≑ Menu

Kerja di Malaysia Makin Berkurang? 50,000 Bakal Dibuang dan Kena Diberhenti Kerja?(Kemaskini terkini pada: Aug 11, 2017)

Kerja di Malaysia Makin Berkurang? 50,000 Bakal Dibuang dan Kena Diberhenti Kerja?

Pada tahun ini, dicatatkan 200,000 penggangur yang terdiri dikalangan siswazah yang masih tercari-cari dan teraba peluang kerja kosong dan jawatan kosong di Malaysia.

diberhenti kerja

Itu belum dicampur lagi dengan kalangan yang ada kelulusan Diploma, sijil dan juga lepasan keputusan SPM. Di mana nasib mereka pada ketika itu yang boleh dikatakan baru mahu memulakan hidup.

Dan berdasarkan dapatan yang dilakukan oleh Persekutuan Majikan Malaysia (MEF), untuk tahun 2015 sahaja 26,000 telah pun mengalami nasib dibuang kerja oleh syarikat dan majikan masing-masing. Dan yang lebih merisaukan lagi, akan itu dijangka akan terus meningkat.

Peluang jawatan kosong apatah lagi, tidak banyak seperti sebelum ini. Ini kerana kebanyakan syarikat dalam fasa mengecilkan saiz operasi syarikat masing-masing

Dan tertanya jangkaan mereka tepat sekali apabila untuk tempoh setakat September 2016 yang lalu telah pun diperlihatkan sejumlah 31,000 telah pun kena diberhenti kerja. Dan keperitan dan cabaran pada tahun ini iaitu tahun 2017 dijangka lebih mencabar apabila 45,000 hingga 50,000 pula lagi akan menunggu masa dan nasib mereka untuk menerima notis dibuang dan berhenti kerja.

Dan sektor yang paling terjejas adalah kewangan, insurans dan tidak lupa juga pembinaan. Faktor mereka terus diberhentikan kerja dan beberapa lagi sektor yang turut akan terjejas :

Punca Diberhenti

 • Lonjakan pembangunan teknologi kewangan (Fintech) yang mengurangkan penggunaan tenaga manusia
 • Teknologi Insurans (Insurtech), Insurans yang banyak diijual secara online sekarang ini
 • Permintaan yang lemah untuk sektor hartanah Malaysia
  Sektor produk dan perkhidmatan akan terjejas dek kerana permintaan yang lemah dikalangan penggunaan domestik dan juga eksport

Statistik Terkini Kena Dibuang Kerja dan Diberhenti Kerja?

Tahun Jumlah Yang Diberhenti Kerja
2007 42336
2008 47145
2009 64516
2015 26000
2016 31000 (Setakat bulan September sahaja)
2017 Dijangka hingga 50000 pekerja

 

Impaknya ada kepada kita semua? Ya ada? Cuba besar atau kecil sahaja. Bayangkan seorang pukul rata menerima gaji secara purata RM2,000 sebulan dan dijangka 50,000 akan hilang kerja dan jawatan serta peluang pendapatan, ini sekaligus menyebabkan pasaran telah kehilangan kuasa berbelanja sejumlah :

RM1,000 x 50,000 = RM50 juta (angka paling minimum. Mungkin lebih daripada ini)

Ini bermakna pasaran kita akan kehilangan kuasa berbelanja atau perbelanjaan domestik sejumlah RM50 juta setiap bulan yang kebiasaannya duit itu berlegar di pusat membeli belah, pasar borong, kedai runcit, pusat-pusat pelancongan, klinik swasta, farmasi dan banyak lagi sektor dan perniagaan yang akan terkena tempiasnya.

P/S : Kepada yang tidak bekerja di sektor seperti di atas, jangan berasa terlalu selesa. INi kerana kesannya adalah berantai. Samada lambat atau cepat merasa impaknya. Sebelum itu sekttor minyak dan gas sudah melakukan pembuangan kerja sebelum itu sebelum diikuti oleh sektor-sektor seperti di atas.

Sambung Baca Lagi Artikel Terbaik Yang Ini Pula. Ada Kaitan Dengan Yang Di Atas :

Berhenti dan Buang Kerja, VSS, Potong Gaji Oleh Syarikat Oil and Gas Malaysia! T... Berhenti dan Buang Kerja, VSS, Potong Gaji Oleh Syarikat Oil and Gas Malaysia! Tahun 2016 Lebih Teruk! Hari ini harga minyak dunia telah mencatatkan harga serendah $36.76 setong, sehingga menyebabkan...

88 Komen Bernas di Berita Semasa… add one
 • 1 😴😴😴😴😴 9:29 am

  😴😴😴😴😴😴😴😴😴😴😴😴😴😴😴😴😴😴😴😴😴😴😴😴😴😴😴😴😴😴

 • 2 Anonymous 3:00 pm

  Nur Muhammad ialah Makhluk pertama diciptakn Rabb dan bukanlah Qadim dan bukan dari bahagian zat Tuhan.Sesiapa yg mempercayai yang nur Muhammad dari bahagian zat tuhan (spt dikatakn & dianggap olh puak Syiah-Nauzubillah) ia telah sesat mengikut ahli Sunnah Waljamaah.Nur Muhammad adalah disebut sebagai khilafiah Ulamak..

 • 3 Anonymous 3:02 pm

  Ya btul tu, itu jugak yg saya faham.Tuhan Rabbul’alamin shj yg lbh mengetahui segalanya.

 • 4 Anonymous 3:05 pm

  Ittiqullahafissolah Ittiqullahafissolah Ittiqullahafissolah .Solah mula amal akn dihisab jika diterima amal lain akn menyusul diterima

 • 5 Anonymous 3:06 pm

  Jika tidak diterima ,amal2 lain akn tertolak.Nauzubillah

 • 6 Anonymous 3:09 pm

  Olh itu ambil berat akn solah 5 waktu jgn ringan2kn atau meninggalknnya…..akn rugi.Nauzubillah.Berusahalah dn belajarlah kefarhuan ini supaya solah akn lbh sempurna lagi…

 • 7 Anonymous 3:15 pm

  Setiap ibadat yg difardukn ke atas kita marilah sama2 kita belajar lagi dgn lbh mendalam supaya kita dapt ulangkaji dn menambah lagi pengetahuan kita agar ibadat2 yg dilaksanakn akn lbh sempurna dn diterimaNya.Banyak manapun kita belajar takkan rugi krn ianya jihad dan akn mndapat pahala dan rahmatNya

 • 8 Anonymous 3:18 pm

  Kenapa pati dan pekerja asing diberi tempat dlm pekerjaan di Msia nei ?

 • 9 Anonymous 3:19 pm

  Apakah kebaikan dan keburukan pekerja2 tersebut ?

 • 10 Anonymous 4:09 pm

  Rasanya pru 14 tahun 2018 due date mei 2018 .Pilih yg t’baik dari yg baik semuga diberkati dunia dn akhirat….Astaghfirullah….ya Rabb akn kami…

 • 11 Anonymous 4:21 pm

  Matilah kami ya Rabb dlm Husnul Khatimah/mati kebaikan dn jauhi kami dr usul khatimah/mati keburukn

 • 12 Anonymous 4:23 pm

  Mati kebaikan ialah mati dlm beriman dn redha

 • 13 Anonymous 4:25 pm

  Barang siapa akhir kalam dgn kalimah toyyibah iaitu dpt mengucapkn kalimah Laaaailaahaillallaah wajib baginya syurga

 • 14 Anonymous 4:33 pm

  Bekerjalah dgn ikhlas….apa jenis kerpun asalkan halal dn menutup aurat.Yg lelaki tetap ketua kelurga dn menanggung nafkah anak isteri…dn yg di bawah yg ia tanggungkn.

 • 15 isa 8:30 pm

  Assalam tuan Admin, minta selidik, berita di bawah, betulkah? atau cerita rekaan!
  Kalau betul, saya terkilan. t.kasih.
  Proton membina kilang di Tg Malim dengan cash tanpa hutang.

  Itulah ketika Proton di zaman Tun M. Sentiasa mencatat keuntungan.

  Harini kita dikejutkan dengan berita syarikat automotif Geely dari China akan membeli 51% pegangan di Tg Malim Plant yang diluluskan oleh KERAjaan Malaysia.

  Nasib anak anak bangsa hanya akan menjadi kuli pada bangsa negara luar bila kepentingan PROTON hilang dari tangan Malaysia. Kilang yang kita bina dari hasil titik peluh kita selama ini dan menjadi jenama kebanggan kita semua dan kebanggaan negara bakal bertukar tangan.

  Kilang tersebut bakal bertukar polisi dari mereka cipta dan mengeluarkan model sendiri ke cuma menjadi TUKANG PASANG PINTU, TUKANG PASANG BONET, TUKANG PASANG RIM TAYAR dan TESTER pada kereta keluaran jenama Geely dari China.

  Sedih betul. Kita akan sama nasib seperti di Indonesia. Ada plant, ada kilang kereta tapi cuma jadi tukang pasang parts pada Volvo, Mercedes, Toyota dan lain lain.

 • 16 Anonymous 8:36 am

  Ya Robb ampunlah dosa kami beri kami kebahagiaan di dunia dn kebahagian di akhirat dn selamatkn kami dr azab api neraka

 • 17 Anonymous 8:37 am

  Berilah kami keberkatan. Jauhilah kami dr malapetaka di dunia dan akhirat

 • 18 Anonymous 12:36 pm

  Ya Robbul’alamin perkenanlah dan terimalah doa kami

 • 19 Anonymous 12:41 pm

  Ingatlah dan jgn lupa Ittiqullahafissolah Ittiqullahafissolah Ittiqullahafissolah 5 kali sehari itu wajib.Assalamualaikum.

 • 20 Anonymous 12:45 pm

  Selain 5 kali sehari semalam buatlah jugak yg solah2 sunat jugak utk menampung yang wajib dan utk lain2 kelebihan lagi…

 • 21 pacikwak 4:23 pm

  Berserah bulat-bulat pada allah.Qarun,orang lain nak makan susah,harta dia …fuhhh.Tapi kita kena selalu menjangka…panas tak sampai kepetang,hujan ditengahari.

 • 22 pacikwak 4:26 pm

  Setakat doa anonymous …orang satu malaysia doa tiap-tiap jumaat,siap sembahyang hajat lagi pun tak makbul….

 • 23 Anonymous 5:27 pm

  Allahuakbar….

 • 24 Anonymous 5:28 pm

  Jgn putus asa klu x beri di dunia akn diberi d akhirat .Insyaallah

 • 25 Anonymous 5:30 pm

  Tak blh putus asa klu tak makbul skrg mudah-mudahan dpt di akhirat

 • 26 Anonymous 8:39 am

  Buatlah kerja apapun aslkn halal….niat ikhlas dpt pahala

 • 27 IKhlas 8:43 am

  Kerja sibuk dn susah mcmmanapun solah jgn ditinggalkn .Segerakan dn berjemaah (terutama lelaki) seblh mungkin baru ada keberkatan dn kebaikan dunia akhirat

 • 28 IKhlas 8:45 am

  Justeru tempoh dan perancangan kerja perlu ada dn dibuat dgn baik….

 • 29 IKhlas 11:34 am

  Selain mkn gaji dpt buat kerja sendiri seperti menjadi usahawan,berniaga,dlm bidang pertanian.penternakan ikan dan lembu,kambing dan biri2.pemprosesan,kemahiran dsbagainya .Yg penting kerja dijalankan adalah halal

 • 30 IKhlas 5:33 pm

  Lembu daging dan dan lembu tenusu adalah 2 bidang yg agak berbeza terutama dr segi peralatan walaupun ada kaitan antara satu sama lain

 • 31 Anonymous 5:37 pm

  Dgn kos susu lembu yg mahal sekarang ini terutama produk tepung susu yg diimpot adalah baik kjaan menubuhkan pusat penternakan lembu susu/pusat pengumpulan susu lembu utk mengurangkan impak produk tersebut yg diimpot dr luar nagara.

 • 32 Anonymous 5:59 pm

  Perlu jugak diingatkan supaya kita tidak membazir krn membazir ini sebenarnya amalan syaitan.Klu ikut sunah nabi kita tak akn membazir cth dlm menghadapi makanan dan minuman ,kita dianjurkan/disuruh supaya menghabiskn makanan/minuman dan makn/minum tangan kanan.

 • 33 Anonymous 6:01 pm

  Lembu susu yg expired/tidak ekonomik lagi blhlah disembelih utk dagingnya pulak

 • 34 Anonymous 6:02 pm

  Btultu daging ini blhlah dibuat sosej ,burger dsbagainya .

 • 35 pre pru 14 2:48 pm

  Tidak membazir baru ada keberkatan,ikutilah sunnah nabi. Jgnlh krn nk menunjuk berlaku pembaziran. Minta jauh.

 • 36 post/pasca pru 13 3:19 pm

  Pengalaman pru 13, pru diadakan dekat dengan due date pru 13 iaitu lbh kurang 1 bulan sebelum due pru 13.Pru 14 kali ini berkemungkinan terjadi demikian adalah tidak mustahil dn tanda2 terjadi demikian mmg nampak

 • 37 pre/pra pru 14 3:23 pm

  Pihak-pihak yang bertanding tahun ini blh dikatakn akn sengit memandangkn individu /individu yg berpengalaman dn berpengaruh walaupun berlainan kem

 • 38 pre/pra pru 14 3:25 pm

  Isu2 yg timbul/dibawa adal;ah isu besar dn mendapat perhatian

 • 39 pre/pra pru 14 8:35 am

  Sambunglah silaturrahim antara kita dn keluarga krn ianya blh memanjangkn usia dn memurahkan rezki serta ganjaran yg menanti di akhirat

 • 40 Anonymous 8:37 am

  Mengikut sistem demokrasi di Msia mana2 calon yg memenangi walaupn kelebihan satu undi maka ia yg menang

 • 41 ok 4:27 pm

  merapu

 • 42 Anonymous 8:36 am

  Ittaqullahafissolaah Jagailah solah 5 waktu sehari semalam dgn sesempurnanya….

 • 43 Ku tak kisah 10:06 am

  Kan dulu dah dipesan pilih buah yang elok jangan pilih buah telah busuk dan mudah busuk. Jangan salahkan sapa sapa . Dudok diam dan fikirlah sejenak dimana silapnya.

 • 44 Anonymous 8:23 am

  Pilihlah yg terbaik dr yg baik2.Cream of the creams.Buang yg tak baik atau yg dah dikenalpasti busuk (jika ada)

 • 45 Anonymous 3:37 pm

  Kehidupan dunia sementara shj ,kehidupan akhirat kekal abadi.Abadan abada

 • 46 Anonymous 3:38 pm

  Astaghfirullaahalhal’aziim

 • 47 Anonymous 3:40 pm

  Sebenarnya bila kita mati bermakna kita dah sampai kiamat yakni kiamat kecil dan dah masuk akhirat dah dan dah terbuka/tersingkap alam ghaib

 • 48 Anonymous 3:42 pm

  Kematian siapa2 tak blh jangka hari ini,esk, lusa, 10 tahun lagi dsbagainya tak siapa sebenarnya tahu bila waktu /masa sebenar ia akan mati

 • 49 Anonymous 3:44 pm

  Kita semua akan mati cuma dahulu kemudian shj atau ada org yg berfikir dia takkan mati ? Adalah dikira mustahil…

 • 50 Anonymous 3:45 pm

  Oleh itu bawalah bekalan takwa iman dn amal ……utk dibawa bila mati

 • 51 Anonymous 3:47 pm

  Utk bertakwa iman dn b’amal kenalah belajar dn menuntut ilmu supaya betul dn diterima termasuk beramal dgn ikhlas

 • 52 Anonymous 3:48 pm

  Selamat bermal mlm jumaat ini .

 • 53 Anonymous 3:49 pm

  Beramal dgn ikhlas mmbesarkan lagi pahala yg akn diperolehi

 • 54 Anonymous 3:50 pm

  Bacalah al Quran banyak2

 • 55 Anonymous 3:52 pm

  Bertahlil.bertahmid,bertasbih berzikir dn berdoalah…byk2

 • 56 Anonymous 3:54 pm

  Bertaubatlah byk2 .Jgn bertangguh taubat…taubatlah dgn taubat nasuha..berdakwahlah supaya org lain juga beramal dan kita kasihi saudara kita sebagaimana kita kasihi diri kita sendiri

 • 57 Anonymous 3:55 pm

  …itulah ikramuslimin yg terbaik

 • 58 Anonymous 3:55 pm

  ..dn ikramuslimat yg terbaik

 • 59 Anonymous 3:57 pm

  Assalamuala’ikum…Wa’alaikumussalam.saya berundur diri dulu ..maaf zahir batin

 • 60 Anonymous 3:59 pm

  Roh org biman dn beramal soleh akan berada ditempat yg mulia /Illiyyin AAmiin… dn roh yg jahat dn kufur akn bada ditempat yg azab/sijjin.Na’uzubillah

 • 61 Anonymous 4:00 pm

  ….iaitu sehingga hari dibangkitkan dn dihimpunkan di padang Mahsyar

 • 62 Anonymous 9:52 am

  Kita patut/wajib sokong hukum Tuhan Rabbul’alamin/Hudud .Adalah pelik jika umat Islam tak sokong.Nauzubillah

 • 63 Anonymous 12:44 pm

  Btultu…klu tidak keimanannya tak mantap atau diragui.Waliazubillah/Nauzubillah

 • 64 Anonymous 12:46 pm

  Sepatutnya kaum ugama lain dan berada di dalam negara Islam juga patut menyokong bukannya membantah….

 • 65 Anonymous 12:46 pm

  Barulah hidup betul dn harmoni….

 • 66 Anonymous 4:31 pm

  Tiada undang2 yg lbh tinggi dr hukum dn undang2 Tuhan yg digaris/ditulis/ada dlm al Quran dr mana2 perlembagaan didunia ini melainkan yg mengikuti/menurut al Quran jua…Itu hakikat sebenar…yg perlu difahami dn diyakini sebenarnya… Ya Rabb kau maha sempurna dr segala kelemahan

 • 67 Anonymous 4:36 pm

  Jgnlah keduniaan dn hartabenda dan ujian yg diterima memesongkan keimanan kita….yg benar ini

 • 68 Anonymous 8:25 am

  Islam melahirkan kebudayaan bukan sebaliknya.Ugama lain spt hindu kebudayaan melahirkn ugama

 • 69 Anonymous 8:26 am

  Islam ugama dr Rabb semesta alam utk panduan manusia

 • 70 Anonymous 8:27 am

  ..Untuk dunia dan akhirat Khabar gembira bagi yg ikut dn taat

 • 71 Anonymous 8:28 am

  dn kesedihan serta siksa bagi yg engkar….

 • 72 malaysiana 7:58 am

  waduh min kok bisa gitu ya

 • 73 Anonymous 8:39 am

  Tuhan Rabbal’alamin ya Rabbi tuhan yg tiada tolok bandingnya benar janji tuhan,ingat di akhirat nanti klu tidak krn janjiNYa nescaya Ia mengasihi semua anak nabi Adam a.h itu maka sorgpun manusia takkn msk neraka tti janjinya tuhan adalah benar yg baik dibalas baik dn yg jahat di balas jahat/siksa spt dijanjikan .Al Quran adalah mukjizat nabi S.A.W kekal ketulinan asal hingga hari kiamat tanpa diubah

 • 74 Anonymous 8:52 am

  Org yg membaca al Quran akan mendapat pahala .Yg mendalami dn mengkaji maksud al Quran sebenar lagi besar gannjaran akn diperolehi.Kita perlu tilawah baca al Quran,tilawah faham makna al Quran dan tilawah amal al Quran.Kita perlu niat dn cuba beramal ketiga2 tilawah tersebut .Langkah seribu bermula dr langkah pertama.Nabi dikatakn al Quran berjalan maksudnya bahawa ketiga2 tilawah tersebut ada pada nabi (al Quran menjadi amalan nabi)

 • 75 pru....14 3:05 pm

  Sebenarnya audit pengurusan juga perlu dijalankan didlm pentadbiran awam (sektor awam) bagi menentukan bilangan kakitangan awam yg bersesuaian diperlukan itu sebenarnya wujud dn relevan.

 • 76 pru....14 3:10 pm

  Keghairahan mengecilkan kakitangan awam dikhuatiri akn mewujudkn penswastaan kpd agensi kjaan tertentu spt sekolah atau hospital.Jika ini berlaku mungkin rakyat akn menanggung sebahagian beban /kos yg terlibat.Cth sekolah akn dikenakn / dinaikkan yuran tertentu ,Charge hospital akn bertambah dn dinaikkan dsbagainya.

 • 77 Anonymous 5:32 pm

  Ittaqullahafissolaah Jagailah solah 5 waktu sehari semalam dgn sesempurnanya…..Solah yg sempurna juga adalah dgn wuduk yg sempurna

 • 78 Anonymous 9:43 am

  Jika betul kemungkinan sekolah kjaan dan hospital diswastakn bermakna rakyat akn lagi terbeban.Minta jauh….

 • 79 Anonymous 9:31 am

  Nabi mengajak kita supaya ingat akhirat tempat kembali yg kekal abadi selama2nya supaya memperolehi bahagia hakiki yg sebenarnya selama2nya.Dunia ini hanya jambatan ke akhirat.Seteruk mana susah di dunia tak blh nak dibanding dgn teruknya lagi kesusahan di akhirat nauzubillah dan kesenangan di dunia ini tak blh nk dibandingkan dgn kesenangan yg hebat disediakan di sana/akhirat.Aamiiin Bersabarlah…….mereka ahli syurga mendapat salam dari Tuhan semesta alam yg mencipatakn sekelian makhluk , tunggal dan bijakasana lagi Qadim

 • 80 Anonymous 9:38 am

  Benar ,Tuhan yg esa /satu yg menciptakan dn sebaik2 pencipta dn segala pujian baginya sepenuh langit-langit,arash dn bumi dn sekalain makhluk cipataanNya yg maha pengasih lagi Maha penyayang

 • 81 Anonymous 9:42 am

  Sekalian makhluk (spt malaikat) di langit dn bumi (gunung-ganang dn sebagainya) takut dn tunduk kpdNya dn mengharapkn rahmatNya dn redha pdNya Dia yg agong yg tiada tolok bandingnya

 • 82 Anonymous 9:51 am

  …dn kita masih bebas dn diberi nikmat serta di beri pilihan dn bertanggungjb di atas amalan dilakukn .Bila mati dn dikembalikn di sana kita diberitahu dn dipertontonkn apa yg tlh dilakukn di atas dunia dahulu.,yg bersabar dn beramal soleh akn bahagia…..Ya Rabbal’alamiin kami/ku merinduiMu dn kekasih kau nabi Muhammad S.A.W

 • 83 Anonymous 4:25 pm

  Berdakwahlah krn ianya akn menguatkan keimanan kamu dn bantulah org yg berdakwah…..

 • 84 Anonymous 4:27 pm

  Terutama sokongan dan ikut serta dlm program dn majlis yg diadakn…dn seumpamanya

 • 85 Anonymous 4:29 pm

  Keluarlh utk bermujahadah dn b’jihad lawan nafsu…itu adalah lbh baik jika kamu mengetahui…

 • 86 Bangsa 1mdb 4:22 pm

  Woi….kita telah berada dilandasan yang betul…..mana ada pengangguran…yg menganggur tu cuma malas nak kerja….1mdb kan banyak kerja kosong….hidup 1mdb!Hidup Panglima Bugis!

 • 87 Penderma billion2 9:02 am

  Bangsa 1mdb , saya amat setuju dengan anda, memang rakyat malaysia banyak malas bekerja kebelakangan in maklumlah dah dapat duit br1m malas berfikir lagi tu tentang yang mana baik dan yang buruk. Hidup 1mdb

 • 88 Bilal Hasyir 2:20 pm

  Rezeki diTangan ALLAH, ALLAH Maha Pemberi Rezeki.

Tinggal Komen Bernas Bagi Topik Ini