Harga Passport Malaysia Terkini 2018 di Jabatan Imigresen!


Harga Passport Malaysia Terkini 2018 di Jabatan Imigresen!

Jikalau kita lihat hari semakin ramai yang keluar negara samada untuk urusan menunaikan umrah, haji, bercuti, jalan ke luar negara, sambung belajar dan urusan bisnes.

harga passport

Passport adalah pengenalan diri kita, ketika berada di negara orang. Ia ibarat nyawa kita. Jangan sesekali cuai sepanjang perjalanan anda di luar negara.

Namun ramai yang mengeluarkan caj dan harga passport Malaysia yang dikenakan oleh Jabatan Imigresen Malaysia agak membebankan.

Walaubagaimanapun, berita baik untuk rakyat Malaysia yang mahu buat permohonan passport Malaysia yang baru ataupun yang sudah tamat tempoh (expired), di mana bermula sejak 1 januari 2015 caj dan harga yang dikenakan diturunkan sepertimana pekeliling dan notis yang dikeluarkan oleh Jabatan Imgresen Malaysia seperti yang dikongsikan gambar-gambar di bawah ini.

Jikalau sebelum ini untuk harga passport Malaysia, untuk permohonan baru atau renew passport sahaja dikenakan RM100 hanya untuk tempoh 2 tahun sahaja.

Sekarang tidak lagi. Di mana selepas warganegara Malaysia serendah RM200 untuk tempoh selama 5 tahun. Berbaloi-baloi bukan?

Butiran harga passport Malaysia yang baru boleh anda semak dan check pada jadual di bawah ini :

Senarai Harga Passport Malaysia : Permohonan Baru dan Renew Passport?

Butiran ada seperti di bawah :

Perkara Pautannya
Permohonan renew secara online KLIK SINI

Kategori Harga
Pemohon yang berumur 13 tahun hingga 59 tahun RM200
Pemohon yang berumur 60 tahun ke atas RM100
Pemohon yang berumur 12 tahun ke bawah RM100
Jemaah Haji RM100
Orang Kelainan Upaya (OKU) PERCUMA

P/S : Jikalau anda ada sebarang masalah berbangkit dan persoalan ataupun masalah boleh terus pergi berurusan ke Jabatan Imigresen Malaysia yang berdekatan termasuk pusat UTC ataupun boleh juga pergi ke pautan ini, www.imi.gov.my

PP/S : Kepada yang tertanya-tanya adakah boleh buat pasport dan renew passport Malaysia online? Maaf, sekarang tiada lagi. Pastikan size photo dan gambar yang anda berikan mengikut spesifikasi yang dibenarkan.

PPP/S : Andai anda mahu buat Permohonan gantian pasport melalui kaunter atau pasport Malaysia anda telah hilang ataupun rosak boleh rujuk dan klik gambar-gambar di bawah ini…Spesifikasi Gambar pasport Malaysia baik kanak-kanak mahupun dewasa ada ditunjukkan untuk anda sebagai panduan.

Semak Pengumuman Imigresen Malaysia dan Panduan Ukuran Gambar Passport

pasport price passport price buat passport harga passport malaysia