Espeks Gaji Jabatan Akauntan Negara ANM Selangor, Pahang, Perak, Kelantan, Johor

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Espeks Gaji Jabatan Akauntan Negara ANM Selangor, Pahang, Perak, Kelantan, Johor

Jabatan Akauntan negara adalah dibawah pengawasan dan selian Kementerian kewangan Malaysia MOF daripada bangunan kecil di bangunan Life Insurance dan sekarang ini sudah pun beroperasi di Kompleks Kementerian Kewangan Malaysia MOF, Putrajaya.

espeks

Jabatan Akauntan negara adalah dibawah pengawasan dan selian Kementerian kewangan Malaysia MOF daripada bangunan kecil di bangunan Life Insurance dan sekarang ini sudah pun beroperasi di Kompleks Kementerian Kewangan Malaysia MOF, Putrajaya.

Hari ini Jabatan Akauntan Negara mempunyai 25 cawangan di seluruh negeri di Malaysia termasuk di Selangor, Melaka, Johor, Perak, Pulau Pinang, Pahang, Kelantan, Terengganu, Kedah.

Untuk makluman semua Jabatan Akauntan negara ANM ada membangunkan satu perkhidmatan yang dipanggil nama eSpeks kepada kalangan kakitangan kerajaan negeri dan juga kepada para kontraktor yang dilantik di setiap negeri di Malaysia, sangat membantu untuk melakukan semakan slip gaji (e payslip @ e penyata gaji), emaklum.

Semestinya dengan adanya sistem semakan eSpeks, Jabatan Perbendaharaan di setiap negeri di Malaysia dapat membuka akses kepada kepada anda semua penjawat awam peringkat negeri melakukan semakan untuk beberapa perkara termasuklah :

  1. Akses espeks untuk semak slip gaji dan juga e penyata gaji secara tahunan. Semua data boleh akses  secara online dan anda boleh cetal terus daripada portal Espeks gaji ini pada ketika bila anda memerlukannya.
  2. eMaklum memudahkan pembekal dan kontraktor melakukan semakan pembayaran oleh kerajaan negeri. Selain itu kakitangn kerajaan boleh menggunakannya untuk semakan OT, pembayaran elaun perjalanan

Semuanya secara online sejajar dengan perkembangan ICT di malaysia hari ini. Zaman untuk cetak slip gaji sudah berlalu.

  1. Jikalau dahulu nak kena semak satu persatu penyata gaji penjawat awam secara manual
  2. Kemudian cetak pula slip gaji
  3. Selepas proses serah kepada setiap kakitangan kerajaan
  4. Kalau ada kesilapan, jangan berlaku kelambatan
  5. Sangat lambat prosesnya

Sekarang tidak lagi. Sekaligus setiap proses dapat dilakukan dengan lebih cepat mudah dan menjimatkan sepertimana sistem yang dibangunkan Jabatan Akauntan Negara ANM. Semuanya boleh disemak pada satu sistem Espeks gaji ini.

Log Masuk Espeks Gaji, Slip Gaji, e Penyata Gaji?

Bersama-sama Berita Semasa akses untuk log masuk mengikut negeri anda masing masing

Perkara Butiran dan Pautannya
Espek Negeri Johor KLIK SINI
Negeri Selangor KLIK SINI
Negeri Kelantan KLIK SINI
Negeri Terengganu KLIK SINI
Negeri Melaka KLIK SINI
Negeri Perak KLIK SINI
Negeri Kedah KLIK SINI
Negeri Pahang KLIK SINI
Negeri Sabah Akan dikemaskinikan
Negeri Sarawak Akan dikemaskinikan
Negeri Pulau Pinang Penang KLIK SINI
Negeri Sembilan KLIK SINI
Negeri Perlis KLIK SINI

P/S : Apa kata anda kakitangan kerajaan negeri, pembekal dan kontraktor dengan prestasi portal Espeks Gaji yang disediakan oleh Jabatan Aakauntan Negara Malaysia ANM? Anda berpuas hati?



Share.

71 Comments

  1. Makan duit haram.

    Waktu Berkerja buat perniagaan.

    Lainlah kerja dah selesai?

    Waktu lapang berniaga.

    So jawablah esok nanti.

    patut pun pergi jabatan kerajaan urusan lembap .

  2. Geng swasta on

    Celaka2 yang meniaga di pejabat dan waktu pejabat ni memang sial! Rakyat bayar gaji kat korang bukan suruh korang meniaga waktu pejabat. Nak meniaga pegi berambus balik rumah dah berhenti kerja!

  3. pesakit geram on

    Bukan hnya berniaga online,sepatutnya mereka ini juga tidak dibenarkan ber facebook pun.Saya pernah ke Klinik 1Msia tgu di luar 30minit.Ingatkan ada pesakit di dalam bilik rawatan.Rupanya pegawai kesihatan tgh main facebook.Dibiarkan pesakit2 tgu di luar.Gerammmnya.

  4. Anonymous on

    Dia orang teringin juga beli beg tangan mahal. Gaji ciput jadi k tangan awam. Pembantu Am kerja kat ofis tinggal bandar besar dah masuk kategori miskin.
    Kalau menteri atau isteri PM tentu tak sama kan.

  5. Bukan semua jabatan/agensi kerajaan sibuk memanjang, sesetengah ja yg betul2 sibuk dan perlu tumpukan pada pelanggan. sbg contoh kat hospital kerajaan mmg keadaannya sibuk, justeru kakitangan hospital tidak wajar buat bisnes online ketika waktu kerja. lain2 jabatan yg tak sibuk bolehlah buat bisnes online. Kerajaan perlu bgi elaun khas kepada agensi/jabatan yg sibuk agar mereka tak perlu buat bisnes online bg menampung kos hidup harian. staf kerajaan byk gred bawahan. yg SPM gaji di bwh 2k jer. Mana nak cukup lebih2 lagi tinggal di bandar. Tak salah nak buat bisnes tapi dgn syarat tugas hakiki tak terabai. Buat bisnes sampingan juga dpt mengembangkan minda kita setanding bangsa lain. klo la ekonomi negara tiba2 hancur, mcm mna la staf gov nak servive klo xder ilmu bisnes. so semua org x kira la gov ke swasta ke wajib belajar buat bisnes sampingan sbg jaminan di kemudian hari.

  6. Berniaga satu hal…dan yg dapat puluh2 ribu..ada bayar cukai pendapatan ker??

  7. AKU XSUKA on

    Nasib baik aku mls buat… ada syarat klu pnjawat awam…. boleh berniaga gred 41 kebawah jer, yg gred41 keatas tidak dibenarkn…

  8. pekerja sector awam bukan sengaja mencari extra income. dengan gaji bulanan yg rendah bagaimana mereka mahu menampung perbelanjaan yg semakin hari semakin meningkat. mungkin masa yg perlu diambil utk online business perlu dijaga iaitu sebelum pukul 8pg (mula bekerja), lunch hour (1-2ptg) dan selepas pukul 5 ptg. kalau pengurusan masa btul kt tiada hak utk mempertikai mereka. jgn menuduh sembarangan…

  9. Boleh berniaga..,x kisahlah MLM @ bisness online@internet..tp buat waktu cuti hujung minggu ke,cuti sekolah ke..atau waktu habis kerja pejabat..waktu kerja tu dugunakan utk buat kerja..sbb kita dibayar gaji..bila free atau habis kerja spt waktu malam,bolehlah digunakan buat biz utk tambah side income..x salah.PM kita pun galakkan kita sbg kakitangan awam buat biz sampingan utk tambah pndptn kita dan bukan berharap sepenuhnya dengan gaji..

  10. Semua orang merasai kesan kenaikan kos sara hidup”’…tidak kira bandar atau luar bandar semua terasa tempiasnya”’..untuk menambah pendapatan boleh cuma diluar waktu pejabat”..cari rezeki halal lebih baik”’…cuma jangan menjejaskan tugas utama yang perlu dilaksanakan……….itu pandanga saya saja”’

  11. Anonymous on

    Geng swasta April 1, 2014, 9:44 am

    Celaka2 yang meniaga di pejabat dan waktu pejabat ni memang sial! Rakyat bayar gaji kat korang bukan suruh korang meniaga waktu pejabat. Nak meniaga pegi berambus balik rumah dah berhenti kerja!

    Kau bukan Tuhan untuk menghukum sesama manusia sedemikian. Manusia mmpunyai akal. Kalau durg salah, cakap saja salah. tak payahlah bersial-sial. kang kao pula yang sial sebenarnya. Janganlah lagak sangat kerja swasta kaya. kalau tidak masakan pekerja swasta keluar masuk kompeni lain untuk cari yang lebih baik. Larangan ini dibuat kerana kerja pnjawat awam adalah jelas dengan masa kerjanya sekali. penjwat awam pula, kita faham keadaan sekarang dengan peningkatan segala kos. namun jika nak buat juga side income, jngn abaikan tugas hakiki anda. anda juga punya pilihan sama ada nak buat bisnis atau kerja gomen…

  12. x slh guna gaji.sbb tu gaji kita krana dah berkhidmat dgn krajaan..apa slhnya guna sikit sbg modal utk buat biz..mana ada biznes yg x bermodal..

  13. Anonymous on

    engko bukan Tuhan nak menghukum/menghujat sesama manusia. Kalau salah, cakap saja salah. tak perlu bersial2sial. kang kao pula yang sial sebenarnya. janganlah berlagak kaya kerja di swasta. lainlah kalau engko ni CEO ke, kalau makan gaji juga, budak suruhan juga, samalah dengan orang gomen tue..larangan itu dibuat kerana masa keja penjwat awam adalah jelas. mmn patut pun ditegur. pasal gaji dorng tu duit rakyat…pada orang gomen pulak, kita faham keadaan kenaikan segala kos sekarang. tapi ingatlah selesaikan tugasan haiki dulu. kita ada pilihan sama ada nak niaga atau rezign…

  14. Office boy on

    Yg.trlibat dlm aktiviti MLM tu bilangannya kecil, yg menjalankan bisnes berjuta ringgit dan berunsur rasuah pulak berlambak2.. Ini JPA tak nampak, atau buat2 tak nampak.. Sebab yg terlibat tu semuanya berpangkat besar, mungkin ini dibolehkan atau HALAL…

  15. nak buat parttime lpas pkul 5 ok arr…jgn la menyusahkan orang awam …

  16. Anonymous on

    repot ja dengan pihak atasan pegawai kesihatan mcm tu….makan gaji buta…mati masuk neraka

  17. Handphone cangih2. Saje nak tayang walau pun kerja office boy/ kerani. Mengalahkan Boss.

  18. Anonymous on

    yeantz, jangan menjawab bila org bercakap.soalnya sekrg benda tu xboleh main lagi.anda masih xfaham lagi ker..cuba baca atas tu..

  19. Anonymous on

    Betul. Handphone canggih. Beli hutang. Hisap rokok lagi. Suka melepak lepas office duduk kedai mamak berjam jam. kereta sport rim dan aksesori dah tahap gaban.
    Macamana duit nak cukup.
    Kerja malas.
    ps : Walaupun bukan semua macam ni.

  20. Anonymous on

    rakyat bayar gaji kat penjawat awam?hahaha..ini pendek akal punya pemikiran..
    bukti rakyat bayar gaji mana?
    kerajaan malaysia yg byr gaji penjwat awam..rakyat2 SWASTA berbelanja(penjawat awam pun berbelanja),bayar cukai(penjawat awm pun ada bayar cukai tau).tolong jgn kaitkan isu rakyat byr gaji kepada penjawat awam,

  21. isu kecoh sekejap. hangat2 taik ayam! yg kerja gomen layan je .. wat pekak. cukup seminggu dua, senyap le isu ni. wat bisnes online balik. dak gitu??

  22. ntahnye..pandai la sangat rakyat baya gaji gomens..kalau bonus yang bukan bonus tupon nak cakap duit pembayar cukai orang swasta??nak beli tong sampah besar letak tepi jalan pun belom tentu lepas

  23. patutnya mana2 staf awam yg kantoi main media sosial/bisnes online, kasi kerat tangan diorang, baru padan muka. bagi keja tak dijalankan, menyusahkan mak ayah je lahirkan korang kat dunia ni

  24. SambalBelacan on

    Malunye!…patutlah kalau gi berurusan kat pejabat kerajaan tu memang x pernah2 cepat urusan tu…kadang2 kena sambung esok hari pulak kerana kaunter lengang aje…yang banyak, tu lah meja2 dan kerusi2…lengang x ada pekerja…tapi kalau pergi apply kerja kosong tu…memanjannng aje dah penuh…x de kosong…hiss!…buat malu kerajaan aje…

  25. Memang patut surat amaran ini dikeluarkan. Kalau nak biz berhenti kerja buat biz..jangan ambik kesempatan masa keja buat biz online pulak. Kalau takda pemantauan begini semakin teruk kakitangan awam…makan gaji buta je..

  26. koyal abc on

    entah ape2 la..nak keje wat la betul2..ramai lagi kat luar sana yg nak berkerja..xkirala lua opis atau dlm opis.MLM ni sah menipu org je keje..

  27. bagi saya itu semua terserah pada seseorang. kalau mampu…nak juga berniaga…berhenti kerja. selesai masalah. jgn sampai menyusahkan jabatan, agensi atau kementerian.

  28. lagi hancus on

    bagi 41 kebawah je?? lepas tu 41 bagi arahan semua buat bodoh, sibuk berbisnes katanya, suruh buat kerja, makan seminggu baru siap.. kalau nilai rendah, setahun pun tak habis kutuk lagi..

  29. cikgu main forex on

    susah apa… jom trade forex… konpem waktu mlm je… apa jpa nak pantau gak ker..
    kekadang nyesal pun ada keje gomen ni.. apa kah daya nasi dah jadi bubor …
    Target nak gila2… suruh p kursus sana sini , buat itu dan ini… bila time nak claime perhhh punya la susah… apa punya sengal… x da duit x yah suruh p mana2… geram aku jadi peminta sedekah kepada kerja yg telah dibuat… cukup takat ni je la.. jap gi abis rasia kerajaan bocor lak..

  30. cikgu main forex on

    sikit lagi… marah mcm na pun… buat keje gak… buat cam na bos HQ smua cam siel…

  31. Penjawat awam yang kendalikan blog sewaktu waktu pejabat juga patut diambil tindakan. Kira berniaga juga sebab masyuk dari Nuffnang, iklan lagi.

  32. Anonymous on

    rakyat bayar gaji kat penjawat awam?hahaha..ini pendek akal punya pemikiran..
    bukti rakyat bayar gaji mana?
    kerajaan malaysia yg byr gaji penjwat awam..rakyat2 SWASTA berbelanja(penjawat awam pun berbelanja),bayar cukai(penjawat awm pun ada bayar cukai tau).tolong jgn kaitkan isu rakyat byr gaji kepada penjawat awam,

  33. Anonymous on

    bukan semua macam tu…manusia biasanya akan pandang dan cari perkara yg negatif sahaja..perkara yg baik positif tidak disebutnye..nurse2 yg membantu pesakit ada tak korang semua ucap terima kasih???polis yg menjaga keselamatan ada korang terima kasih??

  34. Bisnes online?penjawat awam?
    2perkara yg berbeza dari persepsi butiran perlaksanaannya, cuma blh dirangkumi 2perkara dlm 1kerja.(two in one)..salah@tidak sebenarnya bukan isunya, yg penting halal@pon tidak hasilnya, itu yg lebih perlu diutamakan.adakah melaksanakan bisness online di pejabat merupakan pendapatan yg halal?(rujuk pakar agama) sedangkan ianya bukan tugas hakiki kita yg seharusnya di laksankan di waktu perjabat..di sini lh yg kita perlu lihat, kerna rezeki yg halal itu bakal membentuk insaniah yg berguna kelak.percaya@tidak lihat sendiri akan sekeliling kita.mungkin diberi kesenangan yg mewah didunia, tp adakah di sana kelak mendapat kemewahan yg diigini.Wallahualam.
    *Benarlah kata Ulama*
    “Jika dosa itu berbau, nescaya aku tidak mampu keluar rumah kerna malu busuk tubuhku dikesan orang atas dosa-dosaku”
    Wallahualam.

  35. menyampahgovtmalas on

    gaji tak berkat sbb tu lah tak cukup duit..pastu banyak je kwn2 aku yg degree holder meniaga shakle..tudung 3 tingkat semua time opis…

  36. menyampahgovtmalas on

    pastu tiap tahun nak kenaikan gaji memanjang..kerja dah mcm hazabedah…selalu je naik govt opis kat putrajaya tu..service hampas….senyum pon tak…pastu gigih la kan nak buat business online…berenti jelah gomen drpd asyik makan duit haram tu

  37. kiahtakberapapropa on

    setuju..bila kena sound sntap..itulah hakikat..kalau jujur kerja buat ape nak sentap kan…kitaorng swasta ni tax bertingkat2 kot bayar..puihhhh

  38. kiahtakberapapropa on

    ko ni mmg bodoh ke ape…oh no wonder mampu kerja kerajaan je..pastu meniaga on9 sbb tak ckup duit kan….mmg la pendapatan kerajaan drpd tax rakyat…sorang lagi mangkuk bodoh disara…

  39. kiahtakberapapropa on

    salah ttp salah…makan duit haram tak kira kecik ke besar…tengoklah nanti anak2 bodoh 7 keturnan baru tau…

  40. Habis 2 kerajaan ambil duit dari mana kalau bukan dari cukai keatas rakyat.

  41. Yg ni betul…tefon sorg2 canggih manggih..smartphone/android samsung / iphone..fuyoh!…klu yg ader anak tu pun anak pakai tefon canggih…tab sorg 1..branded lak tu..bukan tab yg murah..kkdg, pelik jugak..mana la dorg dpt duit beli fon canggih ni…klu installment, byk jugak duit…klu yg beli & ikat contract ngan maxis/celcom/digi/umobile, nak modalkan dulu pun bukan murah..beratus gak..member ofis, kerani biasa gji dlm RM1500 tp laki keja kerajaan, gaji katanya x smpai basic RM2k…tp laki bini pakai S3, anak 2org tadika cina, makan mmg kat luar la memanjang coz x sempat nak masak..update status hujung mgu, mesti bershopping sakan…xder nyer makan aiskrim rega singgit..mesti tutti fruitti..

  42. SambalBelacan on

    Ini ada satu lagi cerita menarik yang memalukan…ada sekali tu aku pergi ke pejabat kerajaan nak bayar cukai rumah (dipaksa bayar)…
    Bila tiba giliran aku…aku pun duduk kat kaunter depan kerani lelaki tu…kalau nak tahu kerani jantan ni asyik ketawa2 dengan kerani perempuan disebelahnya…yang betina ni pun 2 x 5, sama2 ketawa…
    Dalam seronok ketawa2 tu macam2lah cerita yang keluar…pergi jalan2lah, pergi tengok wayanglah…pergi shoppinglah…pergi makanlah…sampai menyembur2 tempias air liur kat kertas depan dia…ketawa pulak tu kuat seolah2 dia aje lah berdua kat situ…aku rasa semua boleh dengar…
    Aku yang duduk depan dia jantan tu terkebil2 menunggu dia siapkan resit…kalau nak ikutkan hati mahu aje aku sumpah seranah jantan ni…aku duduk kat depan dia ni x ada masa nak dengar cerita2 merapu dia ni…memang memalukan…kalau dapat rakam jantan ni masuk youtube lagi bagus…masa pun memang banyak terbuang kat situ…patutlah urusan kerja lambat…

  43. Anonymous on

    knp nak pertikaikan gaji keje gomen ni?dah tu yang keje swasta gaji dpt dari mana?pusing2 balik..semua berkaitan..ada penjual ada pembeli..yg keje swasta tu dpt gaji dari mane?kalo jual produk..yg beli sapa?yg keje gomen dpt gaji dari memberi perkhidmatan..duit yg dapat ni hasil kerja dengan majikan masing2..gomen nk dapatkan brg2 pun dari hasil produk swasta yg di beli, cm tu la sebaliknya..cukai ni gomen ke swasta ke masing2 pun kena byr..jadi xpyh la bising2 gaji yg org lain dpt..cuma kerja tu adalah amanah..halal atau x gji yg kita dapat..kita sendiri tahu puncanya..kita x amanah..x kat sini..kat sana thu la nanti..pe pun mintak dijauhkan dari segala yg buruk

  44. Buang je pekerja yg tak produktif gantikan pekerja fresh yg mahukan kerja..Sebab walaupun fresh kurang pengalaman tetapi mereka perlukan pekerjaan KHUSUSNYA DI SEKTOR KERAJAAN..Sebab yg dh dapat kerja tak buat kerja so membazir duit kerajaan je simpan lama lama pekerja camtu..Buat bisnes luar masa takder masalah nie bukan bisnes je facebok belum kira was ap and others……NASIHAT BUAT CUEPACS JGN DUK SIBUK NAIK GAJI PRODUKTIVITI/TUMPUAN KERJA PUN PERLU DIAMBIL TAHU SECARA TEGAS SUPAYA TIADA PEMBAZIRAN BERLAKU…

  45. Anonymous on

    When the entire govt is stuff by Mediocre and Malas Mentalities,this is what happens.

  46. Anonymous on

    aku rasa, klu nak berniaga tu boleh. tapi utamkan tugas hakiki. klu ada peluang nak berniaga , apa salahnya cuba. sebab ini menambahkan incom. daripada kaki rasuah. kerja entah kemana, rasuah kuat. ni yg patut JPA ambil tindakan.

  47. tuan penasihat on

    bagi aku,tumpukan komitmen time keje bukan main MLM.baik berenti keje jgn menyusahkan org.duk kg tanam kacang.tak gitu erk..

  48. utk makluman semua,,,dlm islam kita dibayar gaji utk buat kerja yg diamanahkan sahaja, begitu juga dengan peralatan komputer dan line internet yg sebenarnya diamanahkan utk membuat kerja yg diberikan. jika kita membuat kerja selain yg diamanahkan, dan tanpa kebenaran…dikira pecah amanah,tidak jujur, menipu,mencuri, dan rezeki yg diperolehi dikira haram disisi hukum islam…boleh tanya mana-mana ustaz dalam bab ini. bayangkan duit yg diperolehi digunakan utk makan pakai sekeluarga.umpama disaluti bahan-bahan dari api neraka…wallahuaklam..

  49. Iu tengoklaa rasuah dimalyzia ni hebat makin kaya lagi kuat rasuah…gaji nk byar bil pun trsekt.

  50. aku keje gomen jugak…lepas waktu kerja jual roti canai kat warung,x sibuk2 online…

  51. kat opis aku ni ada…meniaga kat facebook…keje hakiki dibuatnya mcm taik salah sana sini menyusahkan org…dulu kini dan selamanya menyusahkan org…perempuan ye bukan lelaki… HQ harap maklum

  52. SambalBelacan on

    Kadang2 jika difikir2kan mereka ni juga seperti kita…hidup sederhana…apalagi kalau nak dapat wang memanglah susah dalam hidup akhir zaman ini dengan manusia2 yang berbagai ragam…

    Kita tidak bolehlah salahkan sesiapa dalam hal ini…kerana tuntutan hidup dizaman ini memerlukan wang untuk menyelesaikan segala2 bill tertunggak…apalagi kalau pendapatan tidak sebesar mana…cuma sahaja kita haruslah jujur/amanah dalam menjalankan tugas…

  53. Assallamualaikum
    Bila saya baca dan amati text pengomen semua,sebenarnya masalah penjawat awam bukan dari berniaga online. ianya bergantung pada seseorang tu juga. Kalau diorang nak berniaga tak salah sebenarnya,yala nak cari rezeki halal. Mungkin ada yg masih berkemampuan walaupun gaji RM2k tapi ada yg berasal dari keluarga kurang berkemampuan dan sekarang taraf hidup dah meningkat.
    Cuma kalau boleh penjawat awam nilebih konsisten dengan kerja yg di amanahkan. Saya akui sesetengah jabatan kerajaan ,ada yg leka dengan kerja sehingga menimbulkan kemarahan orang awam. Seperti panggilan susah nak dijawab sedangkan bila datang pejabat mereka,sibuk bercerita mengenai percutian raya lah pasal itu ini lah.
    Dan saya akui juga ada jabatan yg terbaik servis nya,contoh pihak hospital.
    Ada yg peramah melayan pesakit sehingga hilang perasaan takut dengan kesakitan.
    So sebenarnya terpulang kepada sifat individu.
    Cuma pendapat

  54. Anonymous on

    Pihak JPA hanya mengeluarkan arahan ni untuk Penjawat Awam sebab itu dibawah bidang kuasa.. Tapi skang ni saya sarankan pihak yang bertanggungjawab dan mempunyai bidang kuasa dalam sektor swasta juga membuat pemantauan ini dan mengeluarkan arahan yg sama, kerana pekerja di sektor swasta juga tidak terlepas dengan perniagaan online ni, ini berikutan kecanggihan teknologi di dalam bidang IT sangat meluas di Malaysia dgn wujudnya pelbagai laman2 sosial terutamanya FB, Twitter, dan juga melalui Blog. Bukan hanya kakitangan Awam saja yg akan menjejaskan negara sekiranya perkara ini berleluasa, tetapi juga di Pihak Swasta juga turut akan menjejaskan hasil Negara.

  55. KERJA TETAP KERJA, PARTIME MLM ATAU LAIN-LAINNYE BUAT LEPAS KEJE LAH. TAKDE SAPE LARANG CUMA AMARAN TU BUKAN AMARAH TETAPI MENGINGATKAN DIRI DAN SEMUA, KALAU KITA DAH DIAMANAHKAN UNTUK MELAKUKAN SESUATU PEKERJAAN TU, LAKUKANLAH DENGAN SEMPURNA. INGAT YE! KITA NAK CARI REZEKI YANG HALAL SERTA MARDHATILLAH MESTILAH IKHLAS BEKERJA..KALAU TIDAK RESIGN DAN BUATLAH PARTIME TU SEPENUH MASA…

  56. N17 - tetap on

    Nak buat camne..mmg kami xda kerja
    Kami dtg hari2 lepak kedai kopi,sembang politik,kutuk pegawai,main FB,gosip sana sini….
    Tolong jgn ganggu periuk nasi kami
    Sukahati la nak berniaga on9 ke hapa
    Kau bayar bil api air opis kami ke

  57. anasusahnakeja on

    Blok aje facebook, twitter dan lain media sosial di pejabat2 kerajaan. Cuma kakitangan awam tertentu sahaja boleh aksess

  58. hamba allah on

    kite ni .smua pekeje baik swasta ke kerajaan sme je .klu kje swasta time kje pon curi tulang kje krjaan pun curi tulang .yg penting hati masing2 yg wat kje klu kite wat kje kerana allah smua tak jdi masaalah.

  59. Rasanya tetpencil je yg buat ni….. Dalam opis aku ada 50 orang…. Sorang pun tak buat…

    Dah tanggungjawap JPJ untuk tegur…..

    Yg paling bahaya rasuah sebenarnya

  60. yg kerja swasta 2 yakin dah ke buat kerja betul? yakin dah ke masuk surga? kalau dah yakin bagus..kalau x yakin jangan dok kate ke org.

  61. BikinG Panas Je.. on

    Erm.. swastar pun lambat juga buat kerja.. Kerja (Pura-pura sibuk).. Pelanggan tunggu lama.. Tepon pun payah nak angkat..

    Hentikan budaya “Bangau Oh Bangau”

Leave A Reply