Harga Lesen Motor 2017 MyLesen JPJ. Daftar Permohonan MyLesen Sekarang!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +


Harga Lesen Motor 2017 MyLesen JPJ. Daftar Permohonan MyLesen Sekarang!

Sebelum ini, Berita Semasa telah dimaklumkan apabila Jabatan Pengangkutan Jalan JPJ menjangkakan yang mana ada berita gembira tidak lama apabila harga lesen memandu kereta dan motor 2017 akan turun.

harga lesen

Dan satu lagi berita menarik untuk kalangan pelajar sekolah mahupun ibubapa yang acapkali mengeluh dengan kos buat lesen. Walaubagaimanapun, kita tidak lagi.

Ya….ia akan bermula dengan bantuan lesen motor dan seterusnya yang akan terkandung dalam program Mylesen JPJ (Jabatan pengangkutan Jalan) yang terbaru. Jikalau sebelum ini anda terpaksa bayar mahal bagi harga lesen motor JPJ. Sekarang tidak lagi.

Tawaran Harga Lesen Untuk Anda

  • bawah 250cc bagi B2 (sebelum) : RM350
  • bawah 250cc bagi B2 (selepas) : RM299 termasuk GST
Cara Daftar Permohonan Lesen Motor 2017 JPJ
Anda mestilah Warganegara atau penduduk tetap Malaysia
Pastikan anak anda; berumur 16 tahun dan ke atas
Anda perlu MyKad/Polis/Tentera/MyPR untuk daftar permohonan MYlesen JPJ
Anda juga mestilah masih lagi tidak mempunyai sebarang lesen memandu termasuklah lesen percubaan
Akhir sekali anda sama sekali tidak tersenarai dalam senarai hitam mahkamah; polis dan juga JPJ
Apabila anda mematuhi syarat-syarat di atas; anda boleh mula daftar permohonan Mylesen JPJ di mana-mana sekolah memandu seluruh malaysia;KLIK SINI
Perkara Butirannya
Borang Permohonan KLIK INI Download

Jelas?



Share.

53 Comments

  1. Saya seorang ibu tunggal yg tinggal bersama ibu yg berumur 78thn.Lepas kerosakan kereta saya,saya telah berhenti memperbahrui lesen memandu saya selepas ia telah tamat tempoh.Saya diberitahu bahawa lesen yg telah tamat melebihi jangkamasa 3thn tidak dapat diperbahrui lagi dan terpaksa mengambil lesen yg baharu.Kos harga untuk mendapatkan lesen yg baru sekurang-kurangnya memerlukan $800keatas.Kos permohonan lesen ini terlalu tinggi untuk keluarga yg mempunyai masalah kewangan.Harap partimbangan diberikan kepada kes-kes seperti yg diatas.Terima kasih.

  2. Bagaimana dengan lesen kereta…………….anak saya ada lesen motor L, dan kini dia nak ambil lesen
    kereta….berapa pulak kos nya.

  3. Anak saya dah guna lesen L dari tahun 2013…………..sehingga kini masih belum lagi
    membuat ujian untuk lesen P……….bila bolih dia buat ujian untuk mendapatkan lesen P.

  4. Christopher Anak Lagan on

    Nak tanya,,sy dh pernah daftar lesen motor BLIM pd tahun lpas2..tp smpai skrg Lesen tu x pass..tinggal JPJ jer lg,,dh tu Pusat mmandu Bunga Raya xpanggil lg dh utk buat last test,,smpai sekarang 2016..thun 2015 kena 1 saman,mcamana nk ambil lesen lg kalai dh asyik kena saman,,tp lesen xdpt2..?

  5. tolong la stay kan haga lesen seperti harga my lesen..kenapa 2016 nk naik kan balik haga biasa…ramai org susah nk ambil.pada tahun 2016 ini..tolong paham banyak rakyat yg belum mampu milik..

  6. Sayaa untung sebab dapat my lesen alhamdulilah dah ade L dan P terima kasih lah kerajaan dan jpj , Harap kereta pun ada My lesen

  7. Anonymous on

    tolong saya,,saya mahu ambil lesen motor b2,,tapi aq guna imm13,,,ibu bapa aku guna ic merah,,,bini aku ic biru la,,,,,boleh ka to aku ambil lesen b2,,,,

  8. Saya nak bertanya saya mempunyai lesen b2 dan nak buat lesen b full berapakah harga untuk b full

  9. Saya nak tanya masih ada lagi kah promotion utk motor berharga rm299 dan boleh mendaftar di mana mana sahaja pusat mengajar memandu ke

  10. Nilah akibatnya kalau biarkan umno perintah negara.. Kejam, mencekik rakyat je tahunya.. Aku nk ambik lesen moto pn payah sekarang.. Baik aq xde lesen lagi bagus!!!!

  11. adanya.mylesen hati pn.banyak senang hehe trma ksh jpj harga pn berpatutan dari rm299.00 skrg.rm250

  12. Saya dari butter worth sakti.. saya teringin nak ambil lesen moto tetapi gaji sya tak mencukupi untuk mengambil umur dah pun 28 …tak biasa bawa moto dengan sendirian.. so apakah jawapan tuan

  13. nk tnya … sya guna mypr dan suami sya guna imm13 dan kmi ada surat kawin … suami sya blh tak ambil lesen

  14. Yatie Che Din on

    Saya salah seorang peserta mylesen. Alhamdulillah bln3 aritu dah dapat lesen motorsikal. Sy daftar bln10 taun lepas. Bln12 test L bln 3 terus dpt P

  15. Saya telah mendaftarkan anak untuk mengambil lesen B2. Saya telah membayar Rm 400 dari RM 700. Anak saya telah membayar RM 10 utk urusan JPJ semasa memduduki ujian komputer. Anak saya juga telah lulus ujian komputer. Saya diminta utk membayar baki RM 300 utk urusan memdapatkan lesen L. Dalam perancangan, dalam hujung tahun ni baru nak ambil lesen P. Soalan saya perlukah saya melangsaikan bayaran RM 300 itu. Sedangkan anak saya hanya akan ambil lesen P pada hujung tahun ini.

  16. Asalamualaikum Saya dah ada lesen p kelas D Manual Saya Nak apply lesen b2 so Saya Nak tahu harga semasa skrg

  17. kalau umur 16,boleh ambil lesen..sbb tahun ni mngkin nk ambil lesen…sya nk tnya,,kalau nk mohon,tunggu tarikh lahir cukup ,bru ambil..btl kh..

  18. sabittebaslalang on

    harap2 si botak bibir pink tu undur diri lah ye..dengan rakyat memendam rase, bila ngadu susah di suruh pulak buat 2,3 kerja.. haihh.. harap tuhan balas setimpal satu hari nanti… aniaya lagi rakyat.. tunggu lah.. tak tenang kau hidup tak tenang jugk=ak bila kau nak mati nanti..

  19. stanes bin Ambuting on

    Hello,sya ada lesen kelas D,jdi skrg sya mau ambil lesen motor brapa harga dia,

  20. δεгсн¡ηg ғг¡εη∂δ  on

    sy nk wat lesan kereta blh tak kurangkn harga

  21. Aku bangsa indonesia bekerja di malaysia ber pasport….apa ka syarat2nya untuk dapaykan lesen motor..dan berapa harganya…terima kasih sebelumnya

  22. hye.. saya berumur 15 tahun.. selepas 15 hari bulan lima ini umur saya terus masuk 16 tahun..adakah saya boleh
    Mengambil lesen motorsikal???

  23. Saia berumor 20 tahun saia ingin mengambil lesen motor or kerata harga berpatut

  24. Dinie Fahrie on

    Klau hari lahir saya hujung bulan 8..adakah saya boleh ambil lesen sebelum tarikh lahir saya??

  25. brapa harga lesen motor b2 skrg ya?? sbab saya nak ambil bulan ni..

  26. Assalualaikum.. .brape harga mylesen skrang nie. ?? Syo bru lpas spm dan nk daftar mylesen mcm mna ea..

  27. Assalamualaikum.. . Brape harga mylesen skrang nie ye?? Syo bru lpas spm n nk daftar mylesen tpi xtau nk daftar kat mna.

  28. HA CHUN HIUNG on

    masih ada kah lesen satu malaysia ni bawa 250cc RM299 ..boleh pm saya 0105873915 terus

  29. Sya teringin nak amik lesen moto tp gaji rendah..harga lesen mahal…bole tlg terang kan mcma nak menghadapinya…

  30. muhammad azhar on

    As’salammualaikum saye nak daftar bantuan lesen 1 malaysia ne . Saye nak tau bantuan lesen 1 malaysia ne kat mane nak daftar ? Dan bile mule bantuan lesen 1 malaysia ne .

Leave A Reply