Semakan EgTukar Guru Keputusan Permohonan sesi Januari 2018

Semakan EgTukar Guru Keputusan Permohonan sesi Januari 2018

Akhirnya suka untuk Berita Semasa war-warkan kepada guru di malaysia, di mana anda sudah boleh hantar dan daftar permohonan egtukar guru bagi sesi Januari 2018

egtukar

Sebenarnya kasihan melihatkan nasib kalangan guru yang terpaksa berjauhan dengan keluarga bukan kecil angka, tetapi berpuluh ribu yang berhadapan dengan masalah ini.

Itu sebablah sistem egtukar online ini dibangunkan oleh KPM malaysia yang diadakan penempatan baru tiga kali setahun untuk tahun 2018 ini iaitu keputusan egtukar Januari 2018, siri Jun 2018 dan siri September 2018.

Walaubagaimanapun kepada kalangan guru yang sedang mengajar murid dan pelajar Tahun 6 yang sedang menghadapi peperiksaan UPSR, Tingkatan 3 berhadapan dengan PT3, dan juga Tingkatan 5 dengan peperiksaan SPM, guru ini tidak dibenarkan untuk hantar permohonan eg tukar guru Januari dan April. Ini bagi mengelakkan kalangan murid dan pelajar terganggu konsentrasi dan persediaan mereka menghadapi ujian dan peperiksaan besar kelak.

Berdasarkan maklumat yang Berita Semasa terima, permohonan secara online ini hanya dibuka kepada hanya gred tertentu sahaja untuk urusan permohonan Egtukar guru online oleh KPM ini seperti :

 • Guru DG54 (KUP Time based)
 • Guru DG52 (KUP Time based)
 • Guru DG48 (KUP Time based)
 • Guru DG44 (KUP Time based)
 • Guru DG42 (KUP Time based)
 • Guru DG41 (KUP Time based)
 • Guru DG38 (KUP Time based)
 • Guru DG34 (KUP Time based)
 • Guru DG32 (KUP Time based)
 • Guru DG29 (KUP Time based)

Manakala ini pula kumpulan guru yang didibenarkan sama sekali hantar permohonan egtukar guru online ini. Antaranyalah ialah :

 1. Guru DG44 Guru Penolong Kanan di Sekolah menengah
 2. Guru DGA32 Guru Penolong Kanan Sekolah Rendah
 3. Pengetua Cemerlang Kanan PCM, Pengetua atau Guru Besar PGB, Pengetua atau Guru Besar Khas Untuk Penyandang (PGK) dan Guru Cemerlang(GPR)

Walabagaimanapun keputusan dan kelulusan Eg Tukar guru akan dibuat berdasarkan beberapa kriteria termasuklah kekosongan jawatan, keperluan opsyen di negeri yang dipohon dan tidak lupa juga dan juga kepentingan perkhidmatan.

Semakan Egtukar Guru Online 2018 dan Bukan Guru

Akses untuk anda hantar permohonan secara online mengunakan portal Kementerian pendidikan Malaysia KPM telah Berita Semasa kongsikan pautan dan butiran penting mengenai sistem online ini seperti pada jadual di bawah ini bagi sesi Januari 2018:

Perkara Butiran dan Pautannya
Eg Tukar Bukan Guru (etukar) ** Pautan khas ** KLIK SINI
Daftar Permohonan online KLIK SINI
Pautan Semakan Keputusan Lulus atau Gagal dan Semakan Penempatan (epgo.moe.gov.my) KLIK SINI
Download Borang Borang antara bahagian/Negeri
Borang Antara Daerah
Borang Dalam Daerah
Semakan Kekosongan Jawatan dan Opsyen KLIK SINI
Rayuan Egtukar 2018 Anda diberikan masa dalam tempoh 14 selepas keputusan samada anda lulus atau berjaya.
Rayuan Egtukar boleh anda hantar terus ke mana-mana Pejabat Pendidikan Daerah PPD yang berkaitan

EgTukar Guru sesi Januari 2018 Tarikh
Tarikh Buka Permohonan Ditutup
Tarikh Tutup Permohonan Ditutup
Tarikh Keputusan (Lulus/Gagal) 23 November 2017
Tarikh Semakan Pengesahan Penempatan 30 November 2017

Lagi Soalan Lazim dan Jawapan Bagi Sistem EgTukar Guru Online

Semak gambar-gambar di bawah ini untuk rujukan dan semakan anda..

Ramai yang bertanya kepada Berita Semasa, mengapa dan kenapa mereka masih lagi tidak dapat pertukaran ke lokasi yang lebih dekat antara pasangan masing-masing. Apa Punca sebenarnya?

 1. Sebenarnya, begitu banyak permohonan pertukaran guru online yang dihantar untuk diroses oleh kementerian Pendidikan malaysia KPM. Malangnya kuota daripada kekosongan jawatan dan lokasi negeri yang diingin tidak selari dengan kehendak masing-masing. Jadi akan ada yang berjaya lulus dan ada juga yang gagal melalui sistem e pertukaran guru online ini.
 2. Seperti yang diterangkan pada jawapan pertama, biasanya ia disebabkan kekosongan yang ditawarkan sangat kecil melihatkan lambakan permohonan pertukaran guru yang diterima KPM samada anda pindah ke Melaka, Kuala Lumpur Kl, Selangor, Pulau Pinang, Kedah, Pahang, Kelantan, Terengganu, Johor, negeri Sembilan, Perak, Perlis, Sarawak, Sabah.

Berita Semasa juga difahamkan Kementerian Pendidikan Malaysia KPM sentiasa memperbaiki sistem ini termasuk baru-baru ini KPM melancarkan sistem lampu isyarat.