Guru Sekolah Makin Tertekan, Migrain. Punca? Pelajar, Pentadbir, Beban Kerja atau Ibu Bapa?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Guru Sekolah Makin Tertekan, Migrain. Punca? Pelajar, Pentadbir, Beban Kerja atau Ibu Bapa?

Yang jadi cikgu dan guru di skeolah hari ini ada yang datang daripada pelbagai latarbelakang. Ada golongan guru yang ‘kuat mental’ dan ada yang emosi ‘ikut-ikutan’.

guru sekolah

Ada yang kalangan guru yang benar-benar bertekad menjadi guru. Ada yang dapat jadi guru dek kerana profesion pilihannya tidak kesampaian. Ada yang ikut jalan depan, ada yang ikut pintu belakang untuk masuk dalam profesion perguruan yang ada hari ini. Jadi pendek kata, pelbagai jenis guru yang ada di sekolah.

Tetapi mereka tetap bergelar guru di sekolah. Samada mereka ‘kuat’ ataupun tidak. Mereka tetap kena berhadapan dengan situasi hari ini di sekolah.

Kenapa Guru Sekolah Ada Tekanan Seteruk ini?

Hari ini dilaporkan bilangan guru sekolah yang ‘bermasalah’ semakin ramai. Masalah seperti apa?

 1. Guru yang kena ambil pil penenang
 2. Guru kena ambil pil tidur
 3. Guru yang kena telan pil ubat kemurungan

Gara-gara masalah kerisauan dan migrain yang melampau dikalangan guru hari ini.

Budak-budak hari ini. Manja. Ditambah pula mak ayah yang turut memanjakan anaknya. Manja pun berpadalah. Dasar pun ini tidak boleh, itu tidak boleh.

P/S : Dahulu masih ingat lagi. Kalau kena bantai dan rotan tidak berani sama sekali beritahu ayah di rumah. Takut mereka tahu. Kalau tidak dua kali dapat di rumah. Takut….Ibu bapa sekarang banyak yang manjakan anak.

PP/S : Bagi Berita Semasa sendiri, apa-apa profesion mesti datang dengan minatnya. Semua profesion pasti ada masalah dan tekanan dalam kerja. Jikalau minat, datanglah apa bencana, masalah sekalipun, Insyaallah mampu berhadapan dan menanganinya dengan baik. Jadi sudah diberikan peluang dan tempat gunakan dengan sebaiknya untuk mendidik anak bangsa dan generasi masa hadapan. Sememangnya kerja guru adalah kerja yang mulia.

PPP/S : Berita Semasa dimaklumkan dan diberitahu yang mana ada kalangan pentadbir sekolah yang terlebih bermasalah? Betulkah? Guru-guru sila kongsikan pengalaman?Share.

14 Comments

 1. Selamat menjalani ibadah puasa……saya pihak ibubapa ucapkan.Amalan sunat dibulan Ramadhan ini diganjari spt ibadat fardu dn yg fardhu diganjari 70 kali ganda lagi.Begituh besar sekali amalan di bulan mulia ini,.

 2. ….dan akn ada satu mlm di bulan Ramadhan al-mubarak ini 1000 bulan.Sesiapa yg beramal pd mlmnya seolah2 beribadat selama 83-84 tahun.

 3. kalau tak mampu nk galas tugas, sila berenti kerja. ratusan ribu lg nk jd cikgu. Gaji cikgu skrg besar wehh….. Utk fresh graduate basic+elaun = 3k++. tu belum lg cikgu yg dh lama berkhidmat 5k+, 6k+, 7k+, 8k+, 9k+

 4. Saya malu dengan guru sekarang. Asyik minta yang bukan2. Tahukah kerjaya guru ni sangat mulia. Ilmu dicurah seikhlas hati. Anak2 murid sentiasa doakan kita? Mengajar just for sake cukupkan KPI habiskan silibus ikut tempoh. Asyik cakap takde masa je nak buat itu ini. Tapi dalam masa yang sama boleh pulak susah payah sengkang mata buka kelas tuisyen di rumah hari2.

 5. Alahai….

  Org banyak xda kerja. Kena retrenched.
  Cikgu gak kerja safe and santai. Stress kerja cikgu bukan apa pun hanya pasal banyak part-time job yg dibuat. Tuisyen sana sini malam… Rm rm tak habis2.

  Kerja cikgu ni monotenous. Mana ada stress.

 6. Ini sebenarnya taktik nak gaji lebih.
  Komplen sana sini, cakap stressla, padahal xda apa2. Takda innovasi pun. Engineering lagi stress, turnover tinggi. Asyik kena retrench ja.

  Jenis tak bersyukur mmg tak pernah cukup2.

Leave A Reply