SPA 8 : Semakan Jawatan Kosong SPA 8 2017 SPA Malaysia

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
(Last Updated On: Sep 8, 2017)

Semakan Jawatan Kosong SPA 8 2017 Malaysia yang merupakan kemaskini bagi tahun 2017

Nampaknya tahun 2017, Suruhanjaya Perkhidmatan Awam menawarkan banyak jawatan kosong kerajaan kepada anda semua yang berminat. Di mana….

spa

Di mana dijangkakan lebih 100,000 jawatan kosong SPA 8 dalam sektor awam akan dipenuhkan tahun 2017 ini yang bakal melibatkan pelbagai kementerian, agensi dan kerajaan negeri. Ya…berita baik untuk anda semua yang mengimpi-impikan menjadi keluarga besar kakitangan kerajaan di Malaysia.

Walaubagaimanapun dengan jumlah permohonan yang diterima pun agak besar, diharapkan anda menerima keputusan yang akan diumumkan dengan hati yang terbuka. Pastikan anda memiliki kelulusan, kelayakan dan kebolehan dan ada kualiti teras antaranya cepat dan tepat, serta produktif, kreatif dan inovatif bagi membolehkan anda berpeluang cerah mendapat kerja dalam sektor awam.

Senarai Jawatan Kosong SPA 8 2017 (SPA Malaysia)

Semak senarai kerja dan jawatan kosong yang ada seperti di bawah :



No. Jawatan Kosong Jabatan
1. Pegawai Pergigian UG41 Kementerian Kesihatan Malaysia
2. Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 Jabatan Kebajikan Masyarakat
3. Pembantu Pembangunan Luar bandar dan Wilayah S19 Kementerian Pembangunan Luar bandar & Wilayah
4. Pembantu Penguasa Kastam WK19 Jabatan Kastam Diraja Malaysia
5. Pegawai Khidmat Pelanggan N19 Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA)
6. Pembantu Pertahanan Awam KP19 Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM)
7. Penguasa Kastam WK41 Jabatan Kastam Diraja Malaysia
8. Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 Jabatan Kebajikan Masyarakat
9. Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29 Jabatan Kebajikan Masyarakat

 

Akan dikemaskinikan daripada masa ke semasa. Nantikan. Walaubagaimanapun anda boleh semak senarai dengan butiran yang lebih lengkap melalui rujukan link yang Berita Semasa kongsikan seperti di bawah ini :

Semakan Jawatan Kosong SPA 8 2017 : Rujukan Aplikasi?

Perkara Pautannya
Aplikasi Permohonan Daftar Borang Online KLIK SINI
Aplikasi Semakan SPA 8 Keputusan Temuduga KLIK DI SINI
Tips Temuduga BACA SEMAK SINI
Soalan Lazim Temuduga Terbaik KLIK SINI
Cara dan format terkini untuk mohon jawatan kosong KLIK SINI

Selepas anda daftar permohonan Jawatan Kosong SPA 2017, berikut adalah langkah demi info dan cara  bagaimana anda mahu lakukan semakan SPA8 bagi jawatan kosong kerajaan yang telah anda hantar :

  1. Untuk makluman anda, Suruhanjaya Perkhidmatan Awam tidak menyediakan kemudahan kepada anda secara online, samada anda dipanggil atau tidak untuk temuduga.
  2. Walaubagaimanapun, akan ada surat dipos terus ke rumah anda sekiranya anda berjaya dan dipanggil untuk temuduga di mana lokasi dan tarikh temuduga akan dimaklumkan dalam surat tersebut.

Berita Semasa doakan semoga usaha yang anda lakukan, anda berjaya diterima masuk ke sektor awam. Insyaallah.

Bagi tahun 2017, dijangka lebih banyak jawatan kosong untuk kakitangan kerajaan dan penjawat awam yang bakal ditawarkan kepada anda daripada masa ke semasa. Nantikan berita terkini dan pengumuman terkini jawatan kosong Spa8 Malaysia daripada Berita Semasa

Share.

215 Comments

  1. salam, saya mira saya hendak kepastian ,saya dah buat pemohonan tetapi saya tidak tahu macam mana nak temuduga?? adakah saya harus datang tempat temudaga yang telah ditetapkan di setiap negeri? dan macam nak tahu saya layak dengan kelayakan kerja yang saya hendak? selepas saya buat pemohonan spa saya kene buat salinan borang pemohonan itu ke? dan dokumen-dokumen apa yang saya harus bawa semasa temuduga ? terima kasih kerana membantu saya.

  2. mohd.rifki bin ahmadi on

    sya sma mcm nuramira…….saya dh daftar tpi saya tidak tahu slanjutnya..say dah daftar imegresen…saya pergi tmpat temuduga atau tggu Surat panggilan untuk temuduga?? sya bingung…

  3. lois anak putom on

    slmt pagi….saya lois ank putom dari sarawak….saya mahu tanya…..dapat kah saya temuduga di kastam sarawak…..sebab di sini dapat membantu….tak kira kerja apa asal kan saya temuduga dahulu….

  4. farid kamil on

    cakap jawatan kosong
    interview tak de panggil pun.
    aku yer2 la isi form dlm spa. rupanya ngabiskan masa menunggu sahur je.
    apepunya suruhanjaya la.
    cekap konon.cekap lg aidil zaqwan

  5. simple plan he3.
    simple la kata org suruhanjaya. rupanya sape ada anak branak dalam jabatan jugak dapat

  6. Salam..,nk tanya bagaimana ye nasib calon simpanan lantikan u29..mgkinkah ade pengambilan lg atau menunggu dan terus menunggu.

  7. Salam….,sy dh dftr D spa8 tp bila login x blh sy x tau nk apply keja mcmna lg..so sy nk tnya blh x sy daftar baru?????..harap dpt membantu..tq

  8. pnh dapat sekali tp katanya fail exam utk pgawai kwalan trafik..last2 sdra2 diaorg gak yg dpt…buat exam tu syarat je,padahal dh ada yg dipilih…smpi mati mereput x dpt2 kje gomen ni

  9. @_Syafiq_Yusof_ on

    saya pun ada jugak isi borang spa. tapi masih tak dapat panggilan. saya pun macam orang lain jugak. sangat tak sabar utk ditemuduga. tapi masih belum ada rezeki. sy yakin, rezeki tu, ajal maut, jodoh pertemuan di tangan Allah. mungkin tak dapat spa hari ni supaya esok lusa boleh jadi ahli perniagaan yang berjaya. ? insyaallah. siapa tahu. be positive, stop blamming others. bagi yg tak berintegriti tu, pepandai laa dye jawab utk bahagian kita nanti. bersyukur utk setiap nikmat yg Allah dah kurniakan. Alhamdulillah.

  10. ibtisam bt ariffin@hussein on

    SLM…sy frust Sgt..dh byk kli intvw satu Pn x pernah sangkut.kalau dh Ada calon ank branak x pyh LA iklan jwtn kosong.jgn buat kita kcewa..Kata nk tolong org muda dptkn kerja ikut klulusan..tp smuanya indah khabar Dari rupa..sedih Sgt…umur sy dh brapa..sia2 je tunggu..mmg arap buah x jatuh LA…

  11. Anonymous on

    stakat yg saya tahu..sekarang ni calon simpanan adalah sehingga dilantik tetap dan tiada tempoh mase limit brape2 tahun simpanan…mksudnye..sekiranya ada keksongan, anda akan ditawarkan keje tu..secara lantikan tetap trus..saya pun calon simpanan s41..insyaalah..sabar menanti panggilan dari SPA.. :-)

  12. untuk makluman semua. terkini, tempoh calon simpanan hanya 2 tahun.

  13. salam…saya spttnye exm penolong penguasa kastam w27 ari ni tp masalah line tak dapat pun…sy dah cuba dr pukul 7.30 pg lg walaupn examnye pkul 9 am…sy nk tahu kalau mslh mcm sya ni akan di pngl utk exm lg atau mcmana? sekian terima kasih..harap jwpn secepat mungkin dr pihak spa…

  14. Sabar… Saya Menunggu 12 Tahun. Skrg Dah Umur 31 Dah.. Sama macam apa yang awak rasa, Tapi yakinlah… Rezeki Allah ini adalh Maha Luas.

  15. Sya brhrap sgt ngn spa8..ni stu2nya peluang sy untuk dpt bidang yg sy minat iaitu bidang perubatan

  16. dah dapat surat panggilan temuduga???kalau dah dapat panggilan surat temuduga tu pasti ada tertera tempat di mana anda kena pergi untuk di temuduga….berkenaan dengan borang permohonan tu kebiasaannya kena print satu salinan untuk simpanan…berkenaan dokumen pula,bawa semua sijil-sijil yang ada serta salinannya sekali dan termasuklah surat sokongan dari pihak berkenaan….selamat mencuba

  17. carlson chrisel matiu on

    bila la sy dpt panggilan temu duga ne di dlm bidang kerja sektor kerajaan..5tahun suda menunggu tapi belum lg ada panggilan…sy harapkan ini tahun sy di panggil temu duga dalam jawatan yg sy pohon..

  18. chiti arbah binti nekson on

    Mahu sttaf doktor klau ad kosong sya prnh mnjalanlan spm d sekolah smk st micheal

  19. NORSYAHFEQAH BINTI RAZALI on

    Saya sllu dpt pnggiln tmuduga dri spa8 ni tpi kerjanya x pnh yg dpt .. saya harap kali ni dptlahh ye jawatan kerani ari tu

  20. Noor Aizam Binti Ismail on

    Saya bersyukur sangat, serta berterima kasih dengan SPA 8 ni, kedua-dua anak saya memohon dengan SPA 8 semua nya dapat, itu memang telah menjadi rezeki anak saya, terima kasih SPA.

  21. saye dapat msg utk interview tetapi saye x tahu kat mne nk interview and bile..,

  22. saudari tasha, awak boleh tengok lokasi dan tarikh brkenaan di surat pnggilan tuk tmuduga tersebut..klau srat trsebut blum smpai k tangan saudari cba tngok kat email saudari pula..phak SPA akan ada emelkn slinan tuk pgilan tersebut disitu..& tarikh n lokasi akan ada ttera dsitu juga…

  23. nur syafiqah on

    kalo x b’jaya intvw tu jgn nak salahkan penemuduga atw pihak SPA atw sesape pn..tpi salahkan la diri anda sendiri..adakah anda dah cukup buat peresediaan?adakah and bole meyakinkan penemuduga?anda rasa anda da buat yg terbaek??kalo iya maka anda pasti akan b’jaya..kalo tak b’jaya2 juga then u kena buat perubahan..saya 4 tahun asyik kena rejek intvw tpi sy buat perubahan stiap kali d panggil temuduga.Alhamdulillah da dpt berkat usaha..n yg plg pnting percaya pada Allah S.W.T..rezeki tu dtg dri Allah..
    tpi ingat,rezeki datang setelah kita berusaha bersungguh2..selamat mencoba yaa…gud luck..

  24. mohamed Yunus bin Saleh on

    sabo aje, orang sekarang dah banyak bijak pandai, setiap orang
    kelulusan tinggi. Kalau tak dapat koje juga buat bisnes sendiri.

  25. nur maznadira mazlan on

    beriLah PELUANG kepada mereka yg fresh graduate..kalau duk tgk pengalaman je xbg peluang pada yg muda makin bertambah la jumlah penggangguran..haish..

  26. jaimah datu jamain on

    Salam , sy pun dah isi borang spa online bulan 6 hari tu . Harap2 Pihak spa terima permohonan pekerjaan sya . Sy disini sabar menunggu .. Inshaallah .Rezeki Allah yang tentukan .

  27. SALAM..Saya dah isi spa 8 sekarang masih menunggu..sya pun xpasti ada rezeki tak dalam bidang radiografer u29 ni dah hampir 4 tahun saya tunggu…umur pn makin meningkat..namun sy xpernah berhenti mengharap kerna saya yakin rezeki tu daripada Allah…sy pernah di temumuduga namun xdapt..mungkin bukan rezeki sy..tp insyaallah klu rezeki tu milik kite ia tetap jd milik kite..amin..

  28. Salam…Saya bekerja sebagai PSH di JPN lebih daripada 2 tahun..Gaji saya berdasarkan hari bekerja sahaja,iaitu tidak lebih dari RM1100,Kalau ada cuti umum ataupun mc maka gaji tidak akan dibayar pada hari-hari tersebut..Sampai sekarang tiada sebarang tindakan untuk serap tetap..Macamana nasib saya kalau terus begini..?tq

  29. Dah 3 kali tukar password kali nie pun x dpat masuk…suruh tepon pejabat SPA tapi x angkat2 cam mane nieee…. nak kate lupa password….sy dah tulis kat buku mustahillah….cam mane yer…

  30. orang pcb on

    kalau sekadar nak menyatakan bahawa spa ni wujud, baik tak payah ada spa…

  31. Hai..sy nk tnya dh lma sy tngu pnglan spa tpi xpngl2 lgi..blh ke sy tkar emel yg bru???contoh,asal yahoo pas 2 sy tkar gmail.blh ke????

  32. dari lepas SPM tahun 2002 sampai sekarang dah masuk 2014, permohonan SPA8 saya dah boleh buat buku skrap rasa nya.
    jangan kan exam, temuduga pun tak penah dipanggil.
    saya percaya pada rezeki Allah, tapi yang saya tak boleh percaya bila ada sistem ”kabel’ dalam pengambilan kerja.anak beranak. adik beradik. pak lang, pak su, mak teh pak teh dalam satu jabatan. nepotisme..
    berserah saja lah pada yg kuasa. dan saya masih lagi mencuba sehingga sekarang..

  33. betul la yang awak cakap..sy pun pernah xberjaya temuduga..tp sy xpernah berputus asa sebab sy yakin rezeki tu datang dari ALLAH..THANKS kata-kata awak ada betulnye..

  34. Hai,,sya nak tnya,kalau prmhnn sya brstatus mmenuhi syrt2 semasa,adkh sya brpeluang dpnggil tmudga?

  35. saya dapat panggilan untuk exam separuh perubatan bertaraf diploma tp masa sya jawab seksyen A okey lg… masa nk jawab seksyen B tnggu pnya tnggu xkuar2 soalan n jwpn.. lps je tutup komputer dalam pukul 1. pihak spa bgtau exam ulangan pukul 12.30…jd sya x exam bg seksyen B…saya harap dr pihak spa dpat mempertimbangkan hal2 seperti ini dan membuat ulangan semula bg jawatan separuh perubatan bertaraf diploma..sekian

  36. Nadzirah
    sy xfaham cmne nk isi borang spa yg keje kosong 2,leh bntu tlg jelaskn x

  37. tasha mamshahar on

    nk tanye kalau dpt calon simpanan tu die akan bgtau ape ek…kalau die tulis tidak menepati syarat yang ditetapkan tu ape ek…sy x brapa fhm sgt maklum la sy nie bodoh

  38. JONATHAN PAUL SEVERINUS on

    Saya jonathan Paul, k/p no. 931101126151 telah membuat permohonan sejak 5 tahun lalu ke spa8 di pelabagai jawatan kosong termasuk lah latihan separa perubatan namun tidak pernah mendapat panggilan temuduga apa apa jawatan, mohon supaya saya beri peluang di panggil temuduga, ibu bapa saya hanya lah bekerja sebagai petani dan mereka teramat sedih melihat saya tidak di beri peluang berkhidmat dalam apa jua bidang pekerjaan sesuai dengan kelulusan saya, mohon di beri pertimbangan. Sekian terima kasih

  39. noraida bte abdul gani on

    assalammualaikum,saya noraida,saya sudah mengisi jawatan kosong di dalam borang spa8,tetapi kenapa surat tidak sampai ke rumah untuk mengetahui sama ada jawatan yang di telah di pohon sampai atau tidak daripada saya..harap maklum.

  40. bersabarlah pada yg belum dipanggil temuduga dari pihak spa tu..kalo dah rzeki tak ke mana..in sha allah mudah-mudahan diberi pluang pd yg blom dipggil tmuduga dri pihak spa.sy pn tgh mnunggu pggilan dri phak spa utk pnerapn jwtn sbg calon lantikan simpnan..alhmdulilah dh 4 kali dipggl tmuduga..wlaupn pnh kecewa tknds dlm tmduga sblm niy tp tu smua utk mmbgunkn smngat kita utk bjya lps niy..gud luck.

  41. rohaizan binti othman on

    pc dirumah saya tak dapat dibuka untuk exam online diharap spa dapat mengulangi lagi untuk exam jawatan penolong pegawai hal ehwal islam s27

  42. calon simpanan tu lau ade rezeki dptla kija….tp lau dia tulis tk menepati syarat tu..mknanya tk layak utk jwtn tu mkna lain tidak akan dipggl utk temuduga.

  43. Jururawat masyarakat on

    Nak tahu bla nk dpt result spa tok bjaya ke x dpt surat interview ba

  44. shafiq haikal on

    saya minat sangat hendak kerja kerajaan,hope dapat dipanggil inteview

  45. norwahidah on

    maaf, saya cuba nak tanya macam mana nak tukar email yahoo ke gmail sebab saya lupa password yahoo.mail dan susah bagi saya untuk mengetahui sebarang keputusan dari pihak SPA. mohon pernerangan

  46. Nur syahirah binti ahmad on

    Memang susah ..isi spa8 tak dapat lagi keputusan !!! Mohon beri pekerjaan secepat mungkin

  47. siti zarina binti mad zaki on

    Ingin kerja yang bole menolong sya dan kluarga sya

  48. Nak jugak dpt spa. Tgk kawan kawan seronok je dpt. Tak suka laa belajar kos tu, harap dpt spa. Amin…..,.,,

  49. Saya tidak bjaya dlm tmuduga latihan separa perubatan.mgkin kali ini bukan rezeki saya.saya akan terus berusaha.

  50. Ble dpt twrn tmu duga pn da ok . Ny xdpt lngsung . Dr thun 2013 . Haissshhhhh !!

  51. Alhamdulillah dapat untuk separa perubatan.. ada sepa yg daftar d alor setaq 12gb ni?

  52. Knp nk log in borg spa8 tak boleh..bila pg tukar kata laluan ckp nama ibu n tmpt kelahiran salah..cmne nk tau keputusan?

  53. Salam..saya dapat calon simpanan bermula mac 2014..msuk thun 2015 ni status SIMPANAN LANTIKAN tu berubah jadi TIADA URUSAN PENGAMBILAN BERMULA TARIKH PENDAFTARAN…apa mknanya tu?..sy x berjaya ka?

  54. saya mohon pencerahan..saya adalh calon simpanan jururawat u292014..dalam result tu spa tulis tempoh calon simpanan setahun..tetapi dlm pengetahuan saya kerajaan dah transform tiada temph had untuk calon simpan sehingga dilantik..persoalan sy sekarang pada januari 2015 sy cek di spa status simpanan lantikan tu hilang tp die tulis tiada urusan pengambilan mulai tarikh pendaftaran…sy bingung..sampai sekarang sy menunggu..kawan2 yg calon simpanan almost dah dipanggil even last minit

  55. kita sama nasib….apa maksudnya ni?????????adakah akan dipanggil atau mmg xde rezeki..saya jawatan jururawat u29…MOHON PENCERAHAN!!!!!!!

  56. kita sama nasib….apa maksudnya ni?????????adakah akan dipanggil atau mmg xde rezeki..saya jawatan jururawat u29…MOHON PENCERAHAN!!!!!!!

  57. Sy dh 5 kli d pgl intrvw..tp suma rejct.mgkn sy x ckup meyakinkn pnmudga kot.tp…sy x tw cm na lg nk imprve skill sy.so,yg pnh fail and akhrnya bjya..plisss help me..

  58. Untuk saya pun sama. Tapi saya simpanan pptm f29..then sayu buat e-adun kepada SPA..tanya kenapa.. diorang jawab macam ini..

    “Untuk makluman tuan, status calon simpanan bagi jawatan tersebut tidak terjejas dan paparan tersebut akan dikemaskini semula selepas penambahbaikan daripada Bahagian Pengurusan Maklumat. Sekian, terima kasih”

    So juz selalu jengah status..kalau takde jugak..call terus diorang…

  59. 1.Bukan senang nak dapat kerja kerajaan. Hari tu lulus ujian online. Kemudian ditemuduga. Gagal. Dia kata awak patut sambung belajar ke ijazah. Buat apa ambil kemahiran diploma dgn. kementerian kesihatan. Sya kata matlamat akhir mahu kerja. Kerrja dulu lepas tu sambung belajar. Penemuduga tu memang hampeh. Harap-harap anak dia pun susah dapat kerja nanti baru padan muka dia.
    2. Kalau kerajaan bijak dia tak perlu beri brim kepada 3 juta rakyat msia. Kerajaan save duit tu dan dapat wujudkan 10,000 peluang kerjaya dengan kerajaan untuk rakyatnya. Pemimpin negara cuma nak populariti agar menang dalam pru. Dia tak kenang rakyat sukar nak kerja dengan kerajaan. Pemimpina negara tak ada minda besar.

  60. 2 kali gi interview tapi hampeh,mohon dan terus memohon,klu bkn rezeki kita nk menangis air mata darah pun x ada gunanya…Rezeki tu rahsia Allah tapi kita kena berusaha lebih.

  61. sy pun dh byk kali apply gomen x dpt. tp sy berjaya dpt keje d sykt swasta yg terbesar. alhamdulillah bonus pun 5 bulan. skrg pulak dh kawin ada anak2 keje jauh2 dr umah lak pyh.. sbb masa dah sibuk terpaksa berhenti sbb xnk rushing everyday g keje dpt keje dkt sgt dgn rumah,,lunch bole balik masak…pun bersyukur..

  62. Bagaimana nak dapatkan surat tawaran jururawat u29 dr spa..sy pny xdpt2 lg….

  63. SUPIYAH BINTI JAKARUN on

    salam…saya da banyak kali memohon jawatan di spa8… tidak pernah dipanggil temuduga jua…mbye belum ada rzkii.. sbr ~ ^^

  64. abu sufian on

    hai,,sya abu sufian..nk tnya..mhon pnjelasan nya..sya dha dftr spa8..lepas cek spa8,sya dpati,p’mhonan jwatan sya sbgai pgawai bomba ‘melepasi syarat k’layakan semasa suruhanjaya’…siap di bagi no.urusan dan trikh luput urusan..pda 05.03.2015…p’soalanya…adakh sya blom t’lepas pluang jwatan ini…sebab surat tawaran blom smpai..cma,bru d jelaskn sya melepasi syarat semasa

  65. Anonymous on

    Assalammualaikum Wr.Wb,,, Salam Hormat… Nama sy MISRAJI, AMAK. Umur 27 thn
    Sy lulusan dari Indonesia, jurusan sy
    D-III Analis Kesehatan dan istri sy D-III Perawat. Pertanyaan sy boleh ke kami mendaftar di Malaysia Sabah?? apa sj syarat2 yg harus kami kasih.. Terimah kasih sbelumnya..

  66. MOHAMMAD ZULHAFIZ BIN ABD RAHMAN on

    Assalamualaikum .. sya baru lepasan SPM .. jadi , sya harap pihak Spa trima sya utk bidang Perubatan .. Amin Ya Robal Alamin .

  67. sama la kita ni hopping… saya pun psh kat jpn.. apa salahnya serapkan kita ni kan….. kesian kat kite yg sungguh2 nk kerja…

  68. Nur Cahaya on

    Salam nak tanya anyone yang dapat panggilan temuduga di Jabatan Pendaftaran Negara April 2015 tu result temuduga bila yer..sepatutnya dalam surat panggilan temuduga tu dinyatakan 1 jun 2015 tp still xde response..kalau tunda sesaper yang tahu blh tak bgtahu

  69. Raja Mohamad on

    Assalammualaikum. sy dh memohon lama. tp xde pggilan apa2 pun. entah pemohonan sy terima ke x

  70. HENDRA BIN MULANA on

    SAYA ADA MOHON DI SPA..TAPI APA YANG DIMAKLUMBALASKAN MENGATAKAN TIDAK MELEPASI SYARAT YANG DITETAPKAN…KE SEMUA KERJA YANG DIBUKA MENGATAKAN BEGITU..SAYA LEPASAN DIPLOMA..JAWATAN LEPASAN SPM YANG SAYA MOHON PON BEGITU…SAYA INGIN MENOLONG KELUARGA SAYA YANG SUSAH..MINTA PENJELASAN

  71. HENDRA BIN MULANA on

    SAYA ADA MOHON DI SPA..TAPI APA YANG DIMAKLUMBALASKAN MENGATAKAN TIDAK MELEPASI SYARAT YANG DITETAPKAN…KE SEMUA KERJA YANG DIBUKA MENGATAKAN BEGITU..SAYA LEPASAN DIPLOMA..JAWATAN LEPASAN SPM YANG SAYA MOHON PON BEGITU….MINTA PENJELASAN

  72. jalil ansakit on

    salam,nama sy jalil umur 21 tahun.sy ingin berkongsi kepada kwn2.
    sy isi borang spa8 tetapi tiada panggilan untuk temuduga sama sekali pun…
    walaupun banyak jawatan yg sy pohon di spa8 ne..
    agak sedih juga sy apabila tidak ada sebarang panggilan,walaupun sudah lama sy isi spa8 ne…..
    sedangkan kwn2 sy yg lain begitu mudah mereka dapat panggilan temuduga…
    sehingga skrg ne mereka bekerja di jabatan kerajaan…
    tetapi knpa sy x dapat ne…

  73. Kalau ada jawatan kosong.simpanan polis..sy nak.call j.sy di no.01111446602… Bahagian.Sabah..trbaik lasak.

  74. Norroslizawati bt rosli on

    Iggin tahu ank say a dah isi spa Tamat STP 2012 lagi tapi tak tahu apa cerita tak pernah dapat apa surat cuma tak memenuhi syarat apakah syarat tk tahu Semarang umur dah 23th amt sedih tk Ada rezeki

  75. Saya redha atas ujian diberiNya…Selama kini-hampir 3tahun menunggu pkerjaan tetap u29 dan masih menunggu…memikirkan pbayaran balik PTPTN rm72k sangat memberi bebanan dalam kehidupan.Apalagi dr keluarga yg bergantung harap pada kias pagi makan pagi..kias petang makan petang..Hanya Doa yg sentiasa mgiringi setiap hari2ku..Moga ada keberkatan hari esok dan seterusnya bagi org2 yg bersabar…Amin…

  76. Hari tu hantar permohonan dan masih menunggu untuk dipanggil..Saya harap saya dapat pekerjaan yang saya minta sebab saya ingin menolong kedua orang tua saya..Saya tak sanggup tengok mereka hidup susah lagi..

  77. mohd shahrulizan bin mohd sidkk on

    saya da isi permohonan tapi belum ada maklum balas…untuk pengambilan pembatu laut A17,kelulusan spm v dan mempunyai lesen coc mate 500gt without roc chief officer….

  78. NASRI BIN JALHARI on

    ASSALAMUALAIKUM TUAN, MOHON JAWATAN KOSONG DALAM BAHAGIAN KASTAM KHUSUSNYA…PERTIMBANGAN DARIPADA PIHAK TUAN AMAT SAYA HARGAI DAN SAYA DAHULUI DENGAN TERIMA KASIH. NO TEL 0148525781..TERIMA KASIH TUAN.

  79. NASRI BIN JALHARI on

    ASSALAMUALAIKUM TUAN, SAYA PENAMA DI ATAS INGIN MEMOHON DALAM MENJAWAT JAWATAN KOSONG BAHAGIAN IMEGRESEN MAHUPUN BAHAGIAN KASTAM KHUSUNYA… PERTIMBANGAN DARIPADA PIHAK TUAN AMAT SAYA HARGAI DAN SAYA DAHULUI DENGAN UCAPAN TERIMA KASIH.NO TEL 0148525781..TERIMA KASIH TUAN..

  80. NurSyahirah on

    AssalamualaikuM tuan…diharapkan masih ad interview jururawat U29 bagi calon bukan tajaan..sy btl2 mgharapkannya,sdh hampir 3 taon sy menunggu tuk iv bhagian ni slps taon 2013 lps..bebanan htg ptptn 72k btl2 memeningkn kpla sy..diharap msih ad pluang untuk calon bukan tajaan bekerja di goverment..

  81. muhidin yusin on

    jawatan kosong perdana menteri… Tukarrr Najib Binti Rajak… ayohlah bersama…..

  82. saya Tambunan on

    tda boleh dftr bru 2, pndaftaran hanya sekali jee. sy pwn nda dpt online 2,, sbrr ja lha kt ney,, nty2 ad rzki jg bha 2,

  83. kena pergi ke jpa, putrajaya balik…perbetulkan reset balik semua tu

  84. btui.. sy pun duk isi borang drpd thun 1998.. thun 2011 baru dpt keja.. tu pun spp..bkn spa..

  85. assalammualaikum..w.r.t..,”diri saya tetap tabah,sabar & terus menerus memohon pekerjaan dari tahun 1996 tamat persekolahan di bahagian kakitangan kerajaan sehingga usia saya 35 tahun 2015 harini tidak pernah luntur demi untuk mencapai matlamat kehidupan masa depan,tapi bilakah rezeki untuk diriku menerima pekerjaan tetap di bidang kerajaan bagi membalas jasa budi kedua ibu bapa orang tuaku?setiap saat,masa,waktu diriku sentiasa berdoa kepada ALLAH S.W.T serta tidak pernah patah semangat tetap mohon pada yang esa,mudah-mudahan di tahun 2015 ini diri saya diberikan peluang pekerjaan di bidang kerajaan walaupun di kalangan keseluruhan semua 9 orang adik beradik saya tidak ada yang bekerja di bidang kerajaan sehingga kini,diri saya amat memohon simpati & mengharapkan ada rasa sedikit simpati dari kerajaan walaupun diri saya seorang sahaja mendapat memegang pekerjaan ke jawatan di bidang kerajaan amat bersyukur dapat juga membalas jasa budi ibu bapa dari mula kami lahir di dunia ini mereka bersusah payah membesarkan di
    ri kami semua sehinggalah mereka di masa kini sudah berumur serta berusia tergolongan dari warga emas sekarang ini.AMIN

  86. Kenapa laman spa tak boleh bukak..macam mana nak updated!!! Streess betol tgk spa ni!!!!

  87. Mohd.rizal. on

    salam…saya da banyak kali memohon jawatan di spa8… Jawatan pun Rendah2 je…tidak pernah dipanggil temuduga jua…mbye belum ada rezeki lgi kot…nak sangat2 kerja kerajaan..tak kisah jawatan bawah pun ok jugak.

  88. asslmmlaikum saya pernah di pggil temuduga medical assistant kt komtar tapi yg kosong brp je yg dipanggil mcm nk p perang beratur punya lama interview habis je saya direct tnya yg jga interview 2 rupa2nya smua dh ada org dh anak branak depa je bt interview bg syarat je aniaya org je amalkan slalu harap negara trus maju supaya smua yg keje govertman ni jd 1 keluarga yg besar bahgia tapi klau mcm keluarga 69 mcm mana rakyat menanggung azab zzzzzzzzz

  89. Saya cuba check status permohonan , kenapa tak boleh buka,dah banyak kali saya buka tak boleh jugak..

  90. muhammad saifullah bin johari on

    Assalam wm wbkth.Saya punya kelulusan SPM dah boleh masuk online,tetapi saya tak boleh masukkan sijil kemahiran welding G6 dari Teknology Park Msia .Tak ada ruangan nak masukkan.Macamana ye Tuan?.Terima kasih Tuan.

  91. NAK KEJE NI SEMUA TAK PENTING…..YG PENTING KEHIDUPAN SEHARIAN…MOHON SEKARANG BUKAN DIPANGGIL PUN…BETULLL TAKKK??????????????… MARAHHH MARAHHHH MARAH

  92. Jawatan kosong swasta ada banyak la.. temuduga dalam WhatsApp pun boleh dapat. Kerajaan ja susah nak dapat. sebab ada banyak kelebihan kot. tapi aku hairan masih ramai kakitangan kerajaan yang merungut itu ini tak cukup kerja kerajaan. tapi ramai pulak yang nak kerja.

  93. Jawatan E.41 Pegawai Latihan.
    Jawatan sekarang Pen.Jurutera dan ada Dip.Pengurusan serta umur 52 tahun layakkah saya memohon jawatan di atas.

  94. SY NK TNYA,untuk jawatan w17 kastam,kalau pakai cermin mata adakah melepasi syarat.

  95. Sya nak tanya…
    Bila brapa lama permohonan
    Ini akan berterusan…?
    Tahun lepas dah mula mohon
    Tpy rezki blum ada lgy
    Mybe??

  96. Saya telah mengisi spa8 ni lepas tamat belajar tahun 2009 dan pada bln 9 2010 saya telah dipanggil temudga. Keputusannya saya dapt calon simpanan.. pada bln 9 2013 sy telah di tawarkan bekerja sebagai pemb tadbir pekeranian/operasi gred n 17..

  97. Saya ingin memohon pkrjaan sbgai kerani akaun atau penolong akaun. Saya lepasan diploma in Accounting. Kalau ad jawatan berkenaan dgn akaun sila email saya tuan/puan
    Email:khairunkhalida.kk@gmail.com

  98. fazzriey izzat bin ujang on

    saya ingin memohon pekerjaan sebagai mekenik….

  99. Anonymous on

    Sy pn tgh mnggu kje gk ni..ya allh ssh nye..spt yg kte tau rmai agy graduat yg nganggur diluar sne..spttnye krjaan x sptutnye mmbuat tempoh pncen pd umr 60..bgaimna yg bwu fresh graduat nk dpt kje..klu cm tu bek xpyh bljr tggi2..

  100. Anonymous on

    Salam..kpd yg memohon krja kjaan hrp brsbar ye..insyaallh mybe da rzki kte..bwa brsbr..myb ngra kita ekonomi blm stabil agy..smntara tggu kje krjaan kte wt partime bisnes..tq

  101. Tun Jebat Kedah on

    Wan’ hamba dah rasa meluat bukan tak sabar nk kerja macam macam kerenah birokrasi ada line tak boleh buka nak check semakan temuduga ada masallah klu dapat kerja lagi lah masallah klu ada nama silap2 dah kena blok lps tu nama pun hilang mcm mcm error walluhualam…

  102. sy pn lame dah mtk kje lam spa…tp stu pn xdpt…hurm..sume mtk yg ade 17je…jwpan tidak melepasi syart..ad sape2 bleh tlongx…

  103. Mohon respon pihak spa8, saya dah chek kelayakan di spa8 dn saya dah mohon spa8 tu mgikut klyakan..tp mgapa shingga skg mc blum dpt pnggilan tmuduga.. sdngkn klyakn layak.. mohon penjelsan???

  104. saya telah di temuduga 2 kali sebagai jurutera awam dan penolong jurutera awam,, antara syaratnya saya ada 3 tahun sebagai jurutera di satu projek…. tapi hingga kini bo liow,,, dapat penolong jurutera pun jadilah,, nak bantu keluarga yg susah.. SAYA PEMEGANG IJAZAH SARJANA MUDA KEJURUTERAAN AWAM….

  105. jerena kamarudin on

    salam semua..nak tanya ..sy dah isi online pekerjaan bg yg telah bkhidmat tp xde jawatanyg dpohon…semua maklumat dh isi dn htr tp xda maklumatjawatan yg dipohon d paparkan sbelah kiri tu…kenapa ye

  106. Saya juga mengalami situasi yang sama bagi jawatan pengajar U41.

    Hilang dari Disember 2015 sehingga kini Februari 2016. Tamat tempoh pada Ogos 2016 ini.

  107. dah nk masuk 30thun..tapi satu ape pun tak ada…hurm…entah laa..
    #sedihbetul

  108. Assalamualaikum. ini pandangan saya sebagai salah sorang pemohon SPA8.. utuk yang berjaya mendapat panggilan dari pihak SPA8 di harap pihak yang berkenaan segera menelefon atau menghantar pesanan ringkas kepada calon yang berjaya. Hal ini kerana, penghantaran surat temuduga seringkali terlewat kepada calon-calon yang berjaya. jesteru itu, ramai calon-calon yang terlepas untuk menghadiri temuduga yang telah ditetapkan.

  109. Assalamualaikum. ini pandangan saya sebagai salah sorang pemohon SPA8.. utuk yang berjaya mendapat panggilan dari pihak SPA8 di harap pihak yang berkenaan segera menelefon atau menghantar pesanan ringkas kepada calon yang berjaya. Hal ini kerana, penghantaran surat temuduga seringkali terlewat kepada calon-calon yang berjaya. jesteru itu, ramai calon-calon yang terlepas untuk menghadiri temuduga yang telah ditetapkan.

  110. Bagaimana untuk saya memohon dalam SPA8 untuk menjadi penjawat awam. Saya hanya ada sijil SPM biasa.

  111. Orang Kg.... on

    Berita tentang kekosongan jawatan ini sudah lapuk…banyak kali sudah disiarkan.Realitinya individu yang benar-benar berkelayakan akhirnya berputih mata,sebab ada permainan dalam di sebalik pengambilan calon.
    Siapa yang ada keluarga atau kawan-kawan dalam Jabatan tersebut,dialah yang untuk dan diberi keutamaan.

  112. Anonymous on

    SEKADAR MELUAHKAN RASATIDAK PUAS HATI. MENGAPAKAH SEORANG YANG BERBADAN GEMUK TIDAK DIBERI PELUANG UNTUK MENGIKUTI KURSUS SEPARA PERUBATAN. SEPATUTNYA MEREKALAH YANG PATUT DIBERI PELUANG. DENGAN MENGIKUTI KURSUS BERKENAAN MEREKA DAPAT MENGAMALKAN DIET DAN SENAMAN YANG SESUAI UNTUK MENGURUSKAN BADAN.

  113. saya Dah mohon spa sjak DRI abis spm smpai lh dh khwin n Ade Ank sorang…Katanga klw selalu isi borang spa akn dpt…tp xde pon

  114. Saya dah mohon hampir satu tahun….tiap tiap kali check status kata”TIADA URUSAN PENGAMBILAN SETAKAT INI”kecewa dan putus asa saya baca.

  115. macam mana nak isi ini kekosongan d spa 8 saya tak tahu ada sesiapa yang boleh ajar macam mana nak isi?

  116. Hi…..
    Ada sesiapa tersenarai sbg calon simpanan penolong akauntan w27 bgi sesi IV Dec2015.harap dapat bkongsi perkembangan terbaru…tntg ranking…new intake….dsb..tqvm…

  117. Kenapa selalu saya apply dari dulu tak pernah dapat dan saya keliru macam mana saya nak tahu keputusan saya diterima atau tidak.Tolong jelaskan lebih lanjut..

  118. saya apply spa sejak 2010 lagi. alhamdulillah march tahun ni 1st time dapat panggilan temuduga. dan baru cek result iv tu saya dapat intake julai DSA.

  119. assalamualaikum saya syaida ingin menanyakan ada tak jawatan kosong untuk pendidikan awal kanak-kanak..saya amat perlu pekerjaan ini.

  120. assalamualaikum. sy tidak pernah di panggil temuduga untuk sebarang jawatan.. adakah sy isi jawatan dkt spa salah? bertahun sy tunggu..

  121. slm..nak tahu kenapa permohonan saya x dbalas smpai sekarang umur saya 37 tahun….sekian terima kasih

  122. Macam mana nak isi spa..taklah saya tahu..boleh tolong bagitahu tak…puan dan tuan…pleseaaa..ini kerana saya mahu dapatkan kerja kerajaan selepas lepasan SPTM tahun hadapan..

  123. MOHD SOUFIE on

    aslamualaikum, saya hendakkan pekerjaan dalam spa ni yang dapat mengubah hidup keluarga dan diri saya sendiri.. mohon untuk terima ambil saya dalam pekerjaan walau apa pun. saya akan bagi kometmin yang terbaik..

  124. Jebbrrianniecca on

    mat ptang..nak tnya bla kluar kptsan pangilan temuduga untuk jururawat masyarakat bgi thn 2016..?lgi satu..,btl ke jawatan jururawat masyarakat dah dimansuhkan..?risau pla

  125. Kenapa la sampai sekarang tak pernah sampai surat pun dari SPA..dh bertahun2 mohon 1 pn xpenah dapat.luahan hati

  126. Natasya Zulaika Bt. Nazri on

    saya bg pihak anak saya ingin mengetahui kenapa dah beberapa kali beliau meminta jaw. peg. imigresen dan kastam tapi malangnya x sekalipun dilayan permohonan beliau. Semuanya sepi tanpa berita. Kerana minta sehingga kini beliau x berputus asa dan masih mengemukakan permohonan setiap kali keluar iklan. Saya amat berharap pihak Dato’ memberikannya peluang w/pun sekali utk mencuba bakat beliau.

  127. sy dah pernah dipanggil untuk temuduga…kira OK la dapat sekali…problem is…kenapa syarat2 ujian fizikal .tu kejam Sgt…cthnya bmi x seimbang la…APA yg sy npk kat luar..pak2 polis..abang bomba .banyak yg buncit…gemuk..ke dorg nak
    time. latihan.kurus
    lpas latihan suka hati ko.la nk gemuk ke kurus,,mcm tu. ka sistem?..Napa x nk bagi peluang. langsung
    time latihan kan .boleh kurangkan berat badan…berat badan sy 79kg tinggi 173cm

  128. muhamad bin hazizan on

    assalamualaikum semua..ada sesiapa tahu tentang perkembangan calon simpanan 2016 tak?.sebab saya punya tarikh luput esok 02.08.2016.. sampai sekarang tak panggil lagi.. macam mana status tu ya? adakah hilang mcm tu jee?

  129. alia hazwani on

    Salam sy nak tnya ni , sy sebenarnya simpanan sampai bulan 6 tahun ni. Tapi lepas check baru2 ni tgk smpai bulan 10,.,.,yang sy plik nya sy no simpanan 131 tp kwn2 sy no macam sy dia dah pngil .,. sy xfaham kenapa nama sy xpngil lagi

  130. azroy sg inki on

    Rasanya jika nk tanya offcal spa bukan dekat sini sbb tak penah dijawab, so tnya rakan2 yg sanggup kongsi pengetahuan dn ilmu berkaitan

  131. nur aisyah on

    saya antara yang xpernah dapat panggilan interview SPA.Saya telah memohon jawatan kerja kosong di SPA sejak tahun 2013 lagi. Yang paling saya ralat sekali kenapa jawatan pereka xambik saya sedangkan junior saya sudah mendapat jawatan tersebut walaupun dia grad lambat dari saya, kawan saya juga dapat..jawapan yang telah diberikan adalah tidak lepasi syarat2 suruhanjaya..hurm nak ikutkan syarat saya ni pilih berdasarkan kelulusan saya juga sebelum apply.. kkdg saya tertanya2 adakah sistem ini telus dan ‘tidak guna kabel’ itu benar..adakah pihak suruhanjaya yang mengiklan mahukan pekerja dari orang awam itu benar, kerana beberapa kawan saya mendapat panggilan spa atas tiket kabel dari pihak agensi kerajaan yang menawarkan jawatan kosong, lagi untung kawan saya dapat ada sokong kuat dari pihak agensi kerajaan tersebut yang bekerja disitu..saya juga tertanya2 adakah kerana background family saya tidak aktif dalam politik (tidakcampur tangan mana2 parti) juga menyebabkan saya dipinggirkan..ini kerana kesemua kkwan saya yang mendapat peluang ini adalah keluarga kuat UMNO. Saya berasa sangat stress kerana itu impian saya untuk balas budi kedua ibu bapa saya..saya harap pihak SPA sudi baca dan dengar luahan kami. TQ

  132. assalamualaikum ….
    nk tnya ba bhsa mlyu sptutnye (B+) tpi d status spa bhsa mlyu sy (R)
    sy suda ke pjbt spa trdkat mreka pun xtw mksud (R) tu cmmna mw betulkan bhsa mlyu sy 😔

  133. Assalam…ade sape sape ke yg kt sini calon sompanan 2016 yg interview bulan mei td…ape cite erk…hurm ade pengambilan lg ke pas raya ni…harap harap dapat jugak ke lantikan tetap…

    Muhamad bin azizan awak interview bile eh?

  134. Salam..nak tnya ni. Kan kat borang spa8 tu kata tempoh permohonan setahun shaja.. So klu da lepas stahun permohonan tu bole memohon balik ka ?

  135. Alisah Naseri on

    hello.. nak tanya ni, kalau dah lepas temuduga tu brapa lama perlu tunggu surat keputusan spa??

  136. Mohammad sani mat noor on

    Sy dah lulus temuduga jawatan pembantu perawatan kesihatan u11 dan dapat status calon simpanan..bulan 12 tempoh sah akan tamat..ada harapan tak untuk saya..sy berharap sangat sebab cita2 sy semenjak kecil..

  137. Assalam..tumpang tanya mengapa status simpanan sy hilang dlm status SPA ye..hurm in confused

  138. Emmiliana jane on

    Hai saya nak tanya kenapa saya sudah update maklumat dan ada pertambahan jawatan dan dah diperakui juga dan keluar macam bentuk resume tu..tp bila tengok balik semakan tu lansung takda update.

  139. Regular Customer. on

    Gred 17 pun Gred 17 laaa… dah la kerja susah nak dapat sekarang… masalah ekonomi negara

  140. assalamualaikum w.b.t..
    saya nak tanya…sy lulusan diploma dlm bidang agama…knapa sy x dptutk j awatan pen. peg. hal ehwal islam s27 tetapi yg layak utk dipohon pen. peg. hal ehwal islam s29. mohon pencerahan terima kasih..

  141. Regular Customer. on

    “wan Sep 19, 2016, 8:11 am
    assalamualaikum w.b.t..
    saya nak tanya…sy lulusan diploma dlm bidang agama…knapa sy x dptutk j awatan pen. peg. hal ehwal islam s27 tetapi yg layak utk dipohon pen. peg. hal ehwal islam s29. mohon pencerahan terima kasih..”
    .
    .
    Sekarang gred 27 dah naik ke gred 29 huhuhuhu…

  142. kalau dia cakap tak melepasi tapisan yang ditetapkan apa pulak maksud erk?

  143. Assalamualaikum.thn lps istri sy ade intrvw jwtn JA29 di spa putrajaya tp yg mnjd mslhnye knp result spa mengatakn istri sy TIDAK HADIR intrvw di spa?padehal istri sy hdir intrvw trsbt.mhon pencerahan?tq

  144. Kenapa spa8 tidak boleh isi jawatan kosong..hnya ad mklumat pemohon.mklumat akedemik dan mklumat kokurikulum..

  145. napa tda blh cek ?pdahal sa suda memohon .dulu okay ja klo sa semak permohonan

  146. nak tanye , pengawal keselamatan kp11 buat pengambilan bulan berapa ye….. sebb da lulus temuduga, tapi senyap mcm tu je x ada update terkini plk…

  147. Dah apply kat SPA ni. Selama 14 tahun tunggu jawapan dr SPA. Selalunya ‘TIDAK MELEPASI KRITERIA ” . tak pernah lepas. apatah lagi dipanggil temuduga. :( Jawatan je banyak kosong tapi tak pernah dapat. Umur pun dah 31 tahun ni. alahaiiiii

Leave A Reply