Fresh Graduate Tuntut Gaji Permulaan RM6,500 Sebulan? Lebih 400,000 Graduan Sedang Cari Kerja Hari Ini!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Fresh Graduate Tuntut Gaji Permulaan RM6,500 Sebulan? Lebih 400,000 Graduan Sedang Cari Kerja Hari Ini!

Kita tidak menolak realitinya hari ini kadar pengangguran di Malaysia terutamanya dikalangan “fresh graduate” sangat-sangat tinggi.

gaji fresh graduate

Sehingga ke hari ini, lebih 400,000 sedang terkapai-kapai dan teraba-raba peluang kerja dan jawatan kosong di Malaysia berbekal sekeping sijil dan kelulusan yang mereka perolehi di dalam pusat pengajian tinggi.

Berita Semasa tertarik dengan satu laporan berita yang dikeluarkan Jobstreet apabila mereka mengatakan punca sebenar kadar pengangguran fresh graduate antara lainnya ialah.

Senarainya boleh anda semak seperti di bawah ini:

  1. penguasaan bahasa Inggeris yang lemah (tinjauan Jobstreet mendapati 64 peratus)
  2. permintaan gaji yang tidak munasabah (tinjauan Jobstreet mendapati 68 peratus)
  3. cerewet dengan kerja mereka, selain komunikasi yang lemah (tinjauan Jobstreet mendapati 60 peratus)

Malah mengejutkan Berita Semasa apabila Jobstreet mendedahkan tinjauan terbaru mereka apabila mendapati :

  • 60 peratus fresh graduate minta gaji RM3,500 pekerjaan pertama mereka
    Manakala 30 peratus lagi mahukan mereka dibayar gaji permulaan setinggi RM6,500 sebulan

Sedangkan realiti hari ini, fresh graduate atau kalangan graduan yang masih baru hanya menerima gaji antara RM2,100 hingga RM2,500

Bagi Berita Semasa kepada yang sedang cari kerja hari ini, ukurlah baju di badan sendiri. Bersyukurlah dalam keadaan ekonomi Malaysia hari ini, anda diterima kerja.

Ada kalangan fresh graduate dari luar negara pun dengan ACCA atau CIMA atau lain-lain kelulusan porfesional pun hanya dapat gaji permulaan sekitar RM3,000 sahaja.

Ini tidak minta sehingga RM6,500. Nasihat Berita Semasa, belajar hidup susah. Hidup ini bukan ibarat syurga seperti dalam drama Melayu hari ini termasuklah Drama Tuan Anas Mikail.

Jangan memilih kerja, cari pengalaman seberapa banyak yang boleh dengan gaji permulaan yang munasabah. Mahu minta naik gaji dikemudian hari, terpulang.

Realiti Gaji Fresh Graduate di Malaysia?

  • gaji fresh graduate O&G untuk permulaan (bukan offshore) pun RM4,000
  • Jikalau bekerja di Schlumberger boleh dapat gaji seperti itu disebabkan ada yang menerima bayaran dalam matawang USD.
  • Itupun syarikat berkaitan minyak dan lain-lain industri sedang bergoncang ketika ini.

P/S : Majikan dan syarikat tidak memandang dengan masalah kos sara hidup anda, tetapi majikan memandang dengan kemampuan anda menyumbang kepada syarikat selari dengan tangga gaji yang ada hari ini dibandingkan syarikat-syarikat lain.

Jadi berpijak pada bunyi yang nyata, usah minta yang bukan-bukan.



Share.

82 Comments

  1. Hahaha..ini berita baik buat rakyat dunia tetapi tidak buat rakyat malaysia.bila pengeluaran melebihi permintaan pasti harga akan turun malah bila pengeluaran terus meningkat stock semakin byk harga akan lebih murah.

  2. Kenapa dunia besar nak cipta product solar??? Ini bertujuan mengurangkan harga minyak terus naik dan membawa peluang niaga buat negara maju. Namun harga minyak negara ini tidak menampakan penurunan yg ketara semua disebabkan nilai mata wang yg jatuh teruk dinegara ini.

    Balas Komen Ini

  3. Negara dunia berpeluang menikmati harga murah yg berkaitan dgn minyak gas tetapi tidak buat malaysia. Kenapa ini terjadi?? Tidakkah rakyat malaysia berasa kestabilan ekonomi negara begitu lemah yg membawa keburukan buat negara dan rakyatnya!!

  4. Bila harga minyak jatuh bawah usd 30 malaysia akan hadapi masalah besar tahun depan dgn hutang yg sgt tinggi,nilai wang yg sgt rendah, pendapatan yg rendah, rakyat akan hadapi masalah besar dgn kos sara hidup yg sgt tinggi,peniaga byk hadapi masalah kewangan,byk syarikat buang perkerja atau bankrap.

    Balas Komen Ini

  5. Jadi,,gabenor bank menteri kewangan mesti ambil berat masalah ini sebelum terlambat dan tiada lg di kuasai pemimpin dgn sesukahati melakukan sesuatu yg hanya akan binasakan negara .rakyat juga harus memahami masalah negara skrg yg tidak sepatutnya dipandang mudah.

    Balas Komen Ini

  6. Negara malaysia dlm bahaya lebih teruk dari thn 1998 ,kegawatan ekonomi sedang belaku mampukah negara hadapi ombak kemerosotan yg sgt besar ini!! Jika kerajaan tak bisa selesaikannya baik nes caya rakyat akan hadapi kos sara hidup yg sgt tinggi berlipat ganda dgn kos sara hidup skrg.

    Balas punggung saya

  7. Di mana rakyat miskin lg melarat yg selesai jadi merana yg kaya raya menambah harta ! Versi baru hidup rakyat malaysia!!! Hidup rakyat malaysia!!! Hidup rakyat malaysia!!!

    Balas jubur saya

  8. Pastinya, graduan perguruan mempunyai impian besar yang mana, apabila meraka habis pengajian kelak, kerajaan melalui Kementerian Pendidikan Malaysia KPM akan ambil mereka sebagai guru di Malaysia.

    Malangnya apa yang berlku hari ini adalah sebaliknya. Sebaliknya, Kementerian Pendidikan Malaysia KPM mendedahkan baru-baru ini berlakunya lambakan dan jumlah guru di sekolah sudah mencapai tahap beku dan terlalu maksimium untuk diisi calon guru yang baru.

    Pecah kaca pecah gelas,
    dah baca harap balas

  9. Hati2 dengan FAKE TAXI….saya br lepas kena threesome dlm taxi tu…huhuhuhuhuhu

  10. berpijak dibumi nyata…bila menuntut bayaran gaji .Utk gaji permulaan skrg nie kerja dgn gomenpun anatara rm2000-rm3000 .Jika bersyukur akan bertambah lagi

  11. campur elaun2 pelbagai moreless rm 1000,jumlah antara rm3000-rm4000 sebulan

  12. Aku dah 9 tahun keje..basic + elaun baru
    4.4k , fresh graduate nak gaji tinggi2..pala tengkorak hangpa

  13. Mintalah sikit kat pm 2.6 bil.
    Kauorang nak mampu* sambung nyawa.
    Pm pening duit tak habis habis.

  14. Us fed res is expected to raise its interest rate tomorrow morning.
    Another reason for making weaker rm.
    Its mean usd 700 = rm 2.6 bil will increase to around rm 2.6++ bil.
    Big money 2x. Spin spin.

  15. SambalBelacan on

    …tahniah!…tempat pertama…anda akan menerima sebuah kondo di tengah bandaraya KL…sila call Rosmah Mansor…

  16. jangan risau, dap memerintah malaysia nanti, graduan menganggur semua akan dapat kerja, starting rm4,500 lagi…

  17. takyah nak demand sangat la bebudak. korang belajar kat U tu kekadang bukan jujur mana pun. assignment tiru, copy paste, plagiat sana sini, pointer tinggi pun kadangkala disebabkan edjas2 pensyarah, asal C- tapi sebab jumpa pensyarah, edjas2 sikit dapat A-
    bila diambil bekerja, baru nampak warna sebenar mereka ni, baru nampak setakat mana kemampuan mereka ni.

  18. xyah nk demand sgt la weh. ngkoran blaja kt u kolej tuh kkadg bkn jujur mne pun. wat assgnmnt copy paste, plagiat bagai, pointer tinggi pun kadang2 disebabkan edjas2 pensyarah, asal C- tp psl edjas2 dgn lecturer skit, trus dpt A-
    bila diambil bekeje, bru nmpk warna sbenar nkorang nih, bru nmpk stakat mne kemampuan nkorang ni. sembang jer lebeyy

  19. Pak Mad no 1 tu telah memenangi hadiah sea shell rm19 000.00 sila konteks 1mbd & Co…

  20. dah 400 000 $i$wazah menganggur… ciannn, jgn bimbang dekat PRU 14 nanti adalah kerja untuk korang….

  21. Heran yea, ke mana kekayaan negara ini dibawa pergi… sumber hasil dan income masuk kiri kanan, penjimatan itu ini tapi wangnya TAK CUKUP

  22. kalau dah x mampu nak urus tadbir serah jer pada org lain… buat ape nak pecahkan kepala berfikir dah kita tu terpijak taik

  23. Yang nganggor tu x yah ler malas … cuba2 ler rajinkan diri daftar masuk parti politik

  24. Jobstreet tu patut kaji dari 400 000 siswzah menganggur tu berapa yg sokong BN dan berapa sokong PAKATAN?

  25. drebar teksi on

    nampak gaya adalah peluang aku nak berbini muda dgn budak u ni…

  26. Belajar dah la sengsara dgn kos hidup & pengajian… habis belajar x ada keja… ptptn nak kena bayau… YES ! Hidup Najib

  27. ciannn… anak2 sekarang masa depan makin gelap….harap jgn frust then hisap dadah dah ler yea…

  28. Ada yg simpan cita2 habis belajar, nk keja pastu kawin… pastu beli rumah.. yg berlaku sebaliknya keja x dapat, awek dikebas org….nak sara diri pun x lepas… naik motor kapcai
    sana sini…. kawan dulu belajar setakat spm dah kawin bini cantik pakai motor besau lagi…

  29. Ya itulah yg paling membimbangkan… Penagihan DADAH. jangan frust x dapat keja smpai ambik dadah… sekarang dadah ada banyak jenis dan mudah dapat pulak

  30. Memang ulat dlm batu pun boleh hidup, tapi ulat tak pakai motor, x yah keja, x kena GST, x yah kawin, x yah beli keta, bli rumah… bla bla

  31. 400 000 siswazah nganggor… tu yg kena benti keja kat MAS, bank2, kilang2, syarikat petroleum etc… itupun dah brlambak2 … eeeeiii… serammmm

  32. Target kjaan beri kemudahan pelajaran adalah untuk capai kadar graduate universiti yg tinggi, bukan nak bgi pekerjaan kt nkorang

  33. Ciri negara maju ialah peratus penduduk graduate universiti yg tinggi ..seperti Australia, NZ, UK, USA gitu, Malaysia sedang menuju ke arah itu… tapi pengangguran yg besar juga mghalang matlamat jadi negara maju

  34. Lagipun siswazah sekarang banyak yg mee segera… x macam zaman dulu dirang letak syarat yg ketat untuk masuk universiti

  35. RM 6,500 tu munasabah admin, kalau aku pun mintak RM 9,500 permulaan.
    Dengan kenaikan kos itu ini, apa yang dapat dibayar RM 6,000 lebih, nak bayar ansuran kereta, ansuran rumah, bagi duit kat mak bapak, bayar tol, bayar ptptn dan last kali ENJOOy! tak cukup!

  36. Budak2 sekarang ni mabuk ketum ke apa expect starting RM6,500! Berpijak la di bumi yang nyata. Orang yang keje 20 tahun pun belum tentu dapat kerja. Satu lagi, tak payah la memilih kerja. Nak kaya? Ternak babi sebab babi beranak sekali 6-8 ekor.

  37. Nak gaji 6,000 ke 10,000 sebulan tak de masalah, tapi kena buat sale marketingla, bukan keje makan gaji duk ofis.

  38. cuba buat kajian sikit berapa ratus ribu yg dah tamat pengajian ….
    berapa ratus yang dah dapat kerja …..dan buat kajian bidang kerja apa yg paling popular yang berjaya mendapat pekerjaan ????? malu lah sikit nak letak harga 6K ….

  39. bukan mabuk, itu okla, kalau aku pun, aku mintak RM 17,000 starting. Banyak nak bayar Ptptn, ptptipu lagggiii gst, tol, kereta, motor, rumah, bini, gilrfriend dan lain-lain.

  40. Pak Man nak salahkan budak-budak tu pun tak buleh jugak. Dah mentegi kata pendapatan per kapita rakyat dah 5K lebih dah. Depa mintak up la sikit…. Neghara maju la katakan….

  41. .faktor memilih tu cuma faktor yg kecil… punca utama pengangguran sebab negara ditadbirkan oleh puak bangang, syok sendiri dn membesarkan perut sendiri je

  42. PAU 1 Malaysia on

    Jgn risau….isi borang UMNO,masuk jabatan cybertrooper umno…keje ko komen je kat mana2 yg anti BN,nanti dia byr lah…kan dah nampak peluang pekerjaan tu..

  43. dulu masa study asyik meniru jer, copy paste tugasan, lps tuh bercouple, camne ler rezeki nk murah, kan kan?

  44. graduan skang nih lemak, demanding. dulu kt u/kolej, kaki maksiat, tiru tugasan, bodek lecturer. rezeki mahal, bising plak.

  45. tul tuh bro, mana2 yg terlepas masuk psl persembahan cantik ms interview, bila masuk keje, hancur organisasi tuh dikerjakan nye.

  46. belajar memain, kt kolej bercouple wat maksiat, check-in hotel sana sini, tup-tup score 1st class degree psl pakai magic aper ntah. katanye, tp mintak keje xdpt. lpstuh slhkan kerajaan. wakakaka

    ader plak tuh, belajar kelaut, ade hati nk demand dgn kerajaan nk ptptn free. wakakakak. mmg standard sampah graduan skang nih.

  47. supporter najib on

    aku lepas degree engineering (pointer gred nora danish) keje basic 1.5k je.. gaji habis layan program transformasi najib jela… ringgit jatuh USD fix..patut gaji dlm ringgit naik selari dgn nilai ringgit jatuh… nak fair gov kena byr dlm usd semua..

  48. BUDAK CERDIK on

    Budak2 skrg CERDIK.. kira ikut value usd + compare dgn basic negara luar bg balance dgn kos sara hidup..kena ingat rm2500 utk 5-10 tahun lepas x sama dgn value skrg.. apa yg freshgrad buat betul cuma majikan x kan bg… majikan untung byk sbb company guna USD jual brg tp bayar gaji RM.. rakyat malaysia skrg kerja lebih gaji kurg + brg mahal..

  49. kalau mereka cerdik, mereka akan cipta peluang pekerjaan, dalam bahasa lain, mereka jadi usahawan, mewujudkan syarikat, bukannya menagih simpati untuk bekerja di syarikat orang lain/sektor awam. cerdik apa kebendanya tu

  50. sebab utama diaorang mintak gaji tinggi ialah ekonomi sekarang yang semakin meningkat…keperluan makanan..tempat tinggal semua naik mcm mane nak hidup ….

  51. sape soh pkai moto, sape soh keje, sape soh byr GST, sape so KAHWIN, sape soh beli kete, sape soh beli rumah…. dok je r dlm batu mcm ulat.

  52. bersatu teguh bercerai kawin lain….. ape kate 400k kononnya siswazah ni fikir luar kotak sket buat la konsortium penganggur2 Malaysia modal RM1 seorang kumpul dah ade RM400k mcm2 leh buat dgn modal tu.

  53. sape kata depa cerdik.. gak je.. bila keja hampeh.. dah tu nk buat pala sndiri. Depa blaja menghafai ja bukan wat research pn. Brp byk produk ato pemikiran baru yg diwujudkn di Universiti kita. Masa aku blaja di Jepun dulu depa tekankn penciptaan baru utk selesaikn mslh semasa sbb tu depa maju sbb tiap taun akn keluar graduan yg tau hala tuju depa. Tiap taun lebih baik hasilnya x mcm kita Qtt ja byk Qlt blm tentu.

  54. hidup mcm org biasa la..mcmna Mat Bangla, Myanmr, Napal leh hidup d M’sia… Kalo depa boleh knp kita tidak? Last2 jd bos juga depa ni tp kena usaha la.

Leave A Reply