Rayuan BRIM 2018 : Check Borang Rayuan BR1M Sekarang


Rayuan BRIM 2018 di ebr1m.hasil.gov.my. Check Borang Rayuan BR1M Sekarang

Untuk maklumat sekarang ini sudah ditukar nama kepada rayuan bantuan sara hidup

Seperti pada portal eBR1M, ebr1m.hasil.gov.my ada dipaparkan beberapa bahagian dan kategori yang boleh anda akses apa sahaja yang berkaitan dengan urusan BR1M 2018 termasuklah rayuan BRim 2018.

rayuan brim

Berita Semasa yakin dan percaya ramai yang sebenarnya mengharapkan status permohonan BRIM mereka lulus dan berjaya apabila mereka semak keputusan BR1M 2018. Apatah lagi mereka sangat memerlukan di saat kenaikan harga barang dan kos sara hidup di Malaysia semakin melonjak tinggi hari ini.

Kepada yang berjaya dapat pembayaran BRIM dan masuk terus ke akaun bank anda kelak, Berita Semasa ucapkan tahniah kepada anda.

Gunakan dengan sebaiknya. Walaubagaimanapun, andaikata anda tidak lulus dan gagal dapat bayaran duit BR1M, di sini masih ada peluang kedua buat ada dengan cara hantar borang permohonan rayuan BR1M 2018.

Info Rayuan BrimĀ 2018

Di bawah ini Berita Semasa akan senaraikan beberapa sebab dan punca mengapa dan kenapa permohonan BR1M 2018 anda kena tolak. Antaranya disebabkan senaraian yang Berita Semasa kongsikan di bawah ini :

Perkara dan Tarikh Penting Proses Rayuan Butiran dan Pautannya
Tarikh Buka Akan dikemaskinikan
Tarikh Tutup Akan dikemaskinikan
Download surat dan borang rayuan Br1M Akan dikemaskinikan
Semak status permohonan rayuan Brim KLIK SINI
Soalan yang sering ditanya bakal penerima BR1M BOLEH BACA SINI

13 Punca dan Sebab Permohonan Gagal dan Tidak Lulus

rayuan br1m

 1. Anda didapati tidak mengisi borang permohonan dan kemaskini BRIM dengan lengkap samada secara online ataupun manual.
 2. Gaji dan pendapatan yang anda terima melepasi syarat yang telah ditetapkan oleh kerajaan Malaysia
 3. Nama anda telah diletakkan sebagai tanggungan dalam borang permohonan BRIM yang telah diterima pihak LHDN Hasil aka Lembaga Hasil Dalam Negeri
 4. Anda merupakan salah seorang penerima kad debit pelajar
 5. Tidak meletakkan nama isteri ataupun suami anda, sedangkan anda ketika anda memohon, anda mengaku sudah berkahwin
 6. Gagal senaraikan nama yang anda tanggung walaupun anda memohon atas dasar membantu ibu atau bapa tunggal
 7. Anda didapati meletakkan no kad pengenalan yang tidak sah atau nama yang tidak tepat melalui semakan sistem Jabatan pendaftaran Negara (JPN)
 8. Anda pernah daftar SSM (Suruhanjaya Syarikat malaysia) tetapi tidak hantar penyata pendapatan ataupun slip gaji yang boleh dijadikan bukti anda mempunyai pendapatan dilingkungan yang ditetapkan untuk permohonan BRIM
 9. Anda memiliki kereta buatan Malaysia atas 1.6 cc
 10. Anda memiliki kereta import 1.6
 11. Anda memiliki motosikal besar 500 cc ke atas
 12. Anda telah hantar permohonan lebih daripada sekali
 13. Ada lagi yang anda ingin tambah?

Dan jika anda sebenarnya memang layak untuk dapat duit BRIM tetapi dek kerana sebab-sebab teknikal yang menyebabkan permohonan anda gagal dan tidak berjaya. Oleh itu itu, Berita Semasa syorkan kepada anda supaya daftar rayuan BRIM. Bagaimana cara?

Cara Hantar Permohonan Rayuan BR1M 2018

Perkara dan Butirannya
Anda boleh terus pergi ke mana-mana cawangan LHDN yang berdekatan dan dalam pada masa yang sama; kepilkan apa sahaja dokumen sokongan termasuk penyata gaji; slip gaji dan pendapatan anda sebulan serta bukti tanggungan yang boleh menyokong permohonan rayuan BRIM anda
Selepas itu; pihak LHDN Hasil aka Lembaga Hasil Dalam Negeri dan 10 agensi lain yang berkaitan seperti Bank negara Malaysia BNM; Jabatan Pendaftaran Negara JPN akan semak semula permohonan rayuan BR1M anda. Moga-moga lulus dan berjaya
Pastikan juga anda kemukakan juga surat bertulis kepada LHDN
Nantikan semakan status rayuan Brim

P/S : Tahniah kepada yang berjaya. Kepada yang gagal cuba sekali lagi hantar permohonan rayuan Br1m Bantuan Rakyat 1Malaysia 2018 anda supaya dipertimbangkan untuk kali yang kedua.

PP/S : Diharapkan rayuan brim anda kali ini dapat dipertimbangkan semula untuk diluluskan. Check di ebr1m.hasil.gov.my. Insyaallah.