Kenaikan Harga Rokok Naik Lagi. Dunhill, Malboro, Winston Melambung


Kenaikan Harga Rokok Naik Lagi. Dunhill, Malboro, Winston Melambung

Kerisauan kerajaan Malaysia melalui Kementerian Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) melihatkan lambakan rokok tiruan di Malaysia, menyebabkan cukai rokok naik sekaligus kenaikan harga rokok naik sehingga memberikan mimpi ngeri kepada bilangan perokok tegar di Malaysia.

harga rokok

Adakah langkah itu akan berkesan? Walaubagaimanapun, Kepimpinan mestilah melalui tauladan.

Baca kenyataan akhbar oleh pihak yag berwajib seperti di bawah ini:

KUALA TERENGGANU – Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) mengesan terdapat lebih 100 jenama rokok tidak sah atau rokok tiruan menggunakan nama dan alamat pengilang atau pengimport yang palsu di negara ini.

“Permintaan tinggi daripada pekerja asing di negara ini adalah faktor limpahan rokok tiruan ini,” katanya kepada pemberita selepas majlis penutup Bengkel Rokok Tidak Sah anjuran KPDNKK di sini, hari ini.

Katanya, penjualan rokok tiruan juga dikesan berleluasa di sebelah pantai barat dan harga rokok yang mahal antara punca lambakan dan penyeludupan rokok tiruan pelbagai jenama di pasaran negara.

Sumber : Bernama Malaysia

Kerisauan yang dilahirkan oleh pihak kerajaan Malaysia memberikan sedikit petanda kepada Berita Semasa bahawa harga rokok akan naik lagi selepas ini.

Senarai Kenaikan Harga Rokok Naik di Malaysia


Harga terbaru di bawah syarikat British Tobacco adalah seperti berikut mengambil kira kesan GSt dan kenaikan cukai oeh kerajaan Malaysia:

  1. Dunhill RM17.00
  2. Kent RM17.00
  3. Benson & Hedges RM17.00
  4. Peter Stuyvesant RM15.50
  5. Pall Mall RM15.50
  6. Lucky Strike Plain RM17.50
  7. Shuang Xi RM18.00

Adakah dengan kenaikan harga terbaru ini akan menyebabkan bilangan perokok tegar akan beransur-ansur turun menjadi perokok pasif pula selepas ini sepertimana harapan kerajaan Malaysia melalui Kementerian Kesihatan KKM bahawa kenaikan cukai rokok dan harga rokok boleh menyebabkan bilangan perokok tegar ada benarnya? Apa kata anda?

P/S : Dibawah ini Berita Semasa sertakan penjelasan dan pandangan Berita Semasa dengan kewajaran mekanisme kerajaan Malaysia mengumumkan kenaikan harga rokok naik dengan harapan dapat mengurangkan jumlah perokok di Malaysia. Realiti atau fantasi.

Bersama-sama ini juga disertakan harga kenaikan terkini rokok Dunhill, Kent, Benson & Hedges, Peter Stuvesent, Pall Mall