Harga Emas Terkini di Malaysia. Pelaburan Terbaik untuk anda

Harga Emas Terkini di Malaysia. Pelaburan Terbaik untuk anda

Sebelum ini mungkin ramai yang mengetahui tentang potensi yang ada pada pelaburan emas di Malaysia.

harga emas terkini

Tetapi biasalah tidak ramai yang bertindak. Apabila jatuh dan runtuhnya institusi kewangan dan kegawatan ekonomi Amerika Syarikat, masa itulah ramai yang mula menyedari pentingnya mereka bertindak lebih awal dalam pelaburan emas.

Budaya kita di sini, bila ramai masuk, masa itulah masyarakat kita mula terhegeh-hegeh nak masuk.

“better  LATE than NEVER”

Harga Emas Terkini di Malaysia. Bagaimana Trend Sekarang?

Pada masa itulah, asyik nak semak harga emas terkini Malaysia. Ada juga yang masih tidak tahu pentingnya pelaburan emas.

Tetapi ini semua berbalik kepada perancangan kewangan kita bukan? Tepuk dada tanya selera. Apa yang kita mahukan sebenarnya. Di sini niat hanya untuk berkongsi,  jika anda ada info menarik, kongsikanlah di sini.

Saya tahu anda lebih pakar. Moga perkongsian yang anda berikan, memberikan percambahan ilmu kepada diri anda. Okey straight to the point…..

Contoh paling tentang bagus dalam bahasa paling mudah tentang harga emas yang dikatakan tidak pernah susut :

  • Seekor kambing zaman Nabi Muhammad SAW = 1 dinar
  • Seekor kambing zaman sekarang = 1 dinar

Contoh kedua untuk menunjukkan perbezaan antara emas VS wang kertas :

  • Cuba gunakan Ringgit Malaysia (semata) semasa anda melancong ke Australia, boleh?
  • Ataupun, anda gunakan pula emas yang anda bawa semasa melancong ke Amerika, boleh?

Nampak? Bawa emas anda ke mana sahaja seluruh dunia walau perang, banjir dan gempa bumi sekalipun. Harga tetap sama dan bernilai kepada mereka. Itu sebabnya Bank Negara Malaysia akan menaikkan simpanan emas negara apabila terdapat tanda-tanda kemerosotan ekonomi Malaysia. Dan semasa kegawatan ekonomi, inilah harga emas akan melambung tinggi.

Seperti yang anda lihat harga emas terkini di Malaysia seperti pautan di bawah ini :

1. Syiling Kijang Emas
2. Public Bank Gold Investment Account (GIA)
3. Public Fine Gold (Public Gold)
4. Public Dinar (Public Dinar)
5. Dinar Emas Kelantan
6. UOB Bank Gold Products
7. Federation of Goldsmiths And Jewellers Associations Of Malaysia (FGJAM)
8. Dunia – spot gold
9. Dunia – spot gold dalam RM/gram
10. Maybank Gold Saving

harga emas semasa

Gambar emas hari ini dari Kitco.com

Sebelum itu, kita mesti mengetahui yang mana  1 ounce bersamaan (31.1 gram). Harga terendah pada tahun lepas (Mei), sekitar US$ 920 setiap ounce kemudian anda jual pada harga emas hari ini sekitar US$1200 setiap ounce. Berapa peratus untung? Berapa untung bersih yang anda berjaya perolehi?

Pelaburan emas ada 2 jenis iaitu emas fizikal dan emas maya.

  1. Emas fizikal (rantai emas, jongkong emas, emas dinar (syiling emas) atau pun emas ketul (bullion)
  2. Emas maya [emas yang ditawarkan oleh Maybank (Gold Saving Passbook) & Public Bank Gold Investment Account

Apabila ramai yang sudah Dan pada masa dah ramai mula celik dengan harga emas hari ini dan terus melakukan pelaburan emas? Jadi berlakunya permintaan melebihi pengeluaran. Ini menyebabkan harga emas akan melambung tinggi.

Bezanya di sini berbanding dengan pelbagai bentuk saham VS pelaburan emas, risiko pelaburan emas sangat-sangat minimum. Kalau rugi sekejap (jangka masa pendek) pastinya akan untung semula untuk tempoh jangka masa panjang.

Kalau sebelum ini, kita hanya nampak potensi dan bertindak untuk pelaburan dan pulangan dividen ASB (Amanah Saham BumiPutera) sahaja, mungkin selepas ini anda boleh menambah satu lagi cabang.

Yang pentingnya di sini, pelaburan emas sangat baik dilakukan untuk tempoh masa yang panjang kerana harga emas terkini akan sentiasa naik untuk tempoh jangka sederhana atau panjang.

Buangkan tabiat lama seperti asyik membuang duit untuk program realiti atau pun sibuk bertaruh semasa Piala Dunia nanti mahupun menyertai skim cepat kaya

P/S : Kalau ramai yang berminat nak tahu tentang pelaburan emas, saya akan terus berkongsi untuk artikel yang seterusnya bagi pelaburan emas di Malaysia. Sebelum itu, suka saya nak lihat respon anda di sini. Semoga perkongsian ini membawa manfaat kepada kita semua.