Format UPSR 2017 Baru : Bahasa Inggeris, Matematik, Bahasa Melayu, Sains

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Format UPSR 2017 Baru : Bahasa Inggeris, Matematik, Bahasa Melayu, Sains

Apa yang pelajar UPSR hadapi sebelum ini peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah tidak akan 100 peratus sama konsep dan format yang bakal dihadapi pelajar UPSR kelak.

format upsr

Ini kerana, bagi matapelajaran dan subjek Bahasa Inggeris UPSR 2017 akan mula dipecahkan kepada 2 gred sepertimana dipraktikkan dalam subjek Bahasa Melayu UPSR selama ini.

Senarai Format UPSR Baru 2017 Kertas Bahasa Inggeris?

 • Kertas pemahaman BI – A
 • Kertas Penulisan BI – A
 • menambah eleman Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) dalam soalan UPSR selepas ini
 • Akan mula mengurangkan soalan UPSR yang berbentuk aneka pilihan dan memperbanyakan soalan objektif KBAT yang mana ia turut melibatkan subjek-subjek yang lain.

Rombakan format UPSR 2017 melibatkan kertas Bahasa Inggeris ini dilakukan sebagai langkah Kementerian Pendidikan Malaysia KPM dan juga Lembaga Peperiksaan Malaysia LPM ke arah mahu melihatkan peningkatan penguasaan dikalangan pelajar di Malaysia terutamanya di peringkat sekolah rendah lagi.

Tambahan satu lagi gred A dalam UPSR 2017 sekaliguskan meningkatkan keputusan UPSR bermula tahun depan akan menjadi 6A berbanding 5A tahun sebelum ini

 1. Matematik
 2. Penulisan Bahasa Inggeris
 3. Pemahaman Bahasa Inggeris
 4. Penulisan Bahasa Melayu
 5. Pemahaman Bahasa Melayu
 6. Sains

Jikalau adik-asik dan kalangan ibu bapa yang mahu melihat sendiri, contoh format UPSR 2017 yang baru melibatkan Bahasa Inggeris dan juga bersama-sama dikongsikan format UPSR Bahasa Melayu, Matematik, Sains, Bahasa Tamil dan juga Bahasa Cina seperti dikongsikan pada jadual di bawah ini:

Perkara Butiran Dan Pautannya
Format baru Bahasa Inggeris; Bahasa Melayu; Bahasa Tamil; Tamil; Cina KLIK SINI
Matematik KLIK SINI
Sains KLIK SINIShare.

28 Comments

 1. fatihah teah on

  Sebenarnya kami nak tahu susah tak soalan UPSR tahun ni… Kami ni baru tahun lima…doakan lah kami berjaya di dunia dan akhirat… doakan kami juga berjaya pada tahun hadapan…

 2. anis six anggun on

  macam mana nak jawab soalan susah macam katak mati di tepi jalan………harap-harap takkan jadi macam katak yang x pandai nk lintas jalan dan sesat…..x tahu mana arah yang nak tuju..sama macam kita.betul x murid-murid…………………….

 3. alya athirah on

  upsr tahun ni memang Susah .Tapi kita jgn CAKAP Susah ,kalau tak Susah.

 4. tapi kenapa format baru ni di jalankan keatas murid tahun 6 tahun ni terus ye?….sepatutnya diterap untuk murid yang nak periksa tahun ni beberapa tahun lebih awal, contohnya dari tahun 4 ke….. supaya lebih biasa dengan format baru. kesian budak… teraba raba tahun ni nak upsr, tahun ni jugak belajar dan nak biasakan diri dengan format baru…. kalau nak laksana sesuatu program besar, kena tengok semua segi. kalau rasa tak sempat tahun ni, kenapa tak diperkenalkan pada murid tahu 4 tahun ni dahulu… untuk upsr 3 tahun lagi….

 5. Rabiatul@atul on

  Agak2 susah ke UPSR tahun 2017 ni?doakan sya cemerlang inshaaallah amiin
  Yakin boleh dpaat

 6. Rabiatul@atul on

  Inshaaallah klw ade rezeki..harap2 dpt kputusan cmerlang …

  Yekinn jee lahh

Leave A Reply