≡ Menu

Seramai 216,048 (56 peratus) Graduan Universiti Menganggur Daripada 385,800 Penganggur di Malaysia. Apakah Punca dan Masalahnya?



(Kemaskini terkini pada: Aug 14, 2017)

Seramai 216,048 (56 peratus) Graduan Universiti Menganggur Daripada 385,800 Penganggur di Malaysia. Apakah Punca dan Masalahnya?

Berpelajaran tetapi tiada jawatan kosong dan pekerjaan. Itulah ungkapan yang sesuai dengan nasib para graduan yang keluar berpuluh ribu saban tahun.

Graduan Universiti Menganggur

Yang mana pencapaian agak serdahana, keluar sahaja tempoh pengajian selama lebih 3 tahun dan ke atas contohnya, keluar-keluar sahaja sudah memikul hutang sekurang RM15,000 dan ke atas berdasarkan kos di tempat pengajian masing-masing yang mereka pernah turunkan tandatangan akur janji sebelum ini.

Malangnya, “mimpi indah” yang diharapkan kalangan anak muda dan graduan universiti bagi mengisi jawatan kosong secepat mungkin, sebenarnya tidak semudah yang mereka sangkakan.

Berdasarkan kajian yang dihasilkan oleh sebuah syarikat Manpower Staffing Services (M) Sdn Bhd melalui pengurusnya Sam Haggang mendapati :

  • 3 daripada 5 graduan universiti akan mengambil masa lebih daripada 6 bulan bagi mengisi jawatan kosong yang ada di Malaysia. Bagaimana anak muda di sini? Setuju dengan kaji selidik ini?
  • Manakala 40% yang lain, mengambil masa lebih lama untuk mengisi jawatan kosong yang ada.

Punca Graduan Universiti Susah Isi Jawatan Kosong Sekarang?

Walaubagaimanapun, hasil kajian yang dihasilkan oleh Jobstreet menunjukkan di sini terdapat beberapa faktor menyebabkan ramai graduan universiti di luar yang masih menganggur. Antara puncanya ialah :

  1. Masalah penguasaan Bahasa Inggeris yang lemah : 56%
  2. Masalah sikap dalam diri yang teruk : 37%
  3. Mengharapkan gaji yang tidak realistik : 33%
  4. Kemahiran yang ada tidak berpadanan dengan kehendak pasaran : 30%
  5. Terlalu memilih kerja dan syarikat : 28%
  6. Tiada kemahiran menyelesaikan masalah : 26%
  7. Tahap pengetahuan yang lemah : 24%

Sedangkan majikan hari ini melihat dan menilai calon-calon yang dapat memenuhi kriteria seperti di bawah ini berdasarkan kajian yang dilakukan oleh Manpower Inc. pada tahun 2008, antara lainnya ialah:

  1. Ada intergriti dan jujur
  2. Mampu memberikan hasil kerja dan kualiti perkhidmatan yang terbaik
  3. Berkebolehan berkomunikasi dengan efektif
  4. Dapat memastikan kepuasan pelanggan syarikat ditahap yang terbaik
  5. Memiliki motivasi yang tinggi
  6. Mampu melakukan kerja dan tugasan yang diberikan tanpa terlalu bergantung harap dengan orang lain

Punca Graduan Universiti Tidak Capai Kehendak Pasaran Pekerjaan & Jawatan Kosong di Malaysia?

Melihatkan kepada faktor masalah graduan universiti menganggur yang semakin bertambah saban tahun ditambah dengan kehendak majikan hari ini, terdapat “masalah yang terus bernanah” yang masih belum mampu dirawati sehingga ke hari ini kepada kalangan anak muda.

Semuanya apabila Berita Semasa melihat kepada laporan International Student Assessment (PISA) yang menilai kepada kemahiran dan kekreatifan menyelesaikan sesuatu masalah pada tahun 2012 yang meletakkan :

  • Malaysia di tangga ke 39 daripada 44 negara
  • Anak muda di Malaysia dilihat tidak disediakan persekitaran yang kondusif dan juga tidak dilatih kemahiran yang benar-benar diperlukan di tempat kerja kelak
  • Daripada 100 anak muda di Malaysia, hanya 1 orang sahaja yang mampu menyelesaikan masalah yang paling kompleks berbanding 1 daripada 5 anak muda dari Singapore. Jepun dan juga Korea Selatan

Malah Kementerian Pengajian Tinggi sebelum ini telah mengariskan beberapa masalah yang perlu diselesaikan segera bagi meningkat tahap mutu pendidikan di Malaysia antaranya :

  • 93% daripada pemohon Sarjana Muda Pendidikan di Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPG) berada di bawah tahap pencapaian minimum dalam akademik pada tahun 2010
  • 67% daripada guru-guru yang menduduki ujian “Cambridge Palcement Test” gagal mencapai tahap penguasaa yang diperlukan untuk mengajar Bahasa Inggeris pada tahun 2012
  • 50% daripada pengajaran hanya memfokuskan kepada pemahaman kandungan yang agak minimum berbanding mengalakkan anak murid berfikir secara kritis

Gaji Pekerja Malaysia Vs Pekerja Thailand, Singapore & Vietnam?

Dan Berita Semasa ambil contoh dalam industri ICT, hasilnya amat menyedihkan merujuk kepada kajian yang dilakukan oleh PIKOM dan juta Portal Jobstreet pada Jun 2014 mendedahkan berlakunya jurang gaji dan pendapatan yang besar melibatkan profesional ICT di Malaysia berbanding negara-negara lain seperti China, Hong Kong, Vietnam, Singapore, Thailand.

Hakikatnya, profesional Malaysia dibayar pada gaji dan pendapatan yang rendah dibandingkan negar-negara Asia Pasifik yang lain pada paras antara 10% – 30% lebih rendah berbanding negara-negara jiran serantau kita. Apa pendapat anda pula, ada cadangan untuk menyelesaikan isu dan masalah ini? 

Sambung Baca Lagi Artikel Terbaik Yang Ini Pula. Ada Kaitan Dengan Yang Di Atas :

Berhenti dan Buang Kerja, VSS, Potong Gaji Oleh Syarikat Oil and Gas Malaysia! T... Berhenti dan Buang Kerja, VSS, Potong Gaji Oleh Syarikat Oil and Gas Malaysia! Tahun 2016 Lebih Teruk! Hari ini harga minyak dunia telah mencatatkan harga serendah $36.76 setong, sehingga menyebabkan...

136 Komen Bernas di Berita Semasa… add one
  • 1 Minah Garu-Garu 2:52 pm

    kita belajar tinggi2 sbb nak keja mkn gaji.. nak keja dgn org.. sebab itu kita xder keja. kita xder kemahiran. minah syorkan hantarlah ank2 anda belajar di politeknik inshaAllah mudah dpt keja. Minah lulusan SPM je. minah buat bisnes bedak sejuk home made, dijual terus ke kedai runcit. anak minah tolong jual secara on9. alhamdulillah pendapatan bersih antara rm5000-rm7000 sebulan. yg penting zmn sekrang kena ada kemahiran baru senang dpt keja dgn swasta atau sendiri.. swasta x pandang phd korang. dia nak kemahiran. keja gomen je perlukan phd, ijazah, dip.

  • 2 Pembela Melayu 2:56 pm

    sebenarnya byk company nak melabur kt malaysia. skurang2nya byk keje kosong. tapi sebab pakatan haram selalu buat demo, kacau bilaukan negara, mslh selangor pun xsetel, ramai yang lari keluar malaysia. kurang hajar punya anwar berahi dan jijah ponin

  • 3 Anonymous 3:02 pm

    ko baru lepas pekena gam ke? lain macam je ayat ko..

  • 4 Pembela Melayu 3:04 pm

    apa tak betul aku ckp. Pegi tengok kat selangor. Huru hara dibuat, ini mcm pemimpin nak jaga rakyat. Pigidahhhh

  • 5 Junta 3:06 pm

    Tunggu lagi 5 thun tok nenek kat gomen tu dah pencen nanti, baru bebudak ni blh dpt kerja….

  • 6 Wanage 3:07 pm

    terlalu memilih, takde standard katanya
    knp org malu keje gaji rendah yg x sama ngn kelulusan??skurangnye bnde boleh jadi pengalaman

  • 7 anak kampung 3:08 pm

    penat penat aku belajar electrical engineering takkan nak suruh kerja ladang. kerja mmg tak banyak sekarang

    fenomena belajar course lain kerja bidang lain dah amat parah…jadi kerja dengan G atau GLC sekarang pilihan terbaik

  • 8 Laser 3:09 pm

    hebat betul malaysiaku
    400k menganggur
    tapi kerja untuk pendatang ada 4 juta kosong
    tahniah kpd che det……!
    krn usaha gigih import drpd indon, suluk & pinoy

  • 9 orgkg 3:12 pm

    Suruh PM Melayu jawab dia pun tak boleh jawab, kenapa pulak nak ditanya kepada penggangaur kehormat yg baru setahun jagung ?

  • 10 ye ke ni 3:12 pm

    nanti saya syorkan di parlimen, universiti di Malaysia ditutup dan diganti dengan pusat kemahiran.. salah satu kursus wajibnya membuat bedak sejuk..

  • 11 Code Tango 3:54 pm

    berkenaan point : “50% daripada pengajaran hanya memfokuskan kepada pemahaman kandungan yang agak minimum berbanding mengalakkan anak murid berfikir secara kritis”
    …rasanya ada kebenarannya kenyataan ni. berdasarkan pengalaman interview calon untuk bidang teknikal….bila diberi satu senario di mana perlu analisa masalah secara kritikal sebelum bagi solution….kerap kali, ramai yg blur atau beri jawapan merapu – ini soalan yg akan ‘separate the men from the boys’…petunjuk mampu atau tidak pikul tanggujawab yg saya akan beri.
    Bila jawatan utk lulusan U, majikan tak expect perlu ajar balik perkara2 asas….kekadang tertanya juga apa dah jadi dgn pendidikan Msia ni.

  • 12 Anwar Ibrahim 3:57 pm

    Kalau PKR memerintah, semua graduan akan mendapat kerja dengan gaji RM10,000 sebulan..
    Sokong Azizah jadi MB Selangor & PM Malaysia ke-7

  • 13 Kak Ton 4:01 pm

    Importlah bangla dengan Indon banyak-banyak lagi sampai penuh satu Malaysia. Sekarang jumlah pendatang mencecah 5 juta lebih. Sudahlah harga rumah mahal, gaji kecik, petrol dan barang naik mendadak. Perompak dan pencuri lembu pula asyik membalun duit rakyat macam kak Jat lembu. Sensaralah anank-anak muda termasuk anak-anak ahli JKKK kampong dan macai-macai. Kak Jat lembu dan anak-beranak jugak yang senang.

  • 14 Pak Mat Tempe 4:02 pm

    Gaji anak kak Jat lembu 40-50 ribu seorang sebulan mau tak senang.

  • 15 Anonymous 4:52 pm

    “sebenarnya byk company nak melabur kt malaysia”
    boleh senaraikan company tu?

    tq

  • 16 Anonymous 6:09 pm

    Pandai kau.

  • 17 Anonymous 6:16 pm

    1.Kompeni bela lambu. Kak ijat.
    2. Kompeni ternak udang. Noh omar.
    3. Kompeni beli k selam. Ds najib + razak baginda.
    4. Kompeni import cincin permata. Ds rosmah.
    5. Kompeni urus saham utk menantu. Ds rafidah aziz.
    6. Kompeni urus bailout anak sendiri. Dr m.
    7. Kompeni my eg. Ahli parlimen lenggong.
    8. Kompeni balak. Anak taib mahmud.

  • 18 Anonymous 6:33 pm

    9. Kompeni beli 1 lot tanah dan 1 rumah tapi dpt 2 lot. Khir toyo.

  • 19 prs 6:38 pm

    Pengeluaran Graduan dari IPTA setiap tahun ialah 200,000.
    Dalam tempoh 5 tahun, 1 juta akan masuk ke industri pekerjaan.
    Mampukan kerajaan menwujudkan begitu banyak kerja bagi mereka ? Pada suatu hari nanti tak harainlah penyampu parit pun Graduan.

  • 20 MAT 7:48 pm

    Aku dulu lepas habis Ijazah kerja tanam anggur 3 bulan. Nasib baik ada skim graduan menganggur, kena masuk kelas 3 bulan dan praktikal 3 bulan. Lepas habis kelas 3 bulan dia hantar aku ke sebuah company GLC buat praktikal. Nasib baik habis last2 nak habis praktikal bulan akhir tu ada sorang dapat kerja tempat lain. Aku pun di-offer la keje situ. Rezeki la dapat jgk kerja akhirnya.

  • 21 Boss 7:50 pm

    Sekarang kerja susah. MLM banyak ambik kesempatan plk tu. Hampir2 aku kena tipu 2,3 ribu. Nasib baik aku sempat search internet pasal MLM tu.

  • 22 Fusio 7:52 pm

    Aku hutang MARA xleh bayar lagi wei. Ngaji puluh2 ribu gaji sket loni lepas make minum jah. Nate beruk!

  • 23 pesanterian 7:58 pm

    BILA NEGARA MNUJU KE ARAH NEGARA MAJU SPT DLM WAWASAN 2020, SALAH SATU AGENDA PENTING DLM DUNIA PENDIDIKAN ADALAH RAKYAT HENDAKLAH 100% BRPENDIDIKAN TIGGI @ GRADE UNIVCT, INI TELAH DICAPAI OtLEH NEGARA2 MAJU SPT AUSTRALIA, KANADA & BRITAIN SENDIRI. UTK MNCAPAI MATLAMAT TERSEBUT UNIT PENGAJIAN TINGGI & KEM PNDIDIKAN TLAH MLONGGARKAN SYARAT2 KLAYAKAN KMASUKAN PLAJAR BARU KE UNIVCT, HASILNYA BERLAKU PERLAMBAKAN STUDENTS DI IPTA & IPTS… NATJAHNYA KITA ADA RAMAI GOLONGAN CERDIK PANDAI ALA “MEE SEGERA” YG DISOGOK DGN AJINOMOTO & PELBAGAI PERISA… KESANNYA SEKTOR PEKERJAAN KITA X DPAT MENAMPUNG RATUSAN RIBU SISWAZAH MEE SEGERA KITA YG MELIMPAHI PASARAN BURUH SECARA SUNTIKAN TIBA2

  • 24 TAMIL 8:09 pm

    MALAYSIA DAH NAK JADI INDIA, TUKG BANCUH TEH & TEBAR ROTI CANAI PUN ADA MASTER

  • 25 soo sah hai 8:29 pm

    AKU NI ANAK ORG MISKIN & YATIM, TAHUN 1986 AKU GRAD DARI SBUAH UNVCT TMPATAN… MAK & KLUAGA AKU CKUP. BANGGA DGN AKU KRANA AKU AKN DPT KJA & BLEH BANTU KLUAGA… MALANGNYA PADA TAHUN TSBUT MNTERI UMUMKAN PLUANG KJA DI SEKTOR AWAM DIBEKUKAN, AKU JATUH TERDUDUK SDAH JATUH DITIMPA TGGA… MAKA MKN ANGGUR LAH AKU 7 TAHUN, LAST2 AKU DPT JUGAK INTRBIU KJA SETELAH AKU MNANGIS & NAK PI SEMBAH LUTUT KE EMPAT2 TUAN YG INTRBIEU AKU TU

  • 26 Gurkha Pencen 8:59 pm

    Ni aku nak bukak mata korang sikit…Indon datang sini jadi kontraktor buat rumah hatta bangunan GLC lagi..Kalau kontraktor tempatan, semua sijil pihak berkuasa mahu sijil pendaftaran syarikatlah,sijil CIDB lah,anika sijil depa mahu..tapi berlabak kontraktor indon kat Malaya ni apa sijil tapi tiada tindakan pun… Dalam projek bangunan tinggi,anak kita kena ada sijil dari IKM lah, Poli lah,ILP lah, kena ada sijil tauliah dari Suruhajaya Tenaga lah, NITTCBlah tapi Indon, Bangla, Nepal hanya ada kain pelikat aja tapi buat wiring elektrik,buat plumbing, buat welding, buat fire alarm systemlah dan macam-macam kat dalam bangunan tinggi tu.Kalau upah rakyat sendiri minima RM900 tapi upah warga asing murah. Lantaklah CIDB ke, NITTCB ke,Suruhanjaya Tenaga ke… Janji banguna siap…Kalau kat pam minyak dulu bangla jaga pam, la ni bangla duduk kat kaunter kira masuk keluar duit. Kalau kat supermarket dulu bangla,nepal tolak troli,la ni bangla jadi supervisor. ada kilang perabut kat semenyih bangla jadi manager, anak tempatan jadi kuli… Kalau pengganggur ni nak kerja kena tanam azam jangan undi BN pada PRU14.

  • 27 J17 10:05 pm

    Alhamdulillah..
    setelah 8 tahun bekerja sebagai pendidik kemahiran RENDAH, akhirnya ditawar ke jawatan sesuai dgn pendidikan tertinggi yg ada… pelbagai pengalaman pekerjaan antara nya jadi warden asrama 5thn , pegawai check pelajar industri , buat silibus, buat soalan final yg sepatutnya level jawatan propelsional ( tapi pejam mata pegi ja la ), mengajar core-subjek pelajar diploma walaupun jawatan aku bertaraf sijil sahaja.. hasil tak berkira aku dalam bekerja akhir nya rezki ditawarkan ke peringkat tinggi sikit datang.. lalui proses yg sama mcm adik-adik yg lain .. interview awam… rezki

  • 28 cikgu juga 10:09 pm

    kesabaran membawa kejayaan
    pepatah yg sesuai bg J17

  • 29 saje je 12:49 am

    hoi..Pembela Melayu..?ko org selangor ke,wa yg duduk kat selangor x rasa apa2 pun..

  • 30 agen 2:15 am

    memg mlambak2 siswazah instant mee di market buruh skrg, mmg patut disinonimkan dgn mee segera krana ramai students skrg tpksa brlapar & mkn mggie… yuran pngajian & kos sara hdup yg mningkat trut bgi kesan kpd students IPT

  • 31 2020 2:51 am

    memg pra syarat nk jd ngara maju, rakyat kna crdik & golongan educated mcm ngara2 mat saleh hmpir 100% pnduduk grad dr univct, segragasi sosial & proses asimilasi ini tpaksa ditelan oleh rakyat mana2 ngara skalipun wpun tlalu pahit & kekadang mnuntut korban demi sbuah perubahan drastik… mantan tun dr madey myeret kita msuk dlm satu time tunnel yg disetkan bgitu mee sgera…. utk mmenuhi impian kapsul time tunnel itu maka kita korbankan tanah2 org mlayu, nilai2 akhlak & agama, falsafah2 kuno mlayu, adat tradisi,

  • 32 2020 3:00 am

    Sememangnya perubahan & kemajuan yg nak digapai dgn cpat perlukan pngorbanan, lihatlah sjarah bgsa negro di amerika yg pnuh dgn pngorbanan spt dlm crita kunta kinte… di malaysia demi pmbangunan ngara maka kita trpaksa mnerima prlambakan pndatang asing yg pd awalnya dtg sbagai pkrja binaan dsb. memg ini nilai yg kita perlu bayar utk sbuah pmbangunan….

  • 33 2020 3:17 am

    di era tun, pmbangunan ngara bkmbang dlm smua sektor, paling jelas dlm pmbangunan fizikal spt pmbinaan jlnraya, lbuhraya utara selatan, jmbatan p.pinang, bandar putra jaya, menara bkmbar petronas, kmajuan lgkawi dll yg mnyebabkan aliran msuk buruh2 & kpakaran mnusia… malangnya kita bkan sja asimilate kpakaran2 & tenaga2 itu tetapi buruh yg diimpot itu turut mahu mjadikan malaysia lokaliti kekal mereka…ini mjadi masalah baru di ngara kita skarang, oleh itu satu dasar yg lbih tegas prlu diambil utk mgatasi fenomena kbnjiran pati di mlaysia skrg

  • 34 2020 3:33 am

    Pls stop. the comment due. to. Typing. & technically error

  • 35 pesanterian 4:08 am

    sbnarnya dlm ngara maju. bkan semua org kna jdi buruh swasta atau. gomen sbaliknya satu komuniti. yg seimbang.diwujudkan… spatutnya golongan siswazah lpasan univrcti dgn. ilmu & kmahiran yg ada mmikirkan tggungjwab utk mnjadi toke ,pngusaha, pniaga, kontraktor, korporat dsbnya & kurang. bgantung dgn mkan gaji kt. gomen @ swasta…. lihatlah plbagai ciptaan dr brg2 dapur, pakaian, brg elektrik & elektronik, kereta , kapal dan kpltrbg dtg dri ngara2. maju….yg. lahir dr innovasi, idea, pmikiran, sikap rakyatnya yg bijak, rajin & kreatif

  • 36 Anonymous 8:14 am

    Mana kau tau yang kalau undi parti selain BN pengangguran dapat dikurangkan? Tengok saja negeri Kelantan.. banyak sangat ke peluang pekerjaan kat sana? Rakyat Kelantan pun terpaksa keluar ke negeri2 lain untuk cari peluang pekerjaan.. Di Pulau Pinang banyak company gergasi yang dh mula keluar sebab sikap kerajaan yang tidak mesra kepada pelabur asing.. Selangor tak payah cerita lah sebab diambil alih dari BN memang dah maju dh kaya raya.. memang kerajaan selangor sekarang kata boleh jimat duit berbilion ringgit.. tapi tengoklah keadaan kebersihan negeri.. sangat terabai dan kotor.. duit yang sepatutnya dibelanjakan untuk kesejahteraan rakyat tidak digunakan.. jalan raya tidak diselenggara dgn baik.. Jadi apa bukti yang kalau tak undi BN kadar pengangguran dapat dikurangkan?.. guna otak sikit lah..

  • 37 Anonymous 8:35 am

    sya sokong rosmah jadi jadi pm baru malaysia dapat banyak permata, berkin dan berlian disamping itu jom shopping pun laku

  • 38 Anonymous 8:37 am

    pembela melayu baru kena liwat lah tu

  • 39 Anonymous 8:49 am

    bukan malu keja gaji rendah
    tak cukup bayar ptptn

  • 40 Anonymous 8:52 am

    syabas umno dapat lahirkan penyampu parit Graduan.

  • 41 pemerhati 9:43 am

    klau interview keja gomen susah dapat aku x heran coz persaingan amat sengit.. tp klau interview swasta susah dpt gak tu poblem individu tu sendri…

    FIKIRKANLAAA…

  • 42 ank kg 9:53 am

    11) kompeni anak beranak nazri…anak dia keje skali gan bapok dh le gaji mahal…keje ngulor jee
    12)kompeni sami vellu..kaya raya
    13)kompeni liml..PKFZ

  • 43 Anonymous 10:13 am

    mengelabah dia nak senaraikan.. tu le.. ckp mcm org bangang xda fakta

  • 44 Anonymous 11:14 am

    Amno memerintah…yg menganggur anak melayu..mcl celaka

  • 45 nurul 12:33 pm

    namun kesan perlambakan siswazah dlm pasaran buruh di malaysia skrg tidaklah sehebat mana fenomena ini adalah sesuatu yg. baru, kapasiti 30. juta pnduduk skrg adalah kecil & bnyak ruang dan peluang trbuka utk direbut. kjaan patut buka ruang lbih adil & telus dlm. agihan. projek & kekayaan …amalan kroni, pilih bulu, kbnjiran 5 juta buruh asing. akn beri kesan buruk kpada buruh tmpatan

  • 46 umi 12:56 pm

    KERAJAAN KENA BERTEGAS DGN INDIVIDU & AGENSI YG TERLIBAT MBAWA MASUK PENDATANG ASING KE MALAYSIA, MEREKA PGKIANAT NEGARA & PETUALANG BGSA….TANPA PENDATANG ASING SATU MOMENTUM & JD MEKANISMA UTK SISWAZAH DAN PEKERJAAN ITU DITEMUKAN

  • 47 nurul 1:05 pm

    takat nk jdi operator pngeluaran mmg bleh guna kudrat sdiri, tapi klau nk ke jawatan2 pnting dgn starting pay 4 agka & dgn kpala angka 2 ke atas dlm sektor swasta pun klau x dak kabel baik, adik bradik, bantuan org politik dll maka jd mrangkak biawak lah kita

  • 48 che lah 1:19 pm

    HANTAR BALIK PENDATANG ASING AKAN DAPAT WUJUDKAN PELUANG KERJA KPD MAT MAT DADAH & GRADUAN ANGGOR DI MAKAYSIA…. KITA JDI SUSAH BILA BAPAK KITA LEBIH SYG PADA ANAK TIRINYA LEBIH DARI KITA, ANAKNYA SENDIRI

  • 49 kak jat 1:40 pm

    DLM KITA BSABAR MENGIKUTI KEMELUT DINGIN TS KHALID (PDRM) VS PPS (LEE GUAN ENG), KITA DIKEJUTKAN DGN SATU LAGI PASUKAN POLIS SUKARELA IAITU. “POLIS SUKARELAWAN KOMUNITI SIMPANG KUALA” DI ALOR SETAR, PASUKAN NI BERTUGAS SEKITAR BANDAR ALOR SETAR DAN MENJANGKAU HINGGA KE HUTAN KAMPONG, LANGGAR, KUALA SUNGAI & K.KEDAH…. NAMPAKNYA MCM PASUKAN PDRM X CUKUP ANGGOTA… APAKAH YG BERLAKU SEBENARNYA…

  • 50 ismail 1:48 pm

    ko faham ke maksud “merangkak biawak” tu?… maksudnya org npak kita ni hodoh dan last2 kita kna punggal dgn ketol batu @ tongkoi kayu

  • 51 rakyat 1:57 pm

    kita x perlu mlindungi individu tertentu & berbelas ribu agen pndatang asing di malaysia hgga trpaksa melukakan hati, prasaan & masa dpan anak bgsa kita…

  • 52 kak jat 2:05 pm

    KEMBALIKAN PENDATANG ASING KE LOKALITI ASALNYA & ISA KE TAMPOKNYA…. akan mewujudkan kesejahteraan rakyat dan keamanan negara

  • 53 adik 2:12 pm

    kat alor setar ada POLIS SUKARELAWAN KOMUNITI SIMPANG KUALA…. mirip2 PPS, P.PINANG gitu… he2

  • 54 nenek 2:51 pm

    dlu kita bca buku geogafi ada kata org2 iban kt sawak tinggal kt umah pjg dlm utan, maka nangis la nenek kcian kt dia org, tapi skrg kita pulak tinggal kt umah2 teres kos rendah dlm bandar…. cian kt nenek

  • 55 Kak Ton 3:24 pm

    Kembalikan lembu dalam kondo ke dalam kandang asal wahai kat jat lembu. Dan yang paling penting kembalikan duit 250 juta yang kau kebas tu.

  • 56 Ali 3:44 pm

    Malaysia Uni Diploma = Fake Banknote

  • 57 kak jat 3:51 pm

    Berikan pluang pkrjaan kpd SISWAZAH ANGGUR & SISWAZAH QUICK MEE KITA, hantar pulang PATI… perkenankan semula ISA & TARIK BALIK SOSMA… MALAYSIA akan jadi AMAN, RAKYAT BERSATU PADU, RAJA BERDAULAT & MALAYSIA DIHORMATI

  • 58 kak jat 4:12 pm

    ALAAAHAI KAK TON BERILAH PELUANG KAUM HAWA NAK BERJINAK2 DGN INDUSTRI LEMBU

  • 59 nenek 4:16 pm

    Eton kau jelez…he2

  • 60 atuk 4:29 pm

    eton ko bela la panda, panda kan mahal?

  • 61 inspektor bas 4:36 pm

    ALOR SETAR DAH ADA POLIS SUKARELA KOMUNITI PULAK KE? JANGAN KITA JADI “police state” dah le…

  • 62 tanjong 5:26 pm

    Tanjong dngar 6000 pkrja MAS pulak akn diberhentikan… ni mgkin sbab MAS rugi & dah x mampu tggung kos yg brtambah… klau tidak ada gak pluang graduan nganggor dpt kja kt MAS

  • 63 nurul 9:08 pm

    TAHNIAH ATAS KEJAYAAN SPRM MEMBENTERAS RASUAH & SALAHGUNA KUASA SEGELINTIR ANGGOTA & PGAWAI KASTAM DI SELANGORR…. Selamat lah duit perolehan negara, nama jab kastam dipulihkan & ramai graduan mganggor dpt pluang kja

  • 64 bapak lu 10:43 pm

    assalam semua..

    pasal pendatang tu cuba la ada masa free korang try sembang ngn diorg pasal pendidikan di negara diorg camana.. camana tukang susun bata ada ijazah architecture dan bagaimana kuli repair ekon ada ijazah diorg masing2.. jangan malu sangat, buang ego dan try lepak sembang even lu bos besar kompeni lu keje..

    gua pon hutang ptptn dah sama harga sebijik kete.. ada masa sesak jugak.. dalam umur pertengahan 30an ni yg gua nampak sejak tamat belajar sistem pendidikan kita ada sikit masalah.. tolong upgrade silibus.. para pendidik plak tolong pikir masadepan anak2 dan cucu2 lu orang.. kalau pikir esok aku nak makan apa mmg benda akan sama sebab lu pikir x bleh pegi jauh..

    graduate pulak 1 perkara gua nak tekankan bila lu pegi belajar lu tau x apa matlamat lu belajar? belajar untuk dapat gred bagus macam2 boleh buat.. maaf kalau bahasa kasar.. ada yg sedekah badan dekat lecturer pon ada wei.. haha dapat selempang lagi time konvo.. tapi bila keluar universiti jek apa yg kau boleh buat? ini aku tgk depan mata aku sendiri..

    akhir kata sila pikir kedepan.. bukan ushar esok hari saja.. silap2 esok lu pegi keje eksiden mati.. anak2 lu kelaparan.. so pikir masa nak datang ya..

    wasalam..

  • 65 pemerhati 11:56 pm

    semakin besar sampel yg dikaji, semakin “mencapah” sesuatu keputusan berbanding sampel yg sedikit.

    saya berpendapat kajian yg dibuat di thailand dan vietnam melibatkan sampel yg sedikit dan berkualiti maka menghasil keputusan yg juga berkualiti,

    di Malaysia, kuantiti dan kualiti adalah sama-sama seimbang di mana semua orang (termasuk yg tidak berkualiti) mempunyai peluang, maka apabila kajian dibuat seperti soal PISA, tawaran gaji maka menghasilkan keputusan seolah0olah kita tertinggal berbanding dengan negara vietnam dan thailand.

    Penulis artikel ini melihat sisi yg ingin dilihatnya, tapi jika lebih arif, Malaysia memberi peluang kepada semua orang, tidak kira mereka berkualiti atau tidak berkualiti.Jika kita mahu memilih yg berkualiti semata, sudah tentulah artikel di atas pun tidak ditulis.

  • 66 paman 2:12 am

    waduh2 gawat nih… wak tgok sndiri? tak fikirkan agama & tuhan itulah jadiknya yea…. bisa2 aja bikin mcm2 , klau kmi kt rumah kongsi wes mangan nguroo…

  • 67 tanjong 2:37 am

    Tanjong ingat kt penang je ada pps tu, rupa2nya dah bercendawan kt alor setar pulak begitulah bla msyarakat dh mula peka dgn isu2 kselamatan, mreka mula nk buat self protection wall… tapi kita bmbgkan kesahan, prinsip, falsafah, kredibiliti, matlamat dll yg kabur dan tak jelas

  • 68 BERITA SESAMA 2:50 am

    duplicate comment detected, it looks as though you’ve already said that

  • 69 kak kiah 3:01 am

    kiah tgok dh mcm2 jdi kt ngara kita sjak ISA dimansuh & digantikan dgn SOSMA… ianya ibarat seorang mnantu lelaki yg jahat diganti tikarkan dgn adik ipar yg come lote mnjadi isterinya

  • 70 kak kiah 3:11 am

    kiah ada juga brborak2 dgn kawan2 kiah gang2 pndatang asing tu…. ada yg baik ada yg tak baik rekodnya kt ngara asal dia org tu….kata org yg rebus tak empuk & lari dri tndakan undg2 pun ada

  • 71 kak kiah 4:29 am

    rasa2 kiah la kan… ISA lebih power & energetik, kita spt pak pandir yg mbunuh kucing parsi dlm rumahnya sbaliknya mbela ular sawa batik

  • 72 Anonymous 5:33 am

    at least selangor skrg bribu2 lg baek dr zmn BN dulu.. ak lg lega dgr selangor jmat bilion2 rggt drpd dgr barua2 BN dh abes kikis hasil negeri msuk poket msg2.. ble ekonomi gawat, duit xde dh nk setel mslh sbb dh kne kebas.. skrg ni duet bilion2 yg jimat tu la nk wt lifesaver utk org2 selangor klau jd ap2.. plizz gune otak cket..

  • 73 nurul 8:58 am

    kat dunia ni bleh la lepas…. kan? ko tggunglah bila ko dh mati nty…

  • 74 mma 1:26 pm

    SEBAB ADA ORANG BODO…..
    suruh orang belajo tinggi-tinggi….
    lepas tu suruh kerja sapu sampah, cuci longkang dan yang seangkatan dengannye….Bengong!

  • 75 Anonymous 8:12 pm

    Tak perlu ckp bnyk.. Malaysia…….

  • 76 kak mah 2:41 am

    kak mah ni kja kt kantin skolah, kcian k mah tgok bdak2 kolah berebut2 beli mkanan, kdg2 duit x ckup, ada x bawak duit dok mandang kot jauh jer…. alangkah bertuahnya kanak2 ni klau dpat mkan sdap2.. lbih cian lgi nti bljar pndai2 msuk unvct dh grad x dpt kja jd pnganggor lak… skrh pun dh dkat 3,4 rtus ribu swazah dok tanam anggor je… syoknya jd anak mnteri2 mlaysia ada koleksi keta mewah 5,6 belas juta rgt, buat rumah mcm istana 7,8 juta rgt… kt kdah kos bina sbuah skolah mnengah gred b full set baru 4 juta rgt… kla duit yg brbelas juta tu tentu bleh buat 4,5 buah skolah & dpt. tampung hmpir 10,000 plajar…. sygnya duit tu x smpai kt anak nlayan, ptani, pnoreh, dreba teksi, buruh kontrek dan dan….

  • 77 kak tun 2:52 am

    tak pe lah si nedim ts aziz tu anak org mlayu gak…. ha2 kita nsib jd lmbu nak buat mcm mna… kan?

  • 78 RakyatR 5:32 am

    SEPATUTNYA KALAU. WANG & ASET NEGARA DIURUS DGN BIJAK, RAKYAT LAYAK DPAT DUIT BRIM SECARA. BULANAN…. KETUA2 ISI RUMAH MISKIN BRPENDAPATAN 3000. Rgt KE BAWAH LAYAK. TERIMA 500 rgt SEBULAN

  • 79 awang 3:12 pm

    mgkin dri bedungg lgi memg tunjuk. retak nak jdi miskin susah…. usaha ikhtiar mcm mana pun dia akan. SUSAH PAPA KEDANA jugak….. klau lahir kluar mai ada sudu perak dlm mulut dh tentu jadi kaya mcm anak2 menteri di malaysia

  • 80 lff 6:20 pm

    Kesannya philosophy of Mediocrity over principle of Meritocracy.

  • 81 Anonymous 9:05 pm

    memilih keje..itu je point budak U sekarang.blajar malas.semua nak senang ..kita jadikan contoh warga asing xmemilih keje.sanggup keje..negara kita ni banyak keje.jgn jadi pemalas..satu lagi memilih gaji..sudah2la..jangan memilih keje sangat..

  • 82 Anonymous 9:09 pm

    utk mma,salah ke keje sapu sampah,cuci longkang..keje halal beb..jgn memandang rendah.kerja ni lebih mulia.kalu xde org sapu sampah,sape nak buat?awk nak buat ke?

  • 83 keje mulia 12:10 am

    Kalau keje tu lg mulia, kenape ko tak apply je. Keje yg mulia letak pada mahirnya ahlinya. Kalau pemimpin bengong tak utamakan kualiti maka lahirlah graduan yg mee segera gah pada pointer. Guru yg bangga diploma education. Majlis keraian diutamakan. Proses mendidik diletak di belakang stor. Gaji yg terkejar. Kos Sara hidup takde pemantauan. Last2 ada aku kisah? Mmg le sbb ko tu takde jiwa pendidik. Ce tgk anak2 ko. Tu pun kalau ada anak. Sian generasi akan dtg.

  • 84 QA 7:27 am

    nak cerita skit. seorang penoreh getah pun x mahu anak dia meneruskan tradisinya menoreh getah…. sambil menoreh getah ia berpesan kepada anaknya supaya belajar rajin rajin jangan jadi penoreh getah macam ayah! …okey …sistem pendidikan di malaysia adalah sistem pendidikan yang melalaikan, x ade jati diri dan hala tuju, tidak bertujuan untuk mendidik hanya berorientasikan keuntungan setengah golongan semata. hanya gah dengan segulung sijil tapi x leh nak buat ape…………

  • 85 lff 9:02 am

    Lack of emphasis on upholding principle of Meritocracy greatest deterrent to a nation growth.

  • 86 Lepasan 9:20 am

    bkn memilih kerja, nak langsai hutang PTPTPu tu yg memeningkn kepala. Kalau pinjam 12k, balik 12k, ok gak, ni tak, pnjam 12k, tpi bayar nye 15k. Cmner tu?? Blom lgi kira upah org yg jaga PTPTPu tu, dll. Sapa la nak tggung hutang smpai ke tua, enko nak kerr?

  • 87 ambe 11:58 am

    kat malaysia nihh .. yg hudup senang penyamun tarbus jer ..

  • 88 Anonymous 5:45 pm

    SEMUA KERJA BAGI ORANG TUA.TUA KERJA SUDAH NYANYOK PUN BELUM PENCEN….LAGI AMBIL PERKERJA ASING SAMPAI PADAT KAT MALAYSIA NII…MALAYSIA MCM JAKARTA ADA..INDIA ADA BANGLA PUN ADA….JAWAB JAWAB…….AKU TAU AKU KERJA HARI HARI TGK TGK BANGSA ASING

  • 89 Anonymous 9:15 am

    yup sokong.. selangor bijak dalam pengunaan wang rakyat.. banyak program keagamaan di utamakan.

  • 90 Anonymous 9:16 am

    terbaikkkkk!!! cengini ..hheheh

  • 91 mantadKB 10:22 am

    Hahaha… Memang artikel ni cakap benda betul.. Yang minah cakap ni pun betul.. Nak tambah sket. Gomen n company bosar je yg tengok kelulusan.. Company kecik biasanya nilai pekerja melalui kualiti kerja.. Banyak graduan university belum bersedia nak masuk alam pekerjaan.. Tak tahan lasak.. Keja 5-6 bulan.. Resign.. Bila company tengok resume panjang tapi keja each conpany 5-6 bulan je.. Resume masuk tong sampah..

  • 92 hamba swasta 11:12 am

    ape salahnye keje ladang?kurang-kurang problem solving skills yang ko dah belajar dalam engineering tu ko bleh adapt dalam pengurusan ladang….jangan la tengok pada major ko, anggap tu additional knowledge, Engineer tak kira ape field pun kerja dia sebagai problem solver dan inventor….aku lulusan E&E major in Control dari UK, tapi sekarang aku bukak workshop kereta…ade kene mengena ke dengan major course aku? wake up bai!! Trust Me, I’m Engineer.

  • 93 Anonymous 3:01 pm

    KORANG NIE DAHLAH MISKIN KAT DUNIA, JANGANLAH MISKIN KAT AKHIRAT LAK. ORG TU KAYA KAT DUNIA X SMESTINYA DARI DUIT HARAM. KAU TAHU KE DARI MULA DIA KERJA KUMPUL DUIT BELI SAHAM BILA DAH LAMA MENINGKATLAH SIMPANANNYA YANG KAMU TU LAGAK JE MACAM BESAR TALI DARI KERBAU. TAKYAHLAH BUAT DOSA FITNAH ORANG. NAK KAYA USAHALAH DEK NON…

  • 94 Anonymous 3:17 pm

    XYAH CAKAPLAH….. SBB ORG TEMPATAN LEBIH SUKA MSUK BLJR KAT PUSAT SERENTI AMBIL SIJIL HINGGA SARJANA YG X PERNAH ADA KONVONYA DGN MEREMPIT MANA NAK KERJA KILANG, LADANG ATAU BURUH BINAAN. ANAK2 KITA BERLAGAK, MEMILIH DAN X ADA KARISMA, KERJA X PERNAH KEKAL SBB XDE MATLAMAT. CUBALAH PERHATIKAN BETUL2 DIK OOI.. SALAH SIAPA TU

  • 95 pemerhati 4:14 pm

    tula mentaliti org kita… bila graduate je kena gaji kepala 2keatas… aku dulu pas grad je keja stating 6rat je.. tp pas kul 6 wat keja kontrak plak sampai kul 11mlm… satu mlm kdg2 leh dpt rm100.. sebln keja kontrak je dh cecah 2k…
    nk berjaya kena hardworking maaa… dpt 2 valueable xperience keja dlm satu hari… bangsa lain bole knp kita xleh…

    POSITIVE THINKING…

  • 96 Anonymous 11:43 pm

    Saya setuju

  • 97 Anonymous 11:45 pm

    Cis cakap je

  • 98 Prof kangkung 10:48 am

    Pencen orsng gomen dari 56 dahulu dinaikan ke 60, kalu mcm ni lama lagi la aku menganggur tunggu atok nenek pencen baru merasa keje gomen..alahai ajib!

  • 99 Anonymous 10:08 pm

    Orang bangsa melayu ini bodoo bangang yg kaya raya kedekut nak agihkan kekayaan mereka sesama melayu . Ambil contoh kerja dgn syarikat melayu dah lah gaji kecil lepas tu kerja tak bayar gaji , bos kata tolong company konon yg sedak sakit , bos bini 4 kereta menjalar kayo rayo kuli miskin. Company cina tolong bangsa bagi gaji bangsa mereka lumayan berbanding bangsa lain. Kamu melayu fikirkanlah umno bn is dead .

  • 100 Anonymous 8:40 am

    Masa umno d haramkan dulu menteri2 pungut duit secara sepontan utk kumpulkan duit utk pulihkan umno.
    Menteri tu duit juta juta tapi derma rm 50 je.

  • 101 kak ton 3:34 pm

    mentri bawak cek, nk cash kna prgi ke pjabat

  • 102 pak wan 3:44 pm

    rapngalaman pak wan dgn rakan2 dulu, pencen umor 55th tu dah cukup ngam… bila dah melahu smpai ke 60th, pulangan kpda kualiti & hasil krja adalah smakin kurang…. ramai yg dh nyanyuk & sakit lutut dll pnyakit dalaman trmasuk sakit mental

  • 103 kak puan 3:52 pm

    spatutnya golongan ini dok kt rumah main dgn cucu atau bela ayam itik & tanam pkok pisang blkg rumah… patut jawatan tu diberikan kpda ratusan ribu siswazah yg mnganggur di malaysia skrg

  • 104 SambalBelacan 5:10 pm

    Sebetulnya bukan salah kerajaan…tetapi memang dah perangai orang2 Malaysia nak cari kerja mudah tapi gaji lumayan…kalau setakat kerja2 pam minyak, cuci kereta, pembantu kedai makan dan lain2…lagi diorang ni x mahu kerja…apalagi lah kalau kerja kontrak angkat batu, pasir dan lain2…lagilah diorang x mahu…alasannya malu belajar tinggi2 tapi kerja tu cokia aje…itulah dia mentaliti rakyat Malaysia…padahal kerja2 tu ada dimana2 aje…sekarang ni sebanarnya kerja yang mencari kita…bukan kita yang mencari kerja…wallahu’alam…

  • 105 SambalBelacan 5:19 pm

    Ha…ha…ha…haaa…

  • 106 Azliana 8:48 am

    Akhirnya, 50% komen semuanya berbaur politik yang mengutuk dan mencaci sesama sendiri. Dalam hal ini, kita yang perlu menilai apa sebenarnya kekurangan graduan kita. Universiti dan pusat-pusat latihan perlu memperbanyakkan dialog dan diskusi bersama industri. Improve apa yang kurang, dan lihat semula mengapa masa yang dihabiskan bertahun-tahun di sekolah, universiti dan pusat latihan masih gagal menerapkan nilai-nilai yang dicari. Ibu bapa dan seluruh masyarakat perlu beri lebih perhatian untuk memperbaiki keadaan semasa.

  • 107 anis 5:07 am

    PERLAMBAKAN & KEBANJIRAN PENDATANG ASING DI MALAYSIA TELAH MERENGGUT PELUANG PEKERJAAN ANAK TEMPATAN, PADA KETIKA TERTENTU MEREKA MENGGANGGU, MNIMBULKAN KERESAHAN, KEGELISAHAN & TEKANAN KPADA RAKYAT TEMPATAN,

  • 108 anis 5:20 am

    APAKAH YG BERLAKU SEBENARNYA SEHINGGA KERAJAAN DILIHAT SEPERTI “KERA DI HUTAN DISUSUKAN, ANAK SENDIRI MATI KELAPARAN” …. kenapa kerajaan terlalu berlembut dlm isu pendatang… apakah anak2 muda sudah habis mjadi laluk dgn dadah shgga kita x cukup tenaga buruh di kalangan org muda

  • 109 anis 5:29 am

    ATAU ADAKAH SLOT KEMASUKAN PENDATANG ASING KE MALAYSIA INI “ADA UDANG DI SEBALIK BATU” IAITU IA HANYA CUBA MELENGKAPI SLOT DARI SATU SIRI DRAMA YG PANJANG

  • 110 Anonymous 2:04 am

    Hehehe yelatu, dpt la keje. Sbb mmg kemahiran yg diperlukan. Isunya apa yg kau bangga sgt dgn gaji diploma 1.5k?

  • 111 ajis sate 6:43 am

    kira2 7 juta rakyat Malaysia menerima bantuan wang RM1.70 sehari @ RM

  • 112 ajis sate 7:28 am

    kira2 7 juta rakyat daripada 30 juta penduduk Malaysia adalah penerima wang bantuan krajaan BRIM bernilai RM1.70 sehari @ RM50 sebulan (RM600 setahun)… apa komen anda

  • 113 Nanda comel 3:41 pm

    mmg pendtg asing byk bekerja di negara kita, tapi kita lihat dari segi pekerjaan mereka. Mereka bekerja sebagai buruh, pembantu rumah dll. tapi adakah anak2 muda di negara kita mahu memiliki pekerjaan seperti mereka?

  • 114 Anonymous 3:43 pm

    saya setuju

  • 115 Anonymous 3:53 pm

    orang indonesia yang ada di sini hina sangat kah? orang bangla yang menumpang disini menjijikan kah? aku kesian tgk budak yang selalu diejek ank indonlah,indonlah,memperlekehkan bangla lah..kite tak tau apa perasaan mereka jika dipandang rendah sebegini rupa. aku ada kawan indonesia dia ada anak. anak dia ni selalu menangis sebab dia selalu kena ejek ngn kwn2 dia.. malahan guru2 pun turut memanggil dia ank indon. Aku kalau ank aku panggil indon ka, bangla ka, aku ajar ank aku supaya menggunakan bahasa yg baik

  • 116 SambalBelacan 4:02 pm

    Ini selupa olang gila cakap tak le selupa bikin…kalau cakap manyak sinang ooo…

  • 117 fuyoo 7:26 pm

    ko tuh yg cam beruk.cuba belajar rajin skit.skor gempak.dapat full biasiswa.kalo study biasa2 pon dapat la potongan 70%.tp ko study cukup makan.mmg la kena bayar full .nate beruk tuh mu

  • 118 Rimba 8:21 pm

    Sekarang kamek dah tahu kerajaan hutang bertimbon, tahun depan brim walaopon beribu kamek tak ambek baik tanam kingkong blakang rumah jual dapat duit lebih lagi

  • 119 Rimba 9:14 pm

    Graduan U or Pendatang Asing ni same je ade hotak utk hidup dgn ptimbangan dan pkiraan bekerja. Ternyata PA ni b pandai menimbang dan mengira dpd GU. Sekolah tinggi2 bukan nt mesti kerja ikut bidang tp sebenarnya giniuskan fikiran selesaikan masalah kehidupan. Don vori GU kita x kan berlama2 bambongan.

  • 120 UMP-boy 11:28 pm

    Puncanya mindset org2 tua kita sruh anak2 bljar rajin utk dpt kerja bgus dgn org..tetapi sbnarnya 90% dtg dari perniagaan dan usahawan.. cuba tgok mcm mna produk samsung, apple, toyota, lamborghini dorg x bergantung dgn org lain tetapi keluarkn produk sndri dan beri income sndri strusnya boleh mnyumbang kpd negara..mindset org kita jgk lbih suka mnjadi pengguna berbanding pengeluar..hantar angkasawan guna teknologi roket luar bbanding fokus pda teknologi tempatan. jika amalan ini d teruskn smpai bila2 pn msalah pngangguran ini akan berlarutan.

  • 121 Anonymous 12:43 am

    saya setuju

  • 122 Anonymous 2:28 pm

    Stuju bro

  • 123 Anonymous 2:33 pm

    Sbb terlalu bnyk U hampes U Ketengah Ketepi le..KUIS KAIS le..mcm2 U yg xbwrfaedah ruk kroni sedut duit PTPTN pljar

  • 124 Anonymous 10:12 am

    Cakap elok2

  • 125 mak hang 10:22 pm

    banyak la hang…
    hang ingat lecturer xbuat keja ka..
    keja xbanyak hang tau dak?
    cuba letak jawatan n p sama2 cari keja tengok…
    baru hang tau langit tinggi rendah

  • 126 che det 1:54 am

    kah3.. aku tanya ko ko nak ke kerja macam indon n bangla tu? nak?

  • 127 azliana 10:18 pm

    Wow. Kenapa terlalu defensive? Masalah takkan selesai kalau semua orang fikir kerja menjadi sesuatu yang rutin, dan bukannya khidmat pada masyarakat. Bukankah kita semua khalifah? Masalah kita adalah pada culture itu sendiri. Nilai2 baik dah makin hilang. Semua perlulah main peranan. Jika masing2 asyik fikir kerja banyak, dan apa yang telah dilakukan itu sudah mencukupi walaupun masyarakat kita semakin lama semakin buruk akhlaknya….memang tidak akan selesai masalah. Masing2 perlu lakukan sesuatu tak kira kecil atau besar untuk baiki anak-anak bangsa kita.

  • 128 Anonymous 8:47 pm

    Penbela Melayu konon tapi kerja dengan toukeh Cina,anak buah kerja kilang Cina ,cakap tak serupa acuan

  • 129 Anonymous 9:15 pm

    Memang betul Pusat pengegian tinggi dah jadi macam kilang garaduan janji duit PPTN masuk dalam kantung PPTA&S keluar hutang beribu rm x mampu bayar,akhirnya kilang rm 900 sebulan itu pun dituduh pilah kerja.

  • 130 Anonymous 1:20 am

    Pembela Melayu ni otak penipu kata A.Y P.Ramli mana ada Selangor huruhara

  • 131 Azri 2:27 am

    Bukan masalah pilih kerja .. graduan sekarang nk demand gaji .. kononnya ade diploma/Ijazah nk gaji demand ..

  • 132 kamal 4:04 am

    yakin dgn umno

  • 133 AnwarBrahim 4:53 pm

    Terbaik :)

  • 134 Akademi BDE 11:21 am

    Kementerian Pengajian Tinggi perlu memandang serius tentang graduan yang dihasilkan oleh IPTA/UA masa kini. Terlalu ramai ‘Intake’ Mahasiswa/i di Universiti Awam sehingga tiada lagi status ‘elit’ bagi sesebuah Universiti Awam. Pengambilan perlu di ambil mengikut keperluan semasa dan bukannya buka pintu seluas-luasnya untuk mengambil pelajar baru. Langkah ini bukan sahaja akan membazirkan wang kerajaan malah membazirkan sumber tenaga manusia di masa akan datang di mana kebanyakkan Mahasiswa/i hendak menjadi BOSS dan berlagak hebat walaupun pencapaian akademik tak seberapa cukup2 makan saja, BOSS yang tidak berkualiti ini bukan sahaja akan merugikan produktiviti malah akan menjadi masalah yang agak serius apabila diberi peluang untuk membuat keputusan yang kompleks dan kritikal.

    Pengambilan pelajar oleh IPMA (MARA) juga adalah satu langkah yang kurang bijak sehingga buka ruang untuk pelajar2 BUMIPUTERA ini menganggur. Terlalu banyak Intake pada tahun 2016 sehingga mencecah 30,000 pelajar di IPMA. Langkah ini sememangnya kurang bijak dan akan mendatangkan masalah yang besar kepada SOCIO-ECONOMY Bumiputera sehingga yang ada Ijazah pun sanggup bekerja sebagai KERANI disebabka tiada peluang pekerjaan. Strategi KPT & MARA (KERAJAAN) ini pasti akan mendatangkan kesan yang buruk kepada Ekonomi Bumiputera di masa akan datang kerana terlalu banyak lambakan Siswa/i yang kurang berkualiti dan akan menyumbang kepada pengangguran yang lebih dasyat di masa akan datang. Belum kerja lagi dah menanggung beban hutang lebih RM20,000.00 dan RM20,000.00 ini lebih baik ditukar kepada Ekuiti Perniagaan kepada peminjam tersebut dengan melahirkan ramai Usahawan Bumiputera dalam BUMIPUTERA LINK-COMPANY (BLC) oleh MARA dan badan2 berkanun Kerajaan yang lain.

    Tak faham kenapa KERAJAAN beri License kepada IPTS untuk bersama Kerajaan dalam melahirkan graduan yang competitive dalam pasaran setelah pelbagai CAPEX dan pelaburan yg telah dibuat oleh IPTS dengan menggunakan Internal Fund dan bukan duit daripada Kerajaan tetapi dalam masa yang sama Kerajaan melalui IPTA/UA/IPMA/STPM mengambil Intake yang terlalu ramai sehingga menyebabkan banyak IPTS telah gulung tikar. Pelik tapi benar itulah hakikat dan kehidupan di Malaysia ini.

  • 135 Roy 2:40 pm

    selepas grad ijazah..
    tahun pertama: tanam anggur gaji RM0
    tahun ke-2:kerja kerani tapak binaan gaji level sijil kemahiran
    tahun ke-3: kerja pejabat gaji level diploma (swasta company enterprise je)
    tahun ke-5: dapat kerja dgn G, gaji level ijazah tp x le selebat swasta giant company. mohon bantuan.

    alkisah

    sekarang pening lak bini grad PhD dah setahun tanam anggur. bidang sains bahan (kakisan)

  • 136 Roy 2:41 pm

    mohon bantuan tu untuk isteri saya. saya OK dah.

    “sekarang pening lak bini grad PhD dah setahun tanam anggur. bidang sains bahan (kakisan). mohon bantuan”

Tinggal Komen Bernas Bagi Topik Ini