[TERKINI] Senarai Harga Kereta di Malaysia 2017

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

TERKINI Senarai Harga Kereta di Malaysia 2017

Kepada mana-mana pembaca beritasemasa.com.my sudah berkira-kira untuk membeli kereta dan tercari-cari senarai harga kereta Malaysia 2017, Berita Semasa suka untuk berkongsi dengan anda di sini.

harga kereta

Yang penting harga yang bakal dipaparkan nanti adalah yang terkini. Sekurang-kurangnya ia membantu anda untuk mendapatkan kereta pilihan berdasarkan bajet dan kemampuan anda sendiri.


Sebelum itu, anda boleh semak harga kereta import apabila sampai di pelabuhan Malaysia. Agak-agaknya berapa harganya?

Senarai Harga Kereta di Malaysia 2017

P/S : Insyaallah Berita Semasa akan update senarai harga kereta Malaysia 2017 daripada masa ke semasa. Berdasarkan koleksi gambar di bawah dikongsikan kepada anda senaraian harga yang terkini mengikut model kereta yang terkini bagi memudahkan anda membuat penilaian sebelum beli kereta baru kelak.

  1. Volkswagen Passat, Jetta, Golf, Touareg, Beetle, Scirocco, Eos, Polo, Cross Touran, Tiguan dan Sharan
  2. Volvo V60, S60, S80, V40, XC60 dan XC90
  3. Harga kereta Toyota Vios, Corolla Altis, Camry, Avanza, Innova, Previa, Alphard, Rush, Fortuner, Hilux, 86,
  4. Hiace dan Prius
  5. Suzuki Alto, Swift, SX4, S-Cross, Kizashi, Jimny dan Grand Vitara
  6. Subaru WRX, Legacy, Outback, XV, Forester dan BRZ
  7. Peugeot 208, 308, 408, 508, 2008, 3008, 5008 dan RCZ
  8. Harga Kereta Proton Saga, Proton Iriz, Proton Satria Neo, Proton Persona, Proton Preve, Proton Suprima S, Proton Inspira dan Proton Exora
  9. Nissan Almera, Latio, Sylphy, Leaf, Teana, X-Gear, Grand Livina, Serena S-Hybrid, X-Trail,
  10. Murano, Elgrand, Navara dan 370Z
  11. Mitsubishi Mirage, Attrage, Lancer, ASX, Pajero dan Triton
  12. Harga kereta Perodua Axia, Perodua Myvi, Perodua Alza dan Perodua Viva
  13. Mini Cooper 3 Door, 5 Door, Clubman, Coupe, Countryman dan Paceman
  14. Mercedes-Benz A-Class, B-Class, C-Class, CLA-Class, GLA-Class, E-Class, S-Class, M-Class, G-Class, R-Class, SL-Class, CLS-Class, SLK-Class, AMG GT dan SLS AMG
  15. Mazda 2, Mazda 3, Mazda 5, Mazda 6, Mazda 8, CX-5,CX-9, Biante dan BT-50
  16. Lexus CT200h, IS RC, RC F, ES, GS, LS NX dan RX
  17. Land Rover Defender, Freelander, Discovery 4, Range Rover Evoque, Range Rover Sport dan Range Rover
  18. Kia Picanto, Rio, K3 Cerato, K5 Optima, Sportage, Sorento dan Pregio
  19. Jaguar XF, XFR, XJ dan XKR
  20. Isuzu D-MAX dan MU-X
  21. Infiniti Q50, Q60, Q70, QX50, QX70 dan QX80
  22. Hyundai i10, Elantra, i30, i40, Sonata, Genesis, Tucson, Santa Fe, Grand Starex dan Veloster
  23. Harga kereta Honda Jazz, Honda City, Honda Civic, Honda Accord, Honda HR-V, Honda CR-V, Honda
  24. Stream, Honda Odyssey dan Honda CR-Z
  25. Ford Fiesta, EcoSport, Focus, Mondeo, Kuga, S-MAX, Ranger dan Everest
  26. Citroen DS3, DS4, DS5 dan Grand C4 Picasso
  27. Chevrolet Sonic, Malibu, Cruze, Orlando, Captiva dan Colorado
  28. BMW 1 Series, 2 Series, 3 Series, 4 Series, 5 Series, 6 Series, 7 Series, X1, X3, X4, X5, X6, Z4 dan i8
  29. Audi A1, A3, A4, A5, A6, A7, A8, Q3, Q5, Q7, TT dan R8

Semak Harga Kereta Malaysia 2017 Terkini dan Terbaru?

P/S : Anda berminat dengan yang model mana satu?

Share.

96 Comments

  1. Admin, Merc takde walaupun aku tak mampu sebenarnya :malu. Takat BLM ok lagi

  2. Assalamualaikum…cik saya nak bertanya berapa mothly untuk pembelian kereta SAGA 1.3 B. Line (M) Metalic dgn harga 36498? Jika deposit saya RM 5000

  3. cik saya nak tahu bulanan berapa jika harga Vios RM87,900.00. Layak untuk buat loan jika pendapatan sebulan RM1,170.00

  4. anak brunei on

    Mahalnya kereta import di Malaysia ni !!!.
    Suzuki Swiff tak sampai pun $20,000 di brunei (Lingkungan RM45,000).
    Toyota Innova 2.5E (M) $28,000 (lingkungan RM65,000)
    Avanza 1.3E (M) $18,000 (lingkungan RM42,000)

    Kalau beli yg second hand / recon car dari singapore n Japan yg di jual di Brunei pun masih tak semahal di Malaysia.

    Sila lihat ni:
    Second hand car:
    carsmartbrunei.com/

    Recon n second car:
    padmotorsbrunei.com

  5. bruneilovers on

    kita kat brunei rendah cukai~thats why tk bpa mhl sgt~i wonder lah berapa ye kira2 gaji yg cukup untk tngl kt malaysia?kat brnei gaj 500 pun mampu bli kereta~im so shockd when my czn a dgre holdr gaj je 1000lbh f kt brnei 2000-3000~n dia tk mampu nk bli krta~tp yg advntge kat mlysia e publc trnsport are efficient so tkde krta pun tk da hal~

  6. bruneilovers on

    btw admin or mlysian boleh explain berapa cukai yg kmu harus byr kat kerajaan..i nak tau sgt~f boleh tolong explai berapa yuran sek n exam fee plz!thnks.

  7. Harga kereta Honda City sebelum cukai..RM 45 000,selepas cukai RM 95 000..

    Harga Proton GEN-2 di UK 6000 ps..

    Rakyat Malaysia terpaksa berhutang 9 tahun untuk membeli kereta Satria Neo RM 50 000 dengan bayaran bulanan RM 600

    Meanz kalau nak beli kereta RM 100 000 k=RM1200 selama 9 tahun..kereta RM 250 000 k,RM 3000 selama 9 tahun..

    bermaksud kalau ade orang yang menggunakan kereta CAMRY,dikira orang itu kaya di Malaysia… :gelak :ketawa ..

    P/s:Nak jadi kaya jual la AP..bukak bisnes AP ok? :ketawa :ketawa :gelak

  8. memang x dapat nak dinafikan, cukai kereta mahal kononnya untuk melindungi pasaran kereta tempatan seperti proton dan produa, tapi mahal juga harganya… sebenarnya, jumlah gaji sekarang x seimbang dengan kos semasa yang makin meningkat di sini.

    lagipun malaysia mmg banyak bergantung kepada cukai2 dari rakyatnya, cukai merupakan salah satu pendapatan utama negara.

    beruntung saudara2 kita di brunei, mungkin jumlah rakyat x berapa ramai tambahan pula kekayaan negara yang melimpah ruah menyebabkan kos hidup di sana lebih murah…

  9. hai En/Cik boleh saya tau kalau saya nak beli keta viva 660EX (Metalic) harga RM25,300 berapa ek monthly instalment n berapa pulak depositnyer?kalau kita nak beli keta kena ada lesen dulu ker?please reply me at my email bealz84@yahoo.com secepat yang mungkin thanks

  10. Bersyukurlah dengan apa yang kita ada. Bersyukurlah dengan apa disediakan oleh negara kita. Aman makmur, tiada persengketaan…Lihatlah dunia sekeliling kita…Janganlah terlebih tamak… Beli apa yang mampu. Tak guna banyak bersoal-jawab…. Fikirlah…..

  11. :hormat
    dari en/mrs yatisan..itulah semangat melayu yang masih belom merdeka..masih berada dizaman penjajahan melaYUU melaka yg suke dijajah..;)…Hijrah!!!!! for kesempurnaan ;) ..patut pun pelabur asing pun tak nak melabur dimalaysia…bukan kerana kos buruh yg tinggi ..tapii..bangsa asing tak sanggup nak baya cukai yg tinggi kat sini…huahau….skrg sape yg tamak?

  12. sepatutnya sebagai rakyat malaysia kereta tempatan hndaklah dijual murah untuk menggalakkan lg rakyat pakai barang buatan malaysia,dan pastikan kualiti yg di beri kpd rakyat sama seperti kereta yg di import

  13. kalau boleh sertakan sekali senarai harga kereta terpakai mengikut tahun dan harga.

  14. aku setuju ngan Atom…kerajaan dah byk mkn duit rakyat..rakyat malaysia tertipu dgn kroni proton…harga proton di arab saudi lebih murah dr malaysia?…kenapa malaysia tak kurangkan cukai sedangkan negara lain cuba hapuskan cukai? ..bukannya nak kayakan rakyat tapi makin memiskinkan rakyat..pegi blahlah dgn rakyat didahulukan pencapaian diutamakan……rakyat sengsara,kroni ketawa…..satu hal lg harga kereta camry di arab tak sampai pun 30k..kerja 3 tahun dah boleh beli cash…

  15. malaysia,malaysia,tak tau lah pernakjadi ngan m’sia yang kaya bertambah kaya,yang miskin bertambah papa dibuat nyer emmmm tak tau lah.

  16. supa molek on

    kahkahkahhkah…..inilah negara malaysia yang dicintai…cukai terlampau tinggi sehingga nk memampuskan rakyat…..org kaya makin kaya n org sesak makin susah…kos sara hidup makin meningkat….. :tembak

  17. :tembak :tembak makin tembak makin menjadi ….. nak kata apa kita mentimun diorang durian hmmm

  18. :tembak :tembak makin tembak makin menjadi ….. nak kata apa kita mentimun diorang durian hmmm tapi kalau di jadi tempoyak sedap jugak cicah ngan timun …. apa macam ada apaham :senyumkambing

  19. hmmm…bila lah taraf gaji penduduk malaysia sama seimbang ngan harga zaman sekarang.kos hidup tinggi,gaji tak seberapa.sedih betul.

  20. malaysia ni nk menjahanam kan rakyat..bkn nk membantu…
    lebih kesian pada rakyat bkn bdn kerajaan…so sad gaji mcm tu je laaa…nak naik pun susah..taraf kehidupan tinggi..
    rumah sewa mahal..makanan mahal..kereta mahal..tandas awam pun mahal..tol pun mahal..minyak pun mahal..cukai pun mahal..harga barang2 dapur pun mahal..segala nye la mahal..gov xpe gak tiap tahun ada kenaikan..yg kje swasta ni adeh..sedih tol..ikat perut je..
    Sepatut nye harga kreta proton ni wat la sama level dgn kualiti nya..ni kualiti xla bagus mana tp harga jual nk mahal..skrg ni lagi la interest pon dah tinggi..
    kereta proton saga blm pun interst dah 4.25% -9Thn..
    Silap2 XLama nnti rakyat yg bergaji sederhana pun xmampu dah nk pakai kereta..sbb xmampu nk tanggung bulanan kreta dan minyak.. :curiga

  21. misai kontot on

    ape le yg korang mengeluh sgt ni kitakan rakyat mlysia terima aje le ape yg krjaan dah buat.kadang2 aku pun mengeluh gak dgn negara kita ni ape nk jd aku pun xtau le

  22. Saya sokong sepenuhnya dgn Hann, saya pun malas nak cerita..buat sakit hati je…

  23. Harga kereta mahal pun orang beli jugak…Malaysia jugak la pasaran terbesar kat Asean ni….pelik…dah kaya sgt ka org2 kat Msia nih…sanggup berhutang nak beli keta Jepun…ramai yg nak bergaya…beli keta Vios yg mahal….hutang belajar tak leh pulak nak bayar…ada aternative yg murah yg mahal juga yg nampak….Msia belum sampai negara maju lagi…jgn harap harga kereta boleh murah

  24. :comel ermmm,relax arr..biasalah..semua yang mereka buat mesti ada sebab..kadang2 kita kena pk jugak..kereta just untuk keperluan.tapi kadang2 kita jugak yang salah guna..huuhu..aku nak beli kereta pun aku kena pk banyak kali..nak guna loan..rasa cam rugi je..baik aku simpan dulu duit jadi banyak2..huuhuu..

  25. Bukan nak bergaya tapi saja nak bagi sumbangan besar dengan bayar cukai yang lebih tinggi.

  26. i am so agree with u. if this kind of reply that we get everytime there’s an argument or provocacy regarding any issues occuring in our country, we wont change that much. we will be like a frog getting trapped in a glass. seeing others getting more and more successful while we only have the chance to see it. cause we always feel satisfied with what we have even though it brings no good to us. lagipun in islam it is not wrong for wanting something more and more as long as we dont take other people’s rights. am i right?

  27. Org Malaysia tahu yg mmg harga kereta + brg2 keperluan asas Tinggi tp masih juga berbelanja utk itu. Kalau mereka kurang permintaan / pembeli, pasti kurang juga yg nk berniaga kat sini, apatah lg dgn harga yg tinggi. Kerajaan tahu org malaysia mmg MAMPU sbb tu mereka charge mahal walau untuk produk tempatan. Kita kenalah sama2 berjimat samada utk brg2 keperluan asas apatah lg kereta ataupun petrol. Kalau setakat nk bergERAK dekat, mungkin penggunaan basikal agak praktikal seperti di Holland. Bahkan mereka masih menggunakan sampan sbg pengangkutan utama selain trem. Byk merungut tida berguna tanpa melakukan apa2. Gunalah kereta yg biasa sahaja yg sesuai dengan kemampuan kita. Lebih baik laburkan wang anda untuk rumah/hartanah sbg aset dn bukan lagi libiliti.

  28. kancil vs camry on

    kete kancil ak tlanggar bontot camry,bkn laju pon.abis remuk kancil.bumper camry 2 just blubang 1cm je.macam haram kete malaysia nie,xtahan tp harga mahal.than masa kt workshop produa,ak tgk byk myvi yang hangus terbakar.beli kete lua je la..langgar skit da remuk.klu laju skit,melayang nyawa.

  29. haaa..aku setuju sangat kalau berjimat cermat pasal kereta..contohnya jgn la guna duit bonus utk tukar sport rim & make up kereta…asal kereta dicuci selalu mesti nampak cantik

  30. kancil vs camry on

    public sekarang sudah bijak menilai untuk sesuatu produk. ramai yang sanggup untuk membeli kereta luar daripada kereta buatan malaysia sendiri kerana quality yang ada. quality tinggi, boleh guna lama, less maintenance, less problem. yang tidak mampu membeli kereta import, kereta malaysia sedia menanti.

  31. mestilah kene ade lesen dulu.nty org bank nak tgk lesen kita.baru die kasi approve loan.klu nak beli cash tu lain la.haha

  32. Aku lebih prefer kereta import… bia la mahal sikit dari keta malaysia… janji tak sakit hati pakai…. beli kereta tempatan, baru 2 minggu pakai, dah problem kat cermin automatic. sape perasan, kalau bayar tol, kebanyakan orang yang bawa kereta tempatan mesti buka pintu… bukan ikut tingkap… aku bukan nak anti dengan brangan malaysia. tapi rakyat malaysia ditipu oleh kerajaan… jual kereta kat luar negara dengan harga yang murah… kualiti export… jual kat malaysia, harga mahal giler dari kat luar negara…kualiti pun cikai… so far, produk keluaran Produa yang terbaik untuk tempatan…

    Lagi satu, kalau nak tunggu malaysia nak jadi negara maju baru nak dapat kereta murah, mimpi je laa… negara maju, ekonomi rakyat dia dalam keadaan bagus… baik… tapi rakyat malaysia makin miskin…

    memang negara maju ada GST n macam2 cukai lagi yang ada… tapi banyak faedah yang diorang dapat…. pengangkutan awam yang efektif, kemudahan perubatan percuma, kemudahan pendidikan terbaik dan murah malah ada yang percuma, barangan keperluan murah Dll… nak kata malaysia tak ada duit, banyak aja… tapi yang dipersoalkan, kemana duit yang dapat tu digunakan? banyak pembaziran dan ketirisan yang berlaku…. kalau tak percaya, tengok laporan penuh audit negara…

  33. ubi gadong on

    sbenarnya kita ada hak untuk memilih pemimpin.kita x perlu mengeluh dgn tindakan kerajaan sbb kita sendiri yg pilih mereka. jd kenapa kita x tukar pemerintahan je melalui pilihanraya.org ramai x fhm apa itu kerajaan. secara ringkas, kerajaan adalah wakil untuk mentadbir sesuatu komuniti. negara yang besar perlu kepada pentadbir yang dipilih melalui pilihanraya. org kata malaysia aman tp byk sgt yg bercanggah dgn agama, dalam tv dahla byk perkara maksiat, menari, berjoget, konsert dan aktiviti lalai sgt byk. tp cramah agama skit je, dahla buat bukan waktu perdana. takde sorag pun ulama blh bercakap dlm tv, itu pun dah cukup untuk kita fikir tntg pemimpin kita. ulama kata, JAHATNYA PEMIMPIN KERANA JAHATNYA RAKYAT. segala perkara maksiat yg dilakukan oleh kerajaan malaysia skrg ini sperti konsert yg mendedahkan aurat, percampuran laki2 perempuan tnpa batas, ppuan menyanyi, mesin judi , kilang arak yg besar di selangor, semua itu berdosa besar dan rakyat malaysia yang menyokong kerajaan yg buat perkara tersebut akan mendapat saham dosa jg selagi perkara tersebut masih ada. so bertaubat la semua dan ikutlah ajaran islam yg sbenar dr MUHAMMAD S.A.W. klau nk dgr cramah ustaz yg xde selindung pasal dosa blh la dgr cramah USTAZ AZHAR IDRUS, tp loghat terengganu la. itu je yg sy tahu sorang ustaz yg lantang bercakap tntg hukum agama. slamat mendengar..

  34. ubi gadong on

    ceramah USTAZ AZHAR IDRUS tu blh tengok @ download kat youtube.com
    selamat mendengar…

  35. rase cam xpuashati bile tau harga kete lua sgt murah,impreza yg kualitinye sgt tinggi sama harga dengan waja yg kualitinye….(hahaaaa…..),tpi sebelum cukai la.haha.lepas cukai….bertingkat2 harga kete lua mlambung.lepas ni ak harap rkyat malaysia dapat hak yg sbetulnya lg2 dlm harga kereta ni,kalo x…ak harap la kerajaan bertukar pulak pada yg lebih ambik tau nasib rakyat golongan berpendapatan sederhana/kecik

  36. klau nak tahu smua hrga keta trpakai, tgk le kt website;motortrader.com….berita semasa hanya tuk brita2 trtentu je..!!

  37. bruneilovers: sorry bro jgn sama kan negara lu dgn malaysia, penduduk negara lu ada berapa juta nak banding kan malaysia, memang lah cakap senang, apa kereta negara lu keluarkan ada ke, kalau tak ada proton kemana anak jati malaysia nak kerja, dan tak ada kerja jenayah akan menigkat, negara lu boleh lah cakap gaji 500 boleh pakai kereta dan tak ada kerja pon boleh hidup kerajaan lu beri makan. kalau macam itu penduduk brunai tak ada sekolah pun tak apa,, dgn erti kata lain buta menbaca, dan kalau lu tgal kat malaysia lu tgal bawah jembatan kot

  38. Salam..nak kaya, kerja la.jangan jadi penganggur atau tahu mengkritik.. takde duit jatuh dari langit.lagi satu, yg korang selalu sebut duit rakyat.cuba tanya diri sendiri, ada ke duit korang dlm kerajaan? mana yang menganggur, celah mana sumbangan yang ada untuk di kategorikan ‘duit rakyat’..? mana yang tidak ada tanah, rumah atau apa2 harta benda yang membolehkan pembayaran cukai, celah mana pulak dikategorikan duit rakyat..secara rasionalnya, kalau tak kerja, korang ingat kerajaan nak bagi duit ke? jadi nak duit, kena kerja..ada rezeki, beli la apa yang kita mahu selagi mampu.kalau tak mampu, diam sudah..

  39. saya teramat la setuju dengan azhar…….
    dalam dunia ni xde bende yg free…….. xde org lain yg akan mengubah takdir kecuali usaha diri sendiri dan doa……. ape yg disediakan kerajaan dah cukup bagos utk rakyat….jgn jadi manusia yg xtahu bersyukur ok……..so kalau nak improve taraf hidup kene la usaha…..kerja la jgn menganggur…..kerja ye

  40. bukan nak kata apa. memang tak layak la, melainkan muka tinggi. range gaji ni untuk saga, vuva lepasla. persona pun senak sikitla, itu pun b-line jela persona kalau nak pun.

  41. kerja2 la jugak..yg penting aku nk kmpul duit beli kereta! skg pakai honda cup je kesana kemari. kalu kerajan kasi cukai kurang kn elok,kot2 leh pakai type R pulak sedap juga kn.honda cup ke honda civic.insyaallah..

  42. salam..
    ii boleh tumpang tanye..tau tak harga myvi extreme yang akan dikeluarkan nanti??sape2 tau same2 kongsi ek

  43. ThePrimeMinisterOfMalaysia on

    Kepada rakyatku yg sentiasa didahulukan sekelian… seperti biasa, dukacita dimaklumkan bahawa AFTA utk anda semua MASIH blum boleh dilaksanakan kerana MASIH ada perkara yg MASIH perlu untuk diambilkira..such as shopping budget isteri2 para menteri kita..allowance hiburan para menteri dan anak mereka..duit maintenance mistress2 (bg mereka2 yg berkenanan), duit hilang tension anak2 dan ister di 5 star hotel (MASIH ramai lg para menteri kita yg MASIH dlm proses perbincangan dgn isteri2 mereka mengenai pemotongan budget hilang tension jika AFTA ini dilaksanakan nanti – i.e jangan pentingkan diri sendiri, fikirkan juga masalah mereka dan keluarga mereka) ..Perkara2 berbangkit yg lain juga penting seperti kerugian tax terhadap bank/institusi2 kewangan yg memberikan pinjaman kenderaan akan semakin menurun disebabkan oleh harga kenderaan yg semakin murah. Ini disebabkan oleh keadaan rakyat yg semakin mampu utk memiliki kenderaan..
    Kemungkinan lain adalah rakyat mula boleh membazir.Ini kerana adanya lebihan dr pendapatan masing2 kerana byran ansuran kereta telah jauh lebih murah dan tidak lg membebankan rakyat..Rakyat yg sblm ini terkenal dgn sifat humble mereka (kerana menaiki kereta kancil dan kereta2 buruk) akan mula dan mudah menjadi riak kerana telah mampu memiliki kereta yg lebih baik seperti Altis atau Honda Civic fd2..Ini sy lihat tdk bagus demi kebaikan negara kita. Rakyat juga harus memikirkan tentang nasib pemegang2 AP..Skali lg jgn kita pentingkan diri sendri..fikirkan apa akan jd pd mereka dan keluarga mereka? Sanggupkah kita melihat mereka2 ini menjadi kurang mewah dr seperti mana mereka sblm ini? Tentu tidakkan?.Sepertimana yg anda tahu, menjadi PM bukannya bersifat kekal..jika diteruskan juga AFTA, adakah adil bg sy? Kerana PM sblm sy telah 24 thn menikmati high import duty dan AP..tiba2 giliran sy sj, sy terpaksa melepaskan segalanya..tentu tidak adilkan? Jadi di sini sy amat berterima kasih kpd rakyat2 yg MASIH terus berharap agar AFTA ini dilaksanakan dan harapan sy teruskanlah harapan dan mimpi anda semua..semoga pengganti sy kelak (setelah sy bersara nanti) akan dpt melaksanakan perjanjian AFTA ini..Sekian dan Salam 1 Malaysia.

  44. betul tu…. klu hage tu…. sebulan dlm 1000-1200 bergantung pada downpment cik…bank kebiasaanye akan tgk kemampuan kita dan tanggungan….klu bln2 ade yg lewat spt kredit kad ke tau hutang2 lain…dia akan naikkan interes…klu byaran cantek jer mungkin dptlah interes yg rendah… p/s klu bulanan rm1k gaji sebulan mesti tidak kurang 3k

  45. @azhar , @jie

    salam..

    yg menjadi masalahnya cukai kereta kerajaan kenakan teramat la tinggi. bkn soal kerja atau tidak.. kita kerja pun kalau cukai tinggi susah jugak. jgn nak sokong x tentu pasal dan jgn bangkang x tentu psl.. x psl2 nnt jadi la pak turut mcm anda berdua..

  46. xpyh la nk bsyukur xbtempat kawan2 oi.bnda dh terang2 kot.ni x.asal dgr komplen,bsyukur.bsyukur koraknye kalo kena batang idung sendiri.aku amik contoh la.kalo harga honda yg sebenarnye tu dijual di malaysia,ak rasa sume org dh pkai honda n kete import yg lain.tp ad plak 1 masalah lg.sapa nk beli proton???sapa nk bagi duit kt gomen yg kita patut ‘panjatkan kesyukuran n kesetiaan’ yg xberbelah bhagi tu?

  47. aku nak beli kete cash la… viva ker. wira ker.. janji cash.. malas la nak utang2..
    kete pon nak utang, rumah pon nak utang, kawin pon nak utang, nk smbg blaja pon nak utang. sampai kemati pon utang tak settle la jwbnyer..

  48. Aku nak bagi contoh perbandingan Malaysia dan Jepun. aku amik contoh Honda Freed, dan bandingkan dengan gaji permulaan engineer di Malaysia dan Jepun.

    Harga Honda Freed di Jepun adalah 900% mahal (9 kali ganda) dari gaji mula bulanan engineer Jepun (200,000 yen), manakala harga Honda Freed di Malaysia adalah 5600% mahal (56 kali ganda) dari gaji permulaan engineer malaysia (RM2000).

    Road Tax di Malaysia RM120 (6% dari gaji) manakala road tax di Jepun 34,000 Yen (17% dari gaji). Selain tu setiap 2 tahun, kereta akan di check, dan memakan kos yang lebih kurang 90,000 Yen (45% dari gaji).

    Upah untuk tukar timing belt dan water pump (tak termasuk harga parts) di Malaysia maybe RM200 (10% dari gaji) manakala di Jepun 30,000 yen (15%).

    Nak amik lesen kereta kat jepun will cost 300,000 Yen (150% dari gaji) manakala di Malaysia katakan RM800 (40% dari gaji).

    Harga brang-barang letrik tu tak layak nak banding. Memang kat Jepun murah, kalau dibandingkan ikut % gaji.

  49. Bolehla nak buat cakap pasal pengangkutan awam Jipon ni berada pada tahap terbaik, tak heran pun kalau tak pakai kereta..rata2 golongan profesional diorang macam doktor pun guna keretapi laju je pi balik kerja…kalau kat sini pengangkutan awam faham2 jela, so kalau dapat harga kereta yang murah sikit tu ok la juga…jangan pandang kat jepun tentang perkara yg merugikan je, yang itu kita boleh tolak tepi, yang menguntungkan tu kita amik buat panduan dan mampu bersaing dengan diorang…

  50. bermakna di Malaysia, jika kamu gunakan sepenuh gaji kamu untuk bayar kereta kamu perlukan 4 tahun 8 bulan untuk habis bayar. Manakala di Jepun cuma 9 bulan saja siksa kamu untuk bayar kereta. Maka untuk roadtax dan lain2 tidaklah terbeban lagi kerana kereta kamu sudah abis bayar.

  51. Kalu kita sentiasa blapang dada n sentiasa bsyukur dgn rezeki yg ada xde mslah xdpt beli honda ke altis ke golf ke.. sampai nk tukar krjaan hehe.. krjaan baru dpt kasik kete hrga murah ke hehe.. Dulu ada le skali negeri tuh tukar krjaan, duit zakat sapu punya le miskin, belum lg kisah sbelum ayam bkokok nk “murtabak” undang2 hudud hehe.. ayam dh penat bkokok hudud ke mana hehe.. Skrg tpaksa patuh ustaz Lim Guan Eng kasi hapus hudud n ikut ustazah amiga kasi hapus negara islam msia jd “malaysian msia” hehe.. Last2 ustaz azhar pun xdpt bceramah..

    Ckp memang senang.. buatlah “Kebajikan” d Kelantan dulu, xperlu jerit2 maki2 org, kalu baik dgn sndiri rakyat dtg n myokong, “Bersih” kan dulu ahli2 yg xpernah solat, kaki2 judi ekor, mat2 pet.. ikut spt sahabat2 yg BEREBUT2 xmahu jd pmimpin.. Insyallah..inilah org yg kita cari utk memerintah ngara kita d akhir2 zaman nih.. Jd stakat hari nih Tiada rotan Akar pun berguna.. Tpaksa sokong krn itu yg tbaik dr krjaan 1 lg tuh yg tlalu banyak ckp itu salah ini salah tapi xpernah tunjuk cara2 betul.. diam2 duit elaun YB sapu jgk, rakyat bgaduh sesama sndiri..

  52. hoohoh kamu sedar tak? kerajaan kamu ni kaya…. tapi rakyatnye miskin…hasil minyak negara suma disapu bersih oleh kerajaan.. rakyat dapat apa?dapat minyak RON 95 yg mahal lg ade la. disuruh melabur lg dalam negara. cukai sana sini… x abis2 nak sapu duit rakyat. kalau aku kata kereta di Malaysia berganda2 mahal dari negara lain. kamu terima aje lah.

  53. xnk-undi-bn on

    Aku lama dh nk beli kete..mahal arr…next pilihan raya gua xmo dh pangkah umno bn!

  54. hutang belajar…hutang kawin…hutang rumah…hutang kereta/moto…hutang credit card..hutang barangan letrik,perabot…hutang personal loan..hutang..hutang…Hutang dengan Allah lagilah byak yang tk terbayar..Sama2lah kita doakan agar hutang di dunia n Akhirat dilangsaikan sebelum bertemu Allah.

  55. klu mcm tu apa kata awak jer yg duduk kat negara yg awak puja2 tu….sy pun minat jugak kereta import……xder ler nak banding2kan lebih2…..

  56. memang betul aku sokong, rakyat makin hari kena berusaha cari duit nak senang…tapi akhirnye makin hari makin miskin….benda semua naik,tapi gaji x naik2 pun…kalo naik pun ciput aje.kerajaan mmg suka rakyat berhutang sana sini…kalo gitu,mana rakyat nk senang.tekanan hidup je yang melanda rakyat malaysia.

  57. kerajaan x merasa hidup susah mcam rakyat…sebab duit diaorang sentiasa ada dan penuh…dalam masa yag sama kita kena bersyukur apa yang ada…tp kalu lah kerajaan mengkhianati rakyat, memang sentiasa sakit lah rakyat malaysia.cuba buat transform yang mengejutkan rakyat dengan berita2 benda tu turun,benda tu murah, benda tu dimansuhkan,barulah rakyat maju seiring dengan zaman…

  58. kalu krajaan kurangkan cukai keta import, x laku la keta buatan malaysia :) politik tul la……..

  59. kalau cukai kereta import turun mmg tak laku la kereta nasional.. sebab tu tak yah ada kereta Nasional pon xpe. buat susahkan rakyat aje. kalau kereta nasional murah takper la gak. skg yg untungnye sape? yg susahnye rakyat jugak. bende dah puluh tahun kot

  60. alo2 bro, pe lu melalut ni, owg cte psl keta, bkn psl politik, nk ceramah gla apply permit,,

  61. bis tu asal kereta kita bile export ble jual murah? kt UK keta kita jual murah pon owg sana xnk bli, padahal quality da upgrade xsme ngan sni punya, tp kt msia proton jual lgi mahal? ape celop??

  62. xnk cte cos of living kt jepun ke? amik yg simple je da la, buah potong (yg tepi jalan tu) kt msia RM1, kt jepun lebih kurang 200Y (lebih kurang RM7), itu xcompare harga rumah atau apartment kt sna lg. Kalo nk compare, jgn sekerat2. Slalu politician j guna tactic tue, owg yg xd knowledge dgr pown melopong smbil mengangguk j..

  63. Kerajaan ad salah, cukai tinggi sgt. Kita owg MELAYU pon salah jugak. Gaji ciput. Krg tgk asal cina2 kt lua sna, yg xpandai cakap melayu, xreti nyanyi lagu negaraku pown, xd bising2 cukai mahal, slumber j pki altis, alphard, camry bagai. Pastu bdk kita duk jaga parking, jadi driver dia. Penah nmpk cina jg parking? ad tu ad, tp parking tu bapak dia punya, atau bangunan tu atuk dia punya. So pkir2kanla n bangunla MELAYU!

  64. kalau pun nak bandingkan malaysia ngan negara lain cari la dengan iklim yg sesuai… Holland tu sejuk berbasikal ok lah sebab tak penat…kat m’sia cuaca macam neraka panas nya boleh panggang satu ekor ayam…naik kereta ngam jamm nye sekali pun kita dah merungut sepanjang jalan apatah lagi berbasikal hehehe… tapi kan harga kereta di malaysia ni memang dasyat lah tersangat mahal…kerajaan malaysia ni macam menghisap darah rakyatnya dengan senyap…

  65. lalala sasa on

    Hurmm… Assalamualaikum….
    Lawak betul orang yang mengeluh kat atas ni.. Hurm.. mungkin korang tak sedar masalah sebenar ekonomi… hurm..jangan sekadar beli HARAKAH ngan SIASAH, segala fakta ekonomi dalam tu betul, kite semak same2…. kita tengok bertuah ke tak hidup kat Malaysia.
    Harga kereta, hurm aku tau memang mahal… tapi pernah korang terfikir… cukai lebih yang dibayar tu guna untuk ape… PIKIR BALIK… Tengok laa cukai2 lain. Cukai tanah ngan Cukai Pintu Malaysia… Murah tahap cipan… dah laa bayar annually/tahun.. xpuas hati.. tengok laa INDONESIA… Ko bayar banyak tu… nak cium tanah ngan pintu pon xdapat… setakat nak rasuah pegawai ambik borang boleh laa…hurm.. xpuas hati lagi.. Indonesia xbole banding sebab mundur… ambik tengok USA…. bayar banyak tu… nak buat taik gigi makan kat Wendy pon xdapat… Cukai depa dah cover more than 45% income monthly…. dan cukai ade yang bayar bulan…. Korang pikir…. nak cukai kereta ngan cukai tanah mahal… aku sanggup kereta…mmg laa xmampu kete import… tapi kurang2 ade rumah…. Menatang mangkuk mana kata kat Arab ngan USA hidup senang… gi laa dulu… Mak ngan Tokcik aku balik dari Haji/umrah pun tengok sebaik-baik Jeddah ngan Riyadh pun elok lagi Ipoh… New York/ Washington better? hurm ko gi dok sane… Doktor pun setengah mati nak idup… Ko nak gi Seattle, massachusets… hurm tengok laa,,, Orang berak dalam longkang pon ade lagi… Kalo tengok Hollywood memang laa nampak cantik… Ntah la… aku bukan nak politik,.. tapi sedar sikit… dah la bumiputera,,, kerajaan dah tolong punye banyak gile pon nak bersyukur…. xkan nak bagi 10,000 monthly kat ko baru betull….kalo xpuas hati g laa negara mane yang ko nak…

  66. haha….kalau orang cina beli kereta senang je…walaupun mahal ok je sebab diaorang pandai bisnes…boleh beli tukar…beli tukar..(kalau ragu-ragu lagi, tanyalah kat orang dalam syarikat kereta). itulah ekonomi namanya…kalau xda beli …x pusinglah ekonomi negara kita walaupun ekonomi jahanam ni. itu hal lain…semuanya kerja pemerintah. yang saya nak kongsi…macamana pula orang melayu kita ni? masih fikir simpan duit bawah bantal ke? fikirlah macamana nak jana dan pusing kewangan…. fikir juga tukar pemerintah ni supaya mungkin manifesto kurangkan beban rakyat dan kos sara diri ni berkurang terlaksana.

  67. Jimi Malek on

    Orang Melayu.

    dulu mase sekolah main2. tak dapat sambung study keje kilang.

    gaji ciput. pastu salahkan kerajaan.

    salahkan diri sendiri dulu abang2 sekalian.

    jangan la asyik nak salahkan kerajaan aje.

    kalau dulu sekolah pandai2, masuk universiti, ade degree, master bagai.

    jadi profesional. keje bagus2. gaji besar.

    rasa nak hidup mewah, berniagalah.

    diri sendiri yang malas. tak payah la nak salahkan pihak lain.

    kalau lah susah sangat hidup kat Malaysia ni,

    kenapa ade je orang kita duduk rumah besar, kereta mewah.

    pokok pangkal diri sendiri bang.

    yang bulat takkan datang bergolek, yang pipih takkan datang melayang.

    berusaha. janganlah malas.

    kerajaan bagi banyak keistimewaan kat orang melayu.

    tapi orang melayu tak pandai gunakan keistimewaan tu.

    tengok bangsa Cina.

    walaupun tak dapat keistimewaan mcm bangsa Melayu,

    hidup dieorang senang je. rumah besar, kereta mewah.

    Melayu. Menjadi hamba di bumi sendiri.

    “semakin hari kewujudannya semakin tidak dirasai.”

  68. bomba 9002 on

    kalau aku mau beli kereta di brunei dan bawak masuk malaysia mahal x..

  69. layak mmg layak..tp rilex2 je beli kreta biasa je..mmg mampu nk beli kreta vios dgn gaji mcm tutp gaji ngam2 nk mkn jela..tp maintanence kreta sape nk tanggung?

  70. x per…angan2 x membataskan cita2…
    tp sbb angan2 la tercetusnya cita2…
    lepas ade angan2, ade usaha untuk mencapai cita2…
    lama2…angan2 yg diimpikan akan terhasil dari usaha menggapai cita2….
    kannnnn….;) smile

  71. malaysia negara kaya on

    kpd yatisan-byk gunanya bersoal jawab..krjn yg dipilih rakyat kena jalankan tnggjawab,jika mereka silap kena tegur..kalau asyik wt silap je n rugi bilion2 maka kena TUKAR la…kalau kita tgok diluar negara rakyat mesir sblum revolusi terlebih bersyukur,sbb tu rakyat depa áman dan makmur”di bawah rejim husni mubarak..THAILAND tdk sekaya kita,TAPI lebuhraya dia tiada TOL..REALITINYA malaysia sebuah negara yang kaya.dr segi kepadatan penduduk,kita adalah negara yg KURANG PENDUDUK.(indonesia lebih penduduk PER kawasan)..kita ada petroleum yang berkualiti lbh tggi dr peroleum negara arab..kelantan,terengganu,sabah,sarawak ada myak..kita ada pelabuhan bertaraf dunia,hasil muka bumi kita melimpah ruah,sawit,getah,pertanian,perhutanan,perlombongan,dan tempat yang kondusif utk pelaburan luar,dsb..TETAPI sayang negara kita diurus oleh pemimpin2 yg rasuah dan tdk amanah..tebang hutan rasuah,pelabuhan pun skandal,petroleum x bg royalti,AP rasuah..mcm2 lgla..msia berisiko bangkrap mcm greece.yg jadi mangsa rakyat,bkn pemimpin sbb depa dh kaya raya

  72. sy nk tau lah sgt2 monthly payment utk MyVi SE 1.3(M) Solid RM40900 dan Toyota VIOS 1.5J (M) RM71990

  73. Encik Johari on

    bak sini kepala ko biar aku cepuk, kasi ilang bodoh.

    orang cerita pasal harga kereta yang ko melalut pasal orang cina orang melayu ni apehal?

  74. DASAR TAK SADAR DIRI,YANG DAPAT FREE..KERAJAAN BAGI..TAK TAHU TERIMA KASIH. TAHUNYA KERAJAAN SALAH AJE

  75. Kalau ada kmampuan beli aje… Jgn nak banding2… Kalau tak mampu jgn bising2…..

  76. Hmm..rasanya ok jer jika tgk harga kereta skrg..mgkin juga ada yg rasa mahal sbb makan gaji..yg berniaga ok jer beli kereta import..yg mkn gaji puncanya rezeki 1/10 sdgkan punca rezeki 9/10 dtgnya dri perniagaan..so..cuba lihat yg berniaga pasti mampu untuk kereta import mahal..mkn gaji?..hmm..sendiri fikirlah..

  77. cik norlie oi … klau goverment pritahin sikit(sikit jew , xyh byk2) … kurangkan sikit(sikit jew, x yah byk2) cukai kereta .. kurangkan skit(sikit jew,x byk) cukai pintu,rumah , upkan sikit gaji ( sikit jew, x byk) at least boleh tampung kereta rumah … sebagai cnth 1/3 rumah … kereta dan sara hidup ( brgn dapur dn all ) … alhamdulillah sgt2 … kitorang bukan x bersyukur cik norlie oii … bkn goyang telok kawt rumah … keje laa … siap buat asb lagi nk bli rumah …. pown x lps2 … padahal asb loan tu hampir cecah 70 k maybe up lagi… pown x lps2 … bkn kitorang x ukur baju sndiri.. tp saye pkai L…. mslh nye skarang … gaji x seiring dgn sara hidup … you msti ckp sape soh x blaja pndai2 … dah tu yg dip tu bodoh2 kew? … cerdik gak la tu … tu pown sesak ….. klau BN prihatin skit … x yh phitahin byk2 … xyh tkr goverment pown xpe …. lagi satu cik norlie … kitorang ni manusia gak …. mungkin cik norlie terlupe … kbykn yg mengeluh ni drpd kaum lelaki … ya … mmg kaum wanita ada membantu , tp cik norlie kne tahu .. makan minum tempat tggl adlh atas tanggung jawab LELAKI … mari same2 eja L.E.L.A.K.I … sbb tu klau pk dlm2 … perempuan umur 23 / 25 kete besar2 … laki boleh jew nak bli camtu … amek panamera sebijik ( cnth.. ulang balik C.O.N.T.O.H) .. haa.. kan kate saye ni men petik kete yg mahal … cnth ye adk2 … boleh bli .. tp dok khemah la ngan istri … boleh? …. berat bahu laki ngan tanggungjawab yang WAJIB ni … cik norlie … manusia ni ade nafsu… nak itu ini … tipu lh klau nk disagree… perempuan shj ade 9 nafsu … kami pown nk jugak merasa pkai kete selesa( selesa ye bkn mewah… ce tnye cik google different antara 2 ayat) … nk merasa rumah yg selesa ( ya … bkn mewah .. pndai pown cik norlie) ..secara x lngsng .. dpt yg beri yg terbaik kawt istri2 kami … seharian keje or jadi suri rumah … bg diorang selesa skit … so cik norlie …. pk2 kan lh … haa.. jgn slalu baham pil kuda … kang nnti melancong jawab ….

    p/s : saye tau blog ni cite psl kete .. x yh nk mention … just nk bagi buka minda… saye ni pndai sgt kew? x lh … mung lg pndai …bangang abadi kini dlu nak selamanya … :D

  78. cik norlie oi … klau goverment pritahin sikit(sikit jew , xyh byk2) … kurangkan sikit(sikit jew, x yah byk2) cukai kereta .. kurangkan skit(sikit jew,x byk) cukai pintu,rumah , upkan sikit gaji ( sikit jew, x byk) at least boleh tampung kereta rumah … sebagai cnth 1/3 rumah … kereta dan sara hidup ( brgn dapur dn all ) … alhamdulillah sgt2 … kitorang bukan x bersyukur cik norlie oii … bkn goyang telok kawt rumah … keje laa … siap buat asb lagi nk bli rumah …. pown x lps2 … padahal asb loan tu hampir cecah 70 k maybe up lagi… pown x lps2 … bkn kitorang x ukur baju sndiri.. tp saye pkai L…. mslh nye skarang … gaji x seiring dgn sara hidup … you msti ckp sape soh x blaja pndai2 … dah tu yg dip tu bodoh2 kew? … cerdik gak la tu … tu pown sesak ….. klau BN prihatin skit … x yh phitahin byk2 … xyh tkr goverment pown xpe …. lagi satu cik norlie … kitorang ni manusia gak …. mungkin cik norlie terlupe … kbykn yg mengeluh ni drpd kaum lelaki … ya … mmg kaum wanita ada membantu , tp cik norlie kne tahu .. makan minum tempat tggl adlh atas tanggung jawab LELAKI … mari same2 eja L.E.L.A.K.I … sbb tu klau pk dlm2 … perempuan umur 23 / 25 kete besar2 … laki boleh jew nak bli camtu … amek panamera sebijik ( cnth.. ulang balik C.O.N.T.O.H) .. haa.. kan kate saye ni men petik kete yg mahal … cnth ye adk2 … boleh bli .. tp dok khemah la ngan istri … boleh? …. berat bahu laki ngan tanggungjawab yang WAJIB ni … cik norlie … manusia ni ade nafsu… nak itu ini … tipu lh klau nk disagree… perempuan shj ade 9 nafsu … kami pown nk jugak merasa pkai kete selesa( selesa ye bkn mewah… ce tnye cik google different antara 2 ayat) … nk merasa rumah yg selesa ( ya … bkn mewah .. pndai pown cik norlie) ..secara x lngsng .. dpt yg beri yg terbaik kawt istri2 kami … seharian keje or jadi suri rumah … bg diorang selesa skit … so cik norlie …. pk2 kan lh … haa.. jgn slalu baham pil kuda … kang nnti melancong jawab ….

    p/s : saye tau blog ni cite psl kete .. x yh nk mention … just nk bagi buka minda… saye ni pndai sgt kew? x lh … mung lg pndai …bangang abadi kini dlu nak selamanya … :D

Leave A Reply