Internet Malaysia Slow. Kalah Dengan Kemboja, Vietnam Tetapi Caj dan Pakej Harga Langganan Mahal! Respon Anda?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
(Last Updated On: Aug 24, 2017)

Internet Malaysia Slow. Kalah Dengan Kemboja, Vietnam Tetapi Caj dan Pakej Harga Langganan Mahal! Respon Anda?

Analisa dan kajian yang dilakukan oleh ASEAN DNA terhadap kelajuan dan kepantasan Internet di bagi negara-negara di Asia Tenggara menunjukkan satu perkembangan yang sihat dan berita gembira apabila kebanyakan negara dilihat sudah mempunyai akses kepada Internet. Berita kurang baiknya adalah….?

internet malaysia

Baru-baru ini Senator Bam Aquino telah tampil menemplak dan mohon diadakan siasatan menyeluruh dengan segera melihatkan kelembapan internet di Filipina dan dalam pada masa yang sama harga yang ditawarkan kepada pengguna Internet mahal.

Senator Bam Aquino mahukan ada siasatan dan kajian dilakukan samada perkhidmatan Internet di Filipina berbaloi dengan belanja yang dikeluarkan pengguna dan pelanggan Internet di sana setelah melihatkan pengguna Internet di negara lain berjaya menikmati internet Malaysia yang laju pada kadar yang berpatutan. Bagaimana pula caj harga langganan pakej Internet Malaysia?

Persatuan Industri Komputer dan Multimedia Malaysia (PIKOM) pernah menemplak tahap perkhidmatan internet Malaysia sangat mahal tidak berpadanan dengan servis yang kualiti yang ditawarkan kepada pengguna di Malaysia seperti anda, anda di sini. Setuju atau tidak?

Nampaknya penyedia Internet Malaysia terus mengambil kesempatan melihatkan realiti hari ini yang mana industri mudah alih yang semakin meluas, pengguna media sosial yang meningkat dan pelaksanaan urusniaga elektronik (e-dagang) yang semakin melonjak tinggi statistiknya tetapi malangnya harga caj langgan Internet di Malaysia terus menekan pengguna tidak berpadanan dengan servis yang mereka nikmati.



Kelajuan dan kepantasan Internet Malaysia di Peringkat Asia

  • Ada negara yang Internet laju, harga berpatutan
  • Ada negara kelajuan Internet serdahana, harga tidak munasabah
  • Ada negara yang yang Internet serdahana & ataupun lembap tetapi caj harga Internet masih lagi munasabah
  • Ada negara menyediakan Internet yang lembap tetapi malangnya harga caj Internet yang membebankan
  • Macam-macam pakej harga yang ditawarkan

Berdasakan semakan Berita Semasa pada gambarajah di atas ini, kelajuan Internet di Singapura adalah terpantas bagi kalangan negara di Asia Tenggara malahan Jepun dengan US boleh kalah dengan negara Kota Singa ini dengan hanya menyediakan purata kelajuan 41.4Mbps & 22.3 Mbps.

Realitinya jikalau dibandingkan dengan negara luar, harga caj langganan Internet di malaysia adalah 5-10 kali ganda lebih mahal berbanding negara-negara maju seperti Korea Selatan, Hong Kong dan Singapura turut menawarkan kadar harga internet dan jalur lebar lebih rendah berbanding Malaysia.

Perbandingan Caj Harga Internet di Malaysia Vs Singapore Vs Thailand Vs Filipina?

  1. Caj Harga Internet di Filipina : RM73 (3Mbps Unlimited)
  2. Caj Harga Internet di Singapore (Singtel) : RM95 (15 Mbps Unlimited)
  3. Caj Harga Internet di Thailand (True Internet) : RM80 (12 Mbps Unlimited)
  4. Caj Harga Internet di Malaysia (TM) : RM199 (10Mbps)
  5. Caj Harga Internet di Korea Selatan (Hanara Telecom) : RM64 (100Mbps Unlimited)

Malah yang menyedihkan lagi melalui kajian global oleh Ookla yang dilakukan terhadap 192 buah negara mendapati kelajuan purata jaur lebar di Malaysia lebih perlahan daripada Kemboja dan Vietnam dan Myanmar pula semakin lama berusaha untuk mengatasi Malaysia ketika ini.

Apa kata anda pula dengan tahap perkhidmatan dan servis penyedia Internet di Malaysia kepada anda ketika ini? Berpuas hati?

Share.

64 Comments

  1. Nurul Huda on

    tak payah nak kritik sgt kerajaan UMNO Bn sangat berita semasa oiii. i tak setuju internet laju ni, bakal menjadikan remaja kita makin rosak. Tengok lucah. Tengok sekarang bebudk remaja kita pun dah makin terukkkk…Tah..yg bukan diorang dok tgk

  2. yang lucah dan terpengaruh ngan sex ia org umno dan macainya.
    ini termasuk utusex dan blogger umno.

  3. anwanymous on

    ale utoo kau la …memang kerja kroni umno BN ni mark up harga tinggi, service puaka …zaman internet takde pun sosial kat malaysia ni pun teruk la bangang…ko nye statement sama macam menteri ko…musibat nye mental…kalau macam tu baik ko usulkan kat menteri ko haramkan internet terus, mesti masalah sosial terus zero kan? bugima la tengok orang baghal mental ni

  4. harga mahal tapi kelajuan makin lembap. Pegguna macam kami guna internet utk matlamat betul, memang bergantung sangat dengan internat. Kalau boleh kena ambil perhatian isu yang seperti ini.

  5. Website lucah boleh disekat oleh SKMM atau pengendali internet tu sendiri….boleh juga upah mereka yg mahir IT untuk sekat bahan2 lucah di internet malaysia…daripada byr mereka utk jadi cybertroop umno utk memfitnah musuh politik mereka, baik byr mereka buat keje mcm ni…

  6. Nurul Najwa on

    setuju dgn nurul huda. internet lajulah punca keruntuhan moral anak muda kita. biarlah perlahan asalkan iman kita masih utuh kepada yg Maha Esa.

  7. org umno iman macam papagomo
    dah kena gayang baru senyap
    mereka rasuah berimanlah kononnya
    menindas rakyat pun mereka kata beriman

  8. Ni org yg sama sperti kak senah dulu. Dia suka klu komennya direspon d rmi yg beremosi walhal knyataannya langsung kosong tak brerti. Jgn trpedaya d jgn layan.

  9. Nurul Huda…Nnt org ckp ko tinggal atas pokok ko marah plak…?! Tgk Lm bluray 3D pn ada lucah….

  10. Internet laju atau slow pun klu nak tengok benda lucah pun dia tengok, tak payah tggu yg laju..internet malaysia mana pernah laju, jadi sekarang ko cakap budak sekarang dah tengok citer lucah, jd tak payah tggu laju pun dah tengok. Yg lucah semua tu boleh disekat oleh kerajaan. Umno jaja cite lucah dlm tv tu tak payah tggu internet laju pun. laju ke slow internet kena lah padan dengan bayaran yg dikenakan. Tak payah ada internet lah klu ko takut sangat. Semua maklumat boleh ditapis oleh SKMM, tak payah ko risau sangat. Kat rumah ko jgn ada internet nanti anak2 ko tengok cite lucah.

  11. MattPenang on

    kita beri pandangan pasal speed internet vs bayaran mahal..fokus on issue..kalau nak melalut pasai cerita lucah mmg tak habis..

  12. Satu lagi “kater unlimited Sebulan expired tp knapa msti di quota kn”?

  13. Untuk selesaikan masalah “Penipuan Berlesen’ di negara ini hanya ada 1 pilihan iaitu..’Pelingkopkan UMNO dalam PRU-14 akan datang’

    Setuju ?

    Ya setuju 100%

  14. CELCOM SANGAT LEMBAB INTERNET. FACEBOOK PUN SUSAH NAK RUNNING.. AKU SAKIT HATI DNG CELCOM NI… MENTANG2 LA AKU AMBIK BBAND RM38 SBULAN..

  15. Selagi ada pihak tertentu yang masih mengamalkan sikap tamak haloba = cawan kosong, “sentiasa kosong isi tak pandai penuh-penuh” benda ini sukar untuk d bendung. Sebaiknya ada syarikat yang tampil dengan harga yang boleh di terima pakai seperti SYMPONET. Nampak gayanya TMStreamyx kena bye… byelah .. selamat tinggal 1mbps = RM 110/month.

  16. SambalBelacan on

    Internet2 sekarang yang terdapat kat Malaysia ni semuanya macam siput babi…dan cekik darah…

  17. aku hensem on

    internet di MALAYSIA mmg teruk pun.. tak byr sebulan dah potong… dah byr lembp n kdg2 line bar merah je kl travel 1satu tpt.. hampehhh..

    TM, YES CELCOM sama saja all…

    memang teruk seteruknya..

  18. nk internet unlimited free? pm id wechat adigonjol. bkn ghost ke ape..

  19. KAPITALIS KUASAI NEGARA on

    AMAT BAIK BERITA TENTANG LINE INTERNET LEMBAB TAPI BAYAR BAPAK MAHAL NI KPD GENERASI BELIA YG BOLEH MENGUNDI 21 HINGGA 40 TAHUN, BARULAH MEREKA SEDAR BETAPA KAPITALISNYA KERAJAAN UMNO (PARTI ZAMAN DULU YG DAH TAK RELEVAN) YG ADA SEKARANG… PADAHAL HARTA DH BERKOYAN2 TAK HABIS MAKAN ANAK CUCU…

    UTK KEHIDUPAN YG LEBIH BAIK, WAHAI BELIA DAN BELIAWANIS, MARI KITA UBAH DLM PILIHANRAYA AKAN DATANG.. JGN ULANGI KESILAPAN LAMA.

  20. pasal tenet ni paling bikin panas..iklan macam2 unlimited lah kelajuan 1mbps lah..padahal 1mbps tu siput ja bagi negara membangun lain tu pn kalau dapat capai 1mbps..yang thai tu max 2-3 kali ganda kelajuanya dr Malaysia..gerammmm ja surf tenet loading memanjang..blm lg streaming video..

  21. Bagi aku langganan internet tu OK lagi la….tapi yang mahalnya ialah KUOTA. Aku pelik sungguhla kenapa kuota cepat ajer abis walhal aku cuma surf internet jer bukan main games atau tonton youtube.

  22. ka Paraiiiii on

    internet mmg lembap….
    iklan dan promosi bukan main lagi..
    seakan ia nya is the in the world…
    but……hampeh….
    bayaran tak setimpal dengan service.. why? why?..

  23. yes!! stuju dgn awk! stakat bukak blog or surf sosial media, laju je kuota tu b’jalan

  24. rahmat naemat on

    Sy setuju dgn mat penang. Isu nya byr mahal tp slow. Sape yg untung,??

  25. Takda orang bijak pandai ke jawab persoalan ni ? Semua komen guna emosi saja….

  26. Kenapa harga internet di Malaysia mahal? Jawapan: 90% trafik internet dari Malaysia ke laman sesawang antarabangsa. Korea boleh menawarkan pakej harga internet murah kerana 80% kandungan dalam talian dihoskan dalam negara sendiri.

  27. Bende tu semua kerajaan boleh tapis xde kne mngena dgn kelajuan internet…

  28. Hahahaha…. aku pun ada sekor beruk band kat rumah…. tak laju mane…

  29. internet laju atau tidak manusia tetap tidak lari dari godaan,pekerjaan iblis ada banyak cara untuk mengoda manusia supaya melakukan kejahatan.kita langgan internet dengan mahal tapi lembab berpatutan ka?ini yang tidak adil,tidak adil inilah yang perbuatan tidak baik!!inilah contoh perbuatan tidak baik!!fikirlah,itu dari cara kita berfikir saja!semua baik jadi jahat jika kita tidak pandai berfikir!cuma dari cara kita berfikir!bawalah perkataan kamu itu didalam doa patut ka anda cakap?perkataan saya amen..

  30. filem lucah memang syiok….tambah jantan mana tak tengok…penipu,,,filem lucah vs jantan poyo..

  31. tennistensai on

    Internet di Malaysia sebenarnya tak kalah pun dengan kelajuan internet luar negara. Saya pakai unifi 20mb/s and kalau buat speedtest memang speed tu yang Unifi provide. Nak download pun lagi laju dari time2 saya duduk kat Australia dulu.

    Memang nampak negara lain lagi murah tapi speed kurang (kecuali Korea Selatan). Kalau bayar murah, dapat slow speed. Bayar mahal dapat yang laju. Orang di Malaysia memang selalu tak puas hati dengan apa yang kita dah ada.

  32. TM PUN LEMBAB JUGA..PERTAMA-BUANG MASA..KEDUA-HARGA MAHAL TAK PADAN DGN SERVIS..KETIGA-BANYAK KEBURUKKAN DARI KEBAIKKAN..SO SAYA AKAN BERHENTI MELANGGAN..

  33. shamsulhadi on

    kalo gaji hambo 5000 pun hambo tak langgan..pasal mahal mu tau dak..

  34. MEMANG LAH TAK PUAS HATI BRO..PURATA PENDAPATAN ORANG KITA RENDAH..YANG TERMURAH RM60 TM..KALAU PENDAPATAN BAWAH 3000 60 KIRA MAHAL..MU TAU DAK..

  35. anakku, jangan buat malu bapak. peluk2 rogol2 fap2 tu kalau nak tgk, x perlukan internet pun. cuba buka siaran TV3 slot drama petang2 or malam2. sebab anak2 muda sekarang ni makin teruk adalah sebab mak bapak diorang yang teruk n tak reti jaga anak. ibu bapa melayu ni paling suka fap2 n buat anak, mmg sifat melayu dari azali lagi. lpas buat anak, biar je anak2 tu. tah kemana anak tu, mak bapak melayu ni bukan peduli pun. macam bapak jaga kau dulu lah nak. bapak tak tahu apa kau buat. skarang baru bapak tahu kau suka layan website lucah kat internet. punah hati bapak nak :'(

  36. Harga dah la mahal, kekadang tak ada line, pas tu ada kuato pulak. Lembab!!!kejam. Tak patut.

  37. Apanakcakap on

    Eh, kamu ni tinggal di bawah tempurung kah? Kamu perlu tau KL itu bukan seluruh Malaysia! Yale, kamu orang KL bolehlah tunjukkan kepantasan internet kamu, tetapi cubalah kamu tinggal di Sabah dan Sarawak ni. Nak 4 mbps pun susah. Kalo semua orang boleh dapat 20 mbps yang kamu ada tu, tak lah orang akan mengadu. Kamu ni tinggal di dunia sendiri aja.

  38. Apanakcakap on

    Bagaimana pula dengan Singapura? Takkanlah kebanyakan kandungannya dihoskan dalam negera sendiri juga? Singapura tu kecil, orang dahlah sedikit, mustahil kebanyakan kandungannya dihoskan dalam negara sendiri. Mengapa internet mereka murah pula? Jangan lupa, negara mereka juga macam Malaysia, semua dikawal kerajaan. Tetapi tak ada yang mengadu internet lambat pun sana…

  39. haha betul tu..line internet dekat dalam bandar dengan luar bandar lain meh~

  40. internet so sloww,,like siputvavi..orang nak farm pon susah..LOST CONNECTION WITH STEAM…gg VAVI BETUL

  41. Kepala kakak die,mkin jahanam dhla slow,siap kne ppu lg..mahal nk mamp*s,blom kne gst lg..

  42. Hidup skrg memerlukan internet..segala urusan..pelbagai aplikasi yg jd masalah ialah kegagalan kerajaan mengawal harga berbanding kualiti dan kuantiti.cakap bergegar semenjak zaman malaysia multimedia supercoridor..hakikatnya terlalu hampeh. Semua syok sendiri..contohnya lagi apabila di buat aduan kepada SKMM masalah sistem komunikasi..tiada tindakan kepada penyedia perkhidmatan .. Masalah kebanyakan tidak dapat diselesaikan/ ambil tindakan. Cuma pelanggan sahaja yang mudah dikenakan oleh sykt telekomunikasi.. Adil kah begini? Kebanyakan sykt hanya memelihara perut tamak ahli lembaga pengarah dengan ganjaran yang tidak bermunasabah. Jadi bebanan itu harus ditanggung oleh pengguna. Pihak mereka belumba2 untuk menipu pelanggan dengan seribu pakej istimewa bersulam berjuta penipuan terselundung..ini semua bila di heboh kita selalu berkata..nagara kita adalah yang paling murah.. Tanpa menunjukkan nisbah perkapita penduduk. Jadi renungkan.

  43. pompuan niii… Fakta apa lu dpat ni? Fatwa Mufti mana ? Ni la akibatnya kalau TERLAMPAU taksub dengan parti. SEgala pekung dan noda nampak indah. 2 Nurul ni mesti PUTRI UMNO. Jadi bahan penyedap bolehlaa…

  44. Ada koata, dah lah mahal lembab lak tu, sebab kita kat mesia tak banyak syarikat yang ada, syarikat yang ada tu semua hak milik depa depa….mana peniaga nak rugi, tu lah yang kita dapat sekarang, sebab kita tak tahu hak kita sebagai pengguna Sepatutnya BOIKOT untuk satu waktu

  45. Boboibuyutmek on

    Bersyukurlah segalanya.tanpa perlu usaha maju ke hadapan.bersyukurlah..walau ditindas..bersyukurlah..setakat sini saja negara kita boleh pergi.bersyukurlah..bersyukurlah…bayaran tidak setimpal dengan barang diterima.tidak hairan student oversea xnak balik negara sendiri.daripada hidup berhutang di tempat sendiri.bersyukurlah wahai katak bawah tempurung.bersyukurlah..

  46. Boboibuyutmek on

    Yes…eiza respect u.berfikiran logik dan fakta 100% bout auta mereka.umpama complain call pada operator machine.atau mengadu pada tiang letrik.

  47. Boboibuyutmek on

    Katanya Pihak Berkuasa.tapi jadi Penakut dan sememangnya tak boleh buat apa2.ubah la sign tu jadi Pihak Menerima Seadanya.kan lagi tepat tu..

Leave A Reply