≡ Menu

Kenaikan Elaun Naik 2015 Kakitangan Awam? Syaratnya, Kerajaan Mahukan RM27 Bilion Setahun Melalui Cukai GST!!



(Kemaskini terkini pada: Jun 23, 2014)

Kenaikan elaun 2015

Kenaikan Elaun Naik 2015 Kakitangan Awam penjawat awam : Suka atau tidak, bersedia atau tidak GST Malaysia tetap dilaksanakan bermula 1 April 2014. Melihatkan kata-kata Ketua Setiausaha Kementerian Kewangan, Tan Sri Dr. Mohd. Irwan Serigar Abdullah (SEPERTI DI SINI) yang mengatakan kenaikan harga barang, kos sara hidup seklaigus inflasi negara bakal berlaku, Datuk Seri Najib tampil dengan idea dan cadangan bagi meringankan beban kos sara hidup sebilangan rakyat Malaysia daripada 9 juta pembayar cukai GST kelak. Seperti….

Kenaikan Elaun Naik 2015 Kakitangan Awam?

  1. Kerajaan akan mempertimbangkan kenaikan elaun naik 2015 bagi 1.4 juta kakitangan awam
  2. Syaratnya, 9 rakyat Malaysia perlu berikan duit kepada kerajaan Malaysia melalui kutipan cukai GST Malaysia yang bakal dilaksanakan
  3. Kerajaan Malaysia memerlukan bajet, hasil dan dana tambahan bagi membolehkan hasrat 1.4 juta kakitangan awam bagi menikmati kenaikan elaun naik 2015 penjawat awam bakal menjadi realiti tidak lama sahaja lagi selepas “tergantung” sekian lamanya
  4. Dengan menggunakan sebahagian kutipan dana GST yang bernilai RM27 bilion setahun membolehkan kerajaan Malaysia mengumumkan kenaikan elaun naik 2015 kakitangan kerajaan tanpa meminjam daripada mana-mana institusi kewangan termausklah Bank Dunia yang bakal membawa negara ke arah bencana ekonomi. Siapa kata? Menteri Kewangan, Datuk Seri Najib Razak. Sekian.

Penantian satu penyiksaan. Adakah ini bermakna permintaan 1.4 kakitangan awam selama ini termasuk kenaikan elaun COLA dan rumah akan dipermudahkan dan kakitangan awam akan dihidangkan dengan pengumuman rasmi kenaikan elaun 2015 penjawat awam selepas ini?

91 Komen Bernas di Berita Semasa… add one
  • 1 Liyana 11:40 am

    Wah.. I pun keje gomen..Haruskah ku menyokongnya slps dahulunya aku begitu membangkangnya???? Hihihi

  • 2 keje gomen 12:02 pm

    sblm GST akan datang pun,skrg masih ada cukai jualan.bezanya cukai jualan ni byk masuk poket tauke2 je.tak byk yg masuk poket kerajaan..GST ni antaranya nk sekat tauke2 ni kikis duit pembeli atas nama cukai,tp tak diserahkan pd kerajaan..

  • 3 suka gst haha 12:31 pm

    Tauke2 cina kikis duit pembeli. Kurang ajar tul la. Apesal aku x tau pesal hal ni. Rasakan la lepas ni penangan GST. Patut la dompet I selalu kering kontang. Huhuhu

  • 4 Anonymous 12:35 pm

    Gaji elaun naik. Harga barang naik. Apa faedah naik gaji. Nak jadi cam indon ke 1 juta rupiah lebih kurang 3 4 ratus ringgit.

  • 5 Anonymous 1:01 pm

    gst gst gst..

    nk buat, buat jea…

    nak tak nk sume kene ikot gak..

  • 6 Pak Awang 1:02 pm

    Ayat ngorat je ni…. bonus raya ada tak pokcik najib???

  • 7 wanie 1:02 pm

    banyak cantikkk! tak cukup2 lagi ke benefit yang staff gomen dapat???!! My goodness!!!! Dpd bg elaun mengarut kat staff2 gomen tu, better tambah/bina sekolah2 pendidikan khas untuk orang kelainan upaya-mcm Autism, ADHD etc. nk harap kat NASOM je mana cukup. Yang sedia ada sekarang ni pun x cukup.

  • 8 Perantau 1:04 pm

    Ada..bantuan raya RM500…dah cukup…g main jauh jauh..

  • 9 Pembela Melayu 1:04 pm

    alhamdulillah dasar kerajaan berjaya, ramai yang akan dapat manfaatnya. Tahniah org gomen

  • 10 Hanafi 1:14 pm

    Kakitangan awam cuma 1 juta lebih wahai kerajaan BN yang memerintah… Mohon LIHAT juga kebajikan jutaan pekerja yang lain…Malaysia negara makmur….namun tak semua dapat kongsi kemakmurannya !!!….sedih… Mana istilah welfare state

  • 11 Alahai 1:59 pm

    Kerajaan nait elaun rm100 tp kerajaan kutip rm500. Sapa taknak.

  • 12 kalut 3:26 pm

    Memang kejam kerajaan BN.bila adanya cukai yang dikutip baru nak bagi elaun penjawat awam naik…..elaun kmpulan sokongan gred 1-40 hanya Rm95-Rm220 itu pun mengikut gred…….kepada rakyat malaysia jangan terlalu buruk sangka kepada penjawat awam dan mengatakan gaji penjawat awam besar.hakikatnya gaji penjawat awam lebih kecil berbanding pekerja swasta………..sebagai contoh saya sudah 6 tahun kerja gaji baru rm1400 lebih.

  • 13 elsa 3:46 pm

    ak pon xtau nk sokong ke x. pdahal ak ni pembngkang tegar.kehkeh

  • 14 flotlew 4:09 pm

    This is absolutely ABSURD AND STUPID!So much harm have already been done on this country and her people and yet, now the government is still bringing out more blood-sucking,selfish,ridiculous and foolish plans and policies like this perfect example, GST and the increase in the salary of the civil servants when it is utterly clear that this dumb policy isn’t going to help anyone but only creating a big gap in the socioeconomic development!

  • 15 bencibien 4:13 pm

    betul tu. aku dah 10 tahun kerja gaji asas RM 1600 jer. LHDN yang dok kawtim dengan giant company tu pulak yang naik gaji tak tentu hala. bonus memanjang jer. padahal kerajaan rugi selama ni pun pasal diorang banyak kawtim. dioarang la antara agensi yg ditugaskan kutip duit cukai atas rakyat untuk bayar faedah pinjaman kerajaan hasil terbitan bon-bon sebelum ni.

  • 16 budak 4:17 pm

    amek duit rakyat yg xkeje gomen,,,tp org yg kerje dgn gomen jer dpt faedahnya…najib mmg terbaik

  • 17 bencibien 4:18 pm

    aku benci sebab diorang ni banyak gunakan nama islam dan melayu untuk meraih sokongan masa pilihanraya. diorang ni ahli politik buta ke? yang dok keje gomen ni rasa-rasa 95% islam melayu/bumiputera. jangan nak dok bohong rakyat la… melayu/bumiputera yang dok bawah celah kangkang hang ni pun, tak terjaga. nak tipu rakyat yang dok kat luar sana… selalu ingat rakyat bodoh… kat kampung boleh la tipu-tipu…

  • 18 Fadzil Said 4:25 pm

    Dengar nya Nabi Muhammad s.a.w. adalah seorang peniaga. Bermula terlibat didalam bidang berniaga ketika baginda berumur kira kira 17 tahun. Panggilan Al Amin yang di beri hasil drpad keikhlasan dan kejujuran didalam berniaga. Baginda juga diamanah dan di modalkan perniagaan sendiri oleh Khadijah. Setelah dilantik menjadi Nabi..masa baginda mengutamakan dakwah secara terus dan perniagaan diteruskan oleh Khadijah dan kakitangannya. Sahabah pun terdiri drpd ahli koperat yang berjaya dan kaya raya sahingga ada sahabah yg secara peribadi mampu membiyai sepenuhnya kos salah satu peperangan penting dizaman baginda. Moral drpada khabar berita ini….BERNIAGA adalah SUNNAH Nabi. Dengan izin Allah pendapatan drpd berniaga beratus kali ganda daripada makan gaji…Amanah lah dalam bekerja. Daripada dulu sampai sekarang..kakitangan kerajaan sinonim dengan malas, curi tulang,rasuah,sukanmenyusakn public, dan segala macam perkara negatif….kalau nak buat benda lain…berhenti kerja kerajaan..buatlah apa benda yang sedang kamu buat semasa gaji dan elaun kamu di bayar drpd wang rakyat. Jangan halalkan perbuatan kamu sekarang dengan membuat hukum mengikut pikiran dan kepentingan sendiri. Lepas tu nak minta itu dan ini. Pakatan Rakyat akan memberikan kenaikan gaji dan gaji minimum 1200.00 setelah saranan YB DAP untuk memberhenti kan 70% kakitgan awam menjadi kenyataan….Takbirrr

  • 19 Metro Dude 4:25 pm

    Najib ni jenis orang yg tak berfikiran panjang. Buat sesuatu ikut naluri kebinatangan dia je

  • 20 Tok imam 5:05 pm

    Kesian aku tengok kamu metro dude..suke salahkan org..
    Najib dikatakan pemikiran tak pjg..dahsyat..dahsyat…
    Kalau najib kamu kata mcm tu,,kamu ni siapa???????
    anak barak obama ke??ke anak nik aziz???

  • 21 MrMABZ 5:41 pm

    Back to zaman 80an..Kalo Mak Pak tau bakal menantu keje gomen..Reject dah y lain…hahaha

  • 22 lawak 6:05 pm

    ini robin hood alaf baru..kasi rompak orang miskin dan kaya..kasi elaun sama kuli..dan kasi harta pusaka dan tanah pada kroni dan penyamun bersekutu..
    robin hood celaka..hohoho..

  • 23 Anonymous 6:09 pm

    ini berlakon jadi robin hood alaf baru..kasi rompak orang miskin dan kaya..kasi elaun sama kuli..dan kasi harta pusaka dan tanah pada kroni dan penyamun bersekutu..robin hood celaka..hohoho..

  • 24 anonymous 8:27 pm

    kerajaan betul2 kejam. berlaku adil lah pada semua rakyat.
    kenapa lebihkan penjawat awam. mcm mana nasib mereka yang bukan penjawat awam?

  • 25 Aidil 9:16 pm

    naik gaji sikit je, barang naik berkali2 ganda

  • 26 Zues 9:41 pm

    U help me..i help u…rasanya GST ni tdk mendpt sokongan dr kakitangan awam..jd PM mau kakitgn awam sokong GST sini supaya dpt kenaikkan elaun…

  • 27 Anonymous 8:06 am

    bersyukurla..pelik nape org swasta plak sibuk2 kat sini.gi main jauh2

  • 28 Anonymous 9:26 am

    kalau tak diserahkan kepada kerajaan, sepatutnya pihak yang bertanggungjawab kene jalankan tanggungjawab..jangan tggu tokey cina tu yang bayo..pergi serbu je tokey tu..baru kerajaan dapat duit cukai tu..

  • 29 Anonymous 9:29 am

    dah gaji kerajaan kecik, jangan kerja kerajaan..cari la kerja swasta..gaji sikit komplen..macam budak2..

  • 30 Anonymous 10:17 am

    naluri pun dia xda..

  • 31 jep 10:18 am

    ramai betul dengki.suruh belajar kecik2 dulu x nak.hehe

  • 32 Atuk 3:41 pm

    Tak apa … tahu la nasib dia pada PRU14 nanti ….
    tapi dia menang lagi …. abis cam mano …?

  • 33 ibnu said 7:23 pm

    Kalau pemimpin.yg.bijak.fikir.macam.mana.menolong.rakyat.tanpa.menyusakan rakyat.tapi pemimpin skrg ni.asik.menyusakan.rakyat.aje.bagus.lagi.tak.sda.pemimpin

  • 34 maria 11:37 am

    asyik penjawat awam je….mls nk ckp apa dh…dh speechless…nasib baik la boss ofis aku benarkan aku bw anak mai ofis…nk hantar ngasuh half day rm180…so anak aku blk tabika kul 12, terus pi ambik dia dn bw dtg ofis…ramai org kata swasta selalu dpt bonus gempaq2…tu if company besar bleh la..kena pk majoriti tau…taubat la mkn duit negara…tadbir la dengan adilnya…masih ramai yang miskin dan masih ada yg kais pg mkn pg…tak sedih ke tgk tiap2 minggu bersamamu?

  • 35 Anonymous 11:45 am

    Betul tu,…tak guna elaun nak kalau kos hidup naik melangit,…harga brg naik…cukai pendapatan naik…budak2 radika pun tau reti makna negatif( – )

  • 36 Anonymous 11:47 am

    Kenaikan KGT rm145.00 ….tapi cukai pendapatan…rm172.20… ada pandai kira kh..

  • 37 Adanama 3:50 pm

    SarananYB DAP untuk memberhenti kan 70% kakitangan awam menjadi kenyataan. yang 70% tu Mr.Said jabatan tempat diaorang kerja akan di korporatkan macam POS Malaysia, TNB dulu dll. 30% yang tinggal di jabatan kerajaan tu adalah the ‘cream of the cream?’ mereka akan jadi tempat rujukan syarikat swasta pula, bukan saperti sekarang.

  • 38 8vertising 5:03 pm

    Owh nampaknya penjawat awam jadi kambing hitam bagi menghalalkan pelaksanaan GST.Bagus !!!! kalau lepas ini kalau dirayu undi lagi…buka mata luas-luas yea wahai penjawat awam

  • 39 Anonymous 6:58 pm

    fuck you najib

  • 40 amirl tajdin 6:59 pm

    fuck you najib

  • 41 saya 11:16 pm

    elaun naik, kos naik, sameje..
    jgn percaya sgt.. bkn nk mmbangkang tp. .. sambung lah

  • 42 Anonymous 12:02 am

    Tu. Kalo umur atok pnjng tahuler nasib dia tp rasa mcm tak pnjng je kalo mcmni gaya…so atok tahu ler nasib atok kat sana lakya hehe

  • 43 Cucu Akinabalu 8:00 am

    Wahai PM yang baik hati., Naik gaji tu MADU…GST tu RACUN, aku tak tahu mana yang akan kau berikan padaku….BERI KAMI NAIK GAJI, KAMI AKAN BERI UNDI DAN KERUSI…

  • 44 titan 10:14 pm

    haduhai..

    adakah ini benar-benar serius?

  • 45 Alahai 12:59 pm

    KGT kenaikan gaji tahunan. Ni pasal elaun. Tahu ke beza? Gaji kena cukai, elaun “biasanya” x kena cukai. E.g elaun perumahan. Nampaknya ada yg bodoh sombong disini. Rasanya dah kerja lama kalau KGT RM145.

  • 46 BNews 4:22 pm

    eh, kau kot binatang

  • 47 BNews 4:24 pm

    kami penjawat awam, bersyukur sgt2… jdi berusahalah meningkatkan kualiti hidup sendiri, jgn nak membebel aje.

  • 48 pakmalau 1:19 pm

    najib terbaik………..

  • 49 Anonymous 12:00 am

    Apa salah penjawat awam bila dinaikkan elaun?bila penjawat awam bgtau gaji keci,e2 bkn komplen gaji keci cuma nak org tau gaji gov xla sbesar yg ada dlm fikiran org dengki,bkn BN yg bg rezeki,Tuhan bg rezeki….so rezeki org masing2 la…salahkn pentadbir negara yg xmampu mentadbir negara dgn baik…

  • 50 Anonymous 5:00 pm

    Mcm bengang je..cuba kalau laki ko keje gomen…nk duit ke

  • 51 pak yus 8:11 am

    syukur alhamdulillah sekiranya ada kenaikan gaji san elaun penjawat awam utk bajet 2015 nanti..

  • 52 lalala 12:47 am

    patutnye bonus atau faedah pada kakitangan awam ni kene buat tapisan mengikut kedudukan gaji..ni pegawai2 or org atasan yg gaji dan elaun mencecah puluh ribu pon nak dapat bonus dan benefit yang sama macam staff yang gaji RM798.06 ke?? bagi ikut gaji la…cth macam bonus..bwh 5k dapat sebulan…5k-8k setengah bulan..8k ke atas dapt 30% ke…baru Nampak adil..sama gak cm elaun2 lain…consider sikit org yg berada dibawah…depa penggerak kepada kita yg ada diatas ni..

  • 53 atan 11:52 am

    assallam semua…hidup kt dunia ni pun kita xtau brape lama…. pemimpin kerja sebagai pemimpin.. andai dia buat yg xbetul die yg jawab diakhirat nanti… kita xperlu nk maki hamun xpasal dpat dosa free… yg swasta kalu gaji xbesar mane cbe cari lubang bisnes.. ada usha insyaallah allah buka rezeki kita,,, yg kerja gomen dieorg da kerah tenaga untuk kerajaan.. so gaji tu atas tenaga n masa mereka… xsmua gomen curi tulang n buangf mse.. ada korban nyawa,ada yg kene maki hamun.. klu semua gomen curi tulang.. xda ambulan dtg awal..xda nurse tuk layan pesakit. xda saman polis n jpj tuk tambah hasil dlm negara…n dengan ada jabatan n agensi kerajaan menambahkn lg hasil dlm negara.. jgn pikir gomen mkn duit rakyat… so kita kne pikir mcm mne kita nk ubah diri kita.. bukan mengharapkn bantuan org lain… klu naik 4&5ribu pn.. seminggu pun boleh habis klu kita xpandai nk manage belanje kita.. so ukur baju sendiri xperlu ikut org lain.. nk kaya raya pun biar lah usaha sendiri…ok bos ..n satu lagi xgune kita sama2 bangsa n sama2 agama nk gaduh ..bangsa lain boleh sama2 maju knape bukan bangsa melayu.. ni NEGARA MELAYU TANAH MELAYU.. jgn biar bangsa lain yg KONTROL.. jgn biar bangsa kita mrempat dinegara sendiri…tq u all.. sori tuk semua.. bukan nk tunjuk bagus tapi ksian dengan bangsa kita.. hidup MELAYU,,,

  • 54 Anonymous 3:20 pm

    yup

  • 55 Anonymous 3:26 pm

    ya.. kalau aku bangsa cina islam macam mana…

  • 56 golongan pertengahan 12:51 pm

    TAHNIAH PM..membantu PA yg kebanyakan 90% MELAYU..yup itu cara nak tolong bangsa MELAYU..itu jer cara meningkatkan taraf hidup MELAYU!!

  • 57 Anonymous 12:53 pm

    TAHNIAH PM tingkatkan ekonomi bangsa MELAYU..HIDUP MELAYU!!

  • 58 golongan pertengahan 12:54 pm

    TAHNIAH PM..krn tolong tingkatkan ekonomi MELAYU..HIDUP MELAYU !!

  • 59 atok tiri wanie 9:09 am

    Bengong betul ko ni wanie, ko org swasta pergi main jauh-jauh nak minta bonus ke kenaikan ke minta la dgn company korang..nyibuk sini apasal? hampeh…..

  • 60 penyapu buruk 9:18 am

    Bkn semua yg kita mohon terus je dapat bro, rezeki ajal maut semua sudah tertulis sejak azali jadi kena redha je la kalau kerja kerajaan gaji kecik pihak kerajaan kena pertimbangan kan juga kami PA yg bergaji kecil ni supaya diberi beberapa insentif bagi menangani kos sara hidup di bandar besar ni.

  • 61 Salizi Awang 6:38 pm

    Kita tu siapa? Nak kata kat Dato, Najib? Kesian kat dia.Dia tak pernahpun kata kat kita, setahu saya, kalau awak parti pas pun, islam tak galakan kita bermusuhan, tak belajar ugama ka? Kata mcm2 kat dato, kesian kat dia.Tapi org mcm hampa ni, kalau duit BRIM, hampa sampai dulu….kebulur….

  • 62 wan 6:48 pm

    Saya setuju pendapat En.Salizi, insaflah metro dude, kita yg dikatakan manusia ni, jgnlah dok hasat dengki iri hati kat Dato, Najib.kesian kat Dato, takkan dia nak bagi negaranya hancur? Fikirlah…..Saya rasa awak dah termakan hasutan ni…..

  • 63 Anonymous 5:53 am

    Kalau anda seorang mualaf truskan…jgn tnya bgaimana tanya diri anda apa anda harus lakukan,,

  • 64 Anonymous 5:57 am

    Kira ok ada pemimpin dari xda…cube anda fkir kalau pemimpin anda seorang wanita.,kucar kacir,..

  • 65 Anonymous 5:59 am

    Anda sajelah yang jadi pemimpin…amacam?

  • 66 Anonymous 6:04 am

    Rezeki allah taala yang bg,..jgn ptikaikan,,soal penjawat awam..anda usaha anda akn dpat lbih…bkerja sbgai swasta bgantung pada kbaikan syarikat anda sendiri..sy sudah bkerja di syarikat swasta btahun lamanya..anda cube alami pula sekiranya anda bkerja dgn kerajaan bru anda akn pahami…

  • 67 Anonymous 6:11 am

    Cube anda pula bkerja dgn gomen,,bru anda paham..swasta gaji 2,3kali ganda lbeh besar…mtk dkat syarikat swasta sndri..jika anda mahu..skranya syrikat anda cina disitu anda boleh fikir bagaimana kalau cina yang memerintah negara,,,langsung anda tak dapat apa2,,ape yg ada bsyukurlah….jgan ptikaikan hak org lain…

  • 68 sokong aje 7:13 am

    Tu la..gst ni kite kene fhm betul2 baru boleh ckp.jgn dok asyik membangkang jerrrrrrr..

  • 69 ape nak kalut 7:21 am

    bkn awak srg jer org lain pun sama jugak..

  • 70 sokong aje 7:30 am

    tipu ka…???rsnya dak kot.klu kena tipu awat smakin ramai yg masuk keja kerajaan…jgn dok ckp sedap mulut hg ja,klu dah pro pembangkang tu apa yg org kata hg ikut..org kata masuk jamban hg masuk,org kata terjun lubang taik hg terjun.

  • 71 Anonymous 7:33 am

    Betul tu tok imam..dia kot anak binatang..jo

  • 72 zul68 10:38 am

    Sebagai rakyat memang wajar meluahkan perasaan tidak puas hati tapi biarlah beradap. NASIHAT ” JANGAN MENGUTUK SUARAKANLAH DENGAN BIJAK KELUHAN ANDA”

    Nak memuaskan hati seseorang itu memang tidak mungkin akan tercapai CONTOH …..

    Tentunya anda tentu terfikir dan berkata dalam hati

    KENAPA, MENGAPA DAN MUNGKIN

    CONTOH ;….

    * Kenapa berlaku begini…..!
    * Mengapa berlaku pada ……?
    * Ah….. Mungkin inilah Takdir…!

    SAYA SETUJU BAHAWA

    ” KITA SEMUANYA GILA – JIKA SUARA HATI ANDA TIDAK DAPAT DIKAWAL OLEH MINDA YANG SIHAT “

  • 73 zul68 10:44 am

    Saya tahu kamu memang ” SAKIT”……….
    NASIHAT…..
    ” DUDUKLAH DI TEMPAT YANG GELAP DAN SEMPIT”
    PENGALAMAN ITU AKAN MENYEMBUHKAN ANDA
    ……. percaya, CUBA JIKA ANDA SEORANG ANAK JANTAN”

  • 74 zul68 10:50 am

    Hello, Bro…..

    Take a change… Be A PM if your dare………..

  • 75 sufian 8:28 am

    … cukai gst belum di laksanakan …… tapi tapi cukai barang yang tak kena gst naik lagi gila–gila .. kenaikan gaji …. memang ada … tapi hampeeehhhh… ikan curut punn sampai tujuh lapan renget sekilo… gomen-gomen kadang2 macam tak masuk akai dan tadak akai… ????????

  • 76 haha 10:40 am

    apabila hasad dengki menguasai diri….maka keluarlah pemikiran tolol yang memperlihatkan kerendahan tahap minda seseorang.

  • 77 Anonymous 2:32 pm

    Aku sokong 100%

  • 78 Anonymous 1:52 am

    Brooo……Amirl tajdin….bahasa tu jaga sikit…

  • 79 intan 12:06 pm

    korang income tax kocik .. contoh RM3866.. tax RM44.20. aku gaji RM4,200 tax RM1,050 (25%) .. apa citer???

  • 80 Anonymous 6:27 pm

    hidup melayu

  • 81 hud hud 9:57 am

    BR1M ni xda pun takpa. selepas wujudnya BR1M banyak benda yg rakyat terpaksa tanggung seperti kenaikan harga barang, interest pinjaman, dan sebagainya bahkan nilai wang dilihat makin rendah apabila membeli barang keperluan harian. terdapat pelbagai usaha kerajaan untuk menangani beban rakyat namun apabila dilaksanakan ianya Nampak lebih menjejaskan kemampuan hidup. kesemua ini sebenarnya membebankan rakyat. saya hanya meluahkan perasaan apabila merasakan amat beban dengan kos sara hidup masa kini.

  • 82 Anonymous 10:57 pm

    Semua yg dbuat x kena hang buat pa, masuk betanding aku nak pilih hang jd pm nak tunggu hang buat pa

  • 83 Anonymous 11:00 pm

    Hang bodoh x tau jimat

  • 84 HANTU 12:29 pm

    puan wanie…skrg ni ni kerja kt sektor kerajaan makin meningkat..risiko pn makin meningkat…berbanding dengan swasta….bukan kta org nak mengeluh tp…patutnya ktaorg di beri apa yg sepatutnya yg dapat…

  • 85 heryy 2:12 pm

    mintak maaf tumpang lalu,saye mmang kje gomen tapi supir jee gaji kcek 783.10 puan.kje siang mlm kat kecemasan nk dpt duit lebih.tapi alhamdulilah syukur ape yg tuhan beri.puan besyukur tu lebih baik dari iri hati.ape yg tuhan beri bila bersyukur insyaallah dia akan cukup kan

  • 86 Anonymous 8:42 pm

    Tahun dpn confirm brg naik gila2 after gstt…bior naik gaji drp x naik langsung..betul tak bro…mmglah takde makne gaji naik barang,tp brg naik gaji tak naik,…ada naik angin…

  • 87 ANEWAR BIN ALI 7:23 pm

    naik elaun bg kktgn gov.. xde mslh kot, yg mslhnya bile je naik elaun/gaji, harga barang ikut plak naik.. apa kaitan langsunggg.. bila harga barang dah naik xde plak terkawal, so, mana kktgn gov yg dipertanggungjawabkan untuk mengawal harga barang ini.. klu ada pun, cuma 10% jak tempat yang dikawal.. itu pun di bandar2 utama je.. klu kktgn x cukup gitau awal2, ramai diluar sana yang nak kerja.. xde kerja.. lantiklah… tahu x kegeraman golongan2 ini tuhan saje yang tahu.. ada kelulusan x dpt kerja, nak berniaga xde modal, bank x kasih klu xde slip gaji.. nak minta duit kat keluarga katanya duit aku, duit aku, duit kau, duit kau.. akhirnya sunyi.. sekolah tinggi-tinggi pun mcm dah xde makna, sijil duk kat fail je, nak bicara pasal gaji, elaun dan apa-apa je lah xde kaitan kot, soal makan ni yang x ble nak tunggu.. makan ble makan tp x dpt memilih… itu pun bila ada brim masuk.. sy x nak marah korang semua, buang masa aku je.. tapi aku ada amanat penting untuk sama-sama difikir..
    PERTAMA, KHUSUS UNTUK PEMIMPIN :- Jumlah kakitangan yang berhutang dgn along terlalu banyak dan membimbangkan, jd klu ble kerajaan kena beri perhatian, kerajaan kena saingi kegiatan along ini dengan memperkenalkan Pinjaman Emergency kpd kakitangan kerajaan. Bagi mereka yang berpendapatan kecil, sukar sangat nak menabung wang dlm keadaan situasi sekarang ini, kecelakaan atau apa-apa jua yang memerlukan wang yang agak banyak x dpt diduga, kadang-kadang berlaku tatkala kering bulan.. so, nak pe mana, along lah jawabnya, tunggu lebih kurang 5 minit wang cash dah ada… KEDUA, KHUSUS UNTUK PARTI KERAJAAN DAN PARTI PEMBANGKANG: berilah contoh kepimpinan yang diperlukan, khusus untuk semua lapisan mesyarakat, nak jadi pemimpin ertinya sedia untuk memikul tanggungjawab, bukan untuk kepentingan politik diri sendiri. Jadilah pemimpin yang penyayang dan prihatin, ibarat seorang bapa terhadap ahli keluarganya. Biasanya bapa yang penyayang akan mendahulukan keperluan isi keluarganya dahulu, barulah ia selesa makan dan duduk. KETIGA, KHUSU UNTUK KAKITANGAN KERAJAAN: Bila kita telah diberikan peluang untuk bekerja di sektor kerajaan,kita kena set di kepala kita rasa syukur kita kepada Allah dan bukannya untuk bermegah-megah dan juga menunjuk-nunjuk, apatah lagi bersikap sombong, pasti hidup x mendapat berkat. Sikap begini boleh menjurumuskan kita kepada perkara-perkara majmumah dan berbelanja tidak mengikut panduan dan kemampuan. Kita bekerja di kerajaan bukanlah bermakna kita lebih baik dan pandai daripada orang lain tetapi anggaplah ia sebagai rezeki dan nasib.. KEEMPAT, KHUSUS UNTUK YANG BEKERJA DI SWASTA: bagi mereka yang bekerja di sektor swasta yang mempunyai pendapatan yang lebih besar, ambillah peluang ini untuk menabung sebarapa yang boleh untuk masa akan datang, takkanlah terus-terus kerja kat orang lain, pengalaman dan kapital yang cukup boleh digunakan sebaik-baiknya bila kita nak mendirikan perniagaan kita sendiri nanti. KELIMA, KHUSUS UNTUK MEREKA YANG BEKERJA SENDIRI: bekerja atau berniaga sendiri adalah lebi afdhal dan banyak manfaatnya jika kita mengetahuinya.. kerajaan tersangat menyokong mereka yang bekerja sendiri sbb banyak membantu dalam pelbagai aspek. Kerajaan sanggup mengeluarkan perbelanjaan yang banyak bagi mendokong usaha ini. Pinjaman-pinjaman modal ditabur melalui agensi-agensi berkaitan. jika ia digunakan dengan sebaik-baiknya insyaAllah… Izinkan sy memberikan tip serbah sedikit dalam hal ini.. ramai orang yang kurang faham tentang konsep pinjaman perniagaan. sebab itulah kita kena faham, pinjaman perniagaan bermakna kita membuat pinjaman sebagai MODAL PUSINGAN perniagaan terhadap sesuatu perniagaan yang kita yakini boleh berkembang. Kita kena set di otak kita, bahawa wang itu adalah wang orang lain terlebih dahulu dan kita bertanggungjawab ke atas pembayarannya kelak. Oleh kerana kita perlukannya maka kita kenalah bijak menggunakannya, jangan diguna untuk keperluan-keperluan lain dahulu, nanti terjadi masalah, orang lain akan marah.. ingat! kita pinjam wang orang, kita juga janji dengan orang. Kita x boleh salahkan orang lain, sebab duit mereka. So, mari kita lihat rahsianya dan fikirkanlah wahai kawan.. pastikan usaha kita itu boleh dilaksanakan sekiranya kita ada modal yang mencukupi.. Sy syorkan pinjamlah sikit-sikit dahulu.. cuba gunakan kira-kira anda, contohnya: Pinjaman RM 10000.00 dari penaja MARA Contohnya, lihat berapa lama tempoh yang diberikan dan berapa percent caj yang dikenakan. kita ambillah 10% . Contohnya 3 tahun atau 36 bulan. RM 10000.00 x 0.10 = RM 1000.00. RM 10000.00 + RM 1000.00= RM 11000.00. RM 11000.00 BAHAGI 36 BULAN = RM 306.00 Sebulan. Jika direnung-renung agak berat untuk dibayar, apatah lagi klu usaha muflis atau kurang berfungsi. Perlu diingatkan, kita sebenarnya hanya dikenakan pembayaran RM 1000.00 sahaja kepada penaja sebagai untung bersama. RM 1000.00 dibahagikan dengan 36 bulan = RM 28.00 sahaja sebulan. itu sahaja.. agak mustahi sekiranya itupun kita tak mampu.. Syaratnya RM 28.00 itu hendaklah disertakan dengan wang yang kita pinjam RM 10000.00 itu selama 36 bulan dan menjadi RM 306.00 sebulan. UNtuk mengelakkan sebarang masalah tolong jangan sentuh wang pinjaman RM 10000.00 itu kecuali untuk dibesarkan dan sebagai modal pusingan sahaja. Anda hanya perlu ambil untung sahaja daripda pinjaman itu. Anda juga boleh menggunakan keuntungan itu untuk kemuslihatan keperluan hidup anda. Jika anda memperolehi keuntungan RM 500.00 daripadanya, anda hanyalah mengeluarkan wang RM 28.00 daripada keuntungan anda itu dan disertakan dengan wang pinjaman tadi mengikut tempoh. Dengan cara begini risiko anda amat tipis dan jika berjaya anda berkemungkinan akan diberikan peluang untuk membuat pinjaman yang lebih besar di masa-masa akan datang. Semoga pesanan dan amanat ini memberikan manfaat kpd kita semua.. bertelagah sesama sendiri tidak mendatangkan apa-apa, akhirnya bangsa kita sendiri juga yang akan terus ketinggalan…

  • 88 Cikgu Zam Senang Hati.. 2:55 pm

    tengoklah melayu yg mencerca sesama melayu.. semua ini kerana apa? duit…

  • 89 Anonymous 3:55 pm

    ntah kenapalah nak salahkan penjawat awam.gaji kami x besar mana pn.bawah rm1000.00
    terima kasih

  • 90 aqif 3:39 pm

    Best jd pegawai awam. Tima kasih dato najib.

  • 91 din fama 3:39 pm

    Syukur Ya Allah ( SWT) atas rezeki mu !!! Amin !

Tinggal Komen Bernas Bagi Topik Ini