≡ Menu

Contoh Surat Rasmi : Surat Berhenti Kerja Bahasa Inggeris dan Melayu Terbaik?


Contoh Surat Rasmi. Surat Berhenti Kerja Bahasa Inggeris dan Melayu Termudah dan Terbaik?

Berita Semasa anda pastinya masih tercari-cari lagi contoh surat rasmi terbaik bagi surat berhenti kerja yang mudah untuk anda rujuk.

surat berhenti kerja

Jikalau anda mencari surat berhenti kerja kerana anda mendapat tawaran kerja yang lebih baik di syarikat baru anda atau sebab sambung belajar selepas ini, Berita Semasa ingin ucapkan tahniah kepada anda.

Selain daripada faktor prosedur disesetengah syarikat majikan anda, sebenarnya pemberian surat jenis ini sangat perlu sebagai tanda budi bahasa kita dan ucapan terima kasih serta kredit kepada majikan kerana memberikan peluang kepada anda selama bekerja di syarikat tersebut.

Ada sesetengah kes, terutamanya pekerja muda yang kurang arif dan biasa dengan prosedur ataupun meneliti kontrak penerima kerja mereka sebelum itu meninggalkan atau berhenti kerja tanpa notis.

Ia boleh menyebabkan pekerja tersebut akan menghadapi masalah untuk menerima tunggakan gaji ataupun berhadapan tindakan majikan kepada Jabatan Buruh.

Koleksi 3 Contoh Surat Berhenti Kerja Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris?

Untuk pengetahuan anda ada 7 contoh surat berhenti kerja sebenarnya.

surat berhenti contoh surat berhenticontoh surat rasmi

P/S : Samada anda kerja kerajaan, kilang atau sebagainya, pastikan pada ketika anda hendak hantar surat letak jawatan atau surat berhenti kerja dengan notis 24 jam, serta merta, notis sebulan, notis seminggu anda hendaklah rujuk terlebih dahulu kontrak yang terpapar pada tawaran pekerjaan anda dahulu.

PP/S : Jangan sesekali pada ketika nada menulis surat rasmi tersebut, mengatakan anda tidak suka tempat kerja sekarang. Usahlah berterus terang dalam surat tersebut walaupun ia satu kebenaran

PPP/S : Berikan dalam keadaan surat “resign” yang bersampul kemas, di mana butiran penerima ditulis di luar sampul. Buatlah satu salinan untuk Bahagian Sumber Manusia HR dan satu lagi untuk majikan anda sebagai rujukan.

PPPP/S : Format untuk menulis mudah sahaja. Bersama-sama ini Berita Semasa kongsikan kepada anda contoh surat rasmi melibatkan surat berhenti kerja (resignation letter) samada dalam Bahasa Inggeris English ataupun Bahasa Melayu. Kedua-dua versi bahasa ada disertakan seperti gambar-gambar di atas ini.