Kenaikan Pangkat Penjawat Awam. Formula 13 Tahun 13 Tahun


Kenaikan Pangkat Penjawat Awam. Formula 13 Tahun 13 Tahun

Pengumuman dan pembentangan Bajet 2018 telah pun dilakukan. Antara bahagian untuk kakitangan awam sudahpun diketahui.

kenaikan pangkat penjawat awam

Walaubagaimanapun, masih tidak ada kepuashatian melalui pihak Cuepacs dengan dengan penambaikan yang diberikan oleh kerajaan Malaysia.

Ini kerana Cuepacs mahukan kerajaan Malaysia melakukan pertukaran segera formula yang diumumkan skim kenaikan pangkat penjawat awam daripada 13-13 kepada 10-8.

Formula Kenaikan Pangkat Penjawat Awam Time Based

Apa maknanya ini?

  • Kerajaan sekarang menambaibaik skim kenaikan pangkat penjawat awam berasaskan time based selepas 13 tahun untuk pertama kali dan untuk kali yang kedua selepas 8 tahun selepas itu.
  • Tetapi, Cuepacs mahukan kerajaan menambahbaik supaya untuk kali pertama dipercepatkan kepada 10 tahun dan 8 tahun untuk kali yang kedua

Tempoh baru yang ditetapkan sepertimana yang diumumkan dalam pembentangan Bajet 2018 adalah sangat lama bagi membelehkan kakitangan awam merasai peluang untuk naik pangkat dalam sektor awam.

Saranan Cuepacs ini sangat berasas melihatkan kepada inflasi dan kos sara hidup yang terus melambung tinggi saban tahun, tetapi penjawat awam terpaksa menunggu tempoh yang lama untuk merasai kenaikan gaji untuk mereka. Patutkah?