Keputusan Pilihanraya 14 : Barisan Nasional VS Pakatan Harapan


Keputusan Pilihanraya 14. Keputusan pilihan raya Barisan Nasional VS Pakatan Harapan

Nampaknya landskap pertarungan politik di Malaysia sudah berubah.

keputusan pilihanraya

Jikalau pada siri keputusan pilihanraya kecil ke 13, berlaku pertarungan di antara Pakatan Rakyat dengan Barisan Nasional. Kali ini cukup berubah.

Yang mana dahulu Pakatan Rakyat dianggota parti DAP, PKR dan juga PAS. Tetapi nama Pakatan Rakyat sudah pun berkubur apabila parti PAS telah mengumumkan keluar daripada Pakatan Rakyat selepas tidak bersefahaman dengan parti DAP.

Ada yang kata PAS yang dilihat lebih dekat dan akrab dengan Barisan nasional, pemerhati politik merasakan yang mana keputusan Pilihanraya 2018 terkini 14 akan berlakunya pakatan sulit antara Barisan nasional dan PAS untuk memecahkan undi Pakatan Harapan pada pilihan raya umum yang akan datang. Sumber : mypt3

Selepas berkuburnya pakatan Rakyat yang dianggotai oleh Parti Keadilan Rakyat PKR, DAP dan juga PAS. Kini Pakatan pembangkang yang dibarisi PKR, DAP, AMANAH, BERSATU dijangka menjadi saingan seterusnya kepada parti politik yang paling lama memerintah di Malaysia.

Persoalannya, bolehkah mereka menang? Berapa banyak kerusii parlimen Malaysia yang bakal diperolehi bagi membentuk kerajaan Malaysia untuk penggal seterusnya nanti.

Dengan pelbagai pertelahan yang melanda parti pembangkang sekarang ini, dilihat agak mustahil untuk mereka menang bagi pertarungan kali ini.

Walaupun Pakatan Barisan Nasional tidak sehebat mana, melihatkan tsunami politik yang sedang melanda Malaysia hari ini.

Keputusan Pilihanraya Umum Ke 14


Perkara Bilangan Kerusi parlimen yang menang
Barisan Nasional
Pakatan Harapan
Tarikh Pilihanraya Umum ke 14 KLIK SINI

Berdasarkan maklumat berita akhbar berbahasa Cina, mengatakan ada kemungkinan pilihanraya akan berlaku pada Februari 2018.

Dikatakan waktu pilihanraya selepas Tahun Baru Cina 2018 adalah waktu yang terbaik untuk Barisan nasional bubar parlimen dan mengumumkan tarikh mengundi. Benarkah?

Anda sokong yang mana satu?

P/S : Dilaporkan yang mana ada kemungkinan besar yang yang mana parti harapan akan menghadapi masalah untuk didaftarkan dengan Pertubuhan ROS menjelang Pilihanraya Umum ke 14. Ini sekaligus bakal menyukarkan strategi Pakatan Harapan menjelang Pilihanraya umum 2018 kelak.

PP/S : Keputusan pilihanraya 14 kali ini adalah paling getir bagi survival politik umno dan Barisan Nasional. Sama-sama kita nanti