≡ Menu

Guru Kerja 9 Jam, Dasar Terbaru KPM. Respon Anda?


Guru Kerja 9 Jam, Dasar Terbaru KPM. Respon Anda?

Nampaknya selepas ini sekitar 5,000 guru dari 104 buah sekolah akan menjadi satu lagi “bahan eksperimen” kepada sistem waktu bekerja iaitu dikalangan para guru kerja 9 jam meliputi 4 negeri seperti Pahang, Melaka, Johor dan Sarawak. 

guru kerja 9 jam

Pelaksanaan guru kerja 9 jam meliputi skopnya seperti berikut :

 • Tempoh percubaan 6 bulan di Pahang, Melaka, Johor dan Sarawak untuk diperhalusi Kementerian Pendidikan Malaysia
 • Tempoh percubaan bagi waktu guru kerja 9 jam di sekolah terpilih itu akan dilaksanakan dua sesi iaitu 7.30 pagi hingga 4.30 petang dan 1.30 petang hingga 6.30 petang selama enam bulan.
Walaubagaimanapun Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) tidak bersetuju dengan pelaksanaan guru kerja 9 jam ini kerana :

Sebab Tidak Setuju Dengan Dasar Guru Kerja 9 Jam ?

 • Mana-mana guru kerja 9 jam nanti dikhuatiri akan lebih tertekan selepas terpaksa mengikut perubahan waktu kerja baru ini yang akan menganggu tugas mereka di sekolah
 • Pelaksanaan dasar guru kerja 9 jam sama seperti seperti penjawat awam lain di pejabat tidak boleh diguna pakai dalam pendidikan sekolah
 • Guru ada banyak tugasnya. Mereka bukan sahaja pendidik malah guru juga dibebani dengan tugas perkeranian termasuk mengisi data dan sebagainya.
 • Ada masanya guru terpaksa bertugas Sabtu dan Ahad untuk aktiviti badan beruniform, sukan dan kelas tambahan
Kami memang akui cabaran menjadi guru sekarang tidak seperti dahulu. Dalam banyak-banyak point yang diberikan NUTP, kami lebih tertarik kepada multitasking yang perlu guru lakukan sekarang ini bukan setakat menjadi pendidik sahaja. Ya….memang benar, boleh sahaja meminta guru-guru kerja 9 jam seperti penjawat awam yang lain, tetapi apakah kualiti tumpuan yang mampu guru berikan sama seperti sebelum daripada pengenalan pelaksanaan guru kerja 9 jam ini?

Kerana apa yang penting bagi kami adalah kualiti tumpuan guru semasa mengajar murid-murid di sekolah bukannya kuantiti yang ada.

Mungkin ada yang mengatakan mereka adalah guru, jadi kenalah berkorban. Ya…benar sama sekali. Tetapi kita jangan lupa mereka tetap manusia yang ada limitasi daripada segi tenaga dan emosinya.

Walaubagaimanapun ini masih tempoh percubaan bukan, rangka sesuatu dasar sebaiknya. Jangan kerap sangat “bertukar dasar dan jadikan guru-guru ini bahan eksperimen” setiap kali tukar menteri, pening nanti guru-guru di sekolah. Kadang-kadang benda yang mudah jadi semakin sukar. Jadi, buat kajian dengan sebaiknya.

P/S : Ada guru-guru di sini? Apa pendapat dan hujah anda – anda semua dengan pelaksanaan guru kerja 9 jam ini?

PP/S : Alhamdulillah selepas mendapat tentangan hebat dikalangan majoriti guru-guru di Malaysia termasuk daripada NUTP, akhirnya KPM terpaksa tunduk kepada desakan hebat ramai. Butirannya seperti di bawah ini :


Sambung Baca Yang Ini Pula - Ada Kaitan Dengan Di Atas:

538 Komen Bernas di Berita Semasa… add one
 • 0 Cikgu kudin 8:32 am

  Nanti susah pulak kerajaan nak bayar OT kalau kami kerja sabtu dan ahad…kelim perjalanan pun susah nak bayar…kelim pindah sekolah pun dah lama mansuh…tapi timb menteri dalam statement dulu kata belanja kementerian pelajaran naik sebab bayar kelim perjalanan guru.pelik2

 • 0 gonjeng 8:53 am

  makin rmi la cikgu cikgu yg memberontak… jgn harapla lps ni nak bwk keje balik rmh….. disiplin murid?..kerenah ibu bapa?… konfom cikgu cikgu lps ni buat tak tau… takpelah… makin rmi la undi ”protes” dr cikgu cikgi lepas2 ni..hmmm… polemik politik btolla… kang nnti tukar menteri baru..tukar lak dasar baru… ptuih!… duit rakyat jgk yg abis

 • 0 Tak setuju 8:56 am

  Saya sebagai seorang cikgu kurang bersetuju dengan dasar ini kerana guru sudah cukup terbeban dengan tugas seperti mengisi SAPS, mengisi SPPBS untuk KSSR, menyediakan evidens untuk KSSR, sebagai guru tahun 6, sebagai guru kelas, badan beruniform, sebagai guru pengiring sehingga tugas lain ditinggalkan dan menjadi melonggok. Ini belum lagi sekolah buat aktiviti yang banyak sehingga mengganggu waktu belajar pelajar.

  Jika tugas guru hanya mendidik, saya tidak rasa itu akan membebankan tapi yang membebankan guru-guru adalah tugas selain mendidik. Seperti yang saya nyatakan di atas. SAPS untuk tahun 2-6 (isi markah di internet kadang tak boleh masuk), SPPBS (kita isi band untuk murid-murid tahun 1. kalau murid tak ramai memang ok tetapi murid sangat ramai. kena isi sampai beribu dan kena sediakan eviden atau bahan bukti setiap yang kita TICK itu tadi. Ini juga menggunakan internet broadband guru sendiri yang tidak boleh diclaim. Ini kerana sekolah saya tidak menyediakan perkhidmatan Internet.). Yang paling bestnya, murid Tahun 1 di bawah KSSR yang menggantikan KSBR sepatutnya tidak mempunyai UJIAN, di ulangi tidak mempunyai UJIAN tetapi sekolah kami melaksanakan ujian lantas menambah beban guru. Apa gunanya Tahun 1 melaksanakan KSSR yang bertunjangkan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) yang kita akan nilai setiap masa.

  Kesimpulannya, kalau dipanjangkan lagi waktu belajar, saya yakin guru akan menjadi kurang cekap dan efisyen dalam menjalankan tugas kerana tugas guru semakin banyak dan membebankan kerana selepas waktu sekolah guru bukan goyang kaki sahaja tetapi akan menyediakan rancangan pengajaran harian (RPH), menyediakan alat bantu mengajar, menyemak kertas ujian, menyemak kerja rumah, membuat kertas soalan, mengisi SAPS, SPPBS, menjalan tugas guru kelas, guru kokurikulum dan lain-lain. tqk adil samakan tugas guru dengan perkhidmatan awam lain. Sekian terima kasih.

 • 0 BEBAS 9:16 am

  “Tak setuju” jangan lah beri bermacam2 alasan. dulu aku pernah jadi cikgu sementara kat sekolah dan aku ni ramai sedara mara, kawan2 yg jadi cikgu siap jual insuran, jualan langsung berjaya pulak tu tapi aku tengok ok je…nak tau apa dia org cakap “JADI CIKGU NI YG PENTING KITA KENA IKHLAS DGN AMANAH YG DI PERTANGGUNGJAWABKAN PADA KITA, KAN…DAH DIBERI GAJI BERIBU-RIBU RINGGIT APA NAK LAGI YG TENSION! GOLONGAN CIKGU YG BANYAK HUTANG LOAN SANA LOAN SINI LOAN AHLONG TU SEBAB DIA ORG TENSION DAH TU BUAT KEJA TAK IKHLAS…KALAU KAU NAK TAU KAT SEKOLAH NI ANTARA CIKGU2 MEREKA NI BANYAK SANGAT GOSSIP2 SENANG CAKAP DIA ORG TAK NGAM ANTARA SATU SAMA LAIN…AKU KENA CITER DGN KAU JUGA WALAUPUN AKU NI PUN CIKGU TAPI ITULAH REALITI CIKGU SEBENARNYA”.Aku malas nak komen apa kawan aku cakap “Dlm hati aku cakap sape makan CILI dia lah yg rasa pedasnya” tak gitu cikgu.

 • 0 tit tot 9:26 am

  Ni org PTD punya keje la ni

 • 0 CFC OT 9:33 am

  senang cerita macam nilah…cikgu2 kan nak cuti tahunan so kenalah kerja 9 jam. Kalau x nak kerja 9 jam jangan ler melalak nak cuti tahunan seperti penjawat awam lain…

 • 0 Tak setuju 10:09 am

  mana2 kerja pun pun cm tu. kalau cikgu kerja di dalam sektor kerajaan mesti takkan lari dari gosip, perkauman, kroni dan apa lagi. waima kerja di office di wisma persekutuan sekalipun. Tu memang dah cara hidup mereka. Saya bukan nak bagi macam2 alasan tetapi sayq hanya tak setuju kerja 9 jam. kerja yang lain tu mmg dah azali cikgu. yang nak jual insuran ke, jual emas ke, tu bukan apa yang kami lakukan di sini. tak payah nak pakai HURUF BESAR. saya dan lain2 boleh baca. ingat, saya cuma kurang setuju kerja guru 9 jam sebab tak efisyen.

 • 0 Pendidik Generasi Y 10:10 am

  TOTALLY DISAGREE.
  Hujah saya, guru secara tidak rasminya telah bekerja lebih masa sebelum ini.
  1. Datang petang untuk kokurikulum
  2. Cuti hujung minggu banyak dikorbankan di sekolah terutama di awal tahun
  3. Untuk guru kelas peperiksaan, mengajar kelas tambahan pula petang dan malam
  4. Cuti sekolah juga tidak bermakna guru “bebas” sepenuhnya dari bebanan tugas
  5. Guru sudah cukup pening untuk menghadapi krisis keruntuhan moral dan akhlak pelajar generasi baru hari ini. Sudah tentu kerja “menyelenggara” jiwa manusia lebih mencabar dari menyelenggara mesin bukan?

  Sekadar pandangan =)

 • 0 Pendidik Generasi Y 10:18 am

  Terpanggil hendak menyentuh mengenai aktiviti bergosip dan tak ngam antara satu sama lain, saya ingin bertanya adakah di sektor-sektor lain, atau jabatan-jabatan lain, semuanya “bebas” dari perkara tersebut? Semestinya tidak bukan? Dan saya berpendapat Cikgu Tak setuju di atas hanya ingin menerangkan yang bebanan kerja guru hari ini bukan lagi seperti dulu, malah saban tahun semakin bertambah (dan rata-ratanya ramai yang di luar sana tidak tahu). Berilah pandangan yang matang dan bijaksana tanpa melibatkan pengaruh emosi dan mencalarkan perasaan orang lain. =)

 • 0 wan 10:37 am

  Tidak setuju…

  Guru telah dibebani dgn pelbagai tugas….dr pg smpai ke ptg…
  mungkin di masa akan dtg semakin kurang masyarakat yg meminati profession keguruan….Institut Pendidikan Guru juga mungkin akn kosong selepas ini…golongan remaja yg meminati profession keguruan mungkin akn berfikir dua kali sebelum memohon untuk msok ke IPG…

  -pndangan dari seorg penuntut IPG-

 • 0 Tak setuju 10:38 am

  itulah yang saya ingin nyatakan. saya pernah kerja di pejabat kerajaan sebelum ini dan perkara bergosip dan tak ngam berlaku dalam semua sektor, sama ada kerajaan atau swasta. Kerja di pejabat lagi hebat kerana ada unsur2 seperti membodek dan siapa yang baik dengan bos, dia yang cepat naik pangkat. Di sekolah setakat ini saya rasa sama adil. kita boleh bagi cadangan kalau GB/Pengetua/PK kurang faham dan sebaliknya. Kalau tempat lain mungkin dipandang sebagai melawan bos. Mungkin sebagai GSTT, encik/cik cuma memandang ke sekolah. Aset guru adalah komunikasi (pertuturan, penulisan, gambar rajah dll) jadi tak mustahil guru-guru meluahkan perasaan mereka melalui media-media ini.

 • 0 nasT 10:43 am

  adoi hang nie, x belajar buku perintah am ka..gred 41 ke atas man leh claim over time..adoi x pernah ak jumpa cikgu x baca buku perintah am..

 • 0 tot tit 10:56 am

  Ak PTD, sabtu, ahad,tengah malam, malam raya pun duk pej wat keje. ak pun wat surat, wat data, minit mesy, isi borang, surat pun anta by hand. kita kalau keje 48 bermaksud dari gred 1-48 tanggungjwab kita. bukan keje nak gred 17 tuntut gaji gred 48. M fokus kerja, xder masa nak direct selling,jual insurance, tupperware, avon, zhulian, jamu cam cikgu. Cikgu nk gaji lebih, bagi keje lebih bising. Cuti M 25hr j, cuti DG lebih dr cuti murid. So jgn nk komen M, bincang DG sudah.

 • 0 Nicky 11:00 am

  Berhenti jer jadi Guru ramai2..biar kerajaan buka mata…banyak lagi kerja kat luar yang boleh bagi gaji lebih dari gaji guru…minda tu buka lah sikit…

 • 0 dolah 11:04 am

  saya seorang cikgu.baru 7 thn mngajar.saya setuju dengan cdngan ini.sebenarnya tak banyak beza pun dgn kerja skrg ni sbb wpun bleh balik pukul 1 atau 2 tp tetap tak balik sbb ade kerja kt skolah.tak bnyk bezalah tmbah 3 jam aje.tapi saya setuju sekiranya cdngan ini dsertakan dgn penambahan cuti rehat khas cikgu yg 7 hari tu.mgkin jd 20 atau 30 hari.satu lagi cdgn ini prlu disertakan dgn pemansuhan bekerja pada hari sabtu serta merta termasuk negeri johor.ckgu johor kene kerje ari sabtu untuk xtvt koko sbb ari biase bdk ader skolah agama.dan akhir skali kerajaan prlu prtmbangkan pemberian elaun kerja lebih masa untuk guru skiranya cdgn ini dilaksanakan. sy cdgkan nutp terima saje cdgn kerajaan ini tetapi disertakan dgn 3 syarat td.skiranya syrat ini dipenuhi sy yakin semua guru akan berlapang dada menerima cdgn kerajaan ini.

 • 0 Tak setuju 11:13 am

  Saya yang mula-mula tak setuju pun setuju dengan cadanga yang cikgu nyatakan di atas.

 • 0 Teropong Malaysia 11:16 am

  Setuju kalau …
  1. Sukan Tahunan, Mesyuarat Agung PIBG, Hari Bertemu Waris, Hari Anugerah Kecemerlangan Akademik, Hari Kokurikulum, Kelas Tambahan, Merentas Desa dan lain-lain buat hari Isnin hingga Jumaat sahaja. Sabtu dan Ahad cuti dalam erti yang sebenarnya.
  2. Kerja-kerja tidak perlu dibawa ke rumah untuk diselesaikan. Sambung balik kerja itu pada 7.30 pagi keesokannya.
  3. Tidak perlu isi markah SAPS, PBS secara online di luar waktu 7.30 pagi – 4.30 petang. Kalau internet perlahan, sebelah siang, sila tambah server supaya laju. Malam walaupun laju, tak perlu key-in.
  4. Aktiviti kokurikulum, pertandingan, karnival dan pelbagai program tamat pada 4.30 petang. Sambung pada 7.30 hari seterusnya.

  Tolong sambung kalau ada lagi yang tertinggal….

 • 0 dolah 11:22 am

  sori ptd.jgn emo.jd ptd mmg bnyk keje.tak dinafikan.thats why gajinye lbih tggi drpd government servant lain yg setaraf.tak semua ckgu buat direct selling.terase ckgu yg fokus skolah je.tak smua ptd yg fokus kerje.ader juge menyimpang .jd kesimpulannya same je keje aper pun.dan untuk semua guru biar kite dihina,dipijak.dihenyak,diperlekeh,dikambing hitamkan,diperbodohkan ,jnji kite utk mndidik mesti kite lksanakan.wpun semua org tak mengiktiraf kita suatu hr nnt kite ttp ader anak murid yg akan menghrgai aper yg kite buat slama ini.jnji kerja jalan.buat dgn ikhlas.

 • 0 Tak setuju 11:23 am

  PTD 3 tahun sahaja kerja susah, pastu naik ke gred 44 kan? pastu 3 tahun lagi 48 dan seterusnya saya pun tak pasti. PTD pun umpama bos di jabatan kerajaan. Gaji PTD gred 41 pun lagi besar dpd guru DG41. Pastu kerja 3 tahun naik gred. Nak banding apa? Pastu yang saya nampak, PTD bawahan akan banyak mengampu PTD atasan. Kalau Encik tak lakukan, baguslah. Yang saya nampak ni kawan saya.

  Apa yang saya nak katakan disini, setiap yang bekerja dengan perkhidmatan awam, ada tugas masing. guru kerja 6-7 jam, tapi bebannya berbeza dengan PTD yang kerja siang malam tp cepat naik gred. yang kerja pejabat, kerja 9 jam tapi berlainan beban dan suasana. yang penting, lakukan tugas yang terbaik untuk diri sendiri.

 • 0 Aki 11:25 am

  Salam semua.. Saya langung xbersetuju dgn perkembangan ini.. Sepatutnya KPM mencari formula utk mengurangkan beban kerja guru.. Guru kini terlalu banyak perlu membuat kerja pengkranian.. Malahan. Kerani skang dh menjadi lebih bos dr guru.. Sepatutnya.. KPM beri perhatian kepada pelaksanaan inkuiri di sekolah yg langsung tidak dapat di implimentasikan.. Isu kenaikan gaji guru yg lambat, insentif yg kurang.. Di Malaysia, dari segi gaji.. Memang di akui guru dilayan sebagai kelas kedua.. Kenaikan pangkat yg amat sukar juga perlu diberikan perhatian.. System sedia ada patut di rombak, ini keran system sekarang terlalu birokrasi, malahan merupakan satu bentuk birokrasi melampau.. Guru tiada kebebasan membuat keputusan, guru tidak lagi dihormati oleh pelajar.. Malah. KPM menarik kuasa meroton, ini telah menimbulkan pola masalah disiplin yg sgt ketara.. Pelajar bukan saja merokok di sekolah.. Malahan, kini mereka berani melakukan maksiat di sekolah.. Apa nak jadi ? Ini sepatutnya difokuskan..

  Ini belum masuk masalah dgn PPD dan JPN.. Pegawai mereka terlalu angkuh bila berurusan dengan guru.. Ibarat guru ini orang bawahan yg tidak penting.. Mengenai insentif dan elaun.. Ianya lebih dinikmati oleh pentadbiran sekolah.. Ketua2 jabatan di KPM tidak turun ke sekolah untuk amemahami dan menyelesaikan masalah dari akar umbinya.. Malahan, sukar untuk seorg guru naik jawatan ke PPD dan JPN jika tiada KABEL.. Inilah realiti pahit yg dihadapi oleh guru..

  Masalah lain ada lah dasar KPM itu sendiri.. Mereka seolah2 menghalang sebahagian besar guru untuk menyambung pelajaran ke peringkat master dan phd.. Pentadbir akan mengenakan tekanan kepada guru yg menyambung pelajaran, seolah2 takut oang bawahan mempunyai kelulusan akademik dan gaya pemikiran yang lebih kehadapan berbanding mereka.. Padahal.. Bila guru menyambung pelajaran, ianay membantu mereka meningkatkan kualiti pengajaran, memahami pelajar dgn lebih mendalam, malah boleh mebentuk satu persekitaran pembelajaran yg lebih baik.. Tapi.. Guru disekat dari mencintai budaya cintakan ilmu.. Dasar KPM menyebabkan ilmu guru masih ditakuk lama dan punya segelintir pelajar tidak menghormati guru dan memberi perhatian semasa sesi P&P.. Pelajar merasakan guru mereka sebagai “bodoh”..

  Kepada yg mengatakan bahawa kerja guru ini mudah.. Dh bayar beribu2 ok lah tension.. Anda sebenarnya tidak pernah menjadi guru dalam erti sebenar.. Setiap pelajar perupakan amanah kepada anda.. Guru berdedikasi berusaha untuk memikul amanah tersebut sepenuh hati.. Namun, mereka ditekan dari kanan, kiri, depan, belakang, atas dan bawah.. Cikgu mengalami tekanan perasaan, mengalami tekanan darah tinggi.. Tapi.. Ibu bapa akan menunding jari kepada guru bila apa2 terjadi kepada anak mereka.. Akan dipersalahkan oleh KPM bila berlaku sesuatu yg buruk..

  Kini, guru juga diarahkan memantau apa yg pelajar makan supaya tidak obes.. Apakah semua ini?

  ~ just my 2 cents ~

  HOPEFULLY, SOME DAY, SOME WHERE, SOME ONE WILL COME AND CHANGE THE SITUATION TOWARD A BETTER CONDITION FOR ALL THE HARD WORKING EDUCATORS OF THE NATION..

 • 0 Tak setuju 11:27 am

  Cuti Rehat Khas (CRK) ditambahkan dari 7 hari ke 14@ 20 hari.

 • 0 Tak setuju 11:28 am

  Kenaikan pangkat secara hakiki setiap 5 tahun.

 • 0 Setuju 11:35 am

  Setuju
  Pensyarah ok jek

 • 0 zabihullah 11:37 am

  aku setuju dgn pandangan TAK setuju..bagi aku la..kesian juga kat pelajar2 dan guru2…kenapa 9 jam tu tak bahagi 2..ekedemik dan agama..sekurang2 pelajar dapat dunia dan akhirat..saya lihat banyak pelajar melayu islam tak endah tentang pemelajaran agama…mmg ada jaikof kat sek ren..tapi biar la pelajar2 ini ditanam islam fist..ikut akal komputer pun boleh heng..ini kan otak manusia..sebagai guru mesti tertekan…masaalah gaji tak jadi soal tinggi ke rendah ke..saya rasa guru faham tuu..berbaloikah ilmu yg diberi dgn gaji 3000 keatas….saya minta maaf kalau anggaran gaji nie salah….ilmu tak ternilai dgn wang..kepada guru2 bersabarlah…tapi saya kurang setuju dgn kerja 9 jam…murid2 pun semakin bertambah..saya rasa tak terkampoi guru nak ngajar 1 guru 30 org murid(anggaran ) murid2 nie dah la ada yg otak gred A,B,C…kalau guru yg mengajar tu kena ngajar murid gred A ok la jugak..tapi kalau otak gred C..rasa nya guru mesti tension..tapi dah tanggungjawab nak buat mana kan..kena pula 9 jam..silap2 ada yang kena penampar dgn guru lak..tekanan kerja semuanya ada tapi mengajar nie lain …sebaik nya tambah guru bukan tambah jam berkerja. maaf la kalau salah..ini sesekadar pandangan saya..

 • 0 setuju 12:04 pm

  merepek….
  kerja mana yang tak stress….
  jangan bataskan pemikiran dengan kehidupan cikgu je….
  naik pangkat nak time based (kalau pemalas macamana?)….
  cuti khas nak 30 hari (sekarang cuti maks 25 hari je…ni mesti jenis2 x baca pekekliling)
  jangan nak bandingkan kerja cikgu ngan perkhidmatan awam yang lain…kalo nak banding gak cuba banding dengan doktor….
  malas pla nak taip….

 • 0 BEBAS 12:11 pm

  Tak setuju, ini cuma pendapat tulis besar atau kecik tak yah komen. kalau kau bercerita pasal masa apa cadangan yg sesuai utk masa???aku ada beberapa cadangan dgn masa kerja yg dipanjangkan
  1.APA2 KEJA KAT DUNIA NI KENA IKHLAS
  2.SEGALA AKTIVITI HARI ISNIN~JUMAAT (sabtu/ahad rilex timeee…sama mcm org lain,kalau luar waktu ni minta kerajaan bayar OVERTIME,pihak KESATUAN GURU kena perjuangkan sedangkan perompak pun dibayar OT-mcm CITER P.RAMLEE)
  3.PERANCANGAN UTK MENGAJAR KEESOKAN HARINYA SUDAH SEMESTINYA DAH ADA PLAN KAN KE CIKGU YG MENGAJAR SETIAP TAHUN MENGAJAR SUBJEK YG SAMA? inisiatif lah kit buat dlm komputer apa yg nak diajar pd anak murid jadi setiap tahun gunakan balik tak ke gitu cikgu-Itu yg aku buat masa jadi cikgu.
  4.Dgn masa yg panjang buat keja2 sekolah seperti menanda buku murid disekolah tak perlu bawa balik (jadi kat rumah kan boleh rilex…sama family).
  5.Dgn masa yg pjg kan ke boleh tution anak2 murid jadi tak perlu dtg hari sabtu/ahad utk tution kan murid.
  6.Apa2 aktiviti boleh di selesaikan waktu pejabat, IDEA yg lain tolong tambah….

 • 0 penjawat awam 12:18 pm

  sangat setuju.. biarlah semua penjawat awam kerja 9 jam.. kalau laksanakan semua sekali lagi bagus.. penjawat awam lain dah biasa dan rutin kerja 9 jam sehari.. cegu2 jgn claim kerja banyak..org lain kat jabatan lain pun kerja jugak.. dah lah cuti banyak.. buat lah kerja korang tu kat pejabat.. kerja mesti ikhlas baru berkat rezeki tu.. cegu pun bukannya mengajar terus dalam seharian tu.. ada juga rehatnya.. cutipun pjgkan.. saya nak cuti tahun sampai 14 hari pun tak pernah dapat…

 • 0 kunchi ari 12:24 pm

  bebas: saya selama ni berkhidmat tak de jual2 brg tak de buat tuisyen atau apa2 pun side business. I’m FULL TIME teacher. Kerja guru dulu dan sekarang tak sama. saya ni anak cikgu. Dah tua bangka macam ni jadi cikgu juga. Tapi Kenapa ya bebanan tugas saya dan mak saya tak sama? Saya sibuk 24 jam mak saya nampak mcm tak banyak kerja. Dan saya bukan guru sementara tetapi guru tetap dan berpencen. Km tu guru sementara, kalau ikut budaya sekolah saya, GSTT la paling sedap kerja… tak ya ikut LDP, meeting pun selalu tak yah hadir, jawatan pon sikit, paling tinggi pun jawatan jd ajk jer…kalau agak2 malas buat kerja jumpa pengetua ker, PK ker,KB ker, KP ker ckp tak tau buat kerja..lepas tu…Kami la yang tetap berpencen kena buat. Kalau sekolah tu buka sampai tengah malam pun dik… saya la antara orang yang akan berada di sekolah. kalau nak cerita tentang beban kerja tak yah la cerita. Kami cikgu memang tahu. Kami cuma tak setuju kerja 9 jam sahaja. Kenapa? kami nak bagi kualiti bukan kuantiti. Kami kerja bukan membanting tulang 4 kerat tapi otak(mental) kami. Saya pd tahun 2011 ni tak da cuti sekolah akhir tahun sebab saya diarahkan jadi pengawas SPM, Sebagai Ketua Panitia saya kena hadir di sekolah untuk bertugas. Minta CRK jg anak kat hospital pun tak dapat. Kalau kerja 9 jam confirm la setahun tak jumpa anak lps ni. My bad luck.

 • 0 kunchi ari 12:37 pm

  saya pun…tak setuju… nanti semua cikgu ambil sekali 20-30 hari cuti…padan muka cikgu sit in untuk guru-guru yang cuti… pengetua sekolah saya tahun ni cuti 2 bulan straight.. lps tu siapa susah? Untuk menyelesaikan kerja2 tertunggak pengetua… guru2 ler yang kena terkejar2 sana sini siapkan segala benda berkaitan…claim nak yang terkurang tersikit sekali jumlah. Cikgu…kerajaan nak kurangkan kos. Mana kerajaan sanggup bayar OT guru…bukan johor jer kerja hari sabtu… semua negeri cikgu..Cikgu jangan lupa juga sekolah bukan kerajaan tetapi mengambil penjawat awam berkhidmat di sekolah tersebut. Suami saya mengajar di sekolah menengah jenis kebangsaan (walaupun sekarang bukan SMB tapi SMK) ada satu bulan tu setiap sabtu ada sekolah ganti. lain padang lain lalang cikgu…Benda2 mcm ni nak cadang boleh tapi kajian sangat diperlukan.

 • 0 zila 12:42 pm

  Guru hakikatnya sudah bekerja lebih dari 9 jam.guru sanggp bekerja pada hari sabtu dan ada kalanya sehingga ke malam… tetapi pada dasarnya orang cuma melihat guru bekerja sehingga tengahari sahaja… guru membawa balik ke rumah kerja2 menanda latihan pelajar … guru banyak berkorban jadi apalah kiranya jika hendak dibandingkan dengn penambahan watu bekerja sebagaimana yang diwartakan….

 • 0 gonjeng 12:44 pm

  ”bebas” tu masih belajar… mungkin student uni kot… pendapat tak membina..konon pernah jd cikgu sandaran..hahahah…berapa lama sgt bro cikgu sandarannya tu yer?… ‘jawatan-jawatan’ apa yer yg pernah dia pegang..hahaha.. setakat ngajar lps tu kul 1 dah balik..ptuih!….

 • 0 Cikgu Freddy Khan 12:44 pm

  FUCK FUCK FUCK FUCK FUCK FUCK!!! KORANG TAK TAU KE BODO, DAH LA KERJA BELAMBAKKKKK! PUKI KAU MUHYIDIN

 • 0 awg1031 12:45 pm

  kecoh la lu..baru keja sekejap jadi guru sementara dah ada hati nk komen org yg full time jadi cikgu..

  betul apa yg ‘Tak Setuju’ kata;

  1. pasal apa guna huruf besar tulis? xda adab??
  2. sapa ko nak kata org keje ikhlas ke tak? bukan semua org jual insuran ada buat perniagaan lain, segelintir kecil jek..ko sendiri tau, berapa kerat je yg suka mamat2 yg jual insuran or tupperware ke, xkesahla dia guru ke ape, diorg pun taw malu la weh..
  3.ko cakap senangla pasal OT ke ape..benda ni old story la, ko baru taw dunia realiti ke? mak bapak aku dah dekat 30tahun bawak keje kt rumah, ingat dpt claim ke?
  4.perancangan ikut kesesuaian masa dan paling penting murid yg diajar..cakap senang la bro..parents aku tiap minggu pun kena adjust perancangan mengajar..bukan main pakai je perancangan lama
  5. wow, ko ingat cek keje tu sekejap? ko nak buat kertas ujian pun lama tau tak? nak kepilkan semua kertas2 ujian kalo xde adik beradik mcm kitorg, mak aku kesian tau tak? sebab tu org cakap keje cikgu ni multipurpose dan xsebanding..ko keje opis bole la suruh kerani buatkan kertas2 ko yg xseberapa byk tu..
  6.tuition??? weh brader, tuition kena ada lesen la..bukan senang2 nak buat tuition dan amek duit org..
  7. sebab byk kerja yg xde kaitan dgn perkara utama bidang keguruan la cikgu terpaksa bawak balik kerja kt umah..apa ko tau??

 • 0 joe 12:48 pm

  setuju sangat guru kerja 9 jam…. dieorang cuti banyak… sabtu ahad cuti… cuti sekolah pun cuti…. hujung tahun pun cuti…. time perayaan guru tak perlu berebut untuk isi borang cuti… pekerja lain time hari raya berebut2 nak cuti…kalau nak kata kerja guru susah, kerja lain pun sama gak… so guru-guru kena bersyukurlah…. di beri kerja 9 jam kerja yelah… abihtu nak balik kul 2… kakitangan yang lain everyday 8 hingga 5… tak mintak pun ot…. apa lah guru nie… pikir susah dia yer

 • 0 awg1031 12:50 pm

  bagusla ko keje rajin..tapi jgn kutuk org yg mg dah sedia terbeban..kita dgr dulu komen diorg

 • 0 gonjeng 12:51 pm

  terbaik jo!!!

 • 0 awg1031 12:54 pm

  kalo ko DOKTOR dan disuruh buat kerja kerani or jadi akautan nak ke brader??

  itu isu utama bidang perguruan, diorg kena buat kerja yg bukan bidang..nak ke ko buat personally? dah tu kerja yg sepatutnya ko kena tangguh buat..ada otak piki sikitla..

 • 0 awg1031 12:55 pm

  dah xda budaya menghormati guru..dah lupa kome sume ni pandai2 sebab guru yg ajar..akhir zaman..

 • 0 kunchi ari 1:01 pm

  penjawat awam bukan cikgu di sekolah saya main game jer sepanjang kat pejabat…. banyak nyer kerja kan…..kalau betul kerja tak pe… tapi kalau kul 9-10pg keluar minum, kul 3-4ptg kuar minum ptg bila kerja nak siap…msk office…ngadap FB n games…gosip sana sini… cuba la penjawat awam ganti cikgu-cikgu jadi cikgu pla .. tgk apa jadi…Lupa nak ckp…antara kerja cikgu selain pok pek pok pek dpn student- mempertahankan diri dari terjahan, serang dan makin hamun ibu bapa, cari lawyer bila trima surat saman mak bapa budak, jadi pelerai bila budak bergaduh, bertumbuk, belasah membelasah, menjadi pak guard depan gate sekolah, menghadap kumpulan samseng yang datang membelasah murid2 sekolah anda, menjadi ahli JPA part-time dlam operasi menyelamat student sekolah anda yang lemas kat laut, sungai, tasik dsbgnya, agen jabatan pendaftaran negara sekiranya ada murid yang tak da sijil lahir ka kad pengenalan, jadi kaunselor pada murid, termasuk juga mak bapa mereka, jd tukang kebun, baby sitter, doktor atau jururawat untuk murid yang sakit atau cedera lepas bergaduh, jadi polis peronda untuk mengesan pelajar yang ponteng di luar kawasan sekolah. Jadi kerani juga, tukang fotostat, jadi ustaz atau ketua keagamaan jika tetiba ada guru atau pelajar yang diserang histeria.
  ada terlepas pandang tak… tambah jika ada.. sanggup tak jadi cikgu?
  Husband saya pun pernah menjadi penolong ketua pesuruhjaya sukan…kerja banyak tapi mereka banyak kerani boleh tolong sama2 bergotong-royong menyiapkan kerja. yg buat lewat balik rumah ialah client2 yang dtg bertandang tak kira masa..bukan kerja sangat pun…duduk bincang2, borak2 n minum2. saya pun pernah kerja di sektor swasta gak.. kerja banyak pun tapi tak de stres macam kerja cikgu…beza nya..your hard work will be rewarded in private sector but government you kena la berpuas hati dgn apa yg ada. APC pun hanya untuk org bernasib baik jer.

 • 0 Tak setuju 1:06 pm

  Maafkan saya, setahu saya CRK guru hanya 7 hari setahun dan tidak boleh di ambil terus pada awal tahun dan tidak melebihi 2 hari berturut-turut. Kecuali cuti Guru Besar/ Pengetua atau bahagian pengurusan sekolah yang lain.

  Mengenai time based yang saya nyatakan. Guru nak malas macam mana? sedangkan ada RPH yang perlu disiapkan sebelum P&P dan perlu dihantar setiap minggu. Perlu menyediakan bukti @ eviden setiap kerja murid yang akan di muatkan dalam fail eviden dan showcase. Mengisi eviden dalam sistem SPPBS yang dipantau oleh Guru Besar, Jabatan Pelajaran Negeri dll. Perlu menghadiri kursus paling kurang 6 hari (kalau tak silap). Terlibat dengan tugas luar dll. Sebab tulah diwujudkan LNPT (Laporan Nilaian Prestasi Tahunan) untuk menilai prestasi. Kalau tidak ada sumbangan memang markah akan rendah. Dalam pemerhatian saya, semalas-malas cikgu, semua kerja yang di amanahkan semuanya disiapkan dengan sempurna.

 • 0 setuju 1:12 pm

  kekeke….
  penjawat awam yang lain ingat tak buat ker kerja2 sampingan tu

 • 0 kecewa 1:13 pm

  Jadi inilah hasil dari kajian bebanan tugas guru. Tahniah. Kalau tugas guru hendak disamakan dengan penjawat awam yang lain, sama kan sepenuhnya. Jangan samakan separuh2. Kalau penjawat awam lain kerja 9 jam, guru pun kerja 9 jam. Cuti pun sama jugak lah. Sab & ahd pun kena sama. Guru tidak sepatutnya dipanggil utk bertugas. Apatah lagi pada waktu malam. Guru tidak seharusnya dipanggil utk bertugas pada waktu malam kecuali pada waktu siangnya diberi rehat.

 • 0 Gurkha Pencen 1:18 pm

  Tukar jer pucuk pimpinan yang ada la ni , abis cerita….Aku kesian juga kat guru-guru pasal dapat gaji pun bukannya hebat sangat. Tambah masa kerja kalau ada over time ok gak lah tapi kalau abuk pun tarak tak payah lah nak cakaplah…. Tugas guru ni nampak ringan tapi boleh sakit jiwa dibuatnya. Terutama nak menjaga murid-murid. Ibu bapa yang menjaga anak lima orang pun dah pening dengan anak sendiri. Ini pulak nak jaga pelbagai kerenah bukan anak sendiri yang berpuluh orang. Sekurang kurang separuh hari tu dah lepas dah tension kerja .Tambahan pula dasar kerajaan yang berubah-ubah mengikut kepala menterinya, Sekejap nak bahasa malaysia pada semua mata pelajaran. Lepas tu tukar pulak nak bahasa inggeris dalam mata pelajaran sains dan matematik. Yang peliknya Jepun,Korea dan China maju gak dengan bahasa dia. Itu memberi petanda jelas dasar yang diperjuangkan bertahun tahun gagal maka tukarlah kepada parti yang lain.

 • 0 kunchi ari 1:24 pm

  joe… Saya CIKGU tapi 2011 ni saya tiada saya ulang TIADA cuti akhir tahun… Bukan semua guru dapat cuti sebulan setengah ni dik…Saya tetap kena turun kerja seawal pukul 6 pagi bagi pukul 5 ptg paling awa(cuba kira berapa jam kat sekolah)l.. kena hadir ke sekolah untuk mesyuarat.. Tiada sambutan krismas tahun ini kerana kerja. Dulu pun saya kerja swasta.. pun selalu tak dapat cuti gawai atau krismas tidak juga saya mengeluh.. jangan cemburukan cikgu kerana cuti sebab penjawat awam ada annual leave. kalau setakat CRK 7 hari apa la sangat tu pun ada guru yang tak lulus cuti walaupun, saudara terdekat meninggal, anak nazak kat hospital, baru lepas terlibat accident pun kena turun kerja… sebab masih bernyawa lagi kata bos. bukan tak leh jln. Kalau nak sangat cuti adik joe.. nasihat saya berhenti kerja buat kerja kampung. anytime boleh cuti…kerja suku hari pun boleh..Saya ni nak masuk tahun ke-3 tak jejak kaki kat kampung halaman sebab kerja…mak tengah nazak merayu minta saya balik pun saya terpaksa belakangkan demi kerja kerajaan. PON SAYA tak complain.

 • 0 kecewa 1:25 pm

  saudara setuju kerjanya apa ye? guru? doktor? atau kerja lain yg suka nyibuk pasal kerja orang lain? kalau sedara tak pernah jadi guru…tak pernah jadi doktor…tak payah la komen2…

 • 0 Tak setuju 1:27 pm

  Mungkin BEBAS ni juara komen dalam internet. saya malas nak komen mengenai ada adab atau tidak. Budi bahasa budaya kita. kita tak hormat orang, jangan harap orang hormat kita. Pandai mana pun, tak beradab berjaya pun tak berkat. tapi saya sambung

  1.setiap petang pada waktu persekolahan saya akan beri tusyen percuma kepada anak murid saya yang dulu bakal mengambil UPSR.
  2.setiap kali tusyen, saya akan sediakan kertas ujian percubaan tqhun lepas yang saya fotostat guna duit saya sendiri. biasanya kertas sains ada 20 helai. bayangkan ada 26 org murid.
  3. saya juga ada menggunakan buku kerja dan buku contoh soalan sains yang saya berikan subsidi 50% dari harga.
  4. Saya ajar muzik, Kemahiran Hidup, Sains, Pendidikan Seni visual dan Pendidikan Jasmani & Kesihatan (KBSR). Dunia sains dan Teknologi, Pendidikan Jasmani, Pendidikan Kesihatan (KSSR). Seperti yang saya nyatakan di atas, banyak RPH, ABM yang perlu disediakan. Saya juga bukan major KH, PJK, MUZIK, SENI jadi saya habiskan banyak masa untuk sediakan RPH. Bukan sekadar copy paste dari tahun lepas sedangkan saudara BEBAS tahu kerajaan dan tukar STANDARD PELAJARAN.

  Saya malas nak cakap, mcm tak ikhlas pula. Tapi apa yang saudara BEBAS cakap mmg saya buat pun.

 • 0 Guru 1:30 pm

  Salam…

  Saya pun sama tak setuju dengan Kerja 9 Jam ni.. Bukan sbb kami guru-guru ni x buat kerja atau banyak masa tenggang.. Kalau tak selami kerja kami, orang takkan faham.. Kalau setakat guru sementara atau GSTT setahun, masih belum cukup faham beban tugas kami.

  Nak bandingkan masa mengajar? Boleh.. Saya Guru jQAF, orang kata keja relax.. tapi saya mengajar untuk 2012 atelah ditetapkan 40 waktu semnggu.. Sedangkan Guru Biasa hanya sekitar 20 ke 30 waktu… 30 pun dh kira terlalu bnyak..

  Jangan bandingkan kami dengan kerja pejabat. Saya pernah bekerja di KPTM sbg N27. Bekerja di bawah PTD tak semudah yang disangka.. Tlg jangan salahkan atau menganggap PTD banyak relax.. Mereka ni lagi gila kena buat kerja.. Saya Angkat tangan salute sbb kerja mereka amat teliti dan profesional.. ssh nk tgok mereka buat silap.. kawan sy PTD hgga skrg.. selalu dgr dia merungut bz dgn kerja.. tp tiap tahun dpt pujian prestasi cemerlang… So, jangan nak kritik tugas2 orang kalau tak tau dan hanya dengar cakap org…

  Berbalik kpd tugas guru, saya mengajar sesi petang dr 12.30 hingga 5.50 petang… anda fikir singkat? dpt relax? owh tidak sama sekali.. beban kerja terlalu banyak.. ditambah dengan KSSR, SAPS, Elaporan, SPPBS.. sukar saya nak jelaskan terperinci, tapi kerja kami skrg, bukan setakat menyediakan Rancangan Pengajaran Harian bahkan, bahan bantu mengajar, kertas ujian bulanan (yang tiada peruntukan dr KPM), kadang kami photostan guna duit sdri untuk lebih dr 150 murid hanya utuk thn 1 shj… bukan sehelai… tp kadang beribu helai.. untuk menyemak adakalanya perlu bersemuka seorang demi seorang, bukan sekaligus mcm peperiksaan… kadang smpai ggu masa pembelajaran… cakap mmg senang… berat mata memandang, berat lagi bahu memikul…

  Bukanlah untuk mempertikai usaha MURNI kerajaan.. tp, sebelum membuat dasar, kaji lah dulu… jangan kajii sekolah2 rintis atau sng kata, sekolah2 bandar di putrajaya tu.. kaji sama di sabah sarawak yg kena guna bot 4 jam br smpai tu mcmana situasinya? kaji sama adakah guru mampu melaksanakan semua program GENIUS tu… Jangan lupa, ada ribuan guru dari kalangan bukan cerdik pandai IT yang dah mengara dr sebelum komputer di perkenalkan di Malaysia lagi.. Bkn mereka ni malas belajar IT, tp perlu ingat, kemampuan setiap individu x mcm bdk U skrg… lahir2 dh masuk facebook…

  Tolonglah wahai org di atas sana (KPM).. atau paling atas tu (Menteri) atau penggubal dasar… Walaupun baru projek rintis, mengikut pengalaman sblm ini, jarang projek rintis yang x jadi… KSSR pun rintis tp terus di laksanakan…

  CUTI BANYAK? hehe… mulut mmg senang cakap.. cubalah kami beri anda masa hanya sejam untuk mengajar Kelas Tegar LINUS.. kalau anda mampu membuat mereka ini memberi perhatian selama hanya 10 minit, anda layak untuk membuat komen ttg kami….. Kalau anda tak mampu walaupun 5 minit… janganlah sembarang buat komen.. even cuti 5 bulan sekalipun, tidak akan setimpal dengan betapa besarnya pengorbanan kami guru2 di dunia ni…

 • 0 kecewa 1:31 pm

  berapa kali anda dikehendaki hadir kerja pada waktu malam? pada hari sabtu? atau pada hari ahad dalam setahun? cuti cikgu memang panjang…tetapi kalau saya diberi pilihan…saya lebih suka cuti macam penjawat awam yang lain…cuti sekolah pun bukannya best sangat…sana ramai orang sini ramai orang…tak kemana jugak. duk rumah aje…kalau hujung tahun jaga spm, tanda kertas. tak cuti pun. bukan guru je tengok guru banyak cuti…kebanyakan guru dah tak cuti sangat pun masa cuti sekolah.

 • 0 awg1031 1:31 pm

  betul tu..respek la sikit..bukan senang nak jaga apetah lagi nak ajar budak2 yg xmatang dan kenal dunia lagi..kerja lain deal dgn org dewasa boleh la kecoh2

 • 0 kecewa 1:33 pm

  jadi anda tak setuju jadi ptd ke macamana? kalau tak suka jadi ptd letak jawatan lah…jadi lah guru…

 • 0 sifu... 1:35 pm

  aku tak kisah guru keje 9 jam ke, 10 jam ke, 12 jam ke, 24 jam ke… aku tak kisah sebab aku guru yang komited dalam tugas. tapi korang rasa, ibu bapa, pibg, pelajar2 akan setuju ke dengan cadangan mcm tu. tak releven langsung. sekolah aku ada 2 sesi. kalau laksana cadangan tu, pasti jadi 1 sesi. nak sumbat pelajar2 tu kat mana? jadi ikan sardin la dorang… kerajaan ni kalau nak laksana sesuatu kena bersedia la dulu… sekolah mesti lengkap… kelas cukup, tandas cukup, dewan cukup, padang cukup, meja cukup, kerusi cukup… saya rasa cadangan ni hanya boleh dilaksanakan di ipt atau tingkatan 6 je… sekolah menengah, sekolah rendah, prasekolah tak sesuai… ibu bapa pun nak juga bersama sama dengan anak mereka. guru yg paling baik sebenarnya adalah ibu bapa dan keluarga di rumah…

 • 0 kunchi ari 1:36 pm

  Mana2 penjawat awam yang bukan guru akan setuju 100% dengan cadangan ini. Tetapi… saudara/saudari penjawat awam lain kena ingat sekolah-sekolah di Malaysia ada yang 1 sesi, ada yang 2 sesi… Bukan apa… untuk KPM menjadikan 100% sekolah di Seluruh Malaysia 1 sesi sahaja supaya guru-guru semua bekerja 9 jam….KPM akan memerlukan budget yang sangat2 banyak untuk pembinaan bangunan sekolah yang baru, mungkin juga membuka sekolah2 baru.. Mana agaknya dana itu akan diperolehi? Rasanya jabatan2 kerajaan lain kena potong budget banyak.. silap2 tuan/puan penjawat awam lain tak da OT…silap2 cuti pun tak leh ambil lebih seminggu and cuti bersalin kembali kepada 1 bulan jer. Jgn2 yang pekerja kontrak jer pun kena berhenti berkhidmat. Pertimbangan la masak2 jangan hanya nampak apa kekurangan yang kamu ada tapi fikirlah sedalam2nya. Dulu pun masa zaman Tun Dr M. sudah dilaksanakan tapi tak berjaya kerana kos yang tinggi. Hanya sekolah berasrama penuh dan MRSM sahaja yang menggunakan jadual waktu anjal…Mula sekolah pada 6.45 pagi tamat pada 3.45 petang. Kuantiti tidak menjamin Kualiti.

 • 0 nurzaman 1:38 pm

  Tak payah lah sampai 9 jam.tak ke terkejut mak yeh sekelian cikgu cikgu nanti selama ni elok elok kerja bonus pun tak cukup cukup persatuan mintak.Nak kerja 9 jam tentulah nak tambah bonus sikit ke baru puas hati cikgu.cikgu sekolah saya dulu tak payah peraturan 9 jam dia dah kerja 9 jam sebab buat tuisyen lepas habis waktu kelas.

 • 0 merapan 1:49 pm

  Salam semua,

  Hanya satu aja nk saya katakan, cikgu melayu mmg pemalas, x cekap la apa lah, pegi tgk pekerja swasta, kerja lagi teruk daripada cikgu ni, sikit2 nk manja. tu x boleh ni x boleh, klu dh set kat mind x boleh apa pon x boleh. Cuba contohi orang cina bekerja, nilaikan daripada sudut positif. pe pun Orang kera-jaan ni mmg manja.

 • 0 Tak setuju 1:52 pm

  tunjuk ajar ku sifu

 • 0 DG 2:05 pm

  tak adil jika saudara merapan kata “cikgu melayu”.. akupun cikgu melayu jugak tp aku tak terasa dengan kata-kata tu sebab aku bukan golongan mcm tu. hormatilah perasaan orang lain.. dari luahan saudara, jelas saudara bukanlah kakitangan kerajaan.. saya doakan agar anda sejahtera selalu… amin

 • 0 Tak setuju 2:08 pm

  amin

 • 0 days. 2:10 pm

  ape pn tak boleh
  lol
  semua org bagus bagus
  bagi kritikan yg sgt membina

  dont post with your emotion
  post with your brain
  jangan masuk bakul angkat sendiri …**loya2
  bagi input positif ..
  moga komen anda memberi pandangan yang membina dan diberkati Allah ..

 • 0 zabihullah 2:47 pm

  agak2 la kata guru melayu malas(marapan) kalau cikgu melayu malas dah tentu najib tak jadi pm…dah tentu ko tak pandai…jaga la adab kit…ko nie kenapa ambil contoh org cina..kenapa tak ambil cara org islam..banyak contohnya antaranya ibnu sina dan lain..jadikan org islam dulu sebagai contoh..apa laaa… mgkn cikgu yang ajar ko tu yang malas…

 • 0 penjawat awam 3:05 pm

  kecewa.. ko silap orang ni tanya soalan tu pada saya.. berapa banyak kerja sabtu..ahad.. malam.. aku pernah kerja 2 bln tak kira siang malam..tak kira hari ..tak tahu hari apa.. 2 bln baru tengok anak bini.. ko sanggup ker?? ko silap org tanya aku lah.. aku biasa tido berlantaikan tanah..beratapkan langit..sbg cegu ko pernah?? aku kerja tak pernahpun minta overtime.. cegu ni kerja lebih sikit dah bising.. mmg anda memberi sumbangan tetapi percayalah ramai lagi penjawat awam yg lebih berkorban daripada cegu.. terima kasih cegu…

 • 0 PM pada tahun ???? 3:24 pm

  bro..untuk pengetahuan anda..kalo cuti hari2 perayaan, mmg skolah tu dh wat ganti awl2 lg..melainkan ank awk x maklumkn kat awk, bahawa hari sabtu ader skolah ganti..

 • 0 gurutua 3:34 pm

  aku setuju la pasal dah nak pencen ni. he hee. guru baru kena la tanggung. tu pun kalu bn menang lagi. hee

 • 0 tidak setuju 3:45 pm

  Saya dlu bkn cikgu …sy pna kata guru ni untung keja sikit cuti banyak.tetapi bla sy dh menjadi guru baru saya sedar beban tugas guru ni sangat banyak. sekarang pun guru dah keja melebihi jam berkerja apatah lagi pada awal n akhir tahun banyak sangat aktiviti yang perlu dilakasanakan . jangan pandang pada luaran saja cubalah masuk dalam dan rasai sendiri bagaiamana tugas guru .. …bkn senang hendak mendidik manusia menjadi insan yang baik .

 • 0 Gurunathan 3:53 pm

  Ibn Sina terer sains. Orang melayu belajar sains dlm BI pun dah kecoh.

 • 0 tidak setuju 3:53 pm

  kalau lah di fikir dalam banyak penjawat awam dan pekeja swasta yaang terpaksa berkerja jauh dr bandar senang cakap dihantar bertugas ke kawasan pedalaman yang tiada kemudahan asas. mungkin ada elaun yang diberi tapi semua tu tidak berbaloi dengan risiko yang perlu diambil ole guru. terutama guru2 yang dihantar ke kawasan pulau tepaksa menaiki feri lepas tu naik lagi bot kecil dan berjalan kaki untuk sampai ke sekolah ..rasanya TIADAKAN???? cuba fikir senangkah tugas guru…. saya lihat ramai yang komen mengatakan guru ni keja nak senang sahaja. ANDA yang bukan guru jangan komen yang bukan2 sekiranya anda tak perna lalui smua itu. hanya seorang PENDIDIK yang tahu kesusahan yang perlu ditempuhi . bercakap biar ada FAKTA yang betul .

 • 0 adz 4:01 pm

  buang je penjawat awam yang banyak songeh. bak kata tony pua, membazir wang rakyat.

 • 0 tidak setuju 4:03 pm

  jangan nak samakan waktu bekeja guru dgn kakitangan awam lain lah…. guru pukul 4 @ 5 pagi dah kena bangun nak bersiap ke sekolah apatah lagi yang duduk jauh dari sekolah …nak kata cuti banyak guru ada 7 hari CRK tu pun bukan senang2 nak dluluskan . cuti perayaan pun bukan snang nak dapat . cuti hujung tahun ??? tak da maknanya guru bole d panggil pada bila2 masa untuk bertugas . selain itu untuk pengetahuan yang mengatakan guru BERCUTI PADA HUJUNG TAHUN oh tidak benar sama sekali sbb guru ada jadual terpaksa menjaga sekolah pada waktu cuti ibarat org kata PENGAWAL KESELAMATAN sdgkan pengawal sekolah dah ada tp sbb tugas kena buatkan . rasanya2 tak patut lah nak tambah 9 jam dn nak smkan guru dengan penjawat awam yang lain.

 • 0 power ranger 4:20 pm

  Memang ada guru yg berkerenah,tetapi hanya segelintir saja . Biasalah kita manusia. Kerja lain pun mcm tu juga. Klu kita anggap guru ni kerja yg mengajar saja , memang sangat2 SALAH. Kerja 9 jam memang boleh.
  Lebih tu boleh claim. Byk cara cikgu boleh claim.
  1. Pljar asrama sakit,klu kena hantar hospital dan menjaga sekali ,cikgu claim.
  2. Sekolah mau terbaik dari pelajar dan guru, cthnya dari mutu sukan, latih waktu dlm bidang, luar bidang cikgu claim.
  3. Prestasi ujian mau baik punya, buat kelas tambahan diluar bidang, bukan waktu p/p, cikgu claim.
  4. Mesyuarat k/k, disiplin, saps, plbs, isi borang kk, enrolment setiap hujung bulan. emis pelajar, rekod kerja kursus, rekod buku teks, data pelajar buang sekolah, surat amaran pelajar, sedia abm, menjadi pengadil pertandingan , urusetia program sekolah, analisa peperiksaan,tugas harian, mengarah pelajar bersih kelas , susun kerusi meja etc………kaya juga cikgu kerja ni klu boleh claim.
  Org yg anggap kerja orang lain senang,adalah org yg mengambil senang saja kerjanya,Klu dia seorg pelajar , dia merupakan pelajar yg bermslh sewaktu disekolah, mana ada kerja senang didunia ni, buat anak pun sampai berpeluh 2 dan terlondeh2 kain.

 • 0 stra 4:57 pm

  dengki yang betulnya kamu nii… berdosa dengki

 • 0 zaki 5:35 pm

  Setuju dgn taklimat awak tu. saya bkan cikgu cuma seorang yang menyediakan makan minum cikgu kat kanti..
  kira pekerja kanin la. mrangkap pengusaha kantin.. dalam hal kerja aku yang erlibat sama dgn urusan dan hubungan dgn cikgu ni… rata2 aku dah mangli dgn sikap cikgu.. hampir 75% tak ok.. tak o dar sikap mereka yang terlalu kedekut.. sehingga menybabkan pengusaha kantin bertanggung jawab atas kebajikan murid sekolah yang terabai..
  terpaksa jual pada cikgu dgn harga yang murah sehingga merugikan bukan sekadar balik modal jer.. lalu terpakaksa murid yang menanggung beban dan ada yang sampai berlaku keracunan.
  bukan sekadar itu sahaja.. malah sering kali guru2 minta sposer pulak aktiviti mereka untuk mereka laksanakan..
  pandang2 la.. sekarang bkan zaman makan ubi kayu yng boleh dikutip belakang rumah buat sayur.. sekaran nak pancut kencing pun kena bayar.. jgn sikap pentingkan diri sendiri orang lain menjadi beban dan menerima akibatnya…
  renung2kan lah..

 • 0 tuan oreo 6:23 pm

  Bagusnya kerja 9 jam kalau:
  1. Waktu mengajar kekal sama. Guru gunakan waktu selebihnya utk siapkan semua kerja perkeranian contohnya siapkn rph, tanda buku, minit mesy, koko, kelas tambahan dll..
  2. Mesyuarat tidak akan terbabas sampai waktu p&p.. Jadi lepas ni tiada lg cikgu xdapat masuk kelas sebab kena hadir mesy yg mmg xsudah2 tu..
  3. Setuju tidak perlu lagi hadir bertugas sabtu dan ahad melainkan betul2 terpaksa

 • 0 syam 6:37 pm

  saya bukan cikgu. Tapi 2 org kakak & abg ipar saya cikgu. Kalau tgk schedule waktu kerja skang ni pun, pun sama teruk tgknyer. Meeting sana, sini, kursus itulah, inilah. Hari sabtu & ahad pun dtg kerja.

  Pandangan saya biarkan je mcm skang. Tak perlu keje 9 jam. Menyusahkan je. Ok bye

 • 0 harni 7:18 pm

  bukan mudah utk mjd seorg guru. kerja dr pukul 7.30am-1.30pm ni pun dh cukup memeningkan kepala…. tmbh lg 9 jam..mak ai,,, siksalah jdnya.. harap2 ada pihak yg brani membangkang usul keja 9 jam nih. takut nanti penuh pulak wad mental tu di ‘check-in’ oleh para guru…

 • 0 harni 7:25 pm

  saya setuju sangat dgn pandangan anda.. lagi satu, LDP tu pun buat jugak dr 7.30am-4.30pm. jgn buat hari sabtu (kat sekolah saya LDP ari Sabtu) lagi satu, jgn salahkan guru kalau gred sekolah menurun sbb guru tak da masa nak keluar fotostat bhn untuk murid ( maklumlah yuran fotostat dh d mansuhkan, kat sekolah pulak tak der mesin fotostat).. kedai fotostat terdekat pun 60km dr sekolah… guna feri pulak tu. servis feri tu sampai pukul 7.30 pm jer… malang betul…

 • 0 cikgu baru 7:27 pm

  saya mengajar di sekolah yg just ada beberapa org cgu mlyu..yg lain sume cina.. cgu melayu malas??? ingat ckgu cina rajin? ingt cgu india rjin? huh….. sama je.. sumenye terpulang pda individu.. diorg begaduh sesama sndri jgk bab keje… kalu x tetap 9 jam bekeje pon, kami memg keje mcm tu.. kamu yg bukan cgu.. mengadap kertas n pen, komputer.. ngadap kerenah manusia ni sorg dua je dlm 1 masa.. mcm cgu, dlm 1 masa,40 org.. maksimum 7 masa 1 hri.. brapa rtus budak dah kmi hdap.. klu bdak zaman2 dlu leh la hormat cgu.. bdak skg?lg2 sekolh yg teruk..cgu mggigil nk msk klas.. baling buku kt cgu.. tunjuk bnda luch kt cgu.. tp cuba kami ambk tndkn drastik? kami jgk kena.. keje ofis? kami xckp mudah..tp at least, mghdp pen kertas kmpter n kerenah bos kdg2.. cgu kna ngadap kerenah bos+students bepuluh2 org 1 hri, lom msk pen kertas komputer lg.. sy xnk memndg rndh keje lain… ckp laa guru antara pghuni teramai wad gila… stop mghina kerjaya guru.. n kami berhak besuara apa yg kami rasa tidak wajar

 • 0 cikgubahasa 7:31 pm

  salam

  jelas guru byk terbeban sebenarnya dgn tugas2 sampingan terutama sekolah2 elit/sekolah di pusat2 bandar yang menjadi tumpuan dan cth.

  Klim? itu klim byk pada bapak2 menteri saja…sana sini diberikan fulus…

 • 0 harni 7:34 pm

  wahai penjawat awam tu…..
  saya pernah bertugas d kawasan pedalaman… 6 bulan tak jenguk ‘tamadun’. mengajar penan d hutan belantara. kuates pun macam reban ayam jer. sekali tu, kena tanah runtuh, huh nasib baik tak mati.. ada orang kesah??? yang mereka sibuk ialah keselamatan murid jer.. guru mcm saya hanya jd halimunan d mata mereka.. naik bot 7-8 jam semata2 nak kesekolah.. kalau nasib tak elok, meredah hutan 3-4 jam sbb sungai cetek…

 • 0 Mohd Azril 7:41 pm

  Saya tidak setuju jika guru kerja 9 jam. Dalam kelas guru mengajar ramai murid yang bermacam ragam terutama di sekolah rendah. Guru akan rasa tambah terbeban.

 • 0 merapan 7:50 pm

  bab tu la dikatakan, klu saudara cikgu baru dapat suasana banyak cikgu melayu dan suasana cikgu cina ada perbezaan bukan? cuba letak dalam suasana cikgu melayu?so paham2 la. dh lah cuti sekolah pon cikgu cuti, bila tambah jam bising, betul cakap pakatan, buang staff kera-jaan yang bangah songeh ni, pastu amik cikgu yang boleh terima dengan rule baru. ramai lagi yang nk. cubalah klu cikgu ni kerja swasta, tup2 disuruh kerja 12 jam sehari, saya rasa pengsan kot cikgu2 ni.

 • 0 midah 7:53 pm

  ya stuju…sbenarnya xde beza pn….tahun 2010 skolah kami blik kul 3.50,2011,kul 2.50…xde beza sgt pn…sbb blik kul 2.50 pn rmai cikgu kul 6 bru balik sbb xnak bwk balik keje kat umah

 • 0 Nekad 8:02 pm

  Saya bukan cikgu,tetapi saya dan anak saya pernah diajar oleh cikgu ,terima kasih cikgu .Tanpa cikgu apa yang nak jadi dengan saya pun tak tahulah silap-silap abc..123 pun tak kenal.Dari pengalaman saya, naluri keibuan dan kebapaan sentiasa ada pada mana -mana cikgu ,mereka mendidik pelajar bagai anak sendiri walau mereka tak kahwin lagipun.Sedang ibubapa sibuk bekerja ,merekalah yang mendidik anak-anak kita disekolah,kebanyakan masa pelajar dihabiskan bersama cikgu.Oleh itu hargailah sikit pengorbanan cikgu-cikgu ini,kita hendak mendidik anak 2..3 orang pun pening kepala, inikan pulak hendak mendidik beribu pelajar …Menteri-menteri tu nak buat sesuatu fikir banyak sikitlah ye ,jangan ingat bila dah jadi menteri semua yang dibuat adalah betul belaka,boleh berbuat sesuka hati pada orang bawahan .Yang menteri-menteri tu bekerja satu hari berapa jam ?Gaji engkorang tu berapa.Pekerjaan guru ni tidak boleh disamakan dengan pekerjaan lain kerana mereka seperti ibubapa yang kedua untuk setiap pelajar.Apa yang nak dengki sangat kalau guru nak buat apa-apa partime ,mereka pun nak merasa pendapatan lebih juga,nak hidup selesa.Yang menteri-menteri tu buat partime tak kecohlah pulak…Usah bimbang Cikgu kami akan sentiasa menyokong anda, usaha murni anda sentiasa dihargai.

 • 0 Jangan harap 8:03 pm

  Kerja disekolah diselesaikan disekolah saja.sikit pun tak bawak balik umah.cukup jam stop.waris nak jumpa luar waktu kerja sorry.tunggu waktu kerja

 • 0 midah 8:04 pm

  hak2…semua jeles ngan cikgu….semua xpuas hati ngan cikgu…ajar sendiri la anak kt umah

 • 0 midah 8:13 pm

  cikgu xkisah keje 9 jam…persoalannye pelajar bleh ke…skolah sbp pn plajar kuyu je mata klu dh lepas kul 2….xtau la klu skolah lain…membazir je sbb plajaran xmsuk…skolah kmi thun depan blik kul 5….yess…lbih dr 9 jam dh tu….

 • 0 faiz78 8:33 pm

  Saya telah mengajar selama 11 tahun di sekolah menengah….. Saya setuju guru2 bkerja 9 jam, balik pkl 4.30 ptg…… sekurang2nya kurang la beban yang ader selama ni…. kalau dl sehingga pertengahan tahun sekolah sibuk dgn sukan, sy ptg2 slalu habih latih pelajar pukul 5.30… tahun depan dah tak boleh, sampai 4.30 je… dah jimat 1 jam heheheh. sblm nih sbtu ahad pun ader latihan, tahun depan dah x payah, best tuh… sblum ni sy kena jaga budak berkhemah tak kira siang malam pd hujung minggu, lps nih tak payah dah…. mak bapak bawak la anak2 berkhemah sendiri… kalau nak berkhemah jg, sampai pukul 4.30 je… PPD n JPN kena la panjangkan tarikh masuk kan markah secara online… kalau sebelum ni masa seminggu lepas ni bg la sebulan, sbb kat sekolah internet slow, kadang2 2,3 hari internet x de….. nak menanda kertas pun lepas ni mahu 3 minggu br selesai, tambahan plak siapa yang mengajar bm atau sejarah menengah atas… sblum ni cikgu smpai pkl 11 malam menanda, lepas ni releks la sikit… org ppd kena paham la jgn la mendesak nak analisis peperiksaan cepat sangat… kesimpulannya, saya sangat setuju la cikgu bekerja 9 ja ni… (lepas ni budak2 sekolah makin lembab la, sbb xtiviti koku semakin kurang)

 • 0 azizan 8:52 pm

  erm…kesian para pendidik…sy xjd cikgu…tp 80% kt sini smua cikgu kot?harap2 kerajaan paham kerja seorang pendidik..btl kan cikgu..trima kasih didik saya dahulu…

 • 0 CIKGUTUA 8:52 pm

  Guru-guru seklian….. jom PANGKAH…….kita ada 300,000 suara..
  Pangkah jangan tak pangkahhh

 • 0 laki cikgu 8:52 pm

  penat jadi cikgu woi…

 • 0 jerr 8:55 pm

  hahahahah aku rasa point no 1 tu terbaek arr…hahahahah

 • 0 Tok Berjanggut 9:00 pm

  kerja standard 8 jam sudahlah, kerja lama-lama pun bukan buat apa pun.

 • 0 Nihar 9:07 pm

  Saya sebagai guru setuju untuk kerja 9 jam sehari dengan syaraat: kenaikan pangkat hendaklah macam PTD iaitu 2 -3tahun dah 44 4-5 tahun 48 dan sebelum 10 tahun dah 52 ataupun 54. KSU kementerian hendaklah juga dalam golongan guru. Dan lain2 ksu kementerian di buka kepada semua skim tidak hanya PTD Sahaja. Kalau itu boleh setuju kerja 9 jam pun saya setuju. Setuju tak???

 • 0 waris 9:13 pm

  Saya sebagai bapa setuju kerana kami dapat keluar bekerja seharian dan anak kami di sekolah dapat dijaga oleh guru. Jadi kami hanya mengambil time pulang pejabat. Itu lebih memudahkan kami bagi yang bekerja waktu pejabat. Terima kasih guru.. “jasamu tetap kami kenang sebagai pendidik anak bangsa”.

 • 0 pencuricuri 9:17 pm

  Kalau semua kakitangan awam keja 9 jam.. rezeki kami lebih murah.. byk operasi boleh dijalankan.. masa operasi lg lama.. sapu kasi bersih . Tq TPM ..

 • 0 eh 9:19 pm

  eh sian cikgu

 • 0 cg smart 9:40 pm

  bnyk yg aku nk tulis ttg berat nyer bebanan cg..tp malas nk citer pnjang..bukannyer kerajaan mau dgr…lebih baik gunakan kuasa undi…ingt kuasa undi cg yg ramai nie

 • 0 haudy 9:45 pm

  manja……

 • 0 cikgukahaku 9:49 pm

  Salam semua…
  Tak usah gado-gado…
  Hanya cikgu yang telah jadi cikgu tahu beban tugas yang digalas oleh cikgu…..
  Kalau setakat agak-agak tu tak tepatlah…
  Contohnya : Jika menanda skript Peperiksaan Ahkir Tahun BM Kertas 1, agak-agak berapa masa diambil? Kertas 2?Murid 38 orang, mengajar 4 kelas…Menanda buku latihan pun sama… seminggu atau dua minggu sekali…ikut juga bilangan murid…Kalau pernah bersekolah … bolehlah congak sendiri…
  Di Sekolah cikgu masuk kelas mengajar 5, 6,7, 8 waktu sehari…baki masa “free ” ada lagi 1, 2 atau 3 masa…itu masa yang tinggal untuk pergi ke kantin, pergi kencing,..dll, sebelum menyemak kerja murid…
  Agak-agak berapa banyak masa yang diperlukan unuk menyelesaikan tugas itu… rasanya 9 jam tak cukup tu…
  Tambahlah waktu kerja guru jadi 24 jam… baru semua puas hati….
  Apa pun renungkanlah kata-kata Pendeta Za’ba
  “Buatlah baik aduhai rakan…
  Ke dalam laut engkau campakkan…
  Kalau tidak dikenal ikan…
  Tuhanmu tahu yakah bukan….”

 • 0 cikgu merangkap warden asrama 9:56 pm

  salam.
  xpayah la timbulkan isu ini,kami warga warden bekerja 24-7,menjaga pelajar..jadi janganlah timbulkan polimik sebegini..
  saya jadi guru kerana minat dan cita-cita bukannya sekadar makan gaji sahaja..

 • 0 cikguFza 10:11 pm

  sangat setuju dgn ‘tak setuju’…
  panas betul hati bila baca paper psl hal ni…NUTP kena back-up cikgu…kami dh cukup terdera…kalau tak puas hati dipersilakan mrk mrasai pahit manis sbagai sorg cikgu dlm shari dua n kita tgk mcmana…setuju???

 • 0 ustakya......... 10:22 pm

  AMAT SETUJU ……….
  JIKA:
  1. Guru hanya mengajar dalam kelas, tidak ada kelas tambahan.
  2. Guru bukan jadi jurulatih sebarang sukan dan permainan.
  3. Guru bukan penasihat kelab dan persatuan @ unit uniform.
  4. Guru bukan pemandu kepada pelajar sertai apa-apa acara, majlis, karnival, pertandingan dan yang sewaktu dengannya.
  5. Guru bukan kerani yang perlu isi apa-apa borang termasuk buku rekod kehadiran pelajar, soal selidik, markah peperiksaan, SKT dan yang sewaktu dengannya.
  6. Guru bukan tukang gunting, tukang jaga disiplin, tukang sapu dan yang sewaktu dengannya.
  7. Guru bukan warden asrama.
  8. Guru tidak perlu pedulikan disiplin pelajar.
  9. Guru tidak perlu hantar pelajar sakit ke klinik @ hospital @ balik rumah.
  10. Guru bukan PENGASUH
  11. GURU hanyalah GURU………masuk kelas MENGAJAR BUKAN MENDIDIK……..

  kalau ada yg nk tambah………silakan……….

 • 0 cikguFza 10:27 pm

  hahaha..encik teropong..saya suka cadangan anda..kita tgk mcmana..

 • 0 klaka 10:36 pm

  wei budak..x yah la ko nak mengarut..guru ganti ape la sngat..stakat mengisi jadual waktu kosong..ada ke ko kna jadi su sukan,su peperiksaan n sgala bagai jawatan lagi..cetek pnyer pemikiran..mungkin ko ni jenis simpan dendam kat cikgu ko dlu2 kot..useless

 • 0 shafiah 10:41 pm

  bekerjalah kerana Allah kerana tak ada ganjaran yang lebih baik daripada ganjaran daripada Allah. selama ni pun kerja tak pernah kira jam, siang malam pagi petang hari minggu atau hari kerja cuti sekolah atau tak cuti- kerja sama shj demi anak bangsa, agama dan negara. Apalah sgt kalau nak laksanakan kerja cikgu 9 jam kerana memang selama ni kita tak balik kul 1 pun (sebilangan kecil shj yang ada peluang balik sewaktu dgn anak murid). yg malas tu kerja apapun malas gak, yang rajin tu kerja apapun rajin gak..

 • 0 ct 10:41 pm

  1) next time, biarlah menteri pendidikan dr kalangan guru. so xdela senang2 nk gubal itu ini huhu

  2) n untuk pengetahuan umum, sekolah stat mostly 7.30-1.30. rehat kne pandai2 cr mse sniri. so waktu keje dlm 6 jam. dan dalam 6 jam, ada lbih kurg 100 murid nk diajar setiap hari. tu pn klu sekolah sederhana. klu lagi rmai wallahualam.

  dan setiap hari cikgu terpaksa come out ngan different ideas supaya each n everyone of them faham apa y diajar. kt cnila sbnrnye cabaran guru. dan baki 3 jam inilah kami gne tuk pk kan ttg 100 org murid ni selama setahun. owh.. bersama2 ngan sistem filing dan kerja2 lain yang perlu disiapkan :)

 • 0 cikgu Lama 10:44 pm

  Salam… setakat jadi guru sementara jangan cakap banyak la..realiti yang sebenarnya awak tak lalui..orang macam awak la yang merosakkan imej guru…

 • 0 Kucing hitam 10:48 pm

  9 jam kerja nanti

  1. senangle ibu bapa kerna cikgu-cikgu kena jaga anak-anak orang macam baby sitter…….dah tentu lak pelajar kena balik lambat……makan nasi sekolah….bertambahle beban mak bapak…kena bagi duit makan……

  2. Harap semua kelas-kelas dibekalkan air cond…..
  Nanti byk cikgu gelisah dah le pakai tai….nak kerja panas hatipun panas

  3. Kena bagi cuti tahunan lak kat cikgu leh le cikgu seminggu sekali cuti

  4. Tak perlulah buat aktiviti /majlis sabtu ahad,……kalau buat juga cikgu tu cerdik ke tak cerdik….

  5. Yuran dah tak de……….jadi tak yah buat aktiviti

  6. Bau busuk le cikgu pj/kh/mpv kerna tak mandi sehari

  7. Harap waktu mengajar kurang macam pensyarah 6 waktu seminggu…bukannya 30 waktu macam sekarang ni

  8. Murid yang punya masalah disiplin ..cepat-cepat dibuang sekolah…..ringan beban cikgu….

  9. Suruh kerja lebih kena caj overtime….

  10. Cikgu hanya mengajar je…macam pensyarah……tugas lain-lain tak yah buat…mendidik medisiplin….tak yah gi lantak le pelajar nak jadi ape.

 • 0 cikgu Lama 10:49 pm

  sangat tidak setuju……dah lah keje pengkeranian berlambak..cakap nak kaji beban tugas guru..sampai sekarang habuk pun tarak…

 • 0 Kucing hitam 10:53 pm

  Nak tambah satu leh

  Guru bukan tikus putih

  ha ha ha….bagus tak……..meleleh air liur !!!!!
  miau miau

 • 0 Kucing hitam 10:56 pm

  swasta tak pe kerja lebih duit lebih……..aku pun nak

 • 0 cikgu dedikasi 11:24 pm

  tak payah la ..dasar mengarut jer…ni semua pasal pejawat awam @ orang IRI HATI..BUSUK HATI….

  walau kami keja balik pukul 2…masa tu full buat kejer ..makan pun terkejar2…bukan macm pekerja bukan guru..(sbb dah keja kat opis ) bayak main intenet..sibuk minum kopi/ membeli belah …bergossip…masuk pejabat lewat….guru guru balik umah ada 100 macam keje lagi nak disiapkan…bukan besenang lenang…hari sabtu ahad pun kena keja….cuti skola pun kena panggil…..

  klo tak pernah jadi GURU TETAP tak payah lah nak komen….

 • 0 cikguFza 11:27 pm

  En.Merapan ni mmg byk meraban kn?
  anda fhm x pbezaan Guru dgn org lain??ok if kerja swasta 12jam..tp u all just face benda yg sama jer kn?i donno la u kerja bahagian apa tp kami cikgu ni tpaksa mghadap budak2 seramai 35-40++ dlm 1 masa..40 perangai berbeza..40 mood berbeza…anda fikir senang ker..anda dh berkahwin???apa perasaan anda mnghadapi anak2 dirumah yg saya rasa maksimum pun baru 5 org??

 • 0 cikguFza 11:30 pm

  hehehehe…good idea..

 • 0 cikguFza 11:34 pm

  amboi…encik waris…nampak sangat encik nampak kami cikgu ni macam babysitter yea…boleh jaga anak encik????

 • 0 NICKnoname 11:39 pm

  patut cikgu ni sebelum menjadi cikgu dah tahu yang kerjaya ni banyak bebannya, patut cikgu lebih berusaha nak tingkatkan kualiti pelajaran dan menggunakan pelbagai idea kreatif untuk menjadikan kelas pengajaran lebih seronok untuk para pelajar, bukan mengeluh pasal kerja banyak, masa depan anak Malaysia pun bergantung kepada anda cikgu2 di luar sana, anda sudah menyahut cabaran ini dan sudah terlambat untuk berundur. Kalau anda malas, pelajar hancur.

 • 0 teacher zara 11:43 pm

  sy pun setuju..

 • 0 penjawat awam 11:45 pm

  mcm mana nak hormat..mmg tak layak dihormat..nak kerja lebih sikit mcm mcm korang claim kerja banyak.. tak ada keikhlasan dlm mendidik anak bangsa.. patutlah ramai pelajar rosak sbb cegu2 tak ikhlas nak mengajar.. nak relax jer.. tu pandangan saya ler.. tolonglah naikkan balik imej dan martabat guru mcm cegu cegu saya dulu…

 • 0 chekgu ikhlas 11:45 pm

  hek alaaa…ikhlas2 ni..poyo laa…aku berapa kali pakai duit sendiri… potostat… hantar budak keluar…bagi duit lagi…mintak tolong kat budak….budak mintak belanja..xde pensil..aku bagi…x de pemadam aku carikkan…tak payah crita pasal ikhlas la….tu belum kira tido kat sekolah kalau ade xtiviti..kene bawa sukan la…pidato la..program itu ini la…kereta aku dah mcm jadi teksi gamaknya..bila claim ciput aje pon….last2..KPM/pengetua tgk jugak aku ngajo dalam kelas…bukan dia peduli xtivti2 luar aku tu.. kalau nak samaratakan ngan pjawat awam lain lagi poyo laa… kanapa x cakap ..pagawai bomba duk rileks je…???… bukan tiap2 hari ade blaku kbakaran kan??? bukan tiap2 hari ade kmalangan???…so kalau x tahu org lain..jgn buat bising laa…

 • 0 kopi air 11:52 pm

  saye rasa jgn kan 9 jam.. 12 jam pon boleh.. sbb cikgu2 sekarang ni kalau tak tambah masa pon diorng memang dah keja 24 jam sehari. saya tgk abang2 kakak2 saya yg keja cikgu tak pernah tido awal, siapkan preparation mengajar, ada laporan aktiviti, itu belum kaji selidik pelajar bayangkan diorng kena dapatkan detail peribadi setiap pelajar dari keluarga masing berkenaan gaji bapa, jumlah adik beradik sampai ke nama atuk pon kena simpan. penat tu.. belom lagi uruskan lawatan pelajar, games or pertandingan yang pelajar masuk, diornag gak incharge.. kalau tak percaya, pergi la apply jadi GSTT n kerja la dlm sebulan 2.. baru paham kot..

 • 0 baulu 11:55 pm

  Cukup2 lah buat eksperimen terhadap cikgu cikgi…

 • 0 cegu oh cegu 12:05 am

  kasihan rupanya cegu2 ni.. banyak yg perasan bagus sangat.. mcm korang jer yg kerja teruk.. org lain dapat gaji goyang kaki ker?.. nak jadi cegu ni kena ikhlas.. tak payah nak list kan tugas2 tu.. saya lihat saya ketawa adalah.. lebih teruk dari tugas2 tu saya dah buat.. jgn perasan baguslah.. nanti org lain baca akan merendahkan martabat cegu sahaja..mcm saya .. lepas baca komen2 cegu.. saya jadi risau nak hantar anak ke sekolah sbb majoriti cegu nampaknya tak ikhlas.. tapi bukan semualah.. semoga cegu yg akan jadi cegu anak saya akan ikhlas.. tak payah nak claim tugas banyak.. buat kerja dgn jujur dan ikhlas demi masa depan anak bangsa..

 • 0 baulu 12:09 am

  1209am..masih menyiapkan tugas2 pengkeranian yang dipikul oleh seorang guru..=)

 • 0 chekgu ikhlas 12:16 am

  cegu oh cegu,,,,bukan perasan bagus pon..mmg cikgu2 kat malaysia bagus pon..kalau xde cikgu… siapalah korang ni semua~…bila bjaya bukan ingat cikgu pun…

 • 0 chekgu ikhlas 12:21 am

  cegu oh cegu..kalau dah nak ikhlas sgt buat keje…jom semua kita buat keje x payah gaji…baru namanya ikhlas yang tulen…. ade bran???…

 • 0 tombattohsai 12:24 am

  setuju la…..

  Cuti dah la banyak.balik kul 1 saja

 • 0 chekgu ikhlas 12:31 am

  tombattohsai,,,,bayak cantik muke ko… dah ketinggalan zaman ke hape..tu cikgu tahun 70 an ok la balik pkul 1

 • 0 tombattohsai 12:34 am

  mmg muka aku cantik…

  kalo dah rasa x larat jd cikgu berenti jelaaa……

 • 0 chekgu ikhlas 12:36 am

  jawapan biasa yang aku dengar,,,skit2 berenti..itu je la solution yg kluar dr pmikiran x mahu bfikirkn pnyelesaiannya

 • 0 marapan 12:51 am

  cikgu kera-jaan pemalas dan manja, didik anak bangsa x ikhlas, nk gaji je, x macam zaman dlu. cikgu didik anak bangsa dengan ikhlas, sekarang dh la x ikhlas pastu manja sangat..dh x ikhlas, pegi kerja lain, ada cikgu yang ikhlas nk ajar anak murid. cikgu yang kuat merungut, sila la berhenti kerja, ramai lagi yang nk masuk. sorang pergi, ramai lagi yang nk masuk, x heran langsung dengan cikgu yang manja dan x ikhlas

 • 0 shah 1:05 am

  salam…saya bukan guru…cuma nak bertanya…berapa jam sekarang guru2 msk ke kelas untuk mengajar dari pukul 7.45am hingga 1.30pm?

 • 0 Anok Rajo Siam 1:14 am

  Salam,
  Kerajaan baru nak acu cuba try test….lum confirm lagi kalu rasa berjaya pasti ada habuan…kalu tak berjaya juz burn gitu saje….apa pun kalu yg bukan cikgu jgn ngata cikgu..kita boleh main internet ni pun bukan kah cikgu yang ajar baca dan menulis…jd jgn lah mencaci guru..cikgu2 pun kalu dah boleh buat loan sampai 400k buat rumah jgn tamak sangat…tu yg sampai jual insuran,tupperware utk side income…tgk keupayaan masing2…Apa pun HIDUP GURU engkau lah Ratu/Raja Hati Ku

 • 0 puaka 1:24 am

  manja betul cikgu2 di malaysia ni. merungut sana sini. kalau terbeban sangat jadi cikgu, berhenti shj la. ramai lagi nak jadi cikgu di luar sana.

 • 0 CIKGU 2:55 am

  cikgu jer yang memahami betapa banyaknya bebanan keje.
  tak perlu cakap banyak. guna jer kuasa undi cikgu .

 • 0 Kami guru malaysia 4:45 am

  Kerja 9 jam?sebenarnya dah lama guru2 ni kerja lebih dari 9 jam.tp sape yg tahu?hanya guru sendiri yg tahu hal ini.kenapa?sebab kerja2 ni dibuat di rumah!kalau waktu kerja baru ni balik pukul 4.30 je?apala la sangat!selama ni pon kami berkerja di rumah sampai pukul 10 malam atau lebih lg.hanya guru saja yg tahu apa kerja yang dibuat.malas mau hurai.kami berkerja lebih dari 15 jam sehari!boleh buat kerja sampai 4.30 tapi….
  1. Mansuhkan semua tugas hari Sabtu dan ahad
  2. Mansuhkan semua kerja pengkeranian yg perlu dilakukan
  3. Aktiviti kokurikulum dilaksanakn oleh satu badan lain yg ditubuhkan yg bukan dr kalangan guru.
  4. CRK diberi sama mcm penjawat awam lain.
  5. Semua kertas exam dibuat pihak PPD dan jugak kertas jawapan disemak oleh PPD ataupun badan lain yg ditubuhkan oleh kerajaan mcm peperiksaan awam.
  6.guru hanya mengajar dan bebas dari segi mengurus hal pejabat dan sekolah.

 • 0 sOoooooour 6:53 am

  klu xde sistem ni pn…cg banyak kerja lebih masa…duduk sek sampai petang pn ada…haisssh…

 • 0 waris 7:09 am

  bukan apa… skurang-kurang nya ada aktivti di sekolah.. tidak le anak-anak terbiar masa begitu aja atau buat aktiviti tidak berfaedah. insyaallah anak tuan puan yang ada di sekolah lain pun guru-guru lain dapat pantau. tidak le anak cikgu juga terlibat dengan aktiviti tidak sihat selepas time sekolah.

 • 0 X BEBAS 7:38 am

  kamu jangan samakan kami dengan sedara mara kamu yang jual insuran, jualan langsung dan bagai2… dasar kamu dan keturunan kamu agaknya begitu….

 • 0 bro 8:01 am

  assalammualaikum… hehehe… bila kena suruh keje 9 jam je, ramai cikgu memberontak… tapi bila kementerian bagi kenaikan gred selepas 8 tahun berkhidmat, takde pun yang nak memberontak… tak senang ke tu? lepas 8 tahun je gerenti naik 44? lepas 16 tahun gerenti naik 48? sedangkan penjawat awam lain nak naik 44 sampai berbelas tahun, apa lagi 48… byk dah diberi kemudahan dan elaun kepada guru… penjawat awam lain pun internet bayar sendiri… penjawat awam lain pun kerja hari sabtu ahad takleh claim… sebenarnya, semua jawatan sama je susahnya… semua banyak kerja… semua penjawat kena buat kerja pengkeranian…

  cuba tengok, tiap kali bajet dibentangkan, semua pasal isu penambahbaikan pendapatan cikgu… penjawat awam lain diam je… sbb kami yang lain ni tahu itu rezeki cikgu…

  saya tertarik dgn komen penuntut IPG yang kata lepas ni kalau buat 9 jam kerja maktab akan kosong takde orang nak jadi cikgu… saya jamin maktab tak akan kosong… tak payah takut… memang ramai akan masuk jugak… sebab apa? sebab sekarang kerja susah… saya taknak memandai mandai kata, tapi dari pengalaman saya, sebilangan mereka yang jadi cikgu ni hanya jadi cikgu sebab dah tak dapat kerja lain… betulkan kalau saya tersilap…

  jadi, apa kata terima je dulu apa jua saranan tu, sebab saranan tu dibuat utk menampakkan beban kerja guru sbb tu ada keistimewaan kenaikan gred yang tetap… kalau tak nanti penjawat awam lain akan mengata… sbb semua orang ada kerja banyak… :)

  wassalam…

 • 0 KESIAN CIKGU KITA 8:08 am

  SALAM 1 MALAYSIA

  MEMANG BAGUS BERI ARAHAN KERJA 9 JAM.SIAPA YANG BUAT KAJIAN NI?. NUTP TU PERSATUAN UNTUK GURU ATAU PERSATUAN HENTAM GURU.SAYA ADA SEDARA MARA KERJA CIKGU.TAHU BETAPA SUSAH NYA KERJA CIKGU NI DENGAN BEBAN TUGAS YANG BANYAK. CIKGU ADALAH KERANAI.CIKGU ADALAH PENGISI DATA INTERNET MURID. CIKGU ADALAH PENCUCI BILIK DARJAH. CIKGU ADALH PENYELARAS PROGRAM SEKOLAH. CLAIM TAK ADA. KALAU BAWA MURID SEKOLAH NAIK KERETA TU, CLAIM KADANG-KADANG TAK CUKUP. BANYAK MASA DIKORBANKAN DI RUMAH UNTUK BUAT LESSON PLAN DAN MARKING PAPER. KERJA JABATAN LAIN BALIK RUMAH HABIS TUTUP KEDAI. CIKGU SAMBUNG DI RUMAH. ITU YANG SAYA DENGAR DAN NAMPAK DARI SAHABAT HANDAI SERTA SEDARA MARA SAYA. BUKAN NAK SOKONG CIKGU. TAPI KASIHANKAN MEREKA DENGAN GAJI YANG TAK SEBERAPA DENGAN BEBAN TUGAS. BOLEH DILANJUTKAN MASA KE 9 JAM DENGAN SYARAT, SAYA CADANGKAN . PERTAMA PELBAGAI DITAMBAH, KEDUA. ELAUN DIBANYAK DAN DIPELBAGAIKAN. KETIGA. KERJA-KERJA KERANI DAN PENGISI DATA INTERNET MURID DILETAKKAN DI BAWAH SEORANG KERANI KHAS. KEEMPAT, PERUNTUKAN DITAMBAH UNTUK TUISYEN, PEMBELIAN BUKU LATIHAN. KELIMA, GAJI DINAIKKAN , MUNGKIN 5 KE 10 PERATUS. BOLEH KE? KALAU TIDAK NUTP PIKIR LAH SENDIRI. KEMENTERIAN PIKIRLAH SENDIRI.SALAM 1 MALASYIA.

 • 0 aq pendidik jgk 8:19 am

  jgn pndai ckp je la.. try la brenti n mnta keje kt luar plak.. aq nk tgk sjauh mane korg leh dpt keje dgn gaji yg lbh tnggi dr skrg.. padahal realiti nye kbanyakan cikgu skrg bkn btol2 pure kursus perguruan.. sbb dh x dpt keje len, p mntak kpli atau dpli atau gstt.. bersyukur la weh ko dh diterima sbgai cikgu dgn gaji yg agk bsar.. cuti pn byk.. pastu nk mnta lg cuti tahunan.. ape kes cam tuh.. mcm2 la aq tgk ragam cikgu ni..haishhh

 • 0 yahuza 8:29 am

  kalo x sanggup, baik berenti aje jd cikgu. bg peluang kat org lain yg lebih sanggup..

 • 0 elba 8:46 am

  100% luahan teropong malaysia dipersetujui

 • 0 elba 8:50 am

  x setuju jd cikgu penat…keje ddk kat pejabat je…time ngajar setengah hari 1 jam ke 3 jam je…

 • 0 elba 8:53 am

  hahahaa….gaji dah besar…setahun entah brp kali naik….sib baik bini aku cikgu…..ada sokong ada bantah…

 • 0 Cina 9:02 am

  Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom menjelaskan, selain Jakim, terdapat 14 majlis agama negeri yang turut menguatkuasakan pensijilan halal berkenaan di seluruh negara.

  “Dakwaan yang mengatakan Jakim mahu memonopoli pengeluaran sijil dan logo halal adalah salah kerana sebenarnya Jakim dan 14 majlis agama negeri bersama-sama mengeluarkan sijil itu.

  “Cuma logo hanya ada satu kerana ia telah diseragamkan bagi memudahkan penguatkuasaan di seluruh negara,” katanya selepas merasmikan Hari Anugerah Kecemerlangan Akademik Sekolah Kebangsaan Kampung Jawa di Kota Sarang Semut di sini hari ini.

  Semalam, Timbalan Presiden Persatuan Industri Kecil dan Sederhana (PKS), Teh Kee Sin menggesa kerajaan menangguhkan pelantikan Jakim sebagai badan pensijilan tunggal pada 1 Januari ini kerana ia dikhuatiri boleh menjejaskan industri makanan di negara ini.

  Kee Sin berkata, kerajaan perlu mengkaji kemungkinan memilih lebih daripada satu badan pensijilan kerana pihaknya bimbang akan wujud transaksi tidak beretika jika berlaku monopoli dalam perkara itu.

 • 0 BEBAS 9:25 am

  padan muka cikgu… baru suruh keja sembilan jam dah mengelupur benda belum berlaku lagi emosinya mcm org nak kena hukum gantung sampai mati gamaknya awat hang kalut sangat.tulah…kau org apa kata kau org tukar PRU13 ni manalah tau kot2 cikgu keja 2jam sehari he……….
  Biasalah manusia akupun sama mcm kau org bila benda kita tak suka mulalah buat kecoh.Tapi bila naik gaji sorang cikgu pun tak ada ucap terimaksasih….tak gitu cikgu.lepas ni sape nak emosi mcm org utan silakan….

 • 0 chekgu ikhlas 9:31 am

  marapan/puaka / yahuza/ bro: ye laa…kalau cikgu2 kat malaysia ni pemalas mana nak dapat nye budak2 straight A tiap2 tahun…yang malas tu mmg ade…keje apa pun..ttp ade pekerja yang malas…pasal naik gred…xpayah citer laa…tu baru laksanakan..sebelum ni ade yg 15 tahun baru nak naik…apa cer??? …. member aku keja jabatan landskap 5 tahun dah naik pangkat….. alaa.. xpayah citer pasal sorang keluar, ramai nak masuk laa… itu kata2 org yg x pernah masuk dunia guru …rasa indah je kan..realitinya???… bsemangat konon…tu 1 tahun pertama boleh la….semngat…masuk 10 tahun keje …..lembik…apa keje pon sama…jgn ptikai penjawat awam lain…masing2 ade peranan…x perlu nak pandang serong..

 • 0 ANTI PEMALAS KERJA 9:37 am

  Hidup kita ni jangan jadi pemalas , kerajaan membayar gaji kepada kita beribu ringgit untuk menunaikan tanggung jawab untuk mendidik anak bangsa kita, siapa lagi kalau bukan kita ? asyik fikirkan imbuhan sahaja . apa dah jadi dengan pendidik-pendidik sekarang ???! Ada kah anda pernah keluar negara ? seperti negara China dan Jepun dll bagaimana seorang pendidik melakukan tangungjawap mereka mendidik anak bangsa
  mereka. Mengapa para pendidik sekarang terlalu mementingkan imbuhan daripada kerajaan ? adakah anda sedar segala imbuhan yang dibri kepada anda adalah datang dari pada rakyat . cuba anda pikir pikirkan . (ITU ADALAH AMANAH DARIPADA RAKYAT KEPADA ANDA)

 • 0 eddie 9:51 am

  orang kerajaan dengan orang kerajaan bergaduh dicampur dengan penah berkerja dengan kerajaan….datanglah ke sektor swasta…kita tengok siapa lebih tension

 • 0 m 9:56 am

  huhu..mungkin tak baca sebab gred yang bawah tu takde kaitan.. tp ada guru yang gred bawah 41..guru lama2 la yang tak sambung blajar.(hurm boleh la depa claim ot nanti kot) tapi gred Dg mmg tak boleh claim ot (lepas ni boleh la kot sbb dah sama kan)..tapi hakikat sebenarnya..nak dapat jadi guru ni..bukan senang…skarg belajar dah kena sampai degree pendidikan..baru jd guru..yang ada diploma pendidikan tu syaratnya kena ada level degree keatas baru boleh snang dapat amek diploma pendidikan..nak amek degree pendidikan pun result matriks atau stpm kene power..so dah penat belajar, takkan boleh nak sama dengan orang lain..orang lain cepat naik gred..yg DG lame giler..so lepas ni akan ke senang?..orang lain cuti 25 hari…snang nk apply cuti..tp cikgu ni kalau tak urgent giler..ingat senang ke nak amek crk 7 hari tu?sakit pun kena datang skolah..kalau sakit yg tak berjangkit dan tak sampai pengsan..ingat senang ke nk lulus mc?sbb apa 1org guru takde sehari 200 pelajar tak blajar hari tu..balik sekolah guru buat kerja dokumen juga..guru kerja 15 jam sehari hakikatnya..kalau dah official kerja 9jam..agaknya ramai la kot guru di tanjung rambutan

 • 0 chekgu ikhlas 9:57 am

  eddie: tu pasal…masalah nye bila kami merungut kata malas la…manja laa… x kan nak diam mcam lembu kene cucuk… sekurangnya kami x pernah langgar dasar kerajaan selama ni..apa kerajaan suruh buat kami ikut….bila kata kami malas/ manja tu yang terasa hati tu…

 • 0 JEBON 007 10:07 am

  apo lah bising2 ni..den tongah tido ni..

 • 0 biniku cekgu 10:40 am

  yang suka mengutuk cikgu tu sebenarnya mereka masih berdendam dengan cikgu2 mereka di sekolah dulu..dulu kat sekolah selalu kena denda dengan cikgu sbb perangai jahat sangat..bila dah besar panjang dan dah beranak pinak, mereka melepaskan dendam kesumat kat cikgu2 anak mereka pulak..pantang ada salah sikit, terus nak pegi serang cikgu kat sekolah..terlalu manjakan anak sampai anak pun tak boleh disentuh..aku pun dah letih dgr bini aku merungut pasal perangai budak sekolah sekarang..nasib baik la aku bukan cikgu..kalau x, mau aku tangan2 kan budak kurang ajar tu..dgn mak bapak dia sekali aku sekolahkan..

 • 0 X BEBAS 10:46 am

  Kami guru Malaysia
  Berikrar dan berjanji
  Mendidik dan memimpin
  Putra putri negara kita
  Pada Seri Paduka
  Kami tumpahkan setia
  Rukun Negara kita
  Panduan hidup kami semua

  Di bidang pembangunan
  Kami tetap bersama
  Membantu, membina
  Negara yang tercinta

  Amanah yang diberi
  Kami tak persiakan
  Apa yang kami janji
  Tunai tetap kami tunaikan

 • 0 haizzzz 10:55 am

  memokak je nih..kasi skit mael lambong punye sepakan padu maut..

 • 0 haizzzz 11:01 am

  saya selaku pekerja swasta yg x memihak pada mane2 menyatakan pendirian bahawa xsetuju dgn p’tambhan kepada 9 jam masa waktu kerja bg cikgu..xleh la beban lg cikgu mcm tu sbb diorg bwk blk homework student utk tanda..cikgu ni kerja die jgn samakan dgn penjawat awam len..diorg ni m’didik pelajar utk m’jd seorg insan yg cemerlang,bukn setakat produk kepada sumber manusia negara..kadar pesakit mental dikalangan guru dikhuatiri meningkt..pesakit mental buknlah org giler,sakit mental mcm tension,murung dan sebagainye..nk ikutkn,jasa cikgu2 ni xleh dibyr ngn wang ringgit..sekian karangan sy..leh dpt A?lol

 • 0 iLove Hudud 11:11 am

  Rasenye..tayah la 9 jam..ape cikgu nak wat lepas waktu persekolahan tu ? Kerja guru ni xperlu la di nilai dengan bape jam die keje. Bg aku la kan,guru ni bukan pekerjaan.Tapi satu tanggungjawab, satu nilai yng ada dalam diri, yang mana sampai ke akhirat akan mendapat rahmat.So nape nak di kecohkan sangat bape jam die keje dan bape lame dieorang cuti,adakah itu sikap dengki MELAYU?.Ingat semua orang bole jadi cikgu ke ? Sbb tu ade kes cabul murid,..dera murid, seleweng duit sekolah.NI sebab golongan ni xde nilai pendidik dalam diri.
  Kesian plak tengok cikgu, baru2 ni dapat bonus,dapat kenaikan lebih.Rupenye ade taktik kerajaan.Rasenye goment nak kurangkan bilangan guru so boleh kurangkan budget.Guru2 jagan undi goment, wat je undi rosak..undi rosak kan tanda protes kepada kerajaan

 • 0 shah 11:11 am

  kepada guru2…anda semua hanya di minta kerja 9jam….tp tahukah guru2 ada kementerian lain y kerja lebih masa dari kementerian yg ada dimalaysia…tp kenapa xda yang merungut?sanggupkah kementerian lain kerja dari pukul 8.30am sampai 3am tapi bukan dalam pejabat sggupkah anda kerja sabtu,ahad dan hanya dapat bercuti pada hari pertama perayaan xkira apa pun perayaan……adakah hanya guru2 y terlalu sibuk berbanding kementerian lain?orang lain dapat bercuti sehari sebelum perayaan tapi ada kementerian yang kena bekerja sampai pukul 7.00pm pada hari sebelum perayaan…sanggupkan guru2 buat macam kementerian lain buat

 • 0 eddie 11:20 am

  aku kerja 10 jam…kerja balik rumah sampi kul 2 pagi baru tido..bangun kol 5.30 pagi….cuti raya sabtu ahad buat kerja jugak…tiada merungut….cuti 12 hari setahun…gaji RM 1,800 sahaja tanpa OT…tak merungut pun

 • 0 iLove Hudud 11:28 am

  1 – Kebanyakkan orang yng xsetuju guru bekerja 9 Jam adalah dari golongan guru..2 – Dan kebanyakkan orang yang setuju adalah dari golongan bukan guru
  Bg aku nape nak kacau geng2 cikgu ni biar la dieorang.kite xleh nak compare keje kite ngan keje dieorang..lain bidang,lain tanggungjawab,lain bebanan..

 • 0 Walinong Sari 11:33 am

  Apabila gaji guru naik semua diam, beri kerja lebih bising, i nilkah kualiti guru sekarang.

 • 0 kakibukit 12:31 pm

  betul tu..keisan kt cikgu2..selama ni pn sy rasa diorg dh keje lebih dri 9 jam..kt umah pn duk wat keje lg

 • 0 cegu oh cegu 12:33 pm

  awaltu..biasa tak tido buat kerja.. sampai 3-4 pagi.. pernah tak tido 24 jam utk siapkan kerja.. tapi aku bukan cegu…

 • 0 cegu oh cegu 12:41 pm

  ikhlas maksudnya.. tak payah nak bising2 dan list kan tugas tu .. claim kerja banyak.. org lain pun buat kerja jugak.. saya nampak list yg cegu2 bagi buat saya ketawa jer… lebih teruk dari tu org lain buat.. beruntunglah jadi cegu.. bersyukurlah.. masa kerja bertambah sedikit jgn mengeluh.. kan kata byk kerja.. buatlah kerja tu kat pejabat.. selesaikan kat pejabat jgn buat kat rumah… kalau kata cegu ni bagus..buktikanlah.. didik anak bangsa dgn ikhlas.. jgn merungut..

 • 0 cegu oh cegu 12:46 pm

  nampak sgt ko ni cegu yg tidak ikhlas.. tambah masa dok pejabat skit terus nak mansuh tugas sampingan.. penatlah negara ada cegu mcm ni…

 • 0 cegu oh cegu 12:50 pm

  satu komen yg paling tepat bagi merumuskan perbincangan ini.. bravo.. sedih..rasa nak gelak pun ada bila tgok cegu2 kita ni perasan mereka lah penjawat awam yg paling bagus… paling sibuk.. paling banyak buat kerja.. terus hilang martabat dan kredibiliti profession perguruan disebabkan oleh komen2 guru yg tidak ikhlas mendidik anak bangsa..bukan semua.. tapi mmg ramailah…

 • 0 alahaiiii.... 12:53 pm

  kalau x, xkan ler ada kes kurung budak2 xbagi seat exam….nak dpt imbuhan la tu….oppppsssss….sbb tu gak ada pepatah “kerana nila setitik, rosak susu sebelanga”….mcm tu gak dgn penjawat awam yg lain…slalu dsalah tafsirkan…hihihihihihi….

 • 0 Atas Pagar 12:55 pm

  Boleh dilaksanakan kerana aku dah biasa dengan waktu begitu, tapi perlu menerima syarat-syarat kebajikan guru seperti :
  1. Cuti Tahunan sama seperti pekerja pejabat (30 hari/setahun) drpd 7
  hari sekarang.
  2. Kemudahan pengangkutan disediakan sama seperti Pegawai gred 41
  ke atas berserta pemandu(mengikut kesesuaian aktiviti)
  3. Elaun Lebih Masa (OT) juga diberikan sama seperti pekerja pejabat
  yang lain.
  4. Elaun-elaun Keraian, Telefon, Pakaian Uniform, Kecemasan,
  Kesengsaraan dan pelbagai elaun lain juga diberikan sama rata
  kepada guru.
  5. Dan pastikan setiap tuntutan (claim) turut diterima secepat mana
  pekerja pejabat terima. Selalu di pihak guru digembar-gemburkan
  dengan PENJIMATAN, sampai kami tawar hati nk buat claim..
  Sebenarnya ada banyak lagi, tetapi ini yang permulaan dahulu…
  4.

 • 0 mamat 12:58 pm

  aku sokong mu bro… aku pun bekas guru sementara.. sepengalaman aku… keja guru banyak enjoy.. orang lain keja 8 jam.. aku tak sampai 5 jam sehari.. kalau sehari ku dpt 2 waktu je.. banyak lagi ms enjoy..

  mane pegi.. lepak kat kantin, baca news.. nak buat semakan?? tak sampai 2 jam je buat.. tu pun bergantung dengan kerajinan nak buat ke tak.. penjawat lain gred 41 ke atas buat keja sampai malam.. tapi aku tak. semakan murid blh ditunda..

  ajar pun ikut silibus.. budak nak dgr ke tak… lantak diorang la.. janji silibus ku abis.. cuti ms jd cikgu panjang.. tak mcm sekarang cuma 25 hari.

  bukan ku tak nak jd cikgu tetap.. tapi.. lama kelamaan boring jugak jd cikgu.. sebab masa 15 tahun lepas.. jd cikgu banyak sgt protokol.. kalau ms ni la.. tentu ku pilih cikgu.. cikgu sekarang enjoy sangat… gaji besar.. kalau pi pedalaman.. dpt lg elaun besar.. dpt bayar rumah 300 ribu..

  baru di cadang kan keje 9 jam.. dah kecoh… hihihihi… lucu la para cikgu ni…

 • 0 kesian melayu 12:59 pm

  kesian cikgu membakar diri menerangi yang lain..

 • 0 koriey 1:06 pm

  senang je, sape 2 cikgu yang banyak condem dan rasa tension jd guru, berhenti je la jadi cikgu, ramai lagi kat luar sana mahu jadi cikgu dan mungkin lebih bertanggungjwb dan x byk condem…
  bersyukurlah dengan apa yang ada sekarang ni, jgn byk condem dengn menyatakan kerja cikgu ni tension sgt2..
  if tension, berhenti kerja jd cikgu, apply reje kat swasta lak..tgk tension or rileks reje swasta ni compare ngn gaji bulanan yg dpt..haaa….setuju x??

 • 0 awg1031 1:15 pm

  fresh grad ke bro? patutla…

  kalo dah lama keje, alahai malangnya..xberani nak bersuara kt majikan atau persatuan pekerja ke? or, xreti nak lompat opis?

 • 0 achai 1:37 pm

  yooo..bos tak dengar ka pm bentang bajet itu hari bukan guru saja maa.. naik gaji orang macam lu pun naik gaji ma.naik tak naik itu bukan soalnya tapi ini cikgu ha..banyak kerja ma.tak siap di pejabat kandang kala bawa sampai rumah itu baru satu.saya tidak tahu banyak laa.. tapi itu kawan saya sudah banyak pening kepala ma,macam2 kena buat.orang kerja jabatan lain senang sikitlah jaranglah kerja dipejabat kena bawa dirumah.pendek kata kalau ada benda yang perlu diisi hari tu dan selesai hari tu jg kira habis lah sudah kerja dia hari tu.tunggu tugasan baru pula

 • 0 JEBON 007 2:02 pm

  den setuju mek amek 200%…smbung tido blek..zzzzz

 • 0 JEBON 007 2:04 pm

  dongkilah tuu…ade akukisah!!

 • 0 JEBON 007 2:08 pm

  bro keje ape bro??

 • 0 JEBON 007 2:11 pm

  bro citer apo bro?

 • 0 JEBON 007 2:13 pm

  hati mau baek be!!

 • 0 achai 2:13 pm

  ataupun cuba belajar jangan ambil hal orang lain.jaga kerja sendiri biasalah kadangkala kita ni kalau kekurangan dan kelemahan orang lain kita nampak betul tapi diri sendiri 2×5 dengan orang lain jg.buat apa kita kecoh dengan kerja orang lain nasib dialah.yang penting kita buat kerja kita biar Tuhan saja yang menilai kerja dan amalan kita di dunia ini.

 • 0 iLove Hudud 2:14 pm

  Xsetuju..ko tak keje ke ? makan gaji bute ? comment je kije

 • 0 JEBON 007 2:15 pm

  skrg tak laie dohhh….jago lah diri memasing!!

 • 0 saya 2:42 pm

  btl tu cikgu dolah.xde beza pun ngan sblum ni.cuma sy krg pasti dgn pengisian dr jam2-5ptg. klu melibatkan kelas tambahn ataupun aktiviti luar kelas, beban kerja akan bertambah jugak. saya tak kisah utk terima penambahan tu, cuma khuatir klu selama ni jam 2-5 ptg kita gunakan utk marking, prepare documentation dll, bila pula kita nk buat semua tu? org yg takde anak mcm sy tak kisah la nk sambung kerja kat umah pd waktu mlm, tp yg ada tanggungjawab tu, perlu difikirkan juga..

 • 0 rd 3:30 pm

  apa juga pekerjaan kita, jika dilakukan dengan ikhlas dan kerana allah, insyaallah akan dipermudahkan dan setiap kesukaran pasti dapat dihadapi dengan tenang tanpa mengharapkan imbuhan..

  muhasabah diri dan ingatlah bahawa rezeki yang diperolehi daripada pekerjaan itu akan memberi kebahagiaan hidup..

 • 0 power ranger 3:48 pm

  Cadangan 9 jam kerja tu, bukan cadangan dikalangan tenaga pengajar.Yg mencadang tu Timbalan Menteri P/jaran ,pangkat dia doktor.Tugas doktor dgn cikgu tak sama. Klu doktor berusaha dlm kerjanya,ada 2 kejayaannya,iaitu pulihkan atau org tu mati (dgn kehendak Allah). Kerja apa pun kita boleh lihat keberhasilannya di dunia. Klu kita kata kerja cikgu senang, mohon kerja cikgu.Bg p/jawat awam yg lain , tak pyh ngomel2. Hidup,mati jodoh dan rezeki dah ditentukan tuhan. Klu dak marah lagi ,marahlah pd diri sendiri.Mengapa aku tak jadi guru??? Boleh elek samo2.Bukan senang dak memanusiakan manusia dan satu lagi, dikalangan haiwan tiada manusia,tapi dikalangan manusia ada haiwan. Renung2kan.

 • 0 chekgu ikhlas 3:52 pm

  ikhlas2 gak rd….mmg kami ikhlas…tp keikhlasan kami sering di pertikai..baru merungut skit…di kata…manja la… malas laa…… xkan nak kata seorang pgawai kastam merasuah….nak cop semua rasuah… sempadan negara bolos…xkan nak kata askar xbuat kerja???…jaga lah kerier masing2… yang sibuknya penjawat awam lain yang perlekehkn kami…..last2 bila anak nak blajar…cari cikgu juga…

 • 0 jaya 3:53 pm

  PTD nak naik pangkat pelu buat tapisan.. pi test.. mane2 la gred 41 kalau nak naik pangkat banyak prosedur.. bukan senang2 mcm cikgu.. cikgu tak pelu buat ape kalau dah 8 tahun pasti naik pangkat.. kalau yg smabung belajar.. abis je belajar dpt naik gred.. kalau pegawai penguatkuasa macam mana?? kalau dah keja 20 tahun tapi jawatan tak de kosong. di bekukan ke.. berpa lama nak naik pangkat.. cikgu ade tak nak tunggu kekosongan.. kalau 41 dah keje 8 tahun terus dpt 44.. senang ke tak senang… doktor.. berapa susah keje.. 20kali ganda dari cikgu.. tak de pun kecoh.. kalau ikut jam.. mmg tak de jam para doktor.. nak dpt imbuhan.. baru skrg kerajaan umum.. kalau cikgu.. tiap2 tahun belanjawan menguntungkan cikgu.. tapi keje masih sama..

 • 0 chekgu ikhlas 3:59 pm

  betul tu power ranger… jgn prtikai tugas org lain…kalau xpernah alami… masing2 jaga tugas sendiri lah……xkan nak samakan seorang pesawah..membanting tulang separuh hari dengan seorang peniaga burger tepi jalan…. tetapi boleh dapat pendapatan yang sama banyak???.

 • 0 chekgu ikhlas 4:04 pm

  koriey…kenapa x compare je…seorang askar dgn anggota bomba…gaji hampir2…keje sapa lgi berat???… x abis2 nak compare…. bidang keje dah lain…lain la gayanya….

 • 0 chekgu ikhlas 4:07 pm

  eddie…mesti ko x lulus spm kan?? tu la…suruh blaja x mau…ckp cikgu xnak dengor….tu sbb jadi macam tu..atau ko mcm awg1031 cakap tu?

 • 0 chekgu ikhlas 4:11 pm

  dah kementerian lain..lain la bidang tugas dia shah oiiii…jgn la nak samaratakan semua jawatan…ingat kami cuti free ke shah oiiii….cuti tu cuti berganti tau x????….

 • 0 Pak Maon 4:16 pm

  Kalau cikgu2 ni kerja sampai pukul 4 alamat terlokoplah sekolah.
  Kerja dengan budak2 ni mental kena kuat. Nak nak skarang pelajar semakin nakal. Mak bapak tahu complain aje. Kalau jadilah sekolah sampai kol 4 sengah, aku gerenti sekolah akan terabai. Cikgu yang dah penat akan buat dek aje ngan budak2. Dak kepala cikgu sakit, budak plak degil… kerajaan tahu buat dasar jek otak letak kat lutut. Bagi aku yang penting kualiti bukan kuantiti. Skang kau tgk sekolah pun dah haru biru. Balik kol 240 budak dah tunggu kat tepi pagar… yg lompat pagar jgn kira…

 • 0 chekgu ikhlas 4:22 pm

  tu pasal pak maon…mantapkan dulu sistem pndidikan..cari mana yang ‘lobang2’ perbaiki….ni mentang2 ‘dia’ bagi cikgu ‘insentif’…terus dia bagi keje tahap ‘intensif’ kaw2!!!

 • 0 mamaibu 5:17 pm

  Terima kasih GURU kerana kini saya bergelar pendidik. Saya pernah bekerja di sektor swasta dan sanggup melepaskan gaji ribuan ringgit semata-mata untuk menjadi pendidik. Namun saya bukanlah guru yang berkhidmat di sektor awam. para pelajar kami 70% anak melayu yang rata-rata mendapat 3 kredit di dalam SPM dan mempunyai pelbagai ragam dan kerenah. disini kami diberi 20 credit hours seminggu tidak termasuk penulisan journal, pembentangan kerta s kerja, menghadiri bengkel, penganalisian PDR dan lain2. mengapa?
  -kerana saya percaya sebiji anak benih terpinggir yang hanyut
  sekiranya disentuh dengan baik dan ikhlas boleh bertukar menjadi pulau yang indah dengan izin dariNYA.
  -Adalah menjadi tanggungjawab sebagai muslim untuk menyebarkan ilmu yang berguna kerana itulah amalan yang bakal dibawa di alam sana.
  – dan saya percaya saya sedang berusaha mempersiapkan jawapan sekirana ditanya MALAIKAT tentang tanggungjawab saya di dunia.
  -keikhlasan itu tidak akan dipertikaian dengan ganjaran yang diterima, bebanan kerja mahupun masa yang diluangkan. lakukan demi anak bangsa dan AGAMA.
  saya merupakan seorang ibu dan percaya ibu bapa adalah pendidik yang terbaik. Saya memilih menghantar 3 orang anak saya belajar di sekolah aliran cina. mengapa?
  Hari ini setelah saya membaca komentar dari para guru sekelian, saya percaya keputusan saya menghantar anak-anak saya di sekolah aliran cina adalah sangat TEPAT…fikir-fikirkan.

 • 0 cokotopmekdi 6:02 pm

  Kenapa pensyarah2 universiti yang kerja utamanya mendidik seperti guru tidak diberi penghargaan yang setimpalnya eh? Kerja ikut office hour 830am-530pm. Kerja2 lain seperti menyediakan dan memeriksa kertas peperiksaan, assignment, test dan kuiz, menjalankan uji kaji dan penyelidikan kadang2 sampai malam dok kat lab, membuat kertas kerja, menghadiri conference, menjadi supervisor dan pemeriksa pelajar2 master/phd. Tapi academician tak bising pun.

  Time student cuti semester pun, academician still lagi bertungkus lumus sediakan study material, lecture notes, buku2 manual dan sebagainya sedangkan guru2 mengunakan buku2 teks kementerian untuk menghabiskan silibus pembelajaran pelajar. Aptah lagi untuk cuti panjang seperti guru2 sekolah. Tapi academician tak bising pun.

  Kalo nak diperhatikan betul2, gaji guru sebenarnya lagi besar dari gaji academician. Tapi bile je nak selaras waktu bekerja guru sama dengan penjawat lain, bising tak hinggat!

 • 0 lensahitam 6:17 pm

  buku jingga nak bagi rm500,bebal negara plak nk bagi rm200 ++keje 9 jam,so mne pilihan anda? kakitangan mne yg paling ramai jumlah dlm khdmt awam,so anda yg tntukan masa depn negara..yoshhh

 • 0 cegu oh cegu 6:27 pm

  ni kes terpencil jer.. berapa kerat jer cegu ada pengalaman mcm ko.. reban ayam mu ada lampu tak? sahabat2 aku dua bulan kerja tak ada lampu geng.. mandi pun kat sungai atau lopak air jer.. line tepon tak ada.. mlm kadang2 tak tido.. kena berjaga..cegu ada kerja teruk mcm tu ker???

 • 0 org kampung 6:45 pm

  belum sempat dapat 500 sekali dah kena pecatlah… mana pilihan anda.. dapat sikit tapi masih bekerja.. atau nak dapat banyak.. tup2 satu sen pun tak dapat….

 • 0 sekadar berkongsi 6:53 pm

  saya setuju dengan zaki..saya juga de pengalaman menguruskan kantin sekolah rendah dan menengah.sangat memahami kerenah guru-guru yang konon “busynye mak ni”.Antara sebab saya kata begitu adalah:

  1. Ramai guru yang kata bertugas lebih masa seperti hari sabtu pun kene datang sekolah. Kalo ada kelas tambahan pengetua @ guru kanan akan minta kantin sediakan makanan utk murid pagi hingga tengahari.tp apabila kami pengusaha kantin ni menunggu kehadiran murid utk makan time rehat ke, ada murid2 yang merungut kelas tambahan dibatalkan saat akhir sebab guru tak datang dan bukan sekali dua tapi sangat kerap sampai murid2 wat study group sendiri kat kantin sbb dah penat dtg sekolah konon de kelas tambahan.dah paham sgt kerenah guru cm ni..

  2. sukan tahunan – selalu wat hari sabtu dan kantin mmg terlibat dlm penyediaan makanan dan minuman murid2 sehingga tamat sukan. tp yang kelakarnye jadual yang diberi mula pukul 8.30pg tp biasala guru2 kan, kul 10 pun xmula lagi..sekolah menengah same, sekolah rendah pun serupa..guru2 ppuan lepak kat kantin borak2 sampai la murid2 cari panggil pegi padang sbb nak smpaikan hadiah @ de cikgu lain cari..xpun nampak pengetua lalu ke kantin ramai2 angkat bontot gerak cm itik pulang petang..tu belum yang pas makan kat kantin balik terus..cm ne plak leh kata kami keje lebih masa even sabtu??tu keje ke?tu belum mesyuarat ibu bapa la..pe2 program yg melibatkan hari minggu mmg xsempurna seperti yg dikomplen oleh kebanyak guru2 ni..kononnya “mak busy nak”

  3. dah yg paling penting pengakuan kebanyakan guru-guru tu sendiri yg selalu merungut kat makcik2 kantin ni seperti “petang ni de kelas tambahan utk bdk2 pekse, tp sy malas la kak..tu yg postponed tu kt de hal ptg ni”pastu jumpe kt ekspo brg2 malaysia..huahuahua..de lagi “sy dah suh si A g photostat ketas soalan pastu bg kt kwn2 die nnti de masa bincang kt kelas xpun sy bagi je skema jwpan pndai2 la dieorg cek”..byk lagi la dialog2 mereka ni..tu belum guru senior ngan guru junior yg xleh bertegur sapa, xleh bekerjasama bile terlibat ngan program secara bersama..yang jadi mangsa murid2 smpai kdg2 pengusaha kantin pun pening..

  kdg2 kami pengusaha kantin ni mencebik je bila de guru2 merungut kene keje lebih masa atau keje sampai petang sbb kebanyakan yang merungut tu xla serajin mane pun..tp sy mmg puji pada sesetengah guru yang sangat2 komited smpai terlalu syg ank muridnya dan akn pastikan ank murid die lulus dengan baik dalam pelajaran..tp xramai pun guru cm tu..sy jadi pengusaha kantin bukan 1, 2 sekolah tp dah banyak..dan sekolah yg saya kendalikan adalah sekolah yang besar yang paling kurang gurunya adalah 120 orang..jadi guru2 sekalian, anda lihat diri anda dalam tugas yang sepatutnya anda tunaikan bukan sentiasa merungut memanjang dan bila tibe time bajet negara, tersengih2 je sbb tahu de hadiah utk guru..

 • 0 cikgumath 7:10 pm

  Aku adalah guru math yang berpengalaman lebih kurang 10 tahun.Seronok jadi guru..kerja lebih x apa asalkan ikhlas…buat kerja setakat mampu sahaja..yang x mampu aku tak buat…janji…aku mengajar dalam kelas..pelajar seronok dan berminat belajar..kerja sampingan lain buat setakat yang aku mampu….apa yang penting keikhlasan dan hasilnya..duit jgn berkira dengan pelajar..anggap sedekah..dan Allah akan balas jua nanti…aku dah nampak sekarang balasannya walaupun baru 11 tahun mengajar…masa depan anak-anakku nampak cerah bila mereka exam sentiasa no 1 dalam kelas dan sekolah…amin…..

 • 0 cikguku 7:23 pm

  boleh je keja 9 jam…pas keja kita tido..lantak le nak jadi pe kat sekolah…aktiviti perkhemahan ke sukan ke..tak yah susah2 nak bermalam tengah hutan…cukup jam kita balik rumah tido…lantak le bebudak nak wat pe.. yg penting cukup jam balik layan anak bini..bestnye cikgu 9 jam….sama mcm cikgu 25hb.

 • 0 Kuching 7:27 pm

  Kalau dah terpaksa bekerja 9 jam apa nak buat. Tapi perlu adil. Kenapa 9 jam dan bukannya 8 jam? Takkan waktu makan sejam pun nak dikira. Sektor lain kerja 8 jam dan waktu makan dikira sekali.
  Semua aktiviti spti kelas tambahan, KK, mesyuarat, LDP, pengisian markah, menanda buku dan segala kehendak P&P yang lain di laksanakan dalam masa 9 jam tersebut. Balik rumah jangan buat kerja sekoah langsung. Mungkin dengan ini lebih adil jika dah terpaksa kerja 9 jam ( seharusnya 8 jam!!)

 • 0 merapan 7:31 pm

  cokotopmekdi aku sokong ko, aku belaja dlu pon cian tgk pensyarah, tp dorang banyak ikhlas nk ajar pelajar mereka, dorang punyer kerja lagi banyak, pastu nk wat research igt senang ker, semua ada proposal nk dibentangkan dan macam2 lagi. harapkan cikgu kera-jaan sekarang, LAYU betol, banyak sangat cekadak, keluar je pasal isu ni, melatah mcm kene rasuk. sekarang ramai graduan lepasan u daripada kos pendidikan sekarang bersepah, yang rasa diri mereka (guru) teraniaya, paham2 lah. berhenti, kerja swasta try tgk. time tu baru ada akal.

 • 0 org kampung 7:39 pm

  mmg semua org tidak pertikaikan kepentingan cegu/guru dlm mendidik anak bangsa.. apa yg mejadi persoalan ialah kenapa bila cadangan supaya cegu kerja 9 jam sehari… mcm2 alasan diberi.. sampai nak minta OT payment kerja hari sabtu ahad.. tlg jgn perasan bagus sangat.. sbb org lain pun buat kerja yg sama susah.. dulu aku begitu hormat cgu2 aku.. skrg bila baca komen cegu dlm blog ni timbul satu persoalan.. ditahap manakah mutu/kualiti warga pendidik yg ada pada hari ini?? kerja2 sampingan yg diwar-warkan tu semua org buatlah..kerja sabtu ahad.. saya sudah biasa.. kerja mlm smpi 2-3 pagi.. dah lumrah.. ikhlaslah mendidik anak bangsa.. banyak pahala tu.. semoga cegu cegu msia adalah cegu yg berkualiti..dan layak mendidik anak bangsa…dan yg paling2 paling penting ikhlas..

 • 0 shah 7:39 pm

  bukan nak sama ratakan….tapi dalam banyak2 komen dalam ni ada yang mengatakan kementerian lain keja senang xmacam guru….2 yg nak bagitau hakikat sebenar dalam kementerian lain……jd guru2 juga xboleh nak samakan dgn kementerian lain…..kementerian lain pun bukan senang kejanya…..chekgu ikhlas…..

 • 0 Tak setuju 7:55 pm

  Rasanya encik agak jahil mengenai perihal kebajikan cikgu. saya kurang pasti encik kerja apa, tapi setahu saya, cikgu bukan senang-senang naik ke DG44. Betul ke senang je pas 8 tahun mcm yang kerajaan cakap atau perlu jugak penilaian. Saya kurang pasti sebab saya belum pernah lagi naik pangkat.

  Untuk pengetahuan Encik, untuk sekolah rendah gred yang tertinggi adalah DG41. kalau naik pangkat ke DG44 Encik akan dipindahkan ke JPN atau PPD. Sebagai seorang guru, DG41 bermaksud anda tidak layak untuk memegang jawatan pengurusan di sekolah rendah seperti Guru Besar (kecuali GB melanjutkan pelajaran). Kalau anda masuk sektor awam lain, contohnya penguatkuasa seperti polis dengan gred 41 anda akan mendapat gelaran Tuan. Gaji kalau banding guru DG41? Saya pun tak pasti. Mungkin lagi tinggi, mungkin lagi rendah.

  kalau ada salah, tolong betulkan.

 • 0 Tak setuju 8:01 pm

  Tapi kalau encik nak banding doktor, gaji pun dah berkali-kali gaji cikgu. Masuk kerja pun dah gred 52(betulkan kalau silap). Cukup setahun boleh buka klinik sendiri. Ramai pelanggan banyaklah duit masuk.

 • 0 chekgu ikhlas 8:09 pm

  org kampung…. aduhai…. bila cikgu komplain sikit kata kami x elok la…malas la…x komited laa… abis selama ni ade cikgu mogok ke??? …dah cerita ni pasal tugas kami..kami tau la… masalahnya yg bukan guru tu ye..ye ..sokong waktu 9jam tu kenapa ye??? … nmpak sgt ada unsur iri hati…. kan setiap kerja tu bidang tugas dia lain2 jgn samaratakan semua pekerjaan tu….

 • 0 chekgu ikhlas 8:13 pm

  merapan…apa bukti cikgu sekarang ni LAYU???….. bila kami bersuara saja..kami kene hentam…. adakah kami tidak boleh suarakan luahan hati kami???…. ikut sahaja… ????

 • 0 chekgu ikhlas 8:14 pm

  kami ikhlas saja…tapi sering dipertikai… .. xkan nak tunjuk2 ikhlas tu sampai org nampak???…

 • 0 chekgu ikhlas 8:17 pm

  seprti yang di nyatakan….kita masing2 jgn la pertikai kerja org lain…macam awak cokotopmekdi…awak pensyarah….ada org kata pensyarah ni keje senang…apa perasaan awak bila org cakap mcamtu??? x terasa ke???

 • 0 Setuju sangat 8:35 pm

  Setuju sangat. Sekarang ni anak-anak aku merayau waktu petang. Nanti kalau cikgu kerja 9 jam, adalah balachi yang jaga anak-anak aku. Tak payah risau merayau-rayau kat shopping kompleks. Bukan senang nak jaga anak remaja, terutama waktu petang ,. Nasib baik ada cikgu.
  terima kasih, jasamu bukan sahaja untuk mendidik, tetapi sebagai “baby sitter” cikgu serba boleh….
  Bila aku balik dari pejabat, terus boleh ambil kat sekolah. Bagus betul cadangan ni.

 • 0 Tak setuju 8:39 pm

  tu bukan masalah nak dapat imbuhan. Tetapi nak naikkan gred sekolah untuk NKRA pendidikan untuk elak dikenakan tindakan. Sebab apa? sebab kalau result teruk, siapa yang kena, Guru Besar jugak.

  Kalau sekolah ada 5 org murid yang ambil UPSR tetapi mereka ni jenis yang tak pandai, dtg sekolah pun tak, mcm mana? kalau 5 gagal, sekolah tu dah dapat 0%. Kalau sekolah itu ada 1 yang ambik UPSR mcm mana pulak?

  untuk pengetahun saudara/i, di kawasan pendalaman mindset murid2 lain. mereka tak suka pegi sekolah, ibu bapa ada yang tak bagi budak kesekolah, ada yang sekolah tapi berhenti untuk menuai padi dll.

  Jangan samakan murid2 pedalaman dengan bandar.

 • 0 cikgu deber 9:13 pm

  sedap kukop weh, hok buke cikgu…nate sungguh…kecek dengan bagi idea mcm bagus sangat…persoalkan keiklasan guru pulok….payah weh kawe nak buat biz tarik kereta lepas ngajar..makin penat…takpo sek kite cikgu..nak wak guana …komen lebih2 pulok takdok guna..wak sakit ati jah…kiter semua buat kerja sekadar mampu jah ya…rileks…sero serabut perut buat tak tau la deh…di malaysia ni biasalah cikgu, ore suka bg komen..nok 2 buke hok cikgu…sedapa komen…komen pulok kure ajar..sebab tue anak diore ni gi sekolah bodo…sebab mak pok jenis benggong…hahahah.ada tok puas ati ko..pm kawe…

 • 0 entahlah 9:20 pm

  Kerja 9 jam tu tak menjamin semua pelajar akan lebih pandai. Yang penting work smart. Kalau guna cara pengajaran kreatif yang sesuai mungkin tak perlu 9 jam pun pelajar dah faham. Kalau cikgu ajar 9 jam sehari, bila pelajar nak buat kerja rumah? kalau pelajar pandai mungkin takpe, tapi kalau kena kat pelajar sederhana dan kerja rumah susah spt add math atau essay english mungkin tgh mlm bru pelajar tu dapat tdo. itupun belum tentu siap dan betul.
  Lagipun pelajar dpt straight A bukan terjamin akan dpt kerja bagus gaji besar. Banyak lagi pelajar kelas hujung yang dapat gaji lebih besar dari pelajar straight A sebab diorang ada skills yang pelajar straight A ni takda.

 • 0 cikgu lama 9:26 pm

  habis tu tak pergi kafa lah anak depa..lagi dahsyat la gejala soosiall yg bakal melanda negara kita..

 • 0 cikgu lama 9:30 pm

  setuju sangat2…

 • 0 kunchi ari 9:31 pm

  Semoga Tuhan Maha Kuasa Berikan balasan setimpal pada manusia yang lupa diri selepas berjaya.. Atau dia orang ni tak pi sekolah.. duduk rumah diajar mak bapa (homeschooling) sebab tu tak kenang jasa guru dan tak kenal erti hormat-menghormati.Jg guru tak semestinya jar ko jd pandai tapi berakhlak… Nasib baik aku bukan cikgu ko…Malu betul…Dulu aku malu nak ngadap kawan sekelas yang jadi engineer petronas… tau apa kata mereka..JANGAN MALU KERANA KERJA SEBAGAI GURU. ITULAH KERJA PALING MULIA. AKU JADI ENGINEER BUKAN SEBAB AKU PANDAI ATAU MAK BAPA PANDAI AJAR… TETAPI SEBAB GURU YANG AJAR AKU ABC AND 123 SAMPAI PANDAI…kLAU ADA INSAN YANG TAK MENGHARGAI GURU SEPERTI KO…AKU ANTARA ORANG YANG BANGGA KERANA KO KAWAN AKU SEORANG GURU. TAK RAMAI SANGGUP JADI GURU. KUTUK DAN HINA GURU SAHAJA PANDAI..

 • 0 cikgu lama 9:33 pm

  kalau dah risau nak hantar anak ke sekolah awak la yang jadi cikgunya..buat sekolah sendiri lagi bagusssss…

 • 0 bagai 9:33 pm

  anak cikgu dapat no 1 dalam kelas sebab dapat soalan bocor….!!!sbb tu aku kalau anak cikgu ni org kata bijak2 sbb mak pak dia bijak haku hakktuiii!!! jer….tak impress pon….kenyataan/pengalaman aku masa sekolah dulu,, anak2 cikgu semua dpt soalan bocor..klu yang bengap tu masuk asrama guna kable mak bapak…aku rasa tiba masa kerajaan ambil tindakan tegas pada cikgu2 pengkianat bangsa ni!!aku rasa bukan aku sorang jer yg tahu hal ni korang mesti ada pengalan ttng perkara ni kan??

 • 0 cikgu lama 9:35 pm

  itulah die orang..dah berjaya lupa diri..jangan harap ko orang pandai membaca dan menulis kalau bukan seorang yang bergelar GURU yang mendidik ko orang..

 • 0 cikgu lama 9:37 pm

  wahai saudara..cakap tu berlapik la..jangan asyik mengutuk guru..anak ko sapa yang ajar??tak berkat nanti…ikhlas hanya Allah yang menilai kita..yang ko tu ikhlas sangat ka?

 • 0 eh 9:45 pm

  Sekarang ni tugas guru pada hakikatnya telah melebihi jam 5 petang , hinggakan kerja mengajar keesokan harinya dibuat dan rancang di rumah, sudah tak macam kerja cikgu dulu-dulu. Kalaulah tugas guru ni dilanjutkan hingga pukul 5.00 jadi tugas sebenar guru adalah 24 jam. Adakah itu suatu tindakan yang manasabah berbanding dengan mereka yang bekerja di office cukup pukul lima boleh goyang kaki… ataukah tindakan untuk menambah masa waktu mengajarini mempunyai suatu perkara yang tersembunyi. diharapkan ia dicadangkan dengan ikhlas ,jika baik niatnya maka baik jadinya jika buruk niatnya maka buruk pula hadirnya.

 • 0 kunchi ari 9:48 pm

  setuju…setuju…setuju…murid2 siapa setuju sila angkat tangan….aku paling suka bahagian ke-8 tu…mana2 pelajar yang ada masalah sisiplin ke sekolah…buang sekolah jer…termasuk ibubapa nya sekali pun mau kena buang daerah sekali kerana melahirkan anak2 yang kuang ajaq….

 • 0 hahaha 9:51 pm

  cikgu2 kat malaysia PEMALASSSSSSSS…..banyak2 penjawat awam diorang ni yg banyak complain!!nampak sangat jadi cikgu sbb terpaksa,tak ikhlas didik anak bangsa..kalau kita minat dan sayang satu2 perkerjaan tu..yang susah jd senang…yang berat jd ringan..cikgu aku ajar masa sekolah dulu,nak jd guru ni berat tanggungjawab,mesti amanah,yg penting minat mendalam pd satu2 bidang tu ins’yaallah di permudahkan urusan kita …beza betol guru taun 60-80an dgn taun 2000 ni…ramai yg nk jd cikgu sbb keje 1/2 hari,gaji beso,cuti panjang jer…..terimakasih cikgu mohd said!!

 • 0 hahaha 9:53 pm

  saya setuju!!!!

 • 0 kunchi ari 9:53 pm

  macamana nak mengajar dengan ikhlas merapan@merapu….kalau orang mcm ko menlahirkan anak2 macam setan dihantar ke sekolah dan merosakkan pelajar2 lain yg benar2 ingin belajar dalam kelas…..

 • 0 poodah 10:02 pm

  so lepas ni..cikgu2 yg ingkar,banyak kena complain atau performance tak up to standard..kasi pecat saja!!jgn bazir duit tax payer bg pencen.tanggung perubatan mereka2 anak beranak dll lg.ramai lg yang lebih baik dan berkelayakan nak jd cikgu…gaji nak besau tp kerja berkira…pasni suruh dia org wat direct selling sbb direct selling atau jual goreng pisang(petang)2..pendek jer waktu kerjanya

 • 0 kunchi ari 10:07 pm

  incik merapan@merapu….kalau nda melalui guru…mcmana la ko bole sampai msk universiti…..jgn2 dia ni PATI yg menyamar jd rakyat malaysia….nda prnah dgr pun org lahir terus msk universiti….ni mesti kes mak bapak jumpa dalam fbook…terlanjur…melahirkan merapu…tu yg keje nya merapu jer….ahaiiii…dunia akhir zaman beginilah agaknya….jgn2 lepas ni tuhan pun dia pertikaikan kerana tak tolong dia jadi cikgu dl…..

 • 0 shah 10:28 pm

  xsemua jabatan lain dapat masuk keja pukul 8.00am-5.00pm.ada jabatan yang kena kerja 8.00am smpai masa balik umah pun xtetap…jadi guru2 jgn mempertikaikan kerja2 jabatan lain…….

 • 0 ex-gomen 10:30 pm

  nk suruh TPM baca komen2 korang..99%cikgu2 tak setuju kerja9jam…jadi TPM kenalah pertimbangkan semua incentif&kenaikan gaji untuk guru2 ni…bg saja bajet yg ada pada kementerian lain yg sanggup keja 9jam atau 12jam..mesti ramai dr kementerian lain setuju asal dapat gaji kaw2>>>>..nak2 yg gaji bawah1500 mesti diaorang kerja sungguh2…

 • 0 farhana 10:35 pm

  eleh..kire oke la tu… lg2 cikgu aliran pendidikan khas.. =)

 • 0 kunchi ari 10:37 pm

  Anak saya anak cikgu, saya pun anak cikgu… tak pernah pun mak saya kasi kertas soalan bocor…Anak saya pun hanya dibimbing oleh saya.. di sekolah saya tak ajar dia pun sebagai guru subjek. kalau ajar pun bukan sealiran pun pasal saya guru sekolah aliran perdana.. anak sya sekolah aliran bahasa cina. tapi tiap kali penilaian dibuat ada peningkatan….sepatah haram pun saya tak faham bahasa cina, tapi cikgu anak saya kata anak saya lebih bagus kemajuannya daripada anak2 cina yang bertutur bahasa mandarin dan mendapat tunjuk ajar mak bapa di rumah. Plus saya tak hantar pon anak saya tuisyen. Saya dpt keputusan cemerlang UPSR, PMR, SPM hingga ke uni tak de sekali pun mak saya kasi soalan bocor. Jgn libatkan orang yang jujur dalam hidup kerana manusia-manusia yang hipokrit. kalau nak anak cemerlang tunjuk la contoh baik, ajak anak belajar, buat kerja rumah/sekolah, ulangkaji, menonton rancangan berunsur pendidikan bersama2. anak tanya jangan ” ko tanya la mak ko” mak pla “ko tanya pak ko”. Anak jadi loser sapa penyebabnya? sebelum tuding jari pada orang tanya dan cermin diri sendiri dulu. kalau anak encik/puan tu disleksia adakah kamu label dia bodoh…cikgu tak pandai ajar… siapa patut bantu anak km yang bebal nak mampus tu jadi genius? Orang pertama sepatutnya ibu bapa kerana menjadi tanggung jawab mak bapa mengesan dan mengkaji masalah anak sebelum merujuk pada yang pakar. nak tau realiti sebenarnya… tak da mak bapa yang dapat terima kenyataan anak mereka tu tak sempurna. sapa yang tukang sedarkan parent mcm ni… guru-guru yang prihatin. anak km tak cemerlang salah guru yang anaknya dapat no 1 ka? Berapa jenis guru yang km dapat pernah jumpa… ker hanya jumpa guru yang garang sangat sampai membenci guru?Aku anak cikgu dapat straight A merayu dimasukkan ke sekolah asrama penuh, sekolah sains, maktab rendah sains mara…tak dapat2…. punah cita2 saya..keturunan kami percaya pada usaha sendiri bukan main kabel. Minta maaf la Tun Doktor M… Saya tidak memegang pada prinsip dasar pandang ke timur lagi sebab ramai sangat manusia emotional dan rakus. Sekarang saya memegang dasar pandang ke barat. Saya suka pada budaya ilmu mereka dan cara pemikiran intelektual mereka. Patut la mereka teramat maju daripada kita kerana cara pemikiran kita yang teramat la cetek. Kualiti itu lebih penting bukannya kuantiti. Don’t just deliver but influence others. Sistem pendidikan luar negara khasnya barat rata-rata 6 jam sehari tapi kenapa mereka jauh lebih maju.. apa perbezaan silibusnya? Saya puas hati atas kejayaan saya yang jujur tanpa merasuah atau pakai kabel2, kerana semua itu atas dasar usaha sendiri.

 • 0 sayaguruMalaysia 10:40 pm

  Salam semua

  saya seorg guru yg mmg berminat utk jd guru. Sejak sekolah sy tahu kerjaya guru agak mencabar n bkn setakat mengajar (bila tgk guru2 sy handle sukan n sgl bagai) Alhamdulillah minat masih terarah pd bidang ini n diberi ‘peluang kedua’ utk jd guru stlh hmpir gagal sbb tak dpt tmpt utk buat degree in education. Alhamdulillah stkt ni sy msh boleh laksanakan tgs dgn sng hati. Tak perlu la disenaraikan apa tugasnya sbb rata2 rakan2 guru di atas dah pun sebutkannya. Yg ptg, sy amat sng dgn kerjaya ni, wlupun pnt, tp once dah jd tanggungjawab, maka sy perlu laksanakannya dgn hati terbuka.
  sy juga akui penjawat awam lain juga ada cabaran n beban msg2, baik di sektor awam n juga swasta. semua kerja sama, ada cabaran cuma mungkin dlm bentuk yg berbeza. tak ada kerja yg senang. jd, tak perlu la kita menunding jari mempertikaikan tugas sesama kita. kpd rakan2 bkn guru, harapnya anda tidaklah menganggap guru zaman skrg tidak ikhlas, tak suka tanggungjawab n perasan bagus. kpd rakan2 guru, jgn terlalu emosional bila membicarakan soal beban kerja kita. hakikatnya jd guru mmg memerlukan pengorbanan spt ini. once kita dah ditauliahkan utk mendidik anak bangsa, suka tak suka, kita kena terima semua tanggungjawab tu dgn berlapang dada. klu tak sanggup n rasa terbeban, sorry to say, mungkin kerjaya ini krg sesuai dgn kehendak n naluri anda.
  respon sy utk cadangan guru kerja 9 jam:
  setuju sekiranya kerajaan dpt pastikan dasar ini tidak membawa impact yg tak sepatutnya..
  (i) pengisian antara jam 1-4.30:klu boleh jgn lah dipenuhi dgn kelas tambahan pd setiap hari. bkn sbb guru malas mgajar (wlupun tak mgajar still kene jugak kn), tp tumpuan pelajar ada hadnya. tmbh pulak waktu2 mcm tu. tkt sia2 je nanti. so sy cdgkn waktu tersebut diisi dgn aktiviti ko-q.klu nk mskkn akademik juga, biarlah dgn pendekatan active-learning.
  (ii) perlu diambilkira juga masa utk guru menyiapkan tugas lain spt marking, documentation dll. bg sy yg belum punya anak msh boleh siapkan pd waktu mlm. ttp yg ada t/jwb tu mgkin gunakan waktu ptg antara 1-4.30 ptg tu utk siapkannya. jd klu adanya dasar ni, mungkin agak menyulitkan mereka.
  (iii) sy tak meletakkan syarat spt minta elaun, kenaikan dsb, cuma harap sgt pihak kerajaan buat kajian terperinci dulu sblm laksanakan. takut jadi mcm PPSMI.. dh buat separuh jalan, ada pula ura2 utk bubarkan. bkn sj menyusahkan guru, malah pengurusan sekolah, ibu bapa, murid malah kementerian sendiri.. perlu igt, bidang pendidikan ni melibatkan masa depan anak bangsa. jadi tak wajar la klu dasar2 dlm pendidikan dipandang remeh, dijadikan eksperimen, digubal n diubah sewenang2nya. sebelum buat, kaji dahulu!

 • 0 Cikgu GURU 11:04 pm

  aku baru ngajar 8 thn…baru 8 thn….aku cume nk kongsi secebis tugas guru…baru ni lepas cuti raya Haji Rabu kena handle motivasi kepimpinan murid utk persediaan tahun depan..Rabu pegi Khamis balik…FULL TIME…JUmaat pula kena bwk anak2 murid g camping unit beruniform…Ahad balik ..FULL TIME…kat manenye 9JAM nye tu….itu smue kiranye kerja 9 JAM ke?…korang smua pandai mngirakan…..itu baru secebis je….malas la nk lebih2…kang dikatanye x ikhlas la,,,riak la….

 • 0 Nekad 11:08 pm

  Betul ,saya sokong,kebanyakan budak -budak bermasaalah ni,mak bapak dia bagi makan dari sumber rezeki yang tak halal(faham-fahamlah ye).Maka bapak dia berkuasa,ada pangkat ada harta,masuk sekolah terpilih pakai kabel,habis lingkup sekolah terpilih ni.Konon -konon anak dia bijaklah ,bawa masaalah dan beban adalah dekat CIkgu-CIkgu yang sememangnya dah terbeban pun.Kesian Cikgu.Dah biasa main kabel,semuanya nak pakai kabel.

 • 0 kunchi ari 11:12 pm

  Memandangkan semua pandai2 belaka… yang orang dari kepulauan borneo kita tengok jer yer sapa dikalangan orang semenanjung yang pandai translate perkara ni.
  Kitak nyak nda badu berlayak ka utai baka tu.. selalu ngumbai diri terlalu pandai ari urang bukai, terlalu sempurna ari urang bukai, lalu kitak tu jadi mensia teramat lawa ngau sumbung. Pemerinsa kitak ja dipeda kitak. pemerinsa urang bukai lalu nadai terpeda. Aku nadai di ajar cikgu bahasa tu pan pandai berjaku, manca ngau nulis dalam bahasa tu. Kitak bisi? kitak jaku jak lebih tapi kerja bisi lebih?aku tu dah biasa meda mayuh bansa kitak nya selalu nulak kerja ka urang ka bansa kami tu.ngasuh pengidup kami tu amat merinsa laban pembuli baka bansa kitak nya.. semua kerja susah kami la jadi balachi kitak ya… nama agi nda puas ati… semenanjung nya kaya laban taib jual kekayaan sarawak ka kitak. patut KLCC, KL tower segala2 untai manah ba semenanjung nya empu urang sabah sarawak… tu nadai bukai cerita.. cerita politik. enti ka ngasuh kerja 9 jam sehari tau pan kerja ngelama nya… tang gaji mesti niki laban urang berbuan anak kami pan mesti dibayar gaji. ukai murah mayar nurseri reba diak tu… siko anak kurang2 bayar urang berbuan RM400 for fullday care. kira la anak 5 iko… rm400X5 iko anak= rm2000.. gaji pokok cikgu utk T9 rm2419.85 – rm 2000=rm419.85..uji fikir dulu.. ni duit kena bayar sewa rumah tau ka bayar ansuran rumah, ni belanja bebeli ka barang pemakai, minyak kerita, api ngau aik, meli refill gas lpg gik.. nibuh meh kamik tu meda astro ngau bisi broadband. tik nak berkerita nadai kena nurun kerja…Uji meda mua kitak dlm cermin dulu. ko Tun Doktor Mahathir..Sidak nya tau lalek..
  translate kalau berani.

 • 0 kunchi ari 11:23 pm

  kerajaan kurangkan kos.. kos ditanggung oleh siapa ya? Ada pusat jagaan kanak2 1malaysia ker yang menawarkan perkhidmatan bagus dengan harga rm100 seorang anak jaga 11-10 jam sehari..kena kira termasuk ms turun ke sekolah dan balik dari sekolah…jem la kan… 11 -10 jam la perkhidmatan jagaan yang diperlukan..anak -anak mesti siap mandi and makan semua supaya sampai rumah terus sumbat dalam bilik tidur. Saya ok jak mun disuruh kerja 9-10 jam janji kerajaan sanggup tolong bayar kos penghantaran dan jagaan anak di pusat jagaan harian.. tak pun bagi elaun orang gaji kepada semua kakitangan kerajaan. Tapi ada ker orang malaysia nak jadi orang gaji(kerja yang tak de kelassss langsung) gaji rm 400 sebulan? Benda macam ni banyak pro dan kon….yang setuju tgk bahagian lain yang tak setuju tgk bahagian lain.

 • 0 org kampung 11:36 pm

  dah korang sendiri yg tulis mcm2 .. kalau nak kerja 9 jam.. tak boleh buat ini..tak boleh buat itu.. kalau kerja 9 jam kena bagi tambahan elaun ni.. elaun tu… korang sendiri tulis.. beban cegu terlalu banyak..beban yg melampau lampau..sampai berpuluh2 tugas senaraikan.. jadi kami kami rasa penjawat awam yg lain yg dah berkurun kerja 9 jam.. kerja korang tu lebih kurangjer dgn kami.. malah ada antara kami yg kerja lebih teruk dari cegu…. mestilah compare dgn penjawat awam lain.. buat apa compare cegu dgn kerani2 sekolah tu.. kami tak jeles dan irihatilah dgn cegu2 ni..cuma bg pandangan jer.. kata cegu banyak keja..sampai bawa ke rumah..apa kata jgn bawa pergi rumah..siapkan kat sekolah..kul 5 baliklah.. akhir kata terima kasih kpd cegu2 saya yg telah mendidik saya menjadi spt skrg..saya bangga menjadi anak murid cegu saya.. untuk cegu sayalah

 • 0 org kampung 11:54 pm

  alamak..kerja yg anda cerita kat atas tu berat sangat ker? kalau mcm tu dikira berat.. saya tahulah standard cegu2 skrg mcm mana.. jgn marah ye cegu2.. terima kasih kerana mendidik anak bangsa…

 • 0 cikgusaari 1:16 am

  hahaaaa….gua sokong lu kunchi ari…mmg orang mcm marapan ni yg selalu hantar anak macam setan ke sekolah & ganggu pelajar2 lain ..maka guru jugak yg jadi susah..hahaaaa

 • 0 GTA 2:33 am

  oii ckgu-ckgu!!!udah2 ler……biar le diorang yg menyokong tu sokong..korang yg tak setuju nie tunggu je la hasilnya eksperimen nie…cakap banyak2 pon tak guna..wat dosa kering jerk…korang explain mcmna pon..yg menyokong tetap akan menyokong…bagi diorang nie korang ckgu2 nie manusia hinaa..tak sepatutnya keje ckgu nie wujud..ko admit je la keje diorang selain dari ckgu nie the booommmm!!!the bestttt!!!paling susahhhh and paling kritikalllll..jgn melawan…korang ckgu kena jaga emosi..layan je la kerenah yg menyokong nie mcm korang layan kerenah bebudak skrg..and mak bapak budak skrg kat sekolah..korang mcm tak biasa…kalo cemerlang je…mak bapak budak ckp ” anak saya memang rajin..memang pandai..sentiasa mengulangkaji pelajaran di rumah..so,layak la dapat cemerlang”…tapi biler gagal je maka bapak akan cakap “huh!!ckgu nie tak pandai tackle perasaan murid la..ckgu tak masuk kelas la..ckgu mengajar sambil lewa la..ckgu nie gaji je bsar..tp takleh pakai..”ikut pemerhatian aku …kalo anak tu baik..pandai..cemerlang..alasannya sebab asuhan mak bapak dan kerana genetik budak tu sendiri baik…but kalo anak tu nakal,jahat,bodoh…semua salah pihak ckgu dan pihak sekolah..dah la tu skrg nie kat sekolah tak bleh sewenang2 hukum murid..kalo ckgu hukum jugak..walaupon atas dasar nak mendidik..ckgu la kena tanggung..tak psal2 kena tatatertib..tak pon kena buang…sesiapa kat cni yg nak bandingkan ckgu skrg dgn ckgu dulu..mmg tak patut ler..meh aku citer..dulu aku sekolah pon ckgu lempang selamba je kalo berbual sewaktu p&p..rotan tu toksah kira la sampai birat2 bontot…x siap keje umah..ckgu aku dulu selamba badak je koyakkan buku tulis..aku pungut balik..seletep balik..pakai balik..kalo latihan padang..sampai termuntah2..punyer la teruk kena training..mcm training tentera pon ada..tapi aku salute..bebudak dulu semua gagah perkasa..stamina A+++..even aku yg isap rokok pon leh wakil sampai MSSM..mak bapak bebudak skrg x kena mcm aku ker dulu???even aku kena hukum..kena belasah..tapi aku respect giler kat ckgu2 aku..kalo jumpa kat luar..sanggup lari kalo tgh isap rokok..tapi kalo terjumpa depan2..surely aku salam..tu pok kekadang dia spotcheck gakk…huhu..ok!tgk bebudak skrg plak.huh!!manjaa…sama gak mcm mak bapak diorang gak…manjaa…tu yg aku pelik tu..mak bapak diorang tak pernah kena jumpa ckgu yg garang dan tegas ker?anak mak bapak budak skrg nie sentuh sket pon takbleh…bukan setakat sentuh…renung ke..jeling ke..pon tak boleh..tinggikan suara??jgn harap…kang suara murid lagi tinggi dari ckgu..korang ckgu2 skrg nie kesian..nak bagi hukuman mendidik..tak pasal2 kena tangkap polis..tak pasal2 surat saman sampai..tak pasal2 kena bawak mahkamah..dan tak pasal2 kena gantung kerja..buang kerja..so,sbb tu bdk2 skrg naik tocang..sama gak ngan mak bapak diorang..tocang dah terlalu tinggi sampai menghina profesion guru..sbb tu masalah disiplin..masalah sosial murid2 kat negara kiter nie semakin meningkat..ilmu yg diorang terima tak berkat..sbb diorang blajar pon tak ikhlas..ramai murid2 skrg nie bijak ilmu dunia jekk..ilmu akhirat langsung hampehh…akhlak lingkup..sbb per..pasal mak bapak diorang tidak berterima kasih dan bersyukur atas ilmu yg anak diorang perolehi di sekolah dan terlalu mengutamakan kecermelangan dunia tanpa memikirkan kecermelangan akhirat.. kerajaan pon terlalu ikut sgt demand mak bapak..takut hilang sokongan..so,hasilnyer..kementerian pendidikan tukar jadi kementerian pelajaran…drpd didik jadi belajar..so,ckgu2 skrg nie tugasnya ajar je laaa yee..korang toksah la sibuk2 nak pk pasal disiplin ke..pasal akhlak ke…korang masuk kelas…korang ajar je la…yg nak belajar..follow..yg taknak..lantak ler..kang lebih2 kang korang ckgu2 gak yg kena..aku salute mak bapak org dulu2…”ckgu hukum je anak saya nie kalo dia buat salah…jgn sampai patah riuk atau mati sudah ler”…so,mana2 kakitangan awam ke..orang swasta ke..orang keje kampung ke..orang keje sendiri ke…kalo korang tak pueh hati dgn ckgu..korang kutuk2 je la…harap2 anak korang tak jadi ckgu ler..takut dah meludah ke langit..jatuh kena batang hidung balik..mungkin dulu2 korang blajo sendiri kot..mungkin korang diberi kelebihan menerima ilmu tanpa guru..mungkin korang2 nie jenis keje2 biasa yg gaji tak setanding guru hingga timbul rasa busuk hati..dengki..dendam..dan seangkatan dgnnya kot..or mungkin dulu korang tak hormat guru..kurang ajar kat guru..suka ponteng sekolah..hingga korang tak dapat keje yg best2…x dapat keje yg bergaji lumayan..than korang nak blame guru2 skrg disebabkan sejarah silam korang?so,korang2 yg guru nie…tolong la..jgn la layan kutukan..cacian..umpatan..dan cabaran ntah aper2 ntah kat ruangan nie…bagi aku korang keje dgn mengajar nie..pahala korang akan sentiasa bergerak..sentiasa meningkat…sbb tu ramai yg cemburu..dah la gaji besar…pahalanya byk plak tuh..korang ajar budak A..budak A ajar budak B,C,dan D…sampai Z ..budak B ajar budak b1,b2,b3,b4……begitulah seterusnya..hu!!banyak tuh pahala kalo korang ikhlas dgn ilmu korang…akhir kata..teruskan la perjuangan korang sebagai guru yg mendidik dgn ikhlas…ikut je la dasar yg ditetapkan…setuju tak setuju..korang hanya pelaksana dasar..jgn sampai sbb masalah 9 jam nie hati korang jadi tak ikhlas…dosa tuh..mudah2an gaji dan imbuhan yg korang terima mendapat berkat agar korang dan keluarga korang mendapat keberkatan hidup dgn memakan hasil yg halal dan diredhai oleh Allah..aminnnn

 • 0 Bekas Pendidik 6:12 am

  Saya mungkin tertinggal atau tidak mendapat dari mana sumber kajian yang dikatakan dibuat di Melaka Tengah berhubung dengan masa kerja guru dijadikan sembilan jam sehari. Walaupun saya tidak pasti pihak mana yang membuat kajian ini tetapi bagi saya ianya adalah satu kajian yang terpesong, membazir masa, penuh dengan kedengkian dan dilakukan oleh orang yang mengalami masalah kecelaruan minda.

  Saya sendiri adalah bekas seorang pendidik. Saya tidak pasti kajian ini berasaskan kepada elemen pembolehubah yang mana di dalam kerjaya seorang guru.

  Kalau dari posisi masa seorang guru di sekolah, seorang guru akan berada di sekolah dari pukul 7 pagi sehingga pukul 1.00 tengahari. Ianya adalah selama 6 jam waktu bekerja. Kalau dibandingkan dengan seorang yang bekerja di pejabat yang bekerja dari jam 8 pagi hingga 5 petang adalah 8 jam (ditolak rehat 1 jam waktu rehat tengahari). Memang nampak kurang 2 jam. Tetapi sedarkah yang membuat kajian itu bahawa cara kerja guru dan pekerja pejabat adalah berbeza. Kerja seorang penjawat di pejabat tidak sefokus kerja seorang guru di dalam kelas. Walaupun seorang guru mungkin akan mengajar 4 jam dari masa kerja rasmi mereka tetapi perlu diingat bahawa setiap jam mereka mengajar, persedian yang perlu dibuat tidak kurang dari setengah jam waktu mengajar.

  Maka sebenarnya kerja rasmi mereka sudah pun bertambah menjadi 6 jam yang sangat berkualiti. Kerja-kerja mereka pula tidak boleh ditangguh walaupun 10 minit dari jadual yang desediakan. Sewaktu di dalam kelas, fokus mereka tidak boleh tersasar walaupun sedikit dan tidak ada agenda campur tolak dengan kerja-kerja lain. Manakala kita semua tahu bahawa kerja-kerja di pejabat boleh sahaja dilakukan dengan mempunyai elemen campur tolak dengan kerja-kerja lain dan boleh sahaja dianjak-anjak mengikut keperluan.

  Hanya satu elemen di atas sahaja menjadikan kajian penambahan masa berkerja guru kepada sembilan jam adalah kajian yang bersifat bodoh, bebal dan penuh dengan prasangka jahat. Sekiranya ianya pula melibatkan wang maka sudah pasti ianya suatu pembaziran yang nyata.

  Elemen lain yang tak perlu diulas yang dilakukan oleh guru yang menjadikan kerja mereka sebenarnya lebih panjang dari sepatut adalah terlalu panjang. Namun saya rasa elok saya gariskan di sini kalau kalau pengkaji tersebut ingin masukkan dalam kajiannya.

  Seorang guru sebenarnya dinilai oleh bukan seorang penyelia tetapi oleh 40 orang (80 kalau termasuk pasangan) ibubapa terhadap prestasi anak-anak mereka. Seorang guru pada setiap masa adalah doctor ‘on call’ selagi anak murid beliau di sekolah. Seorang guru adalah seorang pegawai polis bagi disiplin murid-muridnya. Seorang guru adalah seorang motivator kepada kelasnya. Seorang guru adalah sekian dan sekian sehingga selesai hari pengajaran disekolah.

  Saya sebenar amat bersetuju sekiranya satu kajian dilakukan agar seorang guru mempunyai staf sokongan dalam menjalankan tugas beliau di sekolah

 • 0 big mamas 7:49 am

  engkau pernah jadi cikguke? tau tak baru je i abis kem kan bebudak thn 6, 2 ari 1 malam, i cuma tido 2 jam sebab jaga kebajikan n keselamatan anak2 u all tau…… pengorbanan dah lebih 9 jam tau …… kerana cikgu lah u all dapat menulis, membaca tau…….. tulah mengata cikgu yg beri ilmu pengetahuan..tak kan kerana nila setitik abis rosak susu sebelangga… mun nak berkata2 pun biarlah berpada2…. hidup cikgu……

 • 0 big mamas 7:53 am

  oiiii tak semua cikgu la mcm tu..kalau pecah amanah bukan cikgu lagi ramai, berjuta2 depa makan…… ada faham ka…makan boleh sebarang makan sampai kembong perut, tolong jgn kutuk sebarang kutuk mun tiada hasil kajian yg sah yg membuktikan demikian….

 • 0 big mamas 8:00 am

  hai……kau buat anak dan lahir anak aja pandai….jaga anak dan didik kau langsung tak tau….kau manusia jenis apa? Sepatutnya kau tau lah jaga anak, jangan suruh orang lain jaga anak kau. Apa cikgu tu dilahirkan untuk menjaga anak kamu? Tugas cikgu adalah mendidik, memberi ilmu, memberi pengajaran dan mengajar orang ,macam kamu daripada buta huruf menjadi pandai kemudian mengabaikan anak serta membiarkan anak-anak kamu berkeliaran di tepi longkang, tepi parit dan merayau-rayau kat shoping complek.

 • 0 sameee 8:03 am

  hai……kau buat anak dan lahir anak aja pandai….jaga anak dan didik kau langsung tak tau….kau manusia jenis apa? Sepatutnya kau tau lah jaga anak, jangan suruh orang lain jaga anak kau. Apa cikgu tu dilahirkan untuk menjaga anak kamu? Tugas cikgu adalah mendidik, memberi ilmu, memberi pengajaran dan mengajar orang ,macam kamu daripada buta huruf menjadi pandai kemudian mengabaikan anak serta membiarkan anak-anak kamu berkeliaran di tepi longkang, tepi parit dan merayau-rayau kat shoping complek.

 • 0 sameee 8:08 am

  senang lah cakap, tetapi jika anda berada dalam ‘kain cikgu’ baru tau rasa….segalanya tidak semudah ‘membalik tapak tangan’……. cuba dulu jadi guru, baru boleh ukur langit tu tinggi ke rendah….guru tu sakit ka sedap….. guru tu lilin ka kayu……. cermin2 diri sebelom berkata2…. tq

 • 0 alahaiiii.... 9:29 am

  hahahaha….ni la en tak setuju…ckp trlalu pandai sgt…sya ni bekas mngajar kat pendalaman….apa pulak x tau nya…alahai…minta maaf lah yer….

 • 0 perkara merugikan 9:37 am

  Tindakan ini akan menyebabkan ramai guru di hospital sakit jiwa. ingat guru ini apa?? robotkah

 • 0 cokotopmekdi 9:37 am

  Memang tak dapat dinafikan guru lah yang menjadi seorang individu itu berjaya sehingga mencapai kejayaan yang diingini sekarang. Tanpa guru, mampu ke individu itu membaca dan mengira? Impossible. Sedangkan surah pertama yang dibaca oleh Rasulullah SAW sendiri diajar oleh malaikat Jibrail AS, bukannya Rasulullah terus pandai baca. Memerlukan guru juga.

  Dan tidak dinafikan juga, tugas induk seorang pensyarah juga adalah mengajar dan mendidik, begitu juga seorang guru. Sebelum menjadi pensyarah pun, kita harus melalui pembelajaran di sekolah di mana ianya diajar oleh guru.

  Tapi ingin menjadi seorang guru, mereka juga harus melalui pembelajaran di universiti yang diajar oleh pensyarah. Melalui penilaian yang telah ditetapkan, baru seorang guru boleh diisytiharkan sebagai seorang guru berijazah.

  Maksud di sini, tugas seorang pendidik (guru dan pensyarah) bukanlah sesuatu tugas yang mudah. Perlukan energy yang berganda dalam menjalankan tugas. Cuma saya kurang setuju bila ada di kalangan guru yang terlebih bising membantah 9 jam waktu bekerja sedangkan academician sudah lama mempraktikkan waktu bekerja sebegini dan tidak pernah langsung menghantar memorandum bantahan pun.

 • 0 nini 9:37 am

  Sori,

  saya bukan cikgu, so just nk tanya n nak tau ..
  1) 9 jam yg dalam paper tu utk waktu bekerja ke waktu mengajar, ek?
  2) skarang ni, sehari, biasanya cikgu ngajar brapa jam ye?
  3) student balik macam skarang ni ke, aau kena follow waktu cikgu yg 9 jam tu?

  saya ada ramai kawan cikgu, bila ditanya, rasa2 diorang mcam mengajar dalam 3-5 jam je sehari…. (kecuali sekolah asrama, mrsm etc)
  so, waktu yg balance dari 9 jam yg diorang suggest tu, bley buat preparation, tanda2 buku.. so on.. la, kan…

 • 0 cokotopmekdi 9:43 am

  Tapi harus ingat ye Kunchi Ari, sebelum memegang title guru berijazah, mereka juga harus melalui pembelajaran di universiti yang diajar oleh seorang pensyarah. Jangan sewenang2 menafikan tugas mendidik seorang pensyarah ye. Kami juga seorang pendidik seperti guru, cuma yang bezanya institusi pendidikan sahaja.

 • 0 jebat derhaka 10:34 am

  sebagai cikgu…saya rasa 9 jam tak cukup tu…untuk guru bermesra dgn pelajar…saya pun malas komen banyaklah…point saya terakhir hanya orang yang tidak berotak dan tidak berakal sahaja yg bersetuju guru kerja 9 jam … samada orang tak berotak itu pak menteri atau ketua pengarah saya tak kisah…ingat baik-baik golongan atasan…guru di sekolah bukan berdepan dgn pen dan kertas sahaja…mereka berhadapan dgn kalau 1000 org pelajar maka 1000 lah perangai dan tingkah laku pelajar,ada sangat baik…ada baik…ada sederhana baik…ada jahat…ada yang sangat jahat…dan ada yang kepala samseng…ada yang penagih dadah…ada kaki rogol…ada kaki zina…macam-macamlah kalu saya nak ceritakan.Sekarang cikgu bukan setakat cikgu…dia cikgu dia polis…dia cikgu dia pegawai penyiasat…dia cikgu dia mak cik kerani…dia cikgu dia doktor dan pegawai kesihatan…dia cikgu dia pegawai kebajikan masyarakat…dia cikgu dia ahli sukan…dia cikgu dia pegawai pencegah maksiat…dia cikgu dia polis peronda JPJ…dia cikgu …dia cikgu dia tukang masak pelajar…dia cikgu dia tukang kebun sekolah…dia cikgu dan dialah segala-galanya di sekolah…janganlah pulak dia cikgu dia cikgu nak dijadikan ibu bapa pelajar…atau pun dia cikgu nak dijadikan tukang pengasuh pelajar…Lastly tolonglah fikir wahai golongan atasan …kamu manusia …kami pun manusia…pelajar pun manusia…asal manusia ada perasaan…kita semua bukan robot…bukan mesin yg tak ada perasaan,emosi ….sekian selamatkan Malaysia dgn mengurang manusia jumlah manusia tak waras yang sokong kerja guru 9 jam .

 • 0 Ibu 10:40 am

  **GURU hanyalah GURU………masuk kelas MENGAJAR BUKAN MENDIDIK……**

  YEAHHH!! Keikhlasan yg terserlah! Komen camni menjatuhkan guru lain pulak.

 • 0 Something Wrong 10:51 am

  Sepatutnya kerajaan kena betulkan apa yang tak betul dulu: Contohnya:

  1. Kerajaan nak buat everything online. Tapi sepatutnya facilities online ni mesti disediakan dengan cekap di sekolah. mana boleh assume orang buat kerja kat rumah guna internet sendiri.

  2. Sepatutnya weekend xboleh curi masa kakitangan. Diorang sepatutnya spend masa dengan family. No wonder la perangai budak sekarang makin tak terkawal, sebab aktiviti yg boleh pupuk kasih sayang keluarga dah tak boleh nak buat.

  3. Kerjaya guru sekarang terlalu mencabar bukan macam guru dulu2. Guru2 yang dah tua skarang ni pon banyak lepas tangan kepada guru muda, especially aktiviti ko-kurikulum. Yang banyak buat part-time/tuisyen ni aku rasa guru lama (tua).

  4. Bila kita ungkitkan mengenai gaji, tak bermaksud kita tak ikhlas. Kalau nak ikut keikhlasan, buat apa bagi increament gaji setiap tahun? Buat apa ada kenaikan pangkat? Bila kita mintak elaun lebih bukan bermaksud kita tak ikhlas.

  Aku ni bukan cikgu. Tapi dulu ayah aku cikgu (dah pencen), pakcik makcik, sepupu papat aku ramai gila cikgu. Aku nampak macamana bezanya kerjaya guru dulu dengan sekarang. Kalau sekarang aku dapat kerja jadi cikgu pun aku rasa aku tak sanggup pikul tanggungjawab tu sebab terlalu mencabar.

  Paling aku benci adalah parent yang berlagak (especially yang kaya), bila cikgu tegur anak dia skit je tak boleh. Dan, parent yang lepas tanggungjawab mendidik anak 100% kepada cikgu.

  Sekarang aku jadi pensyarah engineering. Tapi aku faham tanggungjawab cikgu tu berat. Kalau ramai cikgu tak sokong bekerja 9 jam, maka aku rasa kerajaan patut dengar kehendak mereka. Ingat, cikgu tu penentu masa depan negara. Biarlah win-win situation.

 • 0 akubudak 11:44 am

  apa punya bangang la pencadang spy guru keja 9 jam ni..dia anti guru ka apa?

 • 0 alahaiiii.... 11:45 am

  yg ni aku stuju….kalau keja dah sampai 9 jam,org rumah pun paham….x la kena leter hari2 sbb balik lewat…sbb yg kat rumah tu faham, keja ckgu abis kul 1 dan dah bleh terus ada kat rumah dalm kul 2….ish3….

 • 0 apapa 11:51 am

  lebih masa pun tak pe ..kalau gaji dibayar lebih..macam kija kilang..elaun lebih masa lebih banyak dari gaji..aku suka..aku suka

 • 0 Cikgu cikgi 1:02 pm

  Setuju kalau cikgu kerja 9 jam tetapi kena juga seperti tugas bukan akademik biarlah dikendalikan oleh staf bukan akademik, mcm univerisiti juga. kalau kokurikulum dicadangkan bekerjasama dengan pejabat belia dan sukan menyediakan jurulatih sukan dan kalau badan uniform tu biarlah dikendalikan oleh ibupejabat badan beruniform. Tak payah cikgu buat tu semua, cigu cuma mendidik dan memantau pendidikan budak sekolah. barulah betul….saya pun bekas cikgu jugak..kesian dia orang….

 • 0 budak baik 1:02 pm

  wei, budok CELAKO! Ko ni keturunan kera ke? mesti ko ni masa sekoloh dulu jenis budok tak guna…pasal tu ari nih ko tak tau hormat guru! Bodo!

 • 0 Murid cikgu 1:13 pm

  Kami sebagai murid lagi pening kepala. Cikgu kena kerja 9 jam. Ambiklah pandangan kami juga, pening kepala kami dengan pelbagai sistem pendidikan yang sentiasa berubah. Orang selalu sebut pasal cikgu boleh jadi gila, cikgu stress, cikgu banyak kerjalah..macam macam keluhan. Tapi keluhan pelajar macam kami siapa nak dengar. kerja rumah berlambak, kena hukum tak siap kerja sekolah, keletihan kerana aktiviti kokurikulum, makanan kat kantin belum tentu berkhasiat, kena buli, belum lagi kat rumah..kena marah makbapak, kurang masa bersosial, tolong buat kat rumah, cari duit belanja lebih tlg makbapak, jaga adik, tlg masak, tuisyen. macam macam lagi…dasar pelajaran sentiasa bertukar..kejap bahasa Inggeris…kejap bahasa melayu..wajib lulus inggeris..wajib lulus BM…wajib ini..wajib itu…boleh jadi gila…Tengok tengok juga bebudak sekolah…apa perasaan kita orang..

 • 0 cegu oh cegu 2:48 pm

  mcm ni ke jawapan seorang cegu yg ikhlas nak mendidik anak bangsa.. langsung tak professional..

 • 0 cegu oh cegu 2:53 pm

  saya tidak pernah melupakan budi dan jasa yg telah dicurahkan oleh semua cegu/guruku…. perbincangan kat cni bukan perbincangan balas jasa atau tidak..perbincangan beban tugas guru.. yg rasa terbeban sgt.. publish tugas berjela-jela..mcm mereka sorang jer yg buat kerja..org lain tidak.. lagi byk korang tulis..lagi meluat org baca..

 • 0 Peros 2:54 pm

  nampaknya banyak komen yang memperlekehkan kerja atau tugas jawatan2 lain dalam kerajaan. cam tak elok je. Saya ni pun penjawat awam dalam Kementerian Kesihatan Malaysia. Syukur kerana Skim saya kini ada laluan kerja. 4 tahun serve naik U44, 3 tahun lagi U48..Rezeki.
  Mak mertua saya pun seorang guru. Menurut ceritanya memang banyak tanggungjawab yang perlu dipikul di sekolah. Bukan sekadar mengajar tapi terlibat sama dalam aktiviti pengurusan.
  Memang tidak dinafikan terdapat perbezaan waktu kerja di antara guru dan penjawat awam yang lain. Jangan dibandingkan kerana pasti berlaku perselisihan faham.
  Pelaksanaan waktu kerja 9jam masih lagi dalam percubaan. Selepas tempoh percubaan, sekiranya menunjukkan kesan positif x salah diteruskan dan jika impaknya negatif x salah jika pelaksanaan ini dihentikan. Kepada para guru, terimalah ini sebagai cabaran..
  Harap komen saya tidak mengguris hati para pendidik..

  P/S : “tak setuju” fakta berkenaan doktor kurang tepat. Mereka bermula dengan gred UD41, selepas 2tahun naik ke UD44, 3tahun kemudian UD48, 2tahun lagi UD52 dan UD54 selepas 2tahun

 • 0 cegu oh cegu 3:00 pm

  siapa kutuk cegu.. asyik2 cakap anak saya siapa ajar.. siapa nak ajar.. cegu/gurulah.. nama pun cegu.. takkan nak posmen..bomba..doktor ajar anak saya kot.. tak ada istilah kutuk atau keji cegu.. cuma jadilah cegu yg berfikiran positif.. anda cegu telah ditugaskan diamanahkan mendidik anak bangsa.. besar tu tjawab.. tunjukkan sikap ikhlas dan professional..bukan nak berikan seribu alasan.. bak kata pepatah nak seribu daya.. tak nak seribu dalih.. saya hormat cegu..saya perlukan cegu.. tapi itu bukan topik perbincangan ni..topik perbincangan adalah cegu kerja 9 jam..patut atau tidak..sekian terima kasih cegu kerana mendidik aku..utk cegu2 aku lah…

 • 0 Peros 3:05 pm

  Saya bersetuju sangat. Apa yang saya perhatikan, kebanyakan guru rasa terbeban dengan tanggungjawab yang mereka pikul. Jadi, untuk melegakan ketegangan tersebut, tambahlah cuti rehat mereka. In case kalau cuti mereka tidak dapat di habiskan, boleh la di masukkan ke dalam Gantian Cuti Rehat (maks 150hari). Boleh la buat tambah2 duit masa pencen nanti…

 • 0 Peros 3:24 pm

  Jangan la gaduh2. Saya ada kawan2 doktor. Memang kerja dan bebanan mereka banyak. Jadi kita tak perlu pertikaikan bebanan tugas mereka.
  Memang tiada siapa yang mahu melakukan kerja yang bukan dalam bidang mereka.
  Mungkin kita tidak sedar bahawa tugas pejawat awam kini ke arah “Multi tasking”. Semenjak saya mula bekerja, saya akan menjadi Pegawai serbuan, Pegawai penyiasat, Pegawai Pendakwa, Pegawai Pemeriksa. itu ynag utama.. Yang sampingan pula, key in data, menyelenggara IT, dan kerja2 lebih kurang yang opis boy buat.

  takpela para cikgu, jika pelaksanaan ini diteruskan cuba minta beberapa benefit daripada kerajaan

 • 0 WAHDUHHH 3:54 pm

  TERBAIKLAH!!!!TERIMA KASIH CKGU…..

 • 0 KERANI PPD 4:35 pm

  PART NO 5 TU NAK BETULKAN CKIT….BUKAN XNAK BYR CLAIM CKGU2…CKGU2 TAU X,SETIAP PRGRM YG DIJLNKAN SEMUA NYA IKUT AKTIVITI…KALAU ADA DUIT BANYAK PUN, KALAU TUJUAN XSAMA, XBOLEH GAK BYR…YG TU CKGU2 KENA FAHAM….LAGIPUN JPN YG TURUNKAN WARAN (DUIT) KURANG MENCUKUPI….SLALUNYA KAN, CKGU2 (XSEMUA DLM 65%) NI YG PALING BIJAK PART CLAIM….XDE RESIT, PEGI KEDAI BLI RESIT PASTU TULIS SENDIRI…SAMA PULAK HANDWRITING NYER…SORANG TULIS RESIT TUK SORANG DAN BEGITULAH SEBALIKNYA….SBLUM NI, 6 THUN KEJA KAT JBATAN LEN, XPERNAH JUMPA KES SEBEGINI…ADOYAIIII….TU YG PENING SEMAK TUHHHH….

 • 0 lensahitam 4:53 pm

  x berat lah,keje kampung lgi berat pasal nk tongkat jadi balaci..

 • 0 cikgu 5:32 pm

  hmmm…. mmg panas isu ni, ada yang setuju ada yang tak, ada yang mempertikai kerja guru dan ada yang ambil kesempatan untuk merendah2 dan memburuk2 guru, tapi bagi saya, guru tetap guru, guru sekarang dah kalis cabaran, biarlah bermacam2 cabaran, tomahan, kejian, kritikan, tuduhan, caci maki dan sebagainya, tapi guru tetap guru, tetap memberi ilmu, mendidik bangsa, membentuk modal insan, melatih dan memberi ilmu kepada setiap individu warganegara, kami sebagai guru tetap melaksanakan amanah yang diberi, biarpun apa yang berlaku, biarpun diri ni dipijak, dibuang, dihina dan sebagainya, kami sebagai guru mmg sedia bekorban, tak perlu sy cerita pengorbanan guru sbb ada pihak nnti kata guru tak ikhlas bekerja, pemalas, suka mengungkit, cakap besar dan mcm2 lagi… guru akan terus menjalankan tugasnya dan harapan sy kepada smua guru di Malaysia agar teruskan menghadapi cabaran, dugaan, rintangan, halangan untuk melaksanakan tugas kerana Allah lebih layak menilai kamu berbanding yang lain.

 • 0 ainul 6:05 pm

  en elba…btul.. masa ngajar sehari dalam 1-3 jam. tp kerja tanda buku, kerja2 perkeranian, aktiviti kokurikulum, nak sediakan ranc mengajar dll tu perlukan lebih dari tu. belum lagi nak fikir masalah disiplin dan prestasi murid. kalau tak cukup jelas tentang tugas guru, berdiam diri tu lebih baik.

 • 0 tuan oreo 7:38 pm

  Kalau isu cikgu, ramai betul orang lain suka melenting.. Cikgu pun ada hak bersuara.. Kalau suka, senyum.. Kalau tak suka buat luahan.. Tapi nampaknya masing-masing masuk bakul.. Macam nak lawan kerja siapa paling banyak pulak..

 • 0 cikgucikgee 8:14 pm

  BEBAS, awak baru jadi cikgu sementara dah dengan yakin nak komen-komen mcm tu kt cikgu-cikgu lain. Tak malu kah? Berbudi bahasalah kalaupun nak komen-komen tu ye…sepatutnya awak jumpa dengan makcik-makcik dan saudara-mara awak tu dan komen pada mereka. Apa jawapan mereka agaknya ye…
  Cikgu-cikgu yang terlibat dengan jualan langsung sebenarnya tak ramai. Disebabkan mereka tak mahu kerjasama untuk buat tugas-tugas sebagai guru, maka cikgu-cikgu lain menjadi mangsa keadaan terpaksa siapkan kerja mereka. Kerja kumpulan dah jadi kerja individu. Rasenye kerajaan tak perlu tambahkan waktu kerja guru tapi kerajaan perlu kaji dulu mengapa guru terbeban dengan tugas-tugas mereka. itu baru adil.

 • 0 Akmal Zainal 9:34 pm

  Maaflah marapan… Saya rasa kamu tak tau kerja guru sekarang ni macamana… Bukan macam guru-guru kita dahulu, pegi sekolah pagi lepas waktu sekolah balik. Kalau nak ikutkan guru ni bekerja 24jam sehari cuma waktu kerja rasmi je dari 7.30 – 1.30 tgh. So waktu-waktu selepas itu dipenuhi dengan pelbagai aktiviti yang membentuk kepada sahsiah murid. Cuba lihat cikgu-cikgu yang berada di sekitar rumah anda, Sabtu-Ahad berapa kali sebulan dorng cuti?
  bukak laman web SAPS ni:

  berapa ramai yang duk online masukkan markah-markah murid.
  Tu belum lg web ni:
  MOE GOV MY
  (web yg selalu down)
  Semua ni hanya untuk key-in markah murid. Tu belum kira lagi pelbagai aspek yg cikgu-cikgu kena buat.
  Lesson plan (30 minit persediaan bagi setiap kelas)
  – Kerja-kerja luar hakiki sebagai seorang guru.

  Perlaksanaan yang kini memendekkan masa guru dengan keluarga.
  – Perlaksanaan KSSR (mudah bagi murid tapi sukar bagi guru untuk membuat penilaian).
  – Perlaksanaan 1M1S. Perlu menghadiri kursus asas sukan sebelum layak melatih murid-murid.

  Cukuplah hanya ini untuk anda fikirkan. Kalau anda rasa tak percaya anda pergi ke mana-mana sekolah dan lihat, mereka buat apa waktu sekolah dan pukul berapa mereka pulang ke rumah, dan duduk dalam rumah mereka dan lihat adakah di rumah mereka tidak melaksanakan tugas sebagai seorang guru? Keputusan yang anda terima pasti memeranjatkan anda. Saya nasihatkan agar anda tidak mempunyai penyakit lemah jantung..

 • 0 cikgucikgee 9:58 pm

  awak tu jadi cikgu sandaran masa yang dulu-dulu…masa dah berubah, my bro mamat…ckgu sandaran plak tu…skrg punya masa jadi cikgu dah tak macam zaman awak jd cikgu sandaran tu tau tak?

 • 0 Encik Din 10:21 pm

  ajak pk mnteri pljaraan jd cgu smgu mrasa 9jam asyk bg arahan je . . .hehehehe . .

 • 0 Adios 10:33 pm

  Bukan untuk pendidikan sangat, tapi untuk ibu bapa murid yang kerja dari 8 hingga 5. Jawapan mudah lepas hantar anak jam 7 pagi terus pergi kerja, pukul 5 ptg balik kerja terus ambil anak kat sekoloh lepas tu balik rumah. Tak payah ambil pembantu jaga anak kerana pihak sekolah dan guru tolong tengok anak dari pagi sampai petang. Itulah motif sebenarnya bukannya untuk kemajuan anak tapi lebih kepada kepentingan peribadi kerana jika ambil pembantu kena bayar macamx. Secara tidak sedar sekolah dijadi pusat jagaan sementara. Fikirkanlah……………

 • 0 rahim 11:35 pm

  saya setuju jer kalau nak buat 9 jam … tapi kalau nak buat sama macam penjawat awam lain… mesti laa semua sama… cuti sama… hari minggu jangan ada aktiviti.. claim pun sama… kenaikan gred pun sama…. masa rehat 1 jam setgh tu pun kena laa bagi gak kan… macam mana nak uruskan hal peribadi kalau tak leh kuar… saya harap semua guru pun setuju sebab ia akan menyenangkan kita gak… murid cuti sek.. cikgu kat sek pun tak per…(mcm tak biasa) ….. murid sek macam biasa.. kita jer keja 9 jam…. masa lebih tu boleh buat tanda buku, isi saps DLL…. balik umah rehat… apa yg kat sekolah boleh setel kat sek…. hati pun senang…. kalau tensen apa susah cuti jer… cuti kan sama mcm penjawat awam lain…. kalau 7 hari nak apply pun susah.. kalau dapat 30 hari perh best tu… hehehehe…

 • 0 LIZA 5:12 am

  BETUL2.GAJI NK LEBIH MGAJAR ENTAH APA2.BL KEJE LEBIH MS NAK BISING

 • 0 LIZA 5:14 am

  KALU DH LEMBAB MMG SEMUA XLEH BUAT

 • 0 Cikgu Pendalaman 7:55 am

  Salam, saya cikgu pendalaman , ingat senang ke nak jadi cikgu pendalaman, bunyi banyak elaun tapi banyak habis untuk perjalanan keluar aje, tambang bot, kenderaan 4 roda dan kapal terbang. Beban kerja tu usah cakap malas nak cerita kerana semua cikgu2 lain dah cerita. Cuma satu aje, cikgu kerja dengan manusia( ada jiwa, setiap seorang ada perangai) bukan dengan komputer ataupun benda lain. Nak jaga anak sendiri seorang pun susah, inikan pulan nak jaga anak didik yang beratus tiap-tiap hari.

 • 0 Penyokong cikgu 8:15 am

  Kalau dah tak nak keja penat kenapa dulu tak belajar bersungguh-sungguh, ambil degree cari kerja yang gaji besar, tak semestinya jadi cikgu. Banyak lagi kerja lain. Penjawat awam punya skim gaji berdasarkan kelayakan akademik. Kalu dah degree mestilah gaji tinggi. Kalau saya salah maaflah ye! sebab saya tak sekolah tinggi sebab itu gaji saya ciput aje. Tak berani nak dengki dengan orang lain sebab dulu saya malas belajar. Menyesal tak dengar kata cikgu dulu. Kalua tak leh juga jadi cikgu.

 • 0 Penyokong cikgu 8:21 am

  Kenapa dulu tak belajar betul-betul sampai u cari kerja elok, dapat gaji tinggi. Sapa rajin belajar dia lah tak yah penat-penat. Cikgu2 kebayakan dah penat siang malam belajar dekat u atau maktab sekurang-kurangnya sekarang ni usaha mereka berbaloi.

 • 0 semua ok 8:35 am

  saya sangat setuju. bagi saya kita jangan terlalu ambil -ve sesuatu benda. bagi ibu bapa yang bekerja bukan guru waktu kerja adalah 8pg-5ptg. tpi xda pun merungut. sama saja beban tugas dengan karenah pelanggan dan masyarakat sekeliling. balik rumah pun kena mendidik anak2 pula.
  kerja 9jam adalah wajar memandangkan cuti persekolahan yang panjang masih bayang ruang untuk para guru bersama keluarga. namun bagi kami yang bekerja bukan guru, tiada cuti panjang seperti anda “guru” walaupun kadang2 masih ada tugas dihari cuti

 • 0 adik come 8:59 am

  kami x setuju cadangan ini:
  a. cuba buat survey… berapa peratus guru yang sanggup kerja 9 jam walaupun diberi elaun overtime? Fizikal dan mental wellbeing akan mengatasai kehendak kepada elaun itu. mereka manusia bukan robot. kerja pun bukan setakat duduk atas kerusi. bergerak ke sana-sini panjat bangunan sekolah 3, 4 tingkat, mengajar pendidikan jasmani, sukan. sepanjang mengajar di dalam kelas tak boleh duduk, kejang kaki. kesian guru-guru yang tua.

  b. bebanan kerja yang sedia ada dah cukup memeningkan kepala, bukan setakat mengajar, kena buat kerja-kerja perkeranian lagi, kerja-kerja di padang, di kawasan sekolah, di kebun sekolah, di taman sekolah. penat mental, penat fizikal, penat emosi.itu sebabnya mereka selalu menanti-nantikan hari cutu? untuk apa? to rewind themseves supaya tak mereng.
  beban kerja mereka bukan setakat di sekolah. ada masayarakat di luar tahu yang mereka dah sedia bekerja lebih 9 jam sehari? berapa hari yang mereka balik ke rumah tanpa membawa balik sekali kerja-kerja sekolah untuk dihabiskan? jangan kata itu salah satu faktor guru harus bekerja 9 jam supaya kerja-kerja boleh dibereskan di sekolah. tak praktikal. mereka perlu berehat dan menguruskan hal peribadi dan keluarga di antara waktu-waktu itu. Bolehkah mereka keluar sekolah untuk membayar bil? menguruskan hal keluarga? sepertimana pekerja-pekerja lain yang boleh gunakan waktu rehat mereka untuk berbagai perkara peribadi mereka?

  c. jangan la masyarakat menuding jari kepada guru-guru. meletakkan segala tanggungjawab dan kesalahan kepada mereka jika brlaku sesuatu isu. janganlah gunakan frasa lapuk “berkorbann diri”. jujurlah sikit. kenapa mereka sahaja yang perlu berkorban? bukankah mendidik dan mengajar anak-anak itu tanggungjawb semua? ibubapa, masyarakat, komuniti, dll? jangan meminta yang keterlaluan daripada guru-guru semata-mata mereka dibayar gaji. abis tu golongan lain tak dibayar gaji. sedarlah setiap kelompok ada peranan masing-masing dan jangan hanya pandai menuntut itu ini dari kelompok yang lain. tanya diri sendiri bagaimana pula.

  janganlah dengan pelaksanaan ini menghasilkan lebih ramai guru-guru yang menghadapi masalah emosi, masalah mental dan memberontak dalam diam yang mengakibatkan tugas yang tidak berkesan, tidak produktif, tidak kreatif dan melakukan masalah disiplin dan kekasaran. cuba fikir mengapa ada guru-guru yang melakukan perbuatan mencederakan murid, mendera murid? itu adalah letusan emosi yang tidak terbendung. manusia tetap manusia walau apa jua pekerjaan mereka.

  Tolonglah gunakan akal dan pertimbangan semasa merangka sesuatu dasar. Kami bukan menentang tetapi kami juga mempunyai hak dan suara.

 • 0 chekguchekgi 9:05 am

  kita try dulu….belum try belum tau…suda try baru tahu…

 • 0 Dah2 la wei... 9:21 am

  Cukup la.. Guru2 sempat lagi korang ni komen kat wall nih.. Kata sibuk… Sibuk la sgt.. hayya… Kalau tak nak jadi guru kasi aku la jadi guru. Suruh keje 9 jam pun bising. Kalau rasa terbeban sangat korang behenti je la, aku sggup keje 9jam tu daripada aku menganggur kat rumah ni. Macam la aku tak tahu kebanyakan yang jadi guru sekarang ni pun sebab susah nk dapat kerja lain. Gaji guru pun best. Berapa kerat sangat la yg ikhlas. Bukan tak hormat pada guru, tapi guru2 skrg tak sama dgn guru2 yang terdahulu. Guru skrg siap boleh ajar ank murid meniru coz tak nk prestasi sekolah jatuh.. Bagus la sangat…

 • 0 Dah2 la wei... 9:26 am

  Cukup la.. Guru2 sempat lagi korang ni komen kat wall nih.. Kata sibuk… Sibuk la sgt.. hayya… Kalau tak nak jadi guru kasi aku la jadi guru. Suruh keje 9 jam pun bising. Kalau rasa terbeban sangat korang behenti je la, aku sggup keje 9jam tu daripada aku menganggur kat rumah ni. Macam la aku tak tahu kebanyakan yang jadi guru sekarang ni pun sebab susah nk dapat kerja lain. Gaji guru pun best. Berapa kerat sangat la yg ikhlas. Bukan tak hormat pada guru, tapi guru2 skrg tak sama dgn guru2 yang terdahulu. Guru skrg siap boleh ajar ank murid meniru coz tak nk prestasi sekolah jatuh.. Bagus la sangat… Jangan lupa gaji korang nih rakyat and maksudnya termasuklah duit aku sekali.. Jangan lupa daratan la weh.. Terima je la keje 9jam ke 24 jam ke,,, Time dapat kenaikan gaji takda pula bising marah2 sebab gaji naik.. Ikhlas ko cakap???

 • 0 m 10:01 am

  Orang yang tidak pernah hidup sebagai guru tetap tidak akan mengerti kehidupan guru.
  kenapa guru skarang tak sama dengan guru dulu..itu kena tanya diri kita semua sebagai masyarakat… sbb kita smua suka mencari kesalahan, melihat sesuatu dari suatu sudut sahaja…

 • 0 m 10:15 am

  kerja di jabatan lain, memang berbeza dengan guru. tp ada ke yg bawa keje balik rumah, kalau ada baguslah. tp biasa yang keje lebih jam 8-5..biasanya yg kontrak..tu pun kadang kerana OT kan..pernah rasa ke balik rumah rehat 1jam utk makan, mandi, smayang..kejap..pastu sambung kerja sampai la tido..tu kalau single..kalau ada anak???memang cikgu2 stay kat skolah lagi lama dr 9jam tu..tp tu kalau sekolah 1 sesi..kalau skolah 2 sesi..nak buat keje kat mane lagi kalau tak sambung kt umah..

 • 0 cik Gu 10:17 am

  saya doakan anda dpt keja sbg cikgu nanti. amin…

 • 0 momo 10:19 am

  Orang yang tak pernah jadi guru memang tak tahu…sebelum mengajar..guru kena buat rancangan pengajaran harian..kalau seorang guru tu ajar entah apa2..adakah anda boleh menjadi anda seperti hari ini?

 • 0 momo 10:24 am

  dah la wei; saya pun doakan anda menjadi guru..apply kat spp tau…tp copy n save la komen awk ni.. dah jadi guru sok…jgn lupa baca balik yer

 • 0 kerike 10:47 am

  ada lagi report persatuan, report buku nilam, fail spsk,…emmm apa lgi ye..key in smm kena buat masa awal2 kan…..kalau yang guru ”cemerlang”..lg banyak keje dia kena buat..
  cikgu sementara mmg tak payah buat semua tu kan..

  banyak keje tp enjoy sbb flexible,boleh buat sambil uruskan diri dan keluarga..

 • 0 adik pemerhati 11:03 am

  adui, korang nie..ape la nak gaduh2..aku tengok cikgu kt kampung aku tu rilek jek..balik kol 2ptg, pastu pi kebun..jrang betul aku tengok die balik lambat..kebanyakan masa die kat kebun jek..tu nak kata banyak keje..keje pe benda nye..tapi tak dinafikan jugak ade segelintir guru yg menghabiskan masa dengan kerja mereka(guru yg berkerja dgn ikhlas)..bab bwak balik kerja kat rumah tu biasa la…aku yg berkerja pejabat nie pun bwak balik kerja ke rumah gak..kadang2 kol 3-4 pg baru siap…come on cikgu semua, anda diberikan cuti bergaji yg lama apabila waktu cuti sekolah..tu lah sebagai gantian anda berkerja dirumah tu..tidak seperti pekerja lain…

 • 0 kerike 11:31 am

  guru sementara tak sama dengan guru tetap.guru sementara bukan gred 41 sbb tu kerja dia tak sama dengan guru tetap…

  guru sementara takde penilaian prestasi, ce kalau pihak pentadbir tahu guru tetap begitu..mmg ada tindakan…
  well tindakan yg anda buat tu depend pada individu
  kalau pemalas..semua keje pun xsettle..
  kalau rajin..semua keje pun settle..
  mana2 pekerjaaan pun..

  gred gaji guru DG…DG ni maksudnya guru ni sentiasa dalam posisi On Standy..24 jam milik masyarakat…kecoh sbb bila dah tetap 9 jam keje…waktu buat keje dah tak flexible, waktu yg skrg ni pun byk guru dh tension..sbb kerja guru ni disambung di rumah sambil uruskan keluarga..bila kt umah kurang sikit tension hal skolah..sakit hati dengan perangai bdk lagi..jd boleh sambung buat keje dgn hati yg tenang, tp kadar ketensionan ikut gred sekolah lah..Guru ni takde waktu rehat yg mcm kerani atau etc lah yg; pukul 12 sampai pukul 2..kadang makan pun tak tetap kalau kelas penuh..kalau nk keluar makan kt luar,..utk pengetahuan semua tak boleh ye..kena ada dlm sekolah spanjang tempoh rasmi brtugas..cuti crk 7 hari..itu buat pekasam je la..kalau tak kerana; kawin, anak sakit, ibu bapa sakit..kita sendiri yg grad..ingat boleh dapat ker? 1guru takde..5 kelas tak dapat di ajar..5 kelas tak terkawal..dibuatnya ada yg terjun bangunan? ingat perasaan guru ni tenang je ke tgk pelajar dia begitu.

  keikhlasan guru tu hanya Allah sahaja yang tahu,.kita sebagai manusia biasa takboleh judge melalui perbuatan seseorang, kadang2 sbb keadaan maka terpaksa menjadi begitu…
  cuma kena ingat..tanpa guru siapalah kita hari ni..kita nak org yang terbaik mendidik anak kita..tapi kita mencela dan berburuk sangka dengan orang yang mendidik…kita nak orang yang mendidik kita sentiasa bersedia dalam keadaan baik..tapi kita sentiasa menekan orang yang mendidik anak kita. akibatnya..tempiasnya akan kena pada anak kita..

  terima kasih cikgu sebab didikan cikgu saya jadi orang yang berguna pada masyarakat. Adakah dulu cikgu pernah menghadapi situasi begini? maafkan saya cikgu jika dulu ada tindakan saya yang menyakitkan hati cikgu..kalau lah sy tahu situasi cikgu begini..saya takkan ikut jejak langkah cikgu…tp sy dah berada di situasi cikgu..semoga pelajar saya tidak menjadi cikgu..

 • 0 Tipu 11:38 am

  cikgu yang dah berumur memang camtu. lepas tangan kat cikgu muda.

 • 0 org gomen gak 11:51 am

  aku pun keje gomen gak…masuk keje kul 8 pagi…balik kul 7 petang..kul 8 mlm…kdg2 kena balik pukul 3,4 pagi…masuk balik 8 pagi….xpenah bising…walaupun layak dpt OT…tapi claim cuti gak..
  mmg keje guru ni payah….tapi ini baru percubaan….try lah dulu….kalu xbole berenti jer…bila interview….jawab semua sanggup…bila bagi perubahan sikit….terus tak sanggup

 • 0 kerike 11:52 am

  kalau cuti tahunan 25 hari mcm org lain pun buat perkasam je la…slagi budak tak cuti, guru tak boleh cuti..ntah sape yg mintak cuti tahunan 25 hari tuh,..cuti skolah cukuplah..7hari tu pun memang tak habis…crk tahun ni pun tak mintak lagi..sebab takde emergency..cuti sekolah la dapat balik kg yang 12 jam perjalanan..cuti bln 12 kna balik awal sbb ada meeting n etc.. tp kalau kerja 9jam kt sekolah..tension.. sbb kita bila deal dengan bdk..boleh darah tinggi..40bdk 40 perangai,..cuba darab dgn 5 waktu..bila kita dah tension, lepas tu terpaksa berada dlm environment yg sama…mmg kerja tak jalan. kena cool down pastu baru sambung buat.tp yg slama ni pun mmg buat keje lebih 9jam..cuma tak semua terlibat..tp saya tak setuju tugas rasmi 9jam..sbb boleh mengganggu emosi guru dan tak sesuai utk sekolah 2 sesi…kurang baik untuk pelajar.

 • 0 me 12:05 pm

  tulah..kalau lah saya tahu awal,..saya tak mahu jadi guru, asyik di cemuh masyarakat, difitnah, dipandang serong, didengki..masyarakat lupa, guru pun manusia..dulu beban keje mak sy tak macam zaman sy..dlu bebas mendidik anak murid, supaya menjadi insan yang berguna, zaman skrg segala2nya tersekat, terhad.. akhirnya terpaksa mengajar content sahaja, sahsiah bdk..bg nasihat sikit2 je..walaupun kami sama2 pegang title ”guru”..situasi kami tak sama. tu yang saya tak tahu tu sblum apply ijazah pendidikan dlu…

 • 0 rox 12:06 pm

  yup setuju..betul2..org yg xkerja sebagai guru xtahu ape tugas guru sebenarnye…meke ingat senang ke nak ajar murid…masuk kelas bla..bla..bla…bg keje rumah..xpaham lantak korg…mcm tu ker….huhuhuhuhu seorang guru akan buat rancangan setiap subjek yg di ajar setiap hari…kelas satu hari 7-8 kelas…setiap kelas mesti ada bahan bantu mengajar klu mengajar tahun 1 bende nie penting…klu cikgu ckap je kat depan..kompom bdk2 ngaga mulut..persediaan alat bantu mengajar perlu yg kreatif utk menarik minat murid..kang anak x pndai salahkan guru pulak….

 • 0 me 12:25 pm

  tp gaji UD 41 pun tak sama dengan DG41..sesuailah dengan kerja doktor..jangan dibanding2kan…Gaji DG41 sesuailah dengan kerja guru..handle 2 bende..manusia dan dokumen..dokumen plak bahagi dua pengurusan sekolah dengan pengurusan Murid. so jangan di bandingkan dengan kerja lain juga.
  isu gaji2 jangan disebut…sbb ia dah sesuai dengan level pendidikan kita semua..isu tempoh rasmi kerja guru 9jam; saya rasa tak sesuai sbb mengganggu emosi..sbb sy pun kadang2 ada stay up lebih..depend pada mood dan tekanan yg saya alami.lepas waktu rasmi, kalau stress saya sambung buat keje kt rumah, ia lebih selesa di rumah, bila ada manusia yang menyakitkan hati kita di sekolah.

 • 0 aku cikgu 12:45 pm

  tukar je pemerintah sedia ada…kite undi PAS….

 • 0 Indra Putra 1:48 pm

  Cikgu banyak keje? :) ingat masa adik lelaki saya nak masuk tingkatan satu….masih tak pandai membaca!! punya la lama sekolah dari darjah satu sampai habis darjah enam…bengap sgt ke adik saya tu? Bila dapat je terus bengang tp malas nak salahkan cikgu sebab mana kita tau hujung pangkal cerita….saya ajar adik saya membaca masa semester break aje…2-3 minggu, dah lancar membaca…kalau tak? tak tau lah…
  PTD banyak keje? :) memang PTD banyak keje mengarahkan orang lain buat keje. Memang keje PTD tu.

 • 0 ujang 3:27 pm

  aku xstuju la plajar rosak sb ckgu xiklas mngajar…cikgu dlu silap ckt dia tempeleng smp tjatuh kt lantai…ckgu skrg ni cuit ckt mak bapak dh dtg serang….hahahahahaha…pelajar rosak sb korang la yg jd mak bapak yg xtau nk mghormati ckgu lg cam org tua kte dlu….btol x?

 • 0 rko 3:33 pm

  Guru dengan buruh mana yang lebih banyak kerja. Buruh sanggup kerja 12 jam dengan gaji rm20.00 sehari.Mengapa pula guru ta sanggup kerja hanya 9.00 jam saja, gaji beribu ribu limon.

 • 0 ujang 3:44 pm

  gurunathan, ibn sina terer sains blajar guna BI ke?guna otak la ckt nk ckp pn…jgn tau ckp je….

 • 0 ujang 4:13 pm

  marapan…manusia mmg selalu je jenis camni la….blom dpt janji akan buat yang terbaik…bila dh dpt nnt teruk lg dr yg dh brenti tu kot?dh la iri ati ngn cikgu ni,setiap tahun pencapaian naik,klu dulu UPSR dpt 1A pn mak bapak dh suka memanjang,skrg ni klu dpt 2A pn org pndang sbelah mata je….ikhlas atau tidak bkn kte yg tentukan,jgn nk blagak cam tuhan….

 • 0 ujang 4:26 pm

  satu lg marapan…klu kau bkn cikgu,xpyh la nk iri hati sgt ngn cikgu…biar la org yg menanggung beban yg bersuara sb kau xpnh berada ditempat diaorg pn…kuantiti xpenting,kualiti tu yg kita nak….asalkan generasi skrg lebih berilmu dr dlu dh la..bermoral tu aku xleh ckp sb moral jatuh sb murid dh kuang ajar ngn guru cam kau ni….dunia skrg mmg dh teruk bila murid@bekas murid dh xhormatkan guru….

 • 0 ujang 4:35 pm

  aku sokong tu..krajaan bru umum cikgu 8thn dpt naik gred dh bising..padahal sblm ni cikgu terlanggar dinding 3,4thn pn xleh naik gred gk….

 • 0 ujang 5:10 pm

  ad lg bro…cikgu gk la banduan….klu ad bnd buruk jd kt skul,sume salahkan kt cikgu..klu bt bnd baik,xd nk dipandang pn…

 • 0 sukasuka 5:12 pm

  rko.ang bod* pe.tgk kelayakan la nak komen pom.ang blajaq stara mana,nak bandingkan gaji.dahla.x payh gaduh.nama pun keje.buatlah wahai cikgu.nanti leh siapakan keje sblum kol 5,x payh bwk blik umah.kami pun keje ngajaq jgk tp bkn skol la.x perlu bwk blik umah.siapkan jer sblm kol 5.tugas sampingan?lagi byk dr korang.tak ada pembelaan coz kami x ada persatuan mcm korang.NUTP

 • 0 ujang 5:30 pm

  jgn la nk bandingkn cikgu ngn buruh…dulu xnk blajar btol2,dpt gaji ckt kje byk jd bising lak…tu la kuang ajar sgt ngn ckgu,ckgu ckp srh blajar xnk dgr…banding la cikgu ngn Doktor pakar,bt operation xsmp 6 jam pn dh dpt bribu ringgit….moral of the story,patut la buruh kje byk gaji ckt,ckgu kje ckt dr buruh tp gaji byk…dulu malas blajar sgt….

 • 0 fauziah 5:52 pm

  encik Waris….
  anak encik tu jg lah sendiri. jgn harap guru jer nak jg apa yg anak encik nak buat slps waktu sekolah. Itulah nasib guru sekarang, kalau kes keruntuhan moral, dadah dan semua benda negatif tu, senang2 jer salahkan guru. habis tu, mak bapak dia tak salah ke? kerja guru hanya memberikan ilmu pengetahuan ajer, yang selebihnya adalah tugas ibu bapa.. Bila result UPSR, SPM, STPM keluar, takder pulak nak puji guru…

 • 0 gp 5:59 pm

  memang cuti sekolah untuk guru panjang tapi, pengetua/guru besar masih boleh memanggil guru bertugas 1/3 waktu cuti sekolahnya. cuti-cuti sekolah mac, jun dan ogos guru masih bertugas mengadakan kelas-kelas tambahan untuk pelajarnya. bukannya bercuti pergi melancong seperti penjawat awam lain yg boleh mengambil cuti tahuanan tampa gangguan.

 • 0 cikgu letih 6:19 pm

  Kerja mana-mana pun nak gaji lebih. Jangan buat statement otak singkat. Pekerja Petronas gaji riban-riban pun still nak lebih. Kerja cikgu memang dah lebih dari orang lain. Mengajar dalam kelas yang 40 minit letih head to toe. Itu baru satu period. Belum campur dengan relief bagai. Kalau tak tahu apa tanggungjawab cikgu, jangan buat sembang kencang macam kau tahu semua.

 • 0 cICAK tOkek 6:27 pm

  Patutlah kau tak de kerja. Tak hormat guru rupanya. Agaknya tak de guru yang mendoakan kau dapat kerja atau ilmu yang guru berikan kat kau tu tak berkat. Mati keringlah kau kat situ. Aku hormat cikgu aku. Walau mereka selalu tarik teliga aku, aku hormat mereka. Sampai aku jadi orang sekarang ni. Terima kasih cikgu. Tanpa tunjuk ajarmu, entah di manalah aku sekarang. Tentang kerja 9 jam tu aku tak tau. Tapi aku tengok ramai cikgu bawak balik kerja ke rumah. Sebab bila datang sekolah masing-masing aku tengok bawak macam-macam; buku latihan, kertas manila, air satu bekas besar (dahaga tentunya; maklumlah kelas panas, murid bau macam-macam, ini mak bapak tak tau). Nampak macam cikgu buat kerja kat rumah agaknya. Hormatmu cikgu.

 • 0 cICAK tOkek 6:31 pm

  Kau ajar adik kau sorang, bolehlah. Guru ajar murid berpuluh orang dalam kelas, dahtu banyak kelas pulak. Kalau yang bengap macam adik kau tu, malanglah sebab kalau dok follow adik kau, nanti yang lain macam mana? Kalau dah bengap janganlah nak bawak orang lain bengap sama. Hormat kau cikgu.

 • 0 guru lama 8:56 pm

  gaji guru naik setimpal ke dengan pengorbanan mereka?
  kalau anak tak pandai semua salah guru, kalau anak pandai semua kerja orang lain

 • 0 cikgu Liey 8:58 pm

  Saya juga seorang guru dan mempunyai 8 orang anak yang masih bersekolah di sek.rendah & menengah.. bagi saya keja 9 jam belum cukupm untuk cikgu kalau boleh tambah lagi 15 jam supaya anak-anak kita pandai.. dan mak & bapak yang buat anak serahkan bulat2 anak2 mereka bulat2 pada guru yang ada 1001 macam perangai… kepada penjawat awam yang lain diluar jawatan guru masa kerja sebenarnya yang baik bagi kamu adalah bekerja 30minit sehari bukan 8 jam duduk dipejabat pun bukan buat keja pun bersembang jer lebih tangan kurang bergerak…ini fakta bukan auta…xpercaya pergilah ke mana-mana jabatan kerajaan di putrajaya… harap jangan dipertikaikan tugas guru kalau anda bukan guru.!!!! kurangkan hasat dengki tingkatkan kualiti… selamat beramal…!!!

 • 0 guru lama 9:05 pm

  setuju

 • 0 guru lama 9:22 pm

  hei mamat kalau kau berani kau berenti keja dan jadi cikgu pulak skng. kalau kau boleh senang lenang just nak dapat gaji cikgu yang ‘besar’ tu beruntunglah

 • 0 guru lama 9:25 pm

  setuju 100%

 • 0 guru lama 9:48 pm

  elba, kau cikgu ke. setau aku takde cikgu yang duduk kat pejabat kecuali pentadbir. kalau murid kau mcm pokok getah pun dah cukup penat nikan murid mcm anak burung. kalau murid kau tu kertas ke , komputer ke bolehlah kau kata tak penat

 • 0 guru lama 10:24 pm

  hei elba kalau kau ni jadi cikgu…bakal terkencing terberak dalam seluar lah kau tak sompet nak buar urusan sendiri..sekarang ngajar sekolah bukan balik kul satu mcm dulu-dulu..sampat ke petang ooi..tusyen la..korek kolom lah..messyuarat lah..pibg lah..sukan lah..hujung mgu org mkan angin awk ladaplah..sadaplah…entah apa yg sedap la agaknya menyadap tak henti2..tu la guru besr dan penolong ikut je. ckp menteri dan ppd membuta tuli….menyusahkan cikgu2 betul…suruh buat tusyen hari sabtu bayarnya ciput je…tak padan dgn tenaga dan masa…hei ayam belom masak sekilo pun dah 9 atau 10 ringgit tau..badan penat nak tido awal pun tak boleh…tanda buku lah kertas ujian lah..kertas periksala..laporan la…kalau cikgu pompuan nak kemas rumah pun tak boleh..hujung mgu bru la boleh kemas…menngmok laki tau…banyaklah kes cerai melibatkan bini jadi guru…tak de masa nak layan suami tau…hi hi kau pun cam tu..jangan nak kelentong..hei bila lah nak tukar kerajaan dapat pemimpin yang bela guru…padan muka

 • 0 guru lama 10:39 pm

  sebab bengap dan malas la jadi mcm tu…balik sekolah tak de keje lain…samada main atau tido atau melantak main komputer…..celik komputer la kononnya..

 • 0 Transformer 10:46 pm

  Salam. usahlah bertelagah wahai rakan/kawan. semua profesion adalah satu amanah dan tanggungjawab. masing2 ada kelebihan dan kekurangan. Negara kita hanya mempunyai 9 tahun sahaja lagi untuk mencapai negara maju 2020. Kerajaan tahu bahawa perlunya satu anjakan paradigma dan transformasi untuk mencapai perkara tersebut. Oleh yang demikian, kerajaan telah memberi imbuhan agar kita semua dapat menggandakan usaha dan titik peluh. Semua jabatan digesa melakukan perubahan.Sebenarnya perubahan itu rasanya tidak menjadi beban jikalau guru tersebut telah biasa dengan kerja lebih waktu.Melainkan ada agenda di sebaliknya. Perkara ini juga perlu diteliti dengan sebaiknya agar tidak memberikan beban terlampau. Perkara ini diperingkat ujiankan. Terpulanglah. Setahu saya semua guru profesionalkan. tepuk dada tanya selera.

 • 0 Nikon 11:00 pm

  Betul3. aku meluat betullah dengan mereka nie.. asyik2 bagitahu kejer banyak ( macam PA lain tak keje banyak), bgtahu sapa ajar kamu dulu pandai sampai boleh jadi lawyer,dr,hakim,eng ( pastu Dr. yang sambut kamu masa lahir, engineer yang buat sekolah bagi kamu ngajar dan lain 2 nak kira camner). So, bagi aku kita takyah cakap pasal kejer. Buang masa duk compare2. Masa bekerja standard bagi seluruh dunia 8 jam tak termasuk rehat. So kalu benda nie tak kena pada guru dan kena pada Eng. pun aku akan kutuk gila2. kalau aku jadi majikan aku tak amik orang yang tak suka kerja 9 jam nie. merugikan aku jer… renung2kan dan selamat beramal.

 • 0 wan 11:01 pm

  TAK SETUJU

  1. sekolah bukan pusat jagaan anak2 ibu bapa yang keje opis hours.
  2. guru memang sudah terbeban dengan:-
  – tugas hakiki mengajar
  – melatih murid bersukan
  – ikut camping badan uniform
  – kursus yang kadang kala claim minyak pun payah dapat
  – buat kertas soalan murid. kalau scol tak ada duit cikgu keluar duit sendiri
  – guru ajar murid/manusia bukannya mesin
  – guru ikut mesyuarat kadang kala sabtu ahad kena ke scol tanpa boleh claim
  – guru isi macam2 data online yang kadang kala menyampah pasal tengahari web server down. malam kena bersengkang mata
  – kadang kala guru keluar duit untuk ceriakan kelas, buat bantu mengajar guna duit sendiri
  – karenah ibu bapa yang tak hormat guru dan memperlekehkan kerjaya guru
  – murid/pelajar yang kurang ajar dan tidak boleh dirotan
  – ikut mesyuarat pibg
  – ikut kursus yang asyik bertukar dasar pendidikan
  – tanda buku murid
  – isikan laporan nilam
  – selaraskan bantuan kasut, pakaian sekolah murid
  – ukur tinggi, berat murid
  – jadi guru pengiring untuk murid jika masuk sesuatu pertandingan
  – membuat kelas tambahan waktu malam/cuti sekolah
  – isikan laporan PLBS/ buku adab
  – membuat RPH
  – membuat Bantu alat mengajar
  – menyediakan laporan bajet kewangan panatia/kelab/.badan uniform
  – membuat persediaan pelbagai majlis seperti hari kemerdekaan, hari kanak2 sedunia
  – melatih murid latihan rumah sukan/ kawad
  – memasak untuk murid jika ada apa2 aktiviti rumah sukan pada hari sukan/ badan uniform
  – agihkan susu murid
  – agihkan buku teks
  – beli buku tambahan murid
  – memantau makanan kantin untuk makanan RMT
  – menghantar murid sakit ke klinik/ rumah ibu bapak
  – hadiri solat hajar murid
  – menjalankan gotong royong di sekolah
  – membuat perancangan takwim setiap awal tahun
  – membuat perancangan mengajar tahunan
  – membuat rancangan pengajaran individu
  – menjalankan ujian saringan linus

  banyak tak?? ada nak sambung cikgu2 sekelian?

 • 0 Cikgu GURU 11:09 pm

  allow org kampung…skrg ni org sembang pasal 9 JAM!!! x de kene mengena dgn berat ke ringan…dimana yg dikatakan kerja guru cuma 5 jam @ 6 jam…@ balik seawal pukul 1 ptg@ 2 ptg….yg saye crita tu cume nk bgtau supaya korang pikir sendri masa tugas sbg seorg guru tu…klau dah 2 3 hari kerja full time menjaga anak orang …bila masanye lak masa bersama kluarga…klau nak ikut kerja 9 jam…abih mlm2 buta x kan nak tinggal anak2 murid tu xtvt sendri…esoknya pkul 8 baru punch card sambung tugas…abis sapa nak jaga anak org tu….

 • 0 sayacikgubaru 11:20 pm

  salam sejahtera,
  saya tak kisah dengan pelaksanaan ni. tapi sebenarnya belum dilaksanakan pun. so kite tgk je lah nanti keputusannya mcm mane ye. jangan la gaduh2 mcm ni. yang pastinya saya pun dulu ingat keje cikgu ni senang, tengahari dah boleh balik. tapi hakikatnya tidak sama sekali setelah saya bergelar guru hampir 4tahun. tambahan saya seorang guru bujang. banyak tanggungjawab diberikan kepada saya, saya cuba laksanakan sebaik mungkin. saya ikhlas mendidik anak-anak istimewa saya. saya sangat sygkan anak-anak istimewa saya. merekalah penghibur hati saya. dan yang paling penting, untuk mendapat keberkatan dalam hidup, saya sangat menghormati dua insan ini:
  1. ibu bapa saya
  2. guru2 yg telah mendidik saya
  TERIMA KASIH MAK, ABAH!
  TERIMA KASIH CIKGU2 SAYA! :-)
  be positive.
  Sekian.

 • 0 sayacikgubaru 11:40 pm

  salam sejahtera,
  saya tak kisah dengan pelaksanaan ni. tapi sebenarnya belum dilaksanakan pun. so kite tgk je lah nanti keputusannya mcm mane ye. jangan la gaduh2 mcm ni. yang pastinya saya pun dulu ingat keje cikgu ni senang, tengahari dah boleh balik. tapi hakikatnya tidak sama sekali setelah saya bergelar guru hampir 4tahun. tambahan saya seorang guru bujang. banyak tanggungjawab diberikan kepada saya, saya cuba laksanakan sebaik mungkin. saya ikhlas mendidik anak-anak istimewa saya. saya sangat sygkan anak-anak istimewa saya. merekalah penghibur hati saya. dan yang paling penting, untuk mendapat keberkatan dalam hidup, saya sangat menghormati dua insan ini:
  1. ibu bapa saya
  2. guru2 yg telah mendidik saya
  TERIMA KASIH MAK, ABAH!
  TERIMA KASIH CIKGU2 SAYA! :-)
  be positive.
  Sekian.

 • 0 cegu oh cegu 11:40 pm

  ok cegu2 mmg baik..mmg dah kerja lebih 9 jam..baik nye cegu2 kita ni…apalah kementerian pelajaran ni..tak baik tau pjgkan masa kerja cegu..kasi mcm sedia ada kan baik..malas nak bergaduh dgn cegu2 ni..cegulah katakan semua bijak-bijak…masuk bakul angkat sendirilah hoi cegu2…

 • 0 cegu oh cegu 12:00 am

  satu soalan?? sekiranya bebanan cegu terlampau sgt sehingga nak makan..minum..bersama keluarga pun tak ada..mcm diceritakan/ditulis..dan diwar-warkan.. berapa ramai cegu yg berhenti dr profession perguruan ini.. kalau byk berhenti..kira mmg terbeban lah tu..kalau ok jer..kerja smpi pencen kira kerja tak lah beban sgt.. satu lg berapa ramai cegu jadi gila?? kalau ramai mmg dasyat bebanan cegu.. bagi saya cegu mmg byk kerja..tapi penjawat awam yg lain yang lebih byk kerja..banyak…

 • 0 ujang 12:21 am

  Jgn nk marahkn cikgu klu diaorg bersuara sb diaorg mmg berhak utk bersuara,yg tanggung bebannya cikgu,bkn org ln….Suara yg cikgu utarakan ni tiada menyusahkan org ln pn…guru ni xhabis2 dieksperimenkn oleh pihak yg xpernah bergelar guru…dulu ckp kerja guru byk sehingga nak diadakan jawatan pembantu guru,tp ke mana cadangan tu?malahan guru ditambahkn lg dgn KSSR yg memerlukan byk lg kerja utk dibuat,dokumentasi dan online lg,nk tambah lg matapelajaran..asal bertukar je menteri pelajaran,tunggang langgang la kami dibuatnya..org kje ln ad mcm tu ke?pening kepala cikgu dibuatnye,dh la pening dgn murid lg,mak bapak xpyh ckp la,asyik nk salahkn guru je klu ank dia xbjaya…nk jaga anak xsmp 10org pn xdpt,ni guru nk jaga ank murid smp beratus org,larat ke?berhenti la nk mengutuk guru,bia la guru mempertahankn hak dia,org ln tumpukan saja pada kerja korang…klu korang rasa kerja cikgu senang,npe dulu xminta cikgu je?…sudah2 la nk busuk hati dgn org lain…bkn guru ni nk bersuara sb kuang ajar sume tp kucing yg manja tu pn klu ditarik ekor,mst digigit tgn kamu…fikir2kn lah…

 • 0 saket 12:30 am

  saya doakan anda x dapat jadi cikgu sampai bila2…terang2 x ikhlas, menyemak je…

 • 0 Paisunk 2:46 am

  Salam..sbnrnya keje dlam dunia ni senang cerita xde yg terlalu susah atau terlalu senang.Ada baik dan buruk nya berbeza bidang pekerjaan.Kena tgk apa sasaran kita (majikan,pekerja @ pelajar).Yg penting kena ikhlas.Nk kata x setuju pun skang ni pun kdg2 balik umah sampai Maghrib(psl sukan,extra class,bdn uniform dll).cuti?jgn harap boleh pakai semua.Satu lg mak bapak kena pk psl belanja anak2..skarang pljr mkn waktu rehat (dlm pukul 10) sesi pagi.kalau dipanjangkan smapai ptg..mkn tghari,minum petang..pk2 la.Peace No war…
  ….X Accountant Now a Teacher…

 • 0 MURRAY 3:00 am

  SETUJU 9 JAM BARU ADIL…..INGATKAN SELAMA INI KEJE 9 JAM HARAM….DAH KENE TIPU MENYESAL AKU KESIAN KAT CIKGU DULU

 • 0 Nikon 7:23 am

  Betul3. aku meluat betullah dengan mereka nie.. asyik2 bagitahu kejer banyak ( macam PA lain tak keje banyak), bgtahu sapa ajar kamu dulu pandai sampai boleh jadi lawyer,dr,hakim,eng ( pastu Dr. yang sambut kamu masa lahir, engineer yang buat sekolah bagi kamu ngajar dan lain 2 nak kira camner). So, bagi aku kita takyah cakap pasal kejer. Buang masa duk compare2. Masa bekerja standard bagi seluruh dunia 8 jam tak termasuk rehat. So kalu benda nie tak kena pada guru dan kena pada Eng. pun aku akan kutuk gila2. kalau aku jadi majikan aku tak amik orang yang tak suka kerja 9 jam nie. merugikan aku jer… renung2kan dan selamat beramal.

 • 0 jaiko 9:22 am

  dah dapat kerja banyak bunyi pulak.. masa interview semua kata boleh. dah dapat banyak kerenah pulak.

 • 0 jaiko 9:29 am

  dah dapat kerja banyak bunyi pulak. masa interview semua kata boleh. dah dapat kerja bising tak sudah.

  >>sanggup kerja lebih masa
  >boleh!
  >>setuju jika dihantar ke pendalaman
  >boleh!
  >>boleh berkerja sekiranya dipanggil ketika cuti?
  >boleh!
  >>boleh?
  >boleh tuan!!!

  cikgu boleh!! kakakaka

 • 0 azizan 10:12 am

  sudah menjadi resam dunia,apabila dunia semakin maju maka tidak hairanlah masa pengajaran perlu ditambah kerana murid sekolah kalau balik cepat macam-macam perkara boleh terjadi.Jadi kalau lambat balik sekolah maka fikirannya tidak melencong ke tempat lain.

 • 0 SArInA 11:35 am

  SALAM SEMUA PEMBACA DAN YANG MEMBERI KOMEN…
  sama ada anda penjawat awam ataupun tidak.
  sama ada anda guru ataupun tidak.
  hormatilah diri kita sendiri dan juga orang lain. orang baling kita tahi, kita bagi dia tisu..nak lap tangan dia yang pegang tahi tadi.

  saya memang tidak setuju dengan pertambahan waktu guru yang perlu berada di sekolah 9 jam sehari. sekiranya benar ingin dipanjangkan waktu, saya hanya setuju sekiranya diubah ke 7 jam. tempoh 9 jam terlalu lama untuk guru. tambahan lagi guru tidak boleh keluar sekolah sepanjang waktu 9 jam itu sama ada untuk keluar makan di kedai makan di luar, atau untuk melakukan urusan lain seperti berkaitan bank, pos ofis dan sebagainya, sekiranya hendak keluar juga perlu dengan keizinan Pengetua. guru kadangkala perlu keluar untuk urusan fotostat, beli bahan mengajar, bahan program dan sewaktu dengannya. jangan beranggapan guru hendak keluar berfoya-foya. jarang saya lihat situasi itu. sekiranya waktu kerja dipanjangkan, bila lagi guru hendak melakukan tugasan tersebut yang biasanya dilakukan selepas pulang dari sekolah?

  sekiranya ingin dipanjangkan juga ke 9 jam, kemudahan di sekolah harus ditambah baik seperti cadangan KGMMB yang meminta Kerajaan menyediakan bilik guru berhawa dingin, tempat letak kereta dan meja guru yang cukup bagi sekolah dua sesi serta pembantu Guru bagi menyelesaikan kerja-kerja tambahan yang selepas ini mungkin TIDAK AKAN dibawa balik lagi kerna sudah penat seharian di sekolah. (seperti menanda buku, kertas ujian, semakan data, isi markah dan sebagainya)

  Harap Kerajaan dapat memperhalusi lagi projek rintis yang akan mendera para pendidik Malaysia yang sudah sedia terdera ini. Sekian.

 • 0 lonnie 1:31 pm

  kalau nak cakap sebagai pendidik, kami apa kurangnya,,,tutor, pensyarah kolej/ universiti… kerja 9 jam adalah perkara yang sudah diamal sekian lama … ok ja,,, student bukan 40-50 ja yang perlu diselaras atau dijaga tapi selalunya 100 lebih persemester..kita juga ada jalankan aktiviti kokurikulum and pemantauan ke kawasan klinikal, so apa alasan kategori lain tak boleh sahut cabaran… student cuti kami tak cuti,, kalau nak pun kena apply sooo…

 • 0 Cikgu Besar 4:29 pm

  Saya sokong idea kerja 9 jam ini kerana saya seorang guru…memang hampir hari-hari balik pukul 4.30 pun.kadang2 pukul 6 lebih pun adaaaa.so,apa kisah…nanti kerja 9 jam..pukul 4.30 boleh balik.best laaaa(bagi saya)…sabtu ahad tak payah datang sekolah dah.kelas tambahan malam tak payah datang dah.pukul 4.30k balik.anak murid yg MAK BAPAK tak jemput balik tu lantak pi la kat depa nak jadi apa…hahaha….Saya amat berharap kerja 9 jam ni jadi kenyataan…nak buat kejohanan olahraga ka,bolasepak ka,perbahasan ka,pesta pantun ka.mesti time 7.30 pagi hingga 4.30ptg.lebih pada tu MAK BAPAK uruskan.ok apa cikgu2 sekalian…

 • 0 look 5:28 pm

  aku setuju kalau guru keje 9 jam. tp syaratnya,

  1) ngajar smpi pkl 1 je. selebihnya, utk guru2 buat keje2 lain.
  2) mansuhkan cuti sekolah, bg cuti rehat 25hari/thn dan boleh apply bila2 masa sama cam penjawat awam lain. (at least aku xpening bila kenduri sedara-mara clash dgn xtiviti sekolah, smpi kena perli2 dgn sedara..xthn aku dah…)
  3) aktivti2 sekolah xblh lg dibuat time hujung minggu
  4) bagi kemudahan kpd guru sama cam penjawat awam lain. cth: komputer + internet (sorang satu), printer, mesin fotostat, alat tulis, bilik beraircond, telefon (interkom sorang satu)… etc…guru kan dg41, so taraf sama cam pegawai di jbtn2 kerajaan.
  5) dilarang mintak/guna duit cikgu untuk sponsor event2 sekolah, dan jugak utk fotostat bhn2 budak

  bagi aku xyah nak compare atau nak ngata mcm2 kat guru. aku jugak biasa keje pegawai jbtn kerajaan selama 4 thn sblm jd guru. entah cemana blh terjd cikgu. konon minat, mmg minat pun. keje pejbt dr 8-5, tp kebanyakannya duduk saja, maksud aku tak gunakan fizikal yg banyak, ke hulu ke hilir.. naik turun tangga… bilik ekon, kemudahan semua ada depan mata. buat kerja dengan tenang, xde bising2 dgn ribuan budak yg 1001 mcm ragamnya..

  tp, cikgu ni lain. lainnnn sgt. kereta cikgu pun boleh jd cam taxi. faham sendiri la yek…klu di jbtn kerajaan lain, ada transport utk mudahkan staf2 bergerak sana sini. tp cikgu, guna kereta sendiri bawak budak ke sana sini, htr diorg blk rmh klu parents ada mslh..semuanya foc…pun ramai yg xhargai…

  seriously, berurusan dengan budak zaman sekrg sgt stress. keluar dari kelas yg 40minit tu, cam br lps perang. yg mkn awl2 pg tadi, dah jd lapar blk. banyak tenaga sebenarnya… sbb tu ngajar smpi pkl 1 pun sgt melelahkan. ye, waktu nk jd cikgu, byngan kita lain. rasa cam bestnyaaa ngajar. realitinya, pelajar sekrg bkn mendengar kata… sgt bermasalah… mereka bukan pendengar yg setia… nak fokus 10 minit kita ngajar pun xnak. bila buat aktiviti kumpulan, diorg borak plak…class control sgt sukar. denda2 xboleh..hmmmm….

  belum lagi dgn perangai parents yg kdg2 sangat menyeksakan. pantang dicuit anak mereka, terus terjah ke sekolah…

  jd, bg aku xyah la nk bandingkan keje guru dgn keje lain. kalau kerajaan nak samakan tugas guru dgn penjawat awam lain, boleh…mereka juga kena pastikan guru2 ni mendapat semua kemudahan, sama macam pegawai awam lain. even kerani di sekolah aku lg bnyk kemudahan dari cikgu..agak2 mampu ke??

 • 0 ujang 5:38 pm

  pensyarah pn bsing?kc kt aku la jd pnsyarah…aku dlu study kt u..pnsyarah tau konplem je,bkn nk tnjuk ajar btol2…klu plajar xlulus,salahkn plajar lak…ad mak bapak diaorg g mrh pnsyarah?dh la dpt yg terbaik drpd murid yg telah dibentuk oleh guru…lg ssh jaga bdk kecik la dr bdk beso,tu pn xleh pk ke?klu jeles ngn cikgu,npe xminta cikgu dlu?klu dulu kau xnk minta,nnt guru kna keje 9 jam lg haram kau nk apply…

 • 0 ujang 6:10 pm

  gaji dh la mahal dr guru, tu pn nk bising….dh la mgajar bdk yg terpilih…duk lak dlm aircon je…cikgu ni dh la pnas ngn prngai murid,kelas lak pnas,blk guru pn pnas..kipas je ad….tu pn xcukup kipas…tp klu gaji guru cam pnsyarah,dk kelas ekon,blk guru lak ekon,aku pn nak la kje 9 jam…dh la waktu cuti sekolah klu g melancong hotel caj mahal je sb cuti sekolah!jln jem plak tu….kedai yg spatutnye jual murah jd mhal sb waktu cuti sekolah!boring btol la….elok sgt la klu krjaan kc cuti .gaji dan kemudahan cam pensyarah tu…aiman xksh,aku lg xksh,seronok ad la…

 • 0 Kucing hitam 7:30 pm

  ramai cikgu dok cakap byk bwk balik keje sekolah kat rumah
  macam macam kerja …..
  jadi tindakan terbaik kerajaan
  kerajaan buat 9 jam
  supaya cikgu buat keje kat sekolah
  balik rumah tidur je
  betul tak cikgu…….
  ha ha
  kucing yg rasional

 • 0 Kucing hitam 7:38 pm

  ha ha………..

 • 0 Kucing hitam 7:45 pm

  saya sokong 100% hujah anda

 • 0 tok janggut 7:56 pm

  pada yang tak setuju kawe ucapkan terima kasih..yang setuju tue kebanyakan bukan cikgu..reti kecek dengan bagi komen jah..nak tunjuk prihatin…haha lucu la puak mu ni…malah nak komen banyak2 heh…jadi nak maroh pulak…idup cikgu…mahsuhla rancangan ni…ngundi dekat doh nie..jangan buat guru tak puas hati ..bahaya….

 • 0 mr.j 8:45 pm

  ini la cth org yg bercakap tanpa brfikir panjang..huhu..kesian dia

 • 0 mr.j 8:47 pm

  mcm la dia tahu tugas sbenar seorg guru..sedar la sikit en. walinong sari

 • 0 mr.j 9:06 pm

  alahai mamat…mamat…jgn la jadi bodoh smbong..bru bekas guru smentara da kecoh..fikir dulu bru brcakap..haa..kn da kena sumpah seranah…

 • 0 kecewa 10:06 pm

  200% sokong…apa yang kerajaan buat hanya menghabiskan duit rakyat…membazir shj…bg RM100 setiap pelajar pun membazir…untuk apa?bantuan persekolahan…kalau bagi cash sikit sangat ler yang guna utk pelajaran…kalau tak beli topup…beli tu beli ni…politik semata2….bazir duit rakyat!

 • 0 mama 10:16 pm

  Guru mempunyai pelanggan yang istimewa iaitu dalam 30 hingga 45 murid satu kelas. bukan seperti jabatan lain yg hanya berada di dalam pejabat dan kalau ada pelanggan pun hanyalah orang dewasa. Sebagai ibubapa pun kalau anak-anak dalam 3 hingga 4 orang dirumah pun pening kepala malah ada yg tidak dapat mengawalnya bagaimana guru yang perlu menjaga 30 hingga 45 orang satu kelas

 • 0 kecewa 10:23 pm

  “aku biasa tido berlantaikan tanah..beratapkan langit”…apakah ia lebih teruk atau sengsara dari berdepan murid liar yang suka ajak guru bergaduh…”kalau cikgu berani…jom settle kat luar”…silap hb melayang nyawa cikgu…kalau setakat keje 2 bulan tak kira hari … ada risiko mati? tak de kan…

 • 0 kecewa 10:27 pm

  malangnya penjawat-penjawat awam terutama guru yang dinaikkan gaji yang sedikit…riuh senegara….gaji orang yang keje kat petronas tak de la pulak di kisahkan…bonus berbulan2…harga petrol tetap naik…yang sikit dikecohkan … yang banyak yang jadi punca harga barang naik … tak dak sapa peduli….

 • 0 aku 10:40 pm

  salam..
  cigu oh cigu..
  sbb awk bkn cikgu la awak kata mcm tu..
  mmg org len pun buat keje..penoreh getah pun buat kerja..
  tp awk fikirlah secara dalam apa tugas seorang cikgu dalam ertikata sebenar..klu soal ikhlas x ikhlas tu..semua pekerjaan harus dilakukan dengan ikhlas..tapi cikgupun manusia juga..kalu dah bekerja dalam keadaan kerja yang berlambak dengan mental yang bengang dengan pelajar, tu pun belum tambah dgn kerja pengkeranian lagi..yang ikhlas tu pun boleh jadi tak ikhlas..sama juga dengan pekerjaan yang lain..jangan anggap semua ikhlas..kerja pejabat pun boleh duk lepak walaupun masa rehat dah lama tamat..ikhlas ke tu?

 • 0 aku 10:51 pm

  dah nak kata semua nak sama rata..

 • 0 aku 11:04 pm

  aku setuju ngan hang..tp hang pikiak la sikit..hang mmg mcm kitorang bila benda kita x suka mula lah buat kecoh..hang tak rasa lagi sbb tu hang kata mcm tu..cuba kena batang hidung hang haa…baru tau tinggi rendahnya langit tu..cuba hang rasa kalu kerajaan tambah pula setiap pekerjaan di selaraskan menjadi 12 jam (sbb cikgu kerja lebih 9 jam)..aku rasa hang la org pertama yang mengelupur…silap2 gantung diri lagi..x macam tu gamaknya wahai BEBAS??sblm kena wah…macam2 hang kata pasai org len..tp bila dah kena baru nak sibuk2 pertahankan diri..cehh..

 • 0 kasihan cegu 11:09 pm

  satu respon dari cegu yg langsung tidak mempunyai keikhlasan dan komitmen menjadi guru.. ketahuilah jawapan2 anda sendiri yg merendahkan martabat guru…

 • 0 kasihan cegu 11:21 pm

  kenapa anda kecilkan skop anda dgn membanding penjawat awam yg kerja kat bilik air aircond..byk lagi penjawat awam yg kerja susah.. cegu sajakah yg kerja hujung minggu? cegu sajakah yg kerja malam.. buka mata ..guna otak..keluar dari kotak.. ramai lagi sebenarnya penjawat awam yg kerja lg teruk dari cegu.. kerja ikut office hour jugak..ada yg kul 6 pagi dah start keja..sampai 5 ptg.. mlm pun kerja bro..hujung minggu pun kerja bro.. ramai bro.. bagi diri anda mungkin cegu susah..ramaikah cegu berhenti dr perkhidmatan kerana tekanan kerja?? terima kasih cegu kerana mendidik anak bangsa.. teruskan tugas anda dgn hati yg tulus..kerjaya cegu lebih mulia jika anda tidak memberikan seribu alasan dan mengadu perkara yg remeh temeh…please lah jgn rendahkan martabat cegu dgn kenyataan2 yg mengatakan kami tertekan..kami paling sibuk.. kalau nak laksanakan ..kami nak elaun..kami tak mau buat kerja lain.. semua ini akan merendahkan martabat guru di mata masyarakat..fikirkanlah…

 • 0 aku 11:38 pm

  tapi tolong ingat ye en. cokotopmekdi..sebelum pensyarah ajar pelajarnya, guru2 la yg bagi deorang pandai nak kira n eja..klu ada pelajar yang still tak tahu nak eja..ada ke pensyarah nak turun padang tolong ajar mereka2 ni mengeja mcm yang guru2 ajar kat sekolah..pensyarah senang lah sebab ajar pelajar yang memang dah pandai..tau nak bagi merkah ikut asigment pelajar..tapi klu guru??…pelajar x pandai semua nak salahkan guru…siapa yg bagi diorang pandai sampai masuk Uni??

 • 0 hammpehh 12:09 am

  aku tak sokong wlaupun aku bukan guru..!!!dh bnyak kerja guru2 d’bebankan,smpai Sukan SEA kt indon pun guru terlibat,kesian kt guru..tapi guru yg trlibat dgn sukan sea kali ni sorang ja;GURU SAMY,player bolasepak…

 • 0 aku 12:23 am

  please la..cuba cermin diri kamu balik..bukan kah cara kamu memberi hujah ini telah merendahkan martabat guru?..kalau anda betul kesihankan cikgu cuba berfikiran terbuka..janganlah kamu pun cuba untuk membandingkan kerjaya sebagai seorang guru..biarlah guru2 ni berkata apapun..biarlah mereka meluahkan apa sekalipun sebab mereka yang akan menangungnya…bukankah cara kamu memberi hujah ini ibarat menyibah minyak ke dalam api yang memang dah marak ni..sudah2 lah..semua pekerjaan memang ada susah senangnya..bila kamu yang kena isu seperti ini tenggok balik cermin tu, ingat balik kata2 yang kamu fikirkan untuk kamu taip dalam ruangan komen ni..ianya positif atau negatif.

 • 0 hantu 2:34 am

  kalau masa mngajar 9 jam dah kira bagus.. boleh aku minta bini untuk kawin sorang lagi. yg masa skrg ni pun kerja rumah aku aje yg byk buat. sampi rumah keja sekolah, buka mata keja sekolah, pi jalan2 duk bincang macam mana cara nak mengajar budak2 yg susah nak diajar . pasal fmly entah berapa minit aja ada kalau ada pun fikiran entah kemana.. buat lah kerajaan 12 jam lagi bagus. layann . boleh jadi macam mesir nanti.hahaha

 • 0 orange 2:41 pm

  jgn bndingkan guru dgn jbatan lain…guru masuk sekolah jam 7 & terus berada di sek…kakitangan jbtan lain masuk kul 7,,dok jap 15 minit da ada kat kedai kopi ngeteh…..

 • 0 orange 3:01 pm

  walaupon aku bkn guru tp aku ttp backup guru2..mase sekolah aku nakal…jika dibandingkan kerja guru dgn jabatan lain jauh beza..aku tahu kerja guru bnyk tnggngjwb…x mcm jabatan lain..kebanyakan yg aku lihat..jabatan lain kerja hanya makan gaji buta jer…ntah hape2 je keje..masuk kerja suka2 time..cth: kul 8 punch kad,8.15 g ngeteh smpai kul 10..10.15 blk rmh jap smpi 12..rehat tghari sampi kul 2..kul 2 msuk dok ketawa,sembng2 sampi kul 3..bile masenyer yg btol2 kerja…x sperti guru.x berkira, asalkan anak bangsa berilmu ….ape2 pon tahniah pada sesiapa yg jadi guru…sebab wife aku seorang guru dan aku faham apa masalah yg dipikul seorang guru….

 • 0 sayacikgubaru 7:56 pm

  salam sejahtera…
  sudah2 la membanding-banding kerja masing2. semua kerja pun ade lebihnya, ade kurangnya. yang pastinya, pelaksanaan kerja 9 jam untuk guru tu masih dalam proses pra pelaksanaan. mane2 sekolah yg terpilih menjadi perintis bagi program ni. semestinya dapatan2 yg diperolehi daripada mereka nanti akan dijadikan sebagai kajian sama ada untuk dilaksanakan sepenuhnya atau tidak. semoga mereka semua membuka mata bahawa pendapat2 guru2 di Malaysia tentang perkara ini adalah benar belaka. kualiti lebih baik dari kuantiti. walaupun ade yg memberikan pendapat tentang sebenarnya kerja sebagai guru adalah sangat mudah dan enjoy atau ade yg mengatakan tidak ikhlas dan sebagainya, bagi saya itu hanya segelentir guru sahaja yang bersikap begitu. bayangkanlah klu majoriti guru memandang ringan tentang tanggungjawab yang diberikan padanya, maka sekolah akan semua institusi yang terlibat pastinya akan menjadi lintang pukang dan huru hara. maka bidang pendidikan di Malaysia ni pun akan terus huru hara jadinya. saya rasa tidak patut untuk mengatakan dengan tidak beradab sekali tentang profesion kami sebagai guru. bila kite berjaya menghormati diri kite sendiri dan orang lain, maka orang juga akan turut menghormati kite. sekian. :-)

 • 0 TEGAR 7:57 pm

  pelajar sekarang x sama mcm dlu. klu dlu hrmat sgt guru. walau guru grang kta x lawan. tp skg semua nmpak slah guru. sorang guru mngjar brapa ratus org pljar yg brlainan, macm2 prangai ada. dlu pelajar takut guru, tp skg guru takut pelajar. klu tegur skit ada la tu yg nk kena ugut, ibubapa plak yg ‘serang ckgu’. klu sukan ingatla ada ke ibu bapa tlong wat padang, wat garisan, track, pdang bola. ni semua ckgu yg buat.. brapa kali prtndgan ada dlm 1 thun. blum lg yg kena urus mcm2 kem motivasi, perkhmahan unit unform..rancang n buat xtvt smpai lewat mlm..tdo lam khemah, tdo d seklh smata2 nk pstikan semua bjlan lncar n rsaukan kslmatn pljar..klu kerja pgkeranian x pyah ckp la mmg bnyak. org yg bkn kerja sbg guru x tau, hnya nmpak guru kerja spruh hari je.. nanti dah jd ckgu baru tau. org yg hina ckgu mcm2 ingat la, brmula darjah 1- tgktn 5,6 lagi korang diajar ckgu, klu lnsung x tau apa2 tu ada yg x kena ngan korang la.. jgn salah kn ckgu. rmai2 ckgu yg ngajar xkan la semua ckgu brmasalah.

 • 0 Rasyid_yan 8:07 pm

  Betul tu.. Saya pun ada diploma tapi keja kilang jer.. Kalo nak banding ngan gaji guru memang jauh beza la.. Kalo nakk banding keja mai la try dok tempat saya.. tengok kena layan brapa orang satu masa.. tengok keja sapa kena banyak bercakap dan berdiri.. Kalau cikgu2 dah x larat nak keja 9jam berenti la.. saya sanggup masuk maktab 5 tahun.. mai la saya jadi cikgu keja 9jam.. saya sanggup.. sbb sy tahu keja saya skrg amat perit.. saya offer utk jadi cikgu dengan bayaran RM2000 sebulan.. Keja 9jam.. Jgn pertikai hal saya ni pandai ke tidak.. itu letak belakang..k

 • 0 Indra Putra 9:14 pm

  Sapa tak salahkan cikgu pun. Kan saya kata, saya taktau apa jadi atau cerita kat sekolah dia ujung pangkal. Maybe cikgu-cikgi yang panas tu tak reti baca kot. Patutlah adik saya tak reti baca. Saya tak pernah blame pada cikgu adik saya. Walaupun tak mampu mengajar adik saya membaca, sekolah semestinya mengajar serba sedikit tentang kehidupan. Contohnya, sekolah ajar jangan isap dadah….Atau maybe berjaya kat adik saya je, sbb kat felda2 ni, malas nak cakap la…iman tak kuat, habis la jadi hamba dadah dan jadi generasi pening. DAN, Saya tahu, berapa org sekelas yang cikgu-cikgi kene ajar. Pernah tengok filem TAARE ZAMEEN PAR? Satu kelas 60 orang! itu pun dah cukup mewah bagi masyarakat India! kalau cikgu-cikgi kita ni kene mengajar di India, entahlah….dapat lak budak2 disleksia…so, the point is, i never blame on cikgu-cikgi. Semuanya manusia. Ada yang rajin dan ada yang haprak! itu saja yang nak beritahu. Nak terima ke tak, lantaklah. Taknak tau ke adik saya keje apa sekarang?? SEKIAN.

 • 0 tok janggut 9:55 pm

  yang hina guru tu bebal..biasalah..mcm pelajar ada yg bebal ada yang tak..diorang rosak sebab ada mak bapak yang bebal….

 • 0 aku 10:51 pm

  Fikir le sblm cakap. Ko tu keje ngn kertas je. Tension boleh baling, tendang, terajang. Jd cikgu ni boleh ke tendang bebudak yang bernyawa tu. Setakat jd PTD tu kami cikgu2 tak heran. Anak2 ko jgn htr sekolah ajar sendiri. Kalau semua org tak htr anak kat sekolah mesti tak wujud sekolah dan pastinya xde la guru.

 • 0 aku 11:00 pm

  nanti anak ko ajar sendiri. boleh la cikgu2 balik umah tido.

 • 0 aku 11:18 pm

  Jika anda bukan guru, tak perlu menyebok. Pihak guru tidak pernah membandingkan guru dgn penjawat awam yg lain tp guru cuma menyuarakan luahan hati pd pihak kerajaan. Penjawat awam lain dengki @ busuk hati dgn kenaikan gaji yg sedikit masa bajet lepas. Anak kasihan cegu nnti jgn pegi sekolah sb kasihan cegu. Ajar sendiri kat rumah.

 • 0 tengku 12:50 am

  cikgu mengajar ntah ape2??aku rasa ko murid yang sgt nakal masa sekolah dulu..kesian

 • 0 tengku 12:55 am

  memang padan la ko xde kerja..sah2 dulu malas belajr

 • 0 tengku 1:01 am

  EN BEBAS..lepas ni cbe2 try kalu dapat jadi guru tetap..ni mest kes x dapat sambung kontrak ni..kesian ko.tq

 • 0 hantu 1:34 am

  jangan fikir pasal guru aja lah.. ingat budak (pelajar2) suka sgt ke duduk lama2 kat SEK tu.. yg rajin belajar serta baik2 pun akan bosan lah.. budak2 yg lain tu jgn cakap lah.. nak cerita dgn org2 bodoh pasal betapa byknya kerja2 cikgu mmg diorg x akan faham.. tapi aku rasa semua org ada pengalaman belajarkan?.. masa engkau org belajar kat SEK dulu mcm mana?? suka balik lambat ke?? lagi tertekan pelajar2 lagi telingkup lah SEK tu.. teruskan bgs2 lagi byk belajar lagi akan celik seseorg dgn kebenaran. moga akan lahir penentang2 yg dasyt 1 hari nanti.

 • 0 baramdungi 8:09 am

  salam sejahtera semua. Saya merupakan seorang guru tetap di sebuah sekolah di Melaka. Saya pernah bekerja sebagai Jurutera tetapi oleh kerana minat mengajar, saya memilih untuk menukar profesion. Pada pandangan saya, tugas sebagai pegawai perkhidmatan pendidikan( guru ) merupakan satu tugas yang profesional kerana melibatkan 3 elemen dalam menjalankan tugas iaitu task commitment, above average ability dan creativity. Dalam angkatan tentera contohnya, terdapat dua jenis pegawai graduan iaitu pegawai graduan tugas am dan pegawai graduan tugas iktisas. Pegawai graduan tugas iktisas memerlukan kelayakan yang khusus dan ditauliahkan dengan pangkat yg lebih tinggi berbanding tugas am. Senarai tugas iktisas dalam angkatan tentera ialah pegawai perubatan(doktor), jurutera, dan pegawai pendidikan (guru). Dari sudut kreativiti, saya tidak setuju apabila ada pikhak mengatakan guru hanya mengajar benda yang sama dan melakukan routine work. Silibus mungkin tidak berubah dalam jangka masa 5 hingga 7 tahun dan ada pihak mengatakan guru hanya mengajar benda yang sama. Tapi harus diingatkan, pelajar mempunyai tahap pemahaman yang berbeza, minat yang berbeza dan motivasi belajar yang berbaza. Pelajar yang diajar berbeza dari tahun ke tahun. Guru perlu kreatif dalam proses pengajaran dan tiada istilah routine work. Bekerja sebagai guru juga boleh mengambangkan skil dan profesionalisma kerana guru perlu pandai mengandalikan akaun, pandai mengorganisasikan persatuan, boleh menguruskan pelbagai majlis ( jamuan, hari sukan, hari graduasi), serta berlakunya perkembangan daya memimpin, skil teknikal dan sosial sepanjang menjadi guru. Namun lumrah manusia selalu memberikan penilaian yang salah kerana tidak berata dalam situasi sebenar.

 • 0 YAN 10:16 am

  SIAPA YG X JADI GURU JGN NK KOMEN LEBIH2….GURU ADE MAJIKAN, GURU ADA PELANGGAN, GURU ADA KERJA SENDIRI…1 JE BR KT SEKOLAH BLM BLK RUMAH,…KT RUMAH PLAK OFFICE 24JAM X PERNAH TUTUP…APAMACAM…

 • 0 hantu 10:56 am

  aku rasa cikgu2 bkn nak elaun lebih. tp, mungkin sbb kerajaan nak samakan guru dengan penjawat awam lain, maka wajarlah kemudahan tu juga perlu adilkan? gaji guru dgn penjawat awamlain xbeza 10sen pun. malahan guru keluar duit lg utk sara anak org. so, xde isu psl gaji kehapa.

  guru ialah pegawai dalam sektor awam. ada ke pegawai yg xde kemudahan macam look cakap tu? cuba tanya brp ramai guru yg masuk pejabat, dah xnak masuk sekolah semula walau waktu keje 8-5, dan cuti tahun? aku boleh kata 95% xnak masuk sekolah balik.. jd, fikir2 kan lah.

 • 0 nazir 11:07 am

  jabatan lain xdidik manusia. setkat buat kerja fail aje. saya pun blh buat. bkn setakat 9 jam, 15 jam pun saya blh buat. tp guru kena didik manusia. awak yg skrg ni dh keja pun sbb guru2 yg didik awak jd pandai. bknnya bos awak skrg ni. lu fikirlah sndiri

 • 0 nazir 11:10 am

  rasanya sume anak murid gagal. xprnah amik mursus plak tu. ciannya awak menganggur lagi. nmpk sangat kelulusan awak tu x melayakkan awak tuk dpt keje. cgpa rendah sgt ker?

 • 0 hantu 11:10 am

  kdang aku pelik, ramai org suka ngutuk guru, kata macam2.. tp diorg ttp hantar ank ke sekolah, dan mintak guru yang teruk2 ni mendidik anak2 mereka, tengokkan ank2 mereka.

  kesian usngguh manusia yg mcm ni.

  kalau guru nak meluahkan perasaan itu hak mereka. kerana mereka juga manusia biasa, ada perasaan, emosi. kenapa org lain pulak yg melatah?

  semoga anak2 ku sentiasa menyanjung guru…

 • 0 jamal pak tongko 3:38 pm

  hmm rasa mcm pedih sangat telinga ni, apabila ada individu yang secara mentah-mentah mengutuk guru, guru itu lah, guru ini lah, malas buat kerja lah, tak pandai mengajar lah, main FB je tau…kepada tuan-tuan dan puan-puan yang bukan bergelar pendidik…cukup-cukuplah tuding jari kepada guru-guru. Anda yang tak pernah jadi guru, diam-diam sudah…jangan mcm anjing menyalak bukit…kalau tak ada guru, di mana anda-anda berada sekarang??? entah-entah jadi pengemis terhormat, penagih dadah…oleh sebab ada gurulah…anda menjadi “seseorang” seperti sekarang ini…faham??? nak jadi guru bukannya mudah tuan-tuan…kena melalui pelbagai dugaan, cabaran dan halangan. Bukan macam sesetengah pekerjaan tu…hantar je resume by email…tup-tup terus dipanggil kerja…ada kualitikah semacam tu??? kuali ada lah…guru bukan hanya mengajar, tetapi turut mendidik…kalau tak ada persediaan fizikal dan mental yang ampuh…jangan berangan nak jadi gurulah…rasanya orang-orang yang mengutuk guru ni, ialah orang yang pernah melawan gurunya kot…sebab tu lah hidup tiada keberkatan…SALAM…

 • 0 Kemenangan Untuk Guru 8:11 pm

  akhirnya kementerian tunduk kepada desakan guru-guru di malaysia
  kepada kita semua….
  baru diorg tahu kuasa guru mcmmana
  suka-suka keluarkan dasar yg semberono

  LABUAN – Projek perintis guru-guru bertugas selama sembilan jam sehari yang dicadangkan untuk dilaksanakan di Melaka, Sarawak, Pahang dan Johor tidak akan diteruskan.

  Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata langkah itu diambil bagi memberi ruang kepada kerajaan menilai dan meneliti terlebih dahulu hasil laporan kajian daripada projek yang dimulakan di Melaka.

  “Kita tidak mahu perkara itu diteruskan secara perintis tanpa guru sendiri memahami tujuan disebaliknya. Mungkin banyak pihak yang tidak faham apakah matlamatnya sehingga ada tanggapan bahawa ia menambah beban dan menyulitkan kerja guru atau tanggungjawab guru.

  “Sebab itu, saya telah memaklumkan kepada Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam agar kajian ini tidak diteruskan,” katanya kepada pemberita selepas mengadakan pertemuan dengan para pemimpin Barisan Nasional Labuan di bilik orang kenamaan di Lapangan Terbang Labuan di sini Sabtu.

  Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata demikian ketika diminta mengulas reaksi pelbagai pihak yang tidak bersetuju dengan cadangan projek perintis guru-guru bertugas selama sembilan jam sehari diteruskan kerana menurut mereka ia amat membebankan kerja guru.

  Beliau berkata tanggapan projek itu membebankan guru adalah tidak tepat kerana ia merupakan satu program yang dibuat untuk memantapkan profesion perguruan di negara ini yang diputuskan oleh jawatankuasa yang dipengerusikan bersama oleh Ketua Setiausaha Negara, Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam dan Ketua Pengarah Pelajaran.

  “Profesion perguruan ini ada keistimewaan…berlainan sedikit dengan perkhidmatan awam yang lain kerana dia guru, dia mengajar, dia mendidik dan membimbing dan masa sepenuhnya ditumpukan di bilik darjah, di luar darjah dan kawasan rumah kampung pun guru berperanan,” katanya.

  Sehubungan itu, Muhyiddin berkata rakyat dan juga guru tidak perlu risau kerana kerajaan sentiasa mengambil kira pandangan semua pihak terutama daripada kewajaran untuk meneruskan projek itu. – BERNAMA

 • 0 Muaz 8:26 pm

  alahai, kecohlah
  cikgu-cikgu ni banyak pulak komplennye, orang yg kerje hospital pun kerje teruk gak, keje polis lg teruk berdepan risiko kene tembak, org kerje swasta pun teruk kene stayback sampai mlm,xdepon depa komplen2 mcm cikgu2 ni.. kpd cikgu2 diluar sana, please la shut ur mouth n do ur job!

 • 0 Naz 9:17 pm

  Cuti banyak? Betul ke? Saya mengajar di sebuah sekolah di Ipoh. Kalau org kerja pejabat, cuti diberi sebyk 35 hari sethn. Kami sebagai guru, gebang je lebih cuti byk. Kalau cuti bln 12, mmg 6 mg cuti. Tp kami dipanggil bertugas ke sekolah, mg pertama dan mg terakhir. Disini hanya tinggal 4 mg saja. 4 X 5 hari (tidak dikira weekend)20 hari saja tinggal cuti. Cuti pertengahan penggal pertama (Mac), hanya 1 mg. Tp Isnin- Khamis ada kelas tambahan thn 6. (Saya adalah guru Thn 6.) So ada 1 hari je cuti iaitu jumaat. Cuti pertengahan tahun (Mei-Jun) 2 mg tp mg pertama juga ada kelas tambahan. Mg kedua baru rasa nak bercuti. Hanya tinggal 5 hari saja. Cuti pertengahan penggal kedua (Sept) 1 mg saja cuti (5 hari). Kalau dikira mmg lah cuti saya dah dicampur semua 20 +1 + 5 + 5 = 31 hari. Banyak tu? Sgt byk tp sedarkah anda setiap bulan, 2 kali Sabtu saya kena hadir kesekolah. (Meeting semedang je, bawa budak koko,macam2 majlis dan program, kdg2 hari Ahad pun ada) Jadi 2 hari sebln X dgn 10 bln = 20 hari. Jadi anda tolak lah sendiri berapa tinggal baki cuti saya. Bunyi macam sedap je. Utk pengetahuan anda, mulai thn ni GB baru saya sudah panggil utk kelas tambahan thn 6 pd 20.12 ni. Tak ke rasa nak gila saya dibuatnya. Kalau engkar, faham2 aje lah. Saya bukan berkira kerja tp saya adalah manusia biasa yg ada hati dan perasaan. Kudrat saya bukan cam robot yg sentiasa boleh bekerja. Fikirlah saya pun ada keluarga. Mmg saya rasa hidup saya byk habis di sekolah.( Ini adalah bg diri saya. Tak tau cikgu2 lain macam mana). Dan lagi satu, org kata ckg kerja separuh hari. Betul ke? Kalau saya, pukul 7 dah ada di sekolah. Balik pukul 3 sbb kelas tambahan habis 2.30. (Thn depan dgr citer kelas tambahan tambah lg 1/2 jam. Maksudnya saya balik mesti lepas pukul 3). Ptg kena dtg lagi utk aktiviti koko( sukan dan permaianan dan melatih murid2 utk pertandingan) Kiralah berapa jam saya bekerja sehari. Itu belum dikira kerja sekolah yg di bawa balik ke rumah yg kadang2 mmg tak sempatpun utk dibuat di sekolah bila ada byk kelas. Utk pengetahuan anda, jika 7 jam saya berada disekolah, selama 7 jam lah saya bekerja tanpa henti. Kadang2 makan pun tak sempat. Tolong lah percaya cakap saya.Ini adalah realiti bukan saya cakap kosong saja. Inilah pengalaman saya sebagai seorg guru. Demi ALLAH, inilah saya yg sebenarnya sbg seorg guru.

 • 0 Naz 9:29 pm

  Ye betul. Saya setuju dgn pandangan anda tp sebelum tu jika anda sebagai ibu bapa, suruhlah anak anda jadi cikgu @ carilah menantu yg bekerja sebagai cikgu. Jika anda seorg datuk/nenek suruhlah cucu anda jadi cikgu.Jika anda belum bekerja, cuba lah mohon jadi cikgu. Jika anda masih bujang, carilah calon suami/isteri seorg cikgu. Jika anda bukan siapa2 carilah sahabat yg bekerja sebgai cikgu. Cubalah rapat2kan diri anda dgn cikgu2. Insyallah anda akan tahu realiti sebenarnya. Cakap tanpa bukti cam meludah ke langit sahaja. Cuba anda cari bukti sendiri dgn cadangan2 saya yg seperti di atas. Janganlah hina seorg guru.

 • 0 Naz 9:59 pm

  Anakanda Murid cikgu. Cikgu amat faham dgn masalah anakanda sbb cikgupun ada anak. Kalau kita tak buat spt yg anakanda ckp di atas, kita akan ketinggalan. Itulah dunia sekrg. Sabarlah dlm menghadapi dugaan hidup.

 • 0 XY 1:03 am

  semua penjawat awam naik gaji…
  guru hari2 mentelaah buku pelajar, penjawat awam lain mentelaah kedai kopi/kelab bual/facebook saja

 • 0 Amy 1:24 am

  Salam..keje cikgu bukan shaja berdiri dan bercakap sepanjang masa..rsanya kalau setakat berdiri dan bercakap xpayah belajar tinggi-tinggi pun boleh buat kan….
  Semua kerja ade susah dan senang..bg yg keje jabatan lain…jangan tipu kalau ckap xpernh bersungut kerja 8-5…
  kami cikgu2 masuk kerja paling lewat 7.30 pagi..terus kene handle perhimpunan pagi..sterusnya kelas bermula….sebelum masuk kelas…kene sediakan rancangan mengajar untuk setiap kelas n bahan-bahan untuk mengajar..bukan setakat masuk n bercakap semata-mata. setiap ujian..guru menyediakan soalan…semua program..guru yang membuat kertas kerja…cari sponsor…surat menyurat..sistem fail….murid lemah??? kene bg perhatian lebih…aktiviti kokurikulum? guru di padang melatih murid sehingga senja…perkhemahan??? sabtu dan ahad tidak kira masa….tiada bayaran lebih untuk semua itu….jangan la sewenang-wenangnya menuduh guru hanya berdiri dan bercakap…
  cuti?CRK hanya 7 hari stahun yg susah nk lulus.. cuti sekolah? rasanya tiada istilah cuti sakan kerana waktu cuti guru masih perlu bertugas di sekolah….
  semua kerja ada keistimewaan n kekurangan..jangan hanya menuduh itu dan ini….
  kalau berani…cuba jadi guru sehari…rasailah sendiri….

 • 0 hantu 3:09 am

  aku bukan guru @cikgu. Tapi aku hanya seseorg yg ingin meminta maaf atas segala tingkah laku ku sewaktu dahulu terhadap mu guru2 … Masa tu 1 SEk punya guru pun tak terlayan dgn sikap ku. bila masa berlalu baru ku tahu betapa besar pengorbanan mu. terima kasih sifu kerana mu aku jadi manusia nak hrp ibuayah diaorg sibuk memanjang. Aku tak sokong cikgu keja 9jam kat sekolah.. nanti boleh gila dia org dgn sikap budak2 skrg berbanding dgn ku dahulu 12 tahun lps.. tapi kalau kena kerja 9jam juga saya berharap cikgu2 skelian sabar ajelah ye. dan cadangan saya hasut aje lah anak2 murit engkau org utk sokong pembangkang lepas diaorg dah layak mengundi nanti habis cerita..hahaha kalau semua cikgu2 bersatu serta menghasut anak2 murit jadi pembangkang. tiap2 tahun akan lahir berpuluh ribu yg akn mengudi pembangkang.hahaha

 • 0 Bekas Dallas Cowboy 7:47 am

  Tak masuk akal…kena pikir pro dan kontra @ baik/buruknya. Jangan main nak buat saje. sistem pendidikan di Malaysaia ni banyak dijadikan bahan ekperimen saje. Naik menteri tu, ubah ikut selera dia, naik menteri lain pulak ikut cita rasanya pulak. Sebab tu sistem pendidikan di Malaysia tak pernah esteblish. Mereka ni asyik nak main-main buat seperti Malaysia ni hak dia saje.
  Kena panggil semua dari ibu bapa, PIBG, dan sape-sape dok di meja berbincang, fikir kesan dan akibatnya. Bukan bangun tidur terlintas nak buat, pastu buat. Tidak bincang dengan orang. Sebab itula pendidikan di Malaysia tak maju-maju. Saya rasa kalau guru bekerja 9 jam takkan murid tidak belajar (belajar dan aktiviti ko) jam juga.
  Masalah:
  1. Bila masa mereka nak belajar pendidikan agama/belajar Al-Quran.
  2. Bila masa pelajar nak pergi tuisyen dan ulangkaji (jangan harap malam, mereka dah letih)
  3. Duit saku terpaksa di tambah untuk sampai ke petang. Biasa kalau RM 3 kena tambah lagi RM 2.
  4. Cikgu pun ada tanggung jawab untuk keluarga juga. Kadang-kadang hujung minggu cikgu pun kena pergi sekolah juga.
  5. Cikgu tidak boleh claim overtime.
  Dan, banyak lagi kalu fikir2…malasla.

 • 0 umieabah 10:45 am

  persilakan awk dtg sek saya jadi guru semntara
  (kalau berani)..seminggu pn jdilh..pastu baru komen semula kt sini..ckp kosong tkguna

 • 0 ustaz helmi 10:55 am

  SAlam alaik…

  Saya bekas guru sebelum bekerja dengan syarikat swasta. bukan untuk merendahkan guru-guru tetapi tolong tunjukkan akhlak yg baik bukan emosi. berbicara secara ilmiah seperti di dalam kelas. tidak dinafikan beban yg sangat berat tetapi setiap perkara pasti ada penyelesaiannya. saya setuju 9jam dan sebenarnya guru2 telah bekerja lebih dari itu. Guru2 jgn melatah tetapi cuba fikirkan cadangan skop tugasan yg relevan. diharapkan pertambahan waktu bekerja tidak akan menambah untuk maksimum 26 waktu kelas seminggu kepada guru tetapi untuk kerja2 lain dan persediaan mengajar. guru tidak akan sama dengan lain2 pekerjaan walaupon cuba di samakan dari segi jam bekerja. guru umpama lilin. biarkan ungkapan ini terus relevan u mereka yg bergelar guru

 • 0 sekadar pandangan saja 11:25 am

  org nk komen mmg pandai…hakikatnya depa xtau…..isteri saya cikgu tp keja bwk blk buat kt rumah…..byk data nk kena key in….kadang2 sampai pukul 3-4 pagi….laki mn yg xmarah…org keja ofis blk relex dan tidur esk smbung p keja…itu xkira sabtu n ahad…ot x byr…..klu byr ot tentu cikgu kaya sbb keja lbh 16 jam 1 hr….yg diorg tau keja cikgu hanya mengajar dan separuh hari….hakikatnya keja sampingan cikgu kt sekolah yg belambak-lambak mengalahkan kerja perkeranian….

 • 0 Guru Luar Bandar Sarawak 11:33 am

  Terpanggil saya untuk menyatakan pendapat saya tentang perkara ini. Kerja 9 jam memang tidak sesuai untuk guru. Guru pun manusia juga, kerja dari pukul 7.30 pagi sampai 1.30 petang dah penat, apatah lagi nak samapai pukul 5 petang. Banyak masalah yang akan berlaku, contoh:

  1.) Guru akan penat
  2.) Emosi guru akan terganggu
  3.) Emosi murid akan terganggu, kanak-kanak bukan macam pelajar Universiti boleh belajar sampai petang.
  4.) Tiada masa untuk guru memeriksa kerja murid, kalau BM contohnya karangan 120 patah perkataan, perlu baca dgn teliti, 1 karangan je amik masa 3-5 minit nak semak, kalau dah 40 orang murid? bayangkan guru perlu baca karangan murid untuk semak, perlu masa yang lama. Kalau salah semak nanti ibu bapa pula yang bising guru tak pandai semak. Minimum 1 minggu 1 karangan. Bayangkan?
  5.) Bila masa guru nak uruskan hal-hal peribadi contohnya bayar bil letrik, bil air dan lain2. Guru tak boleh tinggalkan kelas semata2 nak bayar bil. Orang keje pejabat boleh pegi keluar sekejap, curi-curi masa waktu rehat, tapi guru mmg tak sempat, kalau kami yang mengajar kt luar bandar sarawak ni nak ke Sibu je 1 jam untuk pergi bayar bil semata2. Bayar bil secara online mmg boleh, tapi kalau cikgu2 yang umur 40 tahun ke atas mmg buta IT, tak pandai & tak berani untuk bayar bil secara online.
  6.) Bila masa cikgu nak buat persediaan mengajar. Saya memang buat persediaan mengajar di rumah, sebab tak sempat nak buat di sekolah. Kat sekolah bayak kerja lain lagi.
  7.) Bila masa cikgu nak online untuk key in markah Sistem analisis peperiksaan sekolah (SAPS)? Sistem pentaksiran berasaskan sekolah (SPPBS) KSSR? LINUS NKRA?. Guru terpaksa online untuk key in markah semua ni kt rumah, sekolah saya kt luar bandar ni tiada 3G, mmg slow sgt internet. Nak tak nak terpaksa jugak. Harapkan school net sekolah, laju broadband lagi walaupun 2G je.

  Apa-apa pun guru kerja 9 jam mmg tidak sesuai dilaksanakan. Tapi kalau sudah ditugaskan untuk kerja 9 jam, kami menurut jer walaupun hati kecil membantah. Kami akan mengajar selagi terdaya.

 • 0 man 12:47 pm

  buatpe korang nk bising2 macam smua hebat, smua bagus, smua betul, PELAKSANAAN GURU KERJA 9 JAM DAH DIBATALKAN OLEH TPM, buang masa korang je betekak… HAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHAHAH

 • 0 alia 1:53 pm

  kepada muaz:- tak payahlaa ko nak ckp banyak. nak cikgu diam, ko besar dan pandai membaca ni pun kerana cikgu gak

 • 0 taiicompany 2:08 pm

  bgosla cikgu dapat relax sikit…..suma wayang jer crita…yang amek kesempatan senangla…yang betul2 ikhlas je yang susah…selalunya orang yang kerja ikhlas xkan merungut..yang malas je mrungut…pe pon kire oklah la tu…go on…dgr cter best je suma…ajar anak murid bersungguh-sungguh…

 • 0 Transformer 3:41 pm

  Saya setuju dengan ustaz helmi. patut semua guru melihat ini sebagai pendekatan mendisiplinkan guru2 yang malas. pendek kata bermaharajalela lah lagi mereka dengan membuat kerja2 luar selepas pukul 1. Terpulanglah. kepada guru yang kuat berbunyi. renung2kan jikalau mahu negara ini maju atau mundur.peace.

 • 0 lan 4:44 pm

  saya tak sokong guru kerja 9 jam. tugas guru memang tak sama dengan lain2 jabatan . tugas guru banyak menggunakan suara. jangan sampai guru mengajar menggunakan bahasa isyarat pula sebab suara dah tak ada sakit tekak. hormatlah pada guru yg telah banyak berjasa pada kita yg telah banyak mendidik anak bangsa sehingga berjaya. jangan jadi kacang lupakan kulit. ilmu yg anda miliki sekarang tentu datangnya dari seorang guru, jadi hormatilah guru yg telah banyak berjasa pada anak bangsa.

 • 0 taiicompany 4:58 pm

  tgoka luahan2 guru yang mengajar seakan xikhlas je kat dalam nie…baru tao camni prangai guru sebenarnya mengajar…

 • 0 Transformer 6:59 pm

  Apelah ian nih. tak paham2. patut jadi guru pandai lah skit. dah tu lecturer pakai lututla ngajar. pegawai latihan vokasional?, pegawai latihan kat politeknik, kolej komuniti?, sila buka minda dan fikiran. bukan nak suruh ngajar sampai 9 jam deret. masa yg lebih tuh buat lah kejer lain selain mengajar.Tolong faham situasi. tq

 • 0 gedebe 7:16 pm

  aku rasa mesti tpm atau org kementerian dah baca komen2 kat sini….
  …..Program itu juga tidak perlu diteruskan jika guru sendiri tidak memahami kehendak sebenar program tersebut yang bertujuan memperkasakan perkhidmatan guru di negara ini,” kata Muhyiddin….
  sbb aku dah hantar komen2 korang pada mereka yg berkenaan…hahahaha lepas ni harap2 tiada kenaikan gaji atau apa2 imbuhan pd cikgu2 pemalas ni…!!!!

 • 0 Bior aje 8:44 pm

  saya pensyarah.

  Tetapi saya tak bersetuju guru kerja 9 jam.

 • 0 Bior aje 8:53 pm

  Kalau selepas pikul 1 tu dikira bukan waktu bekerja, maka biarlah mereka buat apa saja. kalau buat kerja sampingan pon, apa lah salahnya. takkan la kita nak dengki dengan rezeki orang.

  Untuk melihat negara maju atau mundur, bukanlah tugas guru semata-mata. Banyak bergantung kepada kebijaksanaan menteri-menteri dalam membuat arahan. Guru tak boleh tiru silibus negara maju bulat2, sebabnya dah memang silibus ditetapkan oleh kerajaan. Cuma kreativiti guru yang membezakan antara mereka.

  Semua jenis kerja ada yang rajin dan ada yang malas. Ada muslim tak solat tak bermaksud semua muslim tak guna. Mak tak pakai tudung, tak bermaksud anak tak pakai tudung. Yang penting, jangan dengki dengan rezeki orang. Dan janganlah mengungkit dan berbangga dengan cukai yang kita bayar, sebab mampunya kita bayar itupon atas rezeki dari Allah. Bayangkan kalau Dia tarik rezeki tu..

 • 0 amyy 9:54 pm

  saya rasa 9jam di sekolah boleh, tp akt sabtu & ahad dimansuhkan dengan erti kata yg sebenar2nya. buat mcm penjwat awam yg lain. wlupun baru 4thn jd ckgu, diakui mmg byk dugaan, pengorbanan ditempuh. cuma apabila melihat anak didik berjaya, segala2nya terasa sudah terbayar. utk semua guru, ALLAH saja yg dpt mmblas jasa kalian..

 • 0 abahmu 9:56 pm

  jangan cakap macam tu….penah ke keje mcm penjawat awam lain? kat jabatan mana? cuba cakap sikit….bukan semua keje ada masa nak ngeteh….keje lain pun weekend selalu jugak kena datang keje. saya hormat guru-guru, ramai kawan-kawan jadi guru, ada adik beradik jadi guru, tapi tak adil la guru-guru gambarkan penjawat awam lain macam takde keje selain cuti dan ngeteh je. kita sama-sama cari makan, setiap profesion ada cabaran tersendiri. fikir dulu sebelum cakap, jangan komen apa yang anda tidak tahu, jangan andaikan apa yang anda rasa anda tahu tu betul. hanya tuhan dan anda yang tahu apa yang anda lakukan, jujur pada diri sendiri.

 • 0 nazir 10:21 pm

  en jaya, nmpak sgt en jaya sangat jahil tentang hal2 di sekolah. minta maaf

 • 0 nazir 10:26 pm

  aku, saya sokong

 • 0 nazir 10:32 pm

  penjawat awam, anak2 awak jgn hntr ke sek ye, awak ajar sndiri je. nk antar ke sek watpe pun. lu pikir la sndiri

 • 0 kasihan cegu 2:39 am

  jawapan dari seorg guru yg tidak professional dan tidak layak menjadi guru yg mana martabat seorang guru itu begitu tinggi.. tapi bukan guru seperti awak..

 • 0 cegu oh cegu 2:52 am

  risiko mata ko cakap? ko silap org ni.. risiko kami lebih tinggi bro.. setakat kena pukul apalah sgt.. kami boleh kena peluru hidup lagi geng..

 • 0 penjawat awam 2:57 am

  jawapan2 mcm nilah merendahkan martabat guru.. kena tegur sikit.. jgn hantar anak awak pergi sekolah.. ajarlah sendiri.. nama pun cegu.. tugas dia mengajar… saya ada buat tugas lain utk negara ..agama bangsa..utk semua org.. jadikan cabaran apabila dikritik..think positive..semoga cegu2 terus menjadi lilin mendidik anak bangsa.. mental kena kuat..semangat..dedikasi..baru org respect cegu..

 • 0 cegu oh cegu 3:06 am

  awak fikir yg kerja 9 jam tu tak kerja hari sabtu ahad ker?? tak bawa kerja sampai mlm ker? jgn sempitkan pemikiran anda .. sekali lagi..jgn fikir penjawat awam yg lain kerja smpi kul 5 jer.. kamipun ada kerja lain.. sabtu ahad..malam..sudah jadi mainan lah sahabat…

 • 0 Transformer 7:26 am

  Betul2. buang sekali yg nick biar ajo pensyarah tuh. sikapnya yang biar ajo tuh membuatkan semua benda tak jalan. pegi mengajar – dia jawab biar ajo. sila ambil pendekatan positif. apesal ko tak bleh anggap ini sebagai komen membina dalam memantapkan lagi skim pendidikan di malaysia. ko nie dulu u maner erk. patut univ ko nie buang ko. nanti tak berkembang univ tuh kerana disebabkan sikap ko yg biar ajo. manusiah yg tak nak berubah. change or die.

 • 0 GURU MALAYSIA 9:57 am

  Lega rasanya bila TPM kata cadangan untuk guru kerja 9 jam telahpun di batalkan. Ini mungkin berkat doa guru 1 Malaysia yang menolak permintaan kerajaan berkenaan cadangan ini. Sebenarnya pada pendapat saya, kami guru=guru bukanlah menolak tetapi meminta pihak kerajaan memahami bebanan yang kami tanggung bukan setakat 9 jam tetapi 24 jam. Mengapa saya katakan guru bekerja 24 jam? Lihat dan selidik lah sendiri tugas2 guru. Bagi guru yang perlu iring pelajar ke mana2 atas urusan sekolah (perkhemahan, sukan contohnya), mereka perlu bersama-sama pelajar tersebut selama mana sehingga urusan tersebut selesai. Ada tak guru-guru ini minta bayaran ‘LEBIH MASA’ kerana bertugas sedemikian lama? Itu belum lagi tugas hakiki yang terpaksa diselesaikan di rumah dengan meminta ikhsan pasangan dan anak-anak agar memahami tuntutan tugas. Malah ada guru-guru yang jatuh sakit akibat tekanan dan bebanan tugas yang sedia ada. Ada tak antara kami guru-guru minta pihak kerajaan tanggung duit klinik kami (jangan kira klinik dan hospital kerajaan yang hanya akan beri MC bila kami dah hampir nak mati sahaja). Kami pun tak pernah meminta-minta dengan kerajaan untuk beri kami wang elaun ‘merehatkan diri’ setelah penat bertugas sehari suntuk atau sekurang-kurangnya cuti sehari setelah bertugas lebih dari 24 jam! Jadi, terima kasihlah TPM kerana faham benar dengan tugas dan beban kami kerana kerajaan tak perlu minta diwajibkan 9 jam kerana kami sentiasa beri anda 24 jam tanpa anda sedari.

 • 0 Bior aje 10:36 am

  Nickname saya Bior aje. Tapi sikap saya bukan Bior aje.

  Tiada siapa yang boleh convince samada komen tu membina, atau tidak membina. Tetapi semua orang layak mengeluarkan pandangan secara professional. Di universiti, kami memang dah biasa dengan suasana perbincangan secara professsional walaupun berbeza pendapat.

  Apa-apa pun, kerajaan patut dengar pandangan guru secara professional dan kolektif. Pada saya, saya masih beranggapan dengan keadaan sekarang, guru tak perlu bekerja 9 jam.

 • 0 Gedebok 5:44 pm

  SUNGAI PETANI: Kongres Kesatuan Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) menyasarkan tiada lagi penjawat awam yang terbabit dengan tindakan tatatertib mulai 2012, kata Presidennya, Datuk Omar Osman.

  “Kita tidak mahu pada 2012 seorang pun penjawat awam kena tindakan tatatertib,” katanya kepada pemberita selepas Program Taklimat Isu Semasa dan Taklimat Insurans 1Kasih, Perkembangan Skim Gaji Baru (SBPA), Program Bersepadu Pembangunan Kompetensi (PROSPEK) dan Permohonan Umur Persaraan 60 tahun di Dewan Mini, Universiti Teknologi Mara (UiTM) Merbok dekat sini hari ini.
  Beliau menyarankan penjawat awam supaya bersiap sedia melakukan transformasi sikap ke arah yang lebih positif selaras dengan insentif yang diberi oleh kerajaan kepada mereka menjelang 2012.
  Omar berkata, penjawat awam wajar membuat perubahan daripada segi pemikiran dan sahsiah diri agar dapat mengelakkan sikap pentingkan diri sekaligus mampu memberi sumbangan kepada negara.

  “Kita harus fikirkan apa sumbangan kita kepada majikan dan negara sebab penjawat awam banyak dapat manfaat daripada kerajaan,” katanya.

  Omar berkata, penjawat awam perlu memainkan peranan yang besar dalam melaksanakan tugas supaya objektif untuk mencapai kecemerlangan tercapai.

  “Semua jabatan ada objektif tidak kira pada peringkat negeri mahu pun persekutuan semuanya ada misi untuk cemerlang, jadi sebagai staf kita perlu mainkan peranan,” katanya.
  Berkenaan dengan PROSPEK, Omar berkata ia dapat membuka peluang yang cerah kepada penjawat awam mendapat kenaikan pangkat berdasarkan kepada kriteria senioriti.

  Katanya, menerusi PROSPEK, penjawat awam yang mendapat prestasi kerja cemerlang, berpengalaman dan memiliki potensi diri yang istimewa akan diutamakan dalam pemilihan kenaikan pangkat.

  “Sebelum ini hanya berdasarkan kepada peperiksaan PTK semata-mata iaitu siapa lulus aras empat akan dapat naik pangkat tetapi tidak pasti lagi dengan keupayaan bekerja. Jadi dengan PROSPEK ini kenaikan pangkat akan diambil kira dari segi senioriti, pengalaman dan sumbangan kepada majikan,” katanya. – BERNAMA – Kepada guru takyah baca sebab anda memang tak perlu berubah. Duduk aja kat situ senyap2. Pastuh tahu meminta jer. memberi tak nak. peace

 • 0 kunchi ari 6:02 pm

  SYMP-saya yang menurut perintah ialah dasar yang diamalkan selama ini. Walaupun tidak bersetuju dengan pelaksanaan dasar tertentu tetapi masih tetap beri yang terbaik kerana kepuasan bekerja adalah pada hasil kerja/kualiti kerja yang ditunjukkan.

 • 0 Saya 9:46 pm

  kami jelah orang malas
  kami jelah orang banyak songeh
  kami jelah yang asyik merungut
  kami jelah yang tak buat kerja
  kami jelah yang tak reti nak hormat yang lain

  saya boleh kutuk profession lain, tapi saya taknak. sebab apa? saya tau apa yang Allah bg kat saya. rezeki jadi cikgu, cukuplah. apa yang Allah dah bagi yang terbaik untuk saya.

  **jgn kata cikgu malas lg. malas2 cikgu, sy jd manusia juga hari ni. sedih

 • 0 Saya 9:47 pm

  terima kasih ;)

 • 0 hantu 3:57 am

  sabar, sabar para guru skelian. Allah bersama dgn org yg bersabar. apa pun Alhamdulillah ianya dah dibatalkan.
  pada org yg suka kutuk guru2 ada baiknya engkau ngajar anak2 engkau org sendiri baru btl2 iklas.. dari apa yg saya lht dan juga sejarah2 yg tertulis atau x tertulis. org2 yg hargai cikgu2 serta beradap insyAllah akan berjaya dalam hidup didunia serta akhirat, walaupun masa belajar dulu biar lah dia seorg yg bodoh, nakal,lembab, bla..bla..
  berjaya dalam hidup bukan lah bermaksud kaya raya. tapi dapat ketenangan hidup, bahagia, serba cukup walaupun kat mata org lain jauh daif.. kalau org2 kaya yg kutuk2 cikgu kat dalam ni mmg aku x heran pasal mmg dia org ada sifat2 qarun(sombong). tapi kalau yg susah2 jgn lah x sedar diri kenapa engkau org jadi mcm skrg ni. mesti engkau org ms bljr dulu x beradap dgn guru sampai ke skrg. yg penting aku bkn cikgu. tapi aku hanya seorg yg ingin bljr2 mghargai para guru skelian. fikir2 kan lah.
  menantu NABI SAW pun bgn dlm majlis ceramah dia semata2 nak hormat kat org kafir yg lalu depan majlis dia. semata2 krn org tersbt pernah ajar 1 pekara kat dia iaitu mcm mana cara anjing buang air kecil. tu sbb dia jadi pintu gerbang ilmu pada ms 2 sampai keskrg. kita mgkin byk tahu serta kenal pada ilmuan2 terdahulu, sbb dia org blh berjaya kerana beradap. pada org2 yg x beradap pada para guru harap2 rajinkan lah diri utk membaca. jgn sampai anak2 engkau org jadi x beradap pada engkau aja nanti baru engkau org nak menyesal.

 • 0 tok janggut 1:21 pm

  rasa mcm nak berdoa tapi kawe tau salah…tapi kawe manusia biasa ajer..masih lagi belajar…nak tau doa,,,ish tukar menjadi harapan la…semoga ibu bapa yang maki2 cikgu n anti cikgu dikurniakan anak 2 yg bodoh, n akan menjadi anak derhaka nanti……ish….salah la…ok2..saya mintak maaf ya..semoga …emmm…malaslahhhhhh…benciiiiiiii

 • 0 dido 2:33 pm

  apakah rasional bekerja 9 jm bt guru?…. hasrat kerajaan utk dpt yg terbaik akan sia2 je. guru akan akur je tugas tu… tpi pelaksanaannya belum tentu lg, maksud sy, kualiti kerja akan lebih teruk….buat cincai je…saje penuhkn syarat. tak mustahil ramai guru masuk hospital kerana stres, dan jg masuk hospital gila. dia org senang….je cakap, cuba yg cadang tu buat dulu, kita tengok apa dia rasa…. klu sy senang je.. sy buat apa yg sy bole buat…he..he..

 • 0 sir anuar 4:14 pm

  kerja guru kena ikhlas.. kalau nak kaya jgn jd cikgu. banyak lg kerja lain yg ada..

  lagi satu, sebenarnya cikgu sendiri yg memohon menjadi guru…. kerajaan sama ada Kementerian atau MARA tak pernah hantar surat “jemputan menjawat jawatan guru” … sedarlah …

  dan once cikgu dah masuk sistem kerja kerajaan, ada surat aku janji yg telah ditandatangani …. akur pada perintah …. patuh pada ketua…. boleh dipanggil bekerja masa cuti …. atau waktu-waktu yg pengetua fikirkan perlu … semua cikgu dah sain aurat ni …. lawan masuk mahkamah pun sah kalah …

  tak suka jd cikgu, berhentilah. tiada siapa paksa kerja sbg guru …. cikgu sendiri yg pilih… ramai lg di luar sana yg ingin jd cikgu tp kuota dah penuh … once seorg guru berhenti, beribu lg nak masuk ….. fikirkanlah ….

  it’s about sincerity, passion and self-satisfaction jd cikgu ni. kepuasan bukan pd material, tp pd manusia yg berjaya dibentuk … saham akhirat insyaAllah sedia menanti … ada kalanya kita mendidik anak-anak org lain dgn baik, Allah balas dgn pendidikan yg baik & guru yg baik utk anak-anak kita … ataupun dipermudahkan urusan dunia …. ataupun diberikan ruang rezeki lain yg jarang kita sedari …. tubuh yg sihat …. zuriat yg sihat …. dan banyak lg jika kita bermuhasabah setiap malam sebelum tidur ….

  guru itu mu’addib, mu’allim, mudarris …. hayatilah …. syukurilah nikmat menjadi seorg guru …… hasil lantikan atas ketetapanNya …… wallahua’lam

 • 0 kecewa 10:11 pm

  Walau apa tujuan…walau apa keputusan…semua nya melemahkan minda orang melayu…kerana setiap tindakan bertujuan kepada politik semata-mata…kesian pada anak bangsa…

 • 0 ujang 8:28 am

  kasihan cegu ni keje apa ye? aku rasa la,dlu minta cikgu xdpt ni,blagak bagus sgt la…bia la guru nk luahkan pendapat diaorg…keje lain xd nk brubah pn dr dulu smp skrg, guru ni asyik nk kna eksperimen je sb cam usman awang cakap,tanpa guru siapa la kita hari ini?klu penjawat awam lain kena eksperimen camni pn gerenti luahkan pendapat gk…hanya yg menanggung je yg tahu camna beban seorg guru ni…bia la diaorg curahkan luahan kt sni, klu yg cikgu gerenti xkn sokong pye…

 • 0 ujang 8:43 am

  ko la shut ur mouth n do ur job….hahahahahaha..jeles lg ngn guru…polis ngn keje spital tu sejak dlu lg camtu,spe suh minta?minta la kje cikgu gk,pastu sama2 la luahkan pendapat ye?klu dh menteri pn dh kenselkan,btol la ap yg diluahkan oleh guru ni…tu pn nk kecoh…maybe dia takut dijatuhkan masa pilihanraya ni kot?hmmmm…..

 • 0 ujang 8:49 am

  26 jam sminggu?hahahahaha..skul mne tu?skul aku lebih 30jam smnggu la….klu yg guru data je yg dpt camtu ngn PK,GB….guru pemulihan je dh 30jam,+4jam utk persediaan sume….

 • 0 cegu oh cegu 11:33 pm

  terima kasih kerana mengaku.. terima kasih cegu

 • 0 cegu oh cegu 11:50 pm

  muaz memberikan fakta yg betul..dan ujang meng ia kan.. realitinya byk kerja lain lebih teruk dr cegu.. mereka kerja 9 jam jugak.. cegu dah byk diberikan kelebihan..gunakan kelebihan itu sebaiknya..didiklah anak bangsa dgn hati yg luhur dan ikhlas..

 • 0 nazir 11:52 pm

  penjawat awam, saya tulis sprti tu sbb awak tu xhormat lgsung dgn cg. krna sorang dua cg, awak kutuk abis sume cg. agak2 saya awak dulu jd pndai sbb xgi sek. awak pndai sndiri kot.

 • 0 nazir 11:59 pm

  poodah, sedihnya saya baca tulisan awak. mentaliti awak sgtttttttttt rendah..

 • 0 org kampung 11:59 pm

  ko ni bukan sahaja tak layak jadi guru..jadi manusia pun tak layak..sbb mendoakan keburukan utk org lain.. ada juga cegu mcm ni yer..simpati dgn pelajar yg mendapat cegu mcm ni.. semoga cegu2 terus mendidik anak bangsa dgn hati yg tulus dan ikhlas.. saya percaya hanya sebahagian kecil sahaja cegu yg tidak ikhlas..

 • 0 nazir 12:23 am

  kasihan cegu, saya rasa awak yg tdk profesional. snbrnya awak dengki dgn guru. malangnya guru-guru yg mengajar awak dulu. dapat anak murid mcm awak. mentaliti rendah sgtttttttttt

 • 0 nazir 12:34 am

  transformer, sbnrnya awak ni yg xprofesinal, perangai awak masih mcm bdk2, mcm kartun transformer. sbb tu awak pilih nickname transformer. mgkin muka awak pun mcm kartun transformer.

 • 0 nazir 12:40 am

  org kampung, sbnrnya dlm islam blh kita mndoakan kecelakaan utk org lain, jika kita ditindas. bahkan doa kita sgt makbul. siapa tahu apa yg telah dialami oleh tok janggut. kita x berada dlm situasi beliau. jgn cpt menuduh org xikhlas. satu masa Allah akan uji kita. ingtlah kata2 saya ini.

 • 0 ali 7:43 pm

  oit!!!jangn bergado lar….ini kah yg d nma kan 1 malaysia?klau dok gado gini,1 malaysia pa?!nma ngara bley jtuh tau x!x mlu ker jd warganegra cm nie?!bengong tul…

 • 0 Tak Setuju Dgn KPLI 7:54 am

  Memang benar pun…ramai guru yang ada sekarang…memang bukan dari jurusan perguruan sepenuhnya. Pemegang ijazah bidang lain…tak laku lah tu. Mohon KPLI…kursus dalam jangka masa yang singkat..dah bergelar cikgu. Apalah yg boleh mereka dapat dalam masa yg singkat…sebab itu, bila dah berkhidmat nanti…teruk. Ini adalah realiti sebilangan guru yg ada sekarang. Lain lah guru lama..yang sememangnya keluaran atau pemegang ijazah perguruan…mereka sememangnya dilatih untuk menjadi guru. Bukan nak memandang rendah guru KPLI…itu adalah hakikatnya. Ramai kawan2 saya pun KPLI….rata-rata mereka mengatakan, guru adalah pilihan terakhir, terpaksa pilih cozz tak dapat keja dalam jurusan yang dimiliki.

 • 0 org awam 2:41 pm

  tlg bagi satu ayat alquran atau hadis yg mengatakan kita boleh mendoakan kecelakaan org lain.. betulkah dia ni teraniaya?? atau marah dgn komen2 yg kritik cegu.. rasanya tak ada komen yg maki cegu.. cuma nak menyedarkan cegu agar lebih komited dgn kerja..dan ikhlas dlm menjalankan tugas mendidik anak bangsa.. kena komen sikit terus doakan keburukan utk org lain.. manusia jenis apakah ini??

 • 0 melati desa 3:10 pm

  saya merasa amat malu dengan kata2 kesat, dalih dan penafian guru2 di sini..saya dah mengajar 22 tahun, pernah ajar sekolah bandar, luar bandar dan bandarraya..pernah time table saya 32 waktu seminggu. Saya sentiasa ikhlas, kami dah lalui pelbagai transformasi pendidikan tetapi kami sentiasa redha dan akur dgn arahan KPM.Tolonglah Cikgu2 terutama yg baru, kita harus bersyukur kerana ada pekerjaan, ramai diluar sana tak ada kerja..anak security sekolah saya gadai tanah pusaka, dah 5 tahun grad dari UMS tak keje…semakin banyak kita nak beritahu macam2/ugut sana sini semakin terserlah ketidakikhlasan kita dalam bekerja. Macam kita pula yg kena tuduh cikgu malas dan cikgu kaki gossip. Semakin banyak bercakap semakin banyak keburukan terserlah..baik diam2/buat kerja dgn ikhlas. Mudah2an Allah membalas segala kebaikan dan pengorbanan kita.Tak kisahlah apa masyarakat nak mengata, yg penting jaga prestasi kita..yg baik pasti dapat pujian..jangan lagi tambah pandangan negatif org kat guru2 ni sebab mimang ada benarnya guru zaman sekarang yg kerja tak ikhlas..nak gaji je. tapi masih ramai yg komited dan ikhlas..lu jawab banyak2, macam lu terkena batang hidung pula..buat malu warga guru je.

 • 0 Bukan cikgu 6:00 pm

  Pertama sekali, saya bukan guru. Dan isteri saya pun bukan guru. Tapi saya familiar sangat dengan pekerjaan guru sebab ramai sedara mara, even ayah saya dan akak saya pon guru.

  Pandangan saya:

  1. Cikgu Melati Desa cakap cikgu dah kijer 22 tahun, kiranya cikgu ni dah senior. Pada saya, ramai yang komplen sekarang sebab banyak tugasan di luar waktu bekerja. Dan saya nampak cikgu muda yang banyak kena tala jadi mangsa. Cikgu yang dah senior tak dikacau sangat sebab diorang ni dah otai. So no wonder la cikgu yang senior2 ni cakap diorang sanggup buat apa saja padahal hakikatnya beban cikgu senior sekarng tak seteruk cikgu-cikgu muda. Beban mengajar 32 jam seminggu tu bukannya isu. Isunya adalah beban-beban lain yang “makan” masa lain.

  2. Masa cikgu Melati Desa ni umur 28 tahun (iaitu maybe sekitar 15 tahun lepas), harga rumah masa tu berapa? Sekarang harga rumah berapa? Sebab tu “terkeluar” jugak rungutan mengenai elaun. Tak bermaksud mereka ni kerja tak ikhlas. Ayah saya dulu cikgu biasa je, alhamdulillah senang hidup kami sekeluarga tak pernah tak cukup makan.

  3. Masa cikgu Melati muda-muda baru kawin ada anak, tugasan pelajar tak sebanyak sekarang. Dulu-dulu memang betul, kerja tak seteruk sekarng. Sebab tu ramai cikgu-cikgu yang senior ni ada masa untuk buat tuisyen, ada masa cari tanah untuk pecah lot buat bisnes, dan macam-macam. Tapi sekarang tak sempat dah.

  4. Dulu ramai orang bekerja ikhlas. Tapi sekarang bnayk decision yang dibuat orang atasan, disebabkan kepentingan sendiri. Menteri dengan gaya barunya, guru besar dengan KPI nya. Yang jadi mangsa adalah guru-guru (terutama guru muda).

  Apa-apa hal saya hormat sangat kerjaya cikgu. Samada diorang ikhlas atau tidak, biarlah. Kepada yang ikhlas, mudah-mudahan dikekalkan semangatnya. Mana yang tak ikhlas, mudah-mudahan diberi peluang dan hidayah supaya terbitnya keikhlasan di kemudian hari.

 • 0 guru pedalaman 5:22 pm

  betol sgt2….sebenarnya secara sedar atau tak, nampak ke tak nampak guru mmg keje 9 jam…. bezanya waktu kerja tu tak termasuk dgn waktu persediaan…

  sepatutnya takrifkan apa yg d maksudkan dengan kerja 9 jam… adakah 9 jam tu hanya berlaku P&P sahaja atau termasuk kegiatan KK pd sebelah ptgnya… baru la menjawab segala kekeliruan isu ini…

 • 0 Penjawat Awam 9:57 am

  kesimpulannya.. jangan nak banding2 kerja2 mana2 jabatan… kalau rasa x sanggup nak jadi cikgu…. nak galas amanah dan tanggungjawab nak didik anak2… x payah la nak jadi cikgu…. banyak keja lain kan… saya pernah jadi cikgu walaupun hanya setahun.. mmg bukan senang. tapi lain jabatan n jawatan pun lain cabarannya…. bukan nak nasihat just muhasanah diri sendiri je….. bercakap berdasarkan apa yang dilalui…..

 • 0 kude 11:14 am

  guru kerja 9,pergi sekolah jam tujuh lagi kalau jauh sikit lepas sembahyanh subuh lagi.petang ada kegiatan kokurikulum ,ada kelas tambahan untuk nprestasi kecemerlangan pelajar,semua itu tak dikira overtime.boleh kerja sembilan jam tapi semuanya hanya se3mbilan jam itu sahaja,jangan ganggu cuti guru kesitu,kesini ,hantar student keperlawanag bola badminton dll siapa nak buat,claim pun sukar dapat,musim exam periksa kertas dirumah kalau ajar tkn 4,5 dan 6 semuanya essei kalau 40 org sato kelas maknanya 160 org kalau jawapan 5 helai seorang maka guru kena baca 800 helai,bukan baca saja kena perbetulkan,memakan masa dua minggu,cikgu pun nak maka,ada anak ,nak berseronok juga,gaji guru adalah yang paling perlahan kenaikannya,saya kerja sudah 20 tahun gaji cuma 4000 ringgit,nak naik Dg 44 pun sukar apatah lagi DG48 ,gaji cikgu ni kalau nak di bandingkan dgn jwn lain yang setara adalah amat rendah sekali,kementerian pelajaran pun tak buat kajian menyeluruh,menteri tahu gaji dia ok,saja .result rendah marah kat cikgu,kalau result result anak tinggi mereka kata nasib baik hantar tuisyen.kepada walinong sari sedar lah sikit awak tu siapa ajar,awak belajar sendiri,tak ada cikgu,mak bapak awak tah hantar sekolah,insaf lah sebelum mati

 • 0 maharani 9:33 am

  Dah berjaya cakap pun sedaplah. Jangan jadi kacang lupa kulit. Tak berguru tak belajarlah awak. Tak belajar tak berjayalah awak. Mak awak hantar awak belajar kat sekolah jugak. Bukan kat kelab malam. Kat sekolah ada cikgu. Jadi tolong hormat sikit terhadap profesion ini. Agaknya cara awak layan mak bapak awak pun macam ni jgk.

 • 0 MrX 6:23 am

  jumlah masa kerja guru dalam sehari sebenarnya fleksibel
  guru itu sendiri tahu masa yang dia nak uruskan dalam sehari
  apa yang dia perlu buat, bila perlu buat, di mana perlu buat
  tak perlu paksa kerja 9 jam di sekolah, ia berlaku dgn sendiri jika tugasan perlu diselesaikan… tugas guru itu sendiri pun luas skopnya yg memerlukan guru itu sendiri menguruskan masa dgn baik tanpa perlu ada paksaan dr segi undang2..

 • 0 sulaman kasih 11:29 am

  orang ni tak boleh jadi cikgu.. nnti makin ramai yang rosak akhlaknyer.. org yang jadi guru ni perlu berhati mulia dan ikhlas.. hanya guru yang mengetahui tugas berat sebagai guru.. tanpa guru, anda tidak berada di tempat sekarang…

 • 0 asam boy 12:33 am

  keje 9 jam.. kenapa cikgu nak bising? tapi tak sahut cabaran ni?
  tiap2 tahun kerajaan selalu lebihkan sistem pendidikan.. ada ke kakitangan kerajaan lain bising sampai macam ni sekali? sedangkan mereka yang selama ni kerja 9 jam tak dapat kelebihan macam yang guru dapat..

  kerjaya lain pun belajar sampai degree..ada anak yang nak kena jaga..bersengkang mata dan berkorban masa untuk menjaga pesakit.. doktor yang kerja lagi teruk pun tak pernah nak pertikaikan waktu tugas mereka sebab mereka tau itu tanggungjawab mereka. bila anda telah terima tugas anda, anda kena berani bertanggungjawab terhadap tugas anda.. kena ingat dunia berputar…masa terus berjalan..tak selamanya anda boleh selesa dengan kedudukan anda…semuanya akan berubah! tiada yang kekal..jangan harapkan anda akan sentiasa berada di zon yang selesa..sudah tibanya anda berganjak kepada satu tahap lagi… rasa macam mana kakitangan kerajaan lain bertugas selama 9 jam setiap hari.. anda perlu rasa supaya anda tahu! busy dengan aktivit kokurikulum sabtu dan ahad? waktu mengajar kan dah bagi 9jam..pandai-pandai la nak bahagi masa dalam waktu 9 jam yang diberi tu…tak kan bila ada sistem baru masih nak ikut jadual lama? anjak la waktu supaya 9jam yang diberi itu disi dengan aktiviti yang bermanfaat supaya tak perlu tambah waktu kerja sabtu dan ahad..

 • 0 teachr Ru 9:04 pm

  saya amat setuju dgn ct, hanya yang pernah terlibat dengan bidang perguruan shj yang akan betul2 paham bebanan guru & bukan hanya rujuk cikgu cuti panjangggggg………. amenda tah ……..

 • 0 SUFIAN 1:56 pm

  Tak kisahla ape keja skalipun, swasta @ krjaan, ia bergantung pd individu, jika ia ikhlas kerja la apa pun(maksud pkerjaan yg halal) ia akan menerima dengan hati terbuka, tp jgn gunakan diri pekerjaan bagi sesuatu perbahasan, kerana ia terlalu subjektif utk diperkatakan, jk pkara yg diusulkan oleh Kerajaan utk kebaikan apa slahnya melainkan sesuatu pkara itu boleh membawa kpd kburukkan ia boleh ditentang, sy harapkan pihak kerajaan perlu merancang dn memikirkn cr bg mengelak guru2 brasa tidak selesa dengan keputusan yg di buat,

 • 0 awie 6:23 am

  Apa2pn jgn la cemburu dengan masa kerja para guru..kalu ada yang rasa cemburu jugak,tukar kerja jadi guru pulak,baru tau macam mana tugasnya sebagai seorang guru..

 • 0 li 10:15 am

  orang pendidikan saja yang tahu tugasnya. tak payah yg tak tahu buat tahu pulak.Ini boleh buat porak peranda jadinya.setiap menteri yg jadi menterian pendidikan akan buat caranya sendiri, tak kan nak ikut hak orang dulu saja.cubalah lihat sejarah perubahan yang dilakukan oleh menteri menteri pelajaran………ok.

 • 0 annette 7:25 pm

  siapa kata diam?dengar saja gaji naik ,smua harga barang pun turut naik.betulkan?!maksud di situ,kenaikan kita dpt tu tak ada halnya…em…

 • 0 PISMP Student 8:19 pm

  bukan hendak mengata apa – apa disini…
  Gaji memang penting untuk kita smua…cuba pikir sikit camne mok jadi cikgu yg benar2 cikgu…bukan senang seperti kita smua pikirkan
  pada mulanya sy berpendapat ia adalah perkara yg mudah shja…Namun bila masuk bidang ini …kita bru mengerti apa baik buruknya…
  semua orang boleh jadi pengajar tp x smua org mampu jadi pendidik yg benar2 berkualiti… silap sikit didik anak orang…menangung dosa sepanjang hayat di dunia mahupun akhirat….jadi jika masa 9jam yg diberikan itu mampu memberi ruangan rehat yg cukup kpd smua pendidik untuk memberikan pendidikan yg berkualiti kpd anak – anak…maka diteruskanlah…namun jika ia tidak membawa apa – apa rugilah semuanya….fikir – fikirlah…kita semua saling memerlukan antara satu sama lain….jadi toleransi la ya…x baik berpandangan negatif …sama2 kita meringankan sgala bebanan itu….memajukan anak bangsa kita…:) sekian.

 • 0 WAN 11:35 pm

  Para guru sekalian anda semua harus buktikan kepada kerajaan dan rakyat yang profesyen guru ini boleh melakukan kerja 9 jam ini walaupun ramai guru2 tidak bersetuju. Bagi pendapat saya sebagai kakitangan kerajaan juga menyokong penuh hasrat murni kerajaan ini. BERSYUKURLAH kerana anda mendapat perhatian lebih dari penjawat2 awam yang lain disektor kerajaan. Gaji para guru dah naik lebih dari sektor kerajaan yang lain, sambil tu boleh buat part time kelas tusyen kat luar lagi… Anda para guru sudah dilayan dengan baik dan istimewa, hendak apa lagi…. BERSYUKURLAH…

 • 0 WAN 11:42 pm

  ya… saya sokong tu…. takut la guru2 ni… tak dapat nk buat part time mengajar kelas tusyen kt luar tu…. jangan nk cari banyak alasan para guru2 sekalian … terimalah seadanya.. kalau tak mahu berhenti kerja… cari kerja lain… banyak lagi orang yang sanggup dan berminat nak jadi guru..

 • 0 WAN 11:51 pm

  saya setuju tu….. guru ni harus bersyukur….

 • 0 WAN 11:55 pm

  Kalau x mahu berhenti saja kerja…. jangan nak bagi macam2 alasan pulak…

 • 0 canpanther 12:35 pm

  EWAH-EWAH..SEDAPNYA U MENULIS..AGAK2LAH KLU NAK BAGI CADANGAN PUN.SEDARLAH DIRI U TU SIKIT, KALAU XG SEKOLAH AGAK2 U NI PANDAI KER MENULIS MEMBACA N MENGIRA.

 • 0 cikgu Q 11:18 pm

  Bagi saya keja GURU ni bukan stakat melibatkan fizikal je, tapi mental. maksud saya selepas selesai waktu persekolahan kena banyak berfikir nak rancang p&p utk esok hari(tu kena kelaskan lg murid lemah, sederhana & pandai mcmana strategi&pndekatan yg mahu diguna pakai), kena periksa kerja sekolah murid(klu seorg kdg kala ambik masa 2-5 minit cuba bygkan klu ade 30 org murid?tu utk 1 subjek dlm sehari.cuba bygkan klu 5 subjek dlm sehari?), keja2 semasa yg perlu dihantar ke ppd@jpn(klu keja mgunakan aplikasi on9 sometimes stress klu sistem down sb bnyak buang masa), pas tu petang plak kena jadi guru penasihat aktiviti ko-kurikulum smpi petang, ade masa plak kena handle bnyak program spt sukan, hari penyampaian hadiah dsb (semua keja guru handle kdg2 smpi lewat malam) & kena fikir kselamatan murid2 time dorang kt skola(semakin pnjang masa keja, semakin tinggi risiko guru kena jg kslmtan murid kt skolah). Ni bukan merungut tp senario core-business guru kini.jd klu keja 9 jam, dimanakah ada kesenggangan waktu nk buat semua tu? Lain la klu setiap guru ada PA sendiri atau setiap guru dikurangkan kerja2 pengkeranian. utk pgtahuan para pengkomen yg bukan guru, cuti skola guru bukan mutlak tp bersyarat. tetap pegi sekolah hadiri sbrg msyuarat &buat kerja pejabat). pengetua berhak panggil guru masa tu.

 • 0 cegu pedalaman 11:56 pm

  bab yg parents blagak kaya suka komplen guru tu aku pnah alami… ni la aku xsuka keja kt skola bndar, keja pedalaman lg bgus. sebab apa, murid2 kt skolah pdlaman dahagakan ilmu & ada komitmen yg tinggi utk berjaya termasuk ibubapa mrk.Ni la yg aku nikmati skg &lbih bersemangat utk mengajar. Wlupun parents diorang xpndai ajar anak diorg kt ruma tp mrk kawal waktu & bole bg naishat kt anak diorg & slalu dtg ke sekola nk minta nasihat mcmana nk buat semua tu. Klu keja kt bndar dl lbih rmi parents yg banyak songeh tunjuk pandai smpi nk ajar2 guru2 buat itu ini tp anak diorg macam SETAN. smpi ada bapa yg bwa aku bertumbuk psl aku selaku guru disiplin nk laporkan kes anaknya pd phk polis. dia kata skolah xpndai didik anak dia. Dah tu dia kt ruma buat apa? Balik ofis tonton tv&baca surat khabar?Soal didik tu bermula dr rumah. Kami guru keja utama ajar. didik tu soal kedua.Dh nama kementerian pelAJARan Malaysia kan? Sy syorkan sape2 guru kt sini keja la kt pdalaman xbnyak tekanan dr parents&perangai anak murid.

 • 0 duniaakhirzaman 3:33 pm

  aku mmg langsung x setuju ngan dasar baru yg bodoh nie..isu beban tugas guru pun x selesai, ni bg lg beban baru..dan yg paling aku benci ngan dasar nie ialah byk lah nnt sekolah rendah agama yg tutup krn xda murid..bodoh pnya dasar..ingat skolah sepenuhnya d sekolah akademik tu boleh berjayakan anak2 jd manusia ka..?

 • 0 adin 7:28 pm

  tau ke kerja guru yg sebenarnya? Bayangkan keja cikgu macam ibubapa yg mahukan ank2 mereka berjaya dan berakhlak mulia. Rasa2nya mudah tak? itu belum lagi kerja2 perkeranian,jadi driver,jadi attenden hospital dn mcm2 lagi. Ada pengkhususan kerja tak rasanya? Semua kerja cikgu buat. Cuci berak anak tuan puan pun ada. Kakitgn awam lain bole buat mcm tu? Jgn pdg hina kerja cikgu. tak de cikgu,tak pandai kamu dan keluarga kamu.

 • 0 adaaaaa.... 4:29 am

  -kereta kena calar dok budak2 yg tak siap kerja rumah… itu pun nasib baik baru tanya kenapa tak siap… kalau rotan.. mungkin dio bakar keta cg

 • 0 BukanCikgu 1:39 pm

  I second you..

  Wahai cikgu, kami tahu tugasmu mulia..mendidik2 anak2 di sekolah. Tapi bagi saya, amatlah mulia sekiranya disertai dengan keikhlasan..Jadi saya rasa, kurangkanlah sifat merungut tu.. Minta maaf kalau saya cakap, golongan yg paling banyak merungut dan komplen adalah guru. Hampir saban hari dan malam duk merungut pasal beban kerja. Bila gaji naik, berpusu2 update tangga gaji baru dalam facebook. Bila ditegur, cepat betul melatah. Saya faham beban kerja kalian banyak. Akan tetapi, beban kerja sektor lain pun banyak. Jadi, memang tak adil kalau ada yg di sini komplen beban kerja sektor lain yg hanya kerja dr 9-5pm. Kalau tak setuju, kerja 9-5pm, bagilah isu yang bernas (saya yakin ramai cikgu yg ada idea bernas ni). Tak perlulah melekehkan sektor lain and be selfish.

 • 0 Pelik 6:05 pm

  Mari bandingkan.

  Gaji Pensyarah: DS45 P1T1: RM2546.05
  Gaji Guru: DG44 P1T1: RM2982.99

  Sedap betol guru.

 • 0 Pemerhati 9:20 pm

  Guru-guru di Jepun kerja dari jam 8 pagi sampai jam 6 petang. Tiada rungutan. Itulah sebabnya negara mereka maju. Bukan macam guru di Malaysia ni. Ada saja alasan. Banyak kerja konon. Sekiranya guru di Malaysia ni betul2 buat kerja on time, memang tiada masalah punya. Tapi, kalau guru kerja 8-5, gaji pun mesti naik berabis la.. supaya guru tidak stres.. come on la kerajaan.. itu pun susah ka mau pikir..

 • 0 telefon lama 7:42 am

  aish, cikgu2 lagi komplen..bunyi keje depa macam paling stress kat seantero dunia ni. ikut kajian antarabangsa, keje paling stress di dunia nie ialah air traffic controller. takder pun aku dgr depa complaints bagai.

  suruh keje tambah masa nak pembantu lak..

  aduh, sektor lain keje pun dah bertambah workload, tak percaya tanya kawan2 lain keje sektor gomen lain – mcm pensyarah IPTA, ko pengsan tengok KPI diaorang, tido kat ofis tu perkara biasa, balik malam2 tu biasa, gi fieldwork berhari2 and balik tgh malam tu biasa..

  tapi cikgu ni paling bising..

  dimanakah nilai keikhlasan dan menjiwai jiwa pendidik itu?? jgn ckp mcm bagus sangat, aku tau mcm ner korang treat budak2 kelas corot. and you expect people to respect you, you urself should show good attitudes to earn that respect.

  dgn pelbagai complaints dan demands, tak fikir cikgu akan mendapat ramai sahabat mcm ni. jeopardise ur own profession. orang menyampah instead of simpati.

 • 0 ipman 8:13 am

  cakap biar berotak. tapi useless bertekak ngan orang yg tak ada knowledge dgn bidang tugas pensyarah. saya tak nak jadi cikgu2 kat sini. pd saya tak profesional. lagi bising menyalak lagi hancus.

 • 0 sinchan 8:43 am

  membuat perubahan minda mmg sukar. inilah kualiti cikgu kita dapat, bila negara perlu berlari untuk mencapai dasar transformasi negara, guru2nya yang melabel diri mereka sebagai aset penting kepada generasi muda enggan merubah minda ke arah yg sama. bila diminta bekerja lebih, terlalu banyak alasan diberi. pendek kata, tak nak susah.

  pemimpin mempunyai visi yang bagus, tapi minda cikgunya masih 20 tahun kebelakang. begitu takut berubah, begitu takut susah. gaji nak naik saban tahun, elaun nak tambah setiap budget baru, tapi SUMBANGAN bila negara memerlukan – bermacam alasan diberi!

  memalukan!!

 • 0 biduklalu 1:18 pm

  Sah yang nie x pernah baca perintah-perintah am. Jadi guru sebab nak ambik gaji, bukan tanggungjawab. Kepada yang komplen banyak sangat pasal kerja 9 jam sbenarnya 7 jam aje sbb 1 jam lunch time, 1/2 jam rehat pagi (10am) and 1/2 jam lagi korang rehat jam 3pm.
  Penjawat awam lain dah lama kerja 9 jam, baru skarang heboh.
  Sudah-sudahlah cikgu-cikgi, bukan semua yang berkelulusan ijazah diterima jadi cikgu. Syukur dengan apa yang ada.

  p/s: Biduk lalu, kiambang bertaut.

 • 0 biduklalu 1:28 pm

  Sutuju ngan pendapat yang ini.

  Semua tugas mempunyai beban. Semua penjawat awam ada tanggungjawab masing-masing. So, kenapa bila tambah jam kerja 1 jam pun nak demand gaji?

  Cuba buat perbandingan gaji pensyarah DS45 dengan guru DG44. Mana lebih tinggi? Sebagai guru terlatih dan punyai ijazah, anda harus tahu mengurus masa dengan berkesan. Jam kerja sahaja 9 jam sehari, tetapi jam bekerja tak sampai 5 jam sehari. Sudah-sudahlah cikgu-cikgi, syukur dengan jawatan yang ada, ramai lagi siswazah (seperti anda, mungkin punyai gred lebih baik,.. pelik juga) mengganggur di luar sana yang x berpeluang menjadi guru.

  p/s: Biduk lalu, kiambang bertaut.

 • 0 biduklalu 1:46 pm

  Maaf kerana menegur. Apa yang cikgu Q huraikan mengenai tugas guru menunjukkan seolah-olah tugasan inilah yang paling mencabar dalam sektor kerajaan. Tetapi apa yang disenaraikan itu, tidak tepat. Mana ada guru yang ambil ko-kurikulum tiap-tiap petang? Kenapa perlu fikir & rancang p&p setiap hari, bukankah p&p sudah dirancang semasa cuti sekolah? Kenapa perlu menjaga keselamatan pelajar (kalau di asrama), bukankah sudah ada Pengurus asrama? Kenapa nak buat acara sukan dan penyampaian hadiah setiap hari? bukankah elok kalau setahun sekali?
  Setahu saya kerja yang perlu dihantar ke PPD, biasanya dihantar oleh kerani sekolah, lainlah kalau cikgu nak hantar sendiri, pas tu gi shopping. Mana ada seorang guru mengajar penuh dari jam 0730-1000, pas tu sambung 1030-1300 setiap hari? Lainlah kalu cikgu mengajar satu subject untuk Thn1-Thn6 atau Tng1-Ting5.

  Cuma guru mempunyai kesatuan sekerja (NTUP) yang aktif, tidak seperti penjawat awam lain yang tidak punya kesatuan sebab tu boleh demand ngan krajaan.

  p/s: Biduk lalu, kiambang bertaut.

 • 0 biduklalu 1:48 pm

  Betul Eddie, aku setuju sesangat.

 • 0 biduklalu 1:58 pm

  Syabas Cikgu, akhirnya ada juga cikgu yang mengeluarkan pandangan secara rasional dan beretika. Maksudnya tidak beremosi semasa menulis pendapat. Gaya penulisan yang baik, dan tatabahasa yang agak baik.

  Ini barulah betul cara dan penyampaian seorang guru. Kalau boleh tahu, cikgu mengajar di mana?

  p/s: Biduk lalu, kiambang bertaut.

 • 0 biduklalu 11:48 pm

  Lontaran buah fikiran yang baik, terutama mengenai sikap ibubapa di bandar.

 • 0 biduklalu 12:08 am

  kunchi ari, bukan semua cikgu yang dikutuk dan dicaci. Ramai yang menjalankan tugas dengan cemerlang. Persoalan timbul apabila ganjaran yang diberikan kepada guru-guru Malaysia tidak disambut baik oleh guru sendiri.

  Teguran sinis yang dikongsikan di sini harus menjadi panduan kepada guru-guru untuk bertugas dengan cemerlang. Mungkin sidikit nakal, tetapi kalau diperhatikan ada juga kebenarannya. Janggal apabila bukan guru menegur lalu dibalas oleh guru dengan tulisan emosi – protes. Mengapa melatah bila ditegur? Mengapa tamparan kiri dibalas tamparan kanan? Toleransi?

  Apa pun pandangan yang diberi, tujuannya tak lebih dari berkongsi pandangan.

 • 0 biduklalu 12:22 am

  Setuju sangat-sangat. Jangan lemah semagat. Jangan melatah tidak berpunca. Teruskan usaha murni anda.

 • 0 biduklalu 12:28 am

  Patutlah kerja lebih 9 jam. Buat apa lepak kat sini jam 12.09am? Tidurlah awal… kan dah kantoi.

 • 0 pemerhati cikgu 12:24 pm

  pada pendapat saya, guru2 dibebankan dengan kerja-kerja pentadbiran. mungkin wajar diberikan kerja pentadbiran itu pada skim lain. tapi, guru2 sendiri yang menolak kemasukan orang luar.

  walaubagaimanapun, tidak wajar mendabik dada bahawa kerja anda sahajalah yang paling berat di dunia. anda mengajar manusia,menjadi manusia, bukannya anda dihantui tonto-tonto, bukannya anda berurusan dengan eknomi negara, bukannya anda bertarung bersabung nyawa, bukannya anda membedah.

  semua manusia ada beban kerja masing-masing. Setimpal lah dengan kelayakan akademik dan gaji yang kita perolehi. pikir jugalah orang-orang luar yang tidak bekerja.

 • 0 baha 3:18 pm

  salam. membaca komen di sini saja pun dah terserlah pendirian guru-guru. terserlah juga guru-guru yang ‘tak berapa cerdik’. soal guru kerja lebih lama dah semua guru tahu. tetapi ini soal ‘dasar’ jika dipersetujui dan akan keluar pekeliling, semua itu akan jadi ‘mandatori’. setelah 28 tahun menjadi guru, saya dapati majoriti guru-guru tidak kisah dengan tugas dan masa tambahan. mereka lakukannya dengan sukarela. tetapi jika sudah jadi arahan dan berstatus ‘wajib’ majoriti guru-guru juga sudah tidak ceria. Jiwa guru-guru lain drp penjawat awam lain. tugas-tugas banyak yg ‘hidden’. org ramai nampak tugas guru masuk kelas mengajar 40 minit tetapi tak ramai org lihat tugas guru memeriksa latihan pelajar memakan masa lebih drp 40 minit. So, rakan2 guru, kalau nak bg komen tu fikir2kan kesan jangka panjangnya. kalau org baca pun org dah boleh buat tanggapan yg cikgu sendiri pun berbalah pasai masa bertugas mereka. tak usah cakap la pasal ikhlas, ganjaran Allah SWT itu semua org tahu dan bersatulah…… wallahuaklam.

 • 0 shahran 8:04 pm

  Guru2 sekarang lebih banyak buat kerja2 pengkeranian . Guru sekarang masuk kelas sudah tidak memikir macam mana nak bagi pandai murid, lebih memikirkan macam mana nak siapkan kerja2 sampingan yang di bagi. Sehingga kerja2 yang tak siap dibawa balik ke rumah. Kerani pun tak bawa balik kerja ke rumah.

 • 0 cikgu M 2:16 am

  Berkata memang mudah. Pengalaman bekerja sebagai guru di Putrajaya memang telah lama mempraktikkan waktu kerja 7 pg – 5 ptg walaupun sebenarnya waktu p&p rasmi berakhir pada jam 1.50 ptg. Petang dipenuhi dengan pelbagai aktiviti akademik & kokurikulum bagi setiap tingkatan, tidak hanya kepada kelas peperiksaan sahaja. Kerja OT tak berbayar sampai masa tidur lewat mlm. Memang stress tetapi apakan daya..akujanji dah ditandatangan, enggan dilabel engkar perintah. Apa yang saya perhatikan, guru-guru di sekolah lebih berperanan sebagai baby sitter. Pihak sekolah pula yang memikirkan apa yang perlu dibuat untuk memerap anak2 ini di sekolah sehingga ibu bapa mereka datang mengambil pada waktu petang. Sekiranya anak2 ini berjaya, jarang sekali ibu bapa datang ke sekolah mengucapkan terima kasih tetapi jika anak bermasalah, ramai yang mempersalahkan pihak sekolah.
  Kepada ibu bapa yang sering mempertikaikan kerja2 guru, sila ambil inisiatif untuk mendidik sendiri anak masing2 selepas waktu persekolahan rasmi sekolah. Kami guru2 ramai yang tidak kisah jika gaji disetarakan dengan semua perkhidmatan awam yang lain jika kami hanya menjalankan co bussiness kami yang sebenar iaitu MENGAJAR. Kami mendapat latihan dalam bidang perguruan dan ditauliahkan sebagai guru untuk tujuan mengajar. Akan tetapi 90% daripada kerja-kerja kami di sekolah tidak dipelajari semasa kami menjalani latihan perguruan. Semasa menulis SKT juga, ramai guru2 yang dipaksa untuk menipu dengan menulis lebih 70% daripada tugas adalah mengajar. Jika ditulis kurang daripada itu, kami dianggap tidak menjalankan tugas mengajar padahal wajaran untuk mengajar amatlah sedikit jika dibandingkan dengan tugasan lain. Pihak berwajib sepatutnya lebih peka terhadap kurikulum latihan perguruan. Ia perlu diubah mengikut keadaan semasa kerana guru bukan setakat mengajar tetapi membuat pelbagai jenis kerja tambahan. Mungkin akan datang latihan tersebut lebih sesuai dikenali sebagai’ latihan perkeranian, asuhan dan kejurulatihan dalam perguruan’ mengikut prioriti dalam bidang perguruan semasa.

 • 0 guru iklas 1:18 pm

  .
  Sebenarnya tugas guru sangat diberkati dan disanjung tinggi….Jika tiada guru maka tiadalah perdana menteri…tiadalah doktor ..tiadalah jurutera…tiadalah cendikiawan….Fenomeni mempertikaikan tugas guru sebenarnya disebabkan rasa tidak puas hati pihak2 tertentu yang tidak mengetahui atau tidak mahu ambil tahu tugas sebenar guru…jika di kaji dan dilihat guru banyak kekuranganya..jika jbtn lain ada perlindungan insurans …ada yang akan melindungi atau membantu jika berlaku kemalangan atau menghadapi masalah semasa atau waktu bertugas….guru tiada……tiada pembelaan jika guru membawa murid dan berlaku musibah..ibu bapa saman…guru yg akan tanggung semuanye….tapi jika seorg doktor yang cuai semasa melakukan operation……dan disaman ..ada yang membantunye….Jika guru melakukan kerja lebih masa…tiada peruntukan OT yang diberi….jbtn lain..byk OTnye. Jika jbtn lain ada bermacam alauns yang diberi…Guru setakat alaun yang jbtn lain pun dpt…..alauns lain tak ade…kalau kenaikan gaji….guru la yang paling lambat dan susah nak diberi…kalau polis ,askar dan jururawwt dah berkali kali gaji naik..guru masih begitu…..Guru kena kerja secara iklas…..dan tak banyak meminta…cuma fahamilah…kami juga manusia biasa yang ada perasaan dan tahap kemampuan…walaubagaimanapun semua kerja atau jabatan ada kelebihan dan kekurangan…..guru tak pernah mempertikaikan kerja-kerja jbtn lain…jadi jgnlah pertikaikan juga tugas kami..kami tahu apa yang kami lakukan…kerana kami adalah guru yang mengharungi suka duka dan pahit getir dalam bidang pendidikan ini..sapa2 yang dak sgt rasa …cubalah pohon untuk menjadi guru

 • 0 guru iklas 1:29 pm

  memanglah cikgu yang memohon untuk jadi cikgu….sebab kalau bukan cikgu yang memohon awak rasa2 awak nak ke jadi cikgu? kalau semua orang tak nak jadi cikgu apa jadi dengan negara kita..anak2 awak dan diri awak sendiri …kerja memng iklas dan saya rasa semua cikgu sedar itu…so jgnlah pertikaikan tugas cikgu,,sebab awak sendiri pun tak nak jadi cikgu k

 • 0 guru iklas 6:43 pm

  setuju dengan pendapat ini………..jangan tambah lagi apa yang ada…..ibubapa susah hati bila cuti sekolah tiba …sebab…masalah nak jaga anak,melayan karenah anak2…dan sebagainya…kalau hari sekolah ….beban kewangan utk menghantar anak ke pusat asuhan adalah berkurangan…dan tak pening kepala….itu realitynya mengapa mereka ye..ye… setuju guru kerja 9 jam…apa2 pun biasaanye guru akan menurut perintah je……walaupun diri tak terbela sepenuhnye….

 • 0 lin 8:16 pm

  bagus sangat….ramai lah budak yang jadi pandai……cikgu pula jadi sasau.Lagi pun berbaloi la dgn gaji cikgu.

 • 0 lin 8:32 pm

  Kesian …kat cik gu…tapi cik gu boleh pulak buka kelas tuition lepas tugas …lebih 9 jam juga tu.
  .Dah cik gu dok ingat …kerja dia saja..susah …jadi susah la.
  Cuti …memanjang tu…kira ok la….
  Kami pun pejawat awam juga….lagi banyak kerja tau…terima aje…

 • 0 Dr Som 9:29 pm

  setuju sangat dengan pendapat anda.Kami Para medik ..kerja 24 jam .Nak buat apa nak kecoh-kecoh. Itu rezeki kita.
  Yang mengelikan saya ..
  Rupa-rupa nya ..puak-puak guru ni ..tak bleh di cuit sikit…melenting….juga ye.Sabar nnanti dapat darah tinggi atau depression..tambah-tambah pesakit kami. Lagi tambah perbelanjaan kerajaan. Saya respect pada guru ..kalu tidak ..tak jadi lah ..saya sekarang ni..Alhamdulillah. Anyhow cikgu…lagi banyak dok komen..habis terlopong profesional perguruan.Nampak sangat guru-guru juga tak berhemah dalam penyampaian komen. Sudah-sudahlah tu. Berdoa je lah yang terbaik untuk guru sekelian.

 • 0 mas 1:03 am

  guru jam 7.30am mesti sudah ada di sekolah balik sekitar 4.30-5.00pm serupa mcm kakitgn awam biasa..kdg sy rasa kakitgn awam lain x faham tugas guru…balik rumah pun x cukup tidur sbb sibuk buat kertas kerja,,surat2,,pelan strategik..harapkan kemudahan disekolah—x siaplah kerja yg diminta oleh pentadbir,, jbtn pelajaran jawabnya…lagi skrg kbykn data pelajar perlu online..APDM, SSM, DISIPLIn…disekolah dah tentu masa utk mengajar, tanda buku….cuba fikir waktu mana cikgu satle kan semua tuuu…..

 • 0 mas 1:10 am

  saya setuju dengan pendapat “bukan cikgu” terima kasih krn memahami tugas guru zaman kini…
  Aplah nasib guru nie..ramai individu diluar sana kata guru tidak ikhlas mengajar….emm sedihnya…

 • 0 SIGU 9:05 am

  CIKGU MASUK JAM 7 BALIK JAM 4 KADANG2 JAM 5. DARI DULU DAH KERJA LEBIH MASA DAN LANGSUNG TAK DAPAT BUAT TUNTUTAN “OVERTIME”. SIAPA YG BAGI IDEA NI RASANYA MASA JADI CIKGU DIA TAK PERNAH IKUT AKTIVITI KO-KURIKULUM, KELAS TAMBAHAN, MESYUARAT, LATIH PELAJAR WAKIL SEKOLAH, GURU PENGIRING, DAN MACAM2 LAGI YANG DILAKUKAN LUAR WAKTU MENGAJAR SEBELAH PETANG. AGAKNYA YANG MENCADANG IDEA INI BUKAN GURU DAN MENCADANG TAK KAJI TERLEBIH DAHULU..BOD..

 • 0 SIGU 9:11 am

  TAK USAH KATA CIKGU TAK BERKHEMAH KOMEN…YANG BERPENDIDIKAN TINGGGI PUN 2X5…AHLI PALIMEN DALAM TV1 LAGI BIADAP BAHASANYA..LANGSUNG TAK LAYAK NAK JADI PEMIMPIN..

 • 0 CikguJoey 7:17 pm

  Tahniah cikgu-cikgu semua. Bila membaca komen2 diatas, sy rasa terpanggil mencoret sepatah 2 kata disini. Kerja kita sebagai guru memang terlalu besar dan sangat banyak tanggungjawab (penekanan berganda tu). Kalau boleh dibelah2 badan ke klon ke nk je letak2 ke sana sini merata kat sekolah sebab tuntutan kerja yg boleh tahan byknya. Tanggungjawab asas.. buat RPH dan dtg mengajar. bila budak tak faham perlu bimbing dorang, kalau subjek PJ perlu berikan klinik sampai budak boleh membuat lakuan psikomotor sepatutnya dengan betul dan SELAMAT (by individual) Buat soalan exam sampai (lebam) subuh, tinggal anak bini perkara biasa. melatih budak di tengah2 padang sampai gelap insan bergelar guru juga yg paling bersemangat, dia x kisah. buat program induk sekolah, panitia sampai la program luar yg org diluar sana kurang arif laksanakan, guru la juga yg buat dan dipanggil org. buat dokumentsi itu ini, sukan dari peringkat sekolah sampai kebangsaan, hal sakit-penyakit budak, masalah A-Z budak, ibubapa budak yg semakin pandai menghentam guru kena handle bulat2. belum + PPD, nazir, JPN dan kementrian dtg tetiba kat sekolah. kerja2 audit pun tidak kurang hebat memeningkan kepala. tapi x aper.. okey saja. cuma 1 saja jangan la ditambah lagi beban guru secara bulat2 sampai 9jam mengajar, sebab memang tanggungjawabnya sebagai guru akan sentiasa banyak dan bertambah. takut2 kalau dilaksanakan 9jam ini, kami tidak cukup waktu utk buat kelas tambahan, berjemur dipadang melatih budak, laksanakan kokurikulum dan aktiviti2 kecemerlangan yang lain. utk pengetahuan semua walaupun secara rasmi sekitar pukul 1.50pm habis waktu P&P disekolah, sebenar2nya proses itu berlanjutan sehinggah 10.00 malam. bergantung kpd kedudukan tanggungjawab guru tersebut. sebagai contoh, guru sukan mungkin berakhir sekitar pukul 6 ptg saja, tetapi warden asrama berakhir sampai budak lelap di bilik masing2 dan berlanjutkan selama 24jam di kawasan sekolah. jadi jangan persoalkan kerja kami. jika di bandingkan 9jam tu memang kacang jak jika dibandingkan dgn tanggungjawab guru yg 24jam. tapi kalau la betul2 dilaksanakan, mampuh ke dlm 9jam disumbat semua aktiviti2 sekolah? jangan pulak nanti ibubapa salahkan guru bila anak2 penant dan tertekan dgn bebanan mereka. bukan minta2 tapi harus beringat sebelum kena. jd.. bantulah dan fahami la kami. sekian

 • 0 CikguJoey 7:25 pm

  Maaf tuan, dr peperhatian kami, org2 macam tuan la yg bakal2 jd ular disekolah kalau jd guru. sorry to say la sebab dah telampau byk kes org2 yg tanam anggur, yg kemaruk tiada kerja, menjadikan profesion keguruan ini pilihan terakhir. akhirnya wujudlah ular-ular sawah yg mengular setiap hari disekolah. Minta2 Tuhan jauh2kan kerjaya guru dr tuan. tq.

 • 0 BOBO 11:59 am

  GURU SEPERTI LEMBU YG DICUCUK HIDUNG, SURUH APAPUN DIA BUAT TAK BALIK LANGSUNGPUN TAK PA KE RUMAH..BIAR P ANAK-ANAK TUNGGANG LANGGANG DIRUMAH. DISURUH BUAT BERMACAM-MACAM KERJA PENGKERANIAN(KERANI KAT SEKOLAH MACAM PEGAWAI JE MENGARAH) SAMPAI TUMPUAN TIDAK DAPAT DIBERIKAN SEPENUHNYA KEPADA p&p RAMAI YANG MERINTIH DAN MENANGIS SEBAB TIDAK MEMPUNYAI KEPUASAN MENGAJAR LAGI..HASILNYA SUDAH SEMAKIN NAMPAK SEKARANG GENERASI YANG TERHASIL ADALAH YANG TIDAK BERKUALITI..GURU BUKAN ROBOT ATAU MESIN YANG MULTITASKING..SAMPAI UMAHPUN BAWAK BALIK KERJA….

 • 0 gbam 4:50 pm

  Guru2 skang sumer tak berkualiti..mane nak berkualiti..kejar duit je..jadi cikgu pon pasal dah terdesak takde kerja lain..

 • 0 seri 8:01 pm

  cikgu….jasa n pengorbanan mu akan sentiasa ku ingati. trima kasih cikgu kerana mengajar ku sehingga menjadi manusia hari ini. hari ini aku juga bergelar seorang guru…

 • 0 zulina 12:17 am

  Wah2 best je dia sembang. Sape kata cikgu ada waktu panjang di sekolah? Selang waktu tu ingat kami xde kerja lain nak buat ke? Rehat yang sekejap tu la kami pulun kerja pengkeranian tau. Kadang nak tarik nafas pun x sempat. Belum lagi diganggu oleh kes-kes yang anak murid buat. Nak bagi kami kerja lebih masa boleh, jangan bagi kami kerja sampingan yang merepek-repek ni. Data murid atau isi analisa markah @ seumpamanya bagi orang lain buat ( Mana dia ura-ura nak bagi pembantu guru?) Pembantu x dapat, ditambah dengan beban yang lain. Jangan ingat kami dapat murid yang sepesen dengan tahun2 sebelumnya. Setiap tahun murid yang kami dapat berbeza-beza ragam dan perlukan pendekatan berbeza jugak tau, bukan main cedok je dari tahun-tahun lepas. Tahun lepas ajar tahun 1, tahun ni belum tentu dapat thn 1 jugak tau. Pastu ingat kami ni ajar kosong je ke? Setiap p&P kami beserta alat bantu mengajar. Kalo awak la yang ditakdirkan jadi cikgu, aci cedok je, sah-sah lingkup murid awak tu. Kelas tambahan di sekolah pun bukan kami yang tentukan sesuka hati. Kalau ajar murid bukan islam mungkin boleh buat kelas pd waktu petang, kalo murid Islam? Diorang ni x payah sekolah agama ke? Ada fikir x? Try la mohon jd guru. x dapat permanent, jd guru ganti je dah cukup. Kalo dah dapat nanti, ambik ngan jawatannya sekali baru tau. Saya cabar awak.

 • 0 zulina 12:34 am

  Patut la x dapat jadi cikgu, x layak rupanya. Kami kerja bukan takat habis silibus, mana murid yang dapat, kami usaha sampai dapat. Aci kira gaji je, mmg la keja apa pun awak akan boring. Bkn gaji & elaun yang kami kejarkan sgt. Kalo itu lah matlamat kami, satu sen pun kami x nak keluarkan untuk anak murid kami, tapi rata-rata kerja kami pakai duit sendiri. Pergi meeting @ kursus pun belum tentu claim. Beli @ buat BBM pun x pernah mintak dibayar. Buat kelas tambahan pun kami x mintak imbuhan. Awak dulu ada rasa benda2 tu semua masa jadi GSTT? Jd jangan nak cakap lebih2

 • 0 zulina 12:47 am

  saya rasa, kalo nak harga makanan di kantin sekolah sama macam kat luar, cik zaki xyah mohon tender kantin lagi lah. Bukak je gerai tepi jalan.

 • 0 zulina 12:54 am

  yang ddk2 kat pejabat tu kerani je. Siap boleh bukak fb lagi. Cikgu, ingat sempat ke?

 • 0 zulina 1:04 am

  jumpakan cikgu awak dulu ngan saya sekarang? Saya nak jugak dengar hujah dia…

 • 0 zulina 1:26 am

  cuba ko jd ckgu pulak. Sembang macam bagus! Esok2 anak ko jgan anto skolah. ajar sndiri je. tgk bkualiti x.

 • 0 arman 12:58 pm

  bukan semua cikgu ajar tuisyen…. abis tu kalau cikgu2 ni tak ajar tuisyen…. siapa yang ibu bapa harapkan untuk ajar anak mereka…. takkan nak suruh penjawat awam lain yang ajar… lain kali always be positif…. jadi guru bukan setakat kerja sebagai guru je tetapi melampaui semua kerja yang ada….
  sebelum anda semua nnk kutuk pihak guru nie…fikirkan…
  1)bilik guru yang tiada aircond, lainlah jabatan lain, kerani pun duduk dalam aircond..cikgu berpanas dan berkipas sampai tengahari..igt yer, bukan semua sekolah bilik guru ada aircond..
  2)kemudahan lain seperti printer, broadband, semua kene beli sendiri especially kertas, duit cikgu sendiri…kalau minta pada ibu bapa, merungut…kata cikgu makan duit free padahal nk digunakan dalam pembelajaran anak mereka sendiri.
  3)bukan guru sahaja naik gaji, semua kakitangan awam naik juga..
  4)guru diarahkan kerja pada hujung minggu tanpa OT tapi jabatan or pihak swasta lain menghabiskan kerja pada hujung minggu dengan ada yg dpt bayaran OT..
  4)jika keputusan exam anak meningkat, ibu bapa akan kata sebab anak dia belajar tusyen tp bila keputusan anak dia menurun, semua sebab guru x pandai mengajar w’pun da dihantar ke tuisyen…
  5)kalau pasal buku pinjaman buku teks, bila ada buku xcukup parent dtg serang cikgu tp kalau anak dia hilangkan buku or xhantar, pandai pulak senyap dan xmahu bayar..
  6)kalo di jabatan lain tugas anda sudah spesifik dan anda tidak akan buat benda lain tp kalo guru,mengajar sudah mesti…disiplin murid yang semakin membimbangkan (mesti tgk jugak kalo x parent bising), AJK pentadbiran yang lain cthnya untuk guru pemulihan perlu buat ujian mata untuk murid PEMULIHAN dan nurse hanya datang untuk collect keputusan,jd nurse pulak..
  Bagi mereka yang terpaksa kerja 12-18 jam sehari, jangan salahkan kami. Pekerjaan anda mulia, kami juga perlukan support staff seperti kalian! Jangan cemburukan tugas2 guru. Kerja yang kita dapat hari ni adalah rezeki dan hasil tuaian semasa kita bersekolah dahulu. Allah takkan merubah nasib seseorang melainkan dengan usahanya sendiri. Itu sudah tugas dan rezeki anda. Bersyukurlah kerana lebih ramai yang mahukan kerja anda itu!

  Bagi bapak2 polis, tentera dan seangkatan dengannya, kasihan juga melihat mereka terpaksa bekerja semasa cuti2 perayaan, tapi mungkin kerana negara kita masih kekurangan anggota2 seperti mereka, jadi terpaksalah mereka menanggung beban2 itu. Apa kata anda yang masih belum punya kerjaya, mohon untuk jadi sebahagian dari mereka?? Lagipun, menjaga keamanan negara tidak perlukan waktu kerana ia diperlukan setiap masa!

  Daaan..bagi yang kata kerjaya guru ni mudah, apa kata anda amik cuti, cuba didik anak2 murid mereka untuk seminggu. senang ke tak, baru anda rasa nanti. Bukan mudah nak “MEMANUSIAKAN” manusia muda mudi zaman sekarang ni. Sekadar pendapat saya saja.

 • 0 chum 2:47 pm

  jangan samakan kerja dan tanggunjawab guru dengan kakitangan kerajaan yang lain kerana suasana kerja guru amat tidak selesa. Bilik darjah hanya ada kipas yang berusia puluhan tahun. pusing tapi tak rasa angin sejuk. Kelas yang panas telah menyebabkan para pelajar cepat letih dan tidur dalam kelas. Keadaan demikian amat menyulitkan p&p guru. Sebelum nak paksa guru kerja 9 jam, KPM perlu memastikan kemudahan yang lengkap dan selesa dahulu. sekian terima kasih.

 • 0 nnnnnn 8:40 pm

  kalau nak tahu susah ke tidak jadi cikgu, cuba tengok time cuti sekolah…anak-anak ada kat umah, parents pening kepala sbb umah bersepah…anak baru 2 atau 3 orang. Cuba bayangkan sorang cikgu dgn 35 orang murid yg banyak ragam dalam satu kelas….bagi kat org yg suka komplen cikgu…dia boleh control ke tidak…baru bab dalam kelas, bab nak tanda buku plak…sampai bawak balik umah..anakdan suami sendiri senduk nasi kat dapur…ibu sibuk nak tanda buku anak murid ni…org kerja lain ada bawak balik kat umah?….

 • 0 TipTop 2:05 am

  yang mana kondem kerja guru ni n ckp xde keje tuh…dia xreti n xfaham keje cikgu… ckp je lebih..anak sendiri pun antar sekolah soh cikgu ajar… hahaha..lawak2x..

  cermin la diri sume… camn tugas guru… cth la.. cube tgk kat umah dah la… anak2 mragam ke..xdengar ckp ker.. kita dah bising2 n tensen dah..ngamuk2x… so..camne ngn guru..?? 350 org murid nk jage..????

  pe kate..korang wat pertukaran kerja selama 1@2 bulan je… guru keje kt opis.. n org yg keje opis tuh g sekolah jd guru… n siap dipantau lg takut2 ngular jer… hahahhaa…

  menilai la n pk2 la sendiri… setiap keje ada masa n bidang tugas masing2….

 • 0 TipTop 2:10 am

  camni la guru2…xyah wat keje pengkeranian..ngajar jer…. abis ngajar…balik umah…. relaks cam org keje opis & on time yg lain..

  prestasi budak2..??? xyah amik kira la sgt..asal ngajar sudah…. janji keje beres… mak bapak nk komen..?? nak serang sekolah..?? lantak dorang la…kalu xsuka..dorang leh amik anak dorang balik… p antar sekolah mana2…xpun ajar sendiri kat umah….hehehe…

  nak tengok mak bapak mana yg bising..??? hahaha… baru die tau tugas guru ni amat2 mencabar… generasi jd taruhan tu…….

 • 0 benny 8:37 am

  sudah saatnya kita membuat satu wadah international yang membawahi kepentingan guru….kalau ada wadah untuk buruh ILO..tentu bisa buat wadah untuk guru..sehingga tidak terjadi…eksploitasi terhadap kerja seorang guru……salam buat semuanya….

 • 0 mel 11:05 pm

  sokong giler…memang sokong cakap m tu..yang bukan guruje over suruh kaji itu ini try jadi cikgu sebulan baru dia rase…

 • 0 mel 11:09 pm

  tul2….bukan sume tuition tu berbayar ok…… jangan nampak rmehje keje cg..sedangkan cg dok dengan budak dr kul 730 sampaila kul 5 termasuk fardhu ain…xcukup lagike..tu yang ngaja benda lain ade lagi…satu kelas bukan 10org macam kat denmark ni up to 49 pun ade..orang ade ank 10pun bising berleter kalu anak buat bising ni kan cikgu dok ngadap budak hari2…kalu yang cuti sbulan lebihtupun kami cg yang pegang kelas yang nak exam ade kelas tambahan jugak tau tolong ingat sket

 • 0 cikgu siti 4:11 pm

  kepada yang beri pendapat guru perlu bekerja 9 jam…harap isi borang jadi guru dahulu terutama guru sekolah rendah dan mengajar darjah 1.sendiri rasa!sendiri ingat!….

 • 0 Insan 1:43 am

  y sbg pekerja atau profesion lain…xyahlaa nak bertindak xpuas hati kpd guru-guru y mempertikaikan kerja 9 jam….biarlaa itu hak mereka sbg guru….mereka pon manusia biasa….suma ada kelebihan n kelemahan msg2 xkiralaa askar kaa, polis kaa, doktor kaa….y pnting niat mereka mngjr anak-anak kita….kalo niat baik baguslaa….ikhlas kiranya….niat xbaik….xikhlas….dy dgn tuhan….

 • 0 sheila 2:19 pm

  Sekarang ni guru-guru kerja dari jam 7- jam 2 itu pun tidak dapat disiapkan sebab jam 3.30 ada aktiviti kokurikulum sampai jam 4.30. Kerja yang dibawa pulang pula mesti di siap kan sebelum lusa.

  Selain dari itu guru kena sedia soalan-soalan ujian sendiri dengan menggunakan kos sendiri. Guru tidak di benarkan membuat tuntutan untuk semua tu. Kalau bertugas di luas kawasan pula , guru terpaksa mengiringi pelajar-pelajar menggunakan kenderaan sendiri. Mereka berfungi sebagai guru, ibu bapa, pengawal keselamatan, doktor, pemandu dan sebagainya dalam setiap masa.

 • 0 abdur rokib 9:53 pm

  guru sebenarnya dak hanya kerja di sekolah tapi juga kerja di rumah, yaitu periksa hasil kerja siswa, siapkan bahan-bahan belajar siswa, dan lainnya.

 • 0 aim 9:29 pm

  x boleh caye…ada pon kate tak de…..org awam repot salah laku pon lepas dr tindakan tatatertib suruh org awam ambik tindakan sendiri….wajar ke?????

 • 0 anis zulaikha 9:34 pm

  kalau betol rakyat didahulukan buatlah apa saja untuk kebaikan dan guru sebagai penlaksana dan diamanahkan untuk melaksanakan tugas ptt patuh…….pihak kerajaan ptt fikir kebaikan untuk rakyat bukan hanya untuk meraih undi dan sokongan dr pihak yg diamanahkan hingga mendatangkan rasa kurang senang pd kerajaan

 • 0 aku tak kesah... 11:17 am

  Guru Kerja 9 Jam Bermula Tahun 2012. Apa Pendapat Anda?
  Jwpn:Sgt setuju jika:
  1. buat mcm kakitgn awam yg lain sabtu ahad jgn kacau ye…family time
  2. msyrt, LADAP, Hari Anugerah,sukan dll buat watu bekerja je…
  3. Cuti tahunan mcm kakitangan awam yg lain bkn 7hr je mcm skrg
  4. nk key in markah ke ape ke yg kena online buat time keje je bkn nak kena buat time 2 3pg sbb time tu la server yg lembab jg bagus sket
  5.bilik guru, kelas beraircond mcm org yg dok kt pjbt n kmdhn mengajar yg lain.
  6. kalaw ada gak nk buat aktiviti sabtu ahad bg la OT kt ckgu tu,klw sy xhingin pn OT tu sbb family adalah yg utama..
  7. klw time budak cuti sklh ckg yg tak terlibat dgn kls tambahan,menceriakan blk2 khas,merancang dan menyediakan jadual guru utk tahun depan, blh buat gotong royong bilik guru yg mcm sarang tikus tu..
  n yg lain2 yg korg patut bgtau ye…

  Gaji guru naik Alhamdulillah…beban keje bertambah pn Alhamdulillah…tp sblm laksanakan dasar tlg pertimbangkan cdngn diatas ye…terima kasih PM

 • 0 azlan 1:32 pm

  9 jam ? sokong je…adil bg semua cikgu..klu x ada je yang xturun aktiviti ko..kesian cikgu yang rajin2

 • 0 Kaizerani Fatin 4:52 pm

  Saya tidak berapa setuju dengan cadangan dasar guru kerja 9 jam. Guru bukan seperti bidang yang lain. Guru bekerja dengan manusia, mendidik ,mengajar..nak memahamkan murid lagi. Sudahlah dibebani dengan masalah pengkeranian. Guru bidang tugas yang sangat mencabar. kenapa perlu dilanjutkan sampai ke 4 ptg?? untuk apa motifnya??

 • 0 tertekan 9:50 am

  lin…tak semua cikgu buat kelas tuisyen…slalunyer cikgu2 yg bukak kelas tuisyen tu cikgu2 yg otai,dah lama kerja…cikgu2 baru skrg sangat sibuk dgn pbs…lps habis waktu kerja pon masih buat kerja sampai lewat malam @ sampai awal pagi termasuk hari cuti,macam saya sendiri,tak cukup dgn pbs,buat jadual waktu lagi..baru 2 bln kerja dah 4 kali tukar jadual…buat secara manual plk tu..x blh guna sisitem sbb bnyk sngt kekangan…ader 2 org cikgu yang balik awal setiap selasa dan khamis sbb sambung belajar, kelas LINUS pon kena di atur sebelum rehat sbb cikgu pemulihan dah pegi 2 alam…pend islam utk 2 kelas kena sama waktu mengajar sbb tak cukup cikgu dan murid bukan islam cuma 4 org tapi 2 dilain2 kelas…jadual kena siap(cuma bagi tempoh 4 hari jer)saya sampai 5 hari tak tidur semata2 nak siapkan jadual…kalau jadual tak siap cikgu2 yang ada kena ganti kelas cikgu yang balik dan murid tak dapat belajar mp yang sepatutnya..belum lagi masalah cikgu yang ponteng sekolah…tahun lepas 3 bln tak datang kerja,tahun nie lps dpt bantuan persekolahan anak2 pon dia terus tak datang…

 • 0 tertekan 10:00 am

  saya seorang cikgu..sebelum nie saya pernah kerja kilang,kerja kerani dan sebagainya (perka masa cuti semesta)…kerja kilang 12 jam penat tapi lepas kerja masih boleh rehat,hari cuti boleh pergi jalan2…tapi sekarang dah jadi cikgu baru saya tahu kerja nie lagi penat sbb kerja tak pernah habis.siapa kata cikgu tak buat kerja masa cuti???…kalau awak bwtul2 sanggup jadi cikgu,mohon la…

 • 0 haha 11:35 pm

  bising ja guru2ni..owg len pn keja 9jam..rilekje..korang melalak

 • 0 DaRock 9:00 pm

  kenapa x setuju, guru kan superman….ngadap PBS macam Ha ro mim lagi, sepatutnya bukan 9 jam, kerja 25 jam….baru sesuai….eh, bukan guru dah memang kerja 25 jam ker sehari???arrrghhh, aku dah gila sebab key in PBS…..

 • 0 WAN 11:23 am

  MU JADI CIKGU AH

 • 0 Norita Hanafi 12:01 pm

  untuk jadi cikgu ker, pegawai ker, ir ker, kerani ker, PAP ker dll adalah kita yang apply, x ada yang paksa pun…so buatlah kerja baik- baik untuk cari rezeki yang berkat dan halal. Setiap kijo ada kepentingan masing- masing .tok soh dok cari saloh kijo orang. kalu rasa penat atau tak berpadanan dengan beban tugas buatle opsion pencen awal, buat kijo lain, seorang pencen beribu lagi yang berebut nak, jadi syukurlah apa yang kita ada dan kita jadi apa, setiap bulan dapat gaji untuk tanggung anak bini. yang penting iklas baru ati senang dan sentiasa tenang.

 • 0 apa-apa ajela 6:29 pm

  Maaf tanya, biduklalu ni pernah jadi cikgu ke?

 • 0 kaki sibuk 12:27 am

  Bengong…kau orang kumpulan terbesar tapi banyak songel..harap aje ramai…suara macam semut….kah-kah…Tapi yang aku fikir nasib bebudak sekolah..kalau cikgu buat pelbagai kerja dalam satu masa akan menyebabkan otak mengecut aku dah baca dari akhbar baru2 ni….otak cikgu mengecut tak apa , yang aku bimbang bebudak jadi lebih bengong dari guru nanti ……

 • 0 adab 10:04 am

  komen yg tak beradab.. cg. yg salah sebab x ajar adab…

Tinggal Komen Bernas Bagi Topik Ini