Format UPSR 2017 Baru : Bahasa Inggeris, Matematik, Bahasa Melayu, Sains

Format UPSR 2017 Baru : Bahasa Inggeris, Matematik, Bahasa Melayu, Sains

Apa yang pelajar UPSR hadapi sebelum ini peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah tidak akan 100 peratus sama konsep dan format yang bakal dihadapi pelajar UPSR kelak.

format upsr

Ini kerana, bagi matapelajaran dan subjek Bahasa Inggeris UPSR 2017 akan mula dipecahkan kepada 2 gred sepertimana dipraktikkan dalam subjek Bahasa Melayu UPSR selama ini.

Senarai Format UPSR Baru 2017 Kertas Bahasa Inggeris?

  • Kertas pemahaman BI – A
  • Kertas Penulisan BI – A
  • menambah eleman Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) dalam soalan UPSR selepas ini
  • Akan mula mengurangkan soalan UPSR yang berbentuk aneka pilihan dan memperbanyakan soalan objektif KBAT yang mana ia turut melibatkan subjek-subjek yang lain.

Rombakan format UPSR 2017 melibatkan kertas Bahasa Inggeris ini dilakukan sebagai langkah Kementerian Pendidikan Malaysia KPM dan juga Lembaga Peperiksaan Malaysia LPM ke arah mahu melihatkan peningkatan penguasaan dikalangan pelajar di Malaysia terutamanya di peringkat sekolah rendah lagi.

Tambahan satu lagi gred A dalam UPSR 2017 sekaliguskan meningkatkan keputusan UPSR bermula tahun depan akan menjadi 6A berbanding 5A tahun sebelum ini

  1. Matematik
  2. Penulisan Bahasa Inggeris
  3. Pemahaman Bahasa Inggeris
  4. Penulisan Bahasa Melayu
  5. Pemahaman Bahasa Melayu
  6. Sains

Jikalau adik-asik dan kalangan ibu bapa yang mahu melihat sendiri, contoh format UPSR 2017 yang baru melibatkan Bahasa Inggeris dan juga bersama-sama dikongsikan format UPSR Bahasa Melayu, Matematik, Sains, Bahasa Tamil dan juga Bahasa Cina seperti dikongsikan pada jadual di bawah ini:

Perkara Butiran Dan Pautannya
Format baru Bahasa Inggeris; Bahasa Melayu; Bahasa Tamil; Tamil; Cina KLIK SINI
Matematik KLIK SINI
Sains KLIK SINI