Berita Terkini Projek High Speed Rail (HSR Malaysia) Kuala Lumpur KL – Singapore RM40 Billion (S$15.5 Billion)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Berita Terkini Projek High Speed Rail (HSR Malaysia) Kuala Lumpur KL – Singapore RM40 Billion (S$15.5 Billion)

Projek super mega ini mendapat persepsi pelbagai pihak apabila butiran dengan perkembangan projek Projek High Speed Rail Kuala Lumpur – Singapura masih lagi samar-samar.

hsr malaysia

Jadi atau tidak? Apatah lagi…

Apatah lagi melihatkan situasi dan tekanan ekonomi yang dihadapi Malaysia pada ketika ini ditambah dengan saranan pakar ekonomi (SEPERTI DI SINI) supaya projek ini dihentikan.

HSR Malaysia :  Kuala Lumpur – Singapore : Projek Super Mega Diteruskan

Walaubagaimanapun, Datuk Seri Najib Razak dan pakar-pakar daripada pelbagai bidang telah memberikan input terbaik kepadanya dan menegaskan Projek High Speed Rail (HSR Malaysia) Kuala Lumpur – Singapore yang bernilai sekitar RM40 bilion

Projek keretapi laju KL – Singapura ini akan melalui beberapa bandar di Malaysia seperti Nusajaya, Batu Pahat, Muar, Johor, Ayer Keroh, Melaka, Seremban, Negeri Sembilan, sekitar di Bandar Malaysia di Sungai Besi, KL akan diteruskan seperti mana yang dirancang sebelum ini.

Projek High Speed Rail (HSR Malaysia) KL – Singapore : Konsortium Berminat!

Konsortium berpengkalan di China (China Railway Construction Corp Ltd (CRCC), The Third Railway Survey And Design Institute Group Corp (TSDI) and CSR Qingdao Sifang Co Ltd.) yang mempunyai kepakaran dalam reka bentuk kereta api berkelajuan tinggi, pembangunan dan pembinaan berminat untuk mendapatkan projek Projek High Speed Rail (HSR) Kuala Lumpur – Singapore sejauh 340 km dengan tujuan untuk akan mengurangkan perjalanan ke atas tanah di antara kedua-dua negara untuk 90 minit dari kira-kira enam jam.

Konsortium ini merupakan kontraktor kejuruteraan terkemuka dan terbesar di China melibatkan reka bentuk projek, pembinaan landasan kereta api di dataran tinggi, kereta api kelajuan tinggi, lebuh raya, jambatan, terowong dan sistem lalu lintas antara bandar.



Share.

46 Comments

  1. Hutang negara 1MDB tak settle2 lagi, projek mega lagi hangpa nk teruskan, Bagus dok ado

  2. di Malaysia kroni dapat untung berbillion
    rakyat juga yang papa kedana

  3. Code Tango on

    Fikir saja la, tu kos iklan mula je….sebab mega-projek MRT yg tengah dok sibuk dlm pembinaan sekarang ni harga masa belum start berapa…bila dah start naik jadi berapa puluh billion….bila dah siap nanti agak naik berapa puluh billion lagi? Walaupun kita mungkin perlu MRT…tapi tak lah urgent hingga sanggup mampu atau mahu sesuatu yg semahal itu. Berapa lama baru boleh recover ROI?. Lebih baik buat berperingkat-peringkat…walaupun mungkin kroni & krabat tak suka sebab tak boleh kaut untung mega.
    Ini projek KL-Spore kos RM40 billion yg lagi tak penting waktu ekonomi menguncup, sesuatu yg karut…melainkan saja nak kayakan kroni & krabat la.

  4. Projek Mega untuk tolong kroni supaya jangan sakit menjelang ekonomi merudum tahun-tahun akan datang. Ramai lagi geng-geng parti pencuri lembu yang laparkan projek. Baru seorang dua seperti Kak Jat Lembu yang diam selepas kenyang merompak harta Negara 250 juta. Yang lain masih kelaparan.

  5. di Malaysia Kontroversi dapat untung berbillion
    yang mengomen maki hamun juga yang gaduh..

  6. Bila baca fakta berita semasa nie.aku bengang jugak tengok angka 40 billion tu.banyak tu.tapi dari segi penawaran.mungkin agak rendah.pasal apa tambang mungkin mahal.naik keta mungkin paling laju 4jam.paling slow 6 jam.bila kira kira.naik keta sendiri lagi baik kot.
    mungkin pihak berkenaan memberi penjelasan.
    aku nie berniaga.duit keluar aje.masuk tak lagi.contraktor tempatan ada harapan ker.kalo takde.kena jual goreng pisang la pulak.adoi.

  7. Nasib kita di tentukan yg maha berkuasa , nasib negara di tentukan yg juga berkuasa tetapi kuasa di beri oleh rakyatnya maka nasib rakyat sdr tanggung. Hutang semakin tinggi saban tahun sebab tiada duitlah berhutang kerana dah kering di telan syaitan bertopeng manusia. Kalau tak jalankan project mega ekonomi negara lembab sebab skrg pun dah lembab jadi projeck mega utk meransangkan ekonomi negara tetapi hutang pula semakin tak terbayar berpuluhan tahun apa nasib rakyatnya dan negara masa depan.

  8. Be End to the End on

    Tak taulah apa yang Najib pikir, dah tau banyak hutang lagi mau tambah hutang, sape dia punye penasihat yg terlalu bodoh lagi gampang, memang najib ni bakal jual negara dan rakyat menanggung azab dari kebodohan dan dangkal pemikirannya..

  9. Yb(yang benar) on

    Rakyat bersyukur,menteri mencukur,penyokong terpaksa akur,pembangkang mendengkur,alhamdulilah syukur

  10. daripada sibuk buat sambungan jajaran keretapi sampai masuk negara orang, baik buat laluan keretapi di negara sendiri, sebagai contoh dari barat sarawak ke timur sabah. lagi bagus.

    tak lupa juga laluan di sepanjang pantai timur, dari kota bharu ke johor bharu melalui pantai timur.

  11. Yg kena cut cost hanyalah… plkn..rm 400j. dulu dicannangkan plkn adalah wajib supaya rakyat tahu tanggungjawab pd negara.. perlu dididik masa rakyat masih remaja supaya ada jatidiri yg mantap… apakah rakyat tak perlu jatidiri masa negara dilanda bencana ekonomi. Dana pd glc di tarik balik untik pelaburan atas esset yg tidak penting iaitu sebanyak rm 300j. Tapi pelaburan 1mdb rm8b keatas pulau cayyman penting sgt ke. Nak buat pula fast train kl spore rm40b. Cukup tak faham apa strategi gomen ni… merapu rapu. Inlesss may be some percentages going to their pocket. Who knows

  12. you got to go! on

    anda mesti faham politician memang suka buat double meaning statement. jika lurus bendul boleh ke menang pilihan raya? benda yang tak penting dianggap penting. benda yang perlu dijimat terus dibazirkan sesuka hati. golongan berpendapatan tinggi suka membawa wang ringgit ke luar negara, simpan di akaun bank swiss, luxembourg, negara-negara yang ekonominya stabil. pendatang asing yang bekerja di malaysia pun menghantar keluar pendapatan mereka ke kampung halaman mereka di negara asal mereka. jadi jika aliran wang asyik keluar bila nak hapus hutang lapuk, defisit fiskal, hutang tertunggak segala bagai. agaknya timbalan perdana menteri perlu ditukar, bagilah menteri lain jadi TPM. ramai yang lagi layak sedang menanti muhyiddin berundur.

  13. Melatah, putus asa, menyerahkala adalah gagal. Mnstruktur semula belanjwan adalah kebijaksanaan. Tahniah Pmimpin !…

  14. Melatah putus asa?? Sasterawan mana ngajor ko ni. Melatah ada satu tindakan pantula akibat menerima sesuatu impak dgn berlebihan atau pd tempat yg sensitif. Tak ada kena mengena dgn putus asa.
    struktur semula bajet bagus tapi arahtuju masih samar2. Tiada satu pun plan utk menambah pendapatan negara yg jelas kecuali mengutip dr yg tlh sedia ada. Boleh dikatakan restructure ni hamya untuk memaksimum kutipan sja

  15. hahaha……
    rugi kata untung , hutang kata kebaikkan utk meransangkan ekonomi tetapi kenapa hutang rakyat malaysia semakin tingggi hingga lulusan pinjaman semakin ketat???kenapa negara hutang dah sampai tahap bahaya masih lagi nak buat pinjaman malah diluluskan begitu sj???? kalau begitu mudah dan mampu bayar dan dapat pulangan tak perlulah berhutang tak mampu bayar!!!
    kalau rakyat malaysia begitu senang dan bergaji tingggi tak perlulah berhutang sampai bayaran ansuran pun susah nak bayar malah kelulusan pinjaman susah nak lulus kerana tanggungan semakin tinggi.
    bukan berputus asa atau mengalah tetapi kalau tahu dah tak mampu jgn nak terus tak mengaku kelemahan diri, beri laluan pada yg lebih bijak dan mampu mengubah keadaan semasa dan bijak dari segi ekonomi dgn lebih luas bukan main agak2 gitu2 gini2 sedangkan diri tak faham ekonomi sedalamnya .
    yg bijak buat duit yg bodoh buat hutang ,
    yg bijak beri hutang yg bodoh cari hutang,
    yg bijak mesti ekonominya baik yg bodoh mesti ekonominya kelam-kabut.

  16. najib razak dan lee hsien loong dua orang perdana menteri yang kacak, mempesonakan, menawan, bergaya, berkarisma, berwibawa.

  17. Projek nie sape yang untung kalau bukan singaporean… malaysian mmg tak mampu la nak naik.. bayangkan la erl dari kl sentral ke klia pun dah berapa.. inikan pula ke singapore… akhirnya kita yg merana sebab rumah disepanjang aliran train akan mahal dan harga barang akan naik sebab org singapore ramai keluar masuk kl….

  18. yaaah lagi bermanfaat dan pendapatan lagi banyak untuk kerajaan sendiri.. tapi kerajaan ni bijak pula para penasihat..doktor,tan sri ,datuk datuk ,jusa jusanya tu sampai pm kita kena tambah hutang..

  19. Mechanism of ” Know What ” and ” Know Who ” has put Msia and Singapore far apart in term of country advancement.

  20. Orang Kampung on

    Entah berapa banyak kampung MELAYU akan TERGADAI terlibat dalam Projek HAMPEH ni………
    Cuba ambik Tanah Kampung Cina Tengok….

    Udah2lah tu….
    MUSANGJAYA JOHOR tu dah mcm SINGAPORE Punya..
    Kg Abdullah Hukum kat KL jadi KL EKOR CITY…
    Kg Kerinchi KL jadi BANGSAT SOUTH
    Nasib baik org KG BARU KL kuat mempertahankan….

    Inilah UM-NO yg org ramai dok sanjung lagi…,
    Silakan….Teruskan….
    Ambiklah lagi tanah2 MELAYU…..
    Tak cukup lagi…. AMBIK2….

  21. John Kawkersky on

    Yup btol tu..saya risau skrg nih nilali ringgit tgh jatuh..matawang Singapore makin kukuh..jd sape akan berhutang dgn sape?adekah ini bentuk penjajahan yg baru??sama2 kite saksikan..

  22. orang kg baru bukannya macam orang felda yang senang kena tipu. golongan felda adalah satu golongan haprak yang bagi banyak kerusi menang kat BN.
    padanlah anak-anak felda ramai yang main dadah, pil, berjudi, merempit, sebab mak ayah kat felda dah buta mata hati pi pangkah BN.
    biarlah felda ni lenyap dari muka bumi ni…

  23. Kalau orang kg baru perangai cam peneroka felda dah lama kg baru hilang dari peta k lumpur.
    Orang felda jangan harap sangat duit sebulan rm 1500 tu. Saham felda apa citer.

  24. Ya stuju. Oleh itu kena naikkan seorang pemimpin jujur ikhlas amanah pd rakyat

  25. Yb(yang benar) on

    Rakyat bersyukur,menteri mencukur,penyokong terpaksa akur,pembangkang mendengkur,alhamdulilah syukur.

  26. Hoi Orang Kampung…

    Ko Aper tau tentang pembangunan!
    Ntah duduk pedalaman maner ntah!
    Pembangunan Negara bagus untuk merancakkan ekonomi negara!! Negara bertambah maju!
    Supaya Orang2 Kampung mcm KO boleh terima BR1M!

    Terima kasihlah skit!

  27. Kalo tiket flight KL-JB lagi murah dari tambang HSR ni, baik naik flight..45 min je..hahaa~~~

  28. Orang Kampung on

    WOI Dato’RNJ,

    Aku Orang Kampung bukan bodoh, aku nampak sendiri pembangunan yang berlaku kat kawasan aku.

    Kawasan asal org kg MELAYU duduk, pastu ramai2 diberi penerangan oleh wakil gomen2 bgtau KERAjaaan nak bangunkan kawasan ni. Nak tak nak kena keluar demi pembangunan! Pandai berpakat dengan wakil JKKK dulu supaya org2 lain terima.

    Diberi pampasan yang mmg tak setimpal dengan harga semasa. MMg diberi free rumah flat/apartment. Tp lagi bagus duduk landed pijak tanah MELAYU. Anak2 bebas bermain, pelihara ayam itik, bercucuk tanam buat lauk sayur. Kat flat maner boleh semua tu?

    Senang jer…nakkan pembangunan ko longgok semua melayu kampung dok flat. Berebut2 parking. Bersesak2. Sosialnya jadi lain.

    Last2 tempat tu jadi tempat komerSIAL. Saper yang dapat? Orang MELAYU ke yg dapat banyak tempat tu? Adalah meniaga 2-3 tahun tutup kedai, sewa makin mahal.

    HarK Tuih lah dato’ RNJ!!!

  29. Kalau sekarang bukan masanya.!! Sebab apa.!!
    Sebab tukaran ringgit dengan mata wang asing
    Sangat ketara. Kalau nak bangunkan tunggulah
    Ringgit kembali kukuh.” Supaya boleh berjimat
    Antara 20-30% dengan semua kos bahan bahan binaan.tq

  30. Ini memang menguntungkan negara Singapura.
    Sebab apa? Sebab mata wang Singapura tinggi.
    Dan kita harap kerajaan harus memberhentikan
    Semantera waktu dan tunggu keadaan yang
    Tidak membebankan barulah mulakan.tq

  31. safi rania gold on

    khairy jamaluddin dicadangkan untuk menggunakan produk kecantikan untuk memutihkan kulitnya yang gelap. tinggi tegap gelap?

  32. Itulah orang kampung pun perhijrah ke bandaraya besar
    Kalau bandaraya begitu gitu saja macam mana
    Orang nak duduk.?? Mungkin orang kampung sudah
    Biasa tidur di bawah jambatan.??hi.. Hi..hi orang
    Kampung orang kampung..!! Tapi saya pun orang
    Kampung juga.?? HA…ha..ha..tapi tinggal di bandar
    Hidup mewah..???

  33. Itu dulu..!! Felda sekarang FGV dan dulu lain.!
    Sekarang lain.!! Sekarang dipanggil Felda kikis..??

  34. SambalBelacan on

    Adakah high speed rail ini terlalu penting sangat buat masa kini dalam keadaan Malaysia yang genting begini?…x bolehkah dibatalkan sahaja…sebab ada banyak perkara2 yang lebih penting lagi yang harus diutamakan dahulu…aku x nampak pun apakah pentingnya hubungan 2 hala ini…

  35. anak melayu on

    Aku rase..masih ramai anak2 melayu..org2 melayu yang down ckt pemikiran..yg tak tahu menahu sbb2 atau punca sebenar perancangan kerajaan..main fitnah je.. Yg aku nampak semue atas kepentingan hidup sendiri..semue mahu kesenangan sendiri..x pkr masyarakat2 yg hdup ssh..yg papa kedana..kebanyakan xde yg nak hdup sepakat.. melayu yg nak menjatuhkn melayu sendiri..dengar hasutan cina..Rasulullah suruh contohi cina kerana sepakat dorang ngn bangse dorang..bukan dgr ckp cine yg pentingkan bangse dorang je..same lah ngn kaki bontot bru masok penjara..mcm mne entah org boleh terhasut ngn kaki bontot tu..terang2 de pengikut penyembah dajal(freemason).. Tu pun masih dgr ckp de..nmpk kn yg pengikut de kejar harte dunia demi kepentingan sendiri..kesenangan sendiri..pstu yg susah ditindas..weyh..aku sendiri kerja spore..tgok mcm mne derita melayu sane..dudok dlm kemah je kat tepi laut lah weyh..bodoh nak mampus bagi org Malaysia yg x pernah bersyukur..mmg aku bersyukur je lah kena bencana..patut tu satu pengajaran..menyatukan..bukan makin menjatuhkan..

  36. SambalBelacan on

    Nah!…ini komen kelihatan jujur…pengakuan jujur seorang melayu yang berkerja di sebuah negara yang dahulunya kepunyaan melayu…tetapi sayang…melayu sudah memberi negara secara percuma kepada bangsa cina…

Leave A Reply