Keputusan Pilihanraya 14. Barisan Nasional VS Pakatan Harapan

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +


Keputusan Pilihanraya 14. Barisan Nasional VS Pakatan Harapan

Nampaknya landskap pertarungan politik di Malaysia sudah berubah.

keputusan pilihanraya

Jikalau pada siri keputusan pilihanraya ke 13, berlaku pertarungan di antara Pakatan Rakyat dengan Barisan Nasional. Kali ini cukup berubah.

Yang mana dahulu Pakatan Rakyat dianggota parti DAP, PKR dan juga PAS. Tetapi nama Pakatan Rakyat sudah pun berkubur apabila parti PAS telah mengumumkan keluar daripada Pakatan Rakyat selepas tidak bersefahaman dengan parti DAP.

Ada yang kata PAS yang dilihat lebih dekat dan akrab dengan Barisan nasional, pemerhati politik merasakan yang mana keputusan Pilihanraya 14 akan berlakunya pakatan sulit antara Barisan nasional dan PAS untuk memecahkan undi Pakatan Harapan pada pilihan raya umum yang akan datang.

Selepas berkuburnya pakatan Rakyat yang dianggotai oleh Parti Keadilan Rakyat PKr, DAP dan juga PAS. Kini Pakatan pembangkang yang dibarisi PKR, DAP, AMANAH, BERSATU dijangka menjadi saingan seterusnya kepada parti politik yang paling lama memerintah di Malaysia.

Persoalannya, bolehkah mereka menang.

Dengan pelbagai pertelahan yang melanda parti pembangkang sekarang ini, dilihat agak mustahil walaupun pakatan Barisan naisonal tidak sehebat mana melihatkan tsunami politik yang sedang melanda Malaysia hari ini

Keputusan Pilihanraya Umum Ke 14


Perkara Butirannya
Barisan Nasional
Pakatan Harapan

Anda sokong yang mana satu?Share.

Leave A Reply