Kapten Nik Ahmad Huzlan Nik Hussain : Pendedahan Bekas Ketua Juruterbang MAS Bongkar Disebalik Tragedi MH370

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Datuk Kapten Nik Ahmad Huzlan Nik Hussain (Pendedahan Bekas Ketua Juruterbang MAS Bongkar Disebalik Tragedi MH370)

Berita CNN adalah tidak boleh dipercayai sumber!!! Siapa kata?

Kapten Nik Ahmad Huzlan mh370

Inilah dia figura yang cukup penting mendidik rakyat Malaysia serba sedikit disebalik tragedi dan insiden MH370 melalui temuramah di Berita Astro Awani Berita Buletin Tv3, NTV7.

Datuk Kapten Nik Ahmad Huzlan Nik Hussain, bekas ketua juruterbang Serantau MAS (Malaysia Airlines).

Biodata Datuk Kapten Nik Ahmad Huzlan Nik Hussain

  • Bekas ketua juruterbang Serantau MAS Malaysia Airlines
  • Datuk Kapten Nik Ahmad Huzlan Nik Hussain berpengalamaman lebih 30 tahun
  • Isteri Datuk Kapten Nik Ahmad Huzlan Nik Hussain adalah Ketua Pramugari MAS Malaysia Airlines
  • Bapa Mertua Datuk Kapten Nik Ahmad Huzlan Nik Hussain adalah bekas Ketua Jurutera Malaysia Airlines MAS
  • Datuk Kapten Nik Ahmad Huzlan Nik Hussain pernah bawa pasukan gergasi seperti Manchester United, Real Madrid serta tokoh politik dunia iaitu bekas Presiden Amerika Syarikat Bill Clinton

Berita Semasa cukup tertarik dengan penerangan Datuk Kapten Nik Huzlan. Datuk Kapten Nik Huzlan berjaya menjawab persoalan dengan jelas dalam bahasa & analogi yang lebih mudah untuk difahami lebih-lebih melibatkan aspek teknikal.

Bersama-sama ini Berita Semasa kongsikan bersama dengan pembaca BS antara pendedahan yang dilakukan Datuk Kapten Nik Ahmad Huzlan Nik Hussain mengenai perkembangan MH370 yang terkini. Terbaik!

Antara Intipati Pendedahan Datuk Kapten Nik Huzlan Mengenai Tragedi MH370?

  • Mustahil sebenarnya untuk sebuah kapal terbang seperti MH370 terputus isyarat atau komunikasi kerana setiap pesawat ada 3 peringkat komunikasi dan ketiga-tiga ini memang berkualiti.
  • Selaian daripada itu, agak mustahil juga untuk kita semua mengatakan pesawat MH370 mengalami total ‘electrical shutdown’ dan sekiranya berlaku sekalipun, pesawat ada masa yang sangat cukup untuk buat pendaratan kecemasan. Bukan sahaja itu, setiap pesawat mempunyai banyak bateri dan bateri ini mampu menjana tenaga untuk pesawat.
  • MAS adalah syarikat penerbangan terbaik dari segi ‘maintainance’ kerana menurut kapten, Amerika Syarikat juga meminta MAS bantu dari segi ini.
  • Kualiti juruterbang MAS juga adalah yang terbaik, bahkan menurut Kapten, juruterbang MAS sering “diculik” oleh syarikat penerbangan lain.
  • Seorang juruterbang itu akan buat SEHABIS BAIK selagi ada harapan,untuk selamatkan pesawatnya,walaupun gunung ada di depan.Bukan semudah itu untuk mereka putus asa.
  • Setiap pesawat boleh terkena petir,itu biasa. Namun aliran arus elektrik itu akan mengalir mengikut bentuk pesawat dan keluar ke belakang.
  • Kapten Nik Ahmad Huzlan Nik Hussain sempat menemplak laporan berita luar negara yang membuat berita yang cukup “nonsense & dongeng” apabila mengatakan pesawat MH370 MAS Malaysia Airlines telah pergi ke Rusia sedangkan untuk ke sana MH370 perlu melepasi Banjaran Himalaya termasuk pancaran radar dari Turki, Uzbekistan, Turkmenistan
  • Berita Semasa tertarik dengan apa yang dikatakan oleh Datuk Kapten Nik Huzlan, radar-radar di negara Thailand, India, Myanmar (mungkin ) dan negara-negara ‘tan’ di belakang, amat serius dan akan mengambil tindakan jika berlaku sebarang aircraft yang tidak dikenali di dalam airspace mereka. Negara seperti ini, sangat berbahaya jikalau dapat mengesan pesawat yang menceroboh kedaulatan negara mereka. Kecanggihan peralatan ketenteraan mengawasi ruang udara negara mereka tidak boleh dipermainkan. Begitu juga radar negara India “sangat-sangat berbahaya”.
  • Jangan tidak tahu, negara seperti di Singapura radar sangat hebat mereka mampu mengesan sehingga ke Kota Kinabalu.
  • Hanya pilot sahaja yang boleh mematikan transponder atau mmsg dalam mode tertentu.
  • Dan hanya orang yang berpengalaman mengenai koordinat dan tahu susuralur setiap jalan di udara.
  • Cara plane MH370 buat turning back seperti profesional kerana masa tepat dan kelajuan plane stabil, tidak laju, tidak perlahan dan tidak terhuyung-hayang

Lagi Pendedahan Datuk Kapten Nik Ahmad Huzlan Nik Hussain : MH370 Dirampas (MH370 Hijacked)?

  • Datuk Kapten Nik Huzlan Nik Ahmad Hussain mengatakan andaikata MH370 hijacked (MH370 dirampas) tidak mungkin dilakukan seorang. Pasti ada yang membantu yang mana bergerak dalam kumpulan. Siapakah dia?
  • MH370 hijacked (MH370 dirampas) boleh berlaku dengan syarat kumpulan tersebut arif dengan kokpit, besar kemungkinan “authorised person” di mana dilakukan dalam bentuk terancang yang ‘mungkin’ digerakkan ala-ala komando
  • Datuk Kapten Nik Huzlan Nik Ahmad Hussain mengatakan kapal terbang MH370 berpatah balik, mungkin diterbangkan oleh org yang mahir dengan laluan dan sangat berkemahiran tinggi untuk mengelakkan dari dikesan radar
  • Andaikata MH370 hijacked (MH370 dirampas) sekalipun tidak akan dilakukan oleh penumpang. Sangat tipis kerana pintu masuk kokpit ada kod rahsia. Hanya kabin krew yang tahu kod rahsia itu. Apatah lagi, di dalam kokpit mempunyai CCTV unttk pilot/co pilot melihat disebalik pintu tersebut.
  • Tetapi Kapten Nik Huzlan Nik Ahmad Hussain ada mengatakan sekiranya salah seorang penumpang adalah org yang sangat arif tentang kapal terbang, dan memang ada agenda konpirasi tersendiri, jadi tidak mustahil berlaku insiden MH370 hijacked (MH370 dirampas)
  • Sekiranya berlaku rampasan Mh370 sekalipun, mereka masih ade masa untuk bersedia menghantar isyarat kecamasan.
  • Datuk Kapten Nik Ahmad Huzlan Nik Hussain tidak menolak kemungkinan sekiranya MH370 hijacked (Mh370 dirampas) oleh kabin krew (pilot/co-pilot/pramugara/pramugari), cuma tidak dipastikan apa motif mereka
  • Datuk Kapten Nik Ahmad Huzlan Nik Hussain mendedahkan jikalau MH370 pergi arah Kazakhtan, memang boleh mendarat di sana,tetapi radar masih boleh kesan sebab untuk pergi kesana perlu melalui banyak negara
  • Jikalau MH370 pergi Lautan Hindi (Indian Ocean), memang tiada kapal terbang yang pernah lalu sana
  • Datuk Kapten Nik Ahmad Huzlan Nik Hussain juga ada mengatakan bahawa terdapat banyak radar yang boleh detach MH370 jika Mh370 turn over ke arah barat menuju ke Andaman Sea (Laut Andaman) Jika Mh370 turun ke bawah menuju ke Diego Grasia ke arah apa yang dipanggil ‘lonely sea’ iaitu lautan hindi, baru kata kapal terbang Mh370 hilang, kerana tiada radar yang berdekatan sana yang mampu menangkap dan mengesan pesawat Mh370 ini.

Akhir sekali, Datuk Kapten Nik Huzlan menyatakan bahawa, Kapten Zaharie adalah antara juruterbang terbaik yang Datuk Kapten Nik Ahmad Huzlan Nik Hussain pernah kenal selama kurang lebih 30 tahun.

Insiden MH370, mengingatkan dunia tragedi pesawat jenis Airbus 330-203 milik Air France yang terhempas ke dalam laut di perairan dengan Rio de Janeiro pada 1 Jun 2009 tetapi bangkai pesawat itu hanya ditemui dua tahun kemudian

P/S : Ayuh Rakyat Malaysia & pembaca Berita Semasa amnya terus Doakan agar operasi mencari semua penumpang dan crew pesawat MH370 serta pesawat Mh370 dipermudahkan. Amin.



Share.

105 Comments

  1. kalau korang nak tahu, kapten nik ni, orang kelantan. Rakyat kelantan ramai yg jadi pilot…termsk captain nik ….walaupun rakyat kelantan dihina dikeji tetapi rakyat kelantan tabah menghadapinya..

  2. Copernicusx on

    Pandai btol hijackers alihkan perhatian kita. Now mereka sedang merangui pilot kita dan co-pilot kita. Hijackers boleh gunakan pramugari or pramugara utk mereka masuk ke cockpit and mereka akan masuk cockpit pada masa itu.

    Pada pendapat saya, pilot kita yg terbangkan pesawat itu tetapi dgn mengikut arahan dan dipantau oleh hijacker yg turut berada didalam cockpit. Setiap boieng mempunyai berbeza beza sistem seperti kereta yg berlainan spot rim dan lain2 lg. Jadi utk menutup segala sistem radar dan transponder jgk berlainan antara satu sama yg lain. Hanya org mencipta model boeing 777 sahaja tau yg tau bagaimana nk tutup semua tu. Dan boeing 777 dicipta oleh negara mana? Anda sendiri tau jawapannye. Jadi sebagai rakyat malaysia kita kene yakin akan pilot kita sendiri. Kalau pilot kita yg nk hijack, knp bru skrg? Knp bukan dari dlu lg captain z

  3. Terlalu xlogik utk kapten yg rampas pesawat (kecuali diugut)
    Dgn situasi dihujung kerjaya yg mantap…ada family yg bahagia..
    Xmungkin sangup korbankan keluarga utk capai sesuatu yg xpasti.

  4. ex pilot yg pertama sekali menawarkan bantuan pd hari pertama kejadian lg tp tak pernah diendahkan ,sayang org yg berpegalaman lbh dari 30thn tdk digunakan pakailah prof2 gan org2 yg tak pernah bwk kapal terbang utk buat penjelasan. Puuiiiii

  5. cikgu zainal on

    Tragedi MH370 membuka persoalan ADAKAH RADAR UDARA MALAYSIA lemah?

    Selepas seminggu hilang, isu pengawasan ruang udara Malaysia adalah SANGAT MEMBIMBANGKAN ….

    Apa komen warga anggota keselamatan>

  6. Nurul Khairiah on

    Penjelasan Kapten Nik sgt jelas & nyata…pilot lbh mengetahui ke mane arah tuju jika berlaku sesuatu rintangan tp apa kan daya mereka x berhak utk memberi penjelasan di media krn mereka bkn menteri…menteri2 ni bknnya tau pun ttg selok belok dunia penerbangan

  7. sy percaya katen zaharie on

    sgt setuju dgn Copernicusx. jgn mudah percaya tgn2 ghaib yg cuba nk porak perandakan kita semua.agenda mereka nk kuasai dunia dgn melihatkan keburukan pilot kita.ini semua telah dirancang oleh tgn2 ghaib tersebut dan keruhkan hubungan serantau Mesia(terutamanya China) .sy percaya kapten zaharie tdk terlibat dan dia pastinya diugut.semoga kapten dan semua yg ada didlm pesawat dilindungi Allah swt .

  8. Kalo ketua DCA negara lain naik sbb asal usul background pilot..kita punya sbb lepas interview..sbb tu ter agak2 utk bg komen.. Flight simulation games pun x blh nak beza dgn flight simulator..apa punya org

  9. duk puji n perasan ore klante jo..duk banggo sokmo.kuat sgguh la mu ni berpuaok

  10. Lagi satu mangkuk Prof .. peralatan tu takdok di malaysia katanya..org2 tertentu shj konon boleh beli. Itu controller nama dia Saitek Pro Flight Yoke System RM600~RM800..ada dijual di malaysia kat kedai2 games ps2,xbox,nintendo etc… kat low yat.sama jugak games Microsoft Flight Simulator X (10) ori punya RM120~RM150, pirate free.. simulator betul mcm kokpik harga juta2 flight training academy shj boleh beli.. nampak sangat buta IT,buta games..tanya la anak2 yg kaki games.. Aku main games sama,controller sama dgn Capt Zaharie..bezanya aku suka F-22 raptor.. adakah aku dikira suspek sbb itu games utk public main? Adakah pemain2 tegar Need for Speed dijadikan suspek lumba haram?? Adakah pemain2 games Medal of Honor,Call of Duty,Counter strike boleh menjadi suspek pengganas??

  11. Skrg zaman dimana org2 kafir dah tak perlu jajah secara fizikal sbb mereka tidak mampu.Cara terakhir penjajahan minda spt menyalak di konsert2..hiburan atas nama harumkan negara,meracuni pentadbiran negara islam dgn menjadi penasihat etc..

  12. dalam pesawat tu ada aset paling berharga buat negara kita iaitu kapten azharie itu sendiri.beliau bkn calang2 pilot kerana kapten azaharie mampu membuat pendaratan di landasan yg pendek walaupun dgn pesawat boeing 777.itu kemampuan yg jarang diperolehi mgkin sebab itu beliau dipilih…waallhualam.

  13. Saya masih optimis merasakan pesawat mh370 masih selamat dan mungkin berada tidak jauh..kerajaan kita bertindak bijak sebenarnya walaupun media luar mengatakan kita ni lembap dan keliru dgn apa yg yg terjadi..tp ini semua demi menjaga rahsia negara..pihak luar cuba manipulate kan kita dan seluruh dunia tp nampaknya mereka hampir tidak berjaya..mohon ALLAH melindungi negara bertuah ini.

  14. ape2pn sy berharap ank saya bl dewasa mnjadi pilot mcm cpt Zaharie n bole berdakwah mcm ustaz Don..

  15. khairul nizam amin on

    Bersatu lah kita, tak kira apa bangsa, tak kira apa pendirian politik sekalipun…
    yg kita risaukan sepatutnya adalah New World Order Yahudi America yg mula dirangka atas beberapa situasi yg kita tak jangka..

  16. Radar negara kita memang lemah, ruang udara antarabangsa kita terpaksa minta tolong Singapore untuk monitor.

  17. Kpd yg berkenaan tu..xyah la poyo sgt tau mcm2 game..bukan tugas datuk nik tu pun nak tau game ape bagai yg ko main..pengetahuan dia cukup banyak dn berguna..rs aku xde pn org nk sokong pndgn ko psl game ko tuh..kalau pandai sgt g ar stesen2 tv ke radio..jd penyelidik..xyah la malaysia panggil penyelidik jauh2..ko kan ade…!!!

  18. tertanya2 jugak kenapa TUDM tak pintas pesawat MH370 ??

    jawapan Menteri ..ialah TUDM tidak anggap ia bahaya kepada pertahanan Malaysia..

    mmmm apa punya jawapan..

  19. KONSPIRASI DAJAL DAN YAHUDI
    YANG PENUH DENGAN PEMBOHONGAN DAN PENIPUAN YANG MENYEBABKAN ORG TIDAK BERDOSA MENJADI MANGSA…..

  20. ni semua spekulasi je ni, macam spekulasi pasaran saham. tak bersandarkan fakta. apa pun, kita tungguuuu……

  21. di rampas kemudian terbang ke kawasan tanpa radar di selatan lautan hindi sampai habis minyak.game over.
    tak lama lagi jumpalah tu.

  22. Dearest all..captain of any commercial airlines is the coolest and most dicipline on air… eapecially malaysian…please do nor speculate until confirmed…pilota hv the highest concerned for all on board no matter what the aituation is..RESPECT

  23. Apa pun aku lebih yakin percerahan dari Pilot berpengalaman seperti Nik Huzlan, dari mendengar teori dari para akademik seperti prof2 uni dan juga bidang lain yang entah apa2 teori tanpa pengalaman sebenar…..makin mengusutkan dan tidak mendapat jawapan ada la…ulas benda yang kita dah tahu..

  24. beli yg canggih manggih harga juta jutaan nanti bising pulak kata mentedarah duit rakyat

  25. Saya bantah sekiranya Capt Zahrie di tuduh sebagai hijaker. Mampukah dia seorang nak uruskan seramai 238 tebusan.. Harapkan penumbuk, penendang, telur 2 bijik nak gertak tebusan.. Kena ingat tebusan semua bukan budak-budak semua bapak budak.. Semua gagah-gagah bukan macam saiful… Sapa nak uruskan makan minum tebusan? Ke semua sepakat nak cari lembu kambing buat korban? Terfikir ke kita macam mana nak sorokkan aircart sebesar 3/4 padang bola.. Hanger sudah tentu besar..Atau cari sebanyak mana daun tutup 777… Kenapa mudah sangat kita menuduh dia yang lencongkan 777-200..Adakah kerana dia seorang ahli PKR? Dia hadir perbiaraan Anwar? Dah cukup bukti nak sabitkan dia? Walhal pada mulanya kita difahamkan dia sedang bercuti dan diminta kemudi MH370. Disebabkan dia mahir landing di short runway maka dia pilihan terbaik.. Pada saya sekiranya benar MH370 dihijack tentu sekali ada tangan gahib yang turut serta. Manakan tidak, walaupun radar sekunder tak dapat detect 777 tapi kita difahamkan primary data yang diuruskan TUDM dapat mengesan pesawat misteri… MISTERI?????Namun mana pesawat canggih airforce?? Simpan untuk pameran?? Atau tak sempat nak isi minyak?? Walaubagaimanapun alasan, pada saya kita gagal kawal keselamatan negara.. Kalaulah itu pesawat penceroboh yang berniat jahat tau-tau sajalah…Kita sedia maklum SOP mana-mana negara berdaulat airforcenya akan buat tinjauan dan minta keluar dari ruang negara dan sekiranya gagal keluar dari negara tersebut airforce akan sramble aircraft (hancurkan) tapi berlainan sikit di Maa Lie Sia.. Air force hanya membiarkan aircraft terbang di ruang udara seperti menikmati keindahan percikan bunga api sekiranya bom di gugurkan.. Maa Lie Sia cukup-cukup merbahaya kalau lah begini kedaulatan negara di jaga tak mustahil Maa Lie Sia bakal musnah…

  26. Itu menteri pasola.. Banggang dia tak pernah habis.. Ada tertulis pada radar aircraft tu datang nak shoping?? Kalaulah berniat jahat macam mana?? Jawapan menteri sama bodoh rakyat yang pilih masa pilih raya ritu…

  27. Betul tu Pak Ngah.. Jngan membuat spekulasi terhadap orang terburu – buru tanpa sebarang bukti yang sahih.., kelak memakan diri sendiri. Kesian keluarga n tuan punya badan klu tahu diri mereka dituduh sebegini….APA PUN INGIN SY MAKLUM KAN DI SINI TERDAPAT KONSPIRASI YANG MENYEBABKAN ORG LAIN MENERIMA AKIBATNYA….Cukuplah dan sedarlah bahawasanya terlalu banyak pembohongan dan penipuan pada hari ini……MH 370 We always pray for you..

  28. Tak Ingat Nama on

    Bogor – Sudah lebih dari seminggu sejak pesawat Malaysia Airlines MH370 hilang hubungan pada Sabtu (8/3/2014) lalu. Pencarian pun terus dilakukan, namun sampai dengan saat ini belum ada titik terang dimana kedudukan pesawat yang membawa 239 penumpang dan kru pesawat itu.

    Pasangan suami isteri Fajar Sahri (58) dan Winarti (52)di Bogor, Indonesia turut mengikuti perkembangan proses pencarian pesawat yang juga berpenumpang warga negara Indonesia tersebut. Keduanya, yang mengaku diberi anugerah mampu berkomunikasi dengan alam ghaib, merasa prihatin dengan musibah tersebut dan bermaksud membantu dengan cara yang mereka dapat.

    “Ya kita hanya memberikan maklumat, sebagai sesama harus saling membantu. Kami tidak mengharapkan apa-apa,” ujar Fajar saat ditemui Tribun di kediamannya di Jalan Batara Nombor 93, Kampung Parikolot, Ciluar, Bogor, Ahad (16/3/2014).

    Menurut Fajar maklumat yang mereka peroleh menyebutkan pesawat berada di titik berikut (Latitud Utara 7 darjah 47’47.90″ Longitud Timur 105 darjah 13’39.59″ Elev -30m. Ketinggian mata 5 m. Atau berada di sekitar selatan ibukota Vietnam, Ho Chi Minh.

    Keduanya kemudian menuturkan bagaimana proses mereka mendapatkan maklumat terkait kedudukan pesawat sampai dengan titik koordinatnya. Menurut Fajar, sang isteri mengetahui lokasi pesawat setelah melakukan komunikasi dengan kru pesawat nahas tersebut.

    Winarti menyatakan memang memiliki kemampuan khusus untuk berkomunikasi dengan hal-hal ghaib dan sudah beberapa kali terjadi dan terbukti.

    Fajar menuturkan, pada hari Khamis (13/3/2014) siang, selesai melaksanakan solat Zuhur, Winarti memohon doa agar dapat diberi petunjuk mengenai kedudukan lokasi pesawat Malaysia Airlines MH370.

    Tiba-tiba muncul sosok seorang lelaki dengan pakaian layaknya seorang kru pesawat datang dan berkomunikasi dengan Winarti. “Mungkin co-pilot atau siapa, yang jelas pakai seragam,” tuturnya.

    Lelaki itu kemudian menuturkan kepada Winarti bagaimana pesawat tersebut tiba-tiba mati seluruh perangkatnya ketika melintas di Laut China Selatan, tepatnya sebelah selatan Vietnam.

    Pesawat yang tiba-tiba kehilangan kuasa secara total itu kemudian jatuh dan tenggelam ke dasar laut, lengkap dengan para penumpang dan kru kapal di dalamnya. Jeritan teriakan takbir pun terdengar ketika pesawat mula jatuh ke laut.

    “Pesawatnya utuh, tidak meledak, tidak ada serpihan apa-apa. Penumpang masih duduk di kerusi masing-masing dengan tali pinggang keselamatan terpasang,” ujar Winarti yang mengaku sempat diberi penglihatan keadaan pesawat di dasar laut.

    Winarti menuturkan semua penumpang sudah dalam keadaan meninggal dunia di kerusi masing-masing, dengan tali pinggang masih terpasang. Ia mengaku ketika diberi penglihatan itu tak sanggup menahan air matanya yang tumpah melihat pemandangan memilukan tersebut, apalagi Winarti sempat melihat dua orang anak kecil di antara penumpang yang terbunuh.

    Terlebih lagi si lelaki berpakaian awak kapal itu kemudian sempat menitipkan pesanan kepadanya untuk disampaikan kepada anak perempuannya yang masih kecil.

    “Dia kirim salam buat anakku sambil tersenyum. Anaknya itu rambutnya keriting-keriting, anak perempuan sekitar umur 7-9 tahun,” tambahnya.

    Menurut Winarti, pada saat berkomunikasi yang pertama itu, ia tidak sempat mendapatkan lokasi jatuhnya pesawat. Titik koordinat lokasi baru ia dapatkan pada Jumaat dinihari, ketika ia kembali melakukan komunikasi dengan awak kapal Malaysia Airlines itu setelah melakukan solat Tahajud.

    Winarti meyatakan, komunikasi yang kedua ia lakukan bukan dengan orang yang sama ketika melakukan komunikasi pertama. Pada saat komunikasi kedua itu, lelaki berbeza yang kemudian ia tahu adalah pilot pesawat Zahari Ahmad Shah.

    Dari Zahari inilah kemudian Winarti dan Fajar memperoleh koordinat yang mereka duga adalah lokasi jatuhnya pesawat nahas tersebut. Ia juga menuturkan bagaimana pesawat yang awalnya mengarah ke utara sempat berbelok ke arah barat sebelum kemudian berputar ke arah timur dan terjatuh.

    “Makanya badan pesawat itu menghadap timur,” ujar Fajar.

    Arah pesawat yang goyang dan kemudian terjatuh, menurut Fajar kemungkinan diakibatkan arus magnet yang kuat di dasar laut di sekitar lokasi jatuhnya pesawat. Pesawat itu kemudian tiba-tiba mati total dan jatuh tenggelam ke dalam laut.

    Zahari juga mengatakan kepada Winarti bahwa dunia itu penuh keajaiban, entah apa maksudya Winarti sendiri tidak tahu.

    “Ya mungkin maksudnya, apa yang tidak mungkin jadi mungkin, yang penting cari dulu. Saya juga tidak tahu artinya,” ujarnya Sempat Melapor ke Danlanud

    Fajar mengaku hanya berniat membantu proses pencarian pesawat yang telah memakan waktu lebih dari seminggu itu. Ia menyebut dirinya tidak memiliki maksud apa-apa, yang terpenting baginya adalah pesawat dapat diketemukan dan keluarga korban boleh lebih lega dan ikhlas menerima kenyataan.

    Untuk itu, Fajar menyebut dirinya sudah melaporkan maklumat yang ia dapat itu ke beberapa pihak yang ia anggap memiliki akses untuk menggunakan maklumat tersebut untuk menemukan pesawat tersebut.

    “Saya sudah hubungi Komandan Lanud Soewondo Kolonel SM Handoko serta duta besar di Vietnam Bambang Tarsanto (Konsult Jenderal di Ho Chi Minh City) melalui sms,” katanya.

    Selain itu ia juga sempat melaporkan kesebuah stesyen television swasta (TvOne) dan diberitahu akan diberi kesempatan tampil live setelah menunggu persetujuan salah seorang penanggung jawab program. Namun setelah menunggu lama, justeru yang ditunggu itu pulang dan ia tidak diberi tahu apa-apa.

    Fajar mengatakan dirinya sama sekali tidak mengharapkan apa-apa, yang terpenting baginya adalah pesawat dapat segera ditemukan.

    Mengenai kemampuan berkomunikasi dengan hal-hal ghaib, Fajar mengaku tidak menjalani ritual apapun, ia dan isterinya hanya diberi tanggung jawab oleh tuhan untuk bersama-sama membantu.

    “Saya pernah bantu teman cari anak perempuannya yang hilang, dan hasil maklumat yang didapat itu benar. Saya dan isteri juga pernah mendapat maklumat soal kedudukan mata air di Banyuwangi, dan ternyata benar-benar terbukti,”ujarnya.

  29. 1. MH 370 dikatakan terhempas di Laut China Selatan
    2. MH 370 kemungkinan terhempas di Selat Melaka
    3. MH 370 terhempas di Lautan Hindi
    4. MH 370 Di Rampas…
    5. ????
    6.????
    7.????????????

  30. yg penting org Malaysia…waima nko kelabit skali pun…kalo nko membanggakan Malaysia…ttp aku respect….

  31. Setuju dgn pendpt tuan. Klu ini perancangan rampassn terperinci takan sengaja nk tinggalkan clue mcm simulator tuk org kesan dan syak pd pilot.. Mcm sengaja nk frame pilot

  32. Tu lah standard prof kita, apa yg dia explain tu…orang kebanyakan pun tau. Entah apa2

  33. mestila bekas pilot lebih arif tentang pengendalian sesuatu pesawat..prof² yang dijemput pulak pakar bidang masing²..contohnya remote sensing,radar dan aerodinamik..kalo pengacara pegi tanya prof² yang berlatarbelakangkan teknikal pasal pengendalian pesawat memanglah tergagap-gagap dorang nak jawab.pada pendapat aku, pengacara temubual tu yang menunjukkan soalan pada orang yang salah..lagi satu prof² yang berlatar belakangkan teknikal ni biasanya “nerd” sket jadi skill komunikasi dorang tak la sehebat pilot yang berpengalaman. .

  34. Saya rasa fighter TUDM tak intercept sebab MH 370 sebenarnya melintasi ruang utara sempadan Malaysia Thai, dan dikenali sebagai komersial flight dari blip di screen radar. Waktu untuk tindakan juga sangat pendek,…putus komunikasi 0107 dan kemudian hilang dari radar DCA jam 0144. Pesawat patah balik dikesan oleh radar TUDM, yang menyangkan ianya pergerakan biasa pesawat komersial itu setelah mendapat kebenaran menara kawalan. Masa 1 jam, memang tak sempat untuk intercepter terbang. Sebab nak terbabngkan fighter perlu ada kelulusan markas operasi, kalau bukan panglima TUDM. Nak alarmkan pilot, lengkapkan dengan peluru dan bom, dapatkan green light untuk terbang, MH 370 pun dah hilang dari radar.Jet fighter pula perlu warm up 40 ke 1 jam sebelum terbang, bukan macam kapal terbang remote control. Kecuali didalam situasi perang, pesawat stand by belum dipasang bom dan peluru lagi…

  35. Beli alat2 pertahanan cangih akan mnyebabkan habis duit rakyat…kata2 ini sering d ungkap oleh pnyokong2 bodoh n bahlol PKR. Bahlol2 PKR ni dberi skrip oleh celaka DAP utk d prdengarkan kpd melayu2 yg tak tahu hujung pangkal agar trpengaruh. Penulis skrip utama ialah S’ pore. Penyokong PKR memang Bodoh kerana mnyokong pmimpin yg Bodoh !

  36. Alasan tak sempat bukannya jawapan bagi kegagalan menjaga kedaulatan negara terutama skli air space…are u airforce person??i dont think so u one of the air force officer cara dari jawapan tuan actually kita di ambang bahaya… Walhal syrkt zetro dianugerahkan kontrak jutaan ringgit loop

  37. Mungkin kerajaan Malaysia terpaksa berkongsi segalanya dengan negara2 lain gara2 kehilangan mh370..malah kemungkinan mereka akan mengetahui segala rahsia kekebalan Malaysia..selepas ini Malaysia haruslah meningkatkan lagi kecanggihan untuk kekebalan/keselamatan negara ini..

  38. sya turut stuju dgn komen2 di ats.x boleh myalahkn pilot dlm hal ini.ada pihak yg ingin mengkambing hitamkn pilot trsebut.n bleh dikira mgambil ksempatan.sya pcya pilot itu sudah mlakukan tugas dgn taat.

  39. Lain kali TUDM harus buat kerja memantau setiap radar..tak kiralah apa objek yang melintas diudara negara ini..inilah kelemahan kita..sentiasa menunggu sesuatu berlaku barulah nak bertindak..

  40. Ungku Putrie bte Ungku Mohd Najib on

    dari pandangan saya,Captain Zaharie adalah aset negara.tak mungkin dia dalang di sebalik kejadian ini.buka mata….wahai rakyat Malaysia…

  41. Tak sempat bukan satu jawapan kukuh why maa lie sia airforce cant intercept that aircraft.. Pada saya itu jawapan defend di atas kecuaian dan kegagalan menjaga kedaulatan negara.. I dont think so u one of the pilot maa lie sia airforce.. And i very dispointed kalau kamu salah seorang pejuang negara.. Kamu telah mengabaikan tanggungjawab sebagai perajurit.. Dan alasan yang diberikan all bulshit.. Keselamatan negara tak boleh pandang mudah. Dalam apa jua keadaan keselamatan negara 24/7 sentiasa d kawal sebaik mungkin.. Tiada kompromi dalam bab keselamatan negara… Tolong jangan komen menunjukan anda cerdik pandai tetapi ànda tak sedar hanya kebodohan yg terserlah..

  42. Naik malas nak tenguk Press Confrence, dah jadi berbelit2, last2 persoal krebeliti rakyat sendiri konon pilot yg atur walhal penumpang dlm flight mungkin ada yg bekas pilot, ringkas cerita ni kemalangan udara waktu malam dah tentu kebarangkalian mati 99.99%, hanya tunggu masa rangka kapal terbang dijumpai saja. Sepatutnya kerajaan urus kerja bayaran ganti rugi saja pada waris, tutup pres conf atau mengaku saja pada UN untuk tindakann sepatutnya

  43. Ni seorang lembu abdi umno yang agaknya baru habis meragut rumput bertahun2 lamanya.. Pembangkang bukannya menghalang perolehan aset ketenteraan tapi mempertikaian kredibiliti penentu aset terbabit. Anda kenal scorpene? Pernah tengok? Scorpene adalah sebuah submarine yang tak mampu lagi menjalankan tugas sebagaimana yang diperlukan..berjuta wang rakyat di laburkan utk mendapatkan scorpene plus komisyen mewah tapi akhirnya akan di jadikan bahan sejarah untuk diabdikan sepanjang zaman supaya generasi hadapan sedar akan kebodohan pimpin terdahulu

  44. Oh please..tolonglah..kita jangan menghentam saja..kita lihatlah dahulu dari segi lojik kehilangan MH370..Sebenarnya kes begini banyak melibatkan banyak perkara dan individu..@Sekarang didalam MH370 ada dua orang pemegang pasport curi..barangkali mereka ini yang berasal dari negara porak-peranda Iran cuba hijacked MH370..tetapi dari interpol mereka ini bukan pengganas..@Didalam MH370 ada ramai rakyat dari negara Cina serta rakyat dari negara2 lain..barangkali juga antara mereka ada pengganas yang cuba hijacked MH370..@Didalam MH370 juga ada anak2 kapal dan kapten/pembantu yang bertugas didalamnya..barangkali juga ada diantara mereka menghadapi sesuatu masalah peribadi yang kita tidak terjangka..@Apa yang menghairankan ialah adanya seseorang yang menutup radar atau alat2 tertentu supaya MH370 tidak dapat dikesan/dihubungi..tentulah ini kerja orang2 yang mahir/arif mengenai penerbangan..@Persoalannya ialah apakah tujuannya?..dan juga apakah yang sedang berlaku didalam MH370 sewaktu dalam perjalanan penerbangan?..kemanakah MH370 tuju?..hanya Allah sahaja yang mengetahui dimana MH370..namun begitu kita harus berterima kasih kepada kerajaan yang sedang berusaha mengesan MH370..kita juga haruslah bersimpati dengan keluarga penumpang2 MH370..bagaimanakah perasaan kita sekiranya salah seorang yang kita sayangi berada dalam MH370?..tentulah kita merasa sedih/bimbang akan keselamatan mereka..adakah mereka selamat atau sebaliknya?..moga2 mereka selamat..

  45. Sbb yg di beli harga juta juta tp tak ble pakai & above actual price bros & sentiasa ada middleman?? Kapal nyelam tak ble selam apake mende

  46. Semua komen2 di atas menunjukkan anda semua ambil berat dgn misteri kehilangan MH370. Banyak cerita di sebalik kejadian ini…kaji dan teliti dgn matahati.Allah sebaik2 perancang.Teruskan berdoa utk semua semu krew dan penumpang MH370.

  47. akai ada kaa on

    aku stuju..lembu umno mmg buta, buta hati & buta akai..ko nk beli bilion2 pun rakyat tak kisah kalu btui2 berbaloi..ni harga 2 ringgit, ko up jd 20 ringgit..mmg la rakyat bising,.tak payah tunggu pembangkang bising, rakyat dulu akan bising..aku BN tak sokong, PR tak sokong..politician ramai yg tak bleh pakai.gila harta & gila kuasa..penyokong pulak gila bab*…tutttttttt

  48. Memangpun.. puak2 celaka PKR PAS ni jd alat skrip DAP.. skrg ni Krjn nk beli aset apa pun susah, beli kapal selam dgn specs canggih tp terpaksa didedahkan sbb bahlol2 ini buat bising dan fitnah. Xboleh selam konon.. last2 Lim Sial DAP tu jgk dpt naik tgk Scorpene selam. Celaka puak2 pembangkang ni kerja mereka sama2 nk pecah kan pertahanan negara.

  49. PakNgah>> ko tu yg BODOH, jd lembu pembangkang siang mlm nak salahkan menteri. Lantaklah sapa nk undi Menteri tu.. sekurang2nya parti menteri tu dh terbukti mentadbir negara tak KEBULUR pun rakyat!!
    Yg bodoh sekali ialah puak yg undi Pakatan Haram, apa pun takdak..siang malam perkuda penyokong mcm lembu, baik punya skrip membohong siang malam.. Rafizi Lembu tukang pereka skrip, dicanag seluruh negara..lembu2 ni pangkah dgn bangganya parti yg tk buat kerja..tp main air liur je pandai.

    So jika Radar Tentera detect tanda sistem pertahanan negara still baguslah..yg tak bagusnya dan perlu dia ambil tindakan ialah PEGAWAI TENTERA yang menyelia operasi malam tu.. Menteri ker yg buat kerja malam tu? Itulah lembu2 pembangkang.. sasaran mereka ialah itu shj.menteri dan org2 UMNO.. dsar taksub dan bodoh!

  50. Setuju puak ni yg ckp lembu pd UMNO merekalah LEMBU sebenar. Kalau pemimpin pun kotor boleh diangkat puja.. itu penyokong lembu ke berok.. bodoh sgt.. masih nk percaya dak taksub dgn one-man action leader yg penuh dgn penipuan. Salah laku yg mcm2.. gaya bercakap seoalh2 dia maksum, bini pulak kaki jilat kejahatan laki..pencacai bodoh ni membuak2 sokong.. benci krjn pemerintah tanpa sebab.

    Harga barang naik Cina Dap yg sabotaj..tp mebuak2 di maki nya krjn. Beli aset negara.. yg beli dan buat spec ialah penjawat awam..bukannya Najib. bukan Hisham. Mereka hanya pembuat dasar dan pantau atas2. tp penjawat2 awam yg dr kalang lembu2 PKR PR PAS inilah yg jd duri dan celaka besar.. then last2 fitnah satu dunia Krjn BN rasuah? bila krjn BN yg buat sebut harga tander? Kementerian tu org2 UMNO yg kerja ke atau penjawat awam..

    bodoh setahap ini pun masih boleh hidup dlm Malaysia..itu lah bagusnya Krjn sbb masih biarkan manusia2 bodoh ini melata.. kalau aku jd PM.. masa BERSHIT dlu arahankan tentera jatuhkan bom je.. biar mampos sekerat puak2 haram jadah PR ni!

  51. Ya memang kerja menghentam ni kepakaran dan makan minum org2 yg diasuh oleh otak PR. Apa cerita dlm dunia pun mereka akan kaitkan kebencian dgn Kerajaan; so HENTAM mana yg boleh. maki mana yg sedap.. mereka lah lembu sebenar. otak xpernah pakai.. hentam dan sahut fitnah..

    Sepatutnya ada sempadan, simpati..pada keluarga, pd anak kapal, pd MAS itu sendiri btapa banyak jasa Airlines negara pd rakyat yg kita tidak sedar.. pd Kerajaan Malaysia yg tertekan dengan kejadian ini. Tapi hati perut sebahagian lembu2 belaan Rafizi aka Pakatan tidak ada langsung.. membuak2 terjah utk hentam, benci. Apakah ini sifat manusia? sifat insan yg Allah jadi atas dunia ini.. langsung bg mereka tidak ada langsung ingat jasa baik Kerajaan..dlm kamus hati busuk mereka ialah kebencina yg ditanah oleh iblis laknatullah..iblis berupa manusia (pemimpin2 mereka) dan iblis dlm telinga hati mereka.

    Kita amat sedih ujian melanda negara. Kelemahan memang ada sbg manusia, baikilah, simpati dan doa pd Allah..krn Allah lah Tuhan Yang Maha Mengubah.. bkn sifat angkuh dan syirik dgn slogan ‘kuasa rakyat’.. rakyat xde kuasa.. ALLAH YANG MAHA KUASA!

    Rakyat baik dptlah pemerintah yg baik.. jika rakyat pun serupa syaitan.. jgn komplen dpt pemimpin jahat spt syaitan..

    Wallahualam..

  52. RafiziLembu on

    Bab nk hentam dn kutuk mmg itu kepakaran org2 Malaysia.. klu suruh org hentam tu buat kerja, agak2 dia boleh selesai ke kes berat mcm MH370 ni?

    Ilmu xde tp nafsu besar.. sbb tu kita tak maju.. org lain buat kerja kita kutuk..kita buat apa? duduk dpn PC.. no responsibility.. abis kuat jdlah spt Rafizi-dibayar juta2 utk research pasal Lembu.. puas hati nya.. rajaLembu.

  53. RafiziLembu on

    Bodohnya org mcm ko ni. Itu je conclusion ko.. org mcm ko xlyk jadi pemimpin hatta dlm keluarga sbb bodoh dan bebal.
    Ko ingt ni filem Tamil ke ada jalan cerita yg dh siap? Ini tragedi negara. Ko ingt PM dn Krjn seronok ke dgn kerja mcm ni? habis masa dan kos.. dikutuk sana sini.

    Mana2 kes pun..termasuk kemalangan bas, suspek utama yg akan disiasat termasuk pemandu, wpun pemandu tu dh mati. Kenapa sensitif sgt dgn Pilot? krn dia tu penyokong tegar Anwar-PR?

  54. nabila huda bontot hitam on

    makcik dia orang selangor..nabila bangga jadi orang selangor sebab ada makcik yang mempunyai anak saudara yang menjadi pilot

  55. mangkok ayun PAS &PKR tu pernah tengok kapal selam ke ngok? Apa citer pilot tu taksub peliwat macam korang jugak…dah terang cucuh pancut dalam korang angkat suci lagi. Budus tahap 5 cm!

  56. Cakap banyak dgn cai umno aka lembu jadian slash lembu simpanan xguna.. U govermnt servant ke? U ke prepared technical specs untuk pembelian aset? U jugak ke masuk committee meeting? Kalau bukan jangan komen nnt nmpk lebih bodoh dari lembu…ok gud nite..daaa

  57. Aku doakan Kapten Zaharie dan kru MAS tidak menjadi kambing hitam dalam kes ini. Terlalu sia-sia kalau mereka nak buat kerja bodoh yang boleh merosakkan masa depan mereka. Semakin lama semakin misteri dan semakin banyak andaian dari pakar dan org yg tak pakar mcm aku. Memang agak mustahil negara-negara lain tidak dapat mengesan kehadiran pesawat di ruang angkasa mereka, dan mungkin mereka mengesan pesawat tersebut tapi merahsiakan bagi mengelak rahsia ketenteraan mereka terdedah, itu mungkin. Kalau terhempas pun, agak mustahil berdasarkan tiada isyarat dari juruterbang. Kalau mendarat kat mana2 negara takkan negara tu tak tahu kecuali ia dirancang oleh sebuah negara atau kuasa luar memenuhi agenda mereka. Mungkin juga ada yang berkepentingan dalam negara. Tapi bagi aku tentera dan kerajaan tahu apa yang berlaku, tetapi ia bukan untuk didedahkan pada umum dan kita pula dialihkan perhatian kepada siasatan kru, sistem dan sebagainya. Itu andaian je..
    Tapi kerajaan kena berhati-hati sebab sistem keselamatan kita telah terdedah kepada negara luar yang mungkin ada kepentingan.
    Harap kru dan penumpang MH370 tidak jadi mangsa kerakusan manusia yang gila.

  58. Ckp banyak dgn anjing2 Pakatan yg otak dh sakit.. mcm tu lah jwbnya.. UMNO..UMNO..UMNO.. ko mampos esok kluar dr mulut UMNO2.. sbb itu je amalan ko mase hidup.. org lain politik berakal.. tp anjing2 PR mcm ko sakit mental sbrnya.

    Penjawat awam yg sediakan specs.. tender.. documentation dn ramai yg terlibat dgn makan rasuah.. ramai yg makan rasuah itu kakitangan awam yg pro-PR..sbb itu mereka bijak reka cerita plot2 rasuah sbb mereka yg rasai… mkhluk bodoh mcm ko mmg akan mudah diperkuda dgn dongeng2 PR.. mungkin bapak ko dlu xbace doa byk2 sbb tu ko jd buta hati.. sia2 je hidup kalau nk jd penentang Krjn yg tadbir negara ni dgn izin Allah buleh ko say god nite.. ye berok PR..

    wslm.

  59. Bahaya lah macam nie..Jauh sgt teknologi perang Malsysia berbanding Negara Maju lain..Cth Negara US sendiri klu mereka tahu ruang udara diceroboh terus pesawat B-2 Spirit.. terus memintas belum lagi Dron Angkasa AS tu..Bukan nak perlekehkan tetapi sampai bila kina nak bergantung dengan pihak luar bg kemajuan teknologi terkini yang tiap tiap tahun takder perubahan..Tapi Peruntukan tiap tahun beratus juta utk Meningkatkan pertahanan negara dan keselamatan negara termasuk MS 370….

  60. korang ni… macai BN, macai PKR. org komen pasal MH370, korang masok bab politik. blah la. dua2 cibai.

  61. radar x lemah .betul ke tudm tak respon? ke ada sebab lain jasa tudm x di hebohkan.

  62. orangmelayu on

    aku setuju pendapat ada nama. ada rahsia yg kerajaan tak bagitau kepada umum. kita takyah nak bergaduh sana sini, menampakkan kelemahan diri terutama sesama melayu. jgn biar orang bukan melayu gelakkan kita.

  63. Saya sangat tertarik dan terpaku apabila Datuk Kapten Nik Ahmad Huzlan menghuraikan satu per satu tentang Boeing 777 He is a pro, great speker, good looking. I like or rather the whole of Malaysia love to hear him talk.Great job Datuk maybe thru your theorem and your scientific probablity, pemutation etc.Insya Allah, Malaysia will find the missing aircraft.

  64. Ketua Kampung on

    Aku suka komen ko Anon.. Adakah aku akan jadi Datuk Bandar jika main Sim City?

  65. pada 15 Mac(hari Sabtu) semasa temubual dengan kepten Nik Ah.Huzlan, tiba-tiba terpampang wajah dua orang pilot situasi dalam kokpit lebihkurang jam 9.24malam . Adakah gambar tu simulasi semasa program temubual?

  66. Hari-hari banyak sangat cerita MH370 ni. Biarkan pihak berkenaan buat tugas masing-masing. Takde apa yang nak disembunyikan. Bila temui jalan buntu, semua perkara diharap jadi klu. Waris penumpang China tu pun janganlah nak main rempuh dan menuduh tidak tentu pasal. Semua orang pun dalam masa sekarang ni objektifnya sama, nak cari dulu mana kapalterbang ni sebenarnya.

    Cerita ngeri:

    http://www.thestar.com.my/Business/Business-News/2014/03/20/Rising-household-debt-It-hits-new-record-of-868-of-GDP-on-loans-for-properties-and-motor-vehicles/

    MALAYSIA’S household debt level has risen to a new record of 86.8% of gross domestic product (GDP) at end-2013, driven by loans for properties and motor vehicles. That is the highest household-debt-to-GDP level in Asia.

    Ini baru cerita yang libatkan semua rakyat Malaysia dan jauh lebih penting.

  67. 123 lompat on

    cite lawak jap..!

    nak mnta tolong DOREMON leh..mana tahu doremon ade alat pengesan kat beg depan dia,,,kikikiii,,,,

    123 lompat :- nobita,,,nobita…doremon mana..?
    nobita :- doremon tengah tido lagi da,,,

  68. Allah tak tgk mu ore mano…mung keturunan rasul ko kalu peranga supo setan Allah bakar supo tulo jah..jgn duk banggo sgt kito ore kelate, kwe pon ore kelate jg..biala keno keji,hino nt ado balasan setiap amal perbuate tak kiro ore klate @ ore lain pon…wallahualam

  69. diharap penemuan ini dapat membuat kesimpulan dan penutup cerita terhadap tragedi ini supaya “pakar-pakar navigasi” yang terlalu ramai di malaysia ni dapat menutup mulut, serta dapat menghentikan tangisan-tangisan warga china yang dari awal sehingga kini ada je benda yang dia tak puashati dengan usaha gigih kerajaan malaysia menjalankan misi mencari dan menyelamat ini. apa yang aku lihat warga china ni ibarat lebih sudu dari kuah, dah diberi penginapan percuma, makan percuma, pengangkutan percuma, masih lagi nak berdrama itu dan ini, siap buat kain rentang ibarat “attention seeker” merempuh masuk ke sidang akhbar. takda adab dan takda hormat langsung walhal berpijak di negara orang lain ni. dalam suratkhabar pun bukan main hebat lagi drama dan mimik muka masing-masing kononnya dia seorang saja yang bernasib malang yang kehilangan ahli keluarga, macam la orang lain tak ditimpa musibah, macam la orang lain tak buat apa-apa untuk menjalankan usaha mencari dan menyelamat.

    nasib baik la pihak berkuasa ni taknak banyak cerita. dilayan saja karenah kebudak-budakan dan “kuat drama” warga china ni. walhal kalau mereka ni di negara lain, sebagai contoh di eropah mahupun amerika, silap-silap dah dihalau balik sebab buat kecoh. orang dah tolong, ucaplah terima kasih, bukannya menyalak tak tentu hala.

  70. kenapa la setiap musibah atau ujian,kamu sering kaitkan dengan politik negara?? jangan kaitkan sesuatu dengan politik semata2,kita sepatutnya bekerjasama walapun fahaman politik,agama dan bangsa kita berbeza. ini,sempat lg kutuk mengutuk sesama sendiri. jika sekiranya haiwan mempunyai akal dan fikiran,pasti mereka akan mentertawakan kita.malu la pada diri sendiri.
    mari la teruskan berdoa pada ALLAH supaya pesawat MH370 di jumpai dan mereka yang berada dalam pesawat akan selamat dan yang paling penting,DOAkan mereka akan di berikan Hidayah.

  71. Ya ke…..
    kalau mcm tu?
    saya nak belajarlah cakap Kelantan boleh ke tak?

  72. Tengku Razaleigh Hamzah (gambar) hari ini mengakui lelaki Kelantan malas dan menjadikan wanita atau isteri mereka sebagai “ketua” keluarga dengan bekerja mencari rezeki serta memenuhi keperluan hidup keluarga.

    Bekas menteri kewangan itu berkata, daripada pemerhatiannya situasi itu membanggakan kerana melihatkan kehebatan wanita Kelantan dengan menikmati kebebasan yang merupakan sesuatu perkara yang dituntut dan diperjuangkan oleh wanita Barat.

    “Kita sering dipaparkan dengan gambaran mengenai kegigihan wanita Kelantan berniaga dan bercucuk tanam sedangkan suami mereka melepak di warung, menghabiskan waktu dengan aktiviti tidak bermanfaat dan tidak menepati keutamaan.

    “Kenyataan ini menghina lelaki Kelantan dan saya sebagai salah seorang yang terkait tidak suka dengannya tetapi terpaksa menerima kerana sememangnya terdapat lelaki Kelantan yang begitu sikapnya,” katanya semasa merasmikan pelancaran buku Persatuan Kemajuan Wanita Kelantan di Petaling Jaya hari ini.

    Beliau yang juga mesra dengan panggilan Ku Li berkata, bekas menteri besar Kelantan sendiri pernah mengeluarkan kata-kata pedih menyindir lelaki Kelantan yang malas bekerja dan tidak bertanggungjawab.

    Katanya, senario itu lebih ketara pada waktu dahulu dan ia masih wujud di zaman sekarang walaupun sudah tidak begitu ketara.

    “Malah seorang pemimpin masyarakat memberikan analogi yang cukup ekstrim dengan menyamakan lelaki Kelantan dengan ‘bapa ayam’ yang hanya suka berseronok dan urusan menjaga anak; mencari makan dan sebagainya dipikul oleh ‘íbu ayam’ semata-mata.

    “Terdapat juga perspektif yang menyatakan mengenai kebanggaan wanita Kelantan yang sanggup bekerja demi menanggung suami mereka yang tidak bekerja. Sikap begini mendorong wanita Kelantan menjadi gigih, berani dan cekal,” katanya.

    Pada majlis itu juga, Tengku Razaleigh mengungkapkan ciri-ciri wanita Kelantan yang kebanyakan daripada mereka lemah lembut dan mempunyai rupa paras yang cantik.

    Katanya, perkara itu diungkapkan bukan atas dasar syok sendiri tetapi turut diakui mereka yang bukan berasal dari Kelantan.

    “Satu waktu dahulu, sering diungkapkan bahawa sesiapa sahaja yang bekerja di Kelantan akhirnya akan beristeri dengan wanita Kelantan. Kononnya, rupa paras dan sikap kewanitaan ini akan benar-benar membuatkan lelaki jatuh hati kepada mereka.

    “Malah, satu waktu dahulu saya pernah mendengar anekdot mengenai ‘SKMK’ di kalangan orang lelaki di Kelantan. Kononya apabila orang dari luar Kelantan, apabila ‘Sampai Kelantan Mesti Kahwin’ dengan wanita Kelantan,” katanya yang mengaitkan sebuah syarikat bas di Kelantan, Syarikat Kenderaan Melayu Kelantan – SKMK.

    Beliau berkata di sebalik ciri-ciri positif wanita Kelantan yang disebutkan, jika perihal tersebut dijelmakan dalam keadaan tidak baik akan membawa padah.

    Katanya, sifat nekad dan keberanian yang dimiliki wanita Kelantan menguatkan tekad mereka untuk “berdikari” namun ia turut menyumbang kepada keruntuhan rumah tangga yang dilihat tinggi secara relatif di Kelantan.

    “Kita tidak boleh alpa dan membangga diri kerana sikap dan kehebatan ini, seandainya ditunjuk atau dijelmakan dalam keadaan tidak baik akan membawa padah.

    “Oleh demikian, sikap unik, hebat dan istimewa ini perlu dipupuk dan dijaga supaya ia berperanan untuk mempertahankan kesusilaan dan keharmonian sehingga mampu mengangkat perkara negatif dari melemahkan masyarakat,” katanya. – 22 Mac, 2014.

  73. Yg pg negeri lain bukak tudung..tayang body byk juga,,bila tanya asalmana dok gaku…org kelate…

  74. Di larikan oleh ultraman ke plenet marikh..atau dia memasuki terowong masa rukendo…

  75. Eloklah pak ngah nih masuk bertanding jadi pm pulak jgn pandai komen je..bijak brhujah mengalahkan najib dan anwar..masa tu org lsin lain pulak hentam pakngah ni…

  76. sebab tu lah sekalian alam benci memandang hina keji caci maki sial haramjadah anak haram kepada orang kelantan. kenapa nak bangga padahal tu orang lain. bukan engko bahlul oii. kalau setiap kelahiran kelantan tu berkhidmat berjasa berbakti memberi sepenuh jiwa raga pada negara bangsa dan agama takde hal ko nak bangga. tapi riak pula. apa apa pun Allah murka pada yang mendabik dada. orang tu rilek rilek kamu yang lebih lebih. puiiii hakk tuuiiiii

Leave A Reply