Cadangan Kurangan Kakitangan Awam Berbangsa Melayu dan Wujudkan Sistem Kuota!! Apa Kata Penjawat Awam?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Cadangan Kurangan Kakitangan Awam Berbangsa Melayu dan Wujudkan Sistem Kuota!! Apa Kata Penjawat Awam?

Kami sebenarnya tidak pasti samada Ketua Jabatan Sosial yang memberikan cadangan seperti ini sedar atau tidak, kurangnya bilangan bangsa bukan Melayu yang memilih platform bekerja dengan kerajaan adalah satu keutamaan?

kakitangan kerajaan melayu

Usul seperti ini lebih kurang sama apa yang berlaku semasa timbulnya cadangan di mana mahu menggalakan lagi pelajar bukan Melayu masuk ke Maktab Tentera Diraja (RMC) suatu ketika dahulu.

Tetapi, hakikatnya adakah mereka-mereka ini akhirnya benar-benar berminat untuk menyertainya?

Inilah persoalan yang penyelesaian yang harus digunapakai….

kakitangan awam melayu

Kerja Kerajaan : Statistik Permohonan Kakitangan Awam Melalui SPA

Baru-baru ini pun Cuepacs telah memaklumkan yang mana kalangan bukan melayu khususnya yang berbangsa Cina kurang berminat menyertai sektor awam disebabkan 2 faktor ini iaitu :

  1. Gaji – Mereka lebih berminat dengan tawaran kerja yang menjanjikan pendapatan yang lumayan
  2. Pangkat – Kalau mereka mahu menyertainya pun mereka mahu terus menjawat jawatan yang tinggi

Untuk tahun ini sahaja daripada 1,120,000 yang menghantar permohonan untuk kerja kerajaan hanya 2.1 peratus sahaja yang terdiri daripada pemohon yang berbangsa Cina. Mana yang lain?

Bagi kami tidak perlu diwujudkan kuota mengikut kaum khususnya untuk pengambilan kakitangan awam. Apa perlunya?

Bagi kami cadangan seperti ini agak canggung dalam erti kata lain tidak kena pada tempatnya dan tidak adil. Kalau memang sudah tiada kuota selama ini, mengapa pula kita nak wujudkan kuota untuk non bumi sedangkan tiada siapa-siapa yang memintanya?  Jadi, ada kalangan yang bumiputera (anak-anak muda kita) yang memohon tidak boleh dapat disebabkan kuota telah dipenuhi walaupun mereka-mereka ini sememangnya berbakat dan berkebolehan.

Lagipun nak masuk untuk kerja kerajaan bukannya mudah. Tidak kira sesiapa. Sesiapa yang ambil peperiksaan tidak lulus, anda boleh mencari pilihan kerja yang lain. Contohnya situasinya di sini, terdapat 3 calon yang memohon :

  1. seorang calon berbangsa Cina
  2. seorang calon berbnaangsa Melayu
  3. seorang calon berbangsa India

Kerja Kerajaan : Kuota Atau Meritokrasi? 

Andaikata daripada individu di atas berdasarkan latarbelakang bangsa yang berbeza-beza, salah seorang berjaya lulus dalam peperiksaan doktor pakar dan layak menjadi doktor pakar. Manakala 2 lagi calon telah gagal. Dan secara peraturannya, mereka yang gagal dalam peperiksaan tersebut tidak dibenarkan mengambil peperiksaan selama 6 tahun untuk memohon menjadi doktor pakar. Apa yang kami “highlightkan” di sini, ini semuanya ada berkisar samada anda layak atau tidak dan juga anda benar-benar berminat atau tidak sahaja. Ini bukan berkisar soal kaum.

  1. Jikalau bumiputera tidak lulus SPA, mereka pun tidak boleh masuk juga
  2. Begitu juga bukan bumiputera, sama juga situasi yang mereka perlu hadapi

Apa yang kami perhatikan selama ini, orang Cina contohnya memang kurang berminat masuk bekerja dengan kerajaan, kecuali untuk jawatan-jawatan tertentu seperti penyelidik, jurutera. Manakal kerjaya sokongan, ya….. benar dimonopoli oleh ramai kalangan berbangsa Melayu. Sama jugalah situasi yang dialami di MRSM, walaupun dibuka 10% untuk bukan Bumiputera tetap yang masuk ramai di sana adalah kalangan yang berbangsa India.

Cuma apa yang perlu kerajaan lakukan sekarang ini adalah memastikan kakitangan kerajaan yang banyak “makan gaji buta” diberikan pengajaran yang sewajarnya seterusnya memberikan peluang kepada orang luar sana yang benar-benar komited untuk menyumbang tenaga dan idea kepada sektor kerajaan. Kami kongsikan satu contoh kes di sini di mana :

  1. Ada seorang anak penghulu yang masuk kerja kerajaan ikut pintu belakang
  2. Kerap kali datang lewat dan tidak masuk kerja berminggu-minggu dan adakalanya bebrulan-bulan
  3. Bosnya tidak dapat berbuat apa-apa. Sebab apa?
  4. Sebab…bapanya mempunyai hubungan akrab dengan pemimpin politik di negeri tersebut
  5. Negeri apa? Ehem….
  6. Tindakan tiada ada. Masih kebal sehingga ke hari ini!

Sepatutnya persoalan masalah seperti ini yang perlu dibangkit dan dicari jalan penyelesaian bagi membasmi wabak yang telah menular dalam sektor awam sekian lama.

“Ramai kakitangan kerajaan yang berwibawa dan berdedikasi tetapi disebabkan sekelompok inilah yang menyebabkan imej sektor awam sedikit tercalar”

Lagi satu, trend kipas mengipas tak patut wujud di kalangan masyarakat penjawat awam kerana ini akan memberikan impak yang cukup mendalam terhadap masa depan & generasi masyarakat Melayu khususnya yang bekerja di sektor kerajaan kelak. Budaya seperti ini harus dihapuskan!!

Oleh itu, berbanding diwujudkan sistem kuota kami lebih gemarkan supaya kalangan kakitangan kerajaan yang bermasalah disingkirkan dan hanya kakitangan awam yang berkualiti sahaja dikekalkan supaya hasilnya lebih produktif berbanding yang sebelumnya. Selain itu :

  1. mansuhkan beberapa jabatan tidak relevan
  2. gunakan performance based bonus
  3. kecilkan bilangan kakitangan
  4. baru bercakap tentang efisensi
  5. kuota Melayu Cina India tak berapa penting

Sekadar pandangan daripada kami…Apa respon kalangan kakitangan awam dengan cadangan mewujudkan kuota dalam sektor awam?



Share.

146 Comments

  1. siapa2 kerja sektor awam kalau nak dapat gaji tinggi sampai boleh kaya raya tu…lupakan je la…kecuali dgn makan rasuah
    cepatlah kaya…kalau tak nak kena tangkap…kawan lah dgn bapak jerung rasuah
    orang gomen ramai yaang kaki suap, kaki ampu

  2. Saya tiap2 6 bulan skali update ………. Skali pun tak pernah panggil interbiu…

    Siapa cakap Melayu tak minat ?

  3. alah….sebab ramai bangse diorang buat bisness. paling best kalau ade proksi melayu dalam compny diorang.senang dapat tender dari kerajaan. 2 belum jenis hulur lagi 2

  4. Haha…setepek kena. betul tu. Buang yang unproduktif, kaki ular atau tkdak fungsi semata2 mkn gaji buta selalu tea time..

  5. Pembela Melayu on

    Kalau dalam bab kekayaan negara tak mahu ikut kuota ke? Since Melayu paling ramai, kasi la melayu pegang paling besar, takkan 30% jer kot? Ada berani? India dan Cina kalau dah dasar pendatang tak sedar diri macam inilah jadinya, minta yang bukan2
    sampai pijak kepala sekarang ini

  6. mengada-ngada…lama2 habis keistimewaan org melayu…..kena la sedar diri….dah org tk minat nak paksa wat apa…

  7. sokong tu….teutama dlm company besar2 yg terkenal d msia…pn dorng wat double standard..kroni dn family dia je yg dpt rating terbaik dn imbuhan tahunan.

  8. hAHA… ada2 aja cadangan pelik-pelik sekarang ni..
    Satu-satu benda nak dipertikai..
    Habis la kau Melayu! Kesian aku tengok…

  9. Bukan x brminat..tp x pernah d beri peluang..setiap tahun pun slalu renew permohonan..bila temuduga..slalu ja x brjaya…

  10. hj ibrahim on

    salam,

    saranan Dr Sarjit sebenarnya tidak berpijak di bumi yang nyata dan amat memalukan walaupun mempunyai kelulusan PhD dan menjawat jawatan yang penting di UKM dan sebagai penyelidik yang terkenal tetapi beliau masih tidak mempunyai pemahaman yang jitu dalam perkhidmatan awam.baiklaH saya ingin memberi beberapa persoalan yang perlu difikirkan bersama dalam isu kouta sama ada dalam perkhdimatan awam atau lain-lain perkara;-
    1) Dalam politik dan pemerintah semasa, MP UMNO 79 orang, MP MCA 15 orang, MP MIC 2 orang, MP PBB/KOMPONEN SARAWAK 28 orang dan lain2…..Mari kita lihat Jawatan Menteri yg diberikan mengikut kouta, mari kita lihat;
    1) Perdana Menteri MP UMNO
    2) Tim Perdana Menteri MP UMNO
    3) Menteri Kewangan MP UMNO
    4) Menteri Pelajaran MP UMNO
    5) Menteri Perusahan Perladangan MP PBB/KOMPONEN SARAWAK
    6) Menteri Dalam Negeri MP UMNO
    7) Menteri Penerangan MP UMNO
    8) Menteri Tenaga MP MCA
    9) Kemnterian Luar Bandar MP UMNO
    10) Menteri Pengajian Tinggi MP UMNO
    11) Menteri Perdangangan MP UMNO
    12) Menteri Sains MP PBB/KOMPONEN SABAH
    13) Menteri Sumber Asli MP PBB/KOMPONEN SARAWAK
    14) Menteri Pelancongan MP MCA
    15) Menteri Pertanian MP UMNO
    16) Menteri Pertahanan MP UMNO
    17) Menteri Kerjaraya MP UMNO (sebelumnya tradisi MIC)
    18) Menteri Kesihatan MP MCA
    19) Menteri Belia MP UMNO
    20) Menteri Sumber Manusia MP MIC
    21) Menteri Penggunan MP UMNO
    22) Menteri Pengangkutan MP MCA
    23) Menteri Wanita MP UMNO
    24) Menteri Wilayah MP UMNO
    25) Menteri Perumahan MP MCA
    26) Menteri Luar Negeri MP UMNO

    Analisis Mengikut Bilangan
    1) MP UMNO 79 ORANG, JADI MENTERI 17 ORANG
    2) MP MCA 15 ORANG, JADI MENTERI 4 ORANG
    3) MP MIC 2 ORANG, JADI MENTERI 1 ORANG
    4) MP PBB/KOMPONEN SARAWAK 28 ORANG, JADI MENTERI 2 ORANG
    5) MP KOMPONEN SABAH 5 ORANG, JADI MENTERI 1 ORANG

    Analisis Mengikut %
    1) MP UMNO 79 ORANG DARI 122 KERUSI (64.7%)
    JADI MENTERI 17 ORANG DARI 26 ORANG (65.3%)…beza lebih 0.6%
    2) MP MCA 15 ORANG DARI 122 KERUSI (12.29%)
    JADI MENTERI 4 ORANG DARI 26 ORANG (15.38%) ……beza lebih 3.09%
    3) MP MIC 2 ORANG DARI 122 KERUSI (1.63%)
    JADI MENTERI 1 ORANG DARI 26 ORANG (3.8%)….beza lebih 2.12%
    4) MP PBB 28 ORANG DARI 122 KERUSI (22.95%)
    JADI MENTERI 2 ORANG DARI 26 ORANG (7.695)….beza kurang 15.5%
    5) MP KOMPONEN SABAH 5 ORANG DARI 122 KERUSI (4%)
    JADI MENTERI 1 ORANG DARI 26 ORANG (3.8%)…beza kurang 0.2%

    Ini contoh sahaja dari segi komposisi Menteri Kabinet dan belum masuk timbalan-timbalan lagi…..kalau melihat % tu maka selayaknya orang Melayu menduduki majoriti jawatan-jawatan tersebut TETAPI SEBALIKNYA BERLAKU WAHAI DR SARJIT YG BIJAKSANA…..BEGITU JUGA DALAM PEGAWAI-PEGAWAI TINGGI JAWATAN KHASNYA JAWATAN KSU KEMENTERIAN, BILA WUJUD SAHAJA KOUTA SPT YG DIMAKSUDKAN OLEH DR SARJIT RAMAI PEGAWAI-PEGAWAI KANAN MELAYU YANG LAYU DAN TERLEPAS MENDUDUKI JAWATAN PENTING INI KONONNYA DEMI KOUTA WALAUPUN PEGAWAI-PEGAWAI INI SUDAH BERKHIDMAT PULUHAN TAHUN DAN SAYA YAKIN JAWATAN YG DIDUDUKI OLEH DR JUGA ADALAH ATAS KERUSI KOUTA BUKANNYA ATAS MERIT ATAU KELAYAKAN SEBENAR DR????SEDARLAH BAHAWA RAMAI ORANG MELAYU YG TERKORBAN KERANA DASAR INI DAN MASIHKAN BANGSA-BANGSA LAIN TIDAK SEDAR DAN BERTERIMA KASIH DIATAS SIKAP TOLERANSI TINGGI BANGSA MELAYU INI?????INI SYA TIDAK BERCAKAP LAGI FASAL BIASISWA,MRSM,UNIVERSITI,KOUTA RUMAH,PERNIAGAAN DAN SEBAGAINYA…..SYA RASA DR PERLU JUGA MEMBUAT CADANGAN AGAR SYKT SWASTA MEMBUKA HAK PERSAMAAN INI DAN JUGA HAK PERSAINGAN PERNIAGAAN YG DIMONOPOLI OLEH BANGSA BUKAN MELAYU JIKA INGIN BERCAKAP DAN MEMBERI CADANGAN AGAR HAK KOUTA DALAM PERKHIDMATAN AWAM….TOLONG LAH BERI CADANGAN YG TIDAK MERUGIKAN BANGSA MELAYU SAHAJA DAN ASYIK-ASYIK NAK MENGUNTUNGKAN SEBELAH PIHAK SAHAJA…..betul cakap Presiden Cuepecs, bangsa bukan Melayu ni nak jawatan tinggi sahaja dan bos sahaja sedangkan ramai lagi pegawai-pegawai melayu yg berkelayakan…..ok saya juga nak Dr Sarjit buat kajian tentang komposisi pensyarah dan mereka yang memegang jawatan kanan dlm perkhidmatan itu….adakah ianya adil bagi kaum melayu atau sebaliknya????…
    BUAT DR SARJIT BUATLAH CADANGAN YG SEDIKIT ILMIAH DAN BUKANNYA MEMENTINGKAN DIRI SENDIRI SAHAJA DAN INGATLAH BANGSA MELAYU SUDAH LAMA BERKORBAN DEMI BANGSA LAIN, DEMI UTK KEHIDUPAN YG AMAN DAN MERASAI NIKMAT EKONOMI BERSAMA…..(TERIMA LAH HAKIKAT BAHAWA KUASA EKONOMI YANG DIKUASAI OLEH ORANG MELAYU HANYA KURANG 20% BERBANDING BILANGAN MEREKA YANG MERANGKUMI HAMPIR 50%….ADILKAH KEADAAN INI??????

    WASSALAM

  11. Rmi jer ak tgk sahsiah hancur tp leh dpt tmpt kt gomen.. pilih based on apa ea education semata, elok la nk masuk SBP tu pon kena tgk sahsiah ni tak anak owg kaya merata di bg masuk owg susah layak x dpt ambil hak owg len. ????? yg penempatan lak ade kroni duk la dekat sblah kmpg yg x der nun jauh disana. Tp apa pon idup kerajaan.

  12. ketuanan mamak on

    kakitangan gomen memg dh ramai sangat. No wonder nk bagi bonos sebulan pun kerajaan kemut.

  13. Bn kena bagi jugak, kalau tak hilang sokongan dari pengudi bukan melayu..jual negara demi kpentingan kroni..kalau tak macam mana nak dapat komesin rm500j lagi..

  14. Teringat dulu dpt temuduga pegawai fizik di Hospital. Yang pergi Interview tu ramai Melayu seorang je Cina. Yang dapat budak Cina tu sebab keputusan dia mmg lebih bagus. Aku agak kecewalah masa tu.
    Setahun kemudian, aku dapat panggilan dpd SPA soh turun interview tu lagi. Beriya2 dia soh turun. Rupanya budak cina tu dah berhenti kerja pegawai fizik selepas setahun. Bayangkan selepas setahun berhenti kerja. Dengar kata dia kata bosan kerja kerajaan sebab takde masa depan. TAKDE MASA DEPAN. Bayangkan dia kata apa.
    Aku tolak interview tu. Bukan sebab aku berlagak atau tawar hati, tapi aku dah dpt Cikgu. Kalau berhenti cikgu kena bayar RM80000.
    Kesimpulannya, bangsa bukan Melayu memang kurang berminat dengan kerja kerajaan. Mereka lebih minat buka bisnes sendiri, kerja bank, kejar komisen dll.

  15. saya tidak setuju ada sistem kouta dijalankan dlm perkhidmatan awam..jganlah nak mempersoalkan dengan apa yg ada skg..cuma kalau boleh , pihak JPA sentiasa peka masalah kakitangan awam dari segi perjawatanan, kerja dan kenaikan pangkat..sebab ada kakitangan awam yg mempunyai pengalaman dlm perkhidmatan dan ditukarkan kejbtan yg lain dan ditugaskan dgn tugas yg tidak bersesuian dgn jwatan hakiki..

  16. ketuanan mamak on

    mungkin mat sembab org nya. tu pun kalo sempat la jadi pm, he he…

  17. setuju benar dengan Tuan haji, biar depa ni buka mata sikit sudah bagi betis nak paha…lepas ni apa lagi depa nak mintak?

  18. kenapa susah sgt nka masuk keje gomen ae? ada byk stage before dpt keje gomen, online application then exam (byk kali amek exam ni, tp xlulus-lulus), pastu physical assessment, then bru interview…. tapiii pon xdpt2 gak… diorg pilih ikot critetria ape? maaf la kalo saya ckp, kwn2 saya yg low iq (or result trok) bleh lak dpt keje gomen, depa bangga lak tuh…keje malas… call pejabat byk kali xde org jwb..cmna tu? kata pemilihan hanya yg layak…. xfaham la…. bape kali nak kene amek exam SPA bru bleh lulus ae? (kwn2 saya yg keje gomen sume berlagak..sorry to say..)

  19. UMNO Gelabah on

    Aku pelik la, ramai lagi org yg bagus2 kat luar tu tp nape byk yg kaki ular diamik keje kat gomen. Bukan la sume camtu dan bukan xde yg bgs. Aku respect mane2 org gomen yg komited sbb bile gi meeting, mmg diorg bg komitmen 100%. tp lemah lutut aku tgk yg mengular..mmg terbaik kot. Keje 2 jam sehari. tu pon kira bgs la kalo ade wat keje 1 ari tu..kalo x, bukak pc, mata tutup..aduhai..camne org nk bg gaji tinggi..kitorg org swasta ni kalo org gomen keje atas average pon kitorg xkisah gaji mhl. ini…sendiri mau igt la pe yg korg buat dlm 1 hari bekerja tu…

  20. Dengan terbentuknya Suruhanjaya Transformasi Perkhidmatan Awam, segala cadangan penambahbaikkan terhad PA sangat2 dialukan walaupun ada setengahnya ‘sangat pahit’ untuk ditelan. Dengan kenaikan gaji 13% , faedah pencen, kemudahan pembiayaan rumah/kenderaan dan banyak lagi tetap menjadi tarikan. Ditambah lagi dengan tekanan kenaikan kos sara hidup dan faktor survival dalam kehidupan bakal mengalihkan mata pekerja swasta untuk memasuki perkhidmatan awam.

    Gomen perlu trim balik saiz perkhidmatan awam 1.4 juta sekarang kpd saiz yg lebih ideal kerana ‘BMI’ ini sudah tidak sesuai dan memberi kesan kpd produktivati seperti faktor kos dan emosi. Kos kerana bajet gaji yang semakin meningkat. Emosi kerana kes curi tulang, kenaikan pangkat yang lewat dan ketidakadilan bonus pukul rata utk semua.

  21. Abeh Amek hak owg laen yg layak pengabis mmg kena lakhnat la,x masyarakat sapa lg yg maha kuasa..

  22. sikirkan saja kakitangan kerajaan yang bermasalah ni.. banyak lagi orang yang boleh gantikan tempat mereka dan pada kakitangan kerajaan yang bermasalah, diharab berubah sebelum tindakkan diambil.

  23. paling la saya tak berkenan gov servant dekat kaunter. Layan pelanggan mcm kita penjenayah..seolah olah dorang yang berkuasa “mendaftarkan”

  24. Otromen Taro on

    aku nak syer pengalaman aku.aku dh keje kerajaan baru 3 tahun.aku mohon keje gomen pertengahan tahun 2009.dpt tawaran 2 bulan kemudian tanpa pegi exam atau interview.aku pon pelik.may b dah rezeki namanye.syukur je lah kan…..tp aku pikir jgk, knp xde dorang panggil interview atau exam….staf2 yang laen sume terkejut bile aku ckp aku masuk gomen tanpa interview atau exqm.untuk pengetahuan sume, aku masuk mmg xde guna kabel atau org dalam sbb aku xknl sape pon.tau2 dh dtg surat lapor diri.jawatan tetap.ape2 hal syukur je lah, Allah dh bg rezeki…aminnnnn

  25. Layak tu x semestinya dari segi kepandaian semua. Ikot budi bicara penemuduga jugak. Aku pun mcm kes ko. Punyalah 1 tahun cari kerja pas gred tak dpt kerja yang dihajati. tapi last2 dpt jugak kerja federal. Nak harap kerja state, langsung x di panggil. State baru ler ambik kenalan je. Kalau federal aku rasa seimbang lagi,

  26. Apalah dapat nasib kawan berlagak. Aku kerja gomen ok je. Pegi kerja jalan kaki (sebab duduk dalam sekolah). Kereta pn tunggu tahun depan baru nak beli kot.

  27. Aku kurang setuju kalau nak kuota Melayu bukan Melayu disebabkan kadazan bukan melayu, iban bukan melayu, orang asli bukan melayu, melanau bukan melayu wpn beragama islam semua. Adakah dia nak seimbangkan golongan bumiputra dengan Cina dan India? Mcm tak adil je sebab bangsa Bumiputra ramai dan berbilang bangsa.

  28. government = service oriented
    private sector = money / profit oriented
    kuota, apa perlunya kuota sedangkn jumlah pemohon bukan melayu yang memohon utk bekerja di sektor kerajaan setakat ini pun masih berada pada jumlah yang sedikit. sekiranya anda layak maka memohon dan bersaingla dengan pemohon yang lain.
    mempertikaikan bahawa kenapa dia dapat dan aku tak dapat, sila semak kembali syarat2 kemasukan/kelayakan, setahu sy, setiap jawatan yang ditawarkan memerlukan kriteria yg telah ditetapkan. sbg contoh utk bah keselamatan seperti polis, selain kelayakan akademik, pemohon juga mestila menepati syarat2 lain seperti bentuk fizikal…
    justeru, pada sy adalh lebih baik kita memberi cadangan kepada kerajaan bagaimana meningkatkn kualiti dan prestasi perkhidmatan awam kerana ia sedikit sebnyak membantu pihak yang berkenaan membuat penambahbaik kepada sistem yang sediada.. wallahualam

  29. Betul tu, macam SIAL. Layan orang macam orang nak mintak sedekah kat dia plak.

  30. Tak semua PA camtu..itu masalah individu sendiri tapi begitulah adat hukum dunia..kalo sorang PA buat hal yang terpalit kesalahan semua PA terkono..Makan buah betik dan kelapa, hanya nilai setitik, rosak susu sebelanga…PEACE!

  31. amboi..Sebenarnya banyak je yang bagus-bagus diambil keje gomen ni.. tpi, bila ko dah masuk certain2 jabatan kt gomen ni, bukan semua ye. masa tu la secara otomatiknya terpengaruh dgn budaya keje kaki ngular tuu.. aku pun nyampah tengok..

  32. Orang kerajaan teruk on

    Kebetulan. Sebenarnya petang tadi baru jer call gomennya kaunter. Ada la saya tanya status macamana bla2..boleh dia jawab kasar huhu..Kalau orang kg yang datang berurusan, mesti dah kecut perut dorang
    apalah teruk sangat ni orang gomen oiii

  33. Saya tidak setuju dengan sistem kuota ni kerana biarlah orang yang benar berkelayakan duduk diposisinya biar siapa pun mereka, yang pasti mesti warga negara Malaysia.

    Jika diwujudkan sistem kuota ini, mungkin posisi tersebut terpaksa kosong lama ataupun diisikan oleh bangsa asing yang kurang berkelayakan. Contohnya kekosongan di kaunter yang berurusan dengan orang ramai. sekian lama tunggu, akhirnya terpaksa diambil alih oleh mereka yang kurang fasih bercakap melayu.

    Ya! memang masyarakat cina kurang berminat makan gaji kerana pendapatannya statik, mereka lebih cenderung kepada perniagaan.

  34. skaplaster on

    pada sesaper yang mintak keje gomen tu…time mintak tu..jangan ler bagi kelulusan melebihi tahap kelulusan jawatan yang korang mintak tu..kalau mintak keje kerani yang nak kan spm…bagi je kelulusan sampai spm je…lau ada diploma atau ijazah…simpan je dalam laci leklok…lau mintak jawatan penolong pegawai yang pakai stpm/diploma tu..bagi je takat tu..takyah nak nunjuk sangat ijazah korang tu…pastu yang ada ijazah tu…tunggu ler umur da 30 ke atas baru mintak pakai ijazah tu…lau bawah 30…agak susa sket le..lau dapat tu..rezeki Allah beri..lau tak dapat pun..belum ada rezeki ler tu..ramai yang keje gomen neh ada je ijazah bagai..tapi keje kerani gak yang hanya nak spm je…pastu tengok gak pointer korang camner…lau cukup2 makan je pastu nak kan keje yang kaw2…cari ler pengalaman dulu kat tempat lain…toksah milih sangat keje..bukan keje gomen je leh menjamin masa depan..keje swasta pun leh jamin masa depan gak…pandai2 korang ler pilih…mengeluh pun tak guna gak..bukan duit masuk pun ngan mengeluh…

  35. ok ape kl bk kuota, staf mlyu ni bkn sume ade kualiti, ptut reject yg mne xblh pkai, hbskn duit kjaan nk byr gaji. Tp btl la kl buka kuota utk non mly pun xsmstiny dorang nk bkhdmat pd kjaan spcaly cina, cina automatik bisnes gj bsr..mkn gji blh kaya ke(de la kot 1vs10 rjin saving n invest). India pun xrmai sektor awam so blh la bg pluang. Purata gaji kt mlysia ni mlyu 1k-2k india 2k-3k,cina 4k. Sdri fkir mne lbh baik utk dri sdri, pokok pangkal kte msti tau ekonomi sdri, mau krj kjaan atau prvate.

  36. tak yah la keje gomen yang bukan kaki bodek, sape yang kuat membodek layak keje kat gomen ni

  37. Pak Cik Jumali on

    jenis melayu dok kounter jpj, polis lagi nyampah,, xhulur lambat jer buat kerja, even kaunter individu banyak je apek langgar, suppost kena beratur dalam kaunter kelompok, xcaya pergi jpj wangsa maju, tapi sprm buat2 xnampak, apa nk jadi dengan melayu islam pemakan rasuah

  38. setuju!!!
    bukan isu quota yg patut ditimbulkan… tapi tengok la peratusan yg pohon kat SPA tu… berapa % bukan melayu?
    kalau % bukan melayu yg mintak memang sedikit… nak kalut tang kuota apa nya.

    takkan nak buat lantikan terus kot… mentang2 bukan melayu automatik terima permohonan? gila…

  39. ni semua sebab hasutan pembangkang. sebab pembangkang la maka Cina berani minta menghapuskan Melayu dalam sektor awam.

    aku cadangkan agar jumlah kerusi pembangkang dihadkan kepada 50 kerusi sahaja,. barulah kerajaan BN tidak akan diganggu oleh anasir2 asing ni. kukuh kerajaan BN, maka kukuhlah negara. kedaulatan raja2 Melayu juga takkan dicabar lagi. mereka berhak membuat apa sahaja tanpa cuba diderhakai pembangkang. kami rakyat semua bangga dengan ketegasan sultan Johor menolak Pas. Moga2 Johor cepat2 gubang undang2 untuk sekat Pas bertanding disana. Patik yakin baginda Yang Maha Mulia akan perkenankan dengan segera, demi menjaga kemuliaan baginda.

    Ini sampai beli no plate pun x boleh, semua x boleh, derhaka punya pembangkang. kami 90% rakyat menyokong penuh Umno dan baginda Raja2.

  40. Yang saya perhatikan:

    Melayu ramai yang nak kerja dengan gomen
    Cina ramai yang nak kerja swasta @ jadi boss sendiri.
    India ramai yang nak kerja dengan gomen, tapi tak dapat.

  41. 1.Ada seorang anak penghulu yang masuk kerja
    kerajaan ikut pintu belakang
    2.Kerap kali datang lewat dan tidak masuk kerja
    berminggu-minggu dan adakalanya bebrulan-bulan
    3.Bosnya tidak dapat berbuat apa-apa. Sebab apa?
    Sebab…bapanya mempunyai hubungan akrab
    dengan pemimpin politik di negeri tersebut
    Negeri apa? Ehem….
    4. Tindakan tiada ada. Masih kebal sehingga ke hari
    ini!

    Kes2 yang selalu bebenar berlaku…

  42. seeloknya juga, kakitangan awam ni minta la ambil ahli Umno sahaja. ini anak2 kita mintak byk kali xdapat2, last2 ada anak org Pas pulak dapat cikgu. mana keadilan? woi SPA makan gaji buta ka, x pereksa dulu latar belakang calon? macam ni jahanam la Melayu lama2 kalau dibiarkan.

  43. isu keadilan pada semua kaum kalau lihat dimana2 negara pun tak kan berlaku keadilan sepenuhnya
    lihat saja di negera2 lain..kebiasaannya bangsa majoriti dan memerintah akan mendapat hak lebih..kenapa? fikirkan secara logik dari pelbagai aspek..

    realitinya, bukan aku saja nak bercakap
    memang kebanyakan kaum bukan melayu agak demand dalam aspek gaji dan pekerjaan
    jauh sekali jika mahu diarah oleh kaum melayu..

  44. Geng Swasta on

    kat sini
    ramai jer melayu tak layak dok dalam gomen
    megulau je kerja
    kerja malas gaji nak lebih
    sibuk dengan keistimewaan melayu
    disebabkan keistimewaan inilah melayu jadi bangsa paling pemalas

  45. Geng Swasta on

    dah kau tak layak memnag ler tak dapat
    semua nak senang
    cubalah usaha lebih
    kalau yang kerja kerajaan tahu cara kerja orang swasta macammana pasti tak jadi macam ni

  46. nak kurangkan x boleh…tapi kena promote kat non malay supaya apply
    especially cina…mahu ke dengan gaji kecik…dan banyak peraturan kena ikut
    boleh?

  47. setuju benor yop…
    dulu depa gak tak nak.. keje kerajaan ni gaji kecik..
    awat plak bila dah naik gaji lebih sket nak minta… apa la..
    tak yah kuota2 la.. sapa layak mintak jer.. dah depa tak minta mcm mana nak bagi kerja…

  48. yang ni patot mmg kena buat..
    tapi ramai kaki ampu.. ada kroni2..
    ada masalah pun wat2 tak nampak ja…
    nak wat mcm mana.. patot buang bos2 tu skali yg wat mcm ni.. baru betol…

  49. boleh lihat saja di indonesia..adakah berlakunya isu persoalan seperti ini? kenapa hanya di malaysia sahaja?

  50. Tak minat konon. Gaji kecik konon. Macam la gaji mereka tu besar sangat. Sampai jadi jaguh merempat & makan nasi percuma sumbangan badan amal.

    Pegawai kerajaan dapat banglo dalam bandar . Pegawai swasta hanya mampu sewa kondo

  51. sepatutnya, bukan kurangkan yang Melayu tapi ramaikan juga bangsa lain, zaman dulu2 kalau pergi gomen opis ada uncle Param, ada auntie May Ling tapi sekarang hanya ada Kak Timah, Kak Jah, Abg Mail yg mulut bising tu aja…minta buat kerja cepat terus buat mulut herot

  52. Kalau ramai bangsa dorg masuk govt, mesti la dorg sendiri reformulate gaji kasi naik. Dari segi duit ni, diorg lagi tak nak rugi. Amik la contoh gaji menteri-menteri Singapore….berjuta-juta dolar. Most highly paid in the world. Fikir positif sikitlah hj oiii
    melayu jugak yang untung
    melayu kalau minta ada payah sikit

  53. Kalau ramai bangsa dorg masuk govt, mesti la dorg sendiri reformulate gaji kasi naik. Dari segi duit ni, diorg lagi tak nak rugi. Amik la contoh gaji menteri-menteri Singapore….berjuta-juta dolar. Most highly paid in the world. Fikir positif sikitlah hj oiii
    melayu jugak yang untung
    melayu kalau minta ada payah sikit

  54. takde kena mengena dgn politik.. bagi la cadangan berilmiah sket.. politik jer lebih hang ni.. habuk pun tarak..

  55. undi kan rahsia.. mana leh kecoh2.. hahaha..
    tak dak kena mengena kot PAS ngan UMNO dalam ini cerita..

  56. Kalau masuk kerja pakai SPM, nanti masa keraajaan naikkan gaji x puashati pulak (mcm kes SSM baru). Mula membebel “knp ijazah dpt naik tinggi dpd SPM”. Bila yang kerja guna Ijazah cakap tulah dulu malas, belajar sampai SPM. Mula cakap ada yg kerja kerani ada MASTERlah, PHDlah apa lah.

  57. cerita pasal interview…
    kat sini aku nak share something…
    ade satu jabatan kerajaan,kalau g interview..
    dalam list penemuduga…ade senarai nama pemohon yang ditemuduga….
    calon dah siap ade kaler kat tepi name masing2..
    hijau:pasti dapat.
    kuning :disyorkan oleh pihak atasan/kabel
    merah: interview normal prosedur

    katakan yg dtg interview 40 orang…nak pakai 10 org..

    kale hijau: 3 org
    kunig :15 org
    merah :22 org..

    yang akan dapat 3 org hijau..
    ade lagi 7 slot.
    6 akan diisi senarai kuning..
    lagi satu slot carik la kat 22 senarai dari list merah..

    x sume buat mcm ni…harap maklum

  58. memang muka cam sial cam nak minta orang ludah muka dia! nak je aku kata tak nak keje, berenti je bagi orang lain keje kat situ!

    orang gomen ni semua dapat keje atas dasar rekemen atau mak pak makcik pakcik sedara keje gomen, kalau tak de jangan harap nak dipanggil interview! dorang ingat keje gomen hak mereka turun temurun!

  59. Benggali ni bingai ke apa hah? Orang sekarang sibuk cerita pasal meritokrasi, competition bagai, alih2 dia pulak nak quota untuk bukan melayu
    kalau melayu mintak kuota walaupun melayu majoriti, depa bising kata racist
    depa boleh pulak mintak kuota
    buat apa pun, hanya melayu sahaja yang dicap racist…..dahla dapat citizenship free ajer
    cuba pi mintak kat negara2 maju sana, agak2 boleh dapat ke idak?

  60. kan aku dah ckp kaum ni memang x kan puas ati selagi ape yg dorang mintak tak dapat
    satu-satu isu dorang ni bangkit kan
    pak menteri pon asik bagi muke je…asal usul je, nak terima. kaum ni x de pon tak ape…tak rugi malaysia, tak tergugat kedaulatan negara ni…ade pon tak bertambah maju,takde pon tak terbungkam malaysia ni

  61. saya rasa bukan bangsa cina tak minat kerja gomen, tapi sebab datuk moyang mereka dah sediakan kilang untuk mereka warisi dan boleh terus jadi boss, cuba kalo orang melayu nenek moyang dulu dah bukak kilang, so anak cucu sekarang ni tak lah terkejar nak kojo gomen, masing-masing dah jadi tokey la ni. ini sekarang kita lah yang merayu kerja, mohon sana mohon sini, last-last jadi kuli jugak, sebab kilang tu milik siapa kalau bukan cukong yg memberi keutamaam pd bangsa sendiri dulu, so fikir-fikirkan

  62. Realiti oh Realiti on

    Ini memang amalan turun temurun dimana2 agensi gomen.termasuk la glc seperti petronas. Kabel memainkan peranan besar. kelayakan dan kebolehan pikir kemudian. merit tolak tepi dulu. Sebab tu DAP dah nampak menda ni, bukan cina india xmau kerja gomen, tapi bila semuanya tak telus, diorang pon mmg xde semangat nak join la. Sebab tu Guan Eng akan pecat melayu pemalas!

  63. hok aloh..mace2 hal..kalu buat kuota pun doh demo x minat nak buat lagu mano..cer criter..

  64. hati-hati
    kalau DAP berkuasa – separuh kakitangan gomen akan hilang kerja! Memang diorg punya policy nak reduce kakitangan awam terutamanya orang melayu

  65. Orang Sarawak on

    Estimate penduduk Sarawak : 2,420,009
    Jumlah Etnik Group : 40
    1. Iban : 30%
    2. Cina : 24%
    3. Melayu : 23%
    4. Melanau : 6%
    5. Bidayuh : 8%
    6. Orang Ulu : 6%
    7. Lain-Lain : 3%

    Agama :
    1. Kristian : 43%
    2. Islam : 30%
    3. Buddhist : 20%
    4. Lain-lain : 7%

    TAPI…..
    Notis dikeluarkan oleh : Unit Pengurusan Sumber Manusia, Jabatan Ketua Menteri

    Ujian Pengambilan Bagi Jawatan Gred 41 Di Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak (Pegawai Tadbir, Akauntan, Juruaudit dan Pegawai Keselamatan)

    Ujian tersebut akan diadakan seperti rincian berikut:

    Tarikh : 16 Jun 2012 (Sabtu)
    Masa : 09.00 pagi hingga 12.00 tengahari
    Tempat :
    1. KUCHING – Sila klik bahagian Kuching untuk maklumat selanjut
    2. SRI AMAN – SMK SIMANGGANG
    3. SIBU – SMK BANDAR SIBU, JALAN LING KAI CHENG
    4. MIRI – KOLEJ TUN DATU TUANKU HAJI BUJANG, JALAN TANJONG LOBANG MIRI
    5. IMBANG – SMK KUBONG BUKIT EMPAS, BATU 2, JALAN KUBONG
    6. SARIKEI – SMK BANDAR SARIKEI
    7. KAPIT – SMK KAPIT NO.2 JALAN BLETEH
    8. BINTULU – SMK KEMENA
    9. SAMARAHAN – SMK KOTA SAMARAHAN JALAN DATO MOHD MUSA
    10. MUKAH – SMK MUKAH
    11. BETONG – SM ST AUGUSTINE

    Senarai Calon Bahagian Kuching
    BIL. NAMA PEMOHON JAWATAN DIPOHON BAHAGIAN PUSAT UJIAN
    1 DAYANG NORAZEAN BINTI AWANG OTHMAN PEGAWAI TADBIR Kuching
    2 ABANG HALMI BIN ABANG SUHAILI PEGAWAI TADBIR Kuching
    3 ABANG ISKANDAR BOLHASSAN JURUAUDIT Kuching
    4 ABANG MOHAMMAD ZULFIQAR ZA’IM PEGAWAI TADBIR Kuching
    5 ABANG MUHAMMAD HILMAN BIN ABANG ROSLI PEGAWAI TADBIR Kuching
    6 ABANG MUHAMMED ZAKI B. ABANG ABDILLAH PEGAWAI TADBIR Kuching
    7 ABANG OTHMAN BIN ABANG SHIBELI PEGAWAI TADBIR Kuching
    8 ABDUL AZIZ AHMAD JURUAUDIT Kuching
    9 ABDUL AZIZ BIN ALI PEGAWAI TADBIR Kuching
    10 ABDUL EMIZAN BIN RAZALI PEGAWAI TADBIR Kuching
    11 ABDUL HADI CHEE BIN MUDIN CHEE JURUAUDIT Kuching
    12 ABDUL HADI CHEE BIN MUDIN CHEE PEGAWAI TADBIR Kuching
    13 ABDUL MUHAIMIN BIN ZULKIPLI PEGAWAI TADBIR Kuching
    14 ABDUL MUIN BIN SAMSAWI PEGAWAI TADBIR Kuching
    15 ABDUL RAHSHID BIN BAN PEGAWAI TADBIR Kuching
    16 ABDUL RANI BIN ABDULLAH PEGAWAI TADBIR Kuching
    17 ABDUL RAZAK BIN SA’EE PEGAWAI TADBIR Kuching
    18 ABDUL RAZAK BIN WAHID JURUAUDIT Kuching
    19 ABDUL WAHAB ISA BIN AYUB ABD. RAHMAN PEGAWAI TADBIR Kuching
    20 ABDULRAHMAN MATJERAIE BIN TAIM JURUAUDIT Kuching
    21 ABG IBRAHIM BIN HJ SHARBINI @ SARBINI PEGAWAI TADBIR Kuching
    22 ADELINA YARNY ANAK AUGUSTINE DEALVIA PEGAWAI TADBIR Kuching
    23 ADELINE TAN WAN XIU AKAUNTAN Kuching
    24 ADELINE YAP SEE HONG PEGAWAI TADBIR Kuching
    25 ADELLYN DO’ BALAN PEGAWAI TADBIR Kuching
    26 ADENAN BIN JUNAIDI PEGAWAI TADBIR Kuching
    27 ADILA BINTI SAHAT PEGAWAI TADBIR Kuching
    28 ADILAILA BINTI SAMSHUDDIN PEGAWAI TADBIR Kuching
    29 AFFIDAH BT SUMAR PEGAWAI TADBIR Kuching
    30 AFIDAH BINTI ALEK PEGAWAI TADBIR Kuching
    31 AFIDAH BINTI SULONG PEGAWAI TADBIR Kuching
    32 AFZAN BINTI OMAR PEGAWAI TADBIR Kuching
    33 AGATHA ULAS ANAK AUGUSTINE PEGAWAI TADBIR Kuching
    34 AGNES ANAK DOWET PEGAWAI TADBIR Kuching
    35 AGNES ANAK LIUM PEGAWAI TADBIR Kuching
    36 AGNES ANAK MEKA AKAUNTAN Kuching
    37 AHMAD AZIZAN BIN ABDUL MANAN PEGAWAI KESELAMATAN Kuching
    38 AHMAD FARDY BIN ISMAWI PEGAWAI TADBIR Kuching
    39 AHMAD FARID BIN AHMAD FUAD PEGAWAI TADBIR Kuching
    40 AHMAD KHAIRUL AFIQ B MOHD SALLEH MAHAT PEGAWAI TADBIR Kuching

    nama calon ramai melayu, paling keji minoriti Melanau rules the state….Hidup Sarawak

  66. Anti Kapitalis on

    nak tahu apa sebabnya?
    sebab musabab….. org melayu suka kerja rilek dan selesa
    takut nak kerja yang ada cabaran.. jadi memilih gomen
    cina suka tak suka kerja dok selesa.. biar susah payah takper
    asal pulangan wang yang dapat berbaloi2

    itulah bezanya

  67. masalahnya banyak melayu2 dalam gomen TIDAK KOMPETITIF cara kerjanya, tapi atas dasar “BUSUK2 PUN ORANG KITA”, simpan jugak lah biawak hidup tuh sampai ke pencen sehingga menyusahkan orang lain

  68. I see what u did there. Kalau dah nama sarawak, kalau IC ko xde name Melanau, susah nak dpt kerja State Sarawak. Fact

  69. Dia ni orang Malaysia ke? Tak puas hati sehingga nak naik atas kepala. Pegi balik kampung la tengok macam mana diorang layan kau. Ada berani ka?

  70. memang dah diajar mcm 2,umno menang paling bnyk kerusi kat penang.tapi ketua menteri drpd gerakan,tapi skrg ketua menteri dap berbangsa cina.adakah ketua menteri gerakan dhlu dr keturunan bugis,jawa,banjar ataupun melayu.jd mereka telah diajar meminta2,jd siapa GURUNYA……….

  71. KECEWADENGANDISKRIMINASI on

    aku bukan melayu.
    adik aku dapat interview M.A (medical assistant) SPA.
    resultnya boleh tahan bagus.
    Dia pergi interview,
    dia antara orang paling smart dan result dia paling bagus.
    orang lain siap marah2 lagi apabila si penemuduga membuat provokasi.
    tapi adik aku cool je.
    apabila result interview keluar,
    adik aku tak dapat.
    yang dapat ialah kawannya yang tak kemas,
    result cuma cukup makan.
    kenapa?
    kawan dia tu melayu.
    penemuduga juga melayu.
    habis la pesakit kat hospital nanti.

  72. KECEWADENGANDISKRIMINASI on

    situasi kami di sarawak pula berbeza…
    aku bukan melayu.
    adik aku dapat interview M.A (medical assistant) SPA.
    resultnya boleh tahan bagus.
    Dia pergi interview,
    dia antara orang paling smart dan result dia paling bagus.
    orang lain siap marah2 lagi apabila si penemuduga membuat provokasi.
    tapi adik aku cool je.
    apabila result interview keluar,
    adik aku tak dapat.
    yang dapat ialah kawannya yang tak kemas,
    result cuma cukup makan.
    kenapa?
    kawan dia tu melayu.
    penemuduga juga melayu.
    habis la pesakit kat hospital nanti.

  73. yang penting rajin kerja.. kalau yang jenis ular sawa tu baik suruh berhenti, ambik ja orang lain

  74. dah sebab anak dia tu pandai… anak kau tu cuma pandai politik, takkan nak jadi cikgu

  75. memang patut geng swasta kata begitu, sebab wang yang diberi kerajaan kepada pekerjanya adalah wang rakyat. kenapa, kau terasa ka.

  76. beberapa bulan lepas aku temankan adik aku buat paspot pat pejabat imigresen kulaijaya….sorang pegawai bangsa cina layan kita org dgn sopan dan profesionall…kerja sungguh2,mesra….kalah pegawai bangsa melayu walaupon kita ni sama2 org melayu,ini bukan kali pertama,beberapa taun dulu bapak aku masuk hospital pon sama misi cina punyalah..tak payak ckp nanti malu pulak misi2 melayu yg layan pesakit sesama bangsa dan agama mcm hampeh!!!!sekian terima kasih….dipendekan crita aku setuju lebih ramai penjawat awam bukan melayu ditambah….

  77. Bro, aku pun dari Sarawak.
    Kalau ko bukan Melayu, baik ko tengok betul2 sama ada yang berjaya tu betul2 Melayu @ Melanau. Bagi aku, kalau di Sarawak, keutamaan kerja terbahagi kepada Melanau, kemudian Cina @ Melayu, dan kemudian bangsa2 lain terutama Iban, bidayuh.

    Tak semestinya pakai tudung tu Melayu bro. Atau bercakap bahasa Melayu dan nama Melayu tu Melayu. Kebiasaannya bukan Melayu ni salah sangka Melayu senang dpt kerja. Kami pun susah. Yang senang Melanau.

    HARAP ADA PENCERAHAN

  78. Dah nama interview, bukan kira atas result jer lah… kau konpem ke adik kau cemerlang 100% masa interview? Atau hanya dengar dari mulut dia? Ramai orang gagal akan buat macam2 alasan. Pepatah Perancis semasa proses temuduga, “Kita tidak tahu apa yg bermain di fikiran penemuduga”…

    Tapi aku x menolak kemungkinan berlaku…

  79. ko pergi hospital kerajaan memanglah macam tu.

    cuba ko pergi hospital swasta, depa siap buka pintu untuk ko.

    yang buka pintu tu bukan non-muslim tapi melayu muslim.

  80. setakat result bagus & smart bukan syarat lulus interview.

    yang penting soft skill, high self esteem & clinical practise.

    kalau MA memang diutamakan non-malay sebab susah nak dapat calon non-malay.

  81. anak orang PAS, anak orang UMNO, anak orang PKR, anak orang JATI, semuanya MELAYU!!!

    cuba ko rajinkan diri semak definisi melayu dari DBP sebelum tulis merapu-rapu.

  82. penjejak badai on

    tak perlu la wujudkan sistem kouta ni.. masalahnya yg non bumiputra ni nak ke kerja kerajaan? kenapa? tu tanya dengan tuan empunya badan la… bukan masalahnya majoriti melayu dn bumiputra dalam penjawat awam.. tp masalahnya non bumi ni yg tak mau keja keraajaan.. yalah keja kerajaan ni kalu nak kaya mcm robert kuok tu tunggu bulan jatuh ke riba la agaknya…. kerana bagi mereka.. pluang utk hidup senang dgn bkerja sendiri.. kan ekonomi malaysia ni kaum cina yng pegang..

  83. saya rasa dalam hal ini kerajaan dah sediakan kuota…tapi bangsa lain tak mphpn ..jadi terpaksa juga ambil orang melayu..jgn salahkan kerajaan..

  84. saya rasa dalam hal ini kerajaan dan sediakan kuota, tapi bangsa lain tak mohon…jadi terpaksa juga ambil orang melayu…jgn salahkan kerajaan…

  85. KECEWADENGANDISKRIMINASI on

    Aku dengar dari kawan adik aku sebab adik aku malas nak cerita..
    dalam kumpulan yang kena interview tu ada 6 orang termasuk adik aku.
    5 non-malay, 1 malay.
    kelima-lima mereka aktif di sekolah, wakil sukan dan aktif dalam gerko.
    yang malay tu pula tak aktif dan seorang yang pendiam.
    dan antara mereka berenam, result yang malay tu la yang paling tak ok..
    pastu dia marah2 lagi masa kena interview (dia diprovok).
    kawan2 adik aku bukan main yakin lagi dia tu takkan berjaya interview.
    tapi tak sangkalah pula..
    takpalah, dah bukan rezeki adik aku.
    Tapi (lagi), aku yakin bukan kami je yang didiskriminasi…

  86. Harimau Malaya on

    Salam bro….atau braaaaa….

    Wa mau cakap sama lu aaaa, bukan semua Kakitangan Awam macam tu? itu dah kira fitnah namanya, cuba lu buat statistik dulu sebelum mengata. pada wa i think memang lu tak pandai sebab tu lu suka buat keputusan ikut kepala lu jeeeee…..kalau lu ada agama punya orang aaa i pasti lu tarak cakap itu macam ooooo……….pada mata kasar, kita mungkin tengok seseorang itu mengular tetapi sebaliknya pernahkah kita tanya dia atau tegur dia……saya yakin setiap teguran yang membina akan membuahkan hasil yang baik…..kita jangan jadi orang munafik….(antara ciri2 orang munifik ialah 1. Bila bercakap dia berbohong. 2. Bila bergaduh (bertengkar) dia berlebih-lebih, Fitnah dan maki hamun adalah makanan baginya. Cukup sampai kat situ jeeee….hidup di dunia kata nik aziz Dunia dia punya Akhirat pun dia punya sebab tu Tuan Guru Nik Aziz berani beri tiket kepada orang2 yang mengundi PAS iaitu siapa mengundi PAS akan masuk syurga, tak sembahyang, tak puasa dan berzina hari2 pun takpe boleh masuk syurga bila mengundi PAS.

    nasihat saya untuk kakitangan awam, Keberkatan hidup itu datang dari pendapatan yang kita terima, ingatlah bahawa ALLAH sentiasa melihat akan perbuatan dan pekerjaan kita, dan ingat juga mati tidak jauh dari kita tidak kira tua atau muda bila sampai seruanNya maka pergilah kita. Kerja itu adalah ibadah jadi jangan cemarinya dengan perkara-perkara dosa….

  87. Harimau Malaya on

    Salam saudar/ saudari

    saya nak tanya saudara pernahkah saudara/ saudari meminta kepada ALLAH terlebih dahulu sebelum meminta kepada manusia……yang nak interview itu Manusia dan mempunyai tuhan jadi nasihat saya bukan saudara/ saudari tidak diberi peluang tetapi Allah tidak memberi peluang lagi buat sementara waktu buat saudara/ saudari…….bermuhasabah lebih baik dari terus menuduh……

  88. Harimau Malaya on

    salam/ saya setuju 100% apa yang telah diperkatakan oleh tuan haji, Kita dulu nak merdeka secara berdarah bukan tak boleh,…..boleh je…tetapi bangsa kita (melayu) ini cukup baik hati, lemah lembut dan suka berkawan itu sebab kita boleh merdeka secara menerima orang bukan melayu sebagai warganegara…..

    sepatutnya org bukan melayu kena berterima kasih kepada orang melayu kerana memberi mereka sedikit ruang di dalam kelompok mejoriti……..UNTUK ORANG MELAYU>>>>MELAYU JAGAN LUPA DIRI BARU BOLEH BERDIRI SIKIT (KAYA SIKIT) SUDAH BERTUKAR JADI MAT SALEH, MAKAN, PAKAI, CARA JALAN, MINUMAN DAN CARA HIDUP SEMUANYA MACAM MAT SALLEH…..INGATLAH BANGSA KU…..DALAM AL-QURAN ADA MENYEBUT….TUHAN AKAN MENGUBAH 1 BANGSA YANG TIDAK BERSYUKUR KEPADA BANGSA YANG LAIN….BUKTINYA ADA….KAUM NABI LUT PENGAMAL LGBT TUHAN MUSNAHKAN DAN DIGANTIKAN DENGAN KAUM YANG LAIN………………….

    SEKIRANYA ORANG MELAYU MEMBENCI MELAYU SAYA YAKIN DAN PASTI MELAYU SATU HARI NANTI AKAN DUDUK DI DALAM MUZIUM SAHAJA MENJADI BAHAN EJEKAN SEJARAH MASA DEPAN.

  89. MeLayU Layu!! on

    agenda yg sengaja utk d ungkitkn….tp hati org MELAYU tetap BUTA…Inilah permainan kot0r untuk menjatuhkan BANGSE MELAYU…
    itu hari psl kes IPTA rmai bngse MELAYU skg kes psl GOMEN plak…
    yg org MELAYU b0d0h2 kt ats nie msh tetap sama BUTA HATI….
    jgn teperanjat pasnie d0rang mntk azan d perlahankn plax….

  90. Harimau Malaya on

    Hang ni aku perhati banyak ciri2 ke arah orang munafik baik bawa2 la muhasabah, sederhana dalam percakapan dan peradapankan di anjur Nabi S.A.W bukanya maki hamun………..

    Kita sebagai pelanggan mesti tahu hak kita, kalau pelayan pelanggan / kaunter service tidak menghormati kita maka kita perlu menasihati mereka dengan cara lemah lembut dan beradap kalau tak jalan kita minta untuk jumpa majikan mereka…..cubalah cara saya Insya Allah batu boleh berubah inikan pula manusia……..

  91. Harimau Malaya on

    sory to say ……itu kawan2 u….kalau u kata kawan2 u tu teruk i think u lebih teruk dari mereka sebab itulah pegawai interview tu tak ambil u bekerja takut u lebih berlagak lagi……..u kena ingat kita hidup ini bertuhan bukan berhantu….pohonlah kepada tuhan sesuci hati insya Allah dimakbulkan…..Allah.

  92. penjejak badai on

    sabri ooiii.. kalo ye pun ko tu die hard fan Umno… jgn lah buat komen merapu ko kat sini.. alahai…….

  93. Kalo bangsa lain nak suruh kurangkan kouta melayu dalam penjawat awam bolih aje..tak payah susah2 nak pikir….ambik aje penjawat awam dari kalangan bangsa lain seperti cina dan india..tapi jangan ujudkan jawatan yang tinggi, hanya kerani, par, dan pra aje..atau tinggi sikit prebet, dan atenden….bolih kan…setuju tak kawan2

  94. kalau nak ikutkan demand diorang ni sampai bila pun tak cukup, semuanya nak senang. Anak Melayu pun terpaksa berhempas pulas di tanah air sendiri, ini pulak yang lain. Nak cerita sikit pasal nasib anak Melayu yang bekerja dgn bkn Melayu. Ada yang dibuat macam hamba, buat kerja ikut suka hati mak bapak diorang. Tak fikir masa anak Melayu nak sembahyang ke apa ke. Tapi bila kena batang hidung diorang, tahu pulak nak setkan masa dengan tepat…..

  95. yg terbaik diserap masuk tidak kira agama bangsa dan pahaman politik……………….cina kat hospital berlambak……..semua jadi doktor……… depa nk kerja kerajaan tapi yg pangkat tinggi punya bukan kuli2….n17 ke n27 ke…. so sebab tu depa tak ramai kat kerajaan….

  96. aku pun pernah alami keadaan gitu… achai ni layan dengan baik.. senyuman pun mesra… nak marah pun tak jadi… kalau bumiputera bukan main lagi sombong nak mampus… tambah naik darah bila berurusan dengan pegawai bumiputera… dok melepak ja keja… dahla keja melengah-lengahkan keja… kalau cina ni cepat gila… taklah cepat sangat sebab ada birokrasi tapi at least dia follow up dengan kita…dan bukannya kita yang balik-balik call…. maybe depa sikit kot dalam kerajaan tu yang jarang kita dengar masalah manners pegawai cina…

  97. betul betul… kalau dulu 1 Malaysia… sekarang bila cuti raya ja abislah tak dapat berurusan dengan pejabat kerajaan…. kalau dulu ada juga pengganti sebab ada cina dan india kerja dalam opis tu…. sekarang agak kurang bangsa lain..

  98. BACA INI FAHAM on

    TA TAK BOLEH INI PERKHIDMATAN AWAM ADA KUOTA…GILA APE….SISTEMK PERKHIDMATAN AWAM TERBUKA SEMUA…MATI LAH INI MACAM.

    N11
    ADA SPM 3 KREDEIT BEBB

  99. BACA INI FAHAM on

    TA TAK BOLEH INI PERKHIDMATAN AWAM ADA KUOTA…GILA APE….SISTEMK PERKHIDMATAN AWAM TERBUKA SEMUA…MATI LAH INI MACAM….

    N11
    ADA SPM 3 KREDEIT BEBB

  100. bagus pergi cek semua jabatan kerajaan samaada bos bosnya ada dipejabat atau di padang golf jemur matahari.bawalah bos bos ini ke negara jiran kita kota singa,bangdingkan cara kerja mereka dan kita

  101. betol tu jawe….!
    dah lah dapat keje dan jawatan dulu atas rekemen dari kabel..
    bila dah sedap duduk pakai main kroni2 pulak….
    yg tak kroni duduk bawah dia memang sakit lah walau keje ok…
    yg kroni walau baru keje dah dapat panjat bahu org lama yg bukan kroni…

  102. sebab mereka dah diasuh dari zaman pra dan zaman sekolah lagi….
    inilah hasilnya kalau sekolah2 masih ada jenis2 kebangsaan…inilah hasil dari sistem pembelajaran sekolah2 malaysia…

  103. zaman dulu tu bos bernama samy atau ah tong…
    sebab tu yg ramai dlm opis yg bernama param dan auntie may ling….
    sekarang ni bos bernama ahmad jadi giliran ali dan minah lah yg duduk kat opis..
    itulah yg dikatakan perubahan zaman cara malaysia…hu hu

  104. mr boroi..!
    itu macam kalo itu sikap kaunter punya urang..
    saya cadan sama awa kasi ludah itu kaunter urang punya muka saja…lagi baik kalo awa sidang kunya itu sirih juga…luda..tade hal..
    kasi itu kaunter punya urang ada sedar siapa dia…

  105. heran aku…orang cina tak mahu keja sektor awam biaq pi kat depa lah…yang sibuk2 nak promote kat depa sampaikan nak offer gaji lebih tu pehal…sepatutnya tambahkan lagi kakitangan awam bangsa melayu…sebab di sinilah kekuatan melayu…orang melayu di sektor swasta hanya boleh 30% saja…jadi ke mana melayu nak pergi kalau bukan di sektor awam….

  106. Ya, aku pun 100% setuju dengan tindakan baginda sultan yang ke hadapan dan mendahului raja2 negeri lain…kita kena berani dan bertegas…haramkan sama sekali parti2 pembangkang yang mengacau perpaduan ummah daripada bertapak di bumi Johor…pembangkang tak diperlukan di Johor. Kalau nak sokong pembangkang pergilah berhijrah di negeri pembangkang…

  107. lepas ni dorang nak minta kuota jadi raja pulak…jangan terkejutlah…tu lah bagimuka sangat…sampai kepala diinjak2 pun tak sedar lagi…org2 pr janganlah liberal sangat…demi nakkan sokongan,sanggup serah apa saja…

  108. melayu swk on

    itu menandakan kepaloian 23% tu pemalas..dikuasai 6%…
    mana pegi 18%…lg???

  109. patut lah gomen tak ambil korang keja,pandai sangat ngutuk,sebab tu gagal masuk gomen,tiada kualiti punya orang,kalau nak kutuk pun biarlah ada pengetahuan sikit ,ingat spa bapak kau punya.

  110. yang melalut pergi tok guru nik aziz tu apa lah?..hang cakap bab agama pandai,aku tak penah dengar tok guru cakap undi pas masuk sorga,hang jadi orang munafik?……

  111. tokek…aku memang setuju dengan ko…mengenai Nik Aziz…bila pulak Nik Aziz kata undi pas masok syurga…memang bangang si harimau malaya ni..bodoh macam harimau jugak…dah nak gila ke dia ni…tak pasal2 nik aziz pulak yang dia jadi bahan…itu lah kalo orang tak cukup akal…walopon aku kuat Umno tapi bab ini aku marah kat puaka ni…nate berok…

  112. apalah ..mana ada kuota lgg.Sy ni kakitangan awam.Dh tau..kerajaan memang nak buang orang.Dah berapa lama spa federal ke state tak ambil org.klu nak tau unit-unit federal dh tak dapat peruntukan dh..dia oran asyik buat kerja gotong royong aje.nak abiskan masa.nak buat konon-konon ada kerja.Kakitangan awam ni kat malaysia dh terlalu banyak.sampai bertindih-tindih kerja.Dah ada jabatan..buat lembaga.lps tu berebut klien yang sama..nak tunjukpandai dan hebat.Sy bagi cnth FAMA.Setakat pasar tani,pihak berkuasa tempatan pun boleh buatApa bezanya dgn pasar malam.Nak kata jual terus..pilah..carilah mana ada petani yg jual kat pasar tani.Petani nak jual sayur yg ditanam pon susah.Logik mana sempat nak bertanam lepas tu berjual.Kalau MPOB..is okey,mana ada harga sawit turun.sbb dia tumpukan pada eksport.Cth aje.Pada sy dah tak perlu kuota..sbb jawatan kecik-kecik..bangsa lain tak nak..saya boleh guling-guling klu ada org cina nak jadi peon.Pada sy kurangkan terus adalah lebih baik..sbb dalam keadaan ekonomi tak menentu ni..silappsilap haribulan gaji pun tak mampu bayar..mcm greece tu.Kalau boleh bayar tapi tutup lubang..bukak lubang buat apa.Sy bukan apa..sbb bila orang kita dapat kerja gomen aje..sombongnye semacam..macam hebat noh..dan senang spai ketua.

  113. Minta dibuat semakan,TERUTAMA peratusan pecahan mengikut negeri..rata-rata kakitangan kerajaan orang berasal dari pantai timur terutama dari K……TAN..kasihan anak-anak/saudara mara/adik-beradik jika ada ingin berkhidmat bersama kerajaan tetapi dimonopoli..

  114. Siapa yang kata rakyat yang bukan berbangsa melayu tidak meminati kerja kerajaan, setahu saya ,saya dan antara beberapa saudara saya telah memohon kerja kerajaan tetapi setiap kali tidak dapat…Kami pun lulus SPM juga manakala saya mempunyai 3 credit dan 5 lulus.. sungguh mengecewakan di sebahagian pejabat kerajaan semuanya terdiri daripada masyarakat melayu ,ada yang langsung tidak dapat bertutur dalam bahasa inggeris.. macam mana mereka nak berkomun ikasi dengan warga asing..sedangkan negara kita kini sedang menuju ke era 2020….apa kata kamu semua??apakah salahnya jika sesuatu pejabat itu dirangkumi oleh berbilang bangsa “Kata 1 Malaysia”…

  115. pekerja melayu yang bekerja dengan syarikat kepunyaan cina didiskrimanasikan atas gaji dan kenaikan pangkat

  116. persetan semua tu…hidup melayu…bangsa lain tu biaq pi la diaorg,nak kerja kerajaan apply la..bangang nak mampus!

  117. bangsa lain ni masuk kerajaan bukan nek kerja sgt pun tapi ade “bende lain” nak dibuatnye..pastu nyombong x tentu arah gila kuasa,terutama yang hitam legam tu..ptuihhh!!!!

  118. Saudara/i KECEWADENGANDISKRIMINASI.
    Ada beberapa komponen yang perlu diambilkira untuk seseorang itu diterima untuk menjalani latihan sebagai Penolong Pegawai Perubatan Pelatih. Antaranya 5 kredit dalam SPM (BM, 1 subjek metametik, 1 subjek sain kalau dapat sain hayat dan dua lagi kredit dari subjek-subjek lain serta lulus Bahasa Inggeris)
    Lulus peperiksaan bertulis yang dijalankan sebelum calon-calon tersebut ditemuduga. Sahsiah dan perwatakan calon semasa ditemuduga juga adalah antara kreteria pemilihan calon.
    Mungkin kelulusan adik saudara/i terlalu baik (over qualified) jika begitu saya cadangkan agar adik saudara/i memohon untuk kursus yang lebih mencabar.

  119. eh… kalau minta kerja kerajaan.. kalau non bumi yang bukan bangsa melayu pun susah masuk… ada penyelewengan dalam sistem pengambilan pekerja…. ia ka?

  120. hamba Allah on

    aku teringat dahulu..masa interview…ade seorang budak melayu dpt interview…dapat anugerah dekan…sbb result 4 flat manjang…bila pegawai penemuduga tu tanya mana academic transcript…dia kata xdapat lagi…pegawai tu tanya…kenaper?sbb dia tak bayar yuran lagi…pegawai tu tanya…buat loan tak?mamat tu jawab..buat loan..dapat loan…pegawai tu tanya…mana duit loan tu pegi…mamat tu diam…xjawab…so bila interview gomen ni…bukan sahaja tgk result bagus…but karakter dan sikap kita pun di nilai jugak…

  121. hati yg ikhlas on

    quota yg x berasas. korang yg bukan bumi bermaharajalela dlm sektor swasta.nak taraf apa lg.mmg x mengira bangsa tetapi bumi dlm sektor swasta tertindas……ada ke korang usulkan???????kalu korang nak usul……..aku nak masukkan skali dlm usul korang 2 isu bumi dlm sektor swasta……kan korang kata tadi x mengira bangsa!!!!! korang boleh buat survey bangsa apakah yg pa;ing ramai dlm sektor swasta…..jgn nak isu dlm gov sangat!!!aku bukan nak isu perkauman….tetapi inilah hakikatnya……..ada yg berjawatan kerani degree holder……yg SPM higher position……yg higher position majoriti non bumi….yg lower position ni majorit bumi…….korang yg bukan bumi pikir la sendiri……..berpijak di bumi yg nyata……jgn nak usul yg bukan2…

  122. Ada betul dan ade juga fakta yang tak betul…sebenarnya, isu ini terjadi disebabkan pekerja awam itu sendiri ‘lalai’ dgn kelebihan yang telah diberi oleh pihak kerajaan..itu sebab bangsa lain mempersoalkan isu tersebut..jadi, wahai pekerja awam Tingkatkan kualiti anda dalam pekerjaan masing2 supaya bangsa lain tidak mengambil kesempatan di atas kelemahan diri anda yang sebenarnya boleh di atasi dengan mudah..untuk bangsa selain bangsa melayu,terima kasih di atas kritikan anda semua..kami tidak 100% menunding jari di atas kritikan anda sbb sedikit sebanyak membantu kami memperbaiki kelemahan kami..tapi harus diingat, majikan swasta juga ade silapnye..Antaranya,kretiria2; akan diberi keutamaan calon2 yang fasih berbangsa cina..apa motif??adakah kertas kerja yang diberi ditulis bahasa cina?tidak bukan…jadi disitu,harus lah diperbetulkan kretiria2 yang dicari..saya setuju dgn pandangan Hati yang ikhlas..thanks

  123. Salam,
    Saya salah seorang kakitangan sokongan yang memiliki Diploma, Ijazah (Kepujian) dan telah lam berkhidmat (30 tahun) tetapi mohon kerja melalui SPA, kena pergi peperiksaan khas, tetapi sepatutnya mereka yang telah berkhidmat perlu dikecualikan daripada peperiksaan, hanya temuduga sahaja. Oleh itu saya sampai hari ini masih memegang jawatan Pembantu Tadbir N26. Apalah salahnya SPA/JPA memberi peluang kepada kaitangan sokongan yang memiliki kelulusan akademik yang lebih baik / tinggi diberi peluang untuk menjawat jawatan yang sesuai.

    Jangan asyik ambil graduate freshie sahaja, kebanyakan mereka, terutamanya, PTD muda buat kerja tahu, tapi sifat ego sangat tinggi melangit dan pandang orang bawah masih singkek, mereka ingat, orang bawah ini – sokongan tiada pengalaman / kelulusan yang baik. Malahan ramai yang mempunyai kelulusan tinggi, tapi tidak diberi peluang.

    Harap-harap SPA / JPA prihatin la dengan kumpulan sokongan (Kasta rendah)

    TQ

  124. INGAT KHEME … selatan masih nak bayar ufti kepada siam… ingat ingat rasa, macam sudah lama, lupakan kulit, ini hakikatnya bukan rasa kaum lain terpinggir… tapi ianya dipelajari, oleh masyarakat luar, orang kita ni ego kurang dapat terima orang cuma nak tolong sahaja… mungkin kepentingan masyarakat mementing sendiri secara terlampau… mungkin kah keadaan kami, lain orang di seantero dunia mula takut kepada kita dan tak mahukan kita sebab orang kami ini senang nak ambil segala yang nak senang senag… apa yang orang kita ini sudah khota ini dan lain lain, ingat apa yang dipikir dipandang pandang didengar dengar tak tahukan negara lain… Negara besar, ada panel penyelidik yang mengkaji orang kami ini… ohh orang bangsa ini rupa macam ini… itu lah sebab kita ini, macam tak berjaya asyik tak berjaya… sebab kita ini ego… Kalau nak berniaga dengan bangsa apa pula nasib kepada mereka sebagai pelabur. Orang kita ini tak pandai berfikir, ingat jalan pendek paling sesuai, tapi hakikatnya iaiya tak menjadi-jadi… cuma berbuih sahaja

    Negara china pun tak nak beli sarang burung dari negara kita, ingat hebat kita ada pembeli yang lain… adakah itu kata-kata sahaja… INDONESIA mulai pun ketawa… Simpanlah untuk sendiri makan…

  125. kalau doctor senang saja nak buat… siapa siapa boleh pergi cuba… tidak tidak pun boleh cuba negara lain… mungkin hidup tu lebih senang…

    Hidup senang senang 4 jam tidur dan kerja kerja lagi… harap juga nak doctor yang banyak, adakah doctor ni senang nak jadi… SPM saja pun cukup… check statis doctor cukup kah kat negara kita… jangan jangan bila orang nak mati pun tak tercari doctor

  126. CUCOQ PISANG on

    1-Mengenai PA ,sebab Bos atas tidak pantau,tidak pandai handle anak buah. atau Bos pun sama dengan anak buah.

    2-Sijil tinggi sahaja tidak mencukupi, jika tiada skill, contoh presiden ceupac pegawai sokongan tetapi berjiwa besar byk jasa.contohi org berjaya. setuju cadangan supaya peg sokongan berijazah diangkat ke profesional, tidak perlu byk sgt syarat.cdgkan pada facebook CEUPAC, FACEBOOK PERDANA MENTERI.

    3-TIDAK PERLU KUOTA JIKA INGIN BERBAKTI. TAPI SAYA SETUJU SANGAT SEBAB CHINA INDIA TAK MINAT , MUNGKIN KERAJAAN PATUT KAJI BALIK GAJI PENJAWAT. SISTEM KENAIKAN PANGKAT. ADUIIII, JGN KATA DPT NAIK PANGKAT, NAK DAPAT APC PUN PAYAH. PTD ? DIGELAR PEGAWAI SERBA BOLEH? YANG PECAH KEPALA OTAK MEMIKIR SKIM LAIN YANG NAIK PANGKAT PTD, KADANG N17 DAH MACAM N71.S41 KERJA MACAM S52 NAK PENCEN BELUM TENTU DAPAT S44. SEDIH MEMBER SEUMUR, SAMA2 6 TAHUN BEKERJA DAH M48.KEJA LEBIH KURANG AKU.SO KAJI BALIKLA.. SEMUA PERJAWATAN.

  127. sarawak brainer on

    sembahyang 5 kali sehari, program agama tersangatlah banyak di astro dan sebagainya, tetapi yang peliknya, peluang bekerja dengan kerajaan dikuasai oleh melayu, adakah agama islam tidak mengajar umat islam bersikap adil? Nabi muhammad adalah tokoh yang amat dihormati kerana sikapnya yang sangat adil terhadap orang bukan islam dan orang islam. bagaimana orang bukan islam hendak menghormati agam islam sekiranya umat islam mencuri peluang orang lain? bagi saya, lebih baik sekiranya anda tidak beragama.

  128. saya salute u bro, mmg betul ckp u..sy dah beberapa kali minta ngan gov tp x dpt2..saya rasa mmg ade penyelewngan dlm pemilihan calon kat SPA ni..walaupun kita ni layak tp siapalah kita, x akan dipandang pun..huhu..katakan 1 Malaysia..hanya dibibir sahaja sekadar untuk cover sahaja..huhu..

  129. Sebenarnya , saya sebagai seorang bukan Melayu, amat menyokong sistem kuota . Satu, ia boleh beri sedikit ruang dan peluang kepada calon bukan Melayu untuk mendapat tempat dalam kerajaan . Dua, orang Melayu xyah merasa terancam . Sistem kuota xkan pinggirkan orang Melayu , sebab semua jawatan penting dan tertinggi akan dipegang oleh org Melayu . So, nak takut apa ? Ketiga, sistem perkhidmatan awam kena menggambarkan komposisi kaum di negara ni . Macam kat Sabah, Sarawak , majoriti adalah orang peribumi bukan Melayu, Kristian . So, nak x nak, kenalah amik orang bukan Melayu dan memang kenalah kalau ada sistem kuota .

Leave A Reply