprice melampau, cuba tutup pintu viva harga mak ai melampau, mahal dari saga pulak tu at least saga solid. Tu semua kroni, dgn tax structure sekarang ni percayalah viva boleh dijual rm18k, vios pon sama yg version J tu patutnya rm45k je macam haram punya aksesori jual masih lagi lebih rm70k. Political people bukan kisah sgt pon sebenarnya proksi depa semua ada pada imported car distributor. Yg paling kartun ku kita igt umw pernah bawak masuk wish baru, tapi sekarang kenapa tak ada? Klu ada susah nak survive sbb AP import ni rancak wish yg dah pakai 3 -5 tahun dkt luar sana actually bawak masuk price dia jauh lebih murah, dah lah second hand mostly taxi pulak tu, sampai sini refurbish sit and body sikit jual harga mak datuk mahal, margin dia lepas tolak AP pon tak kurang dari 60%. Sebenarnya bukan salah proton sgt pon, cuma proton dah agak lambat utk bangkit disebabkan salah pilih pengurusan diperingkat kritikal. Krisis 97/98 Korea contohnya Dikala daewoo nak tumbang, kia dan hyundai struggle nak survive mereka menggunakan dana pinjaman yg diberi ada utk hasilkan model2 murah utk dieksport, sbb terlalu kompetitf dan struggle korea korbankan daewoo kepada GM tapi hundai-kia masih di tekan utk kerja keras keluarkan model utk eksport sedangkan model sebelum tu pon bukan bagus sgt. Proton? Tengku Mahallel meneruskan pengeluaran model iswara magma dan waja sebagai model teras semata mata utk meraih keuntungan. Pembanggunan enjin campro diperlahankan sbb nak untung dan cover vendor, bila dah cacah tahun 2000 waja versi awal dipasang dgn komponen yg berkualiti rendah. Untung yg berbillion diguna utk buat kilang tanjung malim sedangkan shah alam belum lagi capai tahap maksimum. Cuba utg berbillion digunakan utk pembanggunan RND dah tentu lebih hebat dari kia dan hyundai. Malas nak campur politik, tapi hakikatnya politik malaysia dikuasai oleh pemimpin yg tak berkaliber itu sahaja masalahnya. Ianya perlu ditukar utk meningkatkan daya saing peringkat dasar dan perlaksanaan yang pasti akan merobah lanskap perjalanan industri negara supaya lebih maju dan kompetitf. Mujur juga Tengku Mahallel ditukar klu tak dah tentu masih ada iswara/saga magma plat WWW dijalanraya

 42. Dengarlah nasihat dari pakar ekonomi dan ilmuan ulung, kita mesti berkorban demi negara, berkorban demi negara, biarlah nyawa melayang, kau apa tahu pasal ekonomi, aku pakar ekonomi yg bina menara Petronas, pyramid, rakyat mesti didahulukan.

 43. Kepada para bijak pandai atau tidak yang selama ini yang begitu gembira menghentam dan mengutuk proton….ini aku nak bagi fakta dan sebab yang selama ini tidak terjawab oleh proton serta mereka yang berkaitan… persoalan yang selalu diutarakan ialah mengapa proton mahal..??!!!!!!
  Ini sebabnya….kepada mereka yang berkaitan sila rujuk disini sekiranya perlu menjawab persoalan ini….

  1;-.Faktor pengeluaran ….pengeluaran serta pasaran proton hanya terhad kepada beberapa ratus ribu unit sahaja setahun berbanding kereta import yang pengeluarannya menjangkaui jutaan unit setahun.Ini adalah salah satu sebab mengapa harga pasaran serta kos pengeluaran tinggi kerana proton tidak dapat membeli bahan keperluan dalam jumlah yang banyak…sebagai contoh ialah…membeli bumper untuk dipasang…sekiranya bumper yang dibeli dalam jumlah 100 000 unit sekaligus dari vendor sudah tentu berbeza harganya dengan harga untuk 1 000 000 unit bumper yang dibeli sekaligus…begitulah juga dengan bahagian yang lain..
  .
  2;..Kesan sampingan…. Cuba bayangkan sekiranya harga proton PREVE dijual pada harga 30 000 apakah kesannya kepada kereta terpakai yang berada dalam stok peniaga kereta terpakai adakah masih ada pembeli yang akan membeli kereta terpakai yang berharga 30 000 kebawah…??!!Bagaimana dengan nasib para peniaga kereta terpakai ini ,adakah perniagaan mereka akan terus maju atau terus bungkus,..apakah kesannya sekiranya perniagaan mereka ditutup ??!!!…pinjaman bank terjejas,jualan insuran kurang,cukai tak dapat dikutip,pengangguran dan sebagainya yang berkaitan lagi ….begitu juga dengan para pengguna kereta import,kemana agaknya hendak dijual kereta mereka sekiranya kereta mereka tidak diperlukan lagi…!!Berapa agaknya harga kereta mereka apabila ianya ditolak pada orang lain…!!!!

  3;-Pasaran kereta di Malaysia masih boleh dianggap terbuka berbanding negara lain walaupun kadar kutipan cukai yang dikenakan adalah tinggi,berbanding negara lain yang mengenakan pelbagai peraturan yang ketat serta syarat pelik-pelik keatas proton sekiranya ingin memasuki pasaran negara mereka.Termasuklah juga dengan kesukaran mendapatkan pinjaman dan sebagainya.Adalah lebih adil mengenakan cukai keatas pembeli kereta import ini, kerana hanya mereka yang berkemampuan sahaja yang akan membeli kereta import, Berbanding kutipan cukai dalam bentuk yang lain yang akan menjejaskan mereka yang kurang berkemampuan kerana ianya mungkin barangan keperluan untuk semua orang…!

 44. tu yang pelik apalah pencacai UMNo bengap nak mampu paham masalah ni
  kalau ikutkan harga CIvic 1.8s v-tec dalam program MM2H dijual pada RM76,598.00. BMW 320i SE plak RM150,529.00 pun dah boleh dapat
  kalau harga macam itu agak2 Inspirated RM98,000.00 boleh laku ker?? tu pun ada yang x nampak lagi kan harga POTONG yang mahal dan harga kete luar yg DIMAHALKAN utk MENAMPAKMURAHKAN POTONG…….

 45. Kalu nak tutup mulut dan idea cet det nyok ni.. pada PRU13 ni kita off kan suis BN.. biar padam terus.. kita on suis PR pulak.. aku pun dah naik bosan dgn idea mengarut situa ni..

 46. Saudara Pembela Melayu, Malaysia ni berhasrat nak jadi negara maju. so kena ambil contoh dgn negara maju lah. yg anda nak bandingkan Malaysia dengan negara lain yg tak cukup makan tu kenapa? Adakah Malaysia nak jadi negara miskin smp nak compare dgn negara yg tak cukup makan. Bukan soal syukur atau tak. Tapi soal objektif dan hala tuju negara. Jika sudah ada matlamat, perlu ada roll model. maka, roll model kita bukan negara miskin yang tak cukup makan tu.

 47. jikalau kau menyimpan duit di bank dan suruh bank tu manage duit kau, tapi bank tu pergi buat investment yang teruk and end up kau dapat servis teruk, adakah kau masih happy? or nak tukar manager or bank tu?

 48. tutup terus proton lagi baguih… boleh aku pakai VW Passat murah2….

 49. betul ke ni… ko ada beli n drive keta kat jepun ka? brapa harga kereta kat jepun dalam duit YEN.. kalau convert kat RM brapa ye? tentu nak ke malaysia mesti bayar tambang kapal kan. bayar cukai kastam kat jepun. bayar cukai kastam kat malaysia. bayar insuran perjalanan. bayar tukang driver dari park perlabuhan ke kapal di jepun. bayar driver dari kapal ke park pelabuhan di malaysia. bayar driver bawa ke kedai. bayar cuci and wax lagi. n macam2 cas la nak sampai kat dealer di malaysia.. kalau total semua brapa ye? tak kan keluar je dari kilang toyota terus ada kat kedai dealer di malaysia. itu halimunan..

 50. sokong…. Pembela Melayu tu bukan nk bela melayu pun…. nk me’layu’ kn melayu lg ade lah….. hahahahha… lawak pepagi aku baca nie….

 51. tulah pasal
  masalahnya harga kereta kat malaysia nih MELAMPAU2 CEKIK DARAH……kat US sebijik Evo X GSR boleh dapat dalam USD 33K ( equal to RM100K kalau convert directly) bila masuk malaysia Evo X jadi RM315k……so bukan aku minta Evo X jual pada harga RM55k camtuh baru kira aku mahu beli kereta mahal pada harga murah at least Evo X dijual x lebih RM200k pun dah ok dah (ambil kira harga USD 33k=RM100k)….memang aku sambor terus laaa…..

 52. Insuran kat malaysia pun sakit hati gak.. kadang2 kereta dah bayar 5 tahun, pas tu tetiba eksiden, katakan totol lost, hutang bank ada 4 tahun lagi, insuran hanya cover hutang bank sahaja,.. alasan harga kereta ikut harga semasa atau nilai pasaran.. kadang2 pengguna pula berhutang dgn bank…nampak sangat insuran hanya cover sebelah pihak sahaja iaitu pihak bank.. pengguna habuk pun tak dapat usah kata nak bayar deposit kereta baru mimpi laaaaa… tempoh bayaran 9 tahun tak relevan langsung kalu diambil kira masalah insuran ni…..

 53. dasar bodoh chedet ni dibuat untuk survival proton. kalau xda, nanti siapa pulak nak beli pesona lagi bila civic pon dah jadi bawah 100k? xda proton nanti xda la national pride kita.
  bla…bla….mari la bekorban untuk proton. bodoh punya chedet
  kecik-kecik tak nak mampus. nak tua menyusahkan orang

 54. Pembela Melayu on

  korang ingat cina saja ka yang bayar cukai?
  korang ingat cukai GLC tak banyak ka,
  korang ingat kalau lu tak ada gomen tak ada duit ka?

 55. ustaznizam on

  salam,

  x perlu memfitnah menggunakan nama saya. syukran. saya menyokong penuh proton. jika ada yang sanggup kata pecat semua puluhan ribu anak2 melayu sebab benci proton, anda golongan yang telah diperbodohkan oleh bukan Islam yang akan tepuk tangan jika ianya berlaku.

 56. ustaznizam on

  baguslah, mereka yang terperangkap dengan dasar membenci Melayu dan segala sesuatu yang berkaitan Melayu.

 57. ustaznizam on

  salam for all

  dasar proton yang bertujuan amat murni kini telah menjadi bahan politik pembangkang yang mahukan anak2 Melayu terus menerus merempat dibawah bangsa2 lain. Kejayaan ribuan jurutera, juruteknik, pereka dan lain2 profesional Melayu dalam bidang automotif ini nyata tidak disenangi pembangkang yang mahukan Melayu terus menjadi boneka Cina. Ustaz yakin bahawa kebenaran akan terbukti jua nanti, dan mereka akan menyesal bila musnahnya Proton dikhianati bangsanya sendiri..

  BN diharap selamatkan legasi Proton. Hanya BN sahaja yang benar2 menegakkan Islam dengan mengadakan projek kereta Nasional Negara Islam ini

 58. Baca artikel ni dari The Sun semalam..
  Hyundai – a role model for Proton?

 59. Ini bukan soal bangga dan mempunyai semangat patriotik. Semangat patriotik bukan setakat hanya dizahirkan dengan cara membeli kereta Nasional pada harga yang lebih tinggi berbanding rakyat di negara lain untuk spesifikasi yang lebih baik. Banggakah? Patriotikkah?

  hahaha ini bukan patriotik,ini bangang namenya..hahhaha aku cukup pantang orang kata,support la sikit proton,patriotik la pe jadah lah..mcm la kalau aku xgune kete proton ni aku xpatriotik..hak tuiii la

 60. ape barua ko ni???kete ngan islam la ape la..xpayah putar belit cite la

 61. ko ni otak kpop btl la..org korea sokong produk die org sendiri sebb dorg bg produk berkualiti kt rakyat sendiri..setanding ngan harga..yg pencacai protong bangang ni asek menyalak suh sokong protong,npe xnk tgk ape yg protong offer kt rakyat sendiri banding ngan protong offer kt negara luar???dasar pencacai protong,ckp ape mane nk dgr..tu la bute2 sokong sgt protong tu,tu pasal la jd bebal

 62. so kalau kt jepun harga 40k,masuk malaysia pas kene mcm2 harga yg mcm ko ckp tu layakla ye jd 200k??moron

 63. Angry Birds on

  Aku sokong 500% kenyataan ini….semua projek Dr M gagal…..idea dia semua nakkan nama Malaysia terkenal seantero dunia….hendak dibandingkan dgn umur Msia baru setahun jagung dgn negara maju kita memang belum mampu mengejar mereka tp Dr M ni idea dia semua nakkan nama jd masyhur maka dibuat la projek2 yg tak masuk akal kerana umur Msia yg baru 54 ni byk perkara lain yg lebih penting perlu dibuat masa tu..negara maju utk capai tahap maju memerlukan masa yg begitu lama….tp Dr M ni ambil jln cepat nak majukan negara…jadi apa yg berlaku sekarang….duit2 yg dilaburkan utk semua projek Dr M lagi bagus digunakan utk rakyat…..membazir betul

 64. Bagi aku… kita telah diberi pilihan jadi pilih lah yang terbaik.
  Nak bising2 pun x guna…sebab setiap orang citarasanya berbeza.

 65. aku cina tp sayang sama org melayu on

  hahaha… lawak lah ko nih PEMBELA MELAYU… wei, bljr ekonomi x ko nih… g lah bljr dulu ekonomi.. x de cukai, MALAYSIA BANKRAP! means that, klu x de kami2 yg rakyat ni, x de la gomen.. dah la brader.. jgn main ckp lepas jer.. kaji dulu, then baru ckp. klu x, bau mcm org ‘kurang pandai’.. sampaikan kami pun jadi x pandai sbb berhujah ngn org ‘kurang pandai’..

 66. fanatik btol ngan BN ko ni..just nak tau la, agaknye sume benda yg BN buat ko sokong ke?

 67. ape pnyer pendapat la ko nie…mmg dah dasar bebal + bengap…ko nie mmg cakap xtau berfikir la mansor…otak letak kt bontot…ko ingat beli kereta tu mcm beli ikan kat pasar ker?? bayar 10hengget pastu leh bwk blik dn pakai…bro…kite bayar mahal kot…pastu nk tanggung hutang smpai 9 tahun…mcm nk mampus bayar tp kualiti mcm haram jadah…puas hati beli yg baik skit…byar mahal pon xsakit hati…serius aku ckp,komen ko sblm2 nie mmg mcm haram jadah…level otak stakat darjah 3 jer…klo adik aku dah aku tampar2 kan jer ko nie…

 68. aku cina tp sayang sama org melayu on

  masalah skrg bukan mslh usaha.. tp hak. klu rakyat mampu milik sesuatu dgn harga yg lagi murah ttp sbb nk jaga PROTON punya pasal.. hrga jd tggi.. bukan x bg can kt PROTON.. tp sampai bila? sampai bila..baru dia boleh brdikari sdri.. dah 20thn dah.. kalu bayi prmpuan dah blh mngandung dah pada umur nih.. x kn lah merangkak lagi.. dah2 la bela kroni.. kroni dah kaya giler dah tu.. cari org lain plak..

 69. ustad…ade soalan utk ustad la…klo kerajaan BN mengeluarkan lesen judi kt malaysia nie nk kira mcm ner tu??? adakah Hanya BN sahaja yang benar2 menegakkan Islam utk membenarkan judi berleluasa di malaysia…sy kurang jelas lah…blh ustad jawapkan….??

 70. aku cina tp sayang sama org melayu on

  sy x bnci proton.. ttp kecewa dgn proton.. proton bagus ttp pengurusan ‘totally bad’..

 71. cume nak share something..
  member aku study kat jepun…so ade student AP..
  beli subaru impreza wrx sti..harga pas dah convert duit malaysia 45k..

  peh tu nak bawak balik m’sia..nk kene tax dekat 50k..
  buat rayuan..aku tatau macam mane prosedur rayuan tuh…gedebak gedebuk..kene 25k..tax..
  peh tu..tumpang nek kapal yang hantar half cut dari jepun tuh…kene 3k…sampai port klang…

  final price45k+25k+3k=73k

  sampai sini senyum sampai telinga..huhuhu..
  price sini 150k ++..

  sekian tengkiu

 72. bro, fakta ko separuh btol n separuh salah…pasal hutang tu ape kate ko cek balik ble start naik..kenaikan mendadak start dr pak lah sampai najib..time Dr M kalau xsilap xlbih 50billion…so dlm mase 8tahun ni naik 8kali ganda….
  maminco tu Tun Hussien dah mintak maaf sbb die rase die bersalah..kes timbul tahun 1981 tapi keputusan pasal maminco tu dibuat time Tun Hussien jd pm..(bagi aku 50-50..mgkn Dr M ade terlibat..xsure la)
  KLIA tu projek yg berjaya…skrg terpaksa besarkn lagi. dulu org complain watpe buat KLIA sbb dah ade airport subang…skrg KLIA pon dah xmuat..
  aku nak mention pasal jambatan pulau pinang..projek mega Dr M..dlu org complain membazir..baik naik feri..skrg ni org complain lane xckup..so kire projek tu berjaya la kn….
  stiap PM ade sumbangan n kekurangan…
  btw felda dah dikira hancur bg aku..bkn lagi milik org mlayu pas dh convert IPO
  -sekadar berkongsi pandangan-

 73. der..
  member aku ada g jepun..
  harga kat sana mmg murah..
  dan kenapa juga ramai pelajar lepas habis belajar kat sana beli sebijik kereta,..
  sebab murah…
  takkan convert pun + cukai + gedebak gedebuk sampai RM200k dari harga asal hanya RM40k..
  member aku kira2 pun still lagi murah… kalo ikut harga sebenar.. tapi disebabkan cukai dan duti import yg melampau sebab nak jaga kereta tempatan tu la yg menyebabkan harga terlampau mahal di malaysia ni..

 74. mansor bodoh bebal xblh nk diajar…seruis doh mansor mmg bangang….

 75. yer la mansoi oi..
  merapu tak habis2…
  harga yg dijual tu membantu ker?
  puuiiihhhh!!!

 76. Ng dh tau Che Det tue dh nyanyuk…lantak pi dia la…naaaa…
  musuh ketat die Lee Kuan Yew pun dgq cita dh tenat kat spital Mount Elizabeth…tggu masa nk innalillah ja tue…

 77. yer la ustaz oi..
  usaha murni tu mmg ada..
  ramai yg berjaya..
  tu aku sokong..
  tapi harga yg dijual kepada rakyat sendiri tu usaha murni ker?????
  bila jual kepada negara luar itu adalah promosi..
  beza kan spec kereta yg dijual kat luar kepada rakyat sendiri.. malah harga lagi murah..
  rakyat bukan hendak percuma…tapi biar la berbaloi..
  kalo kat luar negara dgn spec yg tinggi dgn harga yg murah sepatotnya kat malaysia pun sama dgn spec yg sama.. harga yg sama.. baru la rakyat sokong..
  kalo org dah fanatik sgt ni susah…

 78. yeah..
  stuju bro ape ko cakap tu..
  felda dah lama hancur.. dihancurkan oleh.. paham2 sendiri la..
  ada sumbangan Dr.M ni berjaya.. contoh sepang n KLCC.. tu kira berjaya la.. ramai pelancong datang.. mmg tak dinafikan byk yg gagal.. tak semua projek Dr. M ni gagal..tapi ape aku lihat byk projek yg lepas Dr. M sampai skang ni lagi gagal..
  hohoho…

 79. biasa la tu cakap tak guna otak..
  main hantam jer..
  sokong sgt ape yg diberi..
  esok lusa beri beras secupak pun cakap baiknya la..
  puiiihh!!!

 80. Burung Marah on

  Tutup jer proton tu….tak payah ada kereta nasional….drp melabur utk proton baik buat pembangunan yg lebih bermanfaat utk rakyat…ramai lg rakyat yg miskin dan hidup merempat. …majukan dulu pembangunan modal insan….rakyat yg berfikiran maju pasti negara boleh maju mengikut acuannya sendiri tanpa perlu bermegah dgn projek2 mega yg membazir…malu pd rakyat singapore yg dtg malaysia bawa kereta yg pelbagai jenama….rakyat msia nak pakai kereta import jgn mimpilah….yg dpt pakai pun terpaksa keluarkan kos yg tinggi

 81. Anti Kapitalis on

  Saya dengan ini berjanji tidak akan sekali-kali membeli kereta protong.

 82. Anti Protong on

  I really support your opinion. Ustaznizam dengan temulawak tu macam sial.

 83. Anti Protong on

  Aku ingat cerdik sangat kau punya hujah. Kalau macam nie hujah kau, bakul sampahkan jer.

 84. Tun M ni bising lah, dulu macam ni jugak statement dia… aku percaya proton boleh survive. Klu tak kenapa Dato Nadzmi pernah bidding Proton utk lawan Naza dan DRB Hicom? Hakikatnya nak mintak gov bagi injection lah ni, owner DRB tu nak untung segera. Aku rasa Dato Nadzmi tau proton ada kemampuan tu sebab dia berani bidding, dia berani ke oversea cari loan, sbb dia percaya boleh. Aku nampak Preve dan Exora memang ada harapan untuk pergi jauh.

 85. apa lah korg ni satu2 korg kutuk.. masa Putrajaya dbina korg cakap membazir.. top2 nk rampas putrajaya.. kan pelik aku percaya lps ni projek2 besar yg kerajaan buat akan dikutuk dan akan mempengaruihi semua org dan dikata kan membazir.. padahal diorg nak kerjaan buat benda ni n suatu hari diorg nak rampas.. dah tak payah nak keluarkan modal lagi,, just duduk jer… ha3

 86. Salam kepada semua hadirin Beritasemasa. Sebenarnya, ini isu lama dan pernah disiarkan Beritasemasa dalam bulan yang lalu. Sebab itu pak cik malas nak mengulas kembali. Pak cik juga telah bagi idea baik punya. Tuan puan yang dihormati.

  Sebenarnya, ada banyak isu di dalam negara kita perlu diberi perhatian. Ianya menjadi semakin parah. Cuba dapatkan surat khabar kosmo hari ini 22/5/2012. Ianya banyak berkisar gaya kehidupan rumah flat sedia ada, jumlah pendapatan isi rumah, juga penentu pendidikan dan pelbagai masalah lain. Pak cik telah terangkan konsep kondo-flat, isi pendapatan dan lain lain sebelum ini. Ini semuanya kebaikan untuk masyarakat sebenarnya.

  Telah banyak kajian dibuat orang orang bijak pandai dan kebanyakan usaha mereka ini hanya pada paper work sahaja dan disimpan dalam Universiti. Kenapa agensi kerajaan, JUPEN, menteri, Adun, dan siapa yang berkuasa melaksanakan dasar melalui rujukan dan melihat kembali penulisan ini, penat diaorang buat kajian. Ini memerlukan perubahan dan mesti ada niat luar biasa dan tindakan telus yang luar biasa.

  Kita lihat sahaja peristiwa Naib ketua Umno Kampar yang keluar parti dan masuk balik parti kerana projek pasir. Kemudian kisah yang luar biasa tentang kelulusan projek pasir tersebut. Ini pun suatu yang luar biasa. Tidak hairan la semua pemuda Umno Negeri dan Ketua wanita Umno negeri tidak menggunakan proton waja. Mereka juga ada citarasa dan semua orang berhak untuk merasa.

  Tak payah pergi jauh, lihat sahaja mentaliti penduduk Kg pak cik. Mereka hanya mengikut dan kalo kita suruh, dia orang terus buat tanpa berfikir secara baik dan buruk, sehingga mak pak cik sendiri berebut menjadi ahli Umno kerana bila nak minta bantuan, kad ahli Umno tu mesti tunjuk dulu. Ini menyebabkan kefahaman salah dalam masyarakat dalam penentuan politik dan ketamadunan pembangunan negara. Pak cik hanya menasihati ibu pak cik jangan minta bantuan dan biarlah bantuan itu diberi pada orang yang lebih memerlukan. Biar la kita berusaha dan selama ini pun kita seorang yang berusaha.

  Perkara perkara ini kita tidak boleh dari kenyataan realiti dan ianya akan menjadi parah. oleh itu, langkah yang tepat perlu dibuat dan mengagihan pendapat itu dan kekayaan ekonomi perlu diagihkan dengan sama rata. Pak cik dah malas nak beri komen yang panjang. kita menjadi semakin muak dan muak. Oleh itu, kita sendiri perlu berubah kerana setiap orang sayang pada pemimpin dan negara. Berubah la….

 87. bodoh betul lah sedap2 nak suh tutup.. aku ni dah beli keter Malaysia, lps tu nak suh tutup.. siapa nk ganti keter lain Pembangkang mampu ker?

 88. amik tu mansor..
  org cakap guna akal..
  ko cakap guna ape??
  jgn la sokong n fanatik sgt..
  berfikiran terbuka la mansor oi..
  20 tahun proton takkan mcm ni lagi..
  takkan nak tunggu 100 tahun… 1000 tahun kot?
  nama pun proton tu kereta nasional..
  so kereta nasional sepatotnya untuk sape mansor?
  bukan untuk rakyat ker?
  kalo untuk rakyat sepatotnya kena ada ape mansor?
  ha jawab…
  rakyat bukan nak free..
  tapi biarla kualiti dgn harga setanding…

 89. betol tu bro..
  bila rakyat kata subsidi ni tak elok la itu la..
  suh berdikari la..
  tapi untuk proton bagus ker?
  lebih 20 tahun kot kat pasaran..
  takkan cacat kot..
  so berdikari sendiri la kalo nak hidup..
  tau pun…

 90. betol tu..
  proton bagus untuk org berkerja..
  tapi pengurusan dia?
  bagus ker?
  harga yang dijual?
  setanding ke dgn kualiti yg dibina..?
  pikir2 la ustaz…

 91. cik abg..
  org tak nak kereta yg dijual proton tu murah sgt2,,
  tapi berbaloi dari segi kualiti n harga..
  kenapa kat luar jual murah tapi bukan pada rakyat sendiri..?
  kenapa kat luar kualiti dan spec lagi bagus tapi bukan utk rakyat sendiri?
  boleh jawab ker?
  kalo harga sekarang ni jual pada org ramai biar la kualiti n spec dia jual ikut spec jual kat negara luar…
  ada bran?
  org akan puas hati.. aku pun puas hati..

 92. pimai-pimai tangtu on

  ni ler akibatnyer bile Pak Pandir di beri kuasa…kekekekke…

 93. mestilah kerajaan desperate..kalau tak takder lah ditubuhkan LHDN…cari orang sana sini suruh bayar cukai…

  pendapatan negara 2011 hasil dari cukai sahaja adalah 109.7 bilion! kerajaan yang tak berapa pandai jer yang tak desperate untuk kutip cukai…

 94. Kita kena faham otak Dr M berfungsi. Dia bukan tipikal melayu yang tak nak rollling duit. Sebab tu tak ramai melayu berniaga sebaliknya suka kerja makan gaji (Kerajaan dan swasta).

  Bila Dr M buat projek yang besar, memangla boleh dikatakan 50% projek gagal dan 50% lagi projek berjaya (ini projek besar) tapi kita kena tengok juga kepada projek-projek dan perniagaan hiliran yang support projek-projek besar tu. Dengan adanya semua projek-projek besar tu, kontraktor2 kecil pun dapat tempiasnya.

  Pada aku, projek Dr M banyak berjaya crh Putrajaya, Cyberjaya, Sepang Circuit, KLIA tapi yang paling penting sekali, Dr M berjaya membuatkan aku bangga berdiri di negara asing tanpa rasa rendah diri yang aku berbangsa melayu.
  Cara Dr M menaikkan taraf bangsa melayu sangat aku kagum. Sampai bangsa Yahudi pun takut dgn dia. Yahudi pun sanggup buat research pasal bangsa melayu ni pasal Dr M.

 95. btol tu…pm yg plg byk membangunkn msia bagi aku mmg dr m..xde org yg perfect….ade gak salah silap die tp ok lg la bg aku…xtau la org len mcm mane…
  bg aku pak lah yg plg fail..pak lah tu baik personaliti die tp bab pengurusan ni mcm krg sket…aku ingt lg time die naikkn harga myk jadi rm2.70 seliter..dem mahal…kesannye pas harga myk turun harga brg still maintain….
  najib byk niat murni tp perlaksanaan xmenjadi…contoh mcm ptptn..mase die jd menteri pendidikan ptptn diwujudkn utk bantu org yg xmampu sambung pelajaran…tp xde kesinambungan n pengurusan yg baik utk menjayakn ptptn tu…
  contoh lain mcm skim rumah pertamaku,niat nak tlg org muda yg baru nak start hidup tapi skim tu bagi aku epic fail sbb kesannye harga rumah pon ikut naik.niat dah elok tapi “detailing in action” krg bagus
  ape pon jgn nilai seseorang tu dari satu sudut je
  -peace-

 96. Mmg harga kereta kat mesia mahal sebab kerajaan nak tolong proton dan produa…itu sahaja…so semua kereta import kena la cukai tinggi..

  Bila dimanjakan, org pn tak mampu beli kereta proton/produa salahkan bnm pulak ketatkan syarat pinjaman.. walhal kereta mahal lain mcm toyota dan honda takda impak pon..

  Nak tolong jgn libatkan politik la..politik masuk kat mana akan pn hancur kompeni

 97. mahathir mmg xkan mengaku punya..sbb tu dia lantik paklah,musuh dia team b UMNO, jd pm lepas dia..sbb ekonomi dh lebur thn 1997 dlu..dh tau ada hutang dh banyak & DrM sendiri dh risau projek2 dia semuanya RUGI..cepat2 DrM letak jwatan..DrM mmg otak Keling,sblm dia letak jawatan.dia kategorikan hutang2 dia yang byk dlu dlm OSA(Akta Rahsia Rasmi),so bila paklah naik,dia pun baru tau betapa banyaknya hutang Domestik yg DrM tinggal,tp Paklah xboleh bocor rahsia,kalo tidak DrM akan failkan kes sbb dh jd OSA.Mmg bijak (tapi jahat) DrM ni. So Paklah jd PM HANYA utk jd pencacai bayar hutang DrM!xhairan la masa mula2 Paklah jd pm PakLah-Pak Sanggup!
  A) Sebenarnya zaman DrM,perkiraan hutang berasaskan format “foreign debt oriented’ je,xhairan la hutang nmpk mcm sikit mcm kata ko la sekitar RM50billion je. Tgk link bawah dr EPU,Jabatan Perdana Menteri-(

  epu.gov.my/html/themes/epu/images/common/pdf/7.6.1.pdf
  Tapi sebenarnya perkiraan SEBENAR hutang adalah berdasar format penuh iaitu-
  public debt=Domestic Debt+Foreign Debt
  Hutang Domestik + Hutang Luar = Jumlah Hutang Kerajaan

  i) Hutang Domestik- dana yg dipinjam oleh KERAJAAN drpd institusi kewangan tempatan spt KWSP,ASB & sbgnya…KWSP adalah Ah-long utama bg kerajaan…dr kerajaan la KWSP bg dividen tiap2 tahun….KWSP hanya meminjamkan duit kepada kerajaan m’sia shj…semuanya dalam bentuk Ringgit Malaysia

  ii) Hutang Luar- dana yg dipinjam kerajaan dr negara @ institusi luar negara…semua urusan peminjaman adalah dlm bentuk US DOLAR

  Bukti pertama- hutang malaysia RM372billion sejak thn 1999 lg (sila rujuk minit mesyuarat bertarikh 19 oktober 1999 parlimen timb menteri kewangan Dato’ Wong See Wah 19 oct 1999)…tu bleh kata malaysia bangkrap thn 1998-1999 bila GDP malaysia hanya RM270billion jer

  Jgn xtau,setiap projk DrM adlh hutg dr KWSP&kebykkn xmmpu dibyr blk!!
  Mcm aku tulis sblm ni,tgk la hutg Msia thun 1999 adlh RM370billion(data dr timb menteri kwgn),pastu tgk plak hutg Msia 2010 adlh RM360bil(data dr Ketua Audit Negara).
  kalo projek2 mahathir tu berjaya sgt,knapa hutng2 DrM bjmlah RM370bil tu xselesai2?! Dah 11thun,knp krjaan mmpu selesai RM10bil jer dlm 11thun ni (info-hutang kerajaan thun 2011-RM360billion)?!apa maksudnya bila hutg xmampu dibyr?!projek tu bgus ke?!

  Kalo ikut record byr krjaan,krjaan mampu byr RM1bil je sthun,maknanya krjaan perlu 360thun nk byr hutg BODO DrM ni,smpai thun 2370!!
  so bgus ke brhutg smpai nyushkn 7keturunn nk byr blk hutg tu?!
  Kalo projek2 mahathir tersgt menguntungkn,knpa xabis lg hutg2 ni?kalo projk ni bru 1-5thun lain la cite,ni ade yg dh msuk 30thun,knape hutg RM370b tu xberabih lg?!bru kurg RM10bil je?!
  Ade hujah blas?
  Tgk mcm greece, dia bangkrap lepas hutang kerajaan melebihi GDP dia sampai 105%

  a)hutang kerajaan Greece 2011-US$418.34billion
  b) GDP@KDNK@pendapatan negara Greece 2011-US$329.924billion

  Equation dia mcm nie-
  Hutang kerajaan/GDP X 100%

  $418.34billion/$329.924 X 100%= 124.98%
  Dan biasa la,bila hutang/GDP dia melebihi 100% secara teknikalnya bankrap…GREECE bankrap pd 105% thun lepas…

  OK tgk malaysia pulak thun 1998-

  a) hutang kerajaan malaysia thun 1998- RM372billion!!
  b) GDP@KDNK@pendapatan malaysia thun 1998- $72billion X RM3.8=RM273.6billion

  -kira government debt/GDP ratio atau nisbah hutg kerajaan/KDNK-
  Hutang kerajaan/GDP X 100%
  RM372billion / RM273.6billion X 100%= 136.96%
  Greece bankrap pd ratio 124.98%, rasa2 dr otak yg masih sihat ni, apa keadaan msia pd debt/GDP ratio pd 136.96%?!?! Ada jawapan?!

  B) FELDA lingkup ke?!ko xtgk ke berapa ringgit utk satu tan mtyk sawit?!?!bkn ke range antara RM3000 ke RM3500 setan. Zaman DrM dlu,harga sawit baru RM700setan je,kenapa zaman DrM dlu ckp FELDA lingkup?!? Ada jawapan?

  C) Lg satu,jmbtn penang idea Ketua menteri penang,Dr Lim Chong Eu & Tun Razak. Idea tu dr thun 1960an lg, DrM dok main guli lg masa tu.

  Tula byk sgt tgk tv1& utusn,tu mmg btol2 ‘penglipurlara’ DrM,hari2 citer tipu.hari2 siar PROPAGANDA DrM!!tambh plak rakyat msia nie mlas baca smpi stistik ckp rkyt msia hanya baca 2helai buku je thun,mmg mudah la kena tipu!!!
  DrM-PM GAGAL!!

 98. haha!Melihat kpd hutang yg ditinggal DrM telah menyebabkan kita ketinggalan jauh dgn Negara2 sebaya spt Korea Selatan, Taiwan & etc. Melihat juga betapa teruknya DrM urus negara TAMBAH dgn sikap buruk DrM yg kuat meminjam,boros,dan atas sebab hutang DrM, kita ketinggalan jauh dgn korea selatan hampir 300%!!

  mahathir jd pm dr thun 1981-2003(2004)-

  i) GDP perkapita korea&msia;-
  a)korea(1980)-$1845.66
  b)msia(1980)-$1804.12
  -msia dan korea sama level thn 1980

  ii) GDP percapita thn 2006
  a)korea(2006)-$18,674.44
  b)msia(2006)-$5,781
  -kita ketinggalan hampir 323% dgn korea, tambah teruk sejak thun 90an pn malaysia dh ketingalan hampir 200% dgn korea, sedangkan mahathir sendiri buat wawasan 2020,kriteria UTAMA untuk menjadi negara maju harus pendapatn perkapita melebihi $15K keatas.

  SUMBER-

  a) GDP perkapita Korea Selatan tahun 1980 hingga kini-
  tradingeconomics.com/south-korea/gdp-per-capita-at-current-prices-in-us-dollars-imf-data.html

  b) GDP perkapita Msia tahun 1980 hingga kini-
  tradingeconomics.com/malaysia/gdp-per-capita-at-current-prices-in-us-dollars-imf-data.html

  bejaya ke DrM smpai buat hutang sampai terlondeh?!
  bejaya ke DrM yg membangkrapkan ekonomi Msia pd thun 1998?!
  berjaya ke DrM hasil dr projek2 syok sendiri beliau,sampai rakyat Msia merana ekonomi tersekat selama 14thn dr thn 1998 smpai skrg?!
  bejaya ke DrM smpai rakyat terpaksa merana semata2 projek SYOK SENDIRI beliau yg kebanyakannya hutang termasuklah proton,smpai terpaksa mansuh subsidi minyak & buat cukai baru (GST) hanya nk membayar hasil keborosan DrM?
  ada jwpn?

 99. aku perasan admin tukar tajuk dr “Chedet : Kerajaan Perlu Bantu Proton Secara Berterusan!! Adakah Proton Liabiliti Kepada Rakyat Malaysia & Negara?” ke “Chedet : Kerajaan Perlu Bantu & Lindungi Proton Secara Berterusan!! Kos Menghasilkan Model Baru Telah Meningkat!!”!!!
  samada admin yg sukarela tukar ataupn ‘tangan2 GHAIB’ yg suruh tukar..hahaha…aku pn dh biasa dedah top secret DrM dlm youtube dan byk kali diblock,tp anehnya org byk kutuk PM2 lain xderr plak diblock?!?!
  xpelik ke?!
  nmpk sgt DrM masih pegang Msia ni..haha..lg2 benda yg jd TOP SECRET die supaya rakyat xtau..
  tp aku lg suka tajuk- “Chedet : Kerajaan Perlu Bantu Proton Secara Berterusan!! Adakah Proton Liabiliti Kepada Rakyat Malaysia & Negara?”.
  sekian

 100. @soul mahathir mmg xkan mengaku punya..sbb tu dia lantik paklah,musuh dia team b UMNO, jd pm lepas dia..sbb ekonomi dh lebur thn 1997 dlu..dh tau ada hutang dh banyak & DrM sendiri dh risau projek2 dia semuanya RUGI..cepat2 DrM letak jwatan..DrM mmg otak Keling,sblm dia letak jawatan.dia kategorikan hutang2 dia yang byk dlu dlm OSA(Akta Rahsia Rasmi),so bila paklah naik,dia pun baru tau betapa banyaknya hutang Domestik yg DrM tinggal,tp Paklah xboleh bocor rahsia,kalo tidak DrM akan failkan kes sbb dh jd OSA.Mmg bijak (tapi jahat) DrM ni. So Paklah jd PM HANYA utk jd pencacai bayar hutang DrM!xhairan la masa mula2 Paklah jd pm PakLah-Pak Sanggup!
  A) Sebenarnya zaman DrM,perkiraan hutang berasaskan format “foreign debt oriented’ je,xhairan la hutang nmpk mcm sikit mcm kata ko la sekitar RM50billion je. Tgk link bawah dr EPU,Jabatan Perdana Menteri-(

  epu.gov.my/html/themes/epu/images/common/pdf/7.6.1.pdf
  Tapi sebenarnya perkiraan SEBENAR hutang adalah berdasar format penuh iaitu-
  public debt=Domestic Debt+Foreign Debt
  Hutang Domestik + Hutang Luar = Jumlah Hutang Kerajaan

  i) Hutang Domestik- dana yg dipinjam oleh KERAJAAN drpd institusi kewangan tempatan spt KWSP,ASB & sbgnya…KWSP adalah Ah-long utama bg kerajaan…dr kerajaan la KWSP bg dividen tiap2 tahun….KWSP hanya meminjamkan duit kepada kerajaan m’sia shj…semuanya dalam bentuk Ringgit Malaysia

  ii) Hutang Luar- dana yg dipinjam kerajaan dr negara @ institusi luar negara…semua urusan peminjaman adalah dlm bentuk US DOLAR

  Bukti pertama- hutang malaysia RM372billion sejak thn 1999 lg (sila rujuk minit mesyuarat bertarikh 19 oktober 1999 parlimen timb menteri kewangan Dato’ Wong See Wah 19 oct 1999)…tu bleh kata malaysia bangkrap thn 1998-1999 bila GDP malaysia hanya RM270billion jer

  Jgn xtau,setiap projk DrM adlh hutg dr KWSP&kebykkn xmmpu dibyr blk!!
  Mcm aku tulis sblm ni,tgk la hutg Msia thun 1999 adlh RM370billion(data dr timb menteri kwgn),pastu tgk plak hutg Msia 2010 adlh RM360bil(data dr Ketua Audit Negara).
  kalo projek2 mahathir tu berjaya sgt,knapa hutng2 DrM bjmlah RM370bil tu xselesai2?! Dah 11thun,knp krjaan mmpu selesai RM10bil jer dlm 11thun ni (info-hutang kerajaan thun 2011-RM360billion)?!apa maksudnya bila hutg xmampu dibyr?!projek tu bgus ke?!

  Kalo ikut record byr krjaan,krjaan mampu byr RM1bil je sthun,maknanya krjaan perlu 360thun nk byr hutg BODO DrM ni,smpai thun 2370!!
  so bgus ke brhutg smpai nyushkn 7keturunn nk byr blk hutg tu?!
  Kalo projek2 mahathir tersgt menguntungkn,knpa xabis lg hutg2 ni?kalo projk ni bru 1-5thun lain la cite,ni ade yg dh msuk 30thun,knape hutg RM370b tu xberabih lg?!bru kurg RM10bil je?!
  Ade hujah blas?
  Tgk mcm greece, dia bangkrap lepas hutang kerajaan melebihi GDP dia sampai 105%

  a)hutang kerajaan Greece 2011-US$418.34billion
  b) GDP@KDNK@pendapatan negara Greece 2011-US$329.924billion

  Equation dia mcm nie-
  Hutang kerajaan/GDP X 100%

  $418.34billion/$329.924 X 100%= 124.98%
  Dan biasa la,bila hutang/GDP dia melebihi 100% secara teknikalnya bankrap…GREECE bankrap pd 105% thun lepas…

  OK tgk malaysia pulak thun 1998-

  a) hutang kerajaan malaysia thun 1998- RM372billion!!
  b) GDP@KDNK@pendapatan malaysia thun 1998- $72billion X RM3.8=RM273.6billion

  -kira government debt/GDP ratio atau nisbah hutg kerajaan/KDNK-
  Hutang kerajaan/GDP X 100%
  RM372billion / RM273.6billion X 100%= 136.96%
  Greece bankrap pd ratio 124.98%, rasa2 dr otak yg masih sihat ni, apa keadaan msia pd debt/GDP ratio pd 136.96%?!?! Ada jawapan?!

  B) FELDA lingkup ke?!ko xtgk ke berapa ringgit utk satu tan mtyk sawit?!?!bkn ke range antara RM3000 ke RM3500 setan. Zaman DrM dlu,harga sawit baru RM700setan je,kenapa zaman DrM dlu ckp FELDA lingkup?!? Ada jawapan?

  C) Lg satu,jmbtn penang idea Ketua menteri penang,Dr Lim Chong Eu & Tun Razak. Idea tu dr thun 1960an lg, DrM dok main guli lg masa tu.

  Tula byk sgt tgk tv1& utusn,tu mmg btol2 ‘penglipurlara’ DrM,hari2 citer tipu.hari2 siar PROPAGANDA DrM!!tambh plak rakyat msia nie mlas baca smpi stistik ckp rkyt msia hanya baca 2helai buku je thun,mmg mudah la kena tipu

 101. Melihat kpd hutang yg ditinggal DrM telah menyebabkan kita ketinggalan jauh dgn Negara2 sebaya spt Korea Selatan, Taiwan & etc. Melihat juga betapa teruknya DrM urus negara TAMBAH dgn sikap buruk DrM yg kuat meminjam,boros,dan atas sebab hutang DrM, kita ketinggalan jauh dgn korea selatan hampir 300%!!

  mahathir jd pm dr thun 1981-2003(2004)-

  i) GDP perkapita korea&msia;-
  a)korea(1980)-$1845.66
  b)msia(1980)-$1804.12
  -msia dan korea sama level thn 1980

  ii) GDP percapita thn 2006
  a)korea(2006)-$18,674.44
  b)msia(2006)-$5,781
  -kita ketinggalan hampir 323% dgn korea, tambah teruk sejak thun 90an pn malaysia dh ketingalan hampir 200% dgn korea, sedangkan mahathir sendiri buat wawasan 2020,kriteria UTAMA untuk menjadi negara maju harus pendapatn perkapita melebihi $15K keatas.

  SUMBER-

  a) GDP perkapita Korea Selatan tahun 1980 hingga kini-
  tradingeconomics.com/south-korea/gdp-per-capita-at-current-prices-in-us-dollars-imf-data.html

  b) GDP perkapita Msia tahun 1980 hingga kini-
  tradingeconomics.com/malaysia/gdp-per-capita-at-current-prices-in-us-dollars-imf-data.html

  bejaya ke DrM sampai buat hutang smpai RM400billion?
  bejaya ke DrM smpai buat Msia bangkrap thn 1998 dlu?!
  bejaya ke DrM smpai buatkan pendapatan rkyt msia ketinggalan berbnding negara sebaya?!
  ada hujah balas?

 102. Pasal patriotik ni sepatutnya didahului oleh menteri menteri dan yang seangkatan dengannya. Jangan tahu suruh rakyat aje beli local made sebagai tanda patriotik. Depa tu macamana. Ade ke pakai local made. Semua tu cakap aje pandai. Suruh orang buat lain depa buat macam lain. Hipokrit semua tu penipu. Masing masing semua dah kaya buat ape nak minta bantuan lagi, nak menghabiskan duit kwsp rakyat la tu. Duit sendiri ada tak nak guna. Jangan layan sangat orang jenis mcmni. Pembelit punya orang.

 103. kat negara orang lain, jual kereta nasional murah

  tapi kt nasional sendiri harga perpoloh-poloh ribu

  haram punya orang, da dapat segaung emas, nak satu lagi

  benarlah sabda nabi mengenai sifat orang tamak

 104. tak suka kereta proton,doa proton terlingkup
  tak suka ptptn,demo minta ptptn dihapuskan
  tak suka utusan malaysia n berita harian, bakar kedua2 akhbar tu..
  inilah mentaliti pembangkang…

 105. apa yg abusayyaf ckp tu kereta jenama Jepun. kalau kita lihat kebanyakkan kereta jenama Jepun di Malaysia bukan Made in Japan tetapi Made in Indonesia, Made in Thailand dan sebagainya.

  Jadi tak perlu la cite pasal cari driver kat Jepun. sebab kete2 dari Thai sume tu tak dihantar ke Jepun pun.

 106. saya adalah bekas pelajar grad jepun. dan tggl di Tokyo beberapa tahun. serta terlibat dalam development beberapa kereta seperti Subaru, Honda, Nissan, BWM semasa bekerja di Jepun.

  Untuk maklumat sedara, RM45K hanya untuk kereta 2nd hand sahaja.

  Tapi part tax tu mmg betul lah. student bawak blk kete pun still kene mcm2 tax yg tinggi.

 107. galaxynotee on

  salam pak ustad.

  Saya sokong ngan proton ni dan bangga sebab hasil anak tempatan.

  cuma masalahnya, kenapa kos terlalu tinggi dikenakan kepda rakyat. proton preve harga stating 60 k, vios starting 70k, beza berapalah sangat. sepatutnya harga kene separuh dari vios! (jgn nak banding ngan saga pulak sebab tak level).

  kalau macam ni, baik tak perlu buat kereta tempatan. sebab harga pun boleh reduce sebab cukai kurang.
  harga 60k boleh dapat vios full spec, apa salahnya!

 108. apa kejadahnya on

  woe ustad yg bangang….ko mmg bangang…dh lama aku perati ko wahai ustad yg bangang….hujah ko mcm najis…..

 109. cuba lihat bertapa mahalnya kereta proton

  sgcarmart.com/new_cars/newcars_compare.php?SpecCode[]=1284&SpecCode[]=3021

 110. tak kisahlah kalau kerajaan perlu bantu dan lindungi proton…
  tapi jangn kerana nak melindungi dan membantu rakyat plak yg memikul beban…
  kalau dah tidak bolih2 nak berdiri sendiri sedangkan umur makin tua lebih baik jual je atau bubarkan terus proton tu….

 111. kalau ambiga atau lim kit siang jadi penasihat proton lebel proton dibonet belakang akan di tukar kebahasa tamil atau cina…..setuju ?

 112. AKU AMAT GUMBIRA BILA MELALUI LEBUHRAYA DAMANSARA PUCHONG….BILA SAMPAI DIHADAPAN IOI BDR PUCHONG JAYA TERDAPAT SATU PAPAN IKLAN BESAR MERINTANGI LEHUHRAYA TSB YG DI TULIS SEPENUHNYA DALAM BAHASA CINA DAN ENGLISH…SYABAS ..BAHASA MKEBANGSAAN TELAH BERJAYA DINYAHKAN..! ORANG2 PR SELANGOR TERUTAMA MELAYU2 PR…PERJUANGAN ANDA UTK MEMERTABATKAN BAHASA2 LAIN TELAH BERJAYA…NYAHKAN BAHASA MELAYU…SYABASSSS !!!!

 113. Salam. Semua kerajaan di dunia akan membantu industri domestik mereka untuk bersaing. Dari segi kejuruteraan saya bangga dgn apa yg Proton telah capai. Selain itu banyak industri sampingan (SME) yg menyokong Proton telah berjaya membekal komponen kereta kpd jenama kereta lain. Proton telah berjaya mewujudkan lebih kurang 100,000 pekerjaan secara langsung atau tidak langsung. Industri ini telah berjaya mengeluarkan kemeletan ekonomi negara pd akhir 1980an. Ia juga akan mengelakkan aliran wang negara keluar. Jadi belilah produk tempatan, termasuk pakaian, makanan, kasut, baju, ubat gigi, motosikal dll.

 114. madey poodah on

  jangan selamatkan proton..ckup sudah slamatkan kroni..mahadir xsedear diri…piirah madey pengkhianat

 115. Biasalah kereta mahal. Cerita lebih kurang minyak petrol lah. Hasil bumi ada minyak, harganya macam Malaysia tiada minyak. Biasalah mau untung lebih. Biar rakyat merana tak pe… Gaji tingggi pun tidak guna, kos sara hidup lebih tinggi lagi dari gaji…

  Silap haribulan, ramailah orang Malaysia terjun bangunan. Stress!!! Hutang keliling pinggang. Tahun 2000 RM50 boleh tahan 3-5 hari, sekarang 2012, RM50 belum sampai satu hari sudah abis! Tension betul!

 116. to reduan…
  yop memang secondhand…
  aku tade mention brand new..
  kalu second pun setakat 2 or 3 taun..
  100% JDM..

  yang aku bagi contoh price 150k++ tu pun..
  bukan yang barunye rege..recon nye harga..
  4 or 5 taun nye kete beb…kat jepun tale pakai dah…

  huhu sekian tengkiu

 117. Masa legasi Tun Abdul Razak, PAS masuk perikatan, thats why perancangan berjaya. Zaman mahathir, dia anti PAS. Apa nak buat… sapa kata PAS tak pandai tadbir negara?..

 118. Mahathir bukan belajar ekonomi kat universiti malaya singapore. Dia hanya belajar jadi doktor. Dia mungkin boleh jadi doktor yang baik. Tapi dia tak nak. Dia nak jadi ahli politik.. ok tak dak masalah. Tapi bila nak jadi ahli ekonomi dan engineering, dia patut cari penasihat yang lebih baik.. Tapi bila dia jadi penasihat PROTON, saya rasa itu lagi teruk.. dia akan bertindak secara orang politik, bukan seperti ahli kejuteraan dan ahli ekonomi. Orang lain tak nak tegur, sebab respek dengan Mahathir sebagai orang tua. Saya rasa ada baiknya mahathir berhenti jadi penasihat PROTON. Bagi la orang yang lebih layak. Jadi penasihat UMNO mungkin lebih baik untuk Mahathir. UMNO sekarang sangat merapu, perlukan orang macam Mahathir. Sekian pandangan saya..

 119. Jangan boikot proton.. boikot BN.. proton tak salah.. pekerja2 kat proton pun tak salah. Yang salah BN.. depa remote proton bantu kroni BN.. pastu bagi cukai tinggi kat barangan malaysia sendiri.. ada ka patut? tak patut.. tak patut..

 120. Betul tu… tapi kesian Proton dan orang2 yang bekerja dalam Proton. Sebab BN dan kroni proton jadi susah nak maju. Proton seharusnya dilepaskan dari pengaruh orang politik, terutamanya BN.

 121. Hutang Jepun adalah 200% dari KDNK dia, adakah Jepun dianggap gagal dan tidak tahu mengurus ekonomi.?!!Begitu juga dengan Singpork dengan 93% KKDNK, adakah mereka boleh dianggap maju dan berjaya, berbanding 53% KDNK hutang negara Malaysia yang hanya dibuat didalam negara ?!!….Mana ada Malaysia bangkrap pada tahun 1998 ,kalau bangkrap sudah lama negara ini diborong dan dilelong pada Singpork serta sekutunya.Kalau Malaysia dianggap gagal dengan hutang 53%, Singpork 93% boleh dianggap 2X gagal ,begitu juga Jepun 200% KDNK bermakna 4x gagallah….!!!

 122. Kualiti dan spec yang macamana cik adik oii …..?..spec untuk negara luar mana tu cik adik oii… perbandingan harga dibuat dengan negara luar mana tu…..tolong cerita sikit….boleh .!!

 123. Maklumat kamu tak tepat abusayyaf. Kamu main hantam saja. Kereta aku turun di Pelabuhan Klang 47+++rm, sampai ke tangan saya 132000rm. Angka kamu melebih-lebih sangat.

  Kalau main tulis tanpa fakta itu dungu namanya.

 124. Mana-mana negara pun ada projek gagal dan berjaya,memanglah ada projek yang dibuatnya gagal kerana tersalah pilih orang untuk menguruskannya tetapi lebih banyak perancangan beliau yang lebih berjaya seperti PNB,KWSP,Tabung Haji,Highway,KLIA, F1 Sepang,PTP,Port Klang,BSKL,Putrajaya,Petronas yang sampai sekarang merupakan penyumbang terbesar cukai serta peluang pekerjaan kepada rakyat negara ini terutamanya bangsa Melayu yang sering disekat peluang untuk bekerja dengan syarikat Cina serta syarikat pelabur luar yang didominasi pengurusannya oleh kaum Cina serta bangsa lain…!!

 125. Imbotep……. aku pasti dan sepasti-pastinya…. kamu sangat bodoh orangnya. Siapa kamu nak katakan Dr M tu bodoh?????????? Kamu memang tak sedar diri.

  Kamu telah berjaya membuktikan diri kamu bodoh melalui apa yg kamu sendiri tulis. Kamu tentu bodoh kalau setakat mendapat maklumat dr hj anwar dan kuncu-kuncu kaki pulasnya. Kenapa tak kamu katakan sahaja yg hj anwar lebih cerdik drpd Tun M? Tentu kamu akan disanjung oleh mereka yg seangkatan dgn kamu.

  Bodoh berlagak cerdik!!!!!!!!!!!!

 126. Nak bakul sampahkan ke,.. nak bakul taikkan ke, engkau punya suka le…apa aku peduli…!!!!!!!!!!!

 127. @nekad-knapa anda xjwb soalan kt atas?!sekurg ada 9soalan kt atas?
  dh terbukti DrM pemimpin gagal!
  so nak kata Msia ketinggalan sejak zaman Tunku @Tun Razak @ zaman Tun Hussein, tp tgk la GDP perkapita yang kita masih setara dengan Korea Selatan pada thun 1967, dan kemudian masih setara pada tahun 1980, namun ketinggalan jauh setelah DrM menjadi perdana menteri bermula tahun 1981 sehingga sekarang. so bkn sbb hutang?!so kalo DrM ‘berjaya’ kumpul hutang sampai rakyat sengsara 7keturunan nk byr hutang BODO DrM ni,kira berjaya la?!

  tgk bukti GDP perkapita bawah-
  Korea (1967)-$205.
  Korea (1980)-$1845.66
  Korea (2005)-$16,308.19

  Msia (1967)-$290
  Msia (1980)-$1804
  Msia (2005)-$ 4906
  jd sapa PM antara thun 1981-2004 yg masa dia memerintah ekonomi Msia tercicir jauh dgn negara sebaya?

  tgk la kronologi semua pm-
  a)zaman Tunku-ekonomi Msia setara dgn ekonomi SEBAYA spt Korea Selatan & Taiwan
  b)zaman Tun Razak-ekonomi Msia setara dgn ekonomi SEBAYA spt Korea Selatan & Taiwan.
  c)zaman Tun Hussein Onn-ekonomi Msia setara dgn ekonomi SEBAYA spt Korea Selatan & Taiwan
  d)zaman DrM-ekonomi Msia hanya setara dgn Indonesia & Thailand,tambah lg teruk ekonomi Msia hanya setara dgn sesetengah negara AFRIKA!

  -so soalannya,kalo PM lain di zaman dieorg,eko msia setara dgn Korea Sltn & Taiwan,tp di zmn DrM,ekonomi Msia hanya setara dgn negara Afrika,bkn ke DrM tu PM yg GAGAL?!?! ada jwpn?

  so mn hujah anda nk kata DrM bukan pm gagal?
  mn hujah balas beserta bukti kukuh mcm dr thesis ekonomi universiti@jurnal@dokumen2 rasmi krjaan?
  ke anda hanya mampu berhujah kosong berbukti air liur je ke?
  ke anda hanya seorg yg berotak kosong & hanya “Tin Kosong”?
  ada jwpn?

 128. @nekad- sila jwb soalan ulangan dibawah-
  Bukti pertama- hutang malaysia RM372billion sejak thn 1999 lg (sila rujuk minit mesyuarat bertarikh 19 oktober 1999 parlimen timb menteri kewangan Dato’ Wong See Wah 19 oct 1999)…tu bleh kata malaysia bangkrap thn 1998-1999 bila GDP malaysia hanya RM270billion jer

  Jgn xtau,setiap projk DrM adlh hutg dr KWSP&kebykkn xmmpu dibyr blk!!
  Mcm aku tulis sblm ni,tgk la hutg Msia thun 1999 adlh RM370billion(data dr timb menteri kwgn),pastu tgk plak hutg Msia 2010 adlh RM360bil(data dr Ketua Audit Negara).
  kalo projek2 mahathir tu berjaya sgt,knapa hutng2 DrM bjmlah RM370bil tu xselesai2?! Dah 11thun,knp krjaan mmpu selesai RM10bil jer dlm 11thun ni (info-hutang kerajaan thun 2011-RM360billion)?!apa maksudnya bila hutg xmampu dibyr?!projek tu bgus ke?!

  Kalo ikut record byr krjaan,krjaan mampu byr RM1bil je sthun,maknanya krjaan perlu 360thun nk byr hutg BODO DrM ni,smpai thun 2370!!
  so bgus ke brhutg smpai nyushkn 7keturunn nk byr blk hutg tu?!
  Kalo projek2 mahathir tersgt menguntungkn,knpa xabis lg hutg2 ni?kalo projk ni bru 1-5thun lain la cite,ni ade yg dh msuk 30thun,knape hutg RM370b tu xberabih lg?!bru kurg RM10bil je?!
  berjaya ke projk SYOK SENDIRI DrM?!
  perlu ke kita nk sanjung pemimpin yg tinggal hutang projek yg rakyat kena byr plak hutang tu bkn dgn hasil projek2 ni sbb kebanyakan projek ni dh mati,dh xgenerate apa2 dh,so ini ke PM yg nk disanjung?
  anda ni otak lembu @ keldai?!
  dh xmampu berfikir dgn waras?
  so mn hujah blas?

 129. anda mengalami kekontangan fakta yg serius. PNB,KWSP,Tabung Haji,PTP,Port Klang,BSKL,Petronas bkn projek DrM..Tabung haji idea Pak Engku,Petronas plak cetusan Tun Razak dgn pengerusi pertama petronas adlh KuLi!
  PNB,KWSP,BSKL dh wujud dari zaman Tun Razak lg. so tlongla jgn salah fakta atas projek2 bijak pm sblm DrM!

  projek Highway,KLIA, F1 Sepang,Putrajaya sje projek DrM. tak hairan la sbb kebanggang DrM, sebuah negara spt Msia yg begitu byk minyak,ada jalan Tol terbyk berbanding populasinya!
  sygnya Thailand yg xberapa myk pn,jalan tol bleh dikira dgn jari je!
  so hebat ke DrM?!

 130. Jawapan untuk soalan A , B dan C ialah anda membuat perbandingan ekonomi sewaktu sistem ekonomi Malaysia masih lagi berhubungkait dengan singapore contohnya bursa saham dari tahun 1967 hingga 1989 BSKL masih lagi didagangkan di Singapore,hanya selepas tahun 1989 BSKL didagangkan dinegara ini,namun Singapore telah menubuhkan CLOB(Central Limit Order Book) untuk mendagangkan saham syarikat malaysia di negara mereka,tindakan ini telah dibantah oleh Malaysia namun Singapore tidak pernah memperdulikan bantahan ini.Kebanyakan dagangan yang dibuat disini hanyalah berdasarkan spekulasi dan khabar angin . Jadi perbandingan yang dibuat itu adalah bersamaan dengan ekonomi negara ini digabung dengan Singapura sekalilah sedangkan selepas 1989 ekonomi negara ini dengan Singapura adalah ekonomi negara yang berbeza…
  Jawapan untuk D ..pada tahun 1997 ekonomi negara ini telah diserang oleh spekulator iaitu pelabur jangka pendek yang telah menyebabkan pasaran saham menjunam dan menyebabkan lebih kurang RM 800 billion modal pasaran saham berkurang dipasaran.Kerajaan cuba mengurangkan kejatuhan dengan mengaharamkan jualan singkat namun ianya tetap jatuh kerana wujudnya kebocoran dalam bentuk pasaran diatas kaunter di CLOB Singapore.Hanya setelah operasi CLOB disekat pada1998 barulah BSKL kembali stabil kerana pemegang saham CLOB tidak lagi dapat berurus niaga saham yang dipegang mereka di CLOB.Jadi segala permasaalahan ini tidak ada kena mengena dengan pentadbiran negara ini ,sebaliknya berpunca dari faktor luaran dan pada masa kini ekonomi negara masih lagi dalam proses pemulihan dan pembetulan setelah dilanda pelbagai krisis dan ancaman yang berpunca dari pihak luar.Ini juga merupakan hasil kebijaksanaan T. M menangani krisis ini tanpa perlu mengemis dari sesiapa.Dan yang penting sekarang ekonomi negara ini sekarang tidak lagi berkait dengan Singapura melainkan sebagai rakan dagangan..

 131. Idea saja datangnya dari mereka tetapi perlaksanaan dan pengurusannya di buat masa era pemerintahan T .M,kalau dia tidak cekap mengurus dan mengendalikannya semua perancangan ini sudah lama dikuburkan pada masakini, dan hanya tinggal batu nisan saja sekarang ni.Thai bolehlah buat highway percuma kerana dibiayai tauke pelacur , tauke dadah,serta tauke sindiket haram yang dapat menjalankan operasi tanpa diganggu oleh kerajaan mereka kerana kegiatan haram merupakan perniagaan yang sah di negara tersebut sehingga tauke kegiatan haram pun boleh bertanding jawatan gabenor.Cuba tengok semua perancangan itu dibawah pengurusan mereka berapa lama berbanding dibawah pentadbiranT.M.,berapa lama tempoh pentadbiran mereka berbanding T.M.?!!

 132. tu chun hing on

  saya rasa ianya tiada salah. bahasa mandarin ialah bahasa terbesar dunia, wajarnya ianya dijadikan bahasa kebangsaan kita. bahasa inggris bahasa kedua. bahasa malay mana? kampong saja lah

 133. unai oi…kalau mcmtu, knape harge proton kt saudi lebih murah dri kt malaysia??
  -nk kne bayar tambang kapal kan
  -bayar cukai kastam kat malaysia
  -bayar cukai kastam kat saudi
  -bayar insuran perjalanan
  -bayar tukang driver dari park perlabuhan ke kapal di malaysia
  -bayar driver dari kapal ke park pelabuhan di saudi
  -bayar driver bawa ke kedai
  -bayar cuci and wax lagi
  -n macam2 cas la nak sampai kat dealer di saudi…
  tapi kenape jual kereta proton kt saudi lebih murah dari org malaysia sendiri?bodoh la pemikiran cm ko ni…

 134. tu chun hing..
  betol juga kata kamu…tapi bahasa ingris mungkin ya…tapi tidak utk bahasa mandarin tidak !…mungkin kamu kata ia bahasa terbesar dunia berdasarkan jumlah ramainya penduduk negara china..itu di negara china…
  cuba kamu ke singapore dan lihat apakah ia diutamakan dan diperlukan disana sedangkan penduduk singapore keturunan china adalah majoriti…pergi indonesia dan lihat disana…pergi ke philipine lihat disana…pergi ke thailand tengok dan lihat dinegara2 dimana rakyat keturunan china yg bolih dikatakan ramai..tapi apakah bahasa mandarin di pandang disana..?
  dan masalahnya org yg berbahasa mandarin dimalaysia ini tidak sampai setengah pun dari keseluruhan rakyat malaysia..mereka masih lagi minoriti….
  macam dinegara china lah….
  penduduk minoriti perlu akur akan kehendak penduduk majoriti….
  malah yg minoriti disana terang2 di tindas dan tidak diakui hak mereka…
  tidak saperti dimalaysia ini…yg minoriti di beri peluang yg hampir sama dgn yg masihn majoriti ….
  tapi mereka tidak berpijak dibumi nyata….malah mereka2 ini telah lupa akan janji datuk nenek mereka yg telah bersetuju dgn syarat dan janji utk hidup bermasyarakat di negara ini…
  mereka bersikap saperti belanda dapat tanah….

 135. oh…petani2 miskin ko suruh berdikari…kroni2 jutawan proton ko suruh bagi subsidi…
  memang FAILLL la ko ni!!!!!

 136. @imbHotep
  aku puji cara ko berhujah..penuh fakta dan bkn ckp kosong mcm utznizam…
  ni jawapan aku:
  a) so basically ape yg ko kire tu berdasarkn total hutang kerajaan dlm n luar negara?dan ape yg dicanang oleh kerajaan tu adlh total hutang diluar sahaje? sorry la aku bkn pro bab ekonomi ni..btolkn andai aku silap…
  bg aku la, total hutang xmenjadi masalah selagi mampu utk bayar balik..cara nak kire :bayaran balik per yer/gdp. contoh sng..monthly income 2000..bli krete dgn nilai 60k..bayar 1000 sebulan..jadi ade balance..yg akan buat negara bangkrup bile jumlah bayaran hutang lebih dr gdp..mmg la total htg/gdp brape xxxx% lebih (aku rase semua org kat dunia htg lbh dr pendapatan bulanan) tp slagi mampu byr balik kire ok la..yg menjadi mslh sjak 7-8tahun ni kadar htg negara meningkat lbh 10% setiap tahun berbanding ngn kadar pertumbuhan gdp +-5%..jd bg aku kalau kerajaan xkawal bnde ni menjelang 2020 msia bkn makin maju,cnfm bangkrup la..

  b) felda tak bangkrup tp lingkup…why? sbb hak milik felda skrg bkn lagi di tangan anak2 felda tp ditgn pemegang2 saham felda(sejak convert jd ipo)..basically org yg ade duit akn mmpu bli saham felda…n org2 mane yg byk duit kat msia skrg?yg pasti bkn dikalangan org mlayu la….

  c) idea mmg dr Ketua menteri penang,tp yg jadikan realiti still dr M…

  btw aku xsokong kerajaan mahupon pembangkang..neutral…bile ko sokong salah satu judgement akan berat sblh n lbh memihak kpd parti yg ko sokong…n aku xtgk pon tv bro…surf internet lg byk maklumat dr pandangan yg berbeza…haha..(pelik tapi benar)

 137. akibat terlampau sokong sgt protong ni..pencacai2 protong da jd terlampau dungu

 138. tajuk asal die macam neh…
  Chedet : Proton Liabiliti Kepada Negara. Nak Suntik Lagi!! / Berita Semasa..

  xle tukor dah still ade kat URL..huhuhu

 139. pimai-pimai tangtu on

  lain pulak pendapat aku…bagi aku kerajaan patut hanya membuka satu sekolah awam sahaja, iaitu sekolah kebangsaan dan mewajibkan semua pelajar belajar bahasa melayu, bahasa mandarin serta bahasa tamil dan english. Baru ekonomi tidak akan dimonopoli oleh satu bangsa sahaja, serta boleh mewujudkan suatu keadaan saling mempercayai bilamana kite faham setiap bahasa yg dituturkan oleh kaum cina, india & melayu. Seterusnyer mewujudkan keadaan aman & harmoni serta mengurangkan sifat racism.

  *sorry yek, terpseong sikit dari tajuk asal sbb bdk2 ni dh kuar pasal isu bahasa lak…

 140. @nekad- haha!!mn hujah balas anda beserta bukti kukuh spt thesis@jurnal@dokumen2 rasmi krjaan?!?!
  ke anda hanya mampu bg hujah ala2 membebel beralas bukti AIR LIUR mcm kt atas?!
  sayangnya anda pn fail nk paham apa maknanya ‘pendapatan perkapita’ @ GDP perkapita.sygnya anda pn hanya mampu jawab 5/9 je dr soalan!

  tgk definisi pendapatan perkapita-
  A measure of the total output of a country that takes the gross domestic product (GDP) and divides it by the number of people in the country. The per capita GDP is especially useful when comparing one country to another because it shows the relative performance of the countries

  itu maknanya GDP sesebuah negara dibahagi dgn populasi dieorg.so GDP adalah tanggungjawab krjaan.

  so anda nak kata perkapita tu perlu bursa saham utk dikira?!?
  so mcm mn GDP perkapita Selangor bleh dikira?!

  a)GDP selangor- RM 112.634billion
  b)populasi- 4.961 juta org
  c)GDP perkapita- RM 22701 seorg.
  (sumber- ssic.com.my/ecostat.htm )
  Tp mengikut ayat anda “anda membuat perbandingan ekonomi sewaktu sistem ekonomi Malaysia masih lagi berhubungkait dengan singapore contohnya bursa saham dari tahun 1967 hingga 1989 BSKL masih lagi didagangkan di Singapore?!jd anda nk kata betapa ketinggalan Msia dgn semua Negara sebaya sbb hasil proses gabungan ni?!
  Xder alas an yg lg bgus ke?!kahkahkah!
  so mcm mn selangor bleh dikira walaupn tanpa bursa saham?!
  ada pernah dengar bursa saham selangor?!?!
  ada pernah dengar bursa saham perlis?!
  mn hujah blas dgn bukti kukuh mcm thesis@jurnal@dokumen rasmi krjaan?!?
  kalo dgn org lain anda bleh la ckp kosong,ckp AIR LIUR,dgn aku mintak maap!
  sila tunjuk bukti!

 141. @nekad-haha!!syg Allah bg akal yg hebat anda gagal pkai.hanya mampu pkai sekitar 1% je dr kemampuan otak anda.kesian anda masih ketinggalan jauh dlm era internet skrg!
  sedare…
  jgn la ambik data dr thun 2005,thun 2005 dh msuk era PakLah,dia la yg ‘DIPAKSA’ bayar hutang DrM tu.
  so kalo sesebuah Negara tu nk buat hutang banyak mana pn takde masalah,asalkan simpanan dia kena sama banyak atau lebih dr hutang sesebuah Negara tu. So bila pelabur nk melabur, dia tgk hutang depa sama byk dgn simpanan,pelabur akan rasa Negara tu KUKUH, kalo apa2 jd sesebuah Negara tu,depa xdak masalah nk byr balik!!
  ada beberapa pendapat ahli ekonomi mcm mn jepun & singapore boleh selamat wlaupn hutg depa lbih dr 100% dr GDP-
  a)Jepun-semangat patriotik-jepun jgk mcm msia,ada jgk KWSP jepun (pension fund) yg dinamakan Government Pension Investment Fund dgn nilai lg besar dr KWSP sekitar $1.370 trillion. mcm krjaan Msia jgk,jepun pn pnjam duit dr ‘KWSP’ depa utk buat projek2 yg bleh jana ekonomi dgn projek2 yg ada multiplier effect.dr situ la Jepun nk stimulate eko depa.
  tp sayangnya KWSP jepun hanya bg dividen antara 0%-1% je.sdgkan negara lain perlu bg sekitar 3%-5% dividen!
  tp mcm mn org masih simpan dlm KWSP depa wlaupn dividen rendah,bleh mkn roti je?!?!
  ya!sbb semangat patriotik jepun yg tinggi.cuba la kalo KWSP Msia mampu bg 1% dividen,mesti rmai dh tarik keluar dana depa masuk ke tempt yg lg tinggi dividen!!tp rkyat jepun terutama yg tua2,sanggup berkorban demi jepun!!
  jd kalo jepun bleh bertahan dgn 1% dividen,sedgkn negara lain perlu bg 3%-5%, ada ahli ekonomi anggar ekonomi jepun hanya bangkrap jika hutg jepun 300%-500% dr GDP!!
  jd skrg sekitar 200% dan masih jauh…………..

  b)Singapore-mmg la hutang singapore dh melebihi 100% dr GDP,tp di cover dgn forex reserve depa-tgk bukti kt bwh-
  i)GDP sing- $251.5billion
  ii)hutang 2010-$295.764billion
  iii)Forex Reserve-$233.368 billion

  utk negara yg ada forex reserves yg byk-rumus & kiraan seperti dibawah-

  Hutang-Forex Reserves/GDP X 100%

  $295.764billion – $233.368billion/$251.5billion X 100%= 24.81%

  Kategori status hutang sesebuah negara melalui hutg/GDP X 100%-
  a) hutang kerajaan melebihi 25% dari GDP- negara berhutang rendah
  b) hutang kerajaan melebihi 50% dr GDP- negara berhutang sederhanap
  c) hutang kerajaan melebihi 80% dr GDP- negara berhutang tinggi
  d) hutg krjaan melebihi 100% dr GDP-risiko bankrap amat tinggi

  jd singapore dikategorikan negara berhutang rendah!!
  tp tgk la keadaan Msia pd thn 1998 dibawah pimpinan ‘gagal’ DrM-

  i)GDP Msia 1998- RM273billion($72billion)
  ii)hutangMsia 1998- RM372billion
  iii)Forex Reserve-RM76billion

  rumus & kiraan seperti dibawah-

  Hutang-Forex Reserves/GDP X 100%

  RM372billion – RM76billion/RM273billion X 100%= 108.42%!!!
  Kategori status hutang sesebuah negara melalui hutg/GDP X 100%-
  a) hutang kerajaan melebihi 25% dari GDP- negara berhutang rendah
  b) hutang kerajaan melebihi 50% dr GDP- negara berhutang sederhanap
  c) hutang kerajaan melebihi 80% dr GDP- negara berhutang tinggi
  d) hutg krjaan melebihi 100% dr GDP-risiko bankrap amat tinggi

  Tp lain dgn KEBOROSAN DrM,bila ekonomi Msia kena serang dgn speculator,terutamanya George Soros,DrM kata depa “MORON’,tp ada tgk bandingan Msia & Singapore thun 1997-1998 dlu?!
  Sila rujuk di bawah(perbandingan hutang vs simpanan Msia & Singapore)-
  a)Singapore 1997- $76BILLION (hutang), $75BILLION (simpanan dlm international reserve).
  b) Msia 1997- RM372BILLION (hutang), $19BILLION (simpanan dlm international reserve).
  [SUMBER- (ecb.int/pub/pdf/scpops/ecbocp43.pdf ) [halaman11]]

  dulu thun 1997-98,Singapore ada kena serang dgn spekulator?!
  ada nilai singapore hilang 70% dr nilai dia?!
  ada bursa singapore jatuh smpai 75% mcm BSKL yg jatuh dr 1340 mata menjunam ke 330?
  takdak pn!
  itupun sbb ‘contingency effect”,dolar singapore jatuh sikit je sekitar 5%,pastu ekonmi singapore sbb kejap sekitar 5bulan,lepas tu kembali ke landasan.
  Msia?!
  memerlukan 13thun utk EkoMsia kembali ke landasan!
  So btol ke ayt anda “Mana ada Malaysia bangkrap pada tahun 1998 ,kalau bangkrap sudah lama negara ini diborong dan dilelong pada Singpork serta sekutunya”?!?!?!?
  Mn hujah blas?!

  so btol ke ayt sedare “Idea saja datangnya dari mereka tetapi perlaksanaan dan pengurusannya di buat masa era pemerintahan T .Mahathir,kalau dia tidak cekap mengurus dan mengendalikannya semua perancangan ini sudah lama dikuburkan pada masakini, dan hanya tinggal batu nisan saja sekarang ni”?!?!?!
  so apa hujah anda nk kata DrM PM berjaya?!

 142. haha!org yg jahil pastu berbangga plak dgn kejahilan sendiri!!
  kalo ank jantan sila berdebat secara sihat…kalo setakat ckp mcm org terencat neuron otak, menampakkan diri sendiri yg terencat..kikiki

 143. Masalah Malaysia ni sebenornya salah susun ekonomi. Patutnya proton tak payah buat dulu. Mungkin boleh mula dengan pengeluar alat ganti shj. Perlahan-lahan boleh buat kereta kecil dulu. Mungkin untung tak banyak. Tapi Dr. M, tak mau.

 144. aduhai…ade lg hujah membebel berbukti air liur…mn figure2 yg tunjuk projek2 DrM tu bleh bayar balik hutang?!?!.
  mn hujah blas utk komen kt atas ‘Bukti pertama- hutang malaysia RM372billion sejak thn 1999 lg………………………………………….perlu ke jung?
  dh xmampu berfikir dgn waras?
  so mn hujah blas?”
  kesian,projek2 DrM kebanyakannya xmenjana ekonomi!tgkla DrM labur hampir RM400billion, tp hanya bg hasil sekitar RM270billion je. org melabur lg untung,DrM melabur lg rugi!hahah!
  tgkla projek dia,putrajaya,kalo org lain jd PM,ambik contoh Tengku Razaleigh,dia xbuat putrajaya,duit RM25billion buat putrajaya tu dia buat PLUS,PLUS dh free,boleh angkat sawit,getah,balak,bleh jana ekonomi?!
  Bila PLUS free,harga barang pun murah,inflasi pn turun,tgk la thailand,wlaupn minyak bapak mahal tp barang depa jual murah2,kos production sikit,sbb jalan free!
  ambik lg contoh kos buat Seri Perdana,rumah PM,kalo kos RM50juta buat Seri Perdana tu guna buat jalan FREE kt sabah sarawak,tgk la berapa byk ekonomi yg boleh dijana!
  bleh angkat sawit,getah,balak,koko!
  tp tgk la buat Seri Perdana,yg hanya bg manfaat kt DUA org tua yg dok dlm tu,apa manfaat terhadap ekonomi?!
  seri perdana tu jana duit mcm mn?!
  itulah kebanyakan projek DrM semuanya grand2 hanya utk berlagak,projek2 DrM xmenjana ekonomi lgsg!
  xhairan la Msia ketinggalan dgn Korea & Taiwan!!

 145. la…tu jer ker hujah yg ko blh bg…nmpk sgt yg ko bodoh sebenarnya…cakap xde fakta…lg bagus dr dah la bodoh,pastu sombong plk tu…

 146. @soul
  a)aku ambik dr petikan komen aku kt bawah- “Bukti pertama- hutang malaysia RM372billion sejak thn 1999 lg (sila rujuk minit mesyuarat bertarikh 19 oktober 1999 parlimen timb menteri kewangan Dato’ Wong See Wah 19 oct 1999)…tu bleh kata malaysia bangkrap thn 1998-1999 bila GDP malaysia hanya RM270billion jer

  Jgn xtau,setiap projk DrM adlh hutg dr KWSP&kebykkn xmmpu dibyr blk!!
  Mcm aku tulis sblm ni,tgk la hutg Msia thun 1999 adlh RM370billion(data dr timb menteri kwgn),pastu tgk plak hutg Msia 2010 adlh RM360bil(data dr Ketua Audit Negara).
  kalo projek2 mahathir tu berjaya sgt,knapa hutng2 DrM bjmlah RM370bil tu xselesai2?! Dah 11thun,knp krjaan mmpu selesai RM10bil jer dlm 11thun ni (info-hutang kerajaan thun 2011-RM360billion)?!apa maksudnya bila hutg xmampu dibyr?!projek tu bgus ke?!

  Kalo ikut record byr krjaan,krjaan mampu byr RM1bil je sthun,maknanya krjaan perlu 360thun nk byr hutg BODO DrM ni,smpai thun 2370!!
  so bgus ke brhutg smpai nyushkn 7keturunn nk byr blk hutg tu?!
  Kalo projek2 mahathir tersgt menguntungkn,knpa xabis lg hutg2 ni?kalo projk ni bru 1-5thun lain la cite,ni ade yg dh msuk 30thun,knape hutg RM370b tu xberabih lg?!bru kurg RM10bil je?!
  berjaya ke projk SYOK SENDIRI DrM?!
  perlu ke kita nk sanjung pemimpin yg tinggal hutang projek yg rakyat kena byr plak hutang tu bkn dgn hasil projek2 ni sbb kebanyakan projek ni dh mati,dh xgenerate apa2 dh,so ini ke PM yg nk disanjung?”
  so bak kata ko “bg aku la, total hutang xmenjadi masalah selagi mampu utk bayar balik..cara nak kire :bayaran balik per yer/gdp. contoh sng..monthly income 2000…………………..”
  tp ko ade terfikir dr thun 1998 smpai 2010 krjaan mampu bayar RM1billion je sethn hutang tu-
  RM372billion(1998)-RM362billion(2010)=RM10billion je utk 11thn?!?!
  mmg hutang dibayar tp tempoh selama 362thn,7ketrunan nk byr,so bgus ke loan tu?!
  tambah teruk hutang tu xdibayar dgn pulangan projek tu sendiri sbb kebanyakan projek2 dh mati,malah kena kopak dana lain mcm subsidi minyak & buat cukai baru GST nk byr hutg BODO DrM ni?!
  bgus ke?!

  b) IPO tu utk SYARIKAT FELDA sahaja,ladang kira2 300,000hektar,yg peneroka punya tetap dieorg punya,so no hal. aku tau byk sbb aku pn lulusan pertanian dan pernah bekerja di Felda,so aku tau jgk hal2 kewangan FELDA.

  c) mmg tukang laksana DrM,tp sapa yg paksa pengarah KWSP serah duit2 ni?!?DrM jugak!!
  tambah plak batu asas Tun Hussein yg letak,so DrM tukang terus jela..
  jd kenapa jambatan kedua penang yg 2kali pnjg dr jambtan pertama sepnjg 26km tu,knapa xpuji paklah?!?tula,melayu ni melampau2 agungkan drM,sedg org lain pn ade gak sumbangan,cumanya projek depa laksana timing kena btol.buat jambatan tu pn ‘suntikan’ bak kata admin,suntik tu biar masa yg kena,masa ekonomi teruk skit,bru suntik,bru stimulate ekonomi!
  tp sayang DrM plak buat masa ekonomi tgh elok,sbb berebut nk tayang projek2 dia hebat2,last2 thn 1998 duit dh habis belanja,ekonomi truk,nk stimulate ekonomi dh pokai,itu yg jatuh smpai 8% (negatif) thn 1998 dlu!!
  sygnya DrM ni xikut nabi yusuf,nabi yusuf dlu menteri ekonomi mesir,baginda simpan utk masa teruk,tp DrM plak,berabih waktu senang,bila teruk mkn bubur jela..huhu…itu la padah xnak ikut nabi…

 147. PEMBANGKANG on

  Oleh kerana cukai2 import yg tinggi dikenakan oleh krjn untuk cover proton & perodua, Maka, pengguna2 proton terutamanya tidak boleh lagi menghentam pengguna keta import, kerana apa?? DUIT KAMI ADA DALAM HARGA PROTON YG KORANG BELI TU. JADI PENGGUNA PROTON NI INGAT, JGN JADI ‘MUKA TAK TAHU MALU’ pulak…..

 148. aku ade bace satu kajian yg menunjukkn cara dunia mengamalkn hutang mcm skrg ni ade kesan buruk….sorry xdpt provide link..menurut kajian tu sistem hutang yg diamalkn skrg mcm bubble..dorg panggil “debt bubble”…jumlah hutang hampir setiap negara didunia meningkat dgn kadar yg lg tinggi berbanding ngn gdp…bile sampai limit ekonomi negara tu akan runtuh…contoh greece..
  sorry aku xdpt nak respect paklah atas satu sbb je..kenaikan harga myk secara mendadak..effect kat semua golongan n semua sektor kat msia sdgkn msia mampu utk hold off kenaikan tu..bkn lame pon lpas tu harga myk turun balik..tapi effect kenaikan tu rase smpai skrg..
  pemimpin yg aku plg respect tun hussien n nik aziz….bg aku dr m still ok compare to pak lah n najib…
  anyway good discussion bro

 149. aku xnmpk DrM bgus dr Paklah..jd DrM mmg senang,buat hutang smpai RM400billlion,berlagak dgn duit pinjam,bina projek2 mega dia yg yg membazir,pastu bila masuk mellinium baru,thn2000,ekonomi DUNIA dh slow,cepat2 sorok data hutang ni dlm OSA,pastu letak jwtn cepat2,so paklah pulak jd PENCACAI byar hutang dia!!
  xhairan la reaksi paklah mse jd PM(dlm masa sama baru tgk jumlah hutang yg DrM buat,sbb PakLah menteri Kewangan),dugaan dia berat!
  ckp pn dgn hint2 je mcm ayat thn 2004 yg aku igt-
  “tak mau generasi akn dtg tanggung hutang”
  ‘tak mau anak cucu kena tanggung hutang”
  “nak jaga defisit’
  ayt2 paklah ni aku dh suspect DrM ade tinggal hutang byk!
  kalo Paklah ‘ter’cakap jumlah sebenar hutang warisan dr DrM tu,time2 tu jgk DrM sruh org2 dia failkan kes dlm court,silap2 paklah yg kena penjara!!
  mmg otak keling DrM ni!!
  pastu bila buku “malaysian Maverick” smpai kena sekat sbb mcm bocor rahsia DrM,smpai ebook pn susah nk dpt,aku dh rasa DrM mmg tinggal hutang byk!

  BUKTI KEGAGALAN DrM YG KELIMA-

  kalo ikutkn paklah 6kali lg hebat dr mahathir dr segi pertumbuhan kdnk(gdp) msia-
  Purata pertumbuhan KDNK dlm USD($)
  mahathir- US$4.65billion(1981-2004)
  PakLah- US$ 24.25 billion(2005-2008)

  Tgk zaman mahathir,ekonomi terlmpau elok,eko dunia pun mmg prosper,inflasi rendah,eksport pn tinggi tp mahathir gagal menambah kekayaan Msia!
  tgk zaman PakLah-EkoMsia dh teruk,ekonomi Dunia dh teruk,tp paklah bejaya tambah kekayaan Msia 6kali lg bagus dr mahathir!PM lain pn lebih kurg Paklah jgk,so DrM je yg teruk!
  so bkn DrM PM gagal?!
  ala masa minyak naik tu dlu sbb dh takder duit nk bayar hutang DrM.tp sbb hutg ni DrM dh letak bwh OSA(akta rahsia rasmi),tu yg terpaksa ckp bandingan harga dgn thailand la,singapore la…
  so DrM la punca harga minyak naik ke RM2.70 dlu!!kalo xder hutg rasa xder masalah krjaan tanggung subsidi wlaupn harga myk naik mendadak smpai $300 setong!!
  Tp pelik mahathir plak yg diagungkan…jgn igt klcc ngan putrajaya tu bermanfaat utk ekonomi msia,sbb projek2 mega mengarut nie la ekonomi hancur thn 1998 dlu…sbb tu jugak la sbbkan ekonomi xbertumbuh selama 14thn dan ringgit xbergerak nilai selama 14thn…
  Malaysia gagal sbb mahathir…No Doubt!!!!

 150. ustazahniza on

  sng ja nak ok,
  quality over quantity dn mmpu milik,sure rkyat support

 151. Ini salah satu contoh , …Petronas.. diasaskan dengan hanya bermodalkan RM 30 juta pada tahun 1974, tanpa disuntik sebarang dana tambahan berkembang menjadi lebih RM 300 billion ,berkembang menjadi syarikat yang memiliki kepakaran teknologi hiliran seperti exploration,penapisan dan bahan bakar berkualiti tinggi dimana kepakaran ini hanya dimiliki oleh syarikat gergasi yang sudah lama berkecimpung didalam perniagaan ini saja.Pendapatan untuk 9 bulan pertama tahun lepas saja berjumlah RM 222.8 billion dengan keuntungan bersih sebanyak RM 55.6 billion,dengan pendapatan meningkat 26.9 peratus dari tahun sebelumnya berjumlah RM 176.6 billion.Pembayaran dividen kepada kerajaan pula berjumlah RM30 billion.Dan disepanjang sejarah penubuhannya Petronas telah berjaya menyumbang lebih RM 431 billion keuntungan kepada kerajaan .Ia juga berkembang menjadi diantara syarikat yang paling untung didunia ,beroperasi di lebih 35 negara sehingga kini….

 152. Dari mana datangnya RM25 billion tu,dan bagaimana anda dapat beri jaminan sekiranya highway percuma, harga barangan dijamin rendah.?!,.sekiranya highway percuma semua harga barangan boleh dikawal kerajaan ke.?! .?!Cuba bagi fakta yang mengatakan PLUS tidak menjana sebarang aktiviti ekonomi serta tidak membawa sebarang keuntungan semenjak ia dibuat…………?!!! jangan dok asyik ulang -ulang fakta mengenai hutang saja..!!

 153. serkap jarang on

  rasa2nya aku pecaya gak penjelasan kau ni(imphotep). Patutlah mahathir ketika perhimpunan agung umno beberapa tahun dulu pernah berkata “dah lama dahh….” mungkinkah beliau ada bermaksud…dah lama dah hutang 370b tak berbayar, tak sanggup lagi jadi presiden umno.. biarlah dolah selesaikan..betul ke?

 154. @nekad-haha!
  haha!aku xminat maklumat copy&paste ni,sbb slalu yg tukg copypaste ni xpaham pn apa yg tulis!haha!
  anda ni mengeja ke?!petronas tu DrM punya ke?!
  kalo individu yg nk bangkrapkan petronas mungkin la DrM,smpai paksa board petronas buat KLCC,dgn bajet RM2billion!sdgkan petronas dh pn ada bangunan sendiri kt DayaBumi,last2 kena paksa ke KLCC hanya sbb DrM nk berlagak!
  so anda xpercaya sbb hutang DrM ni Msia bangkrap?!
  tak percaya betapa nazaknya financial Msia thn 1998 dlu?!
  xpercaya ekonomi Msia thn 1998 sama teruk dgn eko Greece thn 2010?!

  TGK BAWAH-
  Bank Dunia dh isytihar Greece bankrap,malah raters mcm MOODY’s,S&P,FITCH dh turunkn bond dia taraf ‘Junk’,maknanya dia xmampu byr hutang.
  Malaysia 1998-
  a) Baa3(moody’s),
  b) BB+ (standard&poor)
  c) BB (Fitch)

  Greece 2010-
  a)Baa3(moody’s)
  b) BB+(standard&poor)
  c) BB+(Fitch)
  -rating Fitch bg Msia satu tangga lg teruk dr Greece!! Pd thun 1998, Keadaan kewangan Msia jauh lebih teruk dr Greece 2010!sure dah NAZAK!!Xtau la ko rase lg pandai dr Bank Dunia & RATERS2 yg berpengalaman ni?!

  so mn hujah blas anda tntg ratings yg dikeluarkan oleh badan2 profesional yg satu dunia ikut?!soalan dlu pn masih tak jawab,mn intelek anda nk berhujah?!
  dlm komen ni ade 5soalan tersembunyi & xsembunyi,so sila jwb!
  setakat ni anda sendri buktikan intelek hanya taraf tin kosong,silap2 setara dgn lembu2 yg meragut rumput!
  so kalo intelek anda xseteruk tu,sila bg hujah blas beserta bukti konkrit dr thesis@jurnal@dokumen!!

 155. @nekad-haha!anda ni otak lembu ke?!
  ke otak keldai?!
  selama ni otak yg Allah swt bg,anda terlupa nk pkai ke?!

  Tgk pd Thailand…minyak dia hanya ckup2 pkai tp boleh provide jalan free utk rakyat mereka…
  Malaysia?!?
  Minyak byk tp jalan pn kena bayar…tambah bebalnya adalah kena bayar atas JALAN UTAMA!!!
  mmg hebat ‘pelaburan’ yg dilaksanakan oleh kerajaan BN yg byknya diterajui DrM mahathir dlu…terima kasih jugak kerana meranap dan sekaligus membankrapkan ekonomi malaysia thun 1998 dlu…
  Terima kasih kerajaan BeEnd!! ‘JASA’mu dikenang sampai bila2…

  Tgk la-
  a) kos putrajaya yg mengarut tu-RM20.09billion (kualalumpurtravel.net/putrajaya.html )-itupun kos asal mengikut perancangan gila mahathir dlu mencapai RM25bil…nasib baik PakLah naik dan batalkan projek2 mengarut mahathire tu…boleh la jimat RM5bil dr bakar je duit sebanyak tu…

  b) Kos PLUS (jumlah nilai dr takeover KWSP dan UEM baru2 ni)- RM23bil…

  Kalo org lain jd PM keempat dlu,ambik contoh Tengku Razaleigh Hamzah (Kuli), bukan setakat boleh rasa PLUS tol free…..rasanya malaysia dh mencapai status negara maju thun 2008 dlu sama dgn korea…tp sbb Mahathir jd pm keempat…hancur lebur…pendapatan negara teruk,tambah hutang kerajaan yg byk pulak…sampai RM362bil!!!
  a) Korea-minyak takdak, sawit takdak,perang dgn korea utara lg…sbb nak jimat kos ketenteraan, kena la bwk masuk us army jaga depa…pemimpin depa xbuat projek mega,xbuat istana2 nk menunjuk2,xbuat bangunan eksklusif pkai duit kerajaan…depa buat jalan,paip,empngan,duit utk pendidikan

  b) Malaysia-minyak banyak,sawit ada,getah,balak,gas berlambak….tak berperang pulak…tp yg baghalnya mahathir tu malaysia jauh ketinggaln haha…mcm negara kelas ketiga..dgn pendapatan perkapita hanya $5000(2006), kita hanya setaraf je dgn Thailand…..tambah pulak msia ada 8juta rakyat bangsa Cina, keupayaan org Cina sama hebatnya dgn Org Korea..sepatutnya m’sia jauh meninggalkn korea…tp sbb apa kita ketinggalan?!?
  Yes!!
  Kegagalan Dr mahathir!!
  Ni lah padah mahathir memerintah!!

  so mn hujah blas anda psal GDP perkapita?!
  mn hujah blas anda beserta bukti dr thesis@jurnal@dokumen psal hutg yg DrM tinggalkn smpai 7ketrunan nak byar?
  7keturunan nk langsai?
  smpai thn 2372 nk abis?!
  nk byr pn dgn cukai dr rkyat,smpai nk beli spender pn kena cukai,semata2 nk byr hutg DrM ni?!
  mn hujah blas anda utk 9soalan tersembunyi & xtersembunyi dlm komen diatas?!?!
  mn hujah blas?!
  ke anda nk menunjukkan anda hanya seorg individu ‘Tin Kosong’?!

 156. serkap jarang on

  engkau ni nekad guna fakta angan2 jer..aku rasa dari segi akedemik kau ni macam aku jer,,,sijil pelajaran malaysia. kan?

 157. serkap jarang on

  ada sesiapa yang bolih memberi penerangan disini dari mana sumber sumber pendapatan kerajaan juntuk menampung perbelanjaan negara dan bagaimana pula kerajaan menggunakan kewangan negara untuk pembangunan atau pembaziran?…..

  yang aku baru ketahui ialah pembaziran keatas projek proton, itu aje. selain itu pewaja, projek pembenaan sekolah, projek brim, projekj imbuhan kepada felda, projek hari belia, projek citra warna. kalau projek lrt tu bagus…lagi satu tenaga dan kewangan yang digunakan keatas masaalah PATI ni.
  .

 158. @serkap jarang-hmm…btol sgt la tu..
  aku penah dengar dr sumber2 yg dekat dgn DrM, masa seminggu Paklah bru seminggu jd PM,DrM ckp yakin PakLah hanya jd PM sepenggal je!
  so terpikir mcm mn mahathir yakin sgt paklah jd pm sepenggal je?!
  PakLah clean,xder rasuah,xder bunuh org mcm DrM,jd mcm mn buang PakLah?!?!
  YA!!
  dgn hutang berlambak.Msa PakLah naik-
  a)hutang Msia 2003- anggaran dekat RM400billion dh
  b)rizab antarabangsa 2003- RM165.3billion ($43.5billion)
  msa DrM nk letak jwtn thn 2003 tu org xagak thn 2009 tu mmg krisis ekonomi,pastu hutg dh byk pulak,tambah teruk perngai mahathir yg mmg bapak boros ni,thn 2009 Msia dh melingkup dh!sbb tu dia lantik Paklah,musuh dia,tgk la dr dlu DrM & PakLah tak pernah sebulu,so PakLah sbg Kambing Hita
  mcm aku kata kt bwh hutang tu kena sama byk dlm Forex Reserve,tgk mcm Singapore buat,baru selamat ekonomi dr kena serang speculator lg skali mcm thn199- dlu!
  Mahathir mmg dr dlu suka menyalahkan org lain atas kesalahan dia sendiri!!masa DrM jd PM,krisis 1985 dia salahkan Tun Hussein & Tunku, bila krisis 1998,Tunku & Tun Hussein dh arwah,dia cari Soros plak utk salahkan!tp bila tgk ekonomi Msia makin teruk,dia kena buat satu watak baru,satu lg Kambing Hitam utk disalahkan!! Ambik la PakLah sbb DrM mmg berbulu je dgn PakLah!tgk la sampai skrg DrM PAKAI PakLah utk disalahkan,so ‘pengorbanan” & ‘risiko’ bg musuh dia ambik kerusi PM kira berjaya la,selagi pakLah xmati,selagi tu dia PAKAI pakLah jd pak sanggup!!
  Lgpun logic la,xkan Mahathir nk serah ‘negara yg berjaya’ kt org yg dia xsuka!haha!hati busuk mcm Mahathir ni mcm sgt taktik dia!!

 159. (KOMEN PEMBETULAN)@serkap jarang-hmm…btol sgt la tu..
  aku penah dengar dr sumber2 yg dekat dgn DrM, masa seminggu Paklah bru seminggu jd PM,DrM ckp yakin PakLah hanya jd PM sepenggal je!
  so terpikir mcm mn mahathir yakin sgt paklah jd pm sepenggal je?!
  PakLah clean,xder rasuah,xder bunuh org mcm DrM,jd mcm mn buang PakLah?!?!
  YA!!
  dgn hutang berlambak.Msa PakLah naik-
  a)hutang Msia 2003- anggaran dekat RM400billion dh
  b)rizab antarabangsa 2003- RM165.3billion ($43.5billion)

  msa DrM nk letak jwtn thn 2003 tu org xagak thn 2009 tu mmg krisis ekonomi,pastu hutg dh byk pulak,tambah teruk perngai mahathir yg mmg bapak boros ni,thn 2009 Msia dh melingkup dh!sbb tu dia lantik Paklah,musuh dia,tgk la dr dlu DrM & PakLah tak pernah sebulu,so PakLah sbg Kambing Hitam dia!

  Mahathir mmg dr dlu suka menyalahkan org lain atas kesalahan dia sendiri!!masa DrM jd PM,krisis 1985 dia salahkan Tun Hussein & Tunku, bila krisis 1998,Tunku & Tun Hussein dh arwah,dia cari Soros plak utk salahkan!tp bila tgk ekonomi Msia makin teruk,dia kena buat satu watak baru,satu lg Kambing Hitam utk disalahkan!! Ambik la PakLah sbb DrM mmg berbulu je dgn PakLah!tgk la sampai skrg DrM PAKAI PakLah utk disalahkan,so ‘pengorbanan” & ‘risiko’ bg musuh dia ambik kerusi PM kira berjaya la,selagi pakLah xmati,selagi tu dia PAKAI pakLah jd pak sanggup!!
  Lgpun logic la,xkan Mahathir nk serah ‘negara yg berjaya’ kt org yg dia xsuka!haha!hati busuk mcm Mahathir ni mcm sgt taktik dia!!

 160. @serkap jarang- Mahathir mmg ckup bahaya-suka bermuka2,dkt org belah lain ckp lain,kt belah lg satu ckp lain, pastu campur kesalahn DrM kt bwh-

  a)merndh,menghina,pnjara malah membnuh ulama’
  b) membeli hakim dan pengaruhi & mncmpuri sistem khakimn
  c) menghina nabi
  d) menyeksa msuh2 politik
  f) hina sunnah nabi,mengejek hukum hudud,dan lain2.
  e) membunuh orang awam dlm peristiwa Memali,ops lalang etc.
  Tmbh plak byk lg sisi gelap DrM yg msih dirhsiakn dr pngethuan rkyt.

  mmg disorok gila2 kes2 ni!
  Tunku & Tun Hussein penah pesan kt rkyat Msia supaya berhati2 dgn ‘orang itu’ atau ‘mereka itu’ (istilah utk mahathir),jgn mudah pecaya pd DrM ni sbb otak dia mmg jahat!
  video TunKu yg pesan betapa bahayanya DrM ni-tgk link youtube bawah-
  youtube.com/watch?v=XyHDBDLTt0A

  sygnya org xnmpk semua kejahatan Drm ni sbb dia gila2 sorok!!

 161. Aku bagi beberapa soalan diatas untuk dijawab bagi membuktikan sejauhmana daya intelek engkau kemudian baru aku akan huraikan dengan lebih jelas kepada engkau.Setakat ni soalan yang engkau buatpun setakat dicopy dari sumber-sumber lain saja walau panjang meleret tetapi kosong tidak ada sebarang penerangan terperinci serta jelas.Tolong jawab soalan dekat atas tu sebelum aku pula menjawab.Asyik engkau saja soal, jawab tidak pun.

 162. Aku ni nak kata bodo pun tidak ,nak kata pandai pun tidak.Tetapi bodo aku bukan untuk ditipu dan diperguna,dan pandai aku bukan untuk menipu dan mengkhianat,itu saja tentang aku…….tahap pelajaran …bolehlah…..setakat mengira dan menulis……sekian terima kasih.!

 163. vote utk pemimpin muda on

  ini spttnya Arwah tengku dulu ptt buat…hanya 1 sek utk semua….perkara nie adlh 1 kesilapan bsr pemimpin dulu…terlalu murah hati…bila wujud sek2 utk sesuatu bangsa maka jurang ant. kaum boleh jd sgt bsr….tgal angan2 jela nk ujudkn 1 bangsa Malaysia.

 164. Kalau GST dilaksanakan nanti beli seluar dlm pun kena tax. Contoh seluar dalam sehelai RM 10, tax 4% harganya jadi RM 10.40. Tapi aku dengar income tax nak dihapuskan. Betul ke? GST ni semua rakyat kena. Walaupun orang miskin nak beli baju ke apa ke? Kalau tak kena income tax maknanya org yang agak berduit atau orang kaya untung le. Kerajaan lebih suka GST ni berbanding income tax sebab GST ni pungutan dia lebih banyak.

 165. @nekad-haha!org yg plg terencat medula oblongata otaknya adlahnya org yg menjawab soalan org dgn soalan,tanpa mnjawab sepatah pn!
  mn hujah anda?!
  anda tercirit?!
  kecut?!
  terkedu bila tahu betapa failnya DrM?!?!
  org yg paling dayus skali plak bila lawan dh lawan fakta berguni2,tp ko sepatah pn xjwnb dgn bukti2?!
  nmpk sgt ko tu hanya seorg yg dh termakan dgn PROPAGANDA DrM je!
  dr ayt ko tu mcm “saja walau panjang meleret tetapi kosong tidak ada sebarang penerangan terperinci” dh menampakkn ko tu xbaca pn!

  bak kata org tua-org malas membaca mudah ditipu,sbb tu sedare nekad ni mmg mudah ditipu!sbb tu wahyu pertama Nabi Muhammad iailah Iqra’,membaca,tp anda ingkar!!

  lgpun logik la sedare,xkn Allah nk kurniakn ekonmi yg hebat pd DrM sedg tgk la apa yg dia buat dlu-
  a)merndh,menghina,pnjara malah membnuh ulama’
  b) membeli hakim dan pengaruhi & mncmpuri sistem khakimn
  c) menghina nabi
  d) menyeksa msuh2 politik
  f) hina sunnah nabi,mengejek hukum hudud,dan lain2.
  e) membunuh orang awam dlm peristiwa Memali,ops lalang etc.
  Tmbh plak byk lg sisi gelap DrM yg msih dirhsiakn dr pngethuan rkyt.
  atas2 dosa DrM yg disorok dr pengetahuan rakyat ni,adakah nk bg ekonomi yg baik kt DrM?!
  tula,byk sgt tv TV1 ngan baca utusan,tu semua tukang PENGLIPURLARA DrM,tukang sebar PROPAGANDA DrM bg nmpk dia hebat wlaupn dia PM gagal!
  so sedare nekad?!setakat ni je otak anda berfungsi?!mmg hanya setakat kemampuan otak lembu yg meragut rumput je ke?!
  xpun setaraf keldai yg bwk brg tu?!?!
  stkt ni xder apa menampakkn intelek anda,hanya sampah!
  so jwb dlu soalan sblm ni dgn fakta yg dkat 20 soalan,sblm aku jwb soalan anda yg kosong tu!

 166. Kita tak sokong putrajaya dibuat dulu, tapi dah Tun M nak buat jugak takkan le nak pergi runtuhkan plak kalau PR menang PRU. Tak cerdik la kalau gitu. Mana-mana yang BN buat tak betul PR nak betulkan. Bukan semua nak diruntuhkan. Ginile aku bagi cth. kalau anak kau nakal dan jahat takkan aku nak bunuh anak kau tu. Kasi betulkan lah, kalau perlu serah pada polis. Biar polis dan mahkamah tentukan. Ni contoh je

 167. @nekad-mmg xde hujah anda yg menunjukkan anda guna akal!
  dr ayt anda “Setakat ni soalan yang engkau buatpun setakat dicopy dari sumber-sumber lain saja walau panjang “,apa yg aku post ni bkn dr mn@,anwar ke pkr pn xder bukti2 ni,sbb kebykkannya hasil penyelidikan aku sendiri utk thesis utk master aku!
  so stkt tu je ke ko bhujah?!
  bak kata sedare @serkap jrg “engkau ni nekad guna fakta angan2 jer”,so dh nmpk betapa kalahnya anda dlm bhujah!
  tu bkn aku kata,org lain yg kata!
  so xpayah nk main kotor dgn divert ayt kononnya ko berhujah hebat,fakta pn xder!!
  hahahaha!

 168. Dulu bapak aku ada waja, model awal, kepala gear dia boleh pecah, pemegang pintu dlm boleh bengkok padahal baru berapa bulan pakai. Lps tu aku pakai wira baru, dalam 5 tahun, kesemua power window out, tapi tak serentak le, kualiti plastik proton dulu sgt teruk. Enjin proton ok. Tapi persona ok. Proton kena kaji kualiti pada setiap peringkat, baru orang percaya. aku harap Preve pun ok. Aku rasa proton kena cari pasukan pemasaran yang baik utk jual preve kat negara luar. Masalahnya takkan proton nak buat kilang baru kat luar negara.

 169. @nekad- anda mmg silap kalo anda fikir DrM tu baik. sdgkan diakhir riwayat 2 PM Msia telah berpesan supaya rkyt berhati2 dgn DrM,atas kejahatan yg dia buat!
  itu bkn aku ckp,Tunku & Tun Hussein yg ckp!

  link youtube- youtube.com/watch?v=XyHDBDLTt0A

  video Tun Hussein- youtube.com/watch?v=LsDVBTW0ExI&feature=related

 170. @nekad- haha!org yg malas membaca mmg la kata aku xjwb soalan dia sbb dia sendiri xbaca pn!
  hahah!
  sdgkan soalan dia aku dh jwb semua!
  ke bru reti mengeja?!
  ke bru dlm proses mengenal alphabet?!?!?!
  hahaha!

 171. Maaf ImbHotep jawapan anda sudah lari dari soalan yang dibuat oleh saya,cuba baca betul-betul soalan yang diberikan,kemudian cuba jawab sekali lagi,….terima kasih.!.setakat ni berapa banyak soalan awak sudah dijawab oleh saya dan yang lain akan dijawap sedikit masa lagi…terima kasih…!!…

 172. Di Tipu BN on

  mmg laa nak bantu proton…tp cipta kereta ntah ape2…ape yg R&D buat kereta proton baru same jer kalo amik kete luar…taw nak buat kete yg mewah2…fikir la sikit cam ne nak wat kereta yang save bajet dan kurang kan tenaga, kuang kan pencemaran…kereta yg sesuai utk di kalangan org2 bawahan…

 173. @nekad-
  ulasan aku utk komen @nekad-“Dari mana datangnya RM25 billion …………………………………..jangan dok asyik ulang -ulang fakta mengenai hutang saja..!!”

  i)HUJAH-hujah spt biasa hanya boleh diklasifikasi TIADA HUJAH LGSG,kontang Fakta,lebih teruk lg TIADA lgsg bukti konkrit.
  ii)STATUS-hujah? berstatus lemah,jikalau dibawa ke mahkamah,xpayah diadili,di pintu mahkamah pn dh diklasifikasi kalah,kerana hanya berhujah air liur.
  -AMAT MEMBUANG MASA-
  iii)KONKLUSI-komen,persoalan serta HUJAH ANDA TIDAK DILAYAN
  terima kasih.
  imbhotep-KEBENARAN PASTI MENANG

 174. @nekad-
  ulasan aku utk komen @nekad-“Dari mana datangnya RM25 billion …………………………………..jangan dok asyik ulang -ulang fakta mengenai hutang saja..!!”

  i)HUJAH-hujah spt biasa hanya boleh diklasifikasi TIADA HUJAH LANGSUNG,kontang Fakta,lebih teruk lg TIADA lgsg bukti konkrit samada dr thesis@jurnal@dokumen & sbgnya!

  ii)STATUS-hujah? berstatus lemah,jikalau dibawa ke mahkamah,xpayah diadili,di pintu mahkamah pn dh diklasifikasi kalah,kerana hanya berhujah air liur.
  -AMAT MEMBUANG MASA-

  iii)KONKLUSI-komen,persoalan serta HUJAH ANDA TIDAK DILAYAN
  terima kasih.
  imbhotep-KEBENARAN PASTI MENANG!!KEBATILAN AKAN TERSUNGKUR!!

 175. @nekad-
  ulasan aku utk komen “Maaf ImbHotep jawapan anda sudah lari……………….akan dijawap sedikit masa lagi…terima kasih…!!…”

  i)HUJAH-hujah anda spt biasa hanya boleh diklasifikasi TIADA HUJAH.hanya hujah ala2 membebel je,dgn bukti berhujah pkai air liur.burung kakak tua pn boleh buat mcm tu!
  Berhujah mcm budak sekolah,otak KOSONG.

  ii)SYARAT KOMEN DILAYAN-berhujah dgn rasional sambil mengemukakan bukti konkrit dr Thesis ekonomi universiti@jurnal@Dokumen Rasmi Kerajaan,beserta sumber spt tarikh,author,&index.

  iii)STATUS HUJAH @NEKAD-hujah berstatus SAMPAH.

  iv)KONKLUSI-KOMEN & HUJAH ANDA TIDAK DILAYAN.

  terima kasih.
  imbhotep-KEBENARAN PASTI MENANG!

 176. aku rasa income tax xdihapuskan,cuma dikurgkan mcm negara2 lain mcm negara eropah yg buat GST.
  mungkin turun dr 28%-26% skrg ke 20%-15% utk income tax dgn GST sekitar 6%…
  dr situ mungkin kutipan cukai naik RM50billion ke RM100billion tiap thn..
  bleh la tmpung hasil petronas yg makin kurg & bleh byr hutang2 BODO DrM sblm ni yg bjumlah RM400billion..

 177. keluar barisan masok bulatan on

  UNAI..jANGAN jadi katak bawah tempurong…
  Di Arab Saudi toyota Camery 2.0 di jaul RM 70,000 sahaja.petrolnya RM0.50 seliter..sama juga di Australia RM 70+++ je.Jenis Mitsubishi di Malaysia Perdana harga di Australia RM 27,000 sahaje…
  Selama 20 th Rakyat Malaysia memberi subsidi pada Proton…kesian..jangan gunakan Proton gunakan keta Continental je ..

 178. ko ni pun bangang dan tolol.. ko anda beli keta kat arab ka? dah naik haji.. ko penah jual keta ka? ko penah drive keta dari kapal ke port ka? brapa sebiji keta dapat? kalau proton jual arga tinggi. ko ni ku rasa guna keta proton kan.. sebab tu ko bising2 pasal harga keta proton. kalau tak mampu beli ko carik la keta jepun ka, korea ka.. kalau nak drive vios banyak kat kedai. nak amik murah. tunggu bank lelong je la. kalau lelong. 20ribu pun ada. nasib tun ni pekenal proton. kalau tak de proton ko tak kan ada keta. macam kat indon. toyota kuar inova tapi indon tuka ke kijang. kan curi dah tu. tak kan la hummer jadi seladang.. pas tu cakap ini lah buatan malaysia.. bodo bangang. ni la contoh cendiakiawan berangan jadi businessman

 179. aduhai…ko bce x apa admin tulis kt tas tuh?!
  kalo proton tutup,krjaan automatik akan bukak pasaran automotif,jd kete import jadi murah!
  a)honda civic- dr RM100K jd RM70K
  b)toyota vios (m)- dr RM72K ke RM50K!
  xseronok kita dpt kete harga murah?!

  pastu bila dh bukak pasaran automatif,secara automatiknya car manufacture berduyun2 msuk Msia sbb MALAYSIA PASARAN TERBESAR ASIA TENGGARA!!
  so bila car manufacturer msuk,lg la jana ekonomi!

  Tgkla hasil keputusan tutup pasaran automotif Msia,Thailand dah jadi pusat automotif Asean ataupun dipanggil Detroit Timur.tgk la keuntungan dr-
  a) Detroit Timur Thailand- Menjana ekonomi sebanyak RM400billion kpd Thailand!!
  b) Proton & projek kereta nasional lain- menjana ekonomi RM20billion je pd Malaysia!!

  so mn lg byk,RM400billion ke RM20billion utk negara?!?!
  ke anda msih dok kt tadika nk bnding angka?!

 180. ayt tak abis- MALAYSIA-PASARAN KERETA TERBESAR DI ASIA TENGGARA!
  PASARAN KENDERAAN PENUMPANG TERBESAR ASIA TENGGARA!!

 181. mahathir cadangkan kerajaan perlu bantu proton.!!!!!!!!!!
  hai!! sejak bermula dari tahun 1983 hingga kehari ini, perlu bantuan kerajaan lagi.. dah melampau tu.

  aku fikir begini.. bantuan macamana pun hanya sia sia saja.. kalaulah modal dan bantuan kerajaan tu dari dulu digunakan untuk meningkatkan taraf hidup rakyat miskin tegar negara kita..aku pasti, tiada seorang pun ada rakyat miskin dimalaysia hari ini.

  Tidakkah disebalik bantuan itu juga bolih dikatakan bantuan kepada rakan kongsi yang telah sedia kaya raya?
  Sekiranya dah tak mampu nak bersaing dan dikatakan rugi,, eloklah gulung tikar sahaja.

  Masalah pekerja tu jangan bimbang, taulah mereka berusaha memohon jawatan lain.

 182. lim kit cousin on

  kau tahu tak kutubambamboo,, projek pembangunan putrajaya menelan belanja berapa? aku memang puji pembangunan putrajaya tu…tetapi kau tahu tak berapa ramai kroni2 yang menjadi jutawan hingga hari ini olih kerana komishen2 yang diterima atas angin? faktanya ada.

 183. ImbHoteb…
  Oleh kerana anda sendiri tidak menjawab persoalan yang anda sendiri timbulkan,sory ye soalan ini bukan datang dari saya tetapi berdasarkan kenyataan yang telah dibuat oleh anda sendiri.Untuk pengetahuan anda kesemua jawapan untuk setiap soalan yang dibuat itu tidak ada satu pun yang dapat menyokong pendapat anda melainkan sekiranya anda dapat memberikan hujah yang lebih baik serta bernas…Saya tolong awak jawap 2 soalan….Untuk angka RM 25 billion yang ditimbulkan itu ternyata anda sendiri mengaku ianya tidak wujud sebaliknya hanya berjumlah RM 20.09 billion sahaja, lari sebanyak hampir 5 billion,kalau dari segi pengiraan math ,nyata kesilapan angka yang amat ketara,bukan lari 1 angka tetapi hampir 5 billion angka,kesilapan angka yang langsung tidak boleh diterima.Perlaksananya pun anda sendiri mengakui bukannya T.M sebaliknya adalah Pak Lah tetapi anda sendiri telah memasukkan angka RM 25 billion tu dalam RM 400 billion tu hutang yang dibuat oleh T.M.. bagaimana wujudnya RM 400 bilion itu ,ternyata kenyataan anda sangat diragui dan tidak boleh diterima.Sedangkan anda sendiri mengakui kos membuat Putrajaya adalah RM 20.09 billion.Dari mana wujudnya RM25 billion tu.Ini menunjukkan fakta anda sangat menyimpang dengan ketara sekali ,sebab itulah saya bertanya tentang kewujudan Rm25 billion tu.Anda sendiri tidak pasti dari mana wujudnya RM25 billion tu dan ianya hanya bersifat rambang tanpa bukti yang kukuh serta bersifat tuduhan.Anda sendiri mengakui yang Pak Lah yang menyiapkan Putrajaya tetapi pada masa yang sama anda sendiri yang mengatakan T.M menghabiskan duit negara dengan membuat Putrajaya ,kalau buat Highway dengan duit tu , tak payah kena tol,ternyata kenyataan anda sangat bercanggah serta bersifat tuduhan rambang.

  “Highway Thai kena tol boleh kira dengan jari”
  Dengan itu anda sendiri mengakui di Thai juga ada tol tetapi harga barang masih murah, tetapi pada masa yang sama anda kata dinegara ini harga barangan akan murah jika tiada tol.Kalau nak kata sesetengah haighway Thai ada yang kena tol dan ada yang tidak kena ,di negara ini juga terdapat Highway sedemikian mengapa barang masih mahal.Ini bermakna terdapat faktor lainlah yang telah menyebabkan harga barang mahal bukannya disebabkan kena tol sajalah.Tetapi anda kata sebab T.M buat Highway kena tol yang telah menyebabkan harga barang mahal ,sekali lagi bersifat tuduhan rambang,anda boleh rujuk sendiri kenyataan yang dibuat oleh anda tu.
  Ternyata banyak kesilapan fakta yang telah dibuat oleh anda didalam ni.Anda sendiri telah memperbetulkan fakta yang yang dibuat oleh anda tu.Semua kesilapan itu diperbetulkan oleh anda sendiri setelah beberapa soalan saya dikeluarkan kepada anda untuk kepastian.Oleh kerana anda sendiri tidak menjawap persoalan yang ditimbulkan oleh anda sendiri saya telah membuat kesimpulan bahawa anda sendiri tidak pasti sama ada benar atau tidak kenyataan yang dibuat oleh anda.Berdasarkan penerangan tersebut kesilapan kenyataan anda telah dikesan oleh seekor lembu samaada secara sengaja atau tidak kesilapan fakta yang dibuat saya pun tak tahu,oleh itu sekiranya anda merasa tersilap cepat-cepatlah minta maaf ,walau apapun itu hak anda lah sama ada anda mahu atau tidak. Cukuplah setakat ini ImHotep ,ternyata banyak kenyataan salah ,saya minta maaf,..TERIMA KASIH…..nekad..

 184. @nekad-hahaha!!makin byk anda tulis makin byk kelembuan otak anda!
  salah satu anda rasa xterjawab sbb anda xbaca pn komen sy sblm2 ni,almaklumla kebykkan penykong DrM yg begitu mudah tertipu dgn PROPAGANDA DrM!!
  lg satu,slalu penynjung2 DrM bila didedahkan dgn rahsia2 DrM yg menjatuhkan ‘kehebatan’ DrM,slalunya depa skip & xmau terima kenyataan!!
  bak kata org-“tutup mata,tutup telinga”!!

  kalo anda pham & jwb soalan sy yg hampir cecah 20soalan tu,secara asasnya anda faham mn dtgnya RM25billion tu utk buat putrajaya!
  tp sygnya anda xbce pn,soalan 20soalan xdijawab terus,siap ubah topik kelain!
  ni ke sesi bhujah yg sihat?!
  hujah dua hala?!
  hahahaha!nmpk mcm hujah unilateral je!one-way je hahaha!

  a)Bab Putrajaya- kalo anda kuat mmbaca anda pastu tau mn dtg duit RM25billion putrajaya.
  pd thn 1995,IKUT PERANCANGAN GILA DrM,kos keseluruhan Putrajaya adlh RM25billion,dibiaya oleh DIVIDEN PETRONAS krjaan dpt tiap2 thn!!
  data dlm link-( 1-million-dollar-blog.com/petronas-revenue-profit-assets-size-since-year-2000/ )

  tp mcm biasala,DrM mmg kurg telus,dgn sembunyi data2 ni spy mudah sikit nk seleweng,sbb tu data2 ni xpenah ada!
  tgk dr data atas,dr thn 2000 smpai 2004,blank,sbb dana2 ni mmg diguna utk buat putrajaya!!
  tp lepas paklah naik,dan itupun pembangunan putrajaya dibatal slpas PRU-11 thn 2004,jd perancangan asal RM25billion dipotong ke RM20billion,sbb ikut rancangan putrajaya ni dr thn 1995 ke thn 2006!!sikit demi sikit!!

  tu keluar ayt bodoh sedare spt “Anda sendiri mengakui yang Pak Lah yang menyiapkan Putrajaya tetapi pada masa yang sama anda sendiri yang mengatakan T.M menghabiskan duit negara dengan membuat Putrajaya”,
  so adkh putrajaya siap dlm sthn?!

  lg satu keluar ayt banggang sedare nekad spt “sebaliknya adalah Pak Lah tetapi anda sendiri telah memasukkan angka RM 25 billion tu dalam RM 400 billion tu hutang yang dibuat oleh T.M”,,itu dh tunjuk anda xpaham pn apa yg ditulis!
  anda masih mengeja ke?!
  di tadika mn?!
  mst tadika KEMAS!!!HAHAHA!!

  sdgkn sy tulis dh sblm ni hutang Msia adalah rm372BILLION PADA 19 OKTOBER 1999, sila rujuk-minit mesyuarat parlimen,kenyataan dr TIMBALAN MENTERI KEWANGAN, DATO WONG SEE WAH!!!!!!!!

  aduhai,rasanya nk mengajar bdk tadika pn xsesuah ni!!

  so sapa pm thn 1999?!
  paklah pn baru bape ari naik jd TPM!

  jadi kalo dividen petronas dr thn 1995 smpai 2004 sekitar RM20billion,tambah plak sbb provide jalan free adlh tanggungjawb krjaan,ambik tambah lg RM9.10billion dividen thn 1995 tu utk petronas,xbelebih ke?!

  RM20.09billion + RM9.10billion= RM29.19billion!!

  so nk takeover PLUS-RM23billion
  xbelebih RM6.19billion?!?!?!?!

  tula,projek2 DrM ni xmenjana ekonomi!dia pinjam smpai RM400billion,tp hanya bg HASIL sekitar RM270billion je utk negara,bkn rugi nmnya?!
  sbb DrM la ekonomi x bergerak SELAMA 13THN ,sbb projek ni hanya SAMPAH!bila ekonomi xbergerak,matawang pn stagnant,hasilnya brg makin MAHAL!

  tambah tol yg mhal,kalo jalan free dh boleh kurgkan kos production utk transport!
  pastu pihak kilang pn kena pkai myk tanpa subsidi berharga RM2.75seliter!!

  tgk beza dgn Thailand vs Msia-
  a)thailand-minyak mahal,jalan free
  b)Msia-minyak mhal(kilang),jalan tol
  so mcm mn pihak manufacture nk kurgkn kos?!?!
  ke otak anda letak kt bwah kaki je?!

  nk bukti rakyat sengsara dgn ekonomi yg teruk dr thn 1998 smpai skrg?!?!
  YA!!
  HUTANG ISI RUMAH MSIA antara tertinggi didunia!
  kedua tertinggi selepas (xsalah) SEPANYOL!!
  76.6 dr GDP!!sekitar RM600billion!!
  tgk la kete pn mahal,rumah mahal,tambah ikut BNM setengah darinya adlh dr penggunaan kad kredit yg tinggi!!
  (bharian.com.my/bharian/articles/Hutangisirumahakanterusdipantaurapi_BankNegara/Article/index_html )
  apa maksudnya?!
  barang mknn pn org berhutang!!
  beli beras pn seret kad kredit!!
  beli brg mkn lain mcm ayam,tepung,roti,etc semuanya berhutang!!
  sbb apa bhutang?!
  sbb rkyat tertekan dgn brg naik (BN),dgn income yg makin teruk!!
  sbb hutang DrM la ekonomi makin truk dr thn 1998 smpai skrg,pendptn perkapita(mcm terang sblm ni) teruk,so bkn salah DrM?!?!
  tgk plak ANDARTU makin byk,sbb org laki xmampu berkahwin sbb xmampu tanggung kos hidup yg naik!!
  dkat 1juta org!!
  so xnmpk betapa teruk ekoMsia sbb hutang BODO DrM ni?!?!
  bukti kt depan mata,jd anda masih nk terperosok dlm minda terencat anda?!?!

 185. @nekad- ulasan utk hujah nekad “ImbHoteb…
  Oleh kerana anda sendiri tidak menjawab………………………………………………………………………………………………………………………..Cukuplah setakat ini ImHotep ,ternyata banyak kenyataan salah ,saya minta maaf,..TERIMA KASIH…..nekad”

  i)HUJAH-hujah spt biasa hanya boleh diklasifikasi TIADA HUJAH.zero bukti.beliau hanya buat sesi DEBAT ni dgn sesi BERCERITA,GAGAL jwb soalan,ubah topik,sesi yg xbertambah ilmu,HANYA BUANG MASA.
  Komen pulak hanya SESI CKP KOSONG,xde NILAI.

  ii)kUALITI HUJAH-hanya satu pihak berhujah,sesi hujah lawan yg dayus,hanya hujah unilateral,satu hala,bkn hujah yg sihat dgn kedua2 pihak kemukakan hujah beserta bukti,lawan hanya berbukti AIR LIUR!

  ii)STATUS-hujah berstatus SAMPAH+kELAUT.
  lgpun lawan kelihatan lesu dan mengalah sbb takde hujah blas yg kuat.Lesu!DAN SLOW!
  xlayak dilayan.

  iii)KONKLUSI-HUJAH ANDA? TIDAK DILAYAN.

  terima kasih.
  imbhotep-KEBENARAN PASTI MENANG

 186. @nekad-hahaha!!makin byk anda tulis makin byk kelembuan otak anda!
  salah satu anda rasa xterjawab sbb anda xbaca pn komen sy sblm2 ni,almaklumla kebykkan penykong DrM yg begitu mudah tertipu dgn PROPAGANDA DrM!!
  lg satu,slalu penynjung2 DrM bila didedahkan dgn rahsia2 DrM yg menjatuhkan ‘kehebatan’ DrM,slalunya depa skip & xmau terima kenyataan!!
  bak kata org-“tutup mata,tutup telinga”!!

  kalo anda pham & jwb soalan sy yg hampir cecah 20soalan tu,secara asasnya anda faham mn dtgnya RM25billion tu utk buat putrajaya!
  tp sygnya anda xbce pn,soalan 20soalan xdijawab terus,siap ubah topik kelain!
  ni ke sesi bhujah yg sihat?!
  hujah dua hala?!
  hahahaha!nmpk mcm hujah unilateral je!one-way je hahaha!

  a)Bab Putrajaya- kalo anda kuat mmbaca anda pastu tau mn dtg duit RM25billion putrajaya.
  pd thn 1995,IKUT PERANCANGAN GILA DrM,kos keseluruhan Putrajaya adlh RM25billion,dibiaya oleh DIVIDEN PETRONAS krjaan dpt tiap2 thn!!
  data dlm link-(1-million-dollar-blog.com/petronas-revenue-profit-assets-size-since-year-2000/ )

  tp mcm biasala,DrM mmg kurg telus,dgn sembunyi data2 ni spy mudah sikit nk seleweng,sbb tu data2 ni xpenah ada!
  tgk dr data atas,dr thn 2000 smpai 2004,blank,sbb dana2 ni mmg diguna utk buat putrajaya!!
  tp lepas paklah naik,dan itupun pembangunan putrajaya dibatal slpas PRU-11 thn 2004,jd perancangan asal RM25billion dipotong ke RM20billion,sbb ikut rancangan putrajaya ni dr thn 1995 ke thn 2006!!sikit demi sikit!!

  tu keluar ayt bodoh sedare spt “Anda sendiri mengakui yang Pak Lah yang menyiapkan Putrajaya tetapi pada masa yang sama anda sendiri yang mengatakan T.M menghabiskan duit negara dengan membuat Putrajaya”,
  so adkh putrajaya siap dlm sthn?!

  lg satu keluar ayt banggang sedare nekad spt “sebaliknya adalah Pak Lah tetapi anda sendiri telah memasukkan angka RM 25 billion tu dalam RM 400 billion tu hutang yang dibuat oleh T.M”,,itu dh tunjuk anda xpaham pn apa yg ditulis!
  anda masih mengeja ke?!
  di tadika mn?!
  mst tadika KEMAS!!!HAHAHA!!

  sdgkn sy tulis dh sblm ni hutang Msia adalah rm372BILLION PADA 19 OKTOBER 1999, sila rujuk-minit mesyuarat parlimen,kenyataan dr TIMBALAN MENTERI KEWANGAN, DATO WONG SEE WAH!!!!!!!!

  aduhai,rasanya nk mengajar bdk tadika pn xsesuah ni!!

  so sapa pm thn 1999?!
  paklah pn baru bape ari naik jd Timbalan!

  jadi kalo dividen petronas dr thn 1995 smpai 2004 sekitar RM20billion,tambah plak sbb provide jalan free adlh tanggungjawb krjaan,ambik tambah lg RM9.10billion dividen thn 1995 tu utk petronas,xbelebih ke?!

  RM20.09billion + RM9.10billion= RM29.19billion!!

  so nk takeover PLUS-RM23billion
  xbelebih RM6.19billion?!?!?!?!

  tula,projek2 DrM ni xmenjana ekonomi!dia pinjam smpai RM400billion,tp hanya bg HASIL sekitar RM270billion je utk negara,bkn rugi nmnya?!
  sbb DrM la ekonomi x bergerak SELAMA 13THN ,sbb projek ni hanya SAMPAH!bila ekonomi xbergerak,matawang pn stagnant,hasilnya brg makin MAHAL!

  tambah tol yg mhal,kalo jalan free dh boleh kurgkan kos production utk transport!
  pastu pihak kilang pn kena pkai myk tanpa subsidi berharga RM2.75seliter!!

  tgk beza dgn Thailand vs Msia-
  a)thailand-minyak mahal,jalan free
  b)Msia-minyak mhal(kilang),jalan tol
  so mcm mn pihak manufacture nk kurgkn kos?!?!
  ke otak anda letak kt bwah kaki je?!

  nk bukti rakyat sengsara dgn ekonomi yg teruk dr thn 1998 smpai skrg?!?!
  YA!!
  HUTANG ISI RUMAH MSIA antara tertinggi didunia!
  kedua tertinggi selepas (xsalah) SEPANYOL!!
  76.6 dr GDP!!sekitar RM600billion!!
  tgk la kete pn mahal,rumah mahal,tambah ikut BNM setengah darinya adlh dr penggunaan kad kredit yg tinggi!!
  (bharian.com.my/bharian/articles/Hutangisirumahakanterusdipantaurapi_BankNegara/Article/index_html )
  apa maksudnya?!
  barang mknn pn org berhutang!!
  beli beras pn seret kad kredit!!
  beli brg mkn lain mcm ayam,tepung,roti,etc semuanya berhutang!!
  sbb apa bhutang?!
  sbb rkyat tertekan dgn brg naik (BN),dgn income yg makin teruk!!
  sbb hutang DrM la ekonomi makin truk dr thn 1998 smpai skrg,pendptn perkapita(mcm terang sblm ni) teruk,so bkn salah DrM?!?!
  tgk plak ANDARTU makin byk,sbb org laki xmampu berkahwin sbb xmampu tanggung kos hidup yg naik!!
  dkat 1juta org!!
  so xnmpk betapa teruk ekoMsia sbb hutang BODO DrM ni?!?!
  bukti kt depan mata,jd anda masih nk terperosok dlm minda terencat anda?!?!

 187. Sampai bila proton di letakkan di bawah ketiak kerajaan@rakyat marhain.Sekarang proton bukan lagi sebagai kereta kebangsaan, sudah di jual kepada syarikat corporat yang ada pemegang saham.Sepatutnya kerajaan kena memikirkan harga kereta import tidak perlu dikenakan cukai yang tinggi.Proton perlu bersaing di pentas antarabangsa ,bukan sekadar mendapat populis dari rakyat malaysia yang dihadkan kuasa memilih untuk memiliki kenderaan dan mengerakkan ekonomi negara.Hapuskan sistem AP kereta import yang mengkayakan individu atau syarikat berkepentingan sahaja, sedangkan rakyat pengguna tidak ada pilihan dan kuasa memilih di nafikan.

 188. PENAKLUK ISRAEL on

  Salam 1 Malaysia…
  Saya tertarik untuk memberi pandangan kat semua…
  sekiranya kerajaan betul nak tolong produk tempatan bagilah harga paling murah utk kereta malaysia seperti di saudi..
  Contoh di labuan harga proton lebih kurang sama jer ngan keter oversea…jadi sememangnya penduduk labuan atau langkawi akan beli produk oversea ni..(walaupun sekejap) sebab bila kuor kena tax melampau-lampau…tu yg ramai wat loan…
  kalau harga proton sekitar rm 20k ke 30k comfirm setiap keluarga leh pakai keter paling cabuk pun keter saga flx ker…lepaih tu kalau nak cover keter oversea jual harga macam sekarang comfirm penduduk malaysia akan beli keter BUATAN MALAYSIA….baru produk tempatan akan terkenal di negara kita ni…kalau nak gah di luar negara serius cakap kualiti masih JAUHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH meninggalkan produk keter lain…contoh produk gagal tiara, savvy memang hancusssssssssss promo macam high taste tapi macam hampehhh..pls proton buat sesuatu agar semua org menyokong produk yang x semuanya 100% tempatan ponnn

 189. Hoi mangkuk…ko sesat ke!!!?????

  Orang bincang psal proton yg ‘manja’…yg ko tetiba bantai org pasal petani miskin…jutawan nih pesal???

  Ko le FAILLL!!!

 190. sean ZX-10 on

  ko teropong KLIA pakai apa? mata glaucoma ke? KLIA tu fail jugak..ingat tak masa Subang airport dulu punyer ramai penumpang and kapal terbang landed..very busy…skng KLIA kosong sangat..kapal terbang pon boleh parking melintang ke ikut suker sbb kosong sgt. Pastu nk buat lagi KLIA 2. kepale hotak dieorg. Apa yg bagusnya KLIA? tol 1 way dah RM7.40. Minyak ntah bape. parking mahal nak mampos..tak ke menyusahkan rakyat. Singapore airport CHennai tu pon sejak dulu cenggitu..ok je handle..kapal terbang sana lagi lah belambak landing banding KLIA. Airport negara lain sejak dulu smpi sekarang sama je. Aku tak rasa visitor masuk malaysia lagi ramai kalah org pergi New york yang sampai nk buat Airport giler besar. So Please Observe with intelligent k..critical la skit research tu..

 191. sean ZX-10 on

  takyah kongsi la pandangan ko…KLIA tak muat..ko pergi sana berkampung kat landasan tu…kapal terbang boleh drift la kt KLIA punyer kosong.

 192. @sean ZX-10-HAHAHAHA!seorg lagi melayu malas mmbaca berotak lembu!!
  so kalo ko rse projek DrM(bkn KLIA je DrM punya) bgus,sila jwb 9soalan tersembunyi & xtersembunyi kt bwh-
  sila jwb soalan ulangan dibawah-
  Bukti pertama- hutang malaysia RM372billion sejak thn 1999 lg (sila rujuk minit mesyuarat bertarikh 19 oktober 1999 parlimen timb menteri kewangan Dato’ Wong See Wah 19 oct 1999)…tu bleh kata malaysia bangkrap thn 1998-1999 bila GDP malaysia hanya RM270billion jer

  Jgn xtau,setiap projk DrM adlh hutg dr KWSP&kebykkn xmmpu dibyr blk!!
  Mcm aku tulis sblm ni,tgk la hutg Msia thun 1999 adlh RM370billion(data dr timb menteri kwgn),pastu tgk plak hutg Msia 2010 adlh RM360bil(data dr Ketua Audit Negara).
  kalo projek2 mahathir tu berjaya sgt,knapa hutng2 DrM bjmlah RM370bil tu xselesai2?! Dah 11thun,knp krjaan mmpu selesai RM10bil jer dlm 11thun ni (info-hutang kerajaan thun 2011-RM360billion)?!apa maksudnya bila hutg xmampu dibyr?!projek tu bgus ke?!

  Kalo ikut record byr krjaan,krjaan mampu byr RM1bil je sthun,maknanya krjaan perlu 360thun nk byr hutg BODO DrM ni,smpai thun 2370!!
  so bgus ke brhutg smpai nyushkn 7keturunn nk byr blk hutg tu?!
  Kalo projek2 mahathir tersgt menguntungkn,knpa xabis lg hutg2 ni?kalo projk ni bru 1-5thun lain la cite,ni ade yg dh msuk 30thun,knape hutg RM370b tu xberabih lg?!bru kurg RM10bil je?!
  berjaya ke projk SYOK SENDIRI DrM?!
  perlu ke kita nk sanjung pemimpin yg tinggal hutang projek yg rakyat kena byr plak hutang tu bkn dgn hasil projek2 ni sbb kebanyakan projek ni dh mati,dh xgenerate apa2 dh,so ini ke PM yg nk disanjung?
  anda ni otak lembu @ keldai?!
  dh xmampu berfikir dgn waras?
  so mn hujah blas beserta bukti konkrit mcm thesis@jurnal@dokumen krjaan?

  ke ko pn lg seorg otak lembu yg mengaku sendri dia otak lembu sbb berhujah dgn AIR LIUR??!!

 193. @sean ZX-10- OOOOPPPSSS….sori2…skali bce mcm utk aku,tp bce kali kedua jwpn utk @soul…
  sori2…bace sekali je..huhu..xbtol2 paham…
  tarik balik komen aku utk ko @sean ZX-10…mintak maap bebyk!!

 194. @nekad-ULASAN utk hujah sedare nekad- “ImbHoteb…
  Oleh kerana anda………………..ternyata banyak kenyataan salah ,saya minta maaf,..TERIMA KASIH…..nekad”

  i)HUJAH-hujah spt biasa hanya boleh diklasifikasi TIADA HUJAH,kontang Fakta,lebih teruk lg TIADA bukti konkrit utk menyokong terutamanya dr sumber kukuh spt Thesis ekonomi universiti@jurnal@Dokumen Rasmi Kerajaan,beserta sumber spt tarikh,author,&index.Sesi berdebat jd hanya sesi bercerita,sesi xbetambah ilmu,hanya buang masa!
  sdgkan hampir 20hujah beserta ‘20 BUKTI KEGAGALAN DrM’,sedare nekad (lembu+keldai) ni xkemukakn hujah beserta bukti wlau satu pn!
  dgn ayt terencat medula oblongata spt “Cukuplah setakat ini ImHotep ,ternyata banyak kenyataan salah”.sdgkan hampir bukti diperolehi dr jabatan krjaan spt unit EPU,Jabatn perdana menteri,malah dokumen2 dr menteri2 parti kesygn saudara nekad (lembu) dr parti BeEnd.
  mungkin dia rasa dia lg pndai dr menteri kewangan?!?!
  atau mungkin dia lebih tau dr pegawai2 di JPM?!?Wallahu’alam

  ii)kUALITI HUJAH-hanya satu pihak berhujah,sesi hujah lawan yg dayus,hanya hujah unilateral,satu hala,bkn hujah yg sihat dgn kedua2 pihak kemukakan hujah beserta bukti,lawan hanya berbukti AIR LIUR!

  iii)STATUS-hujah berstatus lemah,dan bertaraf SAMPAH!kenyataan spt “Cukuplah setakat ini ImHotep” dh ckup mmbuktikn sedare nekad kalah teruk sampai jd bubur dlm sesi hujah ini.

  iv)KONKLUSI-bak kata pepatah,”kita berdebat dgn bodoh,kita pn jd bodoh & nampak bodoh”.
  HUJAH ANDA TIDAK LAYAK DILAYAN.

  akhir kata-sabda nabi-Imam Ali bin Abi Talib r.a di dalam satu
  riwayatnya menyatakan, Nabi Muhammad
  SAW ada menyebut, dihalalkan Allah SWT
  turunnya bala ke atas muka bumi, apabila
  berlakunya 15 perkara,(di antaranya ialah)-
  apabila kekayaan negara hanya berlegar di kalangan orang tertentu sahaja (hadis
  riwayat at-Termizi).
  Allah saw dh bgtau sapa yg plg byk seleweng duit rakyat & pusing duit hanya diantara kawan2 & kaum kerabatnya shj.
  YA!
  Dr Mahathir!di zmn DrM nilai ringgit jatuh 70%,BURSA SAHAM JATUH 75% dr 1300 mata ke 330mata dlm masa 24jam shj!
  KRISIS KEWANGAN 1998 adlh bala hasil dosa2 besar DrM!
  zmn paklah ada nilai ringgit jatuh smlmn?!
  zmn Tun Razak ada bursa saham jatuh mendadak hanya dlm tempoh 24jam?!
  xterjadi jgk dizaman TunKu atau Tun Hussein!!
  jd adkh anda yg menidak petunjuk Allah?!
  pndai sgt ke anda?!

  Jadi rumusan terbaik~DrMahathir-PM GAGAL!!

  ps;-jika anda mau hujah anda dilayan,sila kemukakn bukti dgn bukti konkrit,bru anda dilayan.kalo dgn hujah sampah spt selalu,anda xdilayan.
  imbhotep-KEBENARAN PASTI MENANG.

 195. adros shah on

  Penulis berita semasa . saya baru jumpa blog yang mempunyai pemikiran seperti saya. mengkritik x bermakna membenci.

 196. ko ni apsal!!aku mengutuk mahathir yg sekat subsidi baja yg mcm Topspeed tulis kat atas tu…kalu x paham x payah menyampuk bleh x!!!

 197. ...pun ditipu BN on

  betul tu, nak tolong proton. Pastu proton tolong menteri2 berkenaan masa nak kempen ke apa ke.. Then samada Proton or supplier,… kena huloq la sket… U hep me, I hep u.. win : win maa…

 198. mahathir ni memang laa cakap mcm tu… proton ni periuk nasik dia…dia yg bukak proton…mesti laa dia nak jaga nama dia… kalau proton tutup busuk la nama dia hohoho bg aku.. tak salah nak buat kete nasional..aku pon bangga kita ada kereta sendiri.. tp jgn la plak buat kawalan kat kereta import…bg cukai2 yg tinggi plak tu..ni mcm nak makan kiri kanan jer

 199. lebih baik naik taraf sistem pengangkutan awam di Malaysia dari terus bail out Proton, kurang pencemaran,kurg trafik jem..maka takyah lah buat highway bertingkat2,kurg guna minyak & bolehlah guna subsidi minyak untuk faedah lain.Kalu buat Proton pun just for export ke pasaran Asia pun cukuplah..janji mampu milik & kualiti, negara China & India pun mesti beli..kongsi production pun takpe janji jgn kongsi teknologi. R&D malaysia sebenarnya world class..cuma ada kekangan politik & kronisme..maka bnyklah cerdik pandai Malaysia keluar negara.Tun M kena berpijak di bumi nyata..dia pun sedar ada kelemahan..dalam hal ini tak pasti samada dia lebih sayangkan Proton atau utamakn rakyat..jgnlah ikut resmi biar papa asal bergaya..kita dah lama terperangkap dlm lubang dajjal tapi ALlah masih sayangkan Malaysia..sesuatu musibah yg berlaku tu ada hikmahnya,,mgkin kalu terlalu maju macam US,Jepun..kita akan lupa diri,riak,sombong,wujub,lupa Tuhan..bila dah kena Tsunami baru nak insaf, masa tu dah terlambtlah..

 200. Muslim_Mamak on

  Proton adalah aspirasi Tun M untuk menaikkan semangat & keyakinan diri orang Melayu especially, dan jugak semua rakyat. Terhasilnya Proton, maka terbuka luas peluang rakyat membina kilang2 vendor & consultation dan yang paling penting, jalan untuk menimba ilmu & kemahiran tinggi terbuka luas. Namun, kesilapan Tun M adalah meletakkan kepercayaannya atas bangsa Melayu, kerana, bangsa Melayu sangat2 pessimistic, suka mengkritik, suka mempertikaikan idea2 orang tapi tak pernah memberikan idea yang bernas, di samping sifat2 negatif lain seperti malas, kurang keyakinan diri, suka dengki-mendengki dan bangga dengan status bangsa Melayunya. Ini terbukti dalam majoriti komen2 yang terpapar di dalam website ini di bawah isu Proton ini sendiri. Orang Melayu tak pernah nampak dan takkan nampak jalan yang cuba Tun M tunjukkan kepada orang Melayu dan Islam seratanya, kerana sifat2 negatif yang disebutkan tadi. 90% yang bekerja di syarikat2 GLC adalah Melayu, dan terbukti, kerajaan akhirnya terpaksa menyelamatkan syarikat2 ini setelah satu persatu collapse. 30 tahun saja sudah cukup untuk membuktikan kelemahan Melayu, yang tiada ubat atau penyelesaiannya, walaupun setelah diberi wang, kemudahan, bantuan dan peluang2 yang tidak diberikan kepada bangsa2 lain. Tun M lah yang betul2 mengambil kesempatannya sebagai Perdana Menteri untuk memajukan orang Melayu & Islam di Malaysia dengan menggunakan sepenuh kuasa & dana yang ada untuk kita. Namun, DNA Melayu seolah2 ada virus yang belum ada ubat untuk menghapuskan sifat2 negatifnya. Walaupun setelah habis punah segala dana & kemampuan negara disalurkan kepada pembangunan, Melayu masih takkan berubah dengan kadar yang diharapkan. Kesilapan besar Tun M adalah tidak membina komuniti pekerja majmuk dalam setiap syarikat GLC, mungkin untuk mengukuhkan kedudukan Melayu & muslim terlebih dahulu sebelum membenarkan bangsa2 lain turut serta. Namun, sekiranya majmuk sejak awal lagi, dah tentu Proton maju dan boleh bersaing di persada dunia hari ini. Ini adalah kerana bangsa Cina sangat bagus dalam marketing dan business strategy & bangsa India pula sangat bagus dalam berbahasa English & dan ramai yang berIQ tinggi dan kedua2 bangsa ini lebih rajin & komited berbanding Melayu. Masih belum terlewat untuk kita selamatkan Proton & syarikat2 GLC lain dengan memajmukkan komuniti pekerjanya.

 201. sape tak bangga jadi proton…suma org pon bangga sbb kita ada kereta nasional sendiri….. tp yg buat tak bangga nyer… kereta kita takde kualiti….yg lg hampeh…rakyat sendiri la jadi mangsa…sbb nak menjaga hasil penjualan proton…kerajaan mengenakan cukai yg tinggi bg kereta import…kalau kereta import tidak dinaikkan harga..sudah tentu proton tidak akan mendapat sambutan di negara sendiri…(kat luar negara proton mmg x laku laa)…

 202. a’ah la…harga kereta proton ngn perodua ni mahal la..x membantu rakyat pon.rakyat terpaksa bayar lebih untuk memiliki kereta buatan malaysia sendiri…ada gak harga kereta nasional hampir-hampir sama ngan kereta luar yang lebih baik ciri2 keselamatannya…kalo sbg pengguna dah tentu2 akan pilih kereta luar yg harga lebih kurang sama tp mempunyai kelebihan dari segi aspek keselamatan..

  p/s : kalo lah harga proton dan perodua dapat dikurangkan mesti rakyat malaysia akan lebih ramai menyokong kereta tempatan…

 203. salam
  Ada org guna otak ada org guna akal
  jadi pilih lah nak guna otak macam lembu ka
  atau nak guna akal macam manusia
  aku mampu naik honda cup saja

 204. Cool Daddy on

  dkt malaysia, bayar installment kereta lebih tinggi drp bayar installment rumah…ini gara2 harga kereta kat malaysia mahal jika dibandingkan dengan negara2 jiran…ada sesapa yg berani bg cadangan dkt BNM utk lajnutkan lg tempoh pinjaman kereta i.e. 15 tahun…so, bayar tiap2 bulan pun tak teruk sgt…mgkn mampu utk pakai kereta yg selesa sikit…

 205. Apa kata kita mintak cukai dikurangkan seperti dulu…. sebab BMW kalau ikut harga masuk baru RM80k lebih jer bagi 3 series… Jadik kalau cukai dah kurang, harga kereta akan lebih murah dan kita dah tentu boleh pakai sama. Bagi yang kereta tempatan pulak, ikut la harga macam kita jual kat Arab tu baru RM27k lebih jer…….baru ramai rakyat Malaysia akan terus bersama kerajaan.

 206. Konsep asas penubuhan sesebuah kerajaan ialah untuk menjaga dan mengurus kebajikkan dan tanpa mem-BEBAN-kan rakyat.

  Saya sudah merantau dan bekerja di benua Eropah, Afrika dan Timur Tengah.

  Komen saya mengenai harga kereta di Malaysia. Saya berasa sangat sedih dan hampa untuk memaklumkan kepada semua bahawa harga kereta di negara kita jauh lebih mahal daripada negara-negara yang pernah saya diami. Harga kenderaan di Malaysia paling tidak pun dua kali ganda lebih tinggi daripada kenderaan dari negara yang pernah saya tinggal.

  Bertambah malang bila rata-rata pendapatan rakyat Malaysia jauh lebih rendah dari negara-negara ini.

  Sangat menyedihkan bila rata-rata dari rakan2 kita, ibu bapa kita terpalit dengan hutang yang melampau/riba, hanya kerana ingin menjaga kepentinggan pihak/organisasi tertentu.

  Tidak usahlah kita bercerita ada negara jual lebih mahal.

  Kita sepatutnya berfikir bagaimana nak menjaga kebajikkan rakyat. Sebab itu perkara asas penubuhan sesebuah kerajaan.

  Saya minta semua buka minda dan tidak prejudis pada mana-mana parti politik. Masalah nie masalah kita bersama.

  Salam

 207. entahlah tak tau nak cakap apa dah.. cuma mudah mudahan golongan seperti mahathir bin mohamed kutty ni diberi hidayah.. jika memang dah tak boleh nak berubah mudah mudahan mahathir b mohamed kutty dan segolongannya dipendekkan umur oleh Allah agar tidak terus mengumpul dosa berbohong dan menganiaya orang islam di malaysia.. amin

 208. Sekarang import duty dah reduce tapi Eksais duty naik di antara 75% ke 105% dan campur sales tax. Pada tahun 2001 civic 1.7 di Thailand rm67k di Malaysia Rm117k Civic baru keluar 1.8 Rm113k lg murah bukan lg naik. Tahun 2005 honda accord 2.0 RM147k skg new model 2013 lg murah Rm130k. kete jepun bolih turun kita tebalik. Saya pernah keje dgn Proton, Honda Malaysia, Suzuki, Naza dll

Leave A Reply