Gaji Naik RM1,200 Sebulan Bermula 1 Julai 201. Gaji Minimum Untuk Kakitangan Awam Selepas Ini!


Gaji Naik RM1,200 Sebulan Bermula 1 Julai 2016. Gaji Minimum Untuk Kakitangan Awam Selepas Ini!

Ya…berita gembira kepada anda semua.

gaji naik

Selepas kerajaan Malaysia mengumumkan berita kenaikan kadar imbuhan tetap perumahan aka elaun perumahan penjawat awam (ITP) termasuklah kepada kalangan kakitangan awam di Malaysia pada paras minimum sekurang-kurangnya RM300 manakala kenaikan 25 peratus daripada kadar asal ITP mereka untuk kakitangan kerajaan yang tinggal di kuaters, kini kerajaan sudah bersedia untuk melaksanakan gaji minimum Malaysia yang naik kepada paras minimum setinggi sekurang-kurangnya RM1,200 sebulan.

Ini bermakna selepas ini tiada lagi penjawat awam yang mempunyai gaji serendah RM1,000 apatah lagi RM800 sebulan dalam sektor. semuanya yang diperingkat abawah akan naik bagi melepasi paras yang telah ditetapkan bermula 1 Januari 2016 ini.

Walaubagaimanapun, besarlah harapan Mypt3.com agar kenaikan gaji naik ke pada paras gaji minimum yang baru untuk penjawat awam tidak memberikan kesan kepada lonjakan harga barang dikalangan peniaga yang mengambil kesempatan.

Kenaikan Gaji Naik ke Paras Minimum RM1,200 Vs Pinjaman Bank Rakyat?

Dan Berita Semasa juga suka ingin nasihatkan, jikalau gaji naik usahlah menghampiri dan mendekati kakitangan Bank Rakyat untuk pinjaman peribadi mahupun overlap bank sedia ada untuk mendapat lebihan tunai untuk perkara yang tidak perlu.

Jikalau tiada keperluan yang mendesak. Tidak usahlah. Beringatlah.

Tahun 2016 adalah tahun yang tidak menentu bagi Malaysia. Jangan dibazirkan pulangan pendapatan anda untuk perkara menyeronokkan untuk masa yang singkat sahaja. Dahulukan yang mana penting. Simpanan sangat penting bagi tahun 2016 ini.

P/S : Apa-apa yang berlaku kepada diri kita semuanya berpunca daripada tindakan diri kita sendiri.