Harga Minyak November 2017 Terkini di Malaysia secara Mingguan

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +


Harga Minyak November 2017 Terkini di Malaysia secara Mingguan

Kerajaan malaysia melalui Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) akan mengumumkan yang mana harga minyak Malaysia termasuklah harga petrol RON95, RON97 turun, naik ataupun kekal.

harga minyak

Ia ditentukan melalui kaedah pengapungan terkawal atau turut dikenali dengan istilah managed float bermula sejak bulan Disember tahun 2014 yang lalu.

Mekaniskme pengiraan akan ditentukan oleh KPDNKK berdasarkan beberapa faktor termasuklah :

 • Faktor kadar tukaran ringgit malaysia terhadap Dolar Amerika
 • Purata perubahan kos produk

Faktor-faktor di atas akan diambil kira sebelum KPDNKK membuat pengumuman pada bulan seterusnya yang akan dikemaskinikan oleh Berita Semasa seperti senarai harga minyak terkini di Malaysia seperti di bawah ini :

Sejarah Harga Minyak Mingguan Terkini sehingga November 2017?

Anda sudah boleh semak butiran lengkap melibatkan dari bulan Januari, Februari, Mac, April, Mei, Jun, Julai, Ogos, September, Oktober, November, Disember 2017 seperti di bawah ini:


Tarikh RON95 seliter RON97 Seliter Diesel Seliter
1 November RM2.20 RM2.50 RM2.13
8 November - - -
15 November - - -
22 November - - -
29 November - - -

Nota : untuk makluman anda bagi yang bertanda * menandakan harga yang diletakkan RON97 tersebut adalah sekali dengan cukai GST yang dikenakan terhadap jenis minyak tersebut.

Perubahan ini akan dilakukan kemaskini pada setiap bulan samada harga minyak terkini turun atau naik, anda boleh semak sendiri senaraian di atas itu daripada masa ke semasa yang meliputi seluruh negeri di Malaysia termasuk Semenanjung Malaysia, sabah dan Sarawak.

Pada pandangan anda sendiri adakah anda berpuas hati dengan tawaran dan mekanisme harga yang ditetapkan oleh KPDNKK hari ini? Mengapa? Atau anda ada cadangan yang lebih baik daripada ini?

P/S : Diharapkan kerajaan mendedahkan jadual mekanisme pengiraan bagaimana ditentukan dan diumumkan kepada umum setiap bulan supaya lebih telus kepada rakyat Malaysia? Adakah anda bersetuju?

PP/S : Apa pandangan dan respon anda mengenai pengumuman harga yang diumumkan dan ditawarkan kepada anda setiap awal bulan?Share.

7 Comments

 1. GST Satu Malaysia on

  Cadangan ditutup….bani malaysia x amik pot dah pasal harga minyak…terima je seadanya….bising2 pun bukan bleh buat apa pun…Salam GST bersaudara dengan BR1m

 2. Naikkan minyak,rakyat malaysia dah kaya dan mampu,buat bising pun dah tak guna lg,pi mai pi mai tang tu juge,asalkan najib dpt lama jadi pm,semoga pru14 ada jawapannye

 3. Buatlah keputusan sebaik-baiknya dengan cara yang halal, asalkan rakyat-rakyat di seluruh Malaysia tidak berasa terbeban, itu sudah ok untuk kami..

 4. masundimmajupi on

  Jadual harga minyak keseluruhan dari bulan Januari hingga Oktober 2016, sangat berpatutan dan tidak boleh dianggap sebagai tidak berpatutan dan membebankanJadual harga semua jenis minyak (bahan api) setiap bulan, diatur agar pengguna tidak terasa naik dan turun harga minyak. Harga semua jenis minyak di Malaysia masih OK.

 5. Pelangi petang on

  Tak payah bisinglahlah, minyak naik sikit ikut harga pasaran dunia. Kenapa tak bising harga tak bising Tanah dulu semasa dapat drp kerajaan cuma bayar dua tiga ribu premium Tanah tapi sekarang beratus ribu satu lot menyebabkan harga rumah melambung. Ini beban utama generasi baru yang mahu dapat tempat tinggal

Leave A Reply