Harga Passport Malaysia Terkini 2017 di Jabatan Imigresen!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +


Harga Passport Malaysia Terkini 2017 di Jabatan Imigresen!

Jikalau kita lihat hari semakin ramai yang keluar negara samada untuk urusan menunaikan umrah, haji, bercuti, jalan ke luar negara, sambung belajar dan urusan bisnes.

harga passport

Passport adalah pengenalan diri kita, ketika berada di negara orang. Ia ibarat nyawa kita. Jangan sesekali cuai sepanjang perjalanan anda di luar negara.

Namun ramai yang mengeluarkan caj dan harga passport Malaysia yang dikenakan oleh Jabatan Imigresen Malaysia agak membebankan.

Walaubagaimanapun, berita baik untuk rakyat Malaysia yang mahu buat permohonan passport Malaysia yang baru ataupun yang sudah tamat tempoh (expired), di mana bermula sejak 1 januari 2015 caj dan harga yang dikenakan diturunkan sepertimana pekeliling dan notis yang dikeluarkan oleh Jabatan Imgresen Malaysia seperti yang dikongsikan gambar-gambar di bawah ini.

Jikalau sebelum ini untuk harga passport Malaysia, untuk permohonan baru atau renew passport sahaja dikenakan RM100 hanya untuk tempoh 2 tahun sahaja.

Sekarang tidak lagi. Di mana selepas warganegara Malaysia serendah RM200 untuk tempoh selama 5 tahun. Berbaloi-baloi bukan?

Butiran harga passport Malaysia yang baru boleh anda semak dan check pada jadual di bawah ini :

Senarai Harga Passport Malaysia : Permohonan Baru dan Renew Passport?

Butiran ada seperti di bawah :

Perkara Pautannya
Permohonan renew secara online KLIK SINI

Kategori Harga
Pemohon yang berumur 13 tahun hingga 59 tahun RM200
Pemohon yang berumur 60 tahun ke atas RM100
Pemohon yang berumur 12 tahun ke bawah RM100
Jemaah Haji RM100
Orang Kelainan Upaya (OKU) PERCUMA

P/S : Jikalau anda ada sebarang masalah berbangkit dan persoalan ataupun masalah boleh terus pergi berurusan ke Jabatan Imigresen Malaysia yang berdekatan termasuk pusat UTC ataupun boleh juga pergi ke pautan ini, www.imi.gov.my

PP/S : Kepada yang tertanya-tanya adakah boleh buat pasport dan renew passport Malaysia online? Maaf, sekarang tiada lagi. Pastikan size photo dan gambar yang anda berikan mengikut spesifikasi yang dibenarkan.

PPP/S : Andai anda mahu buat Permohonan gantian pasport melalui kaunter atau pasport Malaysia anda telah hilang ataupun rosak boleh rujuk dan klik gambar-gambar di bawah ini…Spesifikasi Gambar pasport Malaysia baik kanak-kanak mahupun dewasa ada ditunjukkan untuk anda sebagai panduan.

Semak Pengumuman Imigresen Malaysia dan Panduan Ukuran Gambar Passport



Share.

22 Comments

  1. Salam..sya mahu nanya APA bisa kita renew passport di cawangan berdekatan.. Apa perlu ke Kuala Lumpur sahaja.. Memandangkan sy berada di terengganu.

  2. Leong chee yaw on

    Passport saya masih ada kurang dari 2 tahun sebelum expire, bolehkah says renew passport saya sekrang atas hal peribadi?

  3. chong may kwan on

    morning !nak renew passport ,tapi i/c belum dapat lagi ,(i/c ada masalah cop jari )boleh ambil pengenalan sementara buat renew passport dan buat anak punya passport tak ?

  4. Hi, I wanna ask if my passport still have 6month, can I go and renew ?
    Thank you ..Please reply ..

  5. Sya orng wilayan.persekutuan labuan boleh kah buat passport d limbang sarawak?

  6. Abdul Rashid bin Ali on

    Sekiranya passport Malaysia sudah 3 tahun expired untuk membuat passport baru perlu membawa passport lama ke atau mungkin passport lama sudah hilang.. Macamana ya.. Terima kasih

  7. Boleh tanya? Mcm mana jikalau bukan warganerga masih menggunakn surat berank kerana hal-hal tertentu berumur21 tahun berapakh bayaran yg dikenankan dan boleh kh membuat pasport malaysia ini..

  8. Anonymous on

    Pasport kumpulan… minimum 5 org… maximun 20 org.. bayaran rm200

  9. Sekiranya.. passport Malaysia kita tercicir dan x tahu d mna letaknyaa. Apa yg harus kita lakukan?

  10. Wow dah naiktaraf…. Tapi kenapa harga tu naik pula bagi kategori 13-59tahun… Renew je kot.. Ms 1st time sy buat passport haritu rm100 je kot for 2 years.. Lagipn ikut customers la nak ambik brp thn passport pun coz they know when dorg pergi travel..

  11. Saleha Daimin on

    Wow dah naiktaraf…. Tapi kenapa harga tu naik pula bagi kategori 13-59tahun… Renew je kot.. Ms 1st time sy buat passport haritu rm100 je kot for 2 years.. Lagipn ikut customers la nak ambik brp thn passport pun coz they know when dorg pergi travel..

  12. Assalamualaikum wr.wb saya andy ingin berbagi cerita kepada anda bahwa dulunya saya ini cuma seorang pengamen jalanan yang pendapatannya tidak seberapa,buat makan saja nda cukup apalagi untuk beli obat buat ibu saya karna belakangan ini ibu saya lagi sakit sakitan jadi saya harus membantin tulang buat ibu saya dan adik saya karna bapak kami pergi meninggalkan kami entah kemana,,saya dapat nomor MBAH Darko dari teman saya..awalnya sih saya ragu tapi nda ada salahnya juga saya coba karna sudah banyak paranormal yang saya hubungi tapi tidak ada yang berhasil malahan cuma uang saya aja yang terkuras habis dan akhirnya saya menghubungi MBAH Darko dan mengikuti 4D nya yaitu 5713 dan alhamdulillah berhasil 085 394 591 995 .!!! Kini kehidupan kami sudah tidak seperti dulu lagi dan akhirnya saya juga sdh punya usaha sendiri dan bagi anda yang ingin seperti saya silahkan HBG MBAH Darko nomor ritual MBAH Darko meman benar2 100% tembus.

  13. assalamualaikum

    tuan,
    saya miswar ridhaudin syah, dari aceh indonesia dan memegang passport Indonesia . anak² saya tiga orang tinggal di melaka, Malaysia dan memiliki mykids.

    saya niat mahu bawa anak² balik aceh buat sementara waktu cuty sekolah selama 7hari bermula 20hb,seperti yang dimaklumkan oleh istri saya.

    istri berkerja di hospital melaka, sudah tentu tak boleh ikut. apakah ada gendala atau syarat² di Airport untuk saya dan anak²? sebab saya pemegang passport Indonesia sedangkan anak² saya memegang passport malaysia. umur 8thn,6tahun dan 4tahun.

    mohon nasihat dan jawapan dari pihak tuan. terima kasih. wassalam.

  14. nak tanya sikit la.. klau baby berumur 1 tahun kebawah kena cas gak ke..

  15. Saya pulangkan apa sahaja yang saya ambil daripada awak dan kepunyaan awak yang ada pada diri saya.apa sahaja yang saya ambil daripada awak,saya ambil yang haq semata-mata tiada yang lain dulu kini dan selamanya

Leave A Reply